Connect with us

ACTUALITATE

UPDATE. Două case ARD la Muntele Rece și Luna de Jos. O femeie a primit îngrijiri MEDICALE

Publicat


pompi luna

Un incendiu la o casă de locuit a izbucnit duminică dimineață în satul Muntele Rece, aparținând de comuna Măguri Răcătău, iar un altul la o casă din Luna de Jos, comuna Dăbâca, anunță ISU Cluj.

Pompierii clujeni intervin cu autospeciale pentru stingerea flăcărilor.

UPDATE Potrivit ISU Cluj, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Gilău și Punctul de Lucru Florești au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care a cuprins mansarda unei case din localitatea Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău.
Apelul la numărul unic de urgență a fost dat în jurul orei 6.50, iar la fața locului s-au deplasat cu două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD.
”La fața locului, pompierii au găsit mansarda unei locuințe de aproximativ 80 mp cuprinsă în totalitate de flăcări. S-a intervenit imediat pentru stingerea incendiului, respectiv limitarea propagării acestuia, întrucât exista posibilitatea ca flăcările să se extindă la alte două case învecinate. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Cauza probabilă a incendiului este un coș de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile”, arată pompierii.

De asemenea, două autospeciale din cadrul Detașamentului 1 de pompieri Cluj-Napoca au intervenit pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o casă de locuit din localitatea Luna de Jos, comuna Dăbâca.
”Solicitarea pentru intervenția pompierilor a fost înregistrată în jurul orei 07.40, iar în momentul sosirii pompierilor la fața locului incendiul se manifesta la acoperisul unei case, cu un nivel, cu suprafața de cca 60 mp. O femeie, în vârstă de 75 ani, a fost consultată de un echipaj SAJ prezentând agitație psihomotorie.
Din cercetările preliminare se pare că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a imobilului”, au precizat pompierii clujeni.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Trafic tot pe loc, pe loc în Florești. A doua zi consecutiv. Șoferii, la limita răbdării

Publicat

De

trafic 1

Marți dimineață, pentru a doua zi consecutiv, traficul rutier din Florești se desfășoară cu mare dificultate, deși, de această dată, nu a fost vorba de niciun accident rutier.

Șoferii aflați în trafic se întreabă, exasperați, de ce stau pe loc ori de ce mașinile se mișcă în coloană cu viteza melcului.

”Ce se întâmplă din nou la ora asta de stam pe loc are cineva idee???”, a întrebat un floreștean aflat în mașină în drum spre Cluj-Napoca.

Un altul a spus că s-a sunat la Poliția Rutieră pentru a interveni la degajarea traficului iar răspunsul a fost că nu este echipaj disponibil.

Citește și UPDATE. Trafic de COȘMAR în Florești din cauza unei tamponări

”Bine că pe Boc nu îl mai interesează de centura de ocolire, de atâția an a promis că ne prinde pensia fără să o vedem. Acum e preocupat numai de metrou, ia să vină să stea două zile în Florești și să trebuiască să meargă la serviciu la Cluj…”, a spus un alt locuitor al comunei.

”La cât să ne trezim copiii să meargă la școală? la 5???”, a întrebat o șoferiță.

Și luni dimineașță traficul a fosu îngreunat, dar din cauza unui accident.

Și autobuzele de trasnport în comun stau în coloană.

Sursa foto: Facebook

trafic 2

Citește mai departe

EVENIMENT

Rubla devine monedă oficială în regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruși

Publicat

De

ruble pixabay

Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat rubla rusă ca monedă oficială, în paralel cu grivna ucraineană.

„Regiunea devine o zonă cu dublă monedă: rubla va circula în paralel cu grivna. Companiile şi antreprenorii vor putea afişa preţurile în cele două monede”, a anunţat administraţia civilă şi militară prorusă din această regiune situată în sudul Ucrainei, potrivir Agerpres, care citează AFP.

Rubla, monedă oficială în regiunea ucraineană Herson

„Cursul este de două ruble pentru o grivna”, a adăugat administraţia într-un comunicat postat pe contul său de Telegram.

Administraţia adaugă că prima agenţie a unei bănci ruse se va deschide foarte curând în Herson, capitala regiunii, şi că „toţi antreprenorii pot deschide acolo un cont dacă îşi doresc asta”.

La sfârşitul lunii aprilie, un oficial local a afirmat că rubla şi grivna ar putea circula în paralel o perioadă de tranziţie, înainte de o trecere completă la moneda rusă, o posibilitate care nu a mai fost evocată de administraţia regională prorusă.

Oficiali locali şi ruşi au vorbit totuşi despre posibilitatea ca întreaga regiune să fie anexată într-un final la Rusia.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat, la 3 martie, de ruşi de la începutul ofensivei pe care ei au declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie.

Sursa: Agerpres

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

A venit VARA. Zile cu temperaturi foarte RIDICATE și episoade de INSTABILITATE atmosferică, la Cluj. Vremea pe două săptămâni

Publicat

De

caldura

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervașul 23 mai – 5 iunie.

Potrivit meteorologilor, în Transilvania, în mare parte a intervalului, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 21-25 de grade şi ale minimelor de 8-12 grade.

A venit vara: Temperaturi de până la 30 de grade pe final de mai

Mai cald decât normal va fi în 25 mai, cu valori diurne de 25-30 de grade, şi posibil în jurul datei de 2 iunie, dar în 28 mai vremea va fi răcoroasă, cu maxime termice de 18-22 de grade şi minime de 4-8 grade, mediat regional.

În 25 şi 26 mai se vor semnala local fenomene asociate instabilităţii atmosferice, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va creşte după data de 29 mai.

Sursa: ANM

foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Tânără de 30 de ani, căutată de familie. A dispărut și ea, și prietenul ei, în drum spre Mărgău

Publicat

De

disparuta1

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată prin apel 112, despre faptul că la data de 21 mai, în jurul orei 12.00, Beata Molnar, în vârstă de 30 de ani, din municipiul Târgu Mureș ar fi plecat de la locuința ei din Cluj-Napoca și de atunci nu se mai știe nimic despre ea.

Din informațiile polițiștilor, ea a plecat cu prietenului ei, un bărbat de 43 de ani din municipiul Arad, înspre comuna Mărgău, localitatea Răchițele, județul Cluj. Până în prezent cei doi nu au mai revenit.

Tânără căutată de familie: Ce semnalmente are

Tânăra are o înălțime de aproximativă 1.65 metri, 55 de kilograme, păr șaten de lungime medie, ochi albaștri, fața ovală.

Nu se cunoaște cu ce era îmbrăcată la momentul plecării.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre femeie sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate