Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Mihai Moldovan: Eu cu cine votez ?

Publicat


BEC vot

Cluj24 va prezenta în perioada electorală următoare o serie de texte cuprinzând legi, principii și practici de manipulare electoral, dar și un îndrumar și chestionar pentru alegeri pentru a-i ajuta pe cetățeni să răspundă la întrebarea ”Eu cu cine votez?”.

1.      Agamiță Dandanache, mai prost decât Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu.

2.      Neparticiparea, neimplicarea prima țintă electorală. Câștigătorul din primul tur.

3.      Legi, principii și metode de manipulare. Prezentare generală. Cum se aplică în anul alegerilor în România.

4.      Echidistanță și îndrumar nepartinic. Cum să votez corect. Propunere de chestionar pentru fiecare alegător.

5.      Situația la zi în România. Cauze și consecințe.

Agamiță Dandanache

1.  Agamiță Dandanache, mai prost decât Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu.

S-a afirmat, adesea, că regimul comunist a alterat fibra biologică a poporului român. Exagerat și inexact. De alterat a alterat ceva, dar puțin, fiindcă altfel Caragiale nu ar fi fost atat de actual. Dureros de actual. Îngrozitor de veridic. Cu piese de teatru care par mai degrabă secvențe de istorie decât ficțiune pură. Dostoievski spunea că arta adevărată este mai reală decât realitatea însăși. Caragiale este genial și peren.

”Eu cu cine votez?” este teribilă întrebare pe care ne-o punem și în ziua de azi, dar Caragiale a lansat-o într-o piesă de teatru, ”O scrisoare pierdută”,  scrisă în 1884 care a scandalizat în epocă, dar a avut un succes nebun și succes are până în ziua de azi. Din nenorocire capodopera literară a dramaturgiei românești este acut actuală.

Despre piesa de teatru

Scuze dacă unii nu cunosc comedia. Pentru cei mai tineri, adică românii ”supt Viteazul” care a reformat școala românească, amintim că în piesa lui Caragiale unul dintre catindații dintr-un oraș de provincie, Cațavencu, găsește o scrisoare din care reiese că soția președintelui celui  mai important partid, Zoe Trahanache, este amanta prefectului, Fănică Tipătescu. Datorită scrisorii o șantajează pe distinsa doamnă și pe amantul ei astfel încât să fie el cel victorios la alegeri și să îl învingă pe candidatul oficial al partidului, Farfuridi.

Rupt din panoplia politică de azi, Farfuridi are câteva discursuri în care folosirea inutilă și aiurea a unor termeni, silința de a părea intelectual sau profesionist, o beție de cuvinte caraghioasă de un umor etern, relevă fripturismul și goliciunea intelectuală a politicianului.

”Vorbe goale ce din coadă au să sune”, cum ne încântă cel mai mare contemporan al lui Caragiale. Vai câți Farfuridi ascultăm în ziua de azi !

Cațavencu participă la un chef și, agitat de bucurie că îi are la mână pe puternicii zilei, la o anume vânzoleală pierde scrisoarea cu pricina. E disperat.

Nae Cațavencu era proprietarul ziarului local ”Răcnetul Carpaților” prin intermediul căruia șantaja și speria potentații timpului.

Vai, e posibil să mai existe peste timp jurnaliști, chiar proprietari locali de ziar care se folosesc de aceste calități pentru a speria și șantaja chiar în zilele noastre. ”Șantajul și etajul”, zicea Iorga despre un gazetar al timpului său.

Ce-i drept, în zilele noastre regnul jurnalistic s-a îmbogățit fastuos cu o specie nouă, ”Jurnalistul acoperit”. Ignorat de publicul larg chiar și atunci când recunoaște, cazul Robert Turcescu. Nimic nu s-a mai spus niciodată. ”Decât cam mulți acoperiți”. Oare pe ce muzică vor cânta aceștia la alegeri? În campaniile electorale?

Scrisoarea lui Cațavencu o găsește un cetățean turmentat nenumit dar, singurul onest din lumea aceea șiînapoiază scrisoarea proprietarei. Cu o singură condițiune, mai mult rugăminte: ”Eu cu cine votez?  Hâc!”

Cu cine votez?

Cu cine? În toiul luptelor regionale, indiferent de calitatea candidaților locali, de specificul, dorințele și binele comunității regionale se intervine de la centru, de la Bucuresti!

Partidul ”cu o gândire superioară” dorește să impună un alt candidat Agamiță (Agamemnon) Dandanache. Cațavencu emasculat prin pierderea scrisorii, iar Farfuridi emasculat spiritual nu au ce face, se conformă în contextul lașității conducătorilor locali.

Toți de o slugărnicie bine surprinse în versurile de mai târziu când un șef ratase la vânătoare :

„Priviți aceste rațe

Ce moarte încă zboară

În aer le mai ține

Doar dragostea de țară.

E iute vânătorul

Pe toate le doboară

Dar rața geto-dacă

Și moartă … încă zboară”.

Serviciile? Sau nu?

Autorul și muza lui, lăsăm să le ghiciți singuri, dar vrem să amintim sugestia de la început că-n domeniul slugărniciei și lingușelii grosiere nu s-a alterat prea mult fibra biologică, nici de la Caragiale, nici de la ”Tovarășul”.

Aflăm din piesă că acest Dandanache, un gângav mai prost decât Farfuridi, cândva găsise la fel, o scrisoare compromițătoare pe care însă nu a înapoiat-o niciodată pentru a-i putea șantaja pe șefii partidului la fiecare alegere. Mai canalie decât Cațavencu !

În zilele noastre au putut prelua rolul/ postul istoric al lui Cațavencu și Dandanache serviciile? Serviciile noastre care și-au șantajat turnătorii sau pe cei cărora le găsesc, ascultă, filmează activitatile neconforme o mai pot face și astăzi? Noi nu credem! Dar dumneavoastră?

Când își dau seama de enorma nulitate a candidatului impus, piesa lui Caragiale se termină prin ”pupat Piața Independenței”, foștii competitori, oponenții politici se împacă și chefuiesc împreună. Să nu credeți că noi facem vreo referire la Alianța dintre PNL și PSD de acum.  Doar se știe că în România nu mai există partide de doctrină, ci partide de găști. Gașca de la putere. La București, la Cluj, la Iași și…în toată țara.

Cum se vede alianța în țară? Studiu de caz: Timiș

Impunerea unui candidat aiurea de la centru ce bine seamănă de pildă cu impunerea unui anume candidat PSD în fruntea listelor în Timiș. Timișoara și, implicit, regiunea este totuși locul unde s-a inițiat Revoluția Română. Așa furată cum a fost ea, Revoluția a început la Timișoara.

Zeci de mii de timișoreni au ieșit primii în stradă fără a putea ști când va cădea Ceauașescu. Dintre acei timișoreni cărora astăzi li se impune un candidat PSD de la entru au fost luați 43 de oameni, arși în Crematoriul Cenușa în București, iar cenușa aruncată la canalizare, Operațiunea Trandafirul/Vama.

Unul dintre cei implicați maior de miliție Dumitru Sorescu a fost avansat general, apoi chestor și numit Șef al Poliției Române. Mai bine să nu ne imaginăm ce (ne) oameni au crescut pe lângă el!

Da, aici Caragiale cu polițistul Ghiță Pristanda care în teatru furase doar steaguri a fost depășit cu mult. Era imposibil de imaginat atunci că vor putea fi promovați asemenea oameni în cele mai importante structuri ale statului.

Nu discutăm calitatea unui anume candidat PSD pus în fruntea listei, el ar putea fi mai bun decât alții. Poate este. Ne gândim la simbolistica obligării timișorenilor să voteze un pesedist.

Cătă umilință pentru aceia care au făcut revoluția și pentru regiunea Timiș unde nu a câștigat PSD niciodată.

Este ca și cum, doar pentru a-ți arăta mușchii și a-i arăta alegătorului cine-i șef, îl plantezi cap de lista în Harghita și Covasna pe Gh. Funar.

Idealurile lor au mai fost arse odată și aruncate la canalizare precum trupurile acelor 43 de timișoreni. Este, cu adevărat, ultima pagină din sfârșitul Revoluției Române. ”Ieri în Timișoara, azi în toată țara !”, dar în sens invers.

”Ieri în Timișoara, azi în toată țara”

Atunci repetăm întrebarea din Caragiale ”Eu cu cine votez?” sau și mai și, ”mai are rost să votez?”

Aceasta este una din marile ținte ale celor care vor să manipuleze (legal) alegerile. Să mergem cât mai puțini la vot. Pentru că electoratul clientelar, electoratul dur, oricum merge la vot și îi votează pe ei.  Este important ca imensa majoritate a electoratului nedecis să nu mai meargă, să nu se schimbe.

Permiteți un exemplu nesimpatic, nepotrivit, electoratul hotărât pentru dl Boc oricum va merge și-l va vota. E bine să apară mai mulți candidați care nu vor reuși să smulgă din voturile dlui Boc, dar este important să fărâmițeze restul electoratului. Nu ne referim, printre alții, la domnul Sabin Sărmaș căruia, totuși, îi dorim un viitor frumos în PNL. Pentru că aceasta este viziunea intimă a domniei sale, liberalismul și doar răuvoitorii ar invoca faptul că este nepot al domnului Vasile Dâncu de la PSD.

Mult mai importantă este viziunea intimă liberală a domnului Ciucă șeful PNL care în ciuda acestei viziuni s-a unit cu taman partidul din partea opusă, PSD.

Ce-i mână pe ei în luptă? Liberalismul? Din surse răuvoitoare se vehiculează că ar fi bine să își lase barba cioc precum marii Brătieni. Sau dragostea de țară?

”Priviți aceste rate

Ce moarte încă zboară

În aer le mai ține

Doar dragostea de țară”…

Câștigătorul ia totul

Nu ne-am permite să identificăm în zilele noastre, să nu supărăm, cine ar fi Cațavencu, Farfuridi, Agamiță Dandanache. Avem încredere în domniile voastre că o veți putea face mai bine.

Îngăduiți să căutăm cine ar fi doar cetățeanul care găsește scrisoarea compromițătoare și de unde: SRI, SIE, DIA, SPP, SIIPI, DNA, DGA, DIICOT? Cetățeanul era turmentat, dar era onest.

Cei de acum par și turmentați după ce se întâmplă, dar vor să fie și onești? Și dacă se poate să fie de-ai noștri nu alte combinații de litere din alte limbi. Din vecini. FSB, KGB, IH (Információs Hivatal) s.a.

Cât despre neparticiparea la vot și neimplicare sigur că pe unii îi va avantaja. Cei care câștigă, câștigă tot, averea țării, administrarea, determinarea prezentului și viitorului și, în cazul României, chiar și al trecutului.

Când ai toată mass- media pe mână poți să spui ca-n gluma cu adulterul : Tu crezi ce vezi sau crezi ce spun eu?

Tu poți, însă, vota.

Va urma.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Mai mulți studenți au ocupat curtea unei facultăți a UBB Cluj ca solidaritate cu poporul palestinian. Reacția rectorului David

Publicat

De

palestina

Mai mulți studenți ai Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) și ai Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), reuniți sub numele de Studenți clujeni pentru Palestina/ Cluj Students for Palestine au ocupat, vineri, curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială ”pe o perioadă nelimitată pentru a solicita celor două universități, și nu numai, responsabilitate instituțională și dezinvestire imediată față de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului în desfășurare în Fâșia Gaza”.

Potrivit informațiilor Cluj24, ar fi vorba de 15 studenți care au instalat 3 corturi în curtea facultății.

În acest sens, studenții vin cu o listă de șapte revendicări adresate conducerii universităților. Printre companiile față de care le este solicitată instituțiilor de învățământ încheierea imediată a colaborărilor se numără NTT Data, Siemens, Alstom și compania de armament Lockheed Martin.

De ce acțiune de ocupare

”Acțiunea de ocupare vine ca răspuns la lipsa de inițiativă până în prezent din partea universităților de a lua orice măsuri instituționale la îndemână pentru a se poziționa de partea justiției și de a contribui la prevenirea comiterii crimei de genocid în Fâșia Gaza, în conformitate cu măsurile provizorii indicate de Curtea Internațională pentru Justiție (CIJ) din 26 ianuarie 2024 [1].

Toate statele și instituțiile publice trebuie să se supună obligațiilor lor legale și să ia toate măsurile la îndemână în mod unilateral sau colectiv în vederea asigurării imediate și definitive că Israelul respectă decizia Curții și implementează pe deplin și fără amânare măsurile provizorii impuse de aceasta.

Solidaritatea cu palestinienii

De asemenea, prin această inițiativă, studenții doresc să își arate solidaritatea cu poporul palestinian pentru siguranța și dreptul lor uman de a trăi.

În cele peste șapte luni de atacuri și bombardamente israeliene asupra populației palestiniene, nicio universitate nu a mai rămas în picioare în Fâșia Gaza, iar distrugerea și pierderea de vieți umane continuă și în prezent. Numărul morților continuă să crească, cu aprox. 35.000 de palestinieni raportați ca fiind uciși, la care se adaugă nenumăratele victime de sub dărâmături”, arată grupul de studenți.

Reacția rectorului UBB

”UBB este o institutie academica, ce nu face politica.

Dar membrii comunitatii noastre, deci inclusiv studentii nostri (sau mai larg din UUC), evident ca pot si adesea au, ca persoane individuale, diverse pozitii politice sau cu implicatii politice.

Atat timp cat aceasta nu interfereaza cu actul academic si nu duce la sustinerea unor forte politice in spatiul UBB nu-i putem opri.

Astept sa primesc solicitarile lor – inca nu le am -, le vom analiza cu atentie si responsabilitate in weekend si luni dimineata, iar cel tarziu luni la ora 13 (sau mai repede daca le primesc si reusesc sa ma documentez) ii voi invita pe reprezentantii lor la o discutie la Rectoratul UBB”, a transmis rectorul UBB, Daniel David, la cererea Cluj24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidații PSD Cluj propun măsuri de redresare a crizei din sectorul IT și o nouă etapă de digitalizare

Publicat

De

Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca și la Consiliului Județean Cluj propun soluții pentru redresarea sectorului local de IT, care traversează o perioadă de criză, cu un val de disponibilizări și relocări.

Vineri, Partidul Social Democrat (PSD) a organizat la Cluj-Napoca o conferință de presă pe tema „Criza din sectorul IT – Măsuri urgente și perspective de redresare”. Evenimentul a adus în prim-plan soluții pentru redresarea sectorului IT, aflat în dificultate în această perioadă.

La conferință au participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președintele CJ Bistrița Năsăud, Emil Moldovan și candidații PSD la CJ Cluj, Alexandru Cordoș, respectiv la Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea.

Digitalizarea administrației locale trebuie să aibă în centru oamenii

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat nevoia de digitalizare a serviciilor publice pentru a simplifica viața cetățenilor și a reduce birocrația.

„Astăzi, în România, a patra cauză pentru accidentele rutiere este plimbatul oamenilor de la un birou la altul în relația cu statul. Acest lucru ar putea să fie foarte simplu de făcut, direct de pe telefon, în contextul în care trăim în țara cu cea mai bună conectivitate la internet din toată Uniunea Europeană.

Viziunea doamnei Cristea și a domnului Cordoș este foarte importantă, pentru că pune accent pe om. Nu ne ajută cu nimic să avem niște servere care nu schimbă nimic în viața noastră.

Trebuie să poți să ai, în mod real, o relație cu primăria de pe telefon, printr-o aplicație. Înseamnă să ai o transparentizare a proceselor de emitere a actelor de urbanism. Înseamnă să nu mai trebuiască să aștepți cu orele să ți se elibereze un document pe care ai dreptul să îl primești”, a declarat Bogdan Ivan.

„E nevoie de un suflu nou”

Ministrul a mai vorbit și de costurile ridicate ale traiului în Cluj-Napoca, mai ales pentru categorii sociale vulnerabile, cum ar fi tinerii și pensionarii.

„Eu acestui construct i-aș spune «pactul pentru Cluj», pentru că Clujul este inima Transilvaniei. (…) Ca să trăiești astăzi în Cluj, dacă ești tânăr absolvent, dacă ești pensionar, ai nevoie de mult mai mulți bani decât în orice alt județ din România. Adevărat, sunt și salarii bune, dar și cheltuielile sunt pe măsură.

Acei oameni, care poate nu sunt vocali, pe care poate nu îi vedeți pe rețelele de socializare există și trăiesc în Cluj pe aceeași pensie ca în Vaslui, dar la costuri de 3-4 ori mai mari. Dacă ne uităm la scopul adevărat al administrație, bunăstarea oamenilor, ne dăm seama că e nevoie să se schimbe ceva, că e nevoie de un suflu nou acolo”, a mai arătat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Digitalizare completă a administrației locale și județene

Aurelia Cristea, candidata PSD la Primăria Cluj-Napoca, și-a prezentat planul de digitalizare a administrației publice locale, punând accent pe transparență și eficiență.

„Am proiectul meu pentru candidatura la Primăria municipiului Cluj-Napoca și mi-aș dori transformarea digitală a administrației publice locale. Asta nu înseamnă doar publicarea unor informații pe site-ul primăriei, ci posibilitatea de a pune într-o bază de date toate informațiile de care avem nevoie, de tip open data, de unde fiecare entitate să își poată extrage informațiile și să le poată prelucra în fundamentarea unei decizii.

Mi-aș dori ca la Cluj să avem un proiect pilot prin care realmente să transformăm administrația publică locală și cea județeană într-o administrație digitalizată complet. Asta ne va ajuta în a reduce niște costuri, în a crea în cadrul administrației publice locale o cultură a colaborării și a soluționării mult mai rapidă a tuturor solicitărilor care vin dinspre cetățeni”, a declarat Aurelia Cristea.

Soluții pentru domeniul IT

Aurelia Cristea a subliniat că, deși Clujul are o comunitate de peste 20.000 de persoane care lucrează în IT, sectorul se confruntă cu o criză severă, propunând ca resursa umană disponibilă să fie folosită pentru digitalizarea administrației locale.

„La Cluj avem o comunitate de peste 20.000 de persoane care lucrează în IT. În momentul acesta ne confruntăm – și vedem în spațiul public informații – cu o criză în domeniul acesta. Avem deja peste 1.000 de angajați concediați. Mai sunt și alte companii în aceeași situație. Companiile din IT stau în momentul acesta în proporție de circa 70% cu angajați care nu au de lucru și îi mențin fără să aibă proiecte pe care să lucreze. Ce putem face noi având această disponibilitate este să folosim această resursă în procesul de digitalizare a administrației, să nu îi lăsăm să plece cu companiile în India, ci să le oferim aici posibilitatea de a lucra împreună cu administrația în această transformare digitală de care avem nevoie și care este viitorul”, a mai spus candidata PSD la Primăria Cluj-Napoca.

Administrația locală și județeană, „ineficiente și fără viziune”

Alexandru Cordoș, candidatul PSD la Consiliul Județean Cluj, a criticat administrația locală pentru lipsa de viziune și ineficiență.

„Administrația județului Cluj și cea a municipiului Cluj-Napoca sunt ineficiente și fără viziune. Este binecunoscut faptul că marile proiecte ale județului Cluj sunt legate de liderii Partidului Social Democrat: dezvoltarea Aeroportului Internațional, Autostrada Transilvania, parcurile industriale.

Au fost proiecte de succes, dar din păcate, astăzi, multe dintre ele sunt eșuate, pentru că de 20 de ani ni se promit centuri ocolitoare, centura metropolitană, tot felul de proiecte care astăzi sunt eșuate”, a afirmat Alexandru Cordoș.

„Le cer lui Boc și lui Tișe să deblocheze de urgență proiectul Tetapolis”

Totodată, liderul PSD Cluj a oferit soluții pentru redresarea situației din sectorul IT, având în prim-plan parcul industrial de pe Tăietura Turcului.

„Astăzi, IT-iștii pleacă din Cluj, companiile de IT pleacă din Cluj și ele au disponibilizat deja sute de angajați. Nu a avut loc niciun dialog în ultimii doi ani, când se știa deja despre acest lucru. Nu are loc niciun dialog acum. Autoritățile județene și locale nu au avut acest dialog.

În urmă cu 10 ani, am transferat din proprietatea statului în proprietatea publică a Consiliului Județean a 10 hectare de teren pe Tăietura Turcului pentru un parc tehnologic de inovare și de cercetare, unde urma să fie aproximativ 7 hectare acoperite cu clădiri, hale și birouri pentru IT, pentru a reloca aceste companii cu costuri mai mici și cu un grad mai mare de implicare a autorităților locale.

Din păcate, hățișul din care, de ani de zile, a fost preluat de Consiliul Județean, el este funcțional juridic, dar este blocat în PUZ-uri, PUD-uri și în hățișurile birocrației administrației județene și a celei locale. Eu le cer și lui Boc, și lui Tișe să deblocheze de urgență acest proiect pentru că el poate fi una dintre soluții. Acesta este blocat doar pentru că poartă amprenta Partidului Social Democrat”, a mai arătat Alexandru Coroș.

Citește mai departe

EVENIMENT

PNL Cluj: Disperarea și ipocrizia USR sunt fără margini

Publicat

centura metropolitana

Așa cum ne-au obișnuit de ceva vreme, orice proiect care începe la Cluj, provoacă insomnia USR-ului. Planurile lor de blocare a proiectelor Clujului a eșuat. După ce ministrul USR, Cătălin Drulă a scos Centura Metropolitană din Programul Național de Redresare și Reziliență, iar cu eforturi susținute acest proiect de o importanță majoră pentru Cluj, a fost reintrodus spre finanțare de către miniștrii Lucian Bode, Marcel Boloș și Sorin Grindeanu, iată că astăzi au început oficial lucrările la primul tronson Florești-Cluj, ruta de transport cea mai aglomerată din România.

Domnule Viorel Băltărețu, nu puteți da atâtea comunicate de presă câte proiecte au realizat și vor realiza primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, alături de echipa liberală, pentru cetățenii municipiului Cluj-Napoca. Politica dumneavoastră de a critica Clujul ori de câte ori aveți ocazia și de a încerca să duceți în derizoriu orice proiect de dezvoltare, trecut sau viitor, nu face altceva decât să vă transforme într-un politician mic, care rămâne plafonat.

PNL Cluj: Disperarea și ipocrizia USR sunt fără margini

Nu vă mai erijați în salvatori ai Clujului și ai României pentru că demonstrați, zi de zi, că nu sunteți altceva decât politicieni ipocriți.

Material comandat de Partidul Național Liberal Cluj, Cod Mandatar Financiar 21240015

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Mâncare cu sau fără zahăr, cu o pauză la semnal…M

Publicat

hamburger

Ultimul weekend din mai vine cu vreme bună și picnic la iarbă verde pe malul Someșului. Mâncare cu sau fără zahăr, cu o pauză la semnal…M. Nu lipsesc spectacolele și concertele, în concluzie, o ofertă generoasă pentru clujeni.

Vineri, 24 mai, de la 12.00 continuă Street Food Festival.

„Malul Râului Someș, cea mai așteptată nouă zonă verde a Clujului, este gazda noastră pentru zilele de 23-26 mai. Ne vom bucura împreună de o călătorie culinară unică, într-un cadru fresh și relaxant, care ne aduce mai aproape de natură.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Mâncare cu sau fără zahăr, cu o pauză la semnal…M

Noi aducem mâncarea delicioasă cu care te-am obișnuit, muzica live, atmosfera super faină pe care doar la noi o găsești și experiențe pentru toate gusturile. Ce zici, ne vedem?”, sună invitația organizatorilor.

street food

De la 18.30,  sunteți invitați la spectacolul „Le Nozze di Figaro” la Opera Națională Română, operă comică în patru acte, pe un libret scris de Lorenzo Da Ponte.

Servitorii Figaro și Susanna sunt plini de entuziasm în ziua nunții lor, dar există o problemă: angajatorul lor, contele Almaviva, are intenții dezonorante față de viitoarea mireasă. Cu mai multe răsturnări de situație, povestea operei comice a lui Mozart va surprinde și va încânta la fiecare pas, totul desfășurându-se pe parcursul unei zile nebunești în casa contelui Almaviva.

le nozze di figaro

Semnal la Kârciumă

De la 20.30, Semnal M cântă live la Kârciuma The Public House & Taste. Vino să petreci o seară specială cu muzică bună și amintiri care mai de care alături de trupa care a marcat generații întregi!

Semnal M promite să-ți umple inima de bucurie și energie cu hit-urile lor, care au răsunat pe toate frecvențele și care te-au cucerit până și pe tine .

Nu rata șansa de a-ți petrece o seară de primăvară caldă în compania trupei care a scris istorie în industria muzicală românească!

semnal m

Sâmbătă, 25 mai, de la 20.00, la BTarena, show cu DJ, Midway.

Muzica electronică de calitate se întoarce în BTarena în cadrul unui festival fresh care promite să se transforme într-o nouă experiență pe piața de profil. Sâmbătă, 25 mai, Midway by Arrogant te invită la unul dintre cele mai electrizante evenimente ale primăverii, o seară de distracție în care muzica și ritmurile vor fi asigurate de nume mari ale industriei, precum Tujamo, Danny Avila sau Rivo.

midway

Muzică „Fără zahăr” dar cu bun gust

De la 20.30 la Hardward Pub puteți servi „Fără zahăr”.

Trupa ne mai provoaca la o dieta sanatoasă. Pionieri ai folkului alternativ, Bobo Burlăcianu şi Bobi Dumitraş formează un duo plin de umor şi de armonii muzicale bine balansate.

Vino să le asculţi poveştile muzicale şi să râdem cu poftă.
Viaţa-i comedie amăruie!

fara zahar

Duminică, 26 mai, de la 18.00, la Cinema Dacia v-așteaptă magia lui Magitot.

“Magia bună se observă de aproape” – nou proverb.

Da, ai citit bine. MAGITOT vine cu toată magia și cu un minunat spectacol. Iar important nu este faptul că el este singurul magician român dublu finalist la „Românii Au Talent”. Nu, nu! Important este că tu vei vedea un super spectacol, te vei distra pe bune și vei avea un râs care se va auzi de departe, pentru că el este mai mult decât magic. Este Smart Magic.

magitot

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax