Connect with us

EVENIMENT

O scrisoare PIERDUTĂ (de 61,7 milioane euro) sau „curat-murdar”, nene Nelule! Cum l-a „ajutat” Poșta Română pe Neluțu Varga

Publicat


varga

„Există o relație comercială în derulare între mine și domnul Lelbach. Toate litigiile de până acum au fost câștigate de noi, suntem într-o relație amicală”. Ioan Varga

Cluj24 vă informa despre procesele pe care le are pe rol finanțatorul CFR Cluj, Ioan Varga, legate de returnarea unor împrumuturi în valoare totală de 61,7 milioane de euro către omul de afaceri german Abris Lelbach.

Împrumuturile, patru la număr, aveau scadență în 2018. Până în prezent, Ioan Varga nu a returnat niciun euro creditorului. În procedura specială de emitere a ordonanței de plată este obligatorie comunicarea somației debitorului. Somația trebuie comunicată printr-un executor judecătoresc sau prin scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire.

Ca atare, creditorii au ales varianta expedierii somației prin Poșta Română, cu confirmare de primire. Astfel, către debitor a fost expediată o somație de plată la data de 24.12.2021, având scadența de rambursare în termen de 15 zile de la primirea ei, pentru achitarea datoriei.

O scrisoare PIERDUTĂ (de 61,7 milioane euro) sau „curat-murdar”, nene Nelule! Cum l-a „ajutat” Poșta Română pe Neluțu Varga

Ei, aici începe bulibășeala… Asta pentru că Ioan Varga neagă c-ar fi primit această somație și ca atare n-avea de unde știi că are de achitat suma de 61,7 milioane de euro în acest termen.

somatie

 

factura posta

aviz

Factura de mai sus dovedește că somația a fost expediată debitorului la data de 24.12.2021, ora 12:56.

 

Debitorul Ioan Varga a invocat prescripția dreptului material, având în vedere că au trecut trei ani de la data la care trebuia achitat împrumutul.

„Somația a fost primită de debitor la data de 31.12.2021, ora 10.14”

„Ceea ce este însă esențial este faptul că nu a fost depusă dovada recepției acelei note de inventar de către subsemnatul. Confirmarea de primire de care se servește creditorul este expediată la altă adresă și, cu siguranță, nu poartă semnătura subsemnatului”, a declarat Varga.

Conform sistemului de urmărire a expedierilor pus la dispoziție de Poșta Română, cod de urmărire Track & Trace (AWB), rezultă că somația a fost primită de debitor la data de 31.12.2021, ora 10.14.

awb

„La fiecare prelucrare a trimiterii poștale, codul de tracking tipărit pe etichetă este scanat și transmite în software-ul dedicat informații despre locul în care se află corespondența la momentul respectiv, precum și data și ora la care s-a făcut prelucrarea”, spune Poșta Română.

Ca atare, avocații lui Lelbach au solicitat Poștei Române dovada înmânării corespondenței debitorului Ioan Varga.

cerere posta

Aceasta, însă, nu a mai fost de găsit. De altfel, Poșta Română și-a asumat întreaga răspundere pentru pierderea actului, în mărinimia ei oferindu-se să achite daune materiale, cam 20 de lei.

„La aproximativ două luni de la momentul transmiterii adresei indicate mai sus către CNPR, creditoarei i-a fost comunicată adresa nr. 310/3366/13.09.2022, prin care CNPR – Oficiul Judeţean de Poştă Cluj a transmis acestuia că „la OP Cluj-Napoca 6, nu se pot identifica documente care să confirme livrarea trimiterii către destinatar sau unei alte persoane împuternicită să primească trimiterile poştale în locul acestuia”, precum şi că „la Oficiul Poştal-Napoca 6 s-a marcat în mod eronat în data de 31.12.2021, în aplicaţia informatică track&trace, starea „Distribuit”.

„Este fără putință de tăgadă faptul că Somația a fost transmisă către numitul Varga Ioan-Gheorghe”

Cu alte cuvinte, prin răspunsul comunicat, CNPR şi-a recunoscut în mod expres propria culpă în ceea ce priveşte nefinalizarea procedurii de livrare a somaţiei, menţionând că expeditorul este îndreptăţit la despăgubiri, în conformitate cu prevederile legale. Cu toate acestea, solicită a se observa că prin răspunsul comunicat nu au fost oferite informaţii suplimentare privind momentul/condiţiile în care a fost pierdută somaţia, precum nici despre modalitatea în care a fost posibilă actualizarea „din eroare” a statusului livrării Somaţiei în aplicaţia Track & Trace. Mai mult decât atât, CNPR nu a explicat nici motivele pentru care această „pierdere” a somaţiei expediate de creditor nu a fost comunicată/ semnalată acestuia timp de mai mult de 9 luni de la momentul expedierii”, scrie în rechizitoriu.

Pasul următor a fost ca creditorul să sesizeze DNA, pe 04.10.2022, având în vedere valoarea mare a prejudiciului. Sesizarea viza infracțiunile de abuz în serviciu, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri și fals informatic. La 28.10.2022, DNA și-a declinat competența, pe motiv că prejudiciul creat de factorul poștal este doar contravaloarea expediției somației și nu suma de 61,7 milioane euro, care este doar o consecință a sustragerii și distrugerii de înscrisuri. Ulterior a intrat pe rol Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru neregularitățile depistate la Poșta Română, inclusiv pentru bănuiala sustragerii ulterioare și distrugerii dovezii de înmânare a somației către Ioan Varga.

În motivarea declinării competenței, DNA preciza: „Este fără putință de tăgadă faptul că Somația a fost transmisă către numitul Varga Ioan-Gheorghe (…) iar confirmarea de primire scanată la momentul întoarcerii factorului poștal în oficiu. Acest lucru nu poate însemna decât că, după înregistrarea confirmării de primire în sistemele informatice, numitul Varga Ioan-Gheorghe a sesizat conținutul corespondenței și l-a instruit pe factorul poștal să șteargă orice urmă a livrării Somației.

„La acest dosar penal se lucrează de doi ani”

De aceea, persoanele vătămate apreciază că, la instigarea numitului Varga Ioan-Gheorghe, factorul poștal a procedat și la sustragerea și distrugerea înscrisului denumit „confirmare de primire”, în condițiile în care corespondența i-a fost predată spre distribuire la  data de 30.12.2021 ora 07.34, iar a doua zi la ora 10.14, aceasta apărea predată la destinatar fără însă a mai fi transmisă expeditoarelor confirmarea de transmitere a corespondenței.

Totodată, raportat la creanțele considerabile ce urmau a fi recuperate prin procedura legală demarată, este vădit faptul că distrugerea confirmării de primire a Somației și ștergerea oricăror urme de livrare a corespondenței, profită numitul Varga Ioan-Gheorghe.”

Procesul, strămutat între timp la Tribunalul Bistrița-Năsăud, a avut ultima ședință pe 11 septembrie 2024, dată la care s-a suspendat judecarea cererii având ca obiect pretenții până la pronunțarea unei hotărâri definitive în dosarul penal. Cu alte cuvinte, stop joc, până când Parchetul găsește poștașul ori funcționarul care a sustras și distrus dovada înmânării somației. La acest dosar penal se lucrează de doi ani…



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Contestația depusă de Diana Șoșoacă la CCR a fost respinsă. NU poate candida la prezidențiale

Publicat

De

Diana Șoșoacă

Judecătorii CCR au respins, luni, contestația depusă de Diana Șoșoacă.

Aceasta a contestat decizia de neînregistrare a candidaturii sale la alegerile prezidențiale.

Contestația depusă de Diana Șoșoacă la CCR a fost respinsă. NU poate candida la prezidențiale

Judecătorii de la Curtea Constituțională a României au respins contestația depusă de Diana Șoșoacă cu unanimitate de voturi.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, (…) cu unanimitate de voturi a respins contestația formulată de doamna Iovanovici – Șoșoacă Diana împotriva neînregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile
pentru Președintele României din anul 2024”, se arată într-un comunicat de presă.

Judecătorii CCR au respins şi sesizările privind candidaturile Elenei Lasconi şi lui Marcel Ciolacu, dar și mai multe contestaţii ale unor candidaţi care au reclamat că BEC le-a fost respins dosarul de candidatură.

Diana Șoșoacă nu poate candida la Președinția României, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a respins și a doua candidatură depusă de europarlamentar.

Decizia de duminică a fost atacată la CCR.

Primul dosar de candidatură a fost respins sâmbătă de judecătorii CCR.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE. Florin Danciu (Cluj24): Principala BENEFICIARĂ a acestei prostii a Curții Constituționale este chiar Diana Șoșoacă

Publicat

florin danciu Iohannis

Aflat, luni, ca invitat în emisiunea lui Ciprian Aron de pe Prima News, jurnalistul Cluj24 Florin Danciu a analizat ultimele evenimente de pe scena politică românească, cu predilecție excluderea Dianei Șoșoacă din cursa electorală pentru Cotroceni.

„Principala beneficiară a acestei prostii a Curții Constituționale este chiar Diana Șoșoacă. Ea avea oricum șanse minime să ajungă președinte, iar această mediatizare excesivă și victimizare a domniei sale s-ar putea să-i aducă voturi partidului SOS România. Să nu ne mirăm dacă se va ajunge la un număr format din două cifre după alegerile parlamentare.

OPINIE. Florin Danciu (Cluj24): Principala BENEFICIARĂ a acestei prostii a Curții Constituționale este chiar Diana Șoșoacă

Rămâne de văzut cum se vor împărți voturile alegătorilor. Mă cam îndoiesc că dna Șoșoacă va putea muta aceste voturi cu mâna. Ele ar putea ajunge și la Elena Lasconi, la Mircea Geoană, poate chiar la George Simion. În ultima vreme, ea a apăsat foarte mult pe pedala radicalizării în ideea că-și va strânge electoratul pentru partid cu aceste mesaje. Practic, prin această decizie a Curții Constituționale, partidul SOS România a primit un boost de încredere, o pală de vânt în pânze.

Faptul că Parchetul General s-a sesizat în legătură cu mesajele și simbolurile legionare promovate de Diana Șoșoacă nu va face decât să-i ambiționeze electoratul să meargă la vot. Asta dacă nu cumva se va lua decizia ca nici partidul SOS România să nu mai poată participa la vot. Ar însemna mutarea jocului într-o zonă necontrolabilă”, a comentat jurnalistul Florin Danciu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Boc se opune politicii centralizate de coeziune în UE: Să nu aducem spiritul centralizat al comunismului în centrul Europei

Publicat

De

boc

Primarul Clujului, Emil Boc, care este și președintele Comisiei pentru politică de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) din cadrul Comitetului European al Regiunilor, se opune unei politici de coeziune centralizată la nivelul UE, susținând că nu trebuie să fie adus ”spiritul centralizat al comunismului în centrul Europei”.

Emil Boc a declarat, luni, la Bruxelles, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor, că politica de coeziune arată ce înseamnă să fi european, fiind o promisiune ”că nimeni nu este lăsat în urmă”.

”Avem nevoie de un plan pentru toate regiunile, dar există o temere față de centralizarea politicii de coeziune.

Mesajul meu este împotriva unei centralizări pentru că dacă aceasta este dictată de sus în jos ratăm scopul și ar priva autoritățile locale și regiune de o voce, subminând parteneriatul existent și ar slăbi această politică.

O politică de coeziune centralizată ar fi o trădare, iar orașele ar pierde unicitatea lor.

Vrem o politică mai eficientă pentru că autoritățile locale cunosc prioritățile lor, punctele forte și, astfel, trebuie să creăm o politică de coeziune nu numai pentru oameni, ci și una făcută de oameni.

Viitorul politicii de coeziune trebuie să prioritizeze parteneriatul și nu centralizarea, trebuie să recunoască că Uniunea este una singură, dar regiunile noastre sunt multiple și în diversitate ne vom dezvolta.

O EU coezivă

Trebuie să apărăm valorile de bază, să avem o politică de coeziune pentru toate regiunile UE, pentru că eu am un vis, o UE care se dezvoltă pentru că este coezivă și are libertatea de a permite cetățenilor să fie mobili.

Trebuie să susținem o politică de coeziune noncentralizată, ranforsată și care să pună oamenii în centrul misiunii sale.

Vă rog să nu aduceți spiritul centralizat al comunistului înapoi în centrul Europei. Eu vin dintr-o țară care a trecut printr-un regim comunist și am văzut diviziunea dintre Est și Vest. Noi vrem să reiterăm spiritul comunist în Europa? Nu cred”, a spus Emil Boc.

Boc a luat cuvântul la un panel alături de comisarul european pentru Coeziune și Reformă, Elisa Ferreira, și de președintele Comitetului European al Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, discursul acestuia fiind aplaudat de participanții la sesiunea plenară.

Buget de aproape 400 de miliarde de euro

Politica de coeziune este principalul instrument de investiții pe termen lung în UE și înseamnă fonduri europene pentru recuperarea decalajelor de la nivelul regiunilor europene.

Bugetul UE pentru politica de coeziune este de 392 de miliarde pentru perioada 2021-2027.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Viorel Băltărețu, USR Cluj: Primăria a avizat cea mai proastă soluție pentru pasajul de la Tăietura Turcului

Publicat

De

Viorel Băltărețu, USR Cluj

“Pasajul de la Tăietura Turcului e următorul eșec al administrației Boc”, a declarat, luni, deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

Acesta a precizat că proiectul făcut de USR, împreună cu specialiști în domeniu, nici măcar nu a fost luat în considerare.

Viorel Băltărețu, USR Cluj: Primăria a avizat cea mai proastă soluție pentru pasajul de la Tăietura Turcului

Deputatul clujean Viorel Băltărețu a anunțat, luni, că Primăria Cluj-Napoca a avizat forma finală a pasajului de la Tăietura Turcului.

Proiectul avizat

“Au avizat soluția cea mai proastă de pasaj, care rezolvă doar parțial problema de aici.

Soluția aleasă rezolvă problema a doar 60% din trafic. Restul șoferilor vor trebui să treacă pe la barieră, la fel ca pietonii și biciliștii, care nu au acces la pasajul suprateran”, a declarat Viorel Băltărețu.

“O soluție de mântuială”

Băltărețu a mai precizat că proiectul este un compromis din punct de vedere tehnic și financiar, practic o “soluție de mântuială”.

“E un proiect de tipul “fă-te că lucrezi”, care nu elimină statul la barieră pentru toți șoferii și e periculos pentru pietoni și bicicliști.

Utilitatea pasajului e redusă la o singură direcție de trafic, Grigorescu – Baciu. Deci pasajul nu va putea fi folosit de șoferii care vin din Tetarom, Gruia, ocolitoarea Baciu și zona industrială Metalul Roșu, deci de o bună parte a celor aflați în trafic.

Mai grav, soluția de secol XIX reprezintă un pericol pentru pietoni, persoane cu dizabilități și bicicliști, care vor traversa în continuare peste linia ferată!”, a explicat Viorel Băltărețu.

Proiectul propus de Băltărețu

Proiectul alternativ propus de Viorel Băltărețu, prevede un pasaj subteran pentru pietoni, bicicliști și persoane cu dizabilități

“Este un proiect mai eficient atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar”, a mai spus deputatul clujean.

Acest proiect ar fi presupus eliminarea completă a trecerii la nivel cu calea ferată și conectarea tuturor fluxurilor de circulație pe pasaj.

De asemenea, acesta ar fi avut o durată de execuție redusă la 18 luni (față de 30 de luni) și costuri de doar 38 de milioane de lei față de 73 milioane.

Deputatul a subliniat că nu își dorește blocarea proiectului pe care îl consideră extrem de util, ci doar alegerea soluției tehnice care respectă standardele în vigoare.

“Problema primăriei nu e doar lipsa de profesioniști capabili să discearnă între un proiect util și unul de compromis.

Secretomania care înconjoară orice proiect gestionat de administrația Boc e cealaltă problemă cronică.

Primăria tace și în cazul acestui pasaj. Probabil sunt conștienți că soluția aleasă e proastă și o țin la secret”, a mai spus Viorel Băltărețu.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax