Connect with us

EVENIMENT

Numărătoarea spectatorilor Untold pe Cluj Arena, făcută ”ochiometric”. Cifrele organizatorilor, desființate de ISU

Publicat


untold

A trecut o lună de la incidentul petrecut la ediția 2023 a festivalului Untold din seara de 4 august de la concertul trupei Imagine Dragons, concluzia fiind că numărătoarea spectatorilor care încap pe stadionul Cluj Arena se face ”ochiometric” și că nu există posibilitatea de a interzice, din timp, accesul publicului în momentul în care se atinge capacitatea estimată.

Deficiențele în organizare și faptul că spectatorii au blocat căile de acces au fost recunoscute de organizatorii festivalului care au achitat amenda dată de ISU Cluj în aceeași zi în care aceasta a fost aplicată.

Deoarece au existat în acea perioadă diverse cifre vehiculate privind numărul spectatorilor care pot intra pe Cluj Arena, Cluj24 a încercat să obțină informații direct de la sursă privind calculul și capacitatea stadionului la astfel de evenimente.

ISU Cluj, instituția care, alături de organizatori, poartă responsabilitatea asigurărilor condițiilor de acces și defluire a publicului, a transmis explicații din care reiese un lucru bănuit de toată lumea, și anume că nu se poate calcula exact numărul de spectator prezenți pe stadion, cifrele fiind doar ”apreciate”.

”Referitor la calculul numărului de persoane care au avut acces simultan pe Cluj Arena, vă facem precizarea că, din punct de vedere al securității la incendiu, capacitatea maximă autorizată a fost de 63.842 de participanți.

Pe parcursul nopții de 4 spre 5 august 2023, acest prag a fost atins la ora 21,50, astfel că s-a luat decizia să fie restricționat temporar accesul publicului pe stadion.

Capacitatea totală rezultă în urma proiectului de amenajare realizat de proiectant, în conformitate cu prevederile Normativului P118-99. Menționăm faptul că s-a ajuns la această cifră în urma suplimentării căilor de evacuare, în plus față de cele ale stadionului, amenajate prin intermediul unor scări metalice poziționate peste tribune, respectiv peluze.

Urmare a evaluării realizate în teren de către personalul din dispozitivul destinat măsurilor de prevenire și asigurare a intervenției, precum și a evaluării realizate prin elemente de supraveghere video, s-a apreciat momentul în care numărul de persoane prezente simultan s-a apropiat de capacitatea maximă.

Conform celor menționate anterior, în momentul care numărul participanților prezenți simultan pe stadion s-a apropiat de capacitatea maximă, accesul a fost temporizat de către organizatori pentru participanții la scena principală a festivalului.

Conform datelor furnizate de organizator, numărul maxim de persoane prezente pe parcursul zilei de vineri, în perimetrul festivalului, care cuprinde locuri la 7 scene, precum și diferite spații de recreere și alte activități, a fost 90.470 de persoane. Așa cum am precizat anterior, în momentul care numărul participanților prezenți simultan pe stadion s-a apropiat de capacitatea maximă, accesul a fost temporizat pentru participanții la scena principală a festivalului”, arată ISU Cluj.

Cu alte cuvinte, capacitatea maximă admisă pe Cluj Arena a fost de fix 63.842 de oameni, nici mai mulți, nici mai puțini, dar nu se știe dacă în stadion au intrat vineri seara 63.843 sau 63.845, sau 63.840, cifrele fiind ”apreciate”.

Și asta pentru că nu există un sistem de numărare clară a celor care intră în stadion, exact ca la un meci, unde se știe câți spectatori plătitori sunt în tribune.

Accesul pe Cluj Arena la Untold nu se face utilizând turnicheții, nu se face prin scanarea brățărilor, nu se emit bilete special pentru Cluj Arena, astfel că totul este lăsat la mâna hazardului.

Până se întâmplă ceva.

Diferență de 26.000 de persoane

În plus, organizatorii Untold au transmis sâmbătă, 5 august, că numărul total al participanților care au intrat la festival în ziua de vineri a fost de 115.000 de persoane, cifră care nu corespunde cu cea prezentată de ISU Cluj, și anume 90.470 de persoane.

Rezultă o diferență de aproximativ 25.000 de persoane, ceea ce înseamnă că organizatorii ”au umflat” pur și și simplu numărul de spectator prezenți.

În plus, dacă pe stadion au intrat, conform ISU Cluj, doar 63.842 de persoane, niciun om în plus, niciun om în minus, înseamnă că în restul perimetrului festivalului au mai fost 26.628 de persoane, printre care câteva mii care așteptau pe scările de la Cluj Arena și care nu au mai intrat la concertul Imagine Dragons?

Amendă ridicolă

Reprezentanții ISU Cluj au precizat că, în conformitate cu prevederile legale, căile de evacuare ale stadionului trebuie menținute în permanență libere, astfel încât să nu se blocheze evacuarea.

Având în vedere faptul că, în urma constatărilor din teren și a analizei imaginilor video, pentru o perioadă limitată de timp căile de evacuare au fost obstrucționate de persoane care staționau pe acestea, fără să se precizeze cât a durat această perioadă limitată de timp, inspectorii de prevenire ai ISU Cluj au luat măsura de a aplica o amendă de 2.500 de lei, respectiv cuantumul maxim prevăzut de lege, în urma situației constatate în noaptea de 4 spre 5 august la Cluj Arena.

Un rol important trebuiau să îl aibă și cei de la firma de pază PP Protect care răspundea de accesul în stadion, dar reprezentanții acesteia doar executat dispozițiile organizatorilor de la Untold.

Cum se face evacuarea din stadion: Ordonat, sub formă de fluxuri

Potrivit ISU, evacuarea persoanelor se realizează conform prevederilor Normativului P118-1999, respectiv art. 2.6.49, și anume: ”Evacuarea  persoanelor din construcție se consideră că se  face  ordonat, sub formă de fluxuri (șiruri de persoane așezate una în spatele celeilalte), care circulă prin căile de evacuare spre exteriorul construcției”.

De asemenea, conform controalelor preventive realizate, organizatorul Untold a efectuat în data de 31.07.2023, la ora 18.45, un exercițiu de evacuare cu personalul de deservire și de pază, sub directa coordonare a persoanei responsabile cu apărarea împotriva incendiilor. Toate acestea s-au realizat în concordanță cu prevederile Dispozițiilor Generale de apărare împotriva incendiilor la amenajări temporare în spații închise sau în aer liber, aprobate prin OMAI nr. 14 din 16 martie 2009.

Prevederile legale sunt clare și au fost formulate pentru o situație ideală, evacuarea din stadion fiind făcută ”ordonat, sub formă de fluxuri (șiruri de persoane așezate una în spatele celeilalte), care circulă prin căile de evacuare spre exteriorul construcției”.

Dar organizatorii Untold și reprezentanții ISU Cluj nu au luat în calcul și un factor cheie, și anume ce se întâmplă în caz de panică? De explozie, de incendiu, de furtună. Cum vor reacționa zecile de mii de spectatori, vor ieși ordonat, în șir, unul în spatele celuilalt, așa cum scrie în normativ? Și unde, pe căile de evacuare care erau blocate de alți oameni, înghesuiți ca sardelele pe scări?

Marjă de siguranță de 10% din capacitatea stadionului

Un consultant în organizarea acestui tip de evenimente, care implică un număr mare de spectatori, a explicat pentru Cluj24 că ar fi trebuit să fie lăsată o marjă de siguranță de cel puțin 10 % din capacitatea Cluj Arena, astfel încât să nu fie permisă umplerea până la refuz a stadionului, tocmai din considerente de securitate.

”La toate evenimentele care implică un public numeros trebuie să fie luat în calcul și un element deosebit de important, pe care mulți îl ignoră, fie din lăcomie – <<să intre cât mai mulți oameni, să facem bani>>, fie din credulitate – <<n-o să ni se întâmple nimic>>, fie din aroganță, <<e cel mai sigur loc din România, am luat toate măsurile>>, și anume panica.

Când ai zeci de mii de oameni care stau înghesuiți și se întâmplă ceva, primul instinct al acestora este să fugă, să scape. Iar când se bulucesc spre ieșire și căile de evacuare sunt blocate, vă dați seama ce se poate întâmpla, pentru că într-o astfel de situație fiecare secundă contează”, a menționat consultantul.

De reținut că la concertul trupei Scorpions din 2011 de pe Cluj Arena, ISU Cluj a obligat organizatorii de atunci să interzică vânzarea biletelor când s-a ajuns la 40.000 de spectatori, cifră care însemna capacitatea maximă admisă, atât pe gazon, cât și în tribune, cu marja de siguranță inclusă.

40.000, nu 63.842.

Pe gazon s-au calculat 2 persoane pe mp.

În prima zi a concertului s-a verificat modul de evacuare a publicului și s-au măsurat timpii, rezultatul fiind 3,25 de minute pentru defluirea completă din Cluj Arena.

În 2023, organizatorii au putut vinde câte bilete/ abonamente au vrut fără să le impună nimeni vreo restricție.

În ceea ce privește gestionarea unei posibile intervenții pe gazon, ISU a precizat că în incinta Cluj Arena au fost amplasate strategic două puncte de prim-ajutor, astfel încât pompierii să aibă acces cât mai rapid în orice loc de pe gazon.

Eventualele victime ar fi fost transportate la punctele de prim-ajutor, iar ulterior scoaterea acestora din festival se realiza prin căi de evacuare special destinate pentru acest scop.

Pentru prevenirea apariției unor incidente grave la ediția din 2024 a Untold, organizatorii festivalului ar putea lua măsuri de siguranță și să fie permis accesul unul număr exact de spectatori, cât prevede legea, lăsând lăcomia pe plan second.

Contactați de Cluj24 pentru a răspunde unor întrebări legate de incidentul din 4 august și de modul de acces și numărare a publicului, organizatorii Untold nu au oferit niciun răspuns.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Experiența lui Iosif, voluntar în inima Nepalului. O poveste de 6 săptămâni în Kathmandu

Publicat

Experiența lui Iosif în Nepal

Iosif a petrecut 6 săptămâni în capitala Nepalului, Kathmandu, în cadrul unui proiect de voluntariat AIESEC. A ales să meargă în această țară deoarece participa la un curs unde erau și persoane din Nepal. Cunoscând aceste persoane, și-a propus să viziteze Nepalul cel puțin o dată în viață.

Înainte de acest proiect, el lucra într-o corporație, iar când i s-a ivit oportunitatea de a merge în Kathmandu, nu a ezitat să o ia pentru a ieși din zona de confort și pentru a schimba rutina de la muncă.

Ce a vizitat în Kathmandu?

Programul proiectului, care era de luni până vineri, i-a permis să meargă și să viziteze destul de des diferite locuri unice din apropierea orașului, dar și din alte zone.

Experiența lui Iosif în Nepal

Unul dintre orașele pe care Iosif le-a vizitat în Nepal a fost Lumbini, un loc cu multă însemnătate și istorie, locul de naștere al lui Buddha. Aici, el a vizitat „World Peace Pagoda”, una dintre cele opt construcții de acest fel din întreaga lume. În Lumbini, a mai vizitat și „Maya Devi Temple”, monument protejat de UNESCO.

De asemenea, a explorat jungla din Sauraha, unde s-a plimbat și a avut ocazia să vadă toate minunățiile junglei. În această localitate, a avut o experiență deosebită, dându-se cu canoea și observând crocodilii foarte aproape de el. De asemenea, a avut ocazia să vadă singura rezervație de rinoceri cu un singur corn, admirându-i din canoe.

O altă experiență de neuitat și pe care Iosif nu o va uita prea curând este parapantismul în Pokhara.

Cum e mâncarea în Nepal?

„Ei mănâncă mult orez, acesta fiind alimentul de bază, pe care îl combină cu diverse alte ingrediente”, spune Iosif. Mâncarea nepaleză este condimentată și conține în mod frecvent chimen, cimbru și coriandru. Iosif a aflat de la localnici că ardeiul iute verde este considerat mai sănătos și mai benefic decât cel roșu. „Ei preferă să consume alimente proaspete, preparate în mod tradițional și nu păstrează mâncarea pe mai multe zi, gătesc atât cât consumă în ziua respectivă”.

Experiența lui Iosif în Nepal

Cum a fost experiența în cadrul proiectului și cum l-au primit copiii?

Iosif a participat la proiectul de voluntariat Global Classroom, care se concentrează pe Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 4, oferind educație de calitate în comunitățile subdezvoltate.

Iosif a predat engleză copiilor de gimnaziu sub forma unor povești, care conțineau tot ce trebuie învățat în limba engleză, de la adjective până la formele verbelor.

Copiii l-au așteptat cu nerăbdare și i-au pregătit chiar și scrisori de bun venit. Au fost foarte cooperanți; atunci când Iosif nu știa un cuvânt în limba lor, îl ajutau cu exemple ca să poată explica acel cuvânt.

„Mi-au cerut să le povestesc de țara mea și am făcut-o, arătându-le și o scurtă prezentare. Au fost fascinați”.

Nepal

De ce ai recomanda oportunitățile AIESEC tinerilor?

„Recomand proiectele AIESEC pentru că prin acestea poți să ieși din zona ta de confort și să te confrunți cu situații la care nici nu te-ai fi gândit că vei ajunge vreodată, fiind nevoit să gândești rapid și eficient”.

„Aceste oportunități te încurajează să gândești creativ, pentru că ești într-o țară complet nouă și trebuie să te adaptezi”.

Iosif a spus că, pe lângă că a cunoscut oameni noi și și-a făcut prieteni în Nepal, a avut ocazia să se descopere pe sine.

Dacă dorești să trăiești o experiență similară cu cea a lui Iosif, te poți înscrie aici.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tânăr de 17 ani, reținut pentru 24 de ore. A furat un moped și l-a condus, deși nu avea permis

Publicat

De

Un tânăr de 17 ani a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii clujeni. Minorul a furat un moped și l-a condus, deși nu avea permis.

Polițiștii Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a tânărului de 17 ani, cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Mopedul, abandonat pe strada Cantonului

Potrivit unui comunicat al IPJ Cluj, în data de 22 aprilie, în jurul orei 16.00, tânărul, însoțit de un minor, de 13 ani, ambii din Cluj-Napoca, ar fi sustras un moped parcat pe trotuarul unei străzi din municipiu. Tânărul de 17 ani a condus motoscuterul deși nu avea permis, iar în cele din urma l-au abandonat pe strada Cantonului.

„În baza investigațiilor efectuate de polițiștii Secției 1 cu sprijinul celor din cadrul Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, minorii au fost depistați. Pe numele celui de 17 ani a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate sub aspectul infracțiunii de furt și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Mopedul, în valoare de aproximativ 2.000 de lei, a fost recuperat de polițiști și restituit proprietarului”, a transmis IPJ Cluj.

Sfaturi de la polițiști pentru prevenirea furturilor

Polițiștii clujeni oferă o serie de sfaturi pentru prevenirea furturilor de biciclete, trotinete sau motoscutere:

– Asigurați-vă întotdeauna că parcați vehiculul într-o zonă vizibilă și iluminată ori unde există camere video, iar, în zonele în care sunt amplasate suporturi speciale, utilizați această variantă;

– Încercați să folosiți întotdeauna un sistem antifurt și nu lăsați vehiculul nesupravegheat pentru o perioadă îndelungată, iar în cazul motoscuterelor puteți monta un sistem de blocare a roților sau a ghidonului;

– Evitați să lăsați obiecte valoroase pe lângă acestea sau în compartimentele interioare, deoarece acestea pot atrage atenția;

– Recomandăm utilizarea unui sistem de tip GPS pentru a putea monitoriza vehiculul;

În cazul în care ați fost victima infracțiunii de furt, raportați imediat cazul la cea mai apropiată unitate de poliție.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sănătatea SP Cluj, învinsă pe teren propriu de CS Minaur Baia Mare

Publicat

Sănătatea SP Cluj a pierdut vineri confruntarea cu CS Minaur Baia Mare. Partida din etapa a V-a din play out-ul ligii a treia s-a încheiat cu scorul de 2-4.

Gazdele au deschis scorul prin golul marcat de Andrei Dioszegi în minutul 11 al partidei, însă nu au reușit să țină de rezultat. Stănescu a marcat pentru echipa sa și a egalat în minutul 16.

Sănătatea SP Cluj învinsă de CS Minaur Baia Mare

Clujenii au rămas cu un om în minus după ce Denis Paul a primit al doilea galben. Repriza începe totuși în avantajul gazdelor, care au marcat în minutul 66, golul de 2-1, dar la scurt timp Stănescu reușește dubla și egalează din nou.

Cândea își duce echipa în avantaj după ce marchează golul de 2-3. La câteva minute după, oaspeții au intrat în atac, însă ratează șansa de a egala după ce Breban apără penalty-ul executat de Saroși în minutul 80 al partidei.

Cu doar cinci minute înainte de finalul celei de-a doua reprize, dominată de echipa oaspete, Ștefănescu reușește un șut de la distanță și mărește diferența, marcând astfel ultimul gol al partidei.

Sănătatea SP Cluj învinsă de CS Minaur Baia Mare

Minaur urcă pe locul 3 în clasament

Meciul se termină 2-4, în avantajul celor de la Minaur, care urcă pe locul 3 din clasamentul de play out al seriei 10 din liga a 3-a și îi egalează la puncte pe cei de la Sănătatea SP Cluj.

Etapa viitoare, Sănătatea SP Cluj va juca în deplasare contra celor de la SC Olimpia MCMXXI Satu Mare.

Minaur va primi vizita celor de la Băile Felix.

Sănătatea SP Cluj: Chindriș – Ștefan, Stretea, Cimpoeșu, Cîmpean, Diomande, Aidoo, Saroși, Dioszegi, Goga, Paul.

De asemenea, au mai evoluat pe parcursul partidei: Vescan, Obeng, Zanc, Oltean.

CS Minaur Baia Mare: Breban- Mureșan, Lazăr, Simion, Achim, Matei, Csiszer, Stănescu, Serediuc, Orosz, Batin.

Timeea Morocoj

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Cluj-Napoca, despre alunecarea de pe Uliului: vor fi amenajate rute alternative

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca lucrează la amenajarea unor rute alternative pentru accesul pe strada Uliului, în urma alunecărilor de teren de noaptea trecută.

Municipalitatea a informat sâmbătă că lucrează la rezolvarea situației de pe strada Uliului numărul 90, în contextul alunecărilor de teren de vineri noapte.

Primăria Cluj-Napoca, despre situația de pe Uliului

„Joi, 25 aprilie, am constatat că au apărut cedări și fisuri în carorabilul de pe strada Uliului în dreptul numărului 90.

Au fost luate primele măsuri de semnalizare și ținerea sub observație a zonei – semnalizare rutieră de restricționare a circulației autovehiculelor pe banda carosabilă afectată (banda de coborâre).

Având în vedere că prognoza meteo indica precipitații, pentru a nu se agrava starea de fapt, am trecut la sigilarea fisurilor (pentru a nu intra apa meteorică).

Vineri, 26 aprilie, am constatat că situația din teren s-a agravat și am limitat tonajul la maxim 2 tone. Am asigurat permanența cu doua echipaje ale Poliției Locale pentru asigurarea implementării măsurilor necesare și informarea cetățenilor.

Se lucrează la rute alternative

Vineri spre sâmbătă alunecarea a continuat, astfel că, în data de 27 aprilie 2024 a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, unde au fost stabilite următoarele măsuri:

1. Închiderea circulației auto pe strada Uliului, pe tronsonul afectat de alunecari;
2. Identificarea unor rute alternative de acces;
3. Mandatarea RADP să intervină pentru amenajarea rutei alternative, acolo unde este necesar.

Primăria Cluj-Napoca alături de toate instituțiile abilitate continuă monitorizarea situației și implementarea măsurilor necesare”, a comunicat Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax