Connect with us

EVENIMENT

Numărătoarea spectatorilor Untold pe Cluj Arena, făcută ”ochiometric”. Cifrele organizatorilor, desființate de ISU

Publicat


ISU Cluj

A trecut o lună de la incidentul petrecut la ediția 2023 a festivalului Untold din seara de 4 august de la concertul trupei Imagine Dragons, concluzia fiind că numărătoarea spectatorilor care încap pe stadionul Cluj Arena se face ”ochiometric” și că nu există posibilitatea de a interzice, din timp, accesul publicului în momentul în care se atinge capacitatea estimată.

Deficiențele în organizare și faptul că spectatorii au blocat căile de acces au fost recunoscute de organizatorii festivalului care au achitat amenda dată de ISU Cluj în aceeași zi în care aceasta a fost aplicată.

Deoarece au existat în acea perioadă diverse cifre vehiculate privind numărul spectatorilor care pot intra pe Cluj Arena, Cluj24 a încercat să obțină informații direct de la sursă privind calculul și capacitatea stadionului la astfel de evenimente.

ISU Cluj, instituția care, alături de organizatori, poartă responsabilitatea asigurărilor condițiilor de acces și defluire a publicului, a transmis explicații din care reiese un lucru bănuit de toată lumea, și anume că nu se poate calcula exact numărul de spectator prezenți pe stadion, cifrele fiind doar ”apreciate”.

”Referitor la calculul numărului de persoane care au avut acces simultan pe Cluj Arena, vă facem precizarea că, din punct de vedere al securității la incendiu, capacitatea maximă autorizată a fost de 63.842 de participanți.

Pe parcursul nopții de 4 spre 5 august 2023, acest prag a fost atins la ora 21,50, astfel că s-a luat decizia să fie restricționat temporar accesul publicului pe stadion.

Capacitatea totală rezultă în urma proiectului de amenajare realizat de proiectant, în conformitate cu prevederile Normativului P118-99. Menționăm faptul că s-a ajuns la această cifră în urma suplimentării căilor de evacuare, în plus față de cele ale stadionului, amenajate prin intermediul unor scări metalice poziționate peste tribune, respectiv peluze.

Urmare a evaluării realizate în teren de către personalul din dispozitivul destinat măsurilor de prevenire și asigurare a intervenției, precum și a evaluării realizate prin elemente de supraveghere video, s-a apreciat momentul în care numărul de persoane prezente simultan s-a apropiat de capacitatea maximă.

Conform celor menționate anterior, în momentul care numărul participanților prezenți simultan pe stadion s-a apropiat de capacitatea maximă, accesul a fost temporizat de către organizatori pentru participanții la scena principală a festivalului.

Conform datelor furnizate de organizator, numărul maxim de persoane prezente pe parcursul zilei de vineri, în perimetrul festivalului, care cuprinde locuri la 7 scene, precum și diferite spații de recreere și alte activități, a fost 90.470 de persoane. Așa cum am precizat anterior, în momentul care numărul participanților prezenți simultan pe stadion s-a apropiat de capacitatea maximă, accesul a fost temporizat pentru participanții la scena principală a festivalului”, arată ISU Cluj.

Cu alte cuvinte, capacitatea maximă admisă pe Cluj Arena a fost de fix 63.842 de oameni, nici mai mulți, nici mai puțini, dar nu se știe dacă în stadion au intrat vineri seara 63.843 sau 63.845, sau 63.840, cifrele fiind ”apreciate”.

Și asta pentru că nu există un sistem de numărare clară a celor care intră în stadion, exact ca la un meci, unde se știe câți spectatori plătitori sunt în tribune.

Accesul pe Cluj Arena la Untold nu se face utilizând turnicheții, nu se face prin scanarea brățărilor, nu se emit bilete special pentru Cluj Arena, astfel că totul este lăsat la mâna hazardului.

Până se întâmplă ceva.

Diferență de 26.000 de persoane

În plus, organizatorii Untold au transmis sâmbătă, 5 august, că numărul total al participanților care au intrat la festival în ziua de vineri a fost de 115.000 de persoane, cifră care nu corespunde cu cea prezentată de ISU Cluj, și anume 90.470 de persoane.

Rezultă o diferență de aproximativ 25.000 de persoane, ceea ce înseamnă că organizatorii ”au umflat” pur și și simplu numărul de spectator prezenți.

În plus, dacă pe stadion au intrat, conform ISU Cluj, doar 63.842 de persoane, niciun om în plus, niciun om în minus, înseamnă că în restul perimetrului festivalului au mai fost 26.628 de persoane, printre care câteva mii care așteptau pe scările de la Cluj Arena și care nu au mai intrat la concertul Imagine Dragons?

Amendă ridicolă

Reprezentanții ISU Cluj au precizat că, în conformitate cu prevederile legale, căile de evacuare ale stadionului trebuie menținute în permanență libere, astfel încât să nu se blocheze evacuarea.

Având în vedere faptul că, în urma constatărilor din teren și a analizei imaginilor video, pentru o perioadă limitată de timp căile de evacuare au fost obstrucționate de persoane care staționau pe acestea, fără să se precizeze cât a durat această perioadă limitată de timp, inspectorii de prevenire ai ISU Cluj au luat măsura de a aplica o amendă de 2.500 de lei, respectiv cuantumul maxim prevăzut de lege, în urma situației constatate în noaptea de 4 spre 5 august la Cluj Arena.

Un rol important trebuiau să îl aibă și cei de la firma de pază PP Protect care răspundea de accesul în stadion, dar reprezentanții acesteia doar executat dispozițiile organizatorilor de la Untold.

Cum se face evacuarea din stadion: Ordonat, sub formă de fluxuri

Potrivit ISU, evacuarea persoanelor se realizează conform prevederilor Normativului P118-1999, respectiv art. 2.6.49, și anume: ”Evacuarea  persoanelor din construcție se consideră că se  face  ordonat, sub formă de fluxuri (șiruri de persoane așezate una în spatele celeilalte), care circulă prin căile de evacuare spre exteriorul construcției”.

De asemenea, conform controalelor preventive realizate, organizatorul Untold a efectuat în data de 31.07.2023, la ora 18.45, un exercițiu de evacuare cu personalul de deservire și de pază, sub directa coordonare a persoanei responsabile cu apărarea împotriva incendiilor. Toate acestea s-au realizat în concordanță cu prevederile Dispozițiilor Generale de apărare împotriva incendiilor la amenajări temporare în spații închise sau în aer liber, aprobate prin OMAI nr. 14 din 16 martie 2009.

Prevederile legale sunt clare și au fost formulate pentru o situație ideală, evacuarea din stadion fiind făcută ”ordonat, sub formă de fluxuri (șiruri de persoane așezate una în spatele celeilalte), care circulă prin căile de evacuare spre exteriorul construcției”.

Dar organizatorii Untold și reprezentanții ISU Cluj nu au luat în calcul și un factor cheie, și anume ce se întâmplă în caz de panică? De explozie, de incendiu, de furtună. Cum vor reacționa zecile de mii de spectatori, vor ieși ordonat, în șir, unul în spatele celuilalt, așa cum scrie în normativ? Și unde, pe căile de evacuare care erau blocate de alți oameni, înghesuiți ca sardelele pe scări?

Marjă de siguranță de 10% din capacitatea stadionului

Un consultant în organizarea acestui tip de evenimente, care implică un număr mare de spectatori, a explicat pentru Cluj24 că ar fi trebuit să fie lăsată o marjă de siguranță de cel puțin 10 % din capacitatea Cluj Arena, astfel încât să nu fie permisă umplerea până la refuz a stadionului, tocmai din considerente de securitate.

”La toate evenimentele care implică un public numeros trebuie să fie luat în calcul și un element deosebit de important, pe care mulți îl ignoră, fie din lăcomie – <<să intre cât mai mulți oameni, să facem bani>>, fie din credulitate – <<n-o să ni se întâmple nimic>>, fie din aroganță, <<e cel mai sigur loc din România, am luat toate măsurile>>, și anume panica.

Când ai zeci de mii de oameni care stau înghesuiți și se întâmplă ceva, primul instinct al acestora este să fugă, să scape. Iar când se bulucesc spre ieșire și căile de evacuare sunt blocate, vă dați seama ce se poate întâmpla, pentru că într-o astfel de situație fiecare secundă contează”, a menționat consultantul.

De reținut că la concertul trupei Scorpions din 2011 de pe Cluj Arena, ISU Cluj a obligat organizatorii de atunci să interzică vânzarea biletelor când s-a ajuns la 40.000 de spectatori, cifră care însemna capacitatea maximă admisă, atât pe gazon, cât și în tribune, cu marja de siguranță inclusă.

40.000, nu 63.842.

Pe gazon s-au calculat 2 persoane pe mp.

În prima zi a concertului s-a verificat modul de evacuare a publicului și s-au măsurat timpii, rezultatul fiind 3,25 de minute pentru defluirea completă din Cluj Arena.

În 2023, organizatorii au putut vinde câte bilete/ abonamente au vrut fără să le impună nimeni vreo restricție.

În ceea ce privește gestionarea unei posibile intervenții pe gazon, ISU a precizat că în incinta Cluj Arena au fost amplasate strategic două puncte de prim-ajutor, astfel încât pompierii să aibă acces cât mai rapid în orice loc de pe gazon.

Eventualele victime ar fi fost transportate la punctele de prim-ajutor, iar ulterior scoaterea acestora din festival se realiza prin căi de evacuare special destinate pentru acest scop.

Pentru prevenirea apariției unor incidente grave la ediția din 2024 a Untold, organizatorii festivalului ar putea lua măsuri de siguranță și să fie permis accesul unul număr exact de spectatori, cât prevede legea, lăsând lăcomia pe plan second.

Contactați de Cluj24 pentru a răspunde unor întrebări legate de incidentul din 4 august și de modul de acces și numărare a publicului, organizatorii Untold nu au oferit niciun răspuns.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde

Publicat

Dezmir

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Cernauti; Aleea Galbiori;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde

Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: BOLDUT, STRUCUT, IURIU DE CAMPIE
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00

Data efectuarii lucrarii: 25 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Lombului – tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Sion si Avicola Popesti; Avicola Lomb – fermele 19 – 23;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii

Publicat

inundatii 3

Ploaia torențială căzută miercuri după masă în anumite localități din jud. Cluj a făcut ravagii.

Codul portocaliu de vreme rea transmis prin RO-Alert de ISU Cluj s-a materializat în ploi abundente care au dus la scurgeri masive de ape care au inundat terenurile, curțile și drumurile. Comuna Ceanu Mare a fost una dintre localități care a primit în plin potopul.

VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii

Sursa: Facebook Stely Stelian

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE

Publicat

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca organizează concurs pentru ocuparea pe 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮̆ 𝗻𝗲𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁𝗮̆ a următoarelor posturi de 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹, 𝗮𝘂𝘅𝗶𝗹𝗶𝗮𝗿, 𝗧𝗘𝗦𝗔 𝘀̦𝗶 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶:

– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 – 𝟮𝟵 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰 𝗹𝗮 𝗟𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗼𝗸𝗶𝗻𝗲𝘁𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate, fără condiţii de vechime, constituie avantaj experiență în unitate sanitară cu paturi

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE

– 𝗶𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿 – 𝟭𝟰 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗶̂𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗲𝗿 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗣𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul instalații pentru construcții, fără condiție de vechime
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, fără condiție de vechime
– 𝘀̦𝗲𝗳 𝗱𝗲𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 3 ani vechime în activitate, constituie avantaj 6 luni vechime în specialitatea postului
– 𝗺𝗮𝗴𝗮𝘇𝗶𝗻𝗲𝗿 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în activitate
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗳𝗼𝗰𝗵𝗶𝘀𝘁 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, autorizație ISCIR, clasa A sau C, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗱𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare (sanitar-termic), fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 (𝗰𝗼𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰𝗲) – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗰𝗮̆𝘁𝗮𝗿 – 𝟯 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
– 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗯𝘂𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗻𝗲𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗔𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝘀𝗽𝗮̆𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗲𝗮𝘀𝗮̆ – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime

Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina spitalului, anunțurile cu nr. 99 și 100.

Citește mai departe

CULTURA

Sângeorzul în lumea satului clujean: între purificare și regenerare. Se aprindea focul viu și se semăna „floarea lui Dumnezeu”

Publicat

De

Sângeorzul în satele clujene din vechime

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care are loc la 23 aprilie, cunoscută în calendarul popular drept Sângeorzul, marca în lumea satului clujean din vechime un prag simbolic și ritualic, însoțit de numeroase practici menite să asigure protecția gospodăriei, a oamenilor și a animalelor, dar și belșugul holdelor.

Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Sângeorzul în lumea satului clujean

Tot de Sângeorz se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.

În unele zone ale Clujului se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” – ramuri verzi, pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi, arată specialiștii clujeni.

Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi – de care să se teamă „străjile luătoare de mană laptelui”.

Purificarea prin rouă de Sângeorz

Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă. Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul. Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, arată speciliștii de la CJCJCPT Cluj.

”Tot așa, exista un obicei intitula <<împroratul>> sau udatul fetelor de Sângeorz. Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare. Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună.

Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas <<neîmprorată>>”, se arată etnologul Maria Bocșe, în volumul ”Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT.

În dimineața zilei de Sângeorz se semăna ”floarea lui Dumnezeu”

Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz, arată cei de la CJCPCT. Acestea semănau busuioc, „pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc”, numită și „floarea lui Dumnezeu”.

FOTO: Pictură murală, realizată în 1808 în biserica de lemn din Năsal, jud. Cluj/CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate