Connect with us

EVENIMENT

O scrisoare PIERDUTĂ (de 61,7 milioane euro) sau „curat-murdar”, nene Nelule! Cum l-a „ajutat” Poșta Română pe Neluțu Varga

Publicat


varga

„Există o relație comercială în derulare între mine și domnul Lelbach. Toate litigiile de până acum au fost câștigate de noi, suntem într-o relație amicală”. Ioan Varga

Cluj24 vă informa despre procesele pe care le are pe rol finanțatorul CFR Cluj, Ioan Varga, legate de returnarea unor împrumuturi în valoare totală de 61,7 milioane de euro către omul de afaceri german Abris Lelbach.

Împrumuturile, patru la număr, aveau scadență în 2018. Până în prezent, Ioan Varga nu a returnat niciun euro creditorului. În procedura specială de emitere a ordonanței de plată este obligatorie comunicarea somației debitorului. Somația trebuie comunicată printr-un executor judecătoresc sau prin scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire.

Ca atare, creditorii au ales varianta expedierii somației prin Poșta Română, cu confirmare de primire. Astfel, către debitor a fost expediată o somație de plată la data de 24.12.2021, având scadența de rambursare în termen de 15 zile de la primirea ei, pentru achitarea datoriei.

O scrisoare PIERDUTĂ (de 61,7 milioane euro) sau „curat-murdar”, nene Nelule! Cum l-a „ajutat” Poșta Română pe Neluțu Varga

Ei, aici începe bulibășeala… Asta pentru că Ioan Varga neagă c-ar fi primit această somație și ca atare n-avea de unde știi că are de achitat suma de 61,7 milioane de euro în acest termen.

somatie

 

factura posta

aviz

Factura de mai sus dovedește că somația a fost expediată debitorului la data de 24.12.2021, ora 12:56.

 

Debitorul Ioan Varga a invocat prescripția dreptului material, având în vedere că au trecut trei ani de la data la care trebuia achitat împrumutul.

„Somația a fost primită de debitor la data de 31.12.2021, ora 10.14”

„Ceea ce este însă esențial este faptul că nu a fost depusă dovada recepției acelei note de inventar de către subsemnatul. Confirmarea de primire de care se servește creditorul este expediată la altă adresă și, cu siguranță, nu poartă semnătura subsemnatului”, a declarat Varga.

Conform sistemului de urmărire a expedierilor pus la dispoziție de Poșta Română, cod de urmărire Track & Trace (AWB), rezultă că somația a fost primită de debitor la data de 31.12.2021, ora 10.14.

awb

„La fiecare prelucrare a trimiterii poștale, codul de tracking tipărit pe etichetă este scanat și transmite în software-ul dedicat informații despre locul în care se află corespondența la momentul respectiv, precum și data și ora la care s-a făcut prelucrarea”, spune Poșta Română.

Ca atare, avocații lui Lelbach au solicitat Poștei Române dovada înmânării corespondenței debitorului Ioan Varga.

cerere posta

Aceasta, însă, nu a mai fost de găsit. De altfel, Poșta Română și-a asumat întreaga răspundere pentru pierderea actului, în mărinimia ei oferindu-se să achite daune materiale, cam 20 de lei.

„La aproximativ două luni de la momentul transmiterii adresei indicate mai sus către CNPR, creditoarei i-a fost comunicată adresa nr. 310/3366/13.09.2022, prin care CNPR – Oficiul Judeţean de Poştă Cluj a transmis acestuia că „la OP Cluj-Napoca 6, nu se pot identifica documente care să confirme livrarea trimiterii către destinatar sau unei alte persoane împuternicită să primească trimiterile poştale în locul acestuia”, precum şi că „la Oficiul Poştal-Napoca 6 s-a marcat în mod eronat în data de 31.12.2021, în aplicaţia informatică track&trace, starea „Distribuit”.

„Este fără putință de tăgadă faptul că Somația a fost transmisă către numitul Varga Ioan-Gheorghe”

Cu alte cuvinte, prin răspunsul comunicat, CNPR şi-a recunoscut în mod expres propria culpă în ceea ce priveşte nefinalizarea procedurii de livrare a somaţiei, menţionând că expeditorul este îndreptăţit la despăgubiri, în conformitate cu prevederile legale. Cu toate acestea, solicită a se observa că prin răspunsul comunicat nu au fost oferite informaţii suplimentare privind momentul/condiţiile în care a fost pierdută somaţia, precum nici despre modalitatea în care a fost posibilă actualizarea „din eroare” a statusului livrării Somaţiei în aplicaţia Track & Trace. Mai mult decât atât, CNPR nu a explicat nici motivele pentru care această „pierdere” a somaţiei expediate de creditor nu a fost comunicată/ semnalată acestuia timp de mai mult de 9 luni de la momentul expedierii”, scrie în rechizitoriu.

Pasul următor a fost ca creditorul să sesizeze DNA, pe 04.10.2022, având în vedere valoarea mare a prejudiciului. Sesizarea viza infracțiunile de abuz în serviciu, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri și fals informatic. La 28.10.2022, DNA și-a declinat competența, pe motiv că prejudiciul creat de factorul poștal este doar contravaloarea expediției somației și nu suma de 61,7 milioane euro, care este doar o consecință a sustragerii și distrugerii de înscrisuri. Ulterior a intrat pe rol Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru neregularitățile depistate la Poșta Română, inclusiv pentru bănuiala sustragerii ulterioare și distrugerii dovezii de înmânare a somației către Ioan Varga.

În motivarea declinării competenței, DNA preciza: „Este fără putință de tăgadă faptul că Somația a fost transmisă către numitul Varga Ioan-Gheorghe (…) iar confirmarea de primire scanată la momentul întoarcerii factorului poștal în oficiu. Acest lucru nu poate însemna decât că, după înregistrarea confirmării de primire în sistemele informatice, numitul Varga Ioan-Gheorghe a sesizat conținutul corespondenței și l-a instruit pe factorul poștal să șteargă orice urmă a livrării Somației.

„La acest dosar penal se lucrează de doi ani”

De aceea, persoanele vătămate apreciază că, la instigarea numitului Varga Ioan-Gheorghe, factorul poștal a procedat și la sustragerea și distrugerea înscrisului denumit „confirmare de primire”, în condițiile în care corespondența i-a fost predată spre distribuire la  data de 30.12.2021 ora 07.34, iar a doua zi la ora 10.14, aceasta apărea predată la destinatar fără însă a mai fi transmisă expeditoarelor confirmarea de transmitere a corespondenței.

Totodată, raportat la creanțele considerabile ce urmau a fi recuperate prin procedura legală demarată, este vădit faptul că distrugerea confirmării de primire a Somației și ștergerea oricăror urme de livrare a corespondenței, profită numitul Varga Ioan-Gheorghe.”

Procesul, strămutat între timp la Tribunalul Bistrița-Năsăud, a avut ultima ședință pe 11 septembrie 2024, dată la care s-a suspendat judecarea cererii având ca obiect pretenții până la pronunțarea unei hotărâri definitive în dosarul penal. Cu alte cuvinte, stop joc, până când Parchetul găsește poștașul ori funcționarul care a sustras și distrus dovada înmânării somației. La acest dosar penal se lucrează de doi ani…



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Vasile Măgrădean: Și, totuși, eu cu cine votez?

Publicat

opinie

Victor Ponta și-a tras singur un glonț în picior, voit sau involuntar, nici nu mai are importanță, dând prilej adversarilor să îl atace cu trei săptămâni înainte de primul tur al prezidențialelor.

Ori că a mințit, ori că a vrut să se laude, ori că nu știa cum să justifice cetățenia sârbă, declarația sa, potrivit căreia a ales să inunde mii de hectare de teren din România ca să salveze Belgradul în 2014 când era prim-ministru, numai bine nu îi face.

Pentru că ce înțelege electoratul din asta: că a preferat să salveze niște străini cu prețul inundării unor localități românești în care, și mai grav, au murit patru oameni.

Patru români.

”Inundația” lansată de Ponta nu mai poate fi stăvilită, acum de niciun  dig, iar afirmațiile sale se vor rostogoli până în buza alegerilor, cu efecte dramatice pentru el care l-ar putea costa intrarea în turul 2.

Pentru că oamenii gândesc simplu: ți-ai sacrificat propriul popor, propria țară, pentru străini care te-au recompensat oferindu-ți cetățenia sârbă, mai importantă, se pare, decât cea a României.

Omul nostru de la Bruxelles

Crin Antonescu, fostul său tovarăș din USL, își freacă degeaba mâinile. Campania electorală fără scrupule, fără mănuși și cu lovituri sub centură, nu are cum să îl ierte.

S-ar putea să apară poze și videoclipuri, așa numitele ”imagini amator”, cu Crin bând singur, trist și obosit un pahar de absint ori de kriek ori o halbă de bere belgiană într-un birt din Bruxelles, oraș unde a trăit, nu-i așa, în ultimii 8 ani, pe banii nevestei.

Și se vor scoate de la naftalină repere din activitatea sa parlamentară din urmă cu 14-15 ani când era campionul absențelor, însoțite de mesajul că ”Antonescu se trezește târziu și se culcă devreme, iar între timp mai trage un pui de somn”.

Și declarațiile belicoase anti-liderii PDL din perioada de glorie a războiului cu aripa liberală Băsescu: Predoiu, Boc, care azi s-au aliniat în spatele lui și îl susțin necondiționat după ce înainte erau să își scoată ochii.

Ce vor spune adversarii lui Crin Antonescu? Păi ăștia s-au certat la cuțite și acum se pupă pe scenă, președinte din ăsta vreți, de un politicianism ieftin? Unul pe care îl pui în 18 mai la Cotroceni și îl mai vezi după 5 ani?

Iar alegătorii, degrabă gustători de can-can, se vor gândi de două ori în fața buletinului de vot.

Dacă se rostogolesc toate astea ca bulgărele de zăpadă, nici Crin Antonescu nu e sigur de finală.

Simion – FSB?

Stați liniștiți, că nici George Simion nu se simte prea bine, chiar dacă se află în pole-position.

Tocmai ce a anunțat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, că a câștigat procesul cu liderul AUR, pe care l-a acuzat că e omul serviciilor secrete rusești.

Cică în 2011, George Simion s-a întâlnit la Cernăuți cu un rezident al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei), fiind monitorizat de mulți ani de serviciile secrete din Moldova și din Ucraina.

Dacă apar o suită de confirmări cum că da, traiectoria politică a lui Simion a fost sprijinită de Moscova, nu-l mai spală nici o mie de ape suveraniste, pentru că românii, chiar și cei cu puțină ținere de minte, își vor aminti de vorbele lui Constantin Tănase: ”De la Nistru pân’ la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai casă şi moşie/ Haraşo, tovărăşie”.

Dacă amplitudinea dezvăluirilor va fi suficientă, George Simion poate cădea lejer pe locul 3 după alegerile din 4 mai.

Nicușor de București

Pentru cei care cred că, gata, acum Nicușor Dan ar putea prinde finala, vin cu o veste proastă. Nimic nu e sigur în următoarele 23 de zile.

Și Nicușor Dan va avea parte de lăturile de rigoare, dar lui i se va reproșa mai ales faptul că nu a livrat în București tot ce a dorit, chiar dacă misiunea părea imposibilă după un Halaicu sau un Lis, și cum ar putea avea grijă de o țară, dacă nu a reușit într-un oraș.

Dan a fost ales anul trecut, nici nu au trecut 9 luni de atunci, ca primar general al Capitalei, și trebuia să își ducă până la capăt contractul de 4 ani cu bucureștenii. Adică nu e frumos, nu e fair-play să îți abandonezi susținătorii, proiectele, să nu te mai lupți cu mafia imobiliară și să te refugiezi să freci menta în grădina Palatului Cotroceni.

În plus, Nicușor Dan are o carismă de față de masă, când îl auzi vorbind pe același ton și alegând-și cuvintele cu penseta, parcă procesând în  creier miliarde de cuvinte potrivite pe secundă, stai să te întrebi cum va face față unei situații de criză din postura de președinte.

Independentul olimpic la matematică nici nu prea e cunoscut în afara Bucureștiului, iar videoclipurile recent umanizate de pe TikTok s-ar putea să nu suplinească această imagine a lui care nu trece ecranul.

Despre Elena ”Nicioșansă” Lasconi chiar nu are rost să mai vorbim. A avut momentul său de apogeu politic, era să fie ”aproape președinte” și oricât s-a rugat și ea să vină ”turul 2 înapoi”, CCR nu i-a ascultat rugăciunea.

Nici nu știu ce să zic în actualele condiții, dar am început să caut poze cu exoticul Ion-John Banu Muscel sau no-name-ul Sebastian Popescu, măcar să știu cum arată la față…

 

PS Nu am fost plătit de Antonescu, Simion, Dan și Lasconi ca să scriu de Ponta, nici de Simion, Ponta, Dan și Lasconi să scriu de Antonescu, nici de Antonescu, Ponta, Dan și Lasconi să scriu de Simion, nici de Antonescu, Ponta, Dan și Simion să scriu de Lasconi.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vin berzele, pleacă TOMBEROANELE. La Cluj a început MIGRAȚIA tomberoanelor de gunoi de la un bloc la altul

Publicat

tomberoane 2

Odată cu sosirea primăverii, fie ea și iarnă, ca acum, berzele încep să se întoarcă pe meleagurile noastre. Tot în această perioadă a început și migrația tomberoanelor de gunoi. De la un bloc la altul sau, după caz, la case.

Fenomenul a atins cote alarmante în luna aprilie. Locatarii unor blocuri din Cluj-Napoca se plâng că le dispar tomberoanele de gunoi. Hoții acționează la mijitul zorilor. Fără să se ferească, se plimbă cu ele pe alei, zdrăngănitul acestora nestârnind suspiciuni, fiind ora la care cei de la Supercom își încep ziua de muncă.

Vin berzele, pleacă TOMBEROANELE. La Cluj a început MIGRAȚIA tomberoanelor de gunoi de la un bloc la altul

„Era vreo 6 dimineața, când m-a trezit zgomot de tomberon tras pe alee. Stau în Andrei Mureșanu și m-am și mirat că cei de la salubritate au venit așa repede, la noi ajungând de obicei după 8. Nici prin cap nu mi-a  trecut că tomberonul nostru pentru sticle mi-a spus pa și pusi, cu sticle cu tot. Sticle pe care, de altfel, hoții le-au deșertat la intrarea pe alee. Puțin mai  târziu am aflat că și de la blocul de vis-a-vis a plecat un tomberon”, a scris o clujeancă pe pagina de socializare.

„Și de la noi din Bună Ziua au dispărut două în aceeași zi. Le-au luat în timpul dimineții, i-a văzut un vecin. Asta după ce le-au golit de hârtie și plastic lângă bloc”, a comentat un clujean.

Contactați de Cluj24, cei de la Supercom ridică din umeri: „Dar de unde știți că vi le-au furat? O să vă trimitem altele în zilele ce urmează. Am primit mai multe reclamații în ultima vreme, nu știm ce fac cu ele, ori le vând, ori completează la blocurile lor”.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Târgul de Cariere Cluj-Napoca: Peste 3.000 de vizitatori în două zile. Locuri de muncă la 31 de firme

Publicat

cariere

Târgul de Cariere s-a încheiat la Cluj-Napoca, oferind pasionaților de tehnologie, industrie și diverse domenii profesionale șansa de a accesa peste 2.000 de locuri de muncă disponibile în cadrul a 31 de firme. La târg au participat, în cele două zile, miercuri și joi, peste 3000 de persoane.

Evenimentul s-a desfășurat la centrul comercial VIVO, accesul fiind gratuit.

Printre angajatorii prezenți s-au numărat Stada, Steelcase, Alstom, Emerson, E.ON, Raiffeisen Bank, Romstal, Zollner și Hillo Group.

Târgul de Cariere a inclus o experiență VR (Realitate Virtuală) care a permis vizitatorilor să exploreze noi medii de muncă și să trăiască interacțiuni inovative cu viitori angajatori într-un mod captivant și interactiv.

Locuri de muncă la companii străine

Zollner, lider în fabricația electronică integrată, a oferit, de exemplu, oportunități pentru ingineri electroniști în domeniul testării plăcuțelor electronice, dar și pentru specialiști în energetică industrial și construcții civile.

”Compania pune accent pe dezvoltarea continuă, oferind școlarizare și formare la locul de muncă, pentru ca fiecare angajat să se simtă pregătit și încrezător în rolul său”, au spus reprezentanții companiei.

De asemenea, Hillo Group, un jucător important în producția de componente auto, și-a prezentat oferta de locuri de muncă în domeniul marketing-uluiși leadership-ului, cu salarii attractive și posibilitatea de a alege între programele shorter, middle sau long, adaptate experienței și nivelului de educație al candidaților.

Feedback pozitiv de la angajatori

”Feedback-ul angajatorilor a fost unul pozitiv, aceștia afirmând că au găsit candidati relevanti pentru joburile disponibile si, totodata, au apreciat si faptul ca au avut loc si diverse activitati interactive (quiz-uri cu premii, competitii de gaming sau un workshop de dezvoltare profesională) care au facut ca participantii la eveniment sa petreaca mai mult timp la târgul de cariere”, au spus organizatorii evenimentului.

Următorul târg de cariere va avea loc la Cluj-Napoca în toamnă, în lunile octombrie sau noiembrie.

Larisa Coca

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Când copiii lasă deoparte telefoanele mobile. Târgul de carte ”Avramiștii” la Liceul Teoretic ”Avram Iancu” Cluj-Napoca

Publicat

De

carte

Sute de cărți care mai de care mai interesante, zeci de zâmbete și ochi veseli și curioși, copii plini de entuziasm, toate acestea au făcut ca cea de-a III-a ediție a Târgului de carte ”Avramiștii” de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, să fie una memorabilă.

”Ca să se întâmple ceva într-o poveste eroul trebuie să se ducă. Asta ne-a spus scriitorul Florin Bican, invitatul nostru special al <<Târgului de carte pentru copii cu drag de carte>>, unde ne-am bucurat de momente minunate alături micii noștri scriitori, care mai de care mai creativi și ingenioși si am primit povețe pline de har de la marii scriitori.

carte

Ne-am bucurat tare mult sa-l avem alături de noi pe Vasile Flueraș, omul de la care a pornit acest târg de carte și care ne-a explicat importanța scrisului, dar și neajunsurile vieții fără scris.

Apoi, Alina Oancea, cu vocea ei plină de alinare ne-a povestit cum să ne luăm ideea mereu cu noi, sa o îmbogățim, să o creștem cu multă iubire și răbdare și să-i dăm aripi iar, în final, scriitorul Florin Bican ne-a purtat departe, până în copilăria lui  și am aflat cum au luat naștere poveștile…. Poveștile unde Eroul se duce și scormonește imaginația micilor demiurgi”, a spus bibliotecar Ana-Maria Ruța.

Copiii au lăsat deoparte telefoanele

De asemenea, în cadrul evenimentului vocile cristaline ale corului de copii i-au plimbat prin lume pe cei prezenți și i-au chemat în lumea cuvintelor, a vibrațiilor  și a bucuriei.

”Scopul târgului nostru a fost atins din plin. Ne-am propus să găsim cele mai eficiente modalitati de stimulare a interesului elevilor pentru lectură și carte. Copiii au petrecut mai mult timp în preajma cărților, au citit, au lucrat în echipă și au scris propriile cărți.

Într-o lume invadată de tehnologie, copiii sunt acaparati  de jocurile virtuale, de telefoane și nu mai au răbdare să stea cu o carte în mână, să citească în liniște și să scrie povești.

Încercăm să le dezvoltăm iubirea față de lumea magică a poveștilor, de farmecul din spatele cuvintelor și citind mult își vor dori să scrie și ei, poate, propria poveste. Lucru care în școala noastră  și a partenerilor noștri, s-a întâmplat. Așadar, le mulțumim ca s-au alăturat proiectului  nostrum”, a spus și prof. inv. primar Liana Pop, care a adus mulțumiri partenerilor de la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” și de la Școala Gimnazială “Ioan Bob”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate