ACTUALITATE
O LICEANĂ din Cluj oferă MEDITAȚII la FIZICĂ, gratuit. Beatrix dă exemple COMICE și ciudate ca să fie UȘOR de reținut

Beatrix Máthé este o elevă din Cluj-Napoca pasionată de fizică și își propune, ca în clasa a XI-a, să ajute copiii din gimnaziu, și pe ceilalți liceeni să aprofundeze această materie, oferind meditații interactive.
„Ideea a fost mai degrabă una spontană, adesea mi s-a spus că <<fac pe profesoara>> sau că <<explic pe un ton sever>> și dacă stau să mă gândesc, e o plăcere să ajut copiii”, spune fata pentru Cluj24.
Profesoara care i-a schimbat drumul în viață: „Uneori munceam de la 8 la 15 cu ea, iar timpul trecea atât de repede”
Totul a început când a decis să își caute un profesor în particular la fizică în pandemie și a întâlnit o profesoară mai în vârstă care a luat-o sub aripa sa și a lucrat alături de ea.
„Am întâlnit întâmplător o doamnă profesoară în vârstă, care m-a luat sub aripa ei și a început să lucreze cu mine. La început a fost tare greu, realizasem că munca pe care trebuie să o depun pentru a avea rezultate bune la școală necesita seriozitate și foarte mult timp.
De asemenea, lipsurile datorate dezinteresului din gimnaziu își făcuseră simțită prezența, dar am descoperit un refugiu în rezolvarea problemelor de fizică împreună cu profesoara din particular.
Uneori munceam de la 8 dimineața până la 15:00 cu ea, iar timpul trecea atât de repede”, adaugă Beatrix.
Mediații creative pentru aprofundarea materiei: „Am constatat că multor elevi le este greu să facă legături între lumea macroscopică și cea microscopică”
În prezent, ajută 3 elevi, unul este în clasa a VI-a, unul în a VII-a și discută cu o elevă când are neclarități la electricitate, ajutând-o să se pregătească pentru Bacalaureat. O ședință durează 60 de minute.
„Dat fiind faptul că sunt abia la început, discut cu elevii mai mici despre noțiuni introductive, momentan mă asigur că au o bază solidă în ceea ce privește fizica, iar pe parcurs avansăm cu lecțiile până îi ajungem din urmă pe cei de la clasă.
Profesoara mea din privat s-a axat foarte mult pe partea creativă. Întotdeauna mi-a oferit exemple din viața de zi cu zi, m-a ajutat să îmi imaginez ce se întâmplă de fapt într-un circuit electric sau pe parcursul unei transformări izoterme.
Am constatat că multor elevi le este greu să facă asemenea legături, între lumea macroscopică și cea microscopică, iar profesorii de la clasă nu pomenesc de asta. De aceea am hotărât să îi ajut și pe cei din liceu”, precizează tânăra.
Cum decurge o ședință: „Exemplele pe care le dau sunt comice și ciudate, fiindcă ce-i amuzant rămâne-n mintea elevului”
Pentru Beatrix, meditațiile pentru copii nu reprezintă o experiență nouă.
„Îmi povestește mama că adesea făceam pe profesoara cu copiii de pe stradă, căci încercam să îi învăț maghiară. Îmi spune că eram tare exigentă cu ei și le dădeam note”, povestește ea
Privind în retrospectivă, îi place să facă asta, dar nu caută să facă parte din sistemul de învățământ.
Mediațiile sunt a doua pasiune a fetei, pe lângă fizică. Acum descoperă diferite atitudini ale elevilor prin ochii unui meditator.
„Unii sunt vorbăreți, alții retrași. Pot să spun că mă fascinează și acest aspect, întotdeauna abordez modalități diferite de a mă exprima, încerc să fac în așa fel încât elevul să mă înțeleagă cât mai clar.
Exemplele pe care le dau le fac cât mai comice și ciudate, fiindcă ce-i amuzant rămâne-n mintea elevului”, punctează Beatrix.
Deși la ore se introduce spunându-le copiilor că e o simplă colegă, ei se adresează în continuare cu „dumneavoastră”.
De la ură la dragoste: „Fizica era un mare <<nu>>”
Pe tot parcursul gimnaziului i-a displăcut această materie. Astfel, dacă fizica era un mare „nu” în copilărie, la liceu s-a îndrăgostit așa tare de materie încât, după multă muncă, a simțit că poate și ea să-i ajute pe cei aflați în dificultate.
Toate capitolele din fizică i se par interesante. Electricitatea și termodinamica a aprofundat-o alături de profesoara din particular și îi e greu să aleagă partea favorită din materie, dar știe care i se pare cea mai dificilă: optica.
Planuri de viitor: „E visul meu de copil mic să dirijez păsări mecanice!”
Deși programa cuprinde foarte multă teorie, pentru Beatrix fizica nu e doar un cumul de formule și definiții plictisitoare. Ea încearcă să transforme această materie într-una agreabilă și distractivă.
Visul ei este să lucreze în cercetare, însă de curând a zburat pentru prima dată cu avionul, iar „dirijarea unei păsări mecanice” nu mai sună atât de rău, mai ales că e visul ei din copilărie.
Știe ce vrea să facă mai departe. În prezent, se pregătește pentru Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB).
„Decizia am luat-o cu mult timp în urmă, subconștient, dar un factor recent a scos la iveală această hotărâre. Concursul <<Augustin Maior>>, ce permite elevilor din clasele XI și XII să susțină un examen de admitere la Facultatea de Fizică UBB, m-a impulsionat”, completează Beatrix.
Fizica, singurul hobby: „Timpul se scurge atât de repede când rezolv probleme”
Fizica este singura materie care îi stârnește curiozitatea. Nu are alte pasiuni, este o fire introvertită.
„Întotdeauna timpul se scurge atât de repede când învăț sau rezolv probleme. Chiar dacă în România locurile de muncă ce îmi oferă posibilitatea de a-mi pune în practică pasiunea sunt puține, aleg să îmi ascult inima, iar asta pot să fac doar studiind la o facultate de fizică”, explică ea.
În altă ordine de idei, fata se pregătește pentru facultate, dar până atunci, lucrează și pentru examenul de bacalaureat, oferind, în paralel, meditații la fizică.
Meditații pentru copii = lecții pentru o organizare eficientă
E de părere că această activitate o ajută în procesul de autoeducare, fiind sinceră cu ea însăși.
„Mi-a fost tare greu să învăț că nu trebuie să am nota 10 la toate materiile. Iar acum, învățatul ăsta dă, în sfârșit, roade.
La școală acord importanță doar fizicii, matematicii și informaticii. Oricât de mult mi-ar plăcea să spun că sunt organizată și că îmi împart timpul în așa fel încât să am timp de toate, nu e așa.
Mai am de lucrat la capitolul acesta. Însă consider că meditațiile mă vor ajuta să mă pun la punct și în ceea ce privește ordinea”, conchide Beatrix.
Pentru meditații, aceasta poate fi contactată la numărul de telefon 0744 319 559, sau cu un mesaj pe Facebook.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Ioan Ovidiu Sabău, după victoria cu CSU Craiova: „Am dat dovadă de caracter și am reușit să întoarcem rezultatul”

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă sâmbătă seară pe Cluj Arena, impunându-se cu 2-1 în fața celor de la CSU Craiova, în debutul returului play-off-ului Superligii. În urma acestui succes, „U” Cluj urcă, cel puțin provizoriu, pe podiumul campionatului.
După meci, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a felicitat elevii pentru atitudine și determinare.
„Vreau să îi felicit pe toți jucătorii. Reușim să recăpătăm ritmul, să controlăm jocul, cu toate că încă sunt anumiți jucători care încă nu joacă 100%, venind după o perioadă lungă în care au fost accidentați, dar atunci când este pasiune multă, dorință, compensezi foarte mult. Vreau să scot în evidență calitatea umană a jucătorilor, implicarea lor și faptul că nu s-au mulțumit, cum am dat impresia, la un moment dat în play-off, că parcă am obosit. La meciul cu Rapid am demonstrat că încă mai avem viață în noi și încă vrem altceva. Am reușit să îi acaparez, am reușit să îi conving că putem mult mai mult și vreau să îi felicit”, a transmis Ioan Ovidiu Sabău după meci.
„Trebuie să crezi, în primul rând”
Tehnicianul clujenilor a apreciat și efortul jucătorilor de a-și păstra încrederea chiar și după ce au fost conduși cu 1-0.
„Victorie grea, un meci greu, un adversar bun, ne-am adaptat și vreau să le mulțumesc celor care răspund de gazon, am avut impresia că nu se va putea juca la cât a plouat, dar au făcut mari eforturi ca să arate în condiții bune. (…) Au avut mare încredere jucătorii și la pauză că suntem bine, că am dominat, că avem ritm, suntem ce trebuie să fim și că vom întoarce rezultatul. Și am reușit. Trebuie să crezi, în primul rând. (…) Am reușit, am dat dovadă de caracter, echipa e bine pregătită și din punct de vedere fizic, am crezut foarte mult și am reușit să întoarcem rezultatul, să câștigăm acest joc. Trebuie să ne refacem și urmează un alt capitol”, a mai spus acesta.
În urma victoriei cu CSU Craiova, „studenții” ajung la 35 de puncte în clasament și se instalează temporar pe locul 3.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind răcirea accentuată a vremii în următoarele zile. În majoritatea regiunilor, temperaturile vor scădea treptat, iar nopțile vor fi deosebit de reci.
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de vreme rece și brumă pe arii restrânse, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10. Astfel, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.
Cod galben de ploaie, până duminică
De asemenea, până duminică dimineață, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Universitatea Cluj a întâlnit-o, sâmbătă pe Cluj Arena, pe CSU Craiova, în meciul care a deschis returul play-off-ului Superligii de fotbal. O victorie îi ținea pe olteni aproape de liderul FCSB. Clujenii ocupau poziția a 4-a cu 32 de puncte. În tur, oltenii au învins cu un categoric 3-0. După un meci pe care l-au controlat în mare parte, clujenii întorc scorul și înving cu 2-1, goluri marcate de Thiam (min.59), Zajkov (min.76 – autogol), respectiv Mitriță (min.20). Cu această victorie, „U” urcă, cel puțin până luni, pe podium.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Codrea, Artean – Simion, Bic, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, D. Moldovan, Mitrea, O. Popescu, Oaidă, Silaghi, Bota, Opriș, Fabry, Macalou, Nistor, Miranyan
Absent: Van der Werff (accidentat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium
CSU Craiova (4-3-3): L. Popescu – Mora, Zajkov, Badelj, Bancu – Oshima, Screciu, Mekvabshvili – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung, Stoian, Mogoș, Ndong, I. Lopez, Maldonaldo, Căpățînă, Houri, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Rareș Vidican / Asistenți: Valentin Avram, Marius Badea
Arbitru VAR: Cătălin Popa / Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş
Cu un drenaj luat probabil de pe Temu, Cluj Arena s-a prezentat la ora meciului ca un bazin olimpic, din cauza torențialei căzute înainte de partidă. Ca atare, mai trebuia să aibă separatoare de culoare și eventual echipele câte un David Popovici pe post de vârf.
Clujenii încep tare și-i presează pe olteni în careu până la faza de zaibăr. În min.5, Thiam ratează probabil cea mai mare ocazie a partidei, rămas singur cu Popescu după pasa excelentă a lui Blănuță. În min.16, Artean ratează, la rândul lui, o lovitură de cap care trece peste poartă. Tot el arată că prima dată n-a greșit și mai ratează un șut dintr-o poziție bună, în min.30.
Între ratările astea vine golul juveților. În min.20, Bancu centrează, mingea mai atinge ceva picioare și ajunge la marginea careului la Mitriță, care tocmai trecea pe acolo. Acesta trage plasat la rădăcina barei și face 0-1, la primul șut craiovean pe poartă.
Universitatea Cluj se umple de cornere, dar asta n-o ajută pe tabelă. Chipciu mai are și el o ocazie în min.29, însă șutul lui e respins în corner de Screciu.
Repriza a doua începe cu ratarea lui Safira. Apoi, în min.52, Nistor trage la poartă însă șutul e blocat de apărătorii olteni.
În min.59, Thiam își răscumpără ratarea din min.5 și înscrie după o acțiune personală superbă. Cum remontada își are originile în limba dacă numai nu știam noi, clujenii și-l trec în vocabular cu ajutorul lui Zajkov, care, în min.76, deviază un corner în proprie poartă, pentru un 2-1 nesperat.
Oltenii trec de la trageri de timp la disperare și se înghesuie spre poarta lui Gertmonas. Clujenii gestionează perfect ultimele minute și reușesc o victorie mare care îi urcă pe podium, cel puțin până luni.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8 – Oancea 6, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Codrea 6, Artean 6 – Simion 6, Bic 7, Thiam 8 – Blănuță 7,
Mitrea, Fabry 6, Macalou, Nistor 7
EVENIMENT
VIDEO. Clujul sub ape, după o ploaie torențială. Șoferii au făcut haz de necaz: „E Veneția sau… Costinești?”

Ploaia torențială de sâmbătă după-amiază a transformat mai multe zone din Cluj-Napoca în adevărate lacuri, provocând probleme în trafic și o mulțime de reacții amuzante din partea clujenilor.
În zona de ieșire spre Florești, carosabilul a fost acoperit de apă, șoferii fiind obligați să înainteze cu prudență.
Probleme majore au apărut și în apropiere de centrul comercial Cora, unde apa de pe carosabil a depășit pe alocuri 10 centimetri.
Traficul a fost îngreunat, iar imaginile surprinse de participanții la trafic au devenit rapid virale pe internet. Mulți clujeni au făcut haz de necaz, comparând situația cu scene din stațiuni estivale. „E Veneția sau Costinești?”, a glumit un utilizator pe rețelele sociale.
În paralel, Clujul rămâne sub avertizare de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale până duminică dimineață.