Connect with us

EVENIMENT

O poveste emoționantă despre cum e să-ți faci datoria de medic. „Să știe toată țara că în Cluj există un medic care mută munții pentru pacienții cu COVID”

Publicat


În contextul pandemiei de coronavirus, Cluj-Napoca deține unul dintre cele mai bune sisteme medicale  și este locul în care spitalele sunt pregătite să combată și să prevină noul virus. În acest cadru sunt incluși mai ales medicii, oameni simpli care își pun viața în pericol pentru a salva alte persoane. Este cazul dr. Laura Moșuțiu, medic primar în linia întâi, despre care una din pacientele acesteia a ales să facă publică o poveste emoționantă: „Am ajuns pe mâna unui înger costumat în medic”, scrie femeia pe o rețea de socializare.

Contactul cu noul virus în Cluj

„La începutul pandemiei, prietena mea bună îmi spunea așa: “Clujul va avea noroc cu spitalul de boli infecțioase, pentru că are medici foarte buni și este foarte bine dotat”. Eu am luat COVID stând ÎN CASĂ de 9 luni, din cauza unei sarcini cu probleme. Nu trebuie să mergi la mare ca să-l iei, deci, fără teamă, toți ne vom îmbolnăvi pe rând.”

Medic primar sau înger cu aripi?

„Îngerul acesta NU PĂSTREAZĂ DISTANȚA, dimpotrivă, te atinge, stă lângă tine, te consultă ca și cum nu ai avea nimic contagios și pleacă acasă cu inima strânsă la 2 copii mici. A jurat acum mulți ani că asta va face și nu-și încalcă jurământul, nici măcar de frica morții. Își depășește atribuțiile și insistă pentru omenie mai mult decât pentru legi, își pune în mișcare toate relațiile, pentru tine, un străin contagios.

La final când a epuizat toate soluțiile și te vede că plângi pentru că ești o mamă de 4 zile, pe care statul a despărțit-o de nou-născutul ei, TE ȚINE DE MÂNĂ, te dezbracă ca pe un copil ca să te consulte, să se asigure că ești bine (pentru că spitalul unde tocmai ai născut te-a externat fără niciun consult) și te îmbrățișează. Apoi stă cu îngrijorare până la testul covid lunar, ca să vadă dacă nu cumva s-a infectat, dar nu-ți spune, e tare, pentru tine.

Nu s-a infectat în 7 luni de pandemie, pentru că îngerii sunt protejați de Sus.

Medic care mută munții pentru pacienți

„Ea face posibil ca eu să-mi primesc copilul și să nu mai fiu despărțită de el. Pentru astfel de fapte și COVID își scoate pălăria în fața ei. Să știe toată țara că în Cluj există un medic care mută munții pentru pacienții cu COVID. Adevărații medici te țin de mână, nu păstrează distanța.”

Aceasta este povestea unei doamne care a născut infectată cu noul COVID-19 și a trecut prin experiența nașterii alături de medicul care a tratat-o într-un spital din Cluj-Napoca.

Karla Fanea

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

DOCUMENT: Reguli noi pentru studenți. Vezi ce se întâmplă cu studenții care au COVID-19 și stau la cămin

Publicat

Studenții din cămine, confirmați cu COVID, pot pleca să se izoleze la domiciliu dacă fac asta cu mașina personală și nu cu mijloace de transport în comun, potrivit noului Ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației nr. 5.650/1.670/2020 publicat în Monitorul Oficial.

Acest ordin a fost aprobat astăzi, 1 septembrie, așadar noile reguli pentru învățământul superior au devenit oficiale. Una dintre cele mai importante prevederi este acea care spune că ,,ztudentul confirmat se va izola în unitățile de izolare și tratament anexate spitalelor, fie la domiciliul personal, cu condiția ca deplasarea până la acesta să se facă cu mijloc de transport personal și nu cu mijloace de transport în comun”.

Noul Ordin emis face referire și la colegii de cameră a studenților infectați cu COVID-19 de la cămin: ,,Contacții de cameră ai studentului confirmat vor fi carantinați în camera de cămin, cu condiția ca aceasta să aibă grup sanitar propriu. În cazul în care nu are grup sanitar propriu, vor fi carantinați în izolator” și, tot potrivit ordinului, ,,pentru studenții aflați în carantină se vor găsi soluții punctuale pentru a li se furniza alimentele la ușa camerei”.

Citește articolul integral pe Edupedu.

FOTO: Unshplash

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„Are You Ready?” Revine AC/DC, cu vocalistul Brian Johnson

Publicat

„For Those About to Rock”! Cunoscuta trupă australiană de hard rock AC/DC a anunţat, într-un mesaj publicat pe Instagram, că revine într-o formulă din care fac parte solistul Brian Johnson, basistul Cliff Williams şi bateristul Phil Rudd.

„Are You Ready?” a fost mesajul – referire la piesa de pe „The Razor’s Edge” (1990) – care a însoţit o fotografie cu noua trupă.

Componența: Brian Johnson (voce), Cliff Williams (bas), Phil Rudd (tobe), Stevie Young (chitară ritmică) şi Angus Young (chitară).

Ultimul album AC/DC a fost „Rock or Bust”, lansat în 2014.

În 2016, Brian Johson s-a retras din grup din cauza unor probleme de sănătate. În turneul „Rock or Bust”, el a fost înlocuit de Axl Rose. Rudd plecase din trupă în 2015, după ce a fost arestat, iar Williams şi-a anunţat retragerea în 2016, când a spus că trupa este „un animal schimbat”.

În primăvara lui 2019, inginerul grupului, Mike Fraser, a confirmat că trupa s-a aflat în studio pentru înregistrări alături de Brian Johnson. El a spus că noul album va fi „un fel de tribut adus lui Malcolm Young, la fel cum «Back in Black» a fost un tribut pentru Bon Scott”.

Trupa AC/DC, înfiinţată la începutul anilor 1970, a fost inclusă în Rock & Roll Hall of Fame în 2003. Albumele grupului, în rândul cărora se remarcă „High Voltage” (1975), debutul discografic, „Highway to Hell” (1979), „Back in Black” (1980), „For Those About to Rock We Salute You” (1981), „The Razors Edge” (1990) şi „Black Ice” (2008), au fost vândute în peste 200 milioane de copii pe plan mondial.

Sursa: Hotnews

Foto: Twitter

Citește mai departe

EVENIMENT

De luni, restricţii pentru persoanele care vin din ţări care au un nivel de infectare superior

Publicat

Începând de luni, România va reintroduce restricţii pentru persoanele care vin din ţări care au un nivel de infectare superior – cei care stau mai puţin de trei zile trebuie să prezinte un test negativ, iar ceilalţi intră în carantină cu posibilitatea testării în a cincea zi.

Premierul Ludovic Orban a anunțat: „Vom decide luni, în cadrul CNSU, să reintroducem restricţii pentru ţările care au un nivel de infectare superior pe ultimele 14 zile nivelului din România”.

Cei care intră în țară şi stau maximum trei zile nu sunt obligaţi să intre în carantină dacă vin cu un test COVID efectuat cu 48 de ore înainte de trecerea frontierei.

„Dacă vor să stea mai mult de trei zile, vor avea la dispoziţie două variante – carantină pe 14 zile, în cazul în care doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cinea zi vor avea posibilitatea de efectuare a testului, iar în cazul în care testul este negativ, la momentul primirii vor putea ieşi din carantină”, spune premierul.

Lista ţărilor pentru care se instituie măsura carantinei – pentru persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat – a fost actualizată la data de 17.08.2020.

Pentru Regatul Spaniei măsura carantinării se aplică pentru regiunile în care rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori este mai mare decât cea înregistrată în România, după cum urma: Regiunea Aragon, Regiunea Cataluna, Regiunea Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Ţara Bascilor şi Regiunea Navarra.

Citește mai departe

EVENIMENT

Traficanți de migranți din Ucraina, căutați de polițiștii din Cluj. Au evadat din arestul Poliției Maramureș pe geamul de la baie

Publicat

În această dimineaţă, doi tineri (ambii de 21 de ani) din Ucraina au evadat din Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Maramureș. Au fost instituite filtre în mai multe județe, printre care și Cluj.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în cooperare cu poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, desfăşoară activităţi specifice în vederea depistării celor doi bărbaţi, transmite IPJ Cluj.

Potrivit vasiledale.ro, cei doi fugari au fugit pe geamul de la baie undeva după miezul nopţii în timp ce poliţiştii maramureșeni dormeau. Aceștia și-au dat seama că tinerii care au evadat lipsesc abia dimineață la ora 05.00 când când au mers în celula în care se aflau amândoi pentru a-i duce la Cluj la recursul intentat de ucraineni împotriva măsurii arestării preventive.

Cei care îi văd sunt rugați să sune de urgență la 112 sau să anunțe cea mai apropiată secție de poliție.

Cele două persoane au fost arestate pentru 30 de zile, pentru trafic de migranţi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate