Connect with us

EVENIMENT

Natalitatea în scădere la Cluj. Câte NAȘTERI au fost înregistrate în ultimii 3 ani

Publicat


Clujul a înregistrat în ultimii trei ani o natalitate în scădere, în special în anul pandemic 2020 când au fost înregistrate 6821 de nașteri, cu 160 de nașteri mai puține ca în anul precedent. Totodată majoritatea familiilor se retrag la periferie, în localitățile învecinate Clujului pentru a își întemeia o familie.

Acest lucru este explicat ca fiind un efect al pandemie sau al insecurității financiare  pe care o simt cuplurile în a primi un nou născut în viața lor. Pandemia i-a forțat pe mulți să își abandoneze chiriile, revenind la propriile domicilii de unde au trebuit să lucreze, astfel unele nașteri pot fi înregistrate în alte județe.

Până în 2021 la momentul actual sunt înregistrate 1621 de nașteri

Conform numerelor solicitate Primăriei Cluj-Napoca, în 2019 au fost înregistrate 6981 nașteri, iar în 2020 s-au născut 6821 copii.

În trimestrul I s-au înregistrat următoarele valori în ceea ce privește nașterile:

2019 – 1638 de nașteri; 2020 – 1600 de nașteri; 2021 – 1621de nașteri.

Natalitatea în scădere din cauza factorilor economici și ai securității

Nașterile au scăzut la nivel național, nu doar local, iar acest lucru este cauzat de două aspecte: insecuritate și economie, susține Norbert Petrovici, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Nu este o surpriză că se întâmplă acest lucru, în anul de pandemie au scăzut nașterile în toată România, iar Clujul nu este un caz excepțional. Avem două aspecte, unul economic – legat de insecuritate și al doilea este legat de faptul că ai fi putut să lucrezi de oriunde, iar asta înseamnă inclusiv că nașterile s-ar fi putut întâmpla și în alte părți a României.

În mod paradoxal am observat că apropierea cuplului nu înseamnă neapărat mai mult timp pentru procreare și adesea asta a îndemnat multe tensiuni în mediile familiale, asta o știm din cercetările pe care le avem la nivel global”, susține sociologul Norbert Petrovici.

Joburile instabile au influențat scăderea

Pierderea jobului nu poate cauza decât stabilitate în viața familială, fapt care nu a fost așa de des întâlnit în pandemie. Numerele arată că majoritatea familiilor se mută la periferia Clujului, Floreștiul a înregistrat până la 800 de nașteri înainte de pandemie.

„Cei care au suferit cei mai mult de aici, au fost cei care au rămas șomeri. Cel mai puternic a lovit din punct de vedere economic sectoarele de salariați. Dinamica cea mai mare de creșteri de număr de nașteri s-a întâmplat în pre pandemie în periferia orașului Cluj. De exemplu, știm că Floreștiul a avut 560 până la 800 de nașteri în ultimii patru ani înainte de pandemie care este echivalentul cartierului Mănăștur ca mărime, ca volum.

„Clujul, până la capăt, nu este un oraș bine primitor în care să te simți comod să naști”

Zona central urbană din cauza prețurilor crescute la locuințe, a aglomerației, poluării nu reprezintă un spațiu primitor pentru a te stabili ca familie.

„Clujul, până la capăt, nu este un oraș bine primitor în care să te simți comod să naști, avem această pulsiune de a merge înafară, dar ce are Clujul în jurul său a fost gradul de creștere a locurilor de muncă în ultimii 10 ani. Chiar dacă în termeni absoluți, Bucureștiul a avut o creștere mult mai mare, în Cluj cu siguranță procentual creșterea este impresionantă”, concluzionează Norbert Petrovici.

Dana Coțovanu


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca. Din cine e formată

Publicat

De

Prefectul Clujului, Tasnadi István-Szilárd, a primit vizita unei delegații a Consulilor onorifici din Cluj-Napoca, la sediul Instituției Prefectului județul Cluj. La întâlnire au participat zece consuli onorifici.
• Mihaela CĂLUȘER- Consul onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca;
• Decebal Victor COTOC – Consul onorific al Republicii Tunisiene la Cluj-Napoca;
• Pascal FESNEAU – Consul onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca;
• Ștefan GADOLA – Consul onorific al Republicii Kazahstan la Cluj-Napoca;
• Massimo NOVALI – Consul onorific al Republicii Italiene la Cluj-Napoca;
• Walterus Johannes Marius REIJERS – Consul onorific al Regatului Țărilor de Jos la Cluj-Napoca;
• Jose ARNAU USON – Consul onorific al Regatului Spaniei la Cluj-Napoca;
• Vasile-Andrei VITA – Consul onorific al Republicii Turcia la Cluj-Napoca;
• Carl-Henric WIDELL – Consul onorific al Regatului Suediei la Cluj-Napoca;
• Dorin ZĂGREAN – Consul onorific al Statelor Unite Mexicane la Cluj-Napoca.

Asociație de promovare a dialogului

Scopul întâlnirii l-a constituit prezentarea de către membrii delegației a intenției lor de a înființa o asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca, considerat un pas important în promovarea dialogului și diversității între aceste țări, precum și a intereselor comune economice și culturale.
”Asociația propune dezvoltarea unui cadru de comunicare și colaborare cu instituțiile publice de la nivel județean, în vederea sprijinirii cetățenilor străini care se află pe teritoriul județului – studenți, oameni de afaceri, muncitori”, a anunțat Prefectura.

Citește mai departe

EVENIMENT

IVERMECTINA, testată ca posibil TRATAMENT anti-Covid în Marea Britanie

Publicat

De

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au început studiile privind folosirea Ivermectinei în tratarea Covid-19.

Controversatul medicament este administrat mai multor persoane cu vârsta de peste 50 de ani, diagnosticate cu Covid-19, care au simptome, potrivit BBC.

Ivermectina a ajuns în atenție după ce a fost promovată ca un posibil tratament împotriva infecției cu SARS-CoV-2 în America Latină și Africa de Sud, deși nu a fost aprobat pentru tratarea Covid-19.

Medicamentul a fost folosit și de mulți români, pentru tratament și prevenție.

În Uniunea Europeană, comprimatele de Ivermectină sunt aprobate pentru tratarea unor infestări cu paraziţi, în timp ce preparatele cu Ivermectină pentru piele sunt aprobate pentru tratarea unor afecţiuni cum ar fi rozaceea.

Ivermectina este, de asemenea, autorizată pentru uz veterinar la o gamă largă de specii de animale pentru combaterea unor paraziţi interni şi externi.

Agenția Europeană a Medicamentului nu recomanda acum trei luni utilizarea Ivermectinei pentru prevenirea sau tratarea Covid-19, spunând că nu sunt suficente studii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul intră joi sub COD PORTOCALIU de CANICULĂ. Ne așteaptă două zile de FOC

Publicat

De

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu care este valabilă și pentru județul Cluj.

Codul portocaliu este valabil pentru zilele de 24 și 25 iunie iat zonele afectate sunt cea mai mare parte a Transilvaniei și Oltenia.

Potrivit meteorologilor, joi, 24 și vineri, 25 iunie în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat.

Citește și: A venit CANICULA la Cluj-Napoca. Ce trebuie să facem

Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35 și 37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei.

Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade Celsius.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeni, nu UDAȚI grădinile cu apă de la robinet. APEL la economia de apă pe CANICULĂ

Publicat

De

Compania de Apă Someș a făcut un apel la clujeni pentru stoparea risipei de apă, avertizând că dacă se udă grădinile și spațiile verzi cu apă de la robinet alții vor rămâne fără apă. 

”Odată cu venirea sezonului călduros, experiența Companiei de Apă Someș arată că o parte, uneori importantă, a apei potabile din rețeaua publică de distribuție, este folosită pentru udarea grădinilor, serelor, livezilor, curților etc. ceea ce poate ocaziona lipsa de debit sau chiar lipsa totală a apei pentru satisfacerea nevoilor umane și gospodărești minime, pentru consumul uman al celor aflați în aval de cei care folosesc apa în alte scopuri, privându-i astfel de un drept vital”, a arătat Compania de Apă Someș.

Ce scrie în contract

Reprezentanții companiei adresează un apel insistent concetățenilor care derulează astfel de activități agricole să nu mai utilizeze apa potabilă pentru scopuri agricole și de grădinărit, utilizând pe cât posibil apa din alte surse (fântâni, puțuri, etc).

”Dacă nu se fac eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură, există posibilitatea ca utilizatorii să fie privați de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice.

Reamintim tuturor utilizatorilor deserviți de Compania de Apă Someș S.A că legislația  în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești.

Aceste prevederi sunt cuprinse și în contractul de furnizare/prestare a serviciului încheiat de CASSA cu fiecare client”, mai arată compania.

Apa de la robinet pentru igienă

Compania de Apă Someș S.A reia apelul adresat pe parcursul anilor utilizatorilor din întreaga arie deservită în județele Cluj și Sălaj, în particular către cei din zona rurală, de a utiliza apa potabilă din rețea strict pentru satisfacerea consumului personal, igienei și necesităților gospodărești normale și de a nu afecta disponibilitatea apei pentru alți concetățeni, prin utilizarea ei în scopuri de grădinărit și agricultură.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate