Connect with us

EVENIMENT

O CAFEA, VĂ ROG!/ Relația dintre cafea și apă

Publicat


Cafeaua este a doua cea mai vândută marfă a lumii! Se bea peste tot, indiferent de continent, țară sau oraș si oricând, de dimineața și până mergem la culcare. Pentru a afla mai multe despre obiceiurile sau trendurile în materie de cafea, ne-ar trebui mult, mult timp la dispoziție… scurtă, lungă, cu zahăr, frișcă, lapte, cu ciocolată, lichior, alune, nuci și altele. Treptat, treptat, această băutură a căpătat un loc special în viața noastră, indiferent că e vorba de încheierea unei afaceri, un moment de relaxare cu prietenii, un strop de energie înainte de a porni la drum sau pur si simplu o clipă de pace. O cafea pare că dezleagă limbi, energizează, binedispune, ne adună sau ne împacă.

Dacă nu știați!

Stratul de spumă depinde în general de grăsimea conținută de boabele de cafea și de măcinare. O cafea perfectă are cam o treime din înălțime doar spumă!

Pentru a afla mai multe despre obiceiurile de servire a cafelei din alte părți ale lumii, Cluj24 a stat de vorbă cu jurnaliști români, rezidenți în alte țări, cum ar fi China, Mexic sau America. De această dată am stat de vorbă cu Andra Tollini din Italia și Alice Marco din Israel, de la care am aflat, printre altele, că tradiția contează mult atunci când vine vorba de servirea cafelei. Cele două ziariste spun că folosesc aparate automate de cafea acasă, dar că preferă oricând una servită la o terasă, cu soare și prieteni. Mai mult, Andra poate să jure că cea mai bună cafea din lume se bea undeva în Napoli, iar pentru licoarea magică trebuie să stai la coadă mai mult de o oră.

”Relația între apă și cafea e un mariaj etern!”

Dacă primim un pahar de apă lângă o cafea acesta trebuie neapărat băut înainte de cafea, ne spune românca stabilită în Italia, astfel gustul cafelei va fi mai pronunțat. În zona noastră, la Cluj, apa se bea după cafea, nu?

Andra este corespondentă a unei agenții de știri din România și locuiește de multă vreme în țara care a inventat cuvântul espresso ( hei…. si niciodată EXPRESO), adică acea cafea scurtă, cremoasă, aromată care se obține în general prin trecerea aburului printr-un strat de cafea măcinată și presată. Tot Andra crede că nu mai există alte variante de cafea (deși avem o listă lungă de specialități) care să fie demne de luat în considerare, în eventualitatea unui sondaj de opinie. Există și un banc pe această temă… merge românul în Italia, cere o cafea, primește un espresso, îl dă repede pe gât, întinde cana înapoi barmanului și îi spune hotărât…”Din acesta, din acesta, vă rog!”

Deși.. zic eu…. câteodată un cappuccino la soare e taaare bun…

”Există un adevărat cult în sensul acesta, respectat de bariștii de elită, cu tradiție. Un pahar cu apă alături de cafea este considerat un semn de „fidelizare” și se bea întotdeauna înainte de cafea, pentru a “pregăti” cumva gura înainte de „momentul sublim”. Dacă un client bea apa după cafea se consideră că nu i-a plăcut cafeaua. Marile companii, atunci când dotează barurile, îi învață pe barmani cum să ofere apa și de ce, dar există și multe glume pe subiect, pentru că, de exemplu, în multe localuri din nordul Italiei, apa se plătește, iar în zona sudică nu există bar unde să nu primești apă gratis lângă cafea.”, spune Andra.

Pare că apa este obligatorie lângă cafea, mai ales că după unele păreri cafeaua poate duce la deshidratare. Pare un lucru devenit necesar, dar și la modă, ca alături de cafea să servim un pahar de apă, iar dacă vă aflați în Italia, nu uitați, apa se bea înainte de espresso. Există păreri conform cărora apa ar fi și mai bună dacă ar fi minerală, gustul sărat al acesteia potențând și mai mult gustul cafelei.

Oricum ar fi nu uitați să beți suficientă apă în timpul zilei, e mai bine să fii hidratat, decât deshidratat!

Alice Marco, o fostă jurnalistă locuiește acum în Israel. Aici nu se servește apă lângă cafea. Dar, ca la noi, se găsește cafea peste tot, în piețe, pe străzile din centrul orașelor. Cafeaua dichisită e făcută la ibric, la foc încet, un obicei care se aseamănă mult cu metoda arabă de pregătire . Au apărut și aparate care pot realiza o cafea scurtă, tare, aromată dar aproape de fiecare dată, e servită cu mult zahăr.

Există cafea to go, aparate la birouri, automate, cred că nimeni nu rămâne cu cafeaua nebăută dimineața. Apoi, în timpul zilei se preferă specialitățile, cu accent pe scorțișoară, ciocolată neagră, caramel. Între pauzele de cafea se beau ceaiuri, ne spune Alice Marco care completează că ceașcă de cafea se oferă cu mâna dreptă și se bea tot cu mâna dreaptă, neapărat!

Revenind la Italia, Andra ne spune cu multă convingere că este locul unde se bea cea mai bună cafea din lume.

”Italienii iubesc cafeaua, o doresc și o gustă întotdeauna ca și cum ar fi prima dată. Calea către plăcere trece și prin ceașca de cafea aici. Pentru că într-o ceașcă micuță de cafea se ascund doze mari de umor, relaxare, energie și bârfele, de ce nu? Pentru italieni e mereu momentul potrivit pentru o cafea, chiar și după cină.”, povestește jurnalista.

Cafeaua e ca un salut în Italia

”Italienii nu te invită la „o poveste”, la „o ieșire” sau nu intră în vorbă cu tine pentru „o poveste”, ci la „o cafea”. E diferență mică în cuvinte, dar conține o lume întreagă și o transformă într-un gest simplu, prietenesc. E primul semn de ospitalitate oriunde ai merge in Italia, un semn că oaspetele e binevenit, un mod de a-l ajuta să se acomodeze rapid, de a împărtăși experiențe. O cafea dărâmă ziduri, deschide porti, suflete și prietenii. Dacă nu oferi o cafea e ca și cum i-ai spune celeilalte persoane că nu e binevenită!”, a încheiat Andra Tollini.

Cristina Pintilie Șendrea




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate