Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Marian: Puțin fotbal, dar multă golănie! Despre ”vedetele” TV, Lăcătuș, Lupu, Giovani Becali, Ionel Ganea

Publicat


fotbal

Este folosită abuziv expresia ”Rugby este un sport de golani practicat de gentlemeni, iar fotbalul  un sport de gentlemen practicat de golani”. Se folosește din complezență pentru rugby pentru a arăta de ce nu-i celmai popular sport (cum mi-aș dori eu). Ar trebui folosită mai rar expresia pentru că au apărut de atunci încoace prea mulți golani și în rugby (la noi).

Fotbalul, după audiență, este sportul rege și are avantajul că se poate juca oricând ai timp, oriunde, de către oricine, de oricâți.

Se poate juca în doi, de tatăl (dacă are timp) într-o cameră cu copilul, de frați în casă (când mama lipsește), în curtea blocului (unde nu sunt garaje), în curtea școlii (dacă nu s-a încuiat), în orice curte de la sate (unde mai sunt tineri, nu au emigrat), cu mulți participanți pe orice maidan (dacă a scăpat de dezvoltatorii imobiliari și de setea de șperț a primăriilor). Oriunde, chiar dacă acest oriunde în România și, mai ales la Cluj, este tot mai strâmt.

De oameni scunzi sau uriași. Mitriță de la Craiova umilește de multe ori niște giganți, doar la înalta categorie de performanță talia mică e dezavantajantă.

Fotbalul se poate juca de copilul mic care a învățat să umble în picioare până la bătrânii care se mai pot ține pe picioare. La nivel de performanță ne amintim că Dobrin a debutat in Liga I la 14 ani și 10 luni, Balaci la națională la 17 ani, iar în fotbalul international Stanley Matthews a jucat de la 15 la 52 de ani.

Lucescu la 45 de ani

În România, pe teren în Liga I a intrat să joace oficial Mircea Lucescu la 45 de ani la Dinamo în condițiile în care, în 1990,  dinamoviștii (foarte mulți) chemați la națională pentru Mondialul din Italia, nu au mai fost lăsați să joace în campionat. O golănie pe care nu s-a mai sinchisit să o reclame Lucescu, fiindcă a câștigat campionatul zdrobitor, cu cea mai bună echipă din istorie, Dinamo 90.

Echipa a fost vândută însă prea repede de funcționari corupți pe nasturi ieftini și nu a mai apucat să câștige cupe. În Europa în 2024 există un japonez de 56 de ani care joacă în Liga a-II-a în Portugalia.

La naționale, până la 40 de ani și peste, au jucat, pentru Danemarca, Martin Olsen (42 fundaș), Germania – Lothar Mathaus,  Suedia – Zlatan Ibrahimovici,  Italia – portarul Dino Zoff, 44 de ani s.a (dar nu mulți).

Balaci, cel mai tânăr la națională

Altă golănie pe care dorim să o semnalăm este legată de recordul de tinerețe pe care l-au avut unii debutanți la Națională. Pentru selecționata României, recordul era al lui Ilie Balaci, promovat la națională la doar 17 ani. Dar Ilie Balaci și Victor Pițurcă (component al marii campioane Steaua, dar cu problem penale privind jocurile de noroc) nu s-au îndrăgit deși olteni amândoi (ori cu atât mai mult). Când a ajuns la Națională, selecționer, Pițurcă a stricat recordul lui Balaci și a promovat un tânăr, pe atunci, Cristian Manea. Chiar dacă sunteți clujeni și nu știți cine este Manea să nu vă faceți complexe pentru că nici la echipa lui de club nu a fost permanent titular. Ca internațional, vai de noi.

Deși e un penal pentru jocuri de noroc, Pițurcă nu a făcut cele mai mari golănii la Națională. De obicei, prin golănie ca și selecționer este aceea când promovezi un jucător pentru a-i crește cota de transfer în detrimental altora mai buni. De obicei, aceste manevre se fac la îndemnul și pentru răsplata impresarilor. Răsplată sufletească?

Clujeni promovați

Despre penalul Pițurcă nu spunem prea multe pentru că a promovat unii clujeni prin Națională.

Exagerat, dar apo i s-au transferat bine. Nu numai Pițurcă a promovat câțiva clujeni exagerat și, la un nivel mai mic, îl avem pe Răzvan Lucescu singurul român de pe planet fascinat de calitățile de coordonator de joc ale uitatului Florescu pe care-l punea să joace cu numărul 10.

Celebră golănie în istoria fotbalului românesc a fost în 1970 când Dobrin nu a fost lăsat să joace nici un minut în Mexic pentru echipa pe care în mare parte el a calificat-o la Mondiale. Atunci nu pentru transfer, ci pentru că nu era simpatic. În comunism era grav să nu fii simpatico șefului (nici acum nu-i recomandat).

”Partidul e-n toate. E-n cele ce sunt.

Și-n cele ce mâine vor râde la soare”.

Mecanismul rămâne, doar că acum sunt mai multe partide.

Nedreptate în cazul lui Cămătaru

De acest gen a fost și nedreptatea pe care i-a făcut-o antrenorul Jenei lui Cămătaru când nu l-a băgat să joace la Mondialul din 1990 din Italia, pentru că avea 32 de ani și existau mulți tineri cărora trebuia să le ridice cota de transfer. E greu să asociezi lângă termenul de mizerie numele spilcuitului Emerich Jenei.

Cămătaru dăduse 2 goluri în deplasare la Sofia, pe atunci uneia din puterile europene și câte și mai câte făcuse Rodion Cămătaru pentru a fi îndreptățit să fie titular de drept. Nu a fost lăsat nici un minut. Marile afaceri cu fotbaliști de atunci încep, din 1990.

Am îndemnat prietenii, în special pe cei tineri, să vizioneze filmul ”Hai, România!” despre generația de aur pentru că mi se păruse ca un îndemn patriotic să îi vezi. Indiferent cât este de slab filmul și de sărac în idei, ești foarte emoționat de acei inegalabili campioni.

Emoționat până la lacrimi.

Vom mai avea asemenea generație când vom mai juca finala Cupei Davis la tenis, vom fi campioni mondiali la handbal masculin, când vom mai fi în finală în Liga Campionilor (nu zic să câștigăm, fiind bătrân Dukadam), când vom fi pe locul doi pe țări la medalii la JO, când vom avea tot podiumul aur, argint, bronz la vreun campionat de gimnastică și când vom bate Franta, Irlanda și Tara Galilor la rugby, iar cu Nou Zeelandă vom face doar egal. Adică…niciodată.

”Drama” lui Lăcătuș

Nici măcar într-un film atât de emoționant nu scăpăm de golăniile din fotbalul românesc. Apare un component al marii echipe Steaua, nu contează etnia, contează doar valoarea sportivă, Lăcătuș, cu lacrimi în ochi, cum că el nu a jucat la Mondialul din 1994 din SUA. O parte semnificativă a filmului este dedicată acestei ”drame”.

Durerea lui Lăcătuș că nu a putut juca pentru țară este amplificată după cum îl face involuntar de minune regizorul necunoscut (și necunoscut va rămâne) dar sărac cu duhul. Spune Lăcă: ”Alți jucători au luat mult mai mulți bani decât mine pentru acea calificare!„

Nea Puiu ”pupă icoane”, recunoaște înțelept  ”și noi antrenorii mai avem voie să greșim”, ”cea mai mare greșeală din viață este că nu l-am băgat în echipă și pe Lăcătuș!”

Serios Nea Puiu? Tu știai foarte bine de ce nu l-ai băgat! Pentru că în acel an nu a jucat mai nimic, era indisciplinat, zurbagiu și un factor de destabilizare a disciplinei și coeziunii unui colectiv. Greșeala a fost dacă l-ai dus pe bani țării pe Golan și ca spectator. Te scuzi pentru ce nu trebuie, dar nu o faci pentru marile golănii făcute la selecție.

Accidentare gravă

Adevărata dramă legată de numele Lăcătuș se poate vedea pe linkul: https://www.youtube.com/watch?v=PO6775eXubY sau în alte moment când Lăcătuș a accidentat grav, a scuipat, a amenințat , a înjurat și a făcut mizerii pe terenul de fotbal. De aceea nu a rezistat în nici o altă țară în afară de arbitrajele corupte ale unui președinte de federație, Mircea Sandu, căruia i se spunea”Nașul” încă de jucător.

Este o mască, o perdea de fum, problema cu Lăcătuș, care merita exclus din viața sportivă de mai multe ori nu o singură dată. Ca și terapeutul lui Bela Karoly care a primit 250 de ani de pușcărie pentru că a molestat sexual tinere gimnaste. Lăcătuș mai nenorocise un sârb de 21 de ani, titular la Benfica, la un amical cu Iugoslavia, iar de atunci, Serbia nu a mai acceptat să joace vreun amical cu noi.

Asemănător, Ionel Ganea a făcut unui scoțian o dublă fractură într-un amical internațional care l-a pus pe tușă un an și niciodată nu și-a mai revenit la același nivel și observați că de atunci, nici cu Scoția nu am mai jucat vreodată. Mai observați că nici la Ganea nu s-a făcut vreo remarcă de etnie pentru că oameni buni sau răi sunt peste tot.

Golănie la adresa lui Sabău

Marile golănii ale lui Nea Puiu au însemnat neconvocarea la Mondialul din 94 a lui Ioan Ovidiu Sabău, prea bine educat să reclame sau să intre în polemică pe această temă.

Despre Sabău, Mircea Lucescu spunea că s-a adaptat mai bine la campionatul Italian și avea în acel moment o cotă mai mare decât Hagi.

Pe Sabău l-a făcut, de altfel, Iordănescu rezervă la campioana Rapid, iar Sabău nu a suportat și a venit la Cluj în Divizia C de unde și-a promovat echipa de suflet. În film, cu mare demnitate, Ilie Dumitrescu spune că generația de aur corectă trebuie să fie cu Sabău.

Golăniile lui Nea Puiu au însemnat neconvocarea lui Timofte II, lider de echipă la FC Porto în acel an, desconsiderarea lui Gică Craioveanu și a lui Gică Barbu de la Pitești care puteau face mult pentru echipa națională.

A juca cu o echipă de stâlpi de telegraf ca Suedia cu cel mai scund portar din lot, să pierzi un meci când ai un jucător și un gol  în plus pe teren și să ai cea mai bună generație din istorie pe mână, dar să nu reușești decât să le vopsești părul blond la Mondial, sunt problem sau nerealizări profesionale.

Nu le comentăm, dar golăniile, mizeriile trebuie semnalate. Nu prea mult și nu prea multe (mai are destule) pentru că tinerilor trebuie să le dăm șansa și speranța de a iubi sportul și, desigur, sportul rege.

La televizor

Dar totuși ce caută la televizor ca și modele umane, să dea lecții și să formuleze judecăți de valoare Lăcătuș, Lupu sau mai rar Giovani Becali și Ionel Ganea?

Oare a devenit o tradiție că unii dintre cei mai slabi jurnaliști să fie trimiși spre sport că nu ai ce face cu ei în altă parte, iar jurnaliștii de gen au invitați de teapa lor?

Tot din aceeași cauză se mizează atât de mult pe fotbal pentru că este sportul cu cele mai simple reguli pe care le știu toți oamenii, inclusive acei jurnaliști sportivi? A comenta arbitrajul nu este o emisiune sportivă, ci mai mult de can-can, de polemică, de senzaționalism ieftin.

Comentatorii de sport ar necesita să fie printre cei mai valoroși și mai cu har pentru că trebuie să determine oamenii, în special copiii și tinerii, să meargă înspre sport.

Nu doar să critice și să fie corozivi. Să convingă politicienii că deși nimeni nu dă șpagă pentru un teren de joacă sau un teren sportive este minunat să se facă asemenea terenuri și ei vor intra în istorie ca personaje frumoase.

Doctorul Iuliu Hațieganu a dat din averea lui personal teren pentru parc, aceștia taie parcurile puține care au mai rămas pentru șpaga din imobiliare.

Sunt atât de multe sporturi minunate.

Mai puțin la tv

Este drept că Gigi Becali ne este mult mai simpatic decât cei sus numiți (inclusiv verișorul), dar totuși nu este nici Petre Țuțea, nici Emil Cioran să-l auzi de dimineața până seara pe toate canalele de sport.

Este bine că se transmit și Gigi și fotbalul, dar ar trebui lucrat la procente în favoarea și a altor sporturi, a unor personalități care au practicat diferite sporturi.

A nu se confunda educația și fair-play-ul care ar trebui transmise odată cu emisiunile sportive cu golăneala care răzbate, nu arareori din miasmele sportului rege.

Englezii au o interdicție pentru spectatorii huligani pe stadioane, există suspendări pe diferite perioade din competițiile sportive și din viațasportivă, poate nu ar fi lipsit de interes și unele restricții privind aparițiile publice, în mass-media, mai ales la TV. Dacă nu legiferate, măcar de bun simț.

Balaci fără tatuaj

În era de glorie, Craiova Maxima căzuse în cupele europene cu o echipă din Danemarca. Balaci a fost întrebat dacă îi vor studia pe danezi și dacă îi cunosc.

Balaci a spuscă nu îi vor studia pentru că îi știu cum sunt – ”Sunt mari și blonzi!”. Balaci avea umor și bun simț. I-au bătut și în Danemarca și la Craiova. Mai recent, Steaua, fcsb-ul lui Becali a luat 10-0 dus-întors de la o echipă daneză.

Dacă suntem cu așa puțin fotbal măcar bunul simț și educația să rămână. Sau se intercondiționează? Lui Balaci nu-i ținem minte nici un tatuaj…Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. 80 de ani de la deportarea evreilor clujeni și ardeleni în lagărele de exterminare naziste – masă rotundă la Cluj-Napoca

Publicat

De

evrei

Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române Cluj-Napoca a organizat, marți, masa rotundă ”80 de ani de la deportarea evreilor clujeni și ardeleni în lagărele de exterminare din al Doilea Război Mondial”.

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a arătat în mesajul transmis că deportarea evreilor din Cluj la Auschwitz este un eveniment important, care face parte din moștenirea comunității evreiești.

Atrocitățile celui de-al Doilea Război Mondial

La rândul său, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a precizat în mesajul său că masa rotundă de la Cluj-Napoca nu este numai un eveniment de aducere aminte, ”ci și un impuls pentru cunoașterea acelor atrocități din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Directorul Institutului de Istorie „George Barițiu“ Cluj-Napoca al Academiei Române Cluj, Ioan Bolovan, a explicat și el că Holocaustul este una dintre cele mai mari tragedii pe care le-a cunoscut umanitatea și care nu a ocolit nici Transilvania.

”Conducerea Ungariei a decis atunci trimiterea tuturor evreilor din partea de Nord-Vest a Transilvaniei în lagăre de exterminare naziste, cu zeci de garnituri de tren. Au fost peste 110.000 de evrei”, a spus Bolovan, care a menționat că generațiile tinere trebuie să cunoască detalii despre această tragedie.

Invitați de marcă

evrei

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Marius Turda – Oxford Brookes University (Marea Britanie), prof. univ. dr. Tibori Szabó Zoltán – Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca,  Bogdan Ghiu – poet, eseist, traducător, dr. Ottmar Trașcă – cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu“ Cluj-Napoca, dr. Mihaela Gligor – cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu“ Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Szenkovics Dezsö – Universitatea „Sapientia” din Cluj-Napoca, dr. Klara Guseth – Serviciul Județean Maramureș al Arhivelor Naționale, dr. Varga Attila – cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu“ Cluj-Napoca și prof.univ.dr. Virgil Ciomoș – Institutul de Istorie „George Barițiu“ Cluj-Napoca.

Expoziție la Muzeul Etnografic

Masa rotundă va fi urmată de vernisarea expoziției „Void – the sound of silence“, care va avea loc de la la ora 18, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Va expune prof.univ.dr. Belu-Simion Făinaru, de la Universitatea din Haifa, director Bienala Mediteraneană (Israel).

În al Doilea Război Mondial au fost deportați din Cluj peste 18.000 de evrei în lagărele de concentrare naziste.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: “Emil Boc atacă USR în stil PSD”

Publicat

baltaretu

De la nivelul lui Emil Boc nu te aștepți să aibă nevoie de minciuni și dezinformare ca să câștige alegerile. Și totuși o face, ceea ce arată o lipsă de respect față de clujeni și este un comportament sub nivelul unui oraș precum Cluj Napoca.

”Emil Boc minte când afirmă că ministrul USR, Cătălin Drulă, a scos Centura Metropolitană din Programul Național de Redresare și Reziliență și că proiectul a fost “reintrodus spre finanțare de către miniștrii Lucian Bode, Marcel Boloș și Sorin Grindeanu”.

Adevărul este că ministrul Cătălin Drulă a salvat proiectul Centurii prin introducerea lui în Programul Operațional Transporturi cu termen în 2030. Dacă proiectul ar fi fost în PNRR, banii europeni pentru centură ar fi fost în pericol să fie pierduți din cauza întârzierilor, cum se întâmplă cu proiectul Metroului”, subliniază candidatul ADU la Primăria Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu.

Fata morgana

Acesta a precizat că ceea ce Primăria promovează ca fiind “începerea oficială a lucrărilor la primul tronson” nu reprezintă decât relocarea a 370 de metri de rețele de utilități! Asta, după ce a doua licitație la centură metropolitană a fost anulată, iar contestația a fost respinsă chiar ieri.

Deci o luăm din nou de la zero. Centura rămâne fata morgana a Clujului, în timp ce orele pierdute de fiecare clujean în trafic sunt o realitate zilnică”.

Atac la USR

“Domnul Boc se supără că îi critic proiectele întârziate, printre care și centura metropolitană.

Adevărul e că fiecare clujean, în fiecare oră petrecută în trafic, îl critică pe primar. Dar primarul e rupt de realitate, nu aude, de ani buni, criticile clujenilor. Sau le aude, dar nu-i pasă.

Faptul că Emil Boc atacă doar USR, nu și PSD, alături de care guvernează local și național, demonstrează încă o dată că un vot pentru PNL este un vot pentru Ciolacu.”, a declarat Viorel Băltărețu, contracandidatul lui Boc la alegerile din 9 iunie.

CMF: 21240009

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

5.894 elevi din județul Cluj vor susține probele scrise în cadrul Evaluării Naționale la finalul clasei a VI-a, în mai 2024

Publicat

corectare

În perioada 28-29 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 5.894 elevi din clasele a VI-a (4.348 elevi din mediul urban și 1.546 elevi din mediul rural) vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a VI-a, desfășurate potrivit calendarului de administrare a evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației, nr. 3771/9.02.2024.

„La nivelul municipiului Cluj-Napoca, Evaluarea Națională la finalul clasei a VI-a va fi susținută de către 3.170 elevi. Dintre aceștia, 2.970 elevi provin din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, iar 200 sunt elevi care învață în unitățile de învățământ preuniversitar private.

5.894 elevi din județul Cluj vor susține probele scrise în cadrul Evaluării Naționale la finalul clasei a VI-a, în mai 2024

Azi, 28 mai 2024, elevii claselor a VI-a vor susține proba scrisă la Limbă și comunicare, iar miercuri, 29 mai 2024, se va desfășura proba scrisă la Matematică și Științe ale Naturii.

Administratorii acestor evaluări naționale standardizate sunt cadre didactice care nu predau la clasa respectivă. Fiecare administrator de test este asistat de un al doilea cadru didactic care nu predă la clasa respectivă și care are responsabilitatea de a susține procesul de administrare a instrumentelor de evaluare standardizată la nivelul clasei.

„Rezultatele obținute de către elevi (…) nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează”

Pentru elevii claselor a VI-a, timpul alocat elaborării fiecărei lucrări scrise este de 60 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute de către elevi la aceste probe scrise nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează. Aceste rezultate se comunică individual fiecărui elev și părinte, având drept scop evaluarea competențelor de înțelegere a textului scris în limba română, respectiv în limba maternă, precum și evaluarea competențelor la matematică și științe ale naturii”, a comunicat IȘJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Premieră la Teatrul Național Cluj-Napoca. O piesă de Eugen Ionesco

Publicat

Piesă teatrul național

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca prezintă, joi, de la ora 19, în Sala mare, premiera piesei ”Pietonul aerului” de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, un spectacol tragi-comic despre o lume pe care uzanțele și prejudecățile au umflat-o, lăsând doar forme goale.

”Domnul Bérenger (interpretat de Matei Rotaru), prezență recurentă a pieselor ionesciene, adevărată redută a umanității în calea îndobitocirii ei definitive, este de această dată un dramaturg care și-a repudiat arta și care caută în schimb să își găsească împlinirea în Anglia rurală.

Aici, în buna tradiție a teatrului absurdului, fundamentele ipocrite ale traiului cotidian încep să se deconspire, iar peisajele idilice anticipează din când în când sechelele războiului.

Distribuție impresionantă

Protagonistul este imediat asaltat de indivizi respectabili din societatea englezească, incapabili să admită firescul zborului uman, pe care el însuși încearcă să-l demonstreze printr-un salt în văzduh, dincolo de existența convențională a norodului ofensat.

Bérenger capătă astfel înțelepciunea vizionarului care a înțeles magnitudinea însingurării și a neantului post-apocaliptic, fiind însă izolat și ridiculizat când împărtășește impresii din periplul său extraatmosferic”, arată reprezentanții teatrului.

Cu o distribuție impresionantă, montarea lui Gábor Tompa concentrează esența acestei societăți defecte într-un spațiu și timp care ne pot aparține și nouă, concretizate vizual de Adrian Damian printr-o spectaculoasă construcție scenografică și comentate muzical cu simțul ludic al compozitorului Vasile Șirli.

În ritmuri dinamice, excelent susținute colectiv și individual de trupa Naționalului clujean, povestea lui Bérenger și avertismentul acestuia cu privire la consecințele inerției umane își extind mizele dincolo de lumea Războiului Rece în care a scris Ionesco, amintindu-ne de amenințările noastre contemporane, de morțile și de neantul care pândesc în apropiere.

Vocea avangardei franceze

Eugène Ionesco se numără printre cele mai importante voci ale avangardei franceze și europene, fiind considerat unul dintre părinții teatrului absurdului.

În scrierile sale, automatismele limbajului, artificialitatea relațiilor interumane și decuplarea individului de propria sa conștiință sunt revelate într-un limbaj care doar simulează refuzul semnificării.

Personajul lui Bérenger este de fapt o inserție autobiografică, prezentă în patru piese de un comic amar, cu situații la limita tragediei, inspirate de exasperarea lui Ionesco în fața exceselor și iraționalității postbelice.

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc pe 4 iunie, de la ora 19:00.

Pietonul aerului

regia: Gábor Tompa

decorul: Adrian Damian

costumele: Luiza Enescu

muzica originală: Vasile Șirli

mişcarea scenică: Ferenc Sinkó

video design: Radu Daniel

asistent de scenografie: Dariana Pau

Distribuţia:

Domnul Bérenger: Matei Rotaru

Doamna Bérenger (Joséphine): Anca Hanu

Domnișoara Bérenger: Diana-Ioana Licu

Ziaristul (englez): Cristian Grosu

Primul englez: Mihai-Florian Nițu

Prima englezoaică: Angelica Nicoară

Băiețelul, fiul lor: Silvius Iorga

Al doilea englez: Miron Maxim

A doua englezoaică: Patricia Brad

Fetița, fiica lor: Cecilia Lucanu-Donat

John Bull: Radu Lărgeanu

Prima englezoaică bătrână: Irina Wintze

A doua englezoaică bătrână: Elena Ivanca

Unchiul-Doctor: Ioan Isaiu

Angajatul de la Pompe Funebre: Dan Chiorean

Trecătorul din Anti-Lume, Omul în alb: Cătălin Codreanu

Judecătorul, Călăul, Primul asesor: Ruslan Bârlea

regia tehnică: Doru Bodrea

lumini: Jenel Moldovan, Andrei Mitran

sunet: Marius Rusu

video: Vasile Crăciun

sufleor: Alina Forna

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax