Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Marian: Puțin fotbal, dar multă golănie! Despre ”vedetele” TV, Lăcătuș, Lupu, Giovani Becali, Ionel Ganea

Publicat


fotbal

Este folosită abuziv expresia ”Rugby este un sport de golani practicat de gentlemeni, iar fotbalul  un sport de gentlemen practicat de golani”. Se folosește din complezență pentru rugby pentru a arăta de ce nu-i celmai popular sport (cum mi-aș dori eu). Ar trebui folosită mai rar expresia pentru că au apărut de atunci încoace prea mulți golani și în rugby (la noi).

Fotbalul, după audiență, este sportul rege și are avantajul că se poate juca oricând ai timp, oriunde, de către oricine, de oricâți.

Se poate juca în doi, de tatăl (dacă are timp) într-o cameră cu copilul, de frați în casă (când mama lipsește), în curtea blocului (unde nu sunt garaje), în curtea școlii (dacă nu s-a încuiat), în orice curte de la sate (unde mai sunt tineri, nu au emigrat), cu mulți participanți pe orice maidan (dacă a scăpat de dezvoltatorii imobiliari și de setea de șperț a primăriilor). Oriunde, chiar dacă acest oriunde în România și, mai ales la Cluj, este tot mai strâmt.

De oameni scunzi sau uriași. Mitriță de la Craiova umilește de multe ori niște giganți, doar la înalta categorie de performanță talia mică e dezavantajantă.

Fotbalul se poate juca de copilul mic care a învățat să umble în picioare până la bătrânii care se mai pot ține pe picioare. La nivel de performanță ne amintim că Dobrin a debutat in Liga I la 14 ani și 10 luni, Balaci la națională la 17 ani, iar în fotbalul international Stanley Matthews a jucat de la 15 la 52 de ani.

Lucescu la 45 de ani

În România, pe teren în Liga I a intrat să joace oficial Mircea Lucescu la 45 de ani la Dinamo în condițiile în care, în 1990,  dinamoviștii (foarte mulți) chemați la națională pentru Mondialul din Italia, nu au mai fost lăsați să joace în campionat. O golănie pe care nu s-a mai sinchisit să o reclame Lucescu, fiindcă a câștigat campionatul zdrobitor, cu cea mai bună echipă din istorie, Dinamo 90.

Echipa a fost vândută însă prea repede de funcționari corupți pe nasturi ieftini și nu a mai apucat să câștige cupe. În Europa în 2024 există un japonez de 56 de ani care joacă în Liga a-II-a în Portugalia.

La naționale, până la 40 de ani și peste, au jucat, pentru Danemarca, Martin Olsen (42 fundaș), Germania – Lothar Mathaus,  Suedia – Zlatan Ibrahimovici,  Italia – portarul Dino Zoff, 44 de ani s.a (dar nu mulți).

Balaci, cel mai tânăr la națională

Altă golănie pe care dorim să o semnalăm este legată de recordul de tinerețe pe care l-au avut unii debutanți la Națională. Pentru selecționata României, recordul era al lui Ilie Balaci, promovat la națională la doar 17 ani. Dar Ilie Balaci și Victor Pițurcă (component al marii campioane Steaua, dar cu problem penale privind jocurile de noroc) nu s-au îndrăgit deși olteni amândoi (ori cu atât mai mult). Când a ajuns la Națională, selecționer, Pițurcă a stricat recordul lui Balaci și a promovat un tânăr, pe atunci, Cristian Manea. Chiar dacă sunteți clujeni și nu știți cine este Manea să nu vă faceți complexe pentru că nici la echipa lui de club nu a fost permanent titular. Ca internațional, vai de noi.

Deși e un penal pentru jocuri de noroc, Pițurcă nu a făcut cele mai mari golănii la Națională. De obicei, prin golănie ca și selecționer este aceea când promovezi un jucător pentru a-i crește cota de transfer în detrimental altora mai buni. De obicei, aceste manevre se fac la îndemnul și pentru răsplata impresarilor. Răsplată sufletească?

Clujeni promovați

Despre penalul Pițurcă nu spunem prea multe pentru că a promovat unii clujeni prin Națională.

Exagerat, dar apo i s-au transferat bine. Nu numai Pițurcă a promovat câțiva clujeni exagerat și, la un nivel mai mic, îl avem pe Răzvan Lucescu singurul român de pe planet fascinat de calitățile de coordonator de joc ale uitatului Florescu pe care-l punea să joace cu numărul 10.

Celebră golănie în istoria fotbalului românesc a fost în 1970 când Dobrin nu a fost lăsat să joace nici un minut în Mexic pentru echipa pe care în mare parte el a calificat-o la Mondiale. Atunci nu pentru transfer, ci pentru că nu era simpatic. În comunism era grav să nu fii simpatico șefului (nici acum nu-i recomandat).

”Partidul e-n toate. E-n cele ce sunt.

Și-n cele ce mâine vor râde la soare”.

Mecanismul rămâne, doar că acum sunt mai multe partide.

Nedreptate în cazul lui Cămătaru

De acest gen a fost și nedreptatea pe care i-a făcut-o antrenorul Jenei lui Cămătaru când nu l-a băgat să joace la Mondialul din 1990 din Italia, pentru că avea 32 de ani și existau mulți tineri cărora trebuia să le ridice cota de transfer. E greu să asociezi lângă termenul de mizerie numele spilcuitului Emerich Jenei.

Cămătaru dăduse 2 goluri în deplasare la Sofia, pe atunci uneia din puterile europene și câte și mai câte făcuse Rodion Cămătaru pentru a fi îndreptățit să fie titular de drept. Nu a fost lăsat nici un minut. Marile afaceri cu fotbaliști de atunci încep, din 1990.

Am îndemnat prietenii, în special pe cei tineri, să vizioneze filmul ”Hai, România!” despre generația de aur pentru că mi se păruse ca un îndemn patriotic să îi vezi. Indiferent cât este de slab filmul și de sărac în idei, ești foarte emoționat de acei inegalabili campioni.

Emoționat până la lacrimi.

Vom mai avea asemenea generație când vom mai juca finala Cupei Davis la tenis, vom fi campioni mondiali la handbal masculin, când vom mai fi în finală în Liga Campionilor (nu zic să câștigăm, fiind bătrân Dukadam), când vom fi pe locul doi pe țări la medalii la JO, când vom avea tot podiumul aur, argint, bronz la vreun campionat de gimnastică și când vom bate Franta, Irlanda și Tara Galilor la rugby, iar cu Nou Zeelandă vom face doar egal. Adică…niciodată.

”Drama” lui Lăcătuș

Nici măcar într-un film atât de emoționant nu scăpăm de golăniile din fotbalul românesc. Apare un component al marii echipe Steaua, nu contează etnia, contează doar valoarea sportivă, Lăcătuș, cu lacrimi în ochi, cum că el nu a jucat la Mondialul din 1994 din SUA. O parte semnificativă a filmului este dedicată acestei ”drame”.

Durerea lui Lăcătuș că nu a putut juca pentru țară este amplificată după cum îl face involuntar de minune regizorul necunoscut (și necunoscut va rămâne) dar sărac cu duhul. Spune Lăcă: ”Alți jucători au luat mult mai mulți bani decât mine pentru acea calificare!„

Nea Puiu ”pupă icoane”, recunoaște înțelept  ”și noi antrenorii mai avem voie să greșim”, ”cea mai mare greșeală din viață este că nu l-am băgat în echipă și pe Lăcătuș!”

Serios Nea Puiu? Tu știai foarte bine de ce nu l-ai băgat! Pentru că în acel an nu a jucat mai nimic, era indisciplinat, zurbagiu și un factor de destabilizare a disciplinei și coeziunii unui colectiv. Greșeala a fost dacă l-ai dus pe bani țării pe Golan și ca spectator. Te scuzi pentru ce nu trebuie, dar nu o faci pentru marile golănii făcute la selecție.

Accidentare gravă

Adevărata dramă legată de numele Lăcătuș se poate vedea pe linkul: https://www.youtube.com/watch?v=PO6775eXubY sau în alte moment când Lăcătuș a accidentat grav, a scuipat, a amenințat , a înjurat și a făcut mizerii pe terenul de fotbal. De aceea nu a rezistat în nici o altă țară în afară de arbitrajele corupte ale unui președinte de federație, Mircea Sandu, căruia i se spunea”Nașul” încă de jucător.

Este o mască, o perdea de fum, problema cu Lăcătuș, care merita exclus din viața sportivă de mai multe ori nu o singură dată. Ca și terapeutul lui Bela Karoly care a primit 250 de ani de pușcărie pentru că a molestat sexual tinere gimnaste. Lăcătuș mai nenorocise un sârb de 21 de ani, titular la Benfica, la un amical cu Iugoslavia, iar de atunci, Serbia nu a mai acceptat să joace vreun amical cu noi.

Asemănător, Ionel Ganea a făcut unui scoțian o dublă fractură într-un amical internațional care l-a pus pe tușă un an și niciodată nu și-a mai revenit la același nivel și observați că de atunci, nici cu Scoția nu am mai jucat vreodată. Mai observați că nici la Ganea nu s-a făcut vreo remarcă de etnie pentru că oameni buni sau răi sunt peste tot.

Golănie la adresa lui Sabău

Marile golănii ale lui Nea Puiu au însemnat neconvocarea la Mondialul din 94 a lui Ioan Ovidiu Sabău, prea bine educat să reclame sau să intre în polemică pe această temă.

Despre Sabău, Mircea Lucescu spunea că s-a adaptat mai bine la campionatul Italian și avea în acel moment o cotă mai mare decât Hagi.

Pe Sabău l-a făcut, de altfel, Iordănescu rezervă la campioana Rapid, iar Sabău nu a suportat și a venit la Cluj în Divizia C de unde și-a promovat echipa de suflet. În film, cu mare demnitate, Ilie Dumitrescu spune că generația de aur corectă trebuie să fie cu Sabău.

Golăniile lui Nea Puiu au însemnat neconvocarea lui Timofte II, lider de echipă la FC Porto în acel an, desconsiderarea lui Gică Craioveanu și a lui Gică Barbu de la Pitești care puteau face mult pentru echipa națională.

A juca cu o echipă de stâlpi de telegraf ca Suedia cu cel mai scund portar din lot, să pierzi un meci când ai un jucător și un gol  în plus pe teren și să ai cea mai bună generație din istorie pe mână, dar să nu reușești decât să le vopsești părul blond la Mondial, sunt problem sau nerealizări profesionale.

Nu le comentăm, dar golăniile, mizeriile trebuie semnalate. Nu prea mult și nu prea multe (mai are destule) pentru că tinerilor trebuie să le dăm șansa și speranța de a iubi sportul și, desigur, sportul rege.

La televizor

Dar totuși ce caută la televizor ca și modele umane, să dea lecții și să formuleze judecăți de valoare Lăcătuș, Lupu sau mai rar Giovani Becali și Ionel Ganea?

Oare a devenit o tradiție că unii dintre cei mai slabi jurnaliști să fie trimiși spre sport că nu ai ce face cu ei în altă parte, iar jurnaliștii de gen au invitați de teapa lor?

Tot din aceeași cauză se mizează atât de mult pe fotbal pentru că este sportul cu cele mai simple reguli pe care le știu toți oamenii, inclusive acei jurnaliști sportivi? A comenta arbitrajul nu este o emisiune sportivă, ci mai mult de can-can, de polemică, de senzaționalism ieftin.

Comentatorii de sport ar necesita să fie printre cei mai valoroși și mai cu har pentru că trebuie să determine oamenii, în special copiii și tinerii, să meargă înspre sport.

Nu doar să critice și să fie corozivi. Să convingă politicienii că deși nimeni nu dă șpagă pentru un teren de joacă sau un teren sportive este minunat să se facă asemenea terenuri și ei vor intra în istorie ca personaje frumoase.

Doctorul Iuliu Hațieganu a dat din averea lui personal teren pentru parc, aceștia taie parcurile puține care au mai rămas pentru șpaga din imobiliare.

Sunt atât de multe sporturi minunate.

Mai puțin la tv

Este drept că Gigi Becali ne este mult mai simpatic decât cei sus numiți (inclusiv verișorul), dar totuși nu este nici Petre Țuțea, nici Emil Cioran să-l auzi de dimineața până seara pe toate canalele de sport.

Este bine că se transmit și Gigi și fotbalul, dar ar trebui lucrat la procente în favoarea și a altor sporturi, a unor personalități care au practicat diferite sporturi.

A nu se confunda educația și fair-play-ul care ar trebui transmise odată cu emisiunile sportive cu golăneala care răzbate, nu arareori din miasmele sportului rege.

Englezii au o interdicție pentru spectatorii huligani pe stadioane, există suspendări pe diferite perioade din competițiile sportive și din viațasportivă, poate nu ar fi lipsit de interes și unele restricții privind aparițiile publice, în mass-media, mai ales la TV. Dacă nu legiferate, măcar de bun simț.

Balaci fără tatuaj

În era de glorie, Craiova Maxima căzuse în cupele europene cu o echipă din Danemarca. Balaci a fost întrebat dacă îi vor studia pe danezi și dacă îi cunosc.

Balaci a spuscă nu îi vor studia pentru că îi știu cum sunt – ”Sunt mari și blonzi!”. Balaci avea umor și bun simț. I-au bătut și în Danemarca și la Craiova. Mai recent, Steaua, fcsb-ul lui Becali a luat 10-0 dus-întors de la o echipă daneză.

Dacă suntem cu așa puțin fotbal măcar bunul simț și educația să rămână. Sau se intercondiționează? Lui Balaci nu-i ținem minte nici un tatuaj…



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fotolii de masaj pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Licitație pentru închirierea spațiilor

Publicat

fotoliu masaj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj organizează la jumătatea lunii mai o licitație publică pentru închirierea de spații comerciale destinate amplasării unor fotolii pentru masaj.

Reprezentanții aeroportului au arătat că, în total, este nevoie de 5 astfel de fotolii de masaj pentru relaxarea pasagerilor.

Două fotolii ar trebui amplasate în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, parter, zona restricționată, salon VIP , spațiul având o suprafață de 2 mp, unul în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale Schengen parter, zona restricționată, al patrulea în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Schengen etaj, zona restricționată, lângă Business Lounge, iar ultimul tot în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Non-Schnegen etaj, zona restricționată, lângă camera tehnică.

Deschiderea ofertelor la licitație va avea loc în 15 mai la ora 9, la sediul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj,

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujul „în verde”. Noile spații pietonale și parcuri, magnet pentru clujeni

Publicat

De

Weekendul și vremea frumoasă i-au scos din casă pe clujeni, care s-au îndreptat spre noile parcuri și pietonale amenajate de Primărie.

Clujenii se bucură de vremea caldă în aer liber, iar principalele atracții sunt zonele recent reamenajate. Fie că vorbim de malurile Someșului, de spațiile pietonale din centru sau de Parcul Feroviarilor, noile spații verzi sunt „magnet” pentru localnici.

Clujul, îmbrăcat în „verde”

Cu ocazia sărbătorii de Florii, primarul Emil Boc s-a adresat clujenilor, cărora le-a transmis urări de sănătate, pace și bucurie. În postarea pe rețelele de socializare, edilul a publicat și o serie de fotografii care surprind frumusețea orașului, „îmbrăcat” în verde crud.

„Cu ocazia Sărbătorii Floriilor, vă transmit urări de sănătate, pace și bucurie! Această zi specială, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, să vă aducă speranță și reînnoire.

Să petreceți aceste momente alături de cei dragi, să vă bucurați de renașterea naturii și să primiți cu inimile deschise binecuvântările acestei primăveri La mulți ani și o primăvară plină de flori și lumină!”, a transmis primarul Emil Boc.

Redăm mai jos câteva dintre fotografii:

Noi spații pietonale pe străzile Universității și M. Kogălniceanu

Parcul Feroviarilor

Malurile Someșului, în cartierul Grigorescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Prefectura Cluj: Stare de alertă pe str. Uliului. Pot fi afectate rețele de utilități. Ce măsuri se iau

Publicat

De

Alunecările de teren de pe strada Uliului nu pun în pericol construcțiile din zonă „până la acest moment”, a arătat Prefectura Cluj, însă există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate. S-a decis declararea stării de alertă în zonă. 

Instituția Prefectului Județul Cluj a informat duminică, referitor la alunecarea de teren de vineri noapte, că locuințele de pe strada Uliului nu sunt puse în pericol în acest moment, însă rețelele edilitare au fost afectate parțial sau total.

„Conform Notei Tehnice de Constatare nr. 290 / 27.04.2024 privind rezistența mecanică și de stabilitate, s-a constatat că alunecările de teren de tip retrogresiv, rapid nu pun în pericol, până la acest moment, construcțiile din aval de drum, dar există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate”, transmite Instituția Prefectului Cluj.

A fost declarată stare de urgență în zona afectată

Ținând cont de nota de constatare a expertizei geotehnice realizate de Geodesign SRL, prefectul Clujului, Irina Munteanu, a declarat stare de alertă în zona afectată, se mai arată în comunicat.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca a emis Hotărârea nr. 8 din 27.04.2024, care prevede următoarele:

  • Declararea stării de alerta pe strada Uliului în zona afectată de alunecări de teren;
  • Închiderea circulației auto pe str. Uliului pe tronsonul afectat de alunecarea de teren;
  • Semnalizarea corespunzătoare a zonei afectate de alunecarea de teren;
  • Asigurarea permanenței cu echipaje ale poliției locale;
  • Identificarea unor rute alternative de acces. În situația în care soluția identificată presupune  realizarea unor lucrări de amenajare, se mandatează RADP să intervină în regim de urgență pentru amenajarea acesteia pe raza municipiului, cu asigurarea de resurse financiare în vederea implementării acestor lucrări;
  • În situația în care ruta alternativă identificată depășește raza administrativ-teritorială a municipiului Cluj-Napoca, va fi sesizat în regim de urgență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Rețelele edilitare, afectate parțial sau total

Astăzi, comisia de specialitate a desfășurat verificări, constatând următoarele:

  • pe o lungime de cca. 20-30 metri se constată alunecarea taluzului care a produs cedarea carosabilului și dislocarea fundației drumului (fiind afectată banda stângă în totalitate și o mare parte din banda dreaptă a străzii pe sensul de urcare);
  • se constată afectarea parțială sau totală a rețelelor edilitare (apă, canal, gaz);
  • se constată blocarea căilor de acces pe ambele sensuri (de la nr. 90).

Măsuri pentru refacerea drumului

Tot astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, reunit online în ședință extraordinară, a emis Hotărârea nr. 3 pentru stabilirea următoarelor măsuri pentru remedierea situației din teren:

„Art. 1 Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca va dispune în regim de urgență, potrivit procedurilor legale în vigoare, măsurile și acțiunile necesare pentru înlăturarea efectelor produse de alunecarea de teren de pe strada Uliului nr. 90, pentru refacerea obiectivelor de infrastructură și eliminarea unor potențiale pericole pentru populație și bunurile acesteia.

Art. 2

(1) Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul nemijlocit al autorităților publice locale din comuna Florești, va stabili varianta ocolitoare de acces auto, necesară pentru riverani și pentru asigurarea serviciilor medicale de urgență și pompieri, eliminând astfel izolarea zonei afectate de alunecarea de teren;

(2) Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj va identifica în regim de urgență, posibilii proprietari/administratori de teren de pe traseul rutei ocolitoare stabilite;

(3) Comitetului Local pentru Situații de Urgență  al municipiului Cluj-Napoca va dispune măsurile și acțiunile necesare pentru delimitarea, semnalizarea și securizarea perimetrului afectat.

Furnizorii de utilități vor monitoriza perimetrul

Art. 3 Furnizorii de utilități respectiv societatea DELGAZ Grid S.A., Sucursala Cluj-Napoca – Distribuție Energie Electrică România și Compania de Apă Someș S.A., vor asigura monitorizarea permanentă a perimetrului afectat pentru preîntâmpinarea oricărui incident care ar putea pune în pericol viața și sănătatea populației și a bunurilor acesteia, măsura urmând a fi ridicată odată cu revenirea la normalitate a situației din teren.

Art. 4 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj va sprijini, ori de câte ori este necesar, autoritățile administrației publice locale din municipiul Cluj-Napoca, iar Instituția Prefectului Județul Cluj va iniția, dacă va fi nevoie, demersurile legale corespunzătoare către structurile centrale de decizie pentru rezolvarea problemei apărute.

Art. 5 Cu comunicarea dispozițiilor prezentei hotărâri celor interesați se încredințează Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj”, se mai arată în comunicat.

Citește mai departe

CULTURA

Ce entități primesc finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj? Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, merge la Culte

Publicat

Finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj pentru sute de entități

Sute de asociații primesc și anul acesta finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean Cluj. Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, este alocată parohiilor din județ.

Consiliul Județean Cluj sprijină activitatea a sute de ONG-uri, asociații și parohii din județ, prin finanțări nerambursabile în valoare de aproape 6 milioane de lei. Cea mai mare parte din sumă merge spre Culte (3 milioane de lei), Sport (un milion de lei) și de Cultură și Tineret (câte 900.000 de lei fiecare).

Listele urmează să fie aprobate în ședința Consiliului Județean de luni, 29 aprilie.

Peste 3 milioane de lei pentru Culte

Potrivit documentelor publicate pe site-ul forului județean, suma de 3.050.000 lei alocată pentru Culte se împarte astfel:

  • Ortodox – 2.210.000 lei;
  • Reformat – 375.150 lei;
  • Romano-Catolic – 151.935 lei;
  • Greco-Catolic – 129.600 lei;
  • Penticostal – 87.000 lei;
  • Baptist și Adventist – 60.235 lei;
  • Unitarian – 35.380 lei.

Peste un milion de lei pentru cluburile de fotbal din județ

Suma de 1.050.000 lei este alocată anul acesta de Consiliul Județean sectorului Sport. Cele mai mari sume merg spre Clubul Sportiv Universitatea Cluj și Asociația Club Sportiv U-BT Cluj – câte 100.000 lei. Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj primește 80.000 lei.

Sume considerabile mai primesc și Academia de fotbal Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei), Clubul Sportiv Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei) și Asociația Club Sportiv „Academia de Fotbal Viitorul Cluj” (35.000 lei).

Cinematica TIFF, Festivalul Dumitru Fărcaș și Jazz in the Park, în topul alocărilor pentru Cultură

Consiliul Județean Cluj alocă 900.000 de lei pentru evenimente din sectorul cultural. Cele mai mari sume merg spre Cinemateca TIFF – 25.000 lei, Festivalul Dumitru Farcaș – 25.000 lei, Jazz in the Park, editia a XII-a – 20.000 lei și Zilele Culturale Maghiare din Cluj – Ediția a XV-a – 20.000 lei.

Printre evenimentele cu cele mai mari alocări se mai numără Festivalul Național de teatru pentru elevi „Cezara”  Ediția I (16.500 lei), Lecții din trecut pentru prezent și viitor Colegiul Național Emil Racoviță (15.000 lei) și Zilele Maghiare din țara Călatei (15.000 lei).

Aceeași sumă – 900.000 de lei – este alocată și pentru domeniul Tineret. Cele mai mari finanțări merg spre Olimpiada satelor din România (16.500 lei), FC Unirea Dej – Juniorii de azi, Campionii de mâine (20.000 lei) și Concursul Interjudețean de matematică „Marian Țarină” Colegiul Național „Emil Racoviță” (13.000 lei).

Consiliul Județean Cluj a înregistrat până în 15 martie cererile pe proiectele finanțate din fonduri nerambursabile, fiind înregistrat un adevărat record.

Astfel, au fost înregistrate aproximativ 970 de cereri pentru toate cele patru domenii de interes, respectiv culte, cultură, tineret și sport, sumele solicitate fiind de aproape 75 de milioane de lei față de un fond total alocat de doar 6 milioane de lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax