EVENIMENT
Nu scăpăm de CANICULĂ. Cod galben de disconfort termic, prelungit în județul Cluj

Temperaturi cu până la 10 grade peste valorile normale pentru această perioadă, în județul Cluj. Meteorologii au prelungit avertizarea meteo cod galben de caniculă.
Avertizarea meteorologică cod galben de caniculă a fost prelungită până miercuri, 4 septembrie, potrivit buletinului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Temperaturi peste cele specifice perioadei
Astfel, marți, 3 septembrie, în cea mai mare parte a țării se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru începutul lunii septembrie (7…10 grade peste mediile multianuale). Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi în general de 32…35 de grade.
Totodată, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, se vor situa în jurul a 37 de grade, iar minimele vor fi de 18…20 de grade, valori ușor mai mari, în jurul a 23 de grade, urmând a se înregistra în Dealurile de Vest.
Cod galben de caniculă, prelungit până miercuri
Avertizarea meteorologică se menține și în ziua de miercuri, 4 septembrie. În nordul Crișanei, vestul Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și în jumătatea vestică a Munteniei valorile termice se vor menține deosebit de ridicate pentru această dată.
Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi în general de 32…35 de grade.
De asemenea, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj canicula va persista, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, vor fi de 35…37 de grade, iar minimele de 18…22 de grade.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe raza localităților Strucut, comuna Ceanu Mare, respectiv Crăești, comuna Petreștii de Jos.
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj
Astfel, în timpul efectuării unor lucrări de excavație, a fost găsit un proiectil exploziv, calibrul 105 milimetri, rămas cel mai probabil de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial. Drept urmare, la fața locului s-au deplasat pirotehniștii, care au asanat proiectilul în depline condiții de siguranță.
Ulterior, echipajul nostru a desfășurat o misiune similară în localitatea Crăești, pentru a asana o bombă de aruncător, calibrul 82 milimetri. Ambele elemente de muniție vor fi distruse de către pirotehniști, în cadrul unor misiuni specifice.
Sfaturile ISU Cluj
Pe această cale, reamintim populației că elementele de muniție găsite întâmplător, de pe urma celor două conflagrații mondiale, sunt extrem de periculoase. Cu alte cuvinte, în cazul în care sunt descoperite, trebuie apelat imediat numărul 112. Totodată, trebuie luate în calcul următoarele aspecte:
• Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
• Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
• Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
• Nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
• Nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
• Nu lăsăți copiii să se joace cu asemenea muniții;
• Lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă”, a transmis ISU Cluj.

Agresiunea săvârșită luni seara de către un grup de tineri mascați asupra a doi minori, după meciul dintre „U” Cluj și CFR, nu a avut conotații etnice sau rasiale, spune Poliția. Cei care au informații legate de acest incident sunt rugați să sune la 112.
„Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj desfășoară activități specifice, pentru identificarea persoanelor implicate și clarificarea împrejurărilor în care s-a produs un incident de agresiune fizică, din data de 31 martie a.c., petrecut în Parcul Central din municipiul Cluj-Napoca, imediat după încheierea unei partide sportive.
Poliția Cluj: Bătaia după derby-ul „U” – CFR, fără conotații ETNICE sau rasiale
Din verificările efectuate până în prezent, s-a stabilit faptul că doi tineri, ambii în vârstă de 19 ani, ar fi fost agresați fizic de un grup de persoane necunoscute.
Ulterior, pe strada Splaiul Independenței, una dintre victime a suferit leziuni, după ce ar fi fost lovită cu un obiect dur (sticlă), aruncat de o altă persoană.
În prezent, polițiștii continuă cercetările, inclusiv prin analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, pentru a stabili identitatea acestora și dispunerea măsurilor legale.
Inspectoratul de Poliție Județean Cluj tratează cu maximă seriozitate acest caz și reiterează angajamentul ferm, pentru menținerea siguranței publice.
Persoanele care dețin informații relevante sunt rugate să se prezinte la cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul de urgență 112.
Până în acest moment, din verificările efectuate, nu au rezultat date sau indicii din care să rezulte că faptele ar fi fost săvârșite pe motive de etnie sau rasă.
Toate ipotezele sunt analizate, pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs incidentul”, a transmis IPJ Cluj.

Ultima înfrângere de luni cu „U” Cluj nu le-a căzut bine „feroviarilor”. Azi, CFR Cluj a primit o veste care, cu siguranță, nu îi va plăcea, înainte de duelul cu Universitatea Craiova.
CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni joi seară în sferturile Cupei României Betano. CCA a luat o decizie interesantă pentru această partidă. La centru a fost delegat Marcel Bîrsan, un arbitru care, în trecut, a fost acuzat de oficialii ardelenilor pentru felul în care gestionează jocurile, scrie Fanatik.
Cine fluieră, joi seara, în sfertul de Cupă CFR Cluj – CSU Craiova
Marcel Bîrsan va fi ajutat de asistenții Radu Adrian Ghinguleac și Mircea Grigoriu. La VAR se va afla Ovidiu Hațegan, iar observatorul delegat este Szekely Zoltan.
Marcel Bîrsan a mai fost la centru la partide dintre CFR Cluj și Universitatea Craiova și, de fiecare dată, au apărut discuții. Dan Petrescu și Cristi Balaj au criticat maniera sa de a gestiona momentele tensionate. El a fost acuzat că acordă mult prea multe cartonașe galbene.
„Situația a fost cât se poate de calmă și a escaladat din cauza managementului ales de arbitru. Un meci în care trebuia să picteze a ajuns să creeze un haos și să fie mai nervos decât jucătorii.
Când ai asemenea porniri, nervi, nu știi să gestionezi decât prin măsuri disciplinare, înseamnă că ai o problemă. Având ecusonul pe piept, trebuie să-ți analizezi prestația ta”, a spus și Cristi Balaj, președintele clubului, la finalul aceluiași meci.

Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL, a afirmat miercuri, la Parlament, că Emil Boc ar putea fi o variantă de luat în calcul pentru un post de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), arată gandul.ro.
Întrebat dacă primarul Clujului ar putea fi o variantă pentru una dintre funcțiile care urmează să se vacanteze la CCR, Predoiu a spus: „Are expertiză ca să fie numit magistrat, dânsul a profesat dreptul, are experiență în materie de drept, are experiență de conducere la nivel de guvern, a lucrat foarte mult cu legislația. La nivel de primar, de asemenea, și din câte știu are și preocupări în zona dreptului, dar e un subiect care nu e în competența noastră”.
Emil Boc la CCR? Cătălin Predoiu: Are expertiză ca să fie NUMIT magistrat
Referitor la alte nume care ar putea fi luate în calcul, liderul liberal a declarat: „Nu e un subiect pe agenda mea. Când va fi, vom evalua”.
Trei posturi de judecători ai Curții Constituționale (CCR) urmează să devină vacante în vara anului acesta, ca urmare a terminării mandatelor lui Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga.