Connect with us

ACTUALITATE

Moderna dezvoltă un singur vaccin care combină o doză de rapel împotriva COVID și împotriva gripei

Publicat


Compania Moderna anunță că lucrează la un singur vaccin care combină o doză de rapel împotriva COVID-19 cu vaccinul său experimental împotriva gripei.

Compania speră ca treptat să adauge vaccinurile pe care le dezvoltă pentru virusul respirator sincitial și pentru alte boli respiratorii ca doze anuale.

„Credem că avem în față o oportunitate foarte mare, dacă am putea aduce pe piață un rapel anual cu eficiență ridicată”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, conform Reuters.

Mai mulți analiști susțin că Moderna și Pfizer Inc vor încasa miliarde de dolari din dozele de rapel anti-COVID-19, iar adăugarea gripei și a altor boli ar putea spori și mai mult aceste profituri.

Acțiunile Moderna au crescut joi cu 6%.

Compania avea deja în curs de dezvoltare mai multe vaccinuri antigripale, însă noul ser combină vaccinul antigripal experimental cu cel împotriva COVID-19.

De asemenea, Moderna a oferit o actualizare cu privire la studiul în curs de desfășurare în care testează vaccinul său împotriva COVID-19 la copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani. Mai exact, testează doze de 50 de micrograme din vaccinul său anti-COVID-19 în studiul pediatric, care implică 4.000 de copii.

Vaccinul Moderna, care a primit în SUA autorizare pentru utilizarea de urgență a două doze de 100 micrograme pentru persoanele de peste 18 ani, a cerut și autorizare pentru vaccinarea copiilor.

(sursa: Mediafax)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Doliu la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă de clasa a XI-a murit de gripă

Publicat

lumanare morti pixabay

O elevă din clasa a XI-a D de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca a fost răpusă de gripă. Vestea sfâșietoare a îndoliat întreaga comunitate a liceului.

Tristețe fără margini la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă din clasa a XI-a D și-a pierdut viața în urma unor complicații cauzate de gripă.

Tânăra ar fi ajuns la Terapie Intensivă, însă starea ei s-ar fi agravat și ar fi intrat în stop cardio-respirator. Medicii nu au putut să o salveze.

Secretara liceului a confirmat pentru Cluj24 tragica veste care a zguduit întreaga comunitate școlară.

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” este în doliu. O lumină s-a stins prea devreme, lăsând în urmă doar amintiri și un gol imens în sufletele celor care au cunoscut-o. Dumnezeu să o odihnească!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rinichii unei fetițe de 5 ani care a decedat au salvat doi copii cu probleme renale, la Institutul de Transplant Renal Cluj

Publicat

transplant icutr facebook

Rinichii unei fetițe de 5 ani care a decedat au oferit o nouă șansă la viață pentru doi copii de 9 și de 10 ani. Transplanturile renale au fost realizate joi, 20 martie, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

Două intervenții de transplant renal pediatric realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca au schimbat destine. Doi copii, o fetiță de 10 ani și un băiețel de 9 ani, au primit o nouă șansă la viață datorită unui gest profund de altruism.

Donatorul, o fetiță de 5 ani

Donatorul, un suflet de doar 5 ani din Bihor, a oferit, prin decizia emoționantă a părinților săi, o rază de speranță în mijlocul unei dureri de neimaginat.

„Două inimi mici, două noi începuturi. Ieri, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca, două transplanturi renale pediatrice au adus speranță în viețile a doi copii: o fetiță de 10 ani, aflată de 2 ani în dializă, și un băiețel de 9 ani, care a petrecut 8 ani în dializă, cu probleme grave de acces vascular. Salvarea a venit de la un suflet de doar 5 ani – o fetiță devenită înger donator, printr-un gest de neimaginat al părinților săi, care au ales să dăruiască viață în mijlocul durerii. Le mulțumim celor care au făcut posibil acest miracol: echipelor medicale dedicate și familiei donatoarei – pentru curaj, altruism și o inimă uriașă. Efortul echipelor medicale din ICUTR a fost impresionant, dar adevăratul eroism aparține familiei care, în momente de neimaginat, a ales viața”, a transmis colectivul ICUTR.

„Construcția unui nou spital pentru ICUTR, o necesitate reală”

ICUTR joacă un rol esențial în sistemul medical din România, fiind un centru de excelență în urologie și transplant renal. Pentru ca astfel de intervenții salvatoare să continue, este nevoie de investiții urgente într-o infrastructură modernă, care să susțină viitorul medicinei românești, arată reprezentanții spitalului.

„Aceste momente de speranță reflectă nu doar dedicarea și profesionalismul echipelor medicale, ci și rolul strategic al ICUTR în sistemul de sănătate din România cu necesitatea consolidării lui ca institut de excelență în urologie și transplant renal.

Pentru ca astfel de povești de speranță să poată continua, este nevoie de mai mult decât dedicare medicală. Este nevoie de viziune, sprijin concret și investiție. Construcția unui nou spital pentru ICUTR nu este un moft, ci o necesitate reală – un angajament față de viață, față de pacienți și față de viitorul medicinei românești. E timpul ca cei care pot decide, să audă și să acționeze”, au mai transmis reprezentanții ICUTR Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Românii care au panouri fotovoltaice vor fi PLĂTIȚI lunar pentru energia livrată în rețea

Publicat

ElectricUp pentru HORECA

Toți cei 200.000 de români care au panouri fotovoltaice vor fi plătiți lunar pentru energia livrată în rețea.

Legea a trecut de comisia pentru industrii din Camera Deputaților, în forma aprobată de Senat. Aceasta urmează să fie votată în plen. Momentan, cei care au panouri fotovoltaice instalate primesc bani o data la doi ani pentru surplusul neutilizat, scrie Fanatik.

Românii care au panouri fotovoltaice vor fi PLĂTIȚI lunar pentru energia livrată în rețea

În acest ritm, în următorii cinci ani, România își propune să își dubleze producția de energie solară. Acest lucru este realizabil având în vedere că sunt peste 200 de zile însorite pe ani. De altfel, împreună, prosumatorii au o putere cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă. De asemenea, la început de martie, sursa principală de energie a fost soarele.

În anul 2024 au fost aprobate 20.836 de dosare de cei de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. De asemenea, 562 de instalatori au fost avizați de oficialități.

Ministrul mediului Mircea Fechet declara în 2024 că pentru acest proiect au fost alocate 2 miliarde de lei, astfel că fiecare proiect va primi 30.000 de lei, cu mențiunea că beneficiarul trebuie să contribuie cu 10% cofinanțare.

„Am mărit finanțarea AFM-ului de la 20.000 la 30.000 de lei”

„Am ţinut foarte mult să avem un buget record în acest an şi pot spune că două miliarde, cât am alocat pentru Casa Verde panouri fotovoltaice 2024, este un buget pe care nu l-am mai avut până astăzi. O altă noutate e legată de finanțarea stocării energiei, adică acei acumulatori pe care îi finanțăm.

Am pus încă 10.000 de lei la fiecare proiect, adică am mărit finanțarea AFM-ului de la 20.000 la 30.000 și am păstrat cei 10 la sută cofinanțare din partea beneficiarului”, declara Fechet. Acest program este un real succes în rândul românilor, care se înghesuie pentru a obține fonduri și pentru a-și monta panouri fotovoltaice.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Conferința Aviation-Event. Ciceo: Cel mai mare proiect, extinderea pistei Aeroportului Cluj. Va permite zboruri transatlantice

Publicat

De

Cluj-Napoca găzduiește vineri, 21 martie, conferința internațională de aviație Aviation-Event 2025 CLJ, reunind lideri din industrie, factori de decizie și experți în aviație.

Zeci de directori de aeroporturi, reprezentanți ai companiilor aeriene și a autorităților locale și naționale și-au dat întâlnire la Cluj-Napoca, vineri, pentru a discuta viitorul aviației în contextul unor peisaje geopolitice, economice și de mediu aflate în continuă schimbare.

Conferința, găzduită de Aeroportul Internațional Cluj și organizată de Aviation-Event, aduce în fața publicului clujean o serie de paneluri și sesiuni moderate menite să abordeze provocările esențiale din industrie, cum ar fi decarbonizarea, armonizarea reglementărilor și inovația.

Sesiunea de deschidere, moderată de fostul eruoparlamentar José Ramón Bauzà, i-a avut invitați pe prefectul județului Cluj, Maria Forna și pe fostul europarlamentar și specialist în aviație Marian Jean Marinescu.

Primarul Emil Boc, mesaj de bun venit

În cadrul acesteia, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a transmis un mesaj de bun venit participanților la conferință.

„Dragi participanți, vă urez un călduros binevenit la Cluj-Napoca, inima Transilvaniei. Vreau să folosesc această oportunitate pentru a-mi exprima considerația pentru munca prestată de domnul director David Ciceo, care a reușit, alături de echipa sa, să crească numărul de călători de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca de la un sfert de milion la aproape 4 milioane.

Această conferință este un semn de recunoaștere a muncii depuse de dumneavoastră pentru Aeroportul Cluj-Napoca. Datorită muncii dumneavoastră, Cluj-Napoca este o poartă spre lume și noi ne putem bucura de un nivel de trai ridicat, în care avem posibilitatea să călătorim în toată lumea”, a declarat primarul Emil Boc, într-un mesaj înregistrat.

„Un motor economic și de conectivitate al regiunii”

Maria Forna, prefectul județul Cluj, a declarat că Aeroportul Cluj-Napoca este un motor economic și de conectivitate nu doar pentru județ, ci pentru întreaga regiune.

„Distinși participanți, este onoarea mea ca, în calitate de prefect al județului Cluj, să fiu prezentă aici, alături de dumneavoastră, la acest eveniment de excepție, o oportunitate reală de a evidenția inovația și transformările din domeniul aviației. Aeroportul Cluj-Napoca, al doilea cel mai mare din România și poarta de intrare în Transilvania, a demonstrat că este un motor economic și de conectivitate al regiunii, depășind pragul de 3 milioane de pasageri pe an. Acest succes nu este o întâmplare, ci rezultatul unui efort comun depus de echipa de administrare, alături de autorități și de instituțiile partenere”, a arătat Forna.

„Aeroporturile regionale vor juca un rol foarte important în viitor”

Marian-Jean Marinescu, fost europarlamentar și specialist în aviație, a evidențiat, la rândul său, importanța Aeroportului Cluj la nivel național, dar și a aeroporturilor regionale, în general, în tranziția spre o aviație mai verde și nepoluantă.

„Este o plăcere să fiu în Cluj-Napoca, un oraș frumos și cu un primar bun. Este orașul din România care se dezvoltă fantastic și cred că posibilitatea de a fi conectat cu toate marile orașe europene este la baza acestei dezvoltări. Acest eveniment, pe lângă faptul că aduce împreună actori din domeniul aviatic, aduce la un loc oameni din diferite țări în România, unde vă puteți familiariza cu cultura și specificul local.

Cred că aeroporturile regionale vor juca un rol foarte important în viitor, din punct de vedere a politicilor verzi, deoarece viitoarele avioane electrice sau cu hidrogen vor fi concepute pentru distanțe mai scurte, așadar va conecta întâi regiuni”, a transmis Marinescu.

Evenimentul a devenit o tradiție la Cluj

În a doua sesiune a evenimentului, jurnalistul belgian Raphael Meulders a discutat cu David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj, atât despre evenimentul găzduit la Cluj-Napoca, cât și despre evoluția aeroportului și direcții de dezvoltare.

„Acest eveniment este deja o tradiție la Cluj-Napoca și suntem fericiți să aducem la un loc reprezentanți din domeniul aviatic și să facem schimburi de bune practici. Traficul aerian din Cluj-Napoca este în proporție de 90% extern, iar acest tip de conferințe aduc la un loc actori din domeniul aviatic cu scopul de a ne împărtăși experiențele și de a coopera.

Aeroportul Cluj a depășit pragul de 3,3 milioane de pasageri în 2024

Suntem principala poartă de intrare în Transilvania și al doilea aeroport din țară. Transilvania este o regiune foarte frumoasă și prin acest eveniment ne plănuim să creștem inclusiv vizibilitatea sa. În edițiile anterioare, jurnaliștii străini care au participat ne-au încurajat să promovăm mai mult Transilvania și România. Anul trecut, am avut 3,3 milioane de pasageri, a fost o muncă asiduă, de echipă, cu ajutor de la Instituția Prefectului, de la Consiliul Județean și Primăria Cluj-Napoca, dar și cu sprijinul cetățenilor.

În ce privește extinderea aeroportului, avem discuții cu autoritățile locale astfel încât să ne putem adapta țintelor noastre de viitor. În primul rând, este vorba de decarbonizare. Cel mai mare proiect al nostru este extinderea pistei și, odată ce acesta este realizat, este o reală oportunitate pentru noi și ar putea permite introducerea unor zboruri transatlantice”, a declarat David Ciceo.

Discuții despre cele mai presante probleme din domeniul aviației

Agenda conferinței va include, de asemenea, trei paneluri de discuții moderate:

  • Panel 1: Europa pe cont propriu? Marii jucători din aviație renunță la liberalizare și decarbonizare? Acest panel va examina implicațiile schimbărilor politice asupra concurenței, obiectivelor de mediu și viitorului aviației europene.
  • Panel 2: Modelarea viitorului aviației va analiza echilibrul dintre corporațiile consacrate și startup-uri în stimularea inovației, explorând provocările de finanțare, obstacolele de reglementare și posibilele colaborări.
  • Panel 3: Planul de implementare a siguranței și reglementărilor aviatice va evidenția necesitatea unei abordări globale unificate pentru standardele de siguranță în aviație.

Aviation-Event este o platformă de top pentru networking, schimb de idei și dezbateri de politici în industria aviației. În fiecare an, Aviation-Event găzduiește conferințe de prestigiu în întreaga Europă, reunind părțile interesate din companii aeriene, aeroporturi, agenții guvernamentale și furnizori de tehnologie pentru a încuraja colaborarea și inovația. Cu un angajament pe tot parcursul anului pentru îmbunătățirea dialogului în industrie, Aviation-Event joacă un rol esențial în modelarea viitorului aviației.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate