Editorial Opinii
OPINIE. Adrian Marian: Puțin fotbal, dar multă golănie! Despre ”vedetele” TV, Lăcătuș, Lupu, Giovani Becali, Ionel Ganea
Este folosită abuziv expresia ”Rugby este un sport de golani practicat de gentlemeni, iar fotbalul un sport de gentlemen practicat de golani”. Se folosește din complezență pentru rugby pentru a arăta de ce nu-i celmai popular sport (cum mi-aș dori eu). Ar trebui folosită mai rar expresia pentru că au apărut de atunci încoace prea mulți golani și în rugby (la noi).
Fotbalul, după audiență, este sportul rege și are avantajul că se poate juca oricând ai timp, oriunde, de către oricine, de oricâți.
Se poate juca în doi, de tatăl (dacă are timp) într-o cameră cu copilul, de frați în casă (când mama lipsește), în curtea blocului (unde nu sunt garaje), în curtea școlii (dacă nu s-a încuiat), în orice curte de la sate (unde mai sunt tineri, nu au emigrat), cu mulți participanți pe orice maidan (dacă a scăpat de dezvoltatorii imobiliari și de setea de șperț a primăriilor). Oriunde, chiar dacă acest oriunde în România și, mai ales la Cluj, este tot mai strâmt.
De oameni scunzi sau uriași. Mitriță de la Craiova umilește de multe ori niște giganți, doar la înalta categorie de performanță talia mică e dezavantajantă.
Fotbalul se poate juca de copilul mic care a învățat să umble în picioare până la bătrânii care se mai pot ține pe picioare. La nivel de performanță ne amintim că Dobrin a debutat in Liga I la 14 ani și 10 luni, Balaci la națională la 17 ani, iar în fotbalul international Stanley Matthews a jucat de la 15 la 52 de ani.
Lucescu la 45 de ani
În România, pe teren în Liga I a intrat să joace oficial Mircea Lucescu la 45 de ani la Dinamo în condițiile în care, în 1990, dinamoviștii (foarte mulți) chemați la națională pentru Mondialul din Italia, nu au mai fost lăsați să joace în campionat. O golănie pe care nu s-a mai sinchisit să o reclame Lucescu, fiindcă a câștigat campionatul zdrobitor, cu cea mai bună echipă din istorie, Dinamo 90.
Echipa a fost vândută însă prea repede de funcționari corupți pe nasturi ieftini și nu a mai apucat să câștige cupe. În Europa în 2024 există un japonez de 56 de ani care joacă în Liga a-II-a în Portugalia.
La naționale, până la 40 de ani și peste, au jucat, pentru Danemarca, Martin Olsen (42 fundaș), Germania – Lothar Mathaus, Suedia – Zlatan Ibrahimovici, Italia – portarul Dino Zoff, 44 de ani s.a (dar nu mulți).
Balaci, cel mai tânăr la națională
Altă golănie pe care dorim să o semnalăm este legată de recordul de tinerețe pe care l-au avut unii debutanți la Națională. Pentru selecționata României, recordul era al lui Ilie Balaci, promovat la națională la doar 17 ani. Dar Ilie Balaci și Victor Pițurcă (component al marii campioane Steaua, dar cu problem penale privind jocurile de noroc) nu s-au îndrăgit deși olteni amândoi (ori cu atât mai mult). Când a ajuns la Națională, selecționer, Pițurcă a stricat recordul lui Balaci și a promovat un tânăr, pe atunci, Cristian Manea. Chiar dacă sunteți clujeni și nu știți cine este Manea să nu vă faceți complexe pentru că nici la echipa lui de club nu a fost permanent titular. Ca internațional, vai de noi.
Deși e un penal pentru jocuri de noroc, Pițurcă nu a făcut cele mai mari golănii la Națională. De obicei, prin golănie ca și selecționer este aceea când promovezi un jucător pentru a-i crește cota de transfer în detrimental altora mai buni. De obicei, aceste manevre se fac la îndemnul și pentru răsplata impresarilor. Răsplată sufletească?
Clujeni promovați
Despre penalul Pițurcă nu spunem prea multe pentru că a promovat unii clujeni prin Națională.
Exagerat, dar apo i s-au transferat bine. Nu numai Pițurcă a promovat câțiva clujeni exagerat și, la un nivel mai mic, îl avem pe Răzvan Lucescu singurul român de pe planet fascinat de calitățile de coordonator de joc ale uitatului Florescu pe care-l punea să joace cu numărul 10.
Celebră golănie în istoria fotbalului românesc a fost în 1970 când Dobrin nu a fost lăsat să joace nici un minut în Mexic pentru echipa pe care în mare parte el a calificat-o la Mondiale. Atunci nu pentru transfer, ci pentru că nu era simpatic. În comunism era grav să nu fii simpatico șefului (nici acum nu-i recomandat).
”Partidul e-n toate. E-n cele ce sunt.
Și-n cele ce mâine vor râde la soare”.
Mecanismul rămâne, doar că acum sunt mai multe partide.
Nedreptate în cazul lui Cămătaru
De acest gen a fost și nedreptatea pe care i-a făcut-o antrenorul Jenei lui Cămătaru când nu l-a băgat să joace la Mondialul din 1990 din Italia, pentru că avea 32 de ani și existau mulți tineri cărora trebuia să le ridice cota de transfer. E greu să asociezi lângă termenul de mizerie numele spilcuitului Emerich Jenei.
Cămătaru dăduse 2 goluri în deplasare la Sofia, pe atunci uneia din puterile europene și câte și mai câte făcuse Rodion Cămătaru pentru a fi îndreptățit să fie titular de drept. Nu a fost lăsat nici un minut. Marile afaceri cu fotbaliști de atunci încep, din 1990.
Am îndemnat prietenii, în special pe cei tineri, să vizioneze filmul ”Hai, România!” despre generația de aur pentru că mi se păruse ca un îndemn patriotic să îi vezi. Indiferent cât este de slab filmul și de sărac în idei, ești foarte emoționat de acei inegalabili campioni.
Emoționat până la lacrimi.
Vom mai avea asemenea generație când vom mai juca finala Cupei Davis la tenis, vom fi campioni mondiali la handbal masculin, când vom mai fi în finală în Liga Campionilor (nu zic să câștigăm, fiind bătrân Dukadam), când vom fi pe locul doi pe țări la medalii la JO, când vom avea tot podiumul aur, argint, bronz la vreun campionat de gimnastică și când vom bate Franta, Irlanda și Tara Galilor la rugby, iar cu Nou Zeelandă vom face doar egal. Adică…niciodată.
”Drama” lui Lăcătuș
Nici măcar într-un film atât de emoționant nu scăpăm de golăniile din fotbalul românesc. Apare un component al marii echipe Steaua, nu contează etnia, contează doar valoarea sportivă, Lăcătuș, cu lacrimi în ochi, cum că el nu a jucat la Mondialul din 1994 din SUA. O parte semnificativă a filmului este dedicată acestei ”drame”.
Durerea lui Lăcătuș că nu a putut juca pentru țară este amplificată după cum îl face involuntar de minune regizorul necunoscut (și necunoscut va rămâne) dar sărac cu duhul. Spune Lăcă: ”Alți jucători au luat mult mai mulți bani decât mine pentru acea calificare!„
Nea Puiu ”pupă icoane”, recunoaște înțelept ”și noi antrenorii mai avem voie să greșim”, ”cea mai mare greșeală din viață este că nu l-am băgat în echipă și pe Lăcătuș!”
Serios Nea Puiu? Tu știai foarte bine de ce nu l-ai băgat! Pentru că în acel an nu a jucat mai nimic, era indisciplinat, zurbagiu și un factor de destabilizare a disciplinei și coeziunii unui colectiv. Greșeala a fost dacă l-ai dus pe bani țării pe Golan și ca spectator. Te scuzi pentru ce nu trebuie, dar nu o faci pentru marile golănii făcute la selecție.
Accidentare gravă
Adevărata dramă legată de numele Lăcătuș se poate vedea pe linkul: https://www.youtube.com/watch?v=PO6775eXubY sau în alte moment când Lăcătuș a accidentat grav, a scuipat, a amenințat , a înjurat și a făcut mizerii pe terenul de fotbal. De aceea nu a rezistat în nici o altă țară în afară de arbitrajele corupte ale unui președinte de federație, Mircea Sandu, căruia i se spunea”Nașul” încă de jucător.
Este o mască, o perdea de fum, problema cu Lăcătuș, care merita exclus din viața sportivă de mai multe ori nu o singură dată. Ca și terapeutul lui Bela Karoly care a primit 250 de ani de pușcărie pentru că a molestat sexual tinere gimnaste. Lăcătuș mai nenorocise un sârb de 21 de ani, titular la Benfica, la un amical cu Iugoslavia, iar de atunci, Serbia nu a mai acceptat să joace vreun amical cu noi.
Asemănător, Ionel Ganea a făcut unui scoțian o dublă fractură într-un amical internațional care l-a pus pe tușă un an și niciodată nu și-a mai revenit la același nivel și observați că de atunci, nici cu Scoția nu am mai jucat vreodată. Mai observați că nici la Ganea nu s-a făcut vreo remarcă de etnie pentru că oameni buni sau răi sunt peste tot.
Golănie la adresa lui Sabău
Marile golănii ale lui Nea Puiu au însemnat neconvocarea la Mondialul din 94 a lui Ioan Ovidiu Sabău, prea bine educat să reclame sau să intre în polemică pe această temă.
Despre Sabău, Mircea Lucescu spunea că s-a adaptat mai bine la campionatul Italian și avea în acel moment o cotă mai mare decât Hagi.
Pe Sabău l-a făcut, de altfel, Iordănescu rezervă la campioana Rapid, iar Sabău nu a suportat și a venit la Cluj în Divizia C de unde și-a promovat echipa de suflet. În film, cu mare demnitate, Ilie Dumitrescu spune că generația de aur corectă trebuie să fie cu Sabău.
Golăniile lui Nea Puiu au însemnat neconvocarea lui Timofte II, lider de echipă la FC Porto în acel an, desconsiderarea lui Gică Craioveanu și a lui Gică Barbu de la Pitești care puteau face mult pentru echipa națională.
A juca cu o echipă de stâlpi de telegraf ca Suedia cu cel mai scund portar din lot, să pierzi un meci când ai un jucător și un gol în plus pe teren și să ai cea mai bună generație din istorie pe mână, dar să nu reușești decât să le vopsești părul blond la Mondial, sunt problem sau nerealizări profesionale.
Nu le comentăm, dar golăniile, mizeriile trebuie semnalate. Nu prea mult și nu prea multe (mai are destule) pentru că tinerilor trebuie să le dăm șansa și speranța de a iubi sportul și, desigur, sportul rege.
La televizor
Dar totuși ce caută la televizor ca și modele umane, să dea lecții și să formuleze judecăți de valoare Lăcătuș, Lupu sau mai rar Giovani Becali și Ionel Ganea?
Oare a devenit o tradiție că unii dintre cei mai slabi jurnaliști să fie trimiși spre sport că nu ai ce face cu ei în altă parte, iar jurnaliștii de gen au invitați de teapa lor?
Tot din aceeași cauză se mizează atât de mult pe fotbal pentru că este sportul cu cele mai simple reguli pe care le știu toți oamenii, inclusive acei jurnaliști sportivi? A comenta arbitrajul nu este o emisiune sportivă, ci mai mult de can-can, de polemică, de senzaționalism ieftin.
Comentatorii de sport ar necesita să fie printre cei mai valoroși și mai cu har pentru că trebuie să determine oamenii, în special copiii și tinerii, să meargă înspre sport.
Nu doar să critice și să fie corozivi. Să convingă politicienii că deși nimeni nu dă șpagă pentru un teren de joacă sau un teren sportive este minunat să se facă asemenea terenuri și ei vor intra în istorie ca personaje frumoase.
Doctorul Iuliu Hațieganu a dat din averea lui personal teren pentru parc, aceștia taie parcurile puține care au mai rămas pentru șpaga din imobiliare.
Sunt atât de multe sporturi minunate.
Mai puțin la tv
Este drept că Gigi Becali ne este mult mai simpatic decât cei sus numiți (inclusiv verișorul), dar totuși nu este nici Petre Țuțea, nici Emil Cioran să-l auzi de dimineața până seara pe toate canalele de sport.
Este bine că se transmit și Gigi și fotbalul, dar ar trebui lucrat la procente în favoarea și a altor sporturi, a unor personalități care au practicat diferite sporturi.
A nu se confunda educația și fair-play-ul care ar trebui transmise odată cu emisiunile sportive cu golăneala care răzbate, nu arareori din miasmele sportului rege.
Englezii au o interdicție pentru spectatorii huligani pe stadioane, există suspendări pe diferite perioade din competițiile sportive și din viațasportivă, poate nu ar fi lipsit de interes și unele restricții privind aparițiile publice, în mass-media, mai ales la TV. Dacă nu legiferate, măcar de bun simț.
Balaci fără tatuaj
În era de glorie, Craiova Maxima căzuse în cupele europene cu o echipă din Danemarca. Balaci a fost întrebat dacă îi vor studia pe danezi și dacă îi cunosc.
Balaci a spuscă nu îi vor studia pentru că îi știu cum sunt – ”Sunt mari și blonzi!”. Balaci avea umor și bun simț. I-au bătut și în Danemarca și la Craiova. Mai recent, Steaua, fcsb-ul lui Becali a luat 10-0 dus-întors de la o echipă daneză.
Dacă suntem cu așa puțin fotbal măcar bunul simț și educația să rămână. Sau se intercondiționează? Lui Balaci nu-i ținem minte nici un tatuaj…
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Ciocolată Dubai, preparată de elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj. Va fi vândută la târgul de Crăciun
Elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj-Napoca au preparat, pentru prima dată, ciocolată Dubai, pe care o vor vinde în luna decembrie în cadrul târgului de Crăciun care va fi organizat în instituție.
Claudiu, Alex și Ramona, care sunt în clasa a X-a la specializarea Cofetărie-Patiserie, s-au ocupat de prepararea ciocolatei, asistați de profesorul de instruire practică și teorie Pompilia Lopes, care se ocupă de clasele de patiserie.
Rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus
”Noi tot timpul experimentăm la Samus rețete noi, poate și deoarece avem tot timpul ingrediente noi. Ne-am gândit să facem și ciocolată Dubai, pentru că este în trend și toată lumea vorbește despre ea.
Ne-am inspirat din rețetele de pe internet și am pregătit noi totul, inclusiv crema de fistic.
Am folosit trei rețete diferite de ciocolată, iar ultima ne-a ieșit cea mai bună.
Am folosit ciocolată neagră, pe care am amestecat-o cu ciocolată albă și am diluat-o cu frișcă din lapte, pentru a o putea topi. După care a urmat umplutura. Am prăjit separat cataiful în puțin unt, cam cum facem la pesmetul prăjit.
Separat am pregătit crema de fistic, care nu a fost ușoară.
Fisticul a trebuit decojit, opărit, am îndepărtat pielițele de pe el, după care l-am măcinat și amestecat cu lapte condensat, iar apoi l-am amestecat cu cataiful, dar am plusat și cu puțină esență de fistic, să se simtă mai pregnant gustul.
Am turnat amestecul între două foi de ciocolată, iar deasupra am făcut un strat colorat cu verde și am presărat, deasupra, bucățele de fistic, pentru decor.
Este o rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus”, a spus Pompilia Lopes pentru Cluj24.
Potrivit acesteia, ciocolata Dubai a fost prima tentativă de a pregăti ciocolată împreună cu elevii.
”Ce am constatat diferit este cataiful care face produsul mai crocant. Gustul final este deosebit, iar aromele sunt plăcute. Această rețetă nu are deloc zahăr”, a precizat profesoara de la Samus.
Experiență inedită pentru elevi
Claudiu a auzit de ciocolata Dubai de pe internet și consideră că participarea la pregătirea acesteia a fost o experiență care i-a plăcut.
”Am curățat fisticul, l-am opărit, l-am curățat de pieliță, după care l-am măcinat. Gustul final a fost foarte bun și mă bucur că a ieșit așa ceva din mâinile mele.
Am vrut să mă fac patiser pentru că îmi place meseria asta, să fac prăjituri și dulciuri”, a spus elevul.
Colegii săi, Alex și Ramona, nu auziseră înainte de ciocolata Dubai, dar recunosc că le-a plăcut să participe la crearea unui produs devenit celebru.
”Mie îmi place să fac preparate de cofetărie, prăjituri, în special cu mere sau brânzoici. Iar acum am trecut la ciocolată Dubai, iar gustul a ieșit foarte bun”, a precizat Alex.
Ramona are ceva mai multă experiență, după ce a fost anul trecut, printr-un program Erasmus, în Portugalia, într-un schimb de experiență de două săptămâni, unde a lucrat într-un restaurant.
”Îmi place să fac orice din domeniul cofetărie-patiserie, nu am unul preferat. Dar a fost interesant să lucrez la ciocolata Dubai, unde, printre altele, m-am ocupat de amestecarea cataifului la partea de prăjit”, a completat Ramona.
Cei trei elevi speră ca, după absolvire și după ce primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educației, să se angajeze într-o patiserie sau cofetărie din județul Cluj.
Produs nou pentru târgul de Crăciun
Directorul adjunct al Școlii Profesionale Samus, Teofana Sferle, a menționat că pentru târgul de Crăciun organizat în luna decembrie la școală, una dintre surprize va fi ciocolata Dubai, care va fi vândută de elevi.
”În fiecare an la târg vom avea produse realizate de către elevii noștri și abia aștept să vedem ce succes vom avea cu noul produs. Banii rezultați în urma târgului vor fi folosiți pentru finanțarea diferitelor activități. Mergem la un film sau la karting, de exemplu”, a spus Sferle.
O bucată de ciocolată Dubai Samus de 100 de g va fi vândută la târgul de Crăciun cu 20 de lei.
Copiii, angajați după absolvire
Școala Profesională Specială Samus pregătește elevi cu cerințe speciale pentru meseria de cofetar-patiser, urmând să fie făcute demersuri și pentru autorizarea meseriei de bucătar, care este foarte căutată acum pe piața muncii.
”Avem și resurse materiale și umane. În ateliere – școală avem trei spații diferite unde elevii învață, în cei patru ani de studiu, să pregătească diverse preparate culinare.
La finalul clasei a XII-a se organizează un examen de certificare a competențelor profesionale, elevii vor fi evaluați și vor trebui să gătească un preparat tras la sorți.
Copiilor le crește stima de sine când văd cât de bine le iese, din mâinile lor, un preparat bun”, a explicat Sferle.
Potrivit acesteia, sunt, deja, absolvenți de la Samus angajați în domeniul cofetărie- patiserie la firme de profil din Cluj-Napoca.
CLUJ24 TV
VIDEO. Aron Bogdan: Partidul S.O.S. România, o platformă în care poți să te exprimi liber, să-ți asumi adevărata identitate (PE)
Candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, pe locul 2 la Camera Deputaților, Aron Bogdan, a fost prezent la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, unde a vorbit despre campania electorală, propunerile partidului din programul de guvernare, dar și despre reacțiile alegătorilor după ce CCR a decis interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.
Aron Bogdan a spus că de 10 ani de zile lucrează în domeniul finanțelor nerambursabile pentru INM-uri, fiind atras de Partidul S.O.S. România deoarece îl consideră ”o platformă în care poți să te exprimi liber, să spui ceea ce ești, să-ți asumi adevărata identitate”.
Ștampila pe Șoșoacă
Candidatul S.O.S. –ist a precizat că, după decizia CCR, foarte mulți oameni i-au încurat pe membrii partidului să meargă înainte și să își susțină liderul.
”Chiar dacă nu a reușit să meargă la prezidențiale, facem toți un pătrățel pe buletinul de vot, scriem Diana și punem ștampila.
Dacă avem un milion de voturi așa, atunci este o mare șansă”, a precizat Bogdan.
CMF 11240027
Un bărbat de 30 de ani a fost rănit grav pe un șantier din Cluj-Napoca. Tânărul a fost salvat de pompierii clujeni și transportat la spital.
Un grav accident a avut loc joi după-amiază pe un șantier de reabilitare a unui imobil de pe strada Louis Pasteur din Cluj-Napoca. Un bărbat de aproximativ 30 de ani a suferit traumatisme severe după ce a căzut în puțul liftului de pe șantier.
La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, cu trei autospeciale cu modul de descarcerare și salvare de la înălțime, precum și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă.
Salvatorii l-au găsit pe bărbat pe fundul puțului liftului, cu răni grave la nivelul capului și coloanei vertebrale.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în această după-amiază pentru salvarea unui bărbat care se afla pe un șantier de reabilitare a unui imobil, situat pe strada Luis Pasteur din municipiul Cluj-Napoca.
La fața locului s-au deplasat trei autospeciale cu modul de descarcerare, respectiv intervenții și salvări de la înălțimi, precum și un echipaj SMURD. Echipajele operative au găsit un tânăr, în vârstă de aproximativ 30 de ani, pe fundul puțului liftului, care prezenta traumatisme severe la nivelul capului și a coloanei vertebrale”, a transmis ISU Cluj.
Bărbatul a fost intubat
Operațiunea de salvare a fost una delicată, pompierii acționând cu grijă pentru stabilizarea victimei și extragerea sa în siguranță, astfel încât să nu-i agraveze leziunile. După extragere, bărbatul a fost preluat de echipajul SMURD, care l-a intubat și sedat pentru a-i stabiliza starea critică.
„Salvatorii au acționat pentru stabilizarea și extragerea acestuia din puțul liftului, folosind accesoriile din dotare, astfel încât să nu-i agraveze leziunile suferite. Ulterior victima a fost predată echipajului SMURD, tip terapie intensivă mobilă, în vederea acordării asistenței medicale de urgență și apoi transport la spital.
Bărbatul a fost intubat și sedat, având în vedere faptul că prezenta traumatisme severe”, a mai arătat ISU Cluj.
”Se pare că mult lăudatul tren electric Alstom, lansat cu fast miercuri de Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, a intrat deja în vacanță tehnică. După doar 24 de ore, computerul de bord a decis că „pauza e binevenită”. În loc să fie o poveste de succes, trenul s-a transformat într-un exemplu de inovație „pe hârtie”: modern pe afară, dar defect pe dinăuntru.
O zi în circulație? Cam cât o vizită cu elicopterul pe Autostrada Moldovei!
După ce ne-au obișnuit cu plimbările de PR de 15 minute pentru filmări și poze, Ciolacu și Grindeanu ne arată că au găsit și un tren pe măsura proiectelor lor: merge o zi, dar face mult tam-tam.
Adrian Axinia, europarlamentar AUR: Trenul electric care merge o zi și… atât (PE)
„Orice minune durează doar trei zile” zice o vorbă veche. În cazul PSD nu ține nici măcar 24 de ore!
Poate că trenul Alstom trebuia să fie doar o ediție limitată pentru campanie. Și totuși, rămâne întrebarea: dacă asta este „inovația franceză” pe care guvernările PSD-PNL-USR au ales-o în detrimentul unor trenuri fabricate în România, ce mai urmează?
În timp ce românii își pun speranțele în modernizare, vedem cum investițiile scumpe și de fațadă se potrivesc de minune cu stilul guvernelor PSD și PNL: multă promisiune, puțină performanță”, a spus Adrian Axinia, europarlamentar AUR.
CMF: 11240014