Connect with us

EVENIMENT

OFICIAL: 1.311 de cazuri noi de COVID-19 și 27 de decese

Publicat


În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.311 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 507 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În intervalul 11.09.2020 (10:00) – 12.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 27 de decese (12 bărbați și 15 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Dolj, Mehedinți, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea și București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

26 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.027. Dintre acestea, 467 sunt internate la ATI.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Premieră la Cluj. Prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România, la Recuperare

Publicat

spital

Președintele Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat contractul de achiziție a primei camere hiperbare din dotarea vreunui spital public din România, aceasta urmând să fie amplasată în Ambulatoriul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Cu o valoare de 5.865.000 de lei, la care se adaugă TVA, aceasta este achiziționată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, câștigat și implementat de forul administrativ județean.

„Vorbim de prima cameră hiperbară ce va intra în dotarea unui spital public din România. Aceasta oferă specialiștilor din cadrul Spitalului de Recuperare șansa de a integra terapia inovatoare în planul de tratament al pacienților acestui spital cu o adresabilitate națională. Sunt convins că această cameră hiperbară va ajuta la tratarea multor mii de pacienți cu afecțiuni grave, ajutând la procesul natural de vindecare a corpului”, a spus Tișe.

Capacitate de 8 persoane

Sistemul hiperbar ce urmează a fi instalat la Spitalul de Recuperare este format dintr-un compartiment principal, cu o capacitate maximă de opt persoane, la care se adaugă o antecameră pentru alte două persoane.

Camera hiperbară beneficiază de un sistem de alimentare performant cu aer comprimat de joasă și înaltă presiune, calitatea oxigenului fiind una conformă cu normativele europene aflate în vigoare.

Terapia hiperbară este utilizată pentru tratarea și vindecarea unei palete extinse de patologii din toate specialitățile medicale, inclusiv în recuperarea post-COVID-19.

La ce folosește camera

Concret, camera hiperbară este un dispozitiv medical proiectat special pentru furnizarea de oxigen la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normală.

Acest lucru ajută plămânii să absoarbă mai mult oxigen și să mărească, pe cale de consecință, cantitatea de oxigen în sânge.

Printre beneficiile directe ale terapiei hiperbare amintim accelerarea procesului de vindecare, stimularea regenerării țesuturilor, reducerea inflamației organismului, creșterea fluxului sangvin, combaterea infecțiilor etc.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Primul tren Alstom din cele 37 cumpărate de stat ar putea circula de luna viitoare. Ramele vor deservi inclusiv Clujul

Publicat

Trenul Alstom Coradia Stream, primul cumpărat de România în ultimii 20 de ani, ar putea intra în circulație cu călători din luna noiembrie, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Primul tren Coradia Stream din cele 37 cumpărate de statul român de la Alstom ar putea intra în circulație cu călători din prima jumătate a lunii noiembrie, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Trenul ar putea circula inclusiv pe rute din Cluj

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt:

  • București Nord – Constanța
  • București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
  • București Nord – Brașov – Cluj
  • București Nord – Brașov – Deda – Cluj
  • București Nord – Brașov
  • București Nord – Iași
  • București Nord – Suceava
  • București Nord – Galați
  • București-Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Simeria
  • București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
  • Cluj – Timișoara
  • Cluj – Suceava – Iași.

Act adițional, semnat de ARF

ARF a anunțat miercuri, pe Facebook, semnare Actului Adițional nr. 3 aferent contractului „Achiziție material rulant nou – 37 unități electrice multiple interregionale (RE -IR) – Cod SMIS 316400.

„Luni, 30 septembrie 2024, a fost încheiat Actul Adițional nr.3, ce modifică prevederile contractului nr. RUIC 257/25.03.2022, aferent proiectului «Achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri», între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de Autoritate Contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de Furnizor, pe de altă parte”, precizează ARF, pe rețelele de socializare.

Trenurile vor putea circula cu călători chiar din noiembrie

Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România.

Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025. Anterior, fusese vehiculat termenul de decembrie 2024, odată cu noul mers al trenurilor.

Serviciile de mentenanță vor fi prestate, pentru fiecare tren, pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice. Termenele și duratele pot fi modificate conform prevederilor contractuale.

Contract de 1,7 miliarde de lei

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează:

  • 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR);
  • 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului;
  • 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) Coradia Stream sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia).

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Mircea Abrudean: Metroul continuă, în ciuda unor discuții speculate politic de unii. Un proiect de referință la nivel european

Publicat

Metrou Cluj

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a declarat că proiectul metroului din Cluj-Napoca avansează conform planului, în ciuda unor speculații apărute în spațiul public.

Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului României, a subliniat că finanțarea pentru metrou este asigurată și că lucrările pe șantier continuă fără probleme, acesta fiind un proiect esențial pentru dezvoltarea orașului și a regiunii.

„Proiectul metroului continuă, în ciuda speculațiilor”

Abrudean a afirmat că metroul din Cluj a fost inițial privit ca un proiect science-fiction, având în vedere dificultățile din alte orașe, precum București.

„Metroul se face, metroul merge înainte, este un proiect extrem de important pentru Cluj și nu numai. Era considerat science-fiction la un moment dat, pentru că nu s-a mai construit un metrou în România, vedem în București cât de greu se avansează cu magistrala. La Cluj, proiectul metroului continuă, merge înainte, în ciuda unor discuții, informații apărute în spațiul public, speculate din punct de vedere politic de unii”, a declarat Mircea Abrudean, la Europa FM.

Finanțarea pentru metrou este asigurată

În prezent, șantierul metroului este activ, iar guvernul a plătit deja un avans de aproape 300 de milioane de euro. Următoarea etapă majoră va începe în luna noiembrie, când „cârtițele” vor începe să sape.

„Nu există o problemă a metroului în acest moment, se lucrează pe șantierul metroului, a fost plătit un avans consistent de aproape 300 de milioane de euro din bani publici, din banii guvernului. Urmează să vină celebrele «cârtițe» care se apucă să sape din noiembrie încolo.

Finanțarea este asigurată, pentru că avem o hotărâre de guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, care ne spune că din totalul se aproximativ 2 miliarde de euro, 300 de milioane de euro sunt bani europeni, restul este bugetul de stat, bugetul local, împrumuturi externe. Avem acum un act adițional care completează mix-ul cu o finanțare cu obligațiuni verzi. Deci, nu există nici o problemă cu metroul, va fi finalizat la timp și va fi un proiect de referință la nivel european”, a mai arătat secretarul general al Guvernului.

Termenul de finalizare: 2026 pentru stațiile din PNRR

Conform planului, stațiile incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi finalizate până în 2026. Restul stațiilor vor fi completate ulterior, însă proiectul va fi finalizat în termenul stabilit cu constructorul, dă asigurări secretarul general al Guvernului.

„Termenul pe stațiile cuprinse în PNRR este anul 2026, diferența până la finalizarea tuturor stațiilor este puțin mai îndelungat, dar el va fi finalizat în calendarul agreat cu constructorul, e o asociere puternică, cu experiență, un constructor care a mai făcut astfel de proiecte pese tot în lume și avem încredere că nu vor fi probleme”, a mai arătat Mircea Abrudean.

Citește mai departe

EVENIMENT

“Ce bucurie a fost”. Emil Boc, entuziasmat de victoria, după multă vreme, repurtată de Simona Halep: “E regina Clujului”

Publicat

De

Emil Boc și Simona Halep

Emil Boc, primarul Clujului, s-a bucurat de prima victorie, după o lungă perioadă, pe care a repurtat-o Simona Halep, care joacă în aceste zile la turneul de la Hong Kong.

Boc, un mare fan și susținător al Simonei Halep, s-a arătat bucuros și de faptul că tenismena se va întoarce să joace la Cluj-Napoca.

“Ce bucurie a fost”. Emil Boc, entuziasmat de victoria, după multă vreme, repurtată de Simona Halep: “E regina Clujului”

“Ce bucurie a fost când am văzut că a câștigat. E o mare bucurie pentru că, până la urmă, Simona Halep este și un model de viață, un model de inspirație pentru mulți dintre noi.

A fost atat de nedreptățită…dar oamenii puternici trec peste nedreptăți si reușesc să meargă mai departe”, a spus Emil Boc la Napoca Live.

Boc a continuat și l-a adus în discuție și pe marele campion la înot, David Popovici, un alt model de inspirație.

“Dar așa cum a spus și David Popovici: ‘Dacă eu am reușit și voi puteți reuși

Ăsta este și modelul Simonei Halep… Trebuie să te lupți în viață, să nu te lași copleși de greutăți”, a mai spus Emil Boc.

Simona Halep revine la Cluj

Simona Halep a confirmat recent prezența la Transylvania Open WTA 250, turenul de tenis care se va desfășura între 1 și 9 februarie 2025, la BT Arena din Cluj-Napoca.

“O așteptăm cu mare drag. Știe că este regina Clujului”, a mai spus Emil Boc.

Victorie pentru Halep în primul meci al turneului de la Hong Kong

În primul meci după 4 luni de pauză, asta după ce s-a reîntors pe teren după suspendare, dar s-a accidentat, Simona Halep a învins-o la Hong Kong pe Arina Rodionova, cu scorul 6-2, 4-6, 6-4.

Joi, Halep o întâlnește pe Anna Blinkova (26 de ani, numărul 78 WTA), cu care va juca în premieră.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax