Connect with us

EVENIMENT

O femeie s-a PRĂBUȘIT cu liftul în cartierul Gheorgheni din Cluj

Publicat


Miercuri în jurul amiezii, o femeie a căzut cu liftul de la et.3 pe str. Nicolae Titulescu nr.4 din cartierul clujean Gheorgheni.

La fața locului a intervenit Det.1 cu o autospecială și un echipaj de terapie intensiva mobilă.

Vom reveni.

Sursa: ISU Cluj

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Drumurile de pământ și piatră din cătunul Cetatea Veche, modernizate de Primăria Huedin

Publicat

De

huedin

Primăria orașului Huedin a finalizat modernizarea drumurilor din Cetatea Veche iar joi va avea loc ceremonia ocazionată  cu acest prilej. 

”Vechiul drum de pământ și piatră din Cetatea Veche (Bolic), cătunul aparținător orașului Huedin, a fost modernizat, investița fiind realizată din fonduri naționale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

În cadrul acestui proiect, au fost modernizați aproximativ 13 km de drum și au fost realizate rigole betonate, poduri și podețe.

lensa.ro

Investiție de peste 10 milioane de lei

De această investiție vor beneficia direct cele aproximativ 150 de persoane care locuiesc în acest cătun, toți locuitorii orașului Huedin, cât și turiștii care ne vizitează și pentru care accesul în această zona minunată va fi de acum înainte mult mai facil.

Valoarea proiectului este de 10.115.791,19 lei”, anunță Primăria Huedin.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Lucrări pe strada Eroilor din Florești. A început turnarea asfaltului pe o porțiune de drum

Publicat

De

strada eroilor floresti (6)

Modernizarea străzii Eroilor intră în următoarea etapă, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, care a precizat că vremea bună permite menținerea ritmului accelerat al lucrărilor.

Astfel, primii 320 de metri liniari de asfalt au fost turnați pe partea carosabilă, de la intersecția cu strada Teilor până spre Eroilor nr. 266, pe banda a treia a noului drum modernizat.

strada eroilor floresti (5)

Citește și: IMPORTANT. Restricții de trafic pe strada Eroilor din Florești. Circulația rutieră, OPRITĂ în totalitate

Începând din 9 august, după ora 23.00, se vor executa simultan lucrările care prevăd finalizarea operațiunilor de acoperire a Văii Sinaslăului, de la intersectia străzilor I. Rusu și D. Mocanu, spre sensul giratoriu, a mai anunțat primarul.

strada eroilor floresti (3)

 

strada eroilor floresti (1)

Sursa fost: Bogdan Pivariu/Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Patriciu Achimaș-Cadariu: Diagnosticarea incipientă, soluția pentru a preveni mii de decese de CANCER pulmonar

Publicat

De

patriciu achimas cadariu

Cordonatorul științific al Planului Național de Combatere a Cancerului, prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, care este și deputat PSD de Cluj, a avertizat că  75% dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt diagnosticați în stadiile 3, respectiv 4 de boală, iar soluția pentru prevenirea a 11.000 de decese este diagnosticarea incipientă.

”Cancerul bronhopulmonar, principala cauză de deces din motive oncologice în România, este detectat adesea prea târziu, când opțiunile de tratament sunt limitate.

În fiecare an, peste 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar, boală care are cea mai mică rată de supraviețuire la cinci ani dintre cele mai importante tipuri de cancer (10% România, 18% Europa)”, a afirmat Patriciu Achimaș-Cadariu la o masă rotundă.

Medicul de la Institutul Oncologic Cluj-Napoca consideră că una dintre soluțiile pentru diagnosticarea cât mai rapidă a pacienților este implementarea unui program național de screening  în județele cu număr ridicat de cancer pulmonar, cum sunt Iași, Neamț, Alba, Hunedoara, Timiș, Constanța, Călărași, Giurgiu și Dâmbovița.

Populația țintă

În paralel, ar trebui organizate 7 unități mobile de screening în toate regiunile de dezvoltare ale României.

”Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică vor concepe și implementa un program pilot pentru screeningul cancerului bronhopulmonar prin LDCT (computer tomograf cu doză mică), anual.

Populația țintă este cea cu vârsta între 50 și 70 de ani, persoane fumătoare activ de 20 de pachete/an sau care au renunțat la fumat o perioadă de până la 15 ani. I

mpactul unui astfel de program de screening ar fi reducerea mortalității prin cancer pulmonar în România cu 20% în rândul populației depistate.

În primii 10 ani ai unui program de screening pentru cancerul pulmonar în România, peste 70% din toate cancerele pulmonare depistate ar fi diagnosticate în stadiu incipient, fiind prevenite astfel peste 12.000 de decese”, a crede medicul clujean.

Citește mai departe

CULTURA

Pregătiri pentru tradiționalul pelerinaj de la Nicula. Zeci de mii de credincioși, așteptați la mănăstire de Sfânta Maria

Publicat

De

Pelerinajul de la Nicula, care are loc în fiecare an cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii din deal, se va desfășura în acest weekend, fără restricții.

Astfel, marți, 9 august, a avut loc la Prefectura Cluj o întâlnire de lucru, coordonată de prefectul Irina Munteanu,
la care au participat Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, reprezentanții ai structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai Serviciilor Publice de Deconcentrate.

„Scopul întâlnirii a fost organizarea detaliată a pelerinajului din acest sfârșit de săptămână, din satul Nicula, comuna Fizeșu Gherlii și asigurarea unui climat de liniște și siguranță publică pe parcursul celor patru zile”, au transmis reprezentanții Prefecturii Cluj.

Pelerinaj în siguranță

Astfel, polițiștii clujeni vor asigura liniștea și ordinea publică, respectiv fluidizarea traficului spre și dinspre așezământul monahal, atât în timpul pelerinajului cât și în 15 august, când are loc sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

De asemenea, Reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și ai Inspectoratului de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod” vor fi prezenți pentru a menține ordinea publică alături de celelalte structuri, dar și siguranța participanților.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj și Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj vor fi, de asemenea, prezenți cu efective și puncte de prim ajutor în perimetrul mănăstirii.

Pentru bunul mers al evenimentului de mare însemnătate pentru credincioșii prezenți, instituțiile și furnizori de utilități vor conlucra în mod activ pe întreaga durată de desfășurare a precesiunii religioase și a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate