Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Olimpiada prăjiturilor” la Cluj-Napoca. Ce bunătăți au pregătit viitorii cofetari în fața juriului

Publicat


Bakery School România, singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie și ciocolaterie, a găzduit sâmbătă, la Cluj-Napoca, ”Olimpiada prăjiturilor”, la care s-au întrecut elevi, viitori brutari și cofetari.

Fiecare reprezentant de la cele 2 categorii: cofetari-patiseri și brutari, care a ocupat locul 1, va participa la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.

La concurs de ziua lui

Pe langa starile de panica, agitatie si teamă care i-au incercat pe participantii la ”Olimpiada prăjiturilor”, pentru unul din ei aceasta zi are o insemnatate aparte, fiind ziua lui de nastere.

În mijlocul agitației și provocărilor, Cătălin Nancu, venit tocmai de la Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” din Brănești, Ilfov, a participat la competiție tocmai de ziua lui.

Alegerea sa culinară a fost una cu insemnatate, și anume tartele despre primăvară: 6 tarte cu fructe de pădure, 6 tarte cu lămâie și 6 tarte cu caramel și banane.

„M-am gândit prima dată la tarta cu lămâie că este o prăjitură răcoritoare de vară, după ce o cumperi te răcorește, iar cea cu fructe de pădure am ales-o pentru că toată lumea mănâncă aceste fructe. Eu cel puțin sunt un adept. Cea cu caramel a fost ideea domnului Horia Vârlan și sper că mi-a ieșit și l-am făcut mândru.

Am fost foarte relaxat din cauza doamnei profesoare, a directoarei și dirigintei pentru că mi-au spus așa: <<Câștigi, nu câștigi, tu ai participat, alții stau în pat, dar tu ai plecat 6 ore pe drum să înveți unele experiențe>>. Sunt foarte mândru de ce am realizat astăzi”, a mărturist Cătălin pentru Cluj24.

Rețetele pregătite

cofetari

A venit randul brutarilor, care erau, de asemenea, foarte emotionati inainte sa auda cuvantul start. O concurenta a marturisit faptul ca nu are emotii, ci din contră.

”Sunt foarte linistita, doar ca exista totusi o nesiguranta in ceea ce priveste decursul competitiei. Deja am retetele stabilite, voi pregati  brânzoaice, rulouri cu scortisoara”, a spus aceasta.

O alta competitoare a precizat ca nu o incearca vreo emotie deoarece acasă, la Turda, are un business mic și în fiecare zi face preparate noi pe care le-a încercat și acasă.

”Chiar nu am emoții. Am venit pentru o experiență, sa cunosc oameni noi. Pasiunea pentru gatit nu este moștenită, ci în urmă cu 3 ani am descoperit-o în pandemie când nu puteam ieși afară din casă și am început eu să-mi pregatesc eu singura și am inteles că chiar am talent”, a precizat turdeanca.

Asteptarile juriului

cofetari

Ca de fiecare data, fiecare membru al juriului are asteptari de la competitori . Curatenia pe banc pe durata propei, tehnica folosita, grija fata de materia prima, pe langa gust si aspect, au fost principalele cerinte la care juriul a fost extrem de atent.

,Suntem la partea de jurizare a produselor de panificație, partea de brutărie. Am avut și am deosebita plăcere de a fi aici alături de elevii selecționați.  Am înțeles că este o competiție națională, au fost selectați cei mai buni dintre cei buni. Asa ca astazi vom vota cei 8 concurenți care pregătesc  fiecare preparate individuale.

Ii vom juriza atât din punct de vedere al igienei, a modului de organizare la modul în care lucrează precum și pentru respectarea parametrilor de lucruri și de timp, iar la final, bineînțeles, calitatea produsului finit va fi cel care va fi cireașa de pe tort, care va face diferența intre toate produsele pe care le selectăm.

Ma bucur că cei de la Puratos au avut această inițiativă deosebită de a face o școală, de fapt este o școală de panificație patiserie și cofetărie și că acești copii au șansa de a învăța dincolo de practică, teorie pentru că învățăm mult din cărți, dar în momentul când ne apucăm să lucrăm e totul diferit”, a declarat Maria, membra a juriului care a degustat produsele de brutarie.

Patiseria este pe mâini bune

Pe partea de cofetarie așteptările juratilor la ”Olimpiada prăjiturilor” pare ca au fost intrecute.

”Sunt plăcut impresionată de tehnicile pe care le au, modalitatea în care lucrează, cât și înțelegerea lor asupra produselor pe care le au de realizat.

Deci eu zic că suntem pe drumul cel mai și am impresia că va fi o competiție  dificilă, cel puțin pentru noi ca și jurați să să punctăm din punct de vedere abilități mi se pare că sunt cu toții foarte aproape și pe drumul cel bun, deci avem o echipă bună. Patiseria e pe maini bune”, a declarat un membru al juriului .

Juriul și clasamentul

În domeniul cofetărie – patiserie jurizarea a fost realizată de Laura Stan –  doctor inginer în cercetare și analizasenzorială a alimentelor si controlul produselor, Andra Pavel – cofetar coordonator al cofetariei Nadiniere,  Ioana Romanesc – fondator Cupcake Philosophy, Irina Gavrilă – coordinator masterclass Tehno G, Flavian Dobre – Master Pastry Chef, campion mondial, european si olimpic.

În urma desfășurării concursului, podiumul, la categoria patisserie, a fost ocupat de elevi din Dâmbovița și Cluj

Locul I: Matei Natalia Irina, de la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, profesor coordonator Rotar Adriana Reghina

Locul II: Dumitrache Andreea Ionela, de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești, profesor coordonator Oșan Cristina

Locul III: Burlan Daniela Georgiana, de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești, profesor coordonator Oșan Cristina

La categoria brutărie, cei care au decis câștigatorul au fost:

– Ion Daniel, brutar artizan, fondator Brutăria Casa del Pan;

– Raluca Chisbora, maestru brutar Brutăria Dorbob;

– Irina Gavrilă, coordinator masterclass Tehno G;

– Marius Șandor, inginer tehnolog La Casa

În final, dupa ce a fost facuta jurizarea si s-au stabilit castigatorii, sustinatorii participatilor au avut ocazia sa deguste tartele.

Concurs național școlar

Bakery School România, singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie și ciocolaterie, a fost înființată de Puratos România și Fundația WorldSkills România.

Competiția WorldSkills, organizată în parteneriat cu Bakery School România, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase” Tărtășești, județul Dâmbovița, Colegiul Tehnic “Raluca Ripan” Cluj-Napoca și găzduită de Centrul de Inovație Puratos Cluj, este înregistrată în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2023-2024, nr. 24750/29.01.2024.

Andreea Ungur



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident pe strada Lombului din Cluj-Napoca. Patru persoane, transportate la spital

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă seara, la un accident rutier pe str. Lombului din municipiul Cluj-Napoca în care au fost implicate două mașini. La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.

În momentul sosirii echipajelor operative un bărbat era blocat în autoturism și a necesitat intervenția pompierilor cu echipamentele specifice pentru a putea fi extras în siguranță. La locul accidentului au mai fost consultate încă trei persoane, respectiv două tinere, în vârstă de 17 și 19 ani, și un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani.

”Toate cele patru persoane au fost transportate la spital pentru investigații și tratamente de specialitate. Conform primelor evaluări acestea erau în stare de conștiență și cooperante”, au spus pompierii.

accident

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Neluțu Sabău, după eșecul ”U” Cluj cu Dinamo: Foarte, foarte dezamăgit. Am observat indiferență și nepăsare la unii jucători

Publicat

Sabău

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat foarte dezamăgit de înfrângerea din meciul de sâmbătă de acasă, de pe Cluj Arena, disputat cu Dinamo București, scor 2-4. 

”Sunt foarte, foarte dezamăgit pentru că, ca jucător, trebuie să arăți un pic de orgoliu, de ambiție, mai ales că joci acasă, ești respectat la acest club, vin atât de mulți oameni. Accepți să pierzi un joc, dar să fii atât de clar dominat la capitolul determinare, implicare din punct de vedere emoțional, din punct de vedere fizic. Trebuie să ai un pic de mândrie ca jucător.

Am fost dominați la capitolul fotbal, chiar dacă în prima repriză am reușit să stăm bine în teren, am reușit să și înscriem. Foarte ușor am primit golul egalizator, la fel și al doilea putea fi evitat. A doua repriză, inexisteți, fără reacție.

Se vede clar diferența individuală la mijlocul terenului a celor de la Dinamo, care știu să joace fotbal.

Cu toții suntem afectați, supărați”, a spus Sabău.

Indiferență și nepăsare la unii jucători

Acesta a precizat că i-a felicitat pe jucătorii săi în alte meciuri când a fost cazul, dar a remarcat acum o anumită indiferență la anumiți jucători și chiar nepăsare.

”Sunt jucători care sunt incapabili să lupte pentru această echipă. Dacă eram jucător mie îmi era rușine să arăt așa, Mă voi baza doar pe acei jucători care știu că dau totul, restul pentru mine nu mai contează”, a conchis Ioan Ovidiu Sabău.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESUSCITEAZĂ „câinii”

Publicat

galerie u

Universitatea Cluj a deschis „balul” etapei a 4-a din play-off-ul Superligii de fotbal, cu meciul împotriva lui Dinamo. Clujenii erau pe locul 4 în timp ce bucureștenii ocupau ultimul loc, fără nicio victorie. După un meci în care „U” a jucat foarte slab, Dinamo reușește o victorie categorică, 2-4, goluri marcate de Macalou (min.13) și Blănuță (min.44), respectiv Perica (min.24 și 32), Selmani (min.45+2) și Simion (min.59 – autogol).

u

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESUSCITEAZĂ „câinii”

Echipele de start:

„U” Cluj (4-1-4-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – Codrea – Macalou, Simion, Fabry, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Rață, Oaidă, Bic, Silaghi, Bota, Opriș, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: Van der Werff, Cristea, Nistor (accidentați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Dinamo (4-3-3): Golubovic – Sivis, Mărginean, Opruț, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Perica, Selmani
Rezerve: Roșca, A. Stoian, Pașcalău, Abdallah, C. Soare, C. Costin, Al. Pop
Absenți: Homawoo, Politic, Caragea, Licsandru (accidentați)
Antrenor Zeljko Kopic

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraș) / Asistenți: Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe), Stelian Slabu (Brașov)
Arbitru VAR: Viorel Flueran (Craiova) / Asistent VAR: Florin Mazilu (Satu Mare)

u

Primele cinci minute ale meciului a găsit echipa clujeană călare pe „câini”. Apoi, Dinamo a reușit să mai iasă din propria jumătate.

Primul șut pe poartă vine în min.11, când Thiam trage pe lângă. În min.13, Macalou, bine lansat de Fabry, reușește să înscrie pentru 1-1.

u

În min.23, Thiam îl întinde pe Golubovic și apoi Macalou îl evidențiază cu o lovitură de cap. La faza imediat următoare, Perica profită de o respingere în față a lui Gertmonas după un șut al lui Gnahore și egalează.

„U” acuză șocul și în min.32, același Perica face dubla cu o lovitură de cap, după o centrare excelentă a lui Sivis, centrare la care Masoero a fost spectator și pentru Artean, gravitația a fost prea mare.

u

În min.44, Thiam centrează perfect pentru Blănuță, până atunci invizibil, și acesta înscrie cu o lovitură de cap, pentru 2-2. În minutele de prelungire ale primei reprize, Selmani înscrie superb din colțul careului de 16m, pentru 2-3.

u

Repriza a doua a fost una în care Dinamo a arătat că poate lua și puncte, chiar dacă n-au ce face cu ele, iar „U” Cluj a dovedit că, atunci când vor, pot pierde niște puncte care le-ar fi prins bine.

Cei care mai înscriu o dată sunt bucureștenii, în min.59, prin clujeanul Simion, de care se lovește mingea respinsă cu piciorul de Gertmonas. În rest, încă două ocazii mari ale dinamoviștilor, plus aproape o ocazie a clujenilor, prin Codrea.

Dinamo obține prima victorie în play-off, tocmai în fața „prietenilor” de la „U” și sar peste Rapid.

Notele Cluj24:

Gertmonas 5 – Boboc 5, Masoero 5, Artean 5, Chipciu 6 – Codrea 6 – Macalou 6, Simion 6, Fabry 6, Thiam 7 – Blănuță 6,
Oancea, Rață, Bettaieb 5, Miranyan

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Magia muzicii lui Ceaikovski, la lumina lumânărilor, în sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

Publicat

Ceaikovski

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca s-a transformat, sâmbătă seara, într-un spațiu al emoției, în condițiile în care a avut loc concertul Multisenzorial Ceaikovski. ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci” au adus în fața publicului o experiență unică, care a depășit tiparul unui concert clasic, devenind o călătorie bazată pe cele trei simțuri: miros, văz, peste 3500 de lumânări fiind amplasate în sală, și auz.

Pe scenă, violonista Diana Jipa, acompaniată de Ansamblul Sebastian, a dat viață unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus – ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci”.

Însă ceea ce a făcut seara cu adevărat specială a fost modul în care muzica a fost însoțită de mii de lumânări electrice  răspândite în întreaga sală, creând o atmosferă intimă, caldă.

Fiecare piesă a fost însoțită de o coregrafie subtilă de lumini, care a accentuat momentele de tensiune, de visare din partiturile lui Ceaikovski. A fost o seară în care muzica s-a simțit nu doar cu urechile, ci și cu inima.

Cine sunt organizatorii?

Evenimentul face parte dintr-o serie națională de spectacole muzicale concept organizate de echipa Multisenzorial. Membrii acesteia sunt cunoscuți pentru modul creativ în care reinventează întâlnirea cu muzica clasică, oferind concerte în locații inedite, într-o atmosferă senzorială care implică lumina, spațiul și emoția.

Seria „Multisenzorial” a debutat în 2023 și a fost prezentă în orașe precum Oradea, Iași, Timișoara și București. În fiecare ediție, artiștii colaborează pentru a aduce lucrări celebre – de la Ceaikovski la Vivaldi.

Andreea Ungur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate