Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE Cu gura plină de interes național

Publicat


-S-o băgăm pe aia cu ”interesul național”?, întrebă liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Se afla în sediul din Kisellef, alături de un grup restrâns de apropiați, nucleul dur al partidului. Ei erau cei care luau deciziile, pe care le înaintau spre vot forurilor de conducere ale PSD. O simplă formalitate, să pară democratic, să se consemneze în procesele verbale. Așa era cutuma de pe vremea lui Iliescu. Alții șopteau pe la colțuri că și de mai demult…

-Profesore, continuă adresându-se lui Vasile Dîncu, scrie ceva deștept, că ești meșter în vorbe, să îi dăm pe spate.

Cei din jurul mesei dădeau din cap aprobator. Interesul național, ca justificare, prindea întotdeauna. Și la formarea USL la fel s-a invocat. Cei mai vechi membri își aminteau.

Dîncu se juca cu pixul și privea concentrat foaia albă, de parcă era la examen. Apoi, ca lovit brusc de inspirație, se apucă să scrie de mână. Ciorna o vor scrie, ulterior, pe calculator, cu antet.

”România traversează o criză fără precedent. Una medicală, una energetică și una politică. În aceste moment cruciale pentru țară, pentru popor, este nevoie de înțelepciune, nu de vrajbă, de unire, nu de dezbinare. Toate forțele politice responsabile trebuie să înțeleagă că nu mai este timp de pierdut, că acesta este interesul național. Iar noi, PSD, ca partid responsabil, înțelegem pe deplin acest lucru și vom vota în consecință pentru investirea noului Guvern”.

Ciolacu interveni iar.

-Poate vă întrebați ce avem de câștigat. Bani. Mălai. Cașcaval. O felie din tort. Despre asta e vorba. Din PNRR, din ”Anghel Saligny”, de unde se poate.

***             ***             ***

-S-o dăm pe aia cu ”interesul național”? Doar n-o să-l lăsăm pe colegul Ciucă fără Guvern, nu?, întrebă președintele PNL, Florin Cîțu.

Se afla în sediul din Modrogan, alături de câțiva membri de bază ai ”echipei câștigătoare”. Ei erau cei care luau deciziile, pe care le înaintau spre vot forurilor de conducere ale PNL. O simplă formalitate, să pară democratic, să se consemneze în procesele verbale. Așa era cutuma de pe vremea lui Băsescu. Alții șopteau pe la colțuri că și de mai demult, încă de dinainte de Petre Roman…

-Rareș, continuă Cîțu adresându-se lui Rareș Bogdan, tu ai fost jurnalist, le ai cu cuvintele, scrie ceva deștept.

Grupul adunat în jurul mesei aprobă propunerea. Interesul național, ca justificare, prindea întotdeauna. Și la formarea USL la fel s-a invocat. Cei mai vechi membri își aminteau.

Rareș Bogdan își aranjă papionul roz și batista portocalie de la buzunarul sacoului mov. Își scoase tacticos tableta și începu să tasteze ca lovit brusc de inspirație. De fapt, primise pe Whats App mesajul de la Dîncu și schimbase rapid trei litere…

”România traversează o criză fără precedent. Una medicală, una energetică și una politică. În aceste moment cruciale pentru țară, pentru popor, este nevoie de înțelepciune, nu de vrajbă, de unire, nu de dezbinare. Toate forțele politice responsabile trebuie să înțeleagă că nu mai este timp de pierdut, că acesta este interesul național. Iar noi, PNL, ca partid responsabil, înțelegem pe deplin acest lucru și vom vota în consecință pentru investirea noului Guvern”.

Cîțu își continuă explicațiile.

-Totul se rezumă la bani. Bani. Mălai. Cașcaval. O felie din tort. Despre asta e vorba. Din PNRR, din ”Anghel Saligny”, de unde se poate. Trebuie să le dăm și lor ca să ne rămână și nouă. Altfel nu merge.

***             ***             ***

-Cred că vor motiva susținerea Guvernului Ciucă de necesitatea ”interesului național”. Asta prinde întotdeauna.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, se retrăsese acasă, la Cluj. Era în videoconferință cu colegii săi din conducerea Uniunii.

-Noi, întotdeauna am susținut interesul național, de fiecare dată când ni s-a cerut. Am răspuns prezent și am intrat la guvernare, am dat votul pentru un nou Guvern. Așa vom face și acum, vom guverna doar cu PNL, dar vom fi sprijiniți. Cîțu a spus că ”Ciolacu a zis că el recomandă să nu se voteze acest Guvern, dar nu a luat decizia încă și e decizia colegilor și va avea această decizie în perioada următoare”.

***             ***             ***

În jurul mesei din Modrogan se așternu liniștea.

-Șefu, întrebă, discret, o voce. Dar pe ăștia o să îi putem păcăli iar, că ce facem este pentru ei, pentru popor? Nu se vor prinde că, de fapt, îi mințim?

-Stai liniștit. Nu e prima oară, nu va fi nici ultima. Ne facem frate cu PSD până trecem Guvernul. Așa e politica. Depinde cum ambalezi o minciună…Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Maria Rațiu, o tânără de 14 ani din Cluj, a defilat pe catwalk la New York Fashion Week

Publicat

De

Maria Ratiu, o adolescentă de doar 14 ani din Cluj-Napoca, a demonstrat că talentul nu are limite de vârstă în lumea modei, participând la celebrul New York Fashion Week editia a 11-a Hi-Tech Moda ce a avut loc în Edison Ballroom din Manhattan în perioada 6-11 februarie.

Maria este elevă în clasa a VII-a la Liceul ”Avram Iancu” și este pasionată de modelling.

A avut o prestatie remarcabilă pe podium și privilegiul de a defila pentru doi designeri de top: Xatko din Georgia și Mark Taylor din SUA, având chiar onoarea de a deschide prezentarea celebrului designer american.

”Sunt pasionată de prezentări de modă, am participat la Cluj-Napoca la mai multe evenimente din acest domeniu. Mă bucur că am ajuns la New York Fashion Week, unde am schimbat 3 ținute, iar cel mult mi-au plăcut cele ale lui Mark Taylor.

Mi-a plăcut foarte mult experiența, mi-am dorit să ajung la acest eveniment, a meritat din plin.

Îmi doresc să mai particip la astfel de prezentări”, a spus Maria pentru Cluj24, adăugând că modelul ei în acest domeniu este brazilianca Gisele Bundchen.

Tânăra își dorește să urmeze o carieră în domeniul fashion-ului, dar întâi se concentrează pe școală. Îi place mult limba engleză și a participat la Olimpiada de limba engleză la faza pe județ.

Pasiune fără limite

Maria Rațiu a fost invitată la New York prin intermediul agenției City Fashion Kids Cluj, coordonată de Corina Câmpian, și a Cătălinei Buzdun-Rafaila, reprezentanta agentiei de modelling IT KIDS USA LLC, aceasta din urmă fiind un sprijin esențial pentru tânăra clujeancă și pentru ceilalți membri ai grupului venit din România.

”Maria Ratiu a arătat că nu există limite pentru pasiune, talent și determinare, inspirând nu doar tinerii din România, ci și pe cei din întreaga lume.

Prin munca sa, a adus un strop de strălucire din inima Transilvaniei până în centrul modei globale”, au precizat apropiații Mariei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi traficanți de droguri, trimiși în judecată pentru că au vandalizat mașina jurnalistului Liviu Alexa

Publicat

catuse la miini bun

Doi traficanți de droguri Cluj-Napoca, Tudor Cîrje și Horea Emil Popa, au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, fiind acuzați că au vandalizat mașina jurnalistului Liviu Alexa în anul 2019.

Potrivit procurorilor, Tudor Cîrje a recunoscut într-o convorbire telefonică în anul 2023 că l-ar fi îndemnat pe prietenul său Horea Emil  Popa să săvârșească fapta, scrie Gazeta de Cluj.

Telefonul lui Tudor Cîrje era interceptat, acesta fiind cercetat într-un dosar de trafic de droguri,

În data de 11 martie 2023, Cîrje a purtat o discuție cu o persoană necunoscută: „Da, da, da! Mi-o zis că-l dezmembrează avocata. Îi fute niște chei, da nu legal, invers, că era nervoasă tare și ea. Bine, io i-am spart mașina”….”…la Alexa, mă”…..”Da, păi Alexa o scris că îi dau bani și familia, știi…”.

Incidentul a avut loc în noaptea de 11 mai 2019, când a fost distrusă luneta, parbrizul, geamurile de pe partea stângă, capota față și aripa stânga a autoturismului parcat pe o stradă din Cluj-Napoca.

Se afla în zonă

Horea Emil Popa nu a reușit să ofere anchetatorilor nicio explicație privind motivul pentru care la acea dată a oprit autoturismul personal înunde s-a petrecut vandalizarea mașiinii, s-a deplasat înspre mașina jurnalistului unde a stat aproximativ 2-3 minute, după care, în fugă, s-a deplasat înapoi la autoturismul său.

Tudor Cîrje a provocat în ianuarie 2019 un accident rutier în urma căruia prietena sa, Gabriela Rîpan, și-a pierdut viața, iar medicii i-au amputat lui un picior.

În noiembrie 2023, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la aproape 5 ani de închisoare pentru ucidere din culpă.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Femeie lovită de mașină pe trecerea de pietoni în zona Arabesque. Ce au constatat polițiștii

Publicat

O femeie a fost lovită, sâmbătă, de o mașină, în zona magazinului Arabesque de la ieșirea din Cluj-Napoca spre Florești, în timp ce era pe trecerea de pietoni.

Polițiștii au declarat pentru Cluj24 că a fost vorba despre o ”traversare regulamentară” a străzii de către o femeie de 54 de ani din Florești.

Aceasta a fost lovită de o mașină condusă de o femeie de 40 de ani din Cluj-Napoca, victima primind îngrijiri medicale din partea unui echipaj SMURD.

Ambele femeie au fost testate cu etilotestul, rezultatul fiind negativ.

Victima, la spital

UPDATE. Un echipaj SMURD a intervenit la accident și a acordat asistență medicală unei femeii accidentate, care a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

”Conform primei evaluări, aceasta prezenta afecțiuni ușoare”, a transmis pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreau să plec în Canada: Transformă ideea în realitate 

Publicat

Indiferent de motivele pentru care vrei să te muți în Canada, singur sau cu familia, cu așteptări și dorințe, chiar și cu temeri, suntem aici să te ajutăm la toți pașii și toate procedurile. 

Angela Boldea Immigration Inc. are în spate propria poveste, cu nimic mai specială decât a multora care au căutat o alternativă în Canada, însă din care am învățat că lucrurile se fac temeinic și cu convingerea că munca ta trebuie să fie cu adevărat de folos.

Așadar, oricare ar fi povestea ta de viață și indiferent de provocările prin care treci pentru a te muta în Canada, avem o soluție completă și personalizată pentru ca drumul tău, de la intenție la realizare, să fie cât mai adaptat. Oficial si cu acreditările guvernamentale, îți simplificam eforturile. Fără emoții că undeva, ceva e greșit sau incorect.

La ce întrebări vom răspunde:

-Unde găsesc formularele? Ce formulare ar trebui să completez?

-Care sunt documentele justificative de care am nevoie?

-Cum cer permisul de studiu?

-Când primesc răspunsul?

-Cum evit o respingere înainte de evaluarea dosarului meu?

– Cum plătesc taxele? Care sunt taxele?

-Ce condiții trebuie să respect în timp ce studiez?

-Cum accesez rezidența permanentă după studii?

-Pot lucra în timp ce studiez?Unde? Câte ore?

-Cum îmi reînnoiesc permisul?

Studii, profesii calificate și dorite în Canada, reîntregirea familiei, investiții sau alte motive pentru care vrei să soliciți rezidența permanentă sau temporară, avem soluția: cu cost minim, cu timp minim sau cu efort minim.

Asta înseamnă să lucrezi cu un consilier acreditat pentru imigrare. – Angela Boldea Immigration Inc., evaluări de dosar, consultări inițiale și detalii pe www.boldeaimmigration.com.

Studii. Muncă. Investiții. Reședință permanentă. Legal și oficial.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax