Connect with us

EDUCATIE

Ministrul Învățământului, Monica Anisie, prezintă cele trei scenarii despre începerea noului an școlar

Publicat


Monica Anisie, Ministrul Învățământului, afirmă că „dacă situația epidemiologică nu va fi atât de gravă” școala va începe în data de 14 septembrie. Autoritățile au trei scenarii pentru noul an școlar, fizic, online sau în formulă combinată.

Deciziile luate de Ministerul Învățământului vor fi în conformitate cu cele ale Ministerului Sănătății, iar la acest moment sunt așteptate normele sanitare pe care vor trebui să le respecte toate unitățile de învăţământ din România.

„Inclusiv partenerii noştri de dialog social sau reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care au participat în grupurile de lucru, cu toţii am ajuns la concluzia că putem începe în mod normal, aşa cum este structura anului şcolar pe 14 septembrie, dacă situaţia epidemiologică nu o să fie atât de gravă.

În acelaşi timp, un alt scenariu care s-a conturat în cadrul grupurilor de lucru a fost acela hibrid, în care unii vor fi fizic în clasă, iar alţi elevi vor urmări în acelaşi timp cursurile de acasă în sistem online, urmând ca după aceea să alterneze grupurile de elevi. (…)

Şi un alt treilea scenariu este acela în care vom învăţa numai online, dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte gravă (…)”, a arătat Anisie la dezbatere online organizată de Fundaţia World Vision, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă ia în calcul în acest moment descentralizarea deciziei privind formula în care vor învăţa copiii, în funcţie de specificul epidemiologic al judeţului, oraşului, comunităţii locale, ministrul Educaţiei a răspuns: „Se ia în calcul şi astfel de variantă, să descentralizăm decizia, chiar mergând până la nivelul unităţilor de învăţământ”.

Karla FaneaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum se fac BANII? Bogdan „Bob” Rădulescu: Drumul de la staroste, la MC, INFLUENCER și Haurențiu

Publicat

bob4

Cine nu-l știe pe Bob? Bogdan „Bob” Rădulescu… Un fel de Bond, James Bond din Iris. „Ficiorul” ăla fain cu ochi verzi și cu vorbele la el. Clujean de-a nost, chiar dacă numele de familie îi din sud. Mna, nimeni nu-i perfect… Staroste, MC, influencer, actor și mai ales Haurențiu. All in one. Curtat ca pâinea caldă de organizatorii de evenimente și de firmele care vor reclamă „altfel”, dar și de viitorii miri care și-l doresc în loc de găină pe tavă cu țigara-n clonț. Omul care debordează de bună dispoziție și de optimism, catalizatorul atâtor și atâtor evenimente, mai mult sau mai puțin cu pretenții. Omul care face toți banii…

bob3

Citește și: VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Bogdan „Bob” Rădulescu: Sunt ARDELEAN din naștere, oltean din grație divină

Epic în tot ce face, Bob este în momentul de față în măsură să refuze o invitație de a prezenta un eveniment sau un produs dacă el nu e convins de mesajul transmis. Și asta puțini o fac. Ai nevoie de un caracter puternic și de un background suficient de bine conturat ca să zici „nu” unei oferte generoase din punct de vedere financiar.

Cum se fac BANII? Bogdan „Bob” Rădulescu: Drumul de la staroste, la MC, INFLUENCER și Haurențiu

Cochetând cu televiziunea, locul unde s-a închegat trupa „epicilor”, Bob a reușit să-și contureze câteva personaje care l-au ajutat în cariera de entertainer și influencer. „Locomotiva” acestora este, indubitabil, Haurențiu. Dac-ar fi să-și definească atribuțiile financiare, Haurențiu este cel ce-aduce bani în casă, în timp ce Bob e cel care-i cheltuie.

Cu aproape 200.000 de urmăritori pe Facebook și 44.000 pe Instagram, lui Bob îi curg „comenzile”, fie ele reclame, promovări de produse, moderări de evenimente ori nunți. Că, na, trebuie să mănâncă și gura lui ceva…

Bob este acționar în trei firme, dintre care doar două au legătură cu meseria lui. Este vorba de Epic Entertraining, Epic Act Events și Epic Med Systems.

bob2

Cum au mers firmele de la înființare

Epic Entertraining SRL a fost înființată în 2016, având ca obiect de activitate Activități de interpretare artistică (spectacole). Pe 2022 a avut o cifră de afaceri de 292.798 lei și un profit net de 216.413 lei, o creștere de 903% față de anul precedent.

Profitul net de la înființare și până în 2022 inclusiv a fost de 761.566 lei, adică aproximativ 153.000 euro.

Epic Act Events SRL a luat ființă în 2020, cu obiectul de activitate Activități de interpretare artistică (spectacole). În 2022 a avut o cifră de afaceri de 296.963 lei și un profit net de 195.989 lei, o creștere de 381% față de 2021.

Profitul net de la înființare și până în 2022 inclusiv a fost de 357.466 lei, adică aproximativ 72.000 euro.

Epic Med Systems SRL a fost fondată în 2021 și are ca obiect de activitate Comerț cu ridicata al produselor farmaceutice. Firma este în parteneriat cu soția Irina. Cu o cifră de afaceri în 2022 de 177.742 lei, firma a fost pe pierdere în 2022,cu o scădere de 103%.

Profitul net în 2021 a fost de 115.492 lei, cu o pierdere de 2.400 lei în 2022, adică un total de 113.092 lei, adică aproximativ 23.000 euro.

Cu un calcul simplu, profitul obținut de Bogdan de pe cele trei firme în care este acționar de la înființare este de aproape 250.000 euro. Adică o medie lunară de 3.445 euro.

Așadar, talentul vinde bine, peste media pe economie. Dar omul își merită „every f…g penny” cu vârf și-ndesat… Nu degeaba a vrut Terminatorul să-și facă o poză cu el.

Foto: Facebook

Date: Termene.ro

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Luni, alegeri pentru rectorul UMF Cluj-Napoca. Anca Buzoianu candidează pentru un nou mandat

Publicat

De

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează luni, între orele între orele 8-20 alegeri pentru funcția de rector și pentru membrii Consiliilor Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, dar și pentru membrii Senatului Universității. Scrutinul se va desfășura în clădirea rectoratului de pe str. Victor Babeș nr. 8.

Actualul rector, Anca Buzoianu, candidează singură pentru un nou mandat.

Buzoianu a prezentat comunității academice o sinteză a celor patru ani de mandat de rector al UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, un bilanț al activității sale, cu realizările și provocările întâmpinate.

”De asemenea, am dezbătut viziunea și obiectivele cuprinse în planul managerial de candidatură la o nouă funcție de rector al universității noastre. Acest plan se bazează pe valorile și principiile care m-au ghidat în timpul primului meu mandat și care ne-au permis să dezvoltăm, împreună, o universitate puternică și valoroasă.

Continuitate pentru proiecte

Îmi doresc ca noul mandat pentru care candidez să se definească prin continuitate, echipa de conducere a UMF ”Iuliu Hațieganu” propunându-și optimizarea actului managerial în baza experienței acumulate în mandatul anterior.

Continuitatea ne va permite să ducem la bun sfârșit proiectele de anvergură deja începute care, în mod firesc, necesită timp pentru finalizare: Centrul de Simulare, Training și Cercetare și Centrul de Chirurgie Experimentală, o nouă Bibliotecă, preluarea Spitalului CFR și aducerea lui la standarde moderne de îngrijire și dotare, reabilitarea clădirii Anatomie, o nouă biobază și o bază sportivă a universității, grădinița universității etc”, a spus Anca Buzoianu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fiul Doinei Cornea, acuze la adresa Romfilatelia. Refuză emiterea unui timbru omagial în memoria fostei disidente

Publicat

De

Fiul Doinei Cornea, fosta disidentă a regimului comunist, Leontin Iuhas, reclamă modul în care Compania Națională Poșta Română a ales să omagieze 100 de personalităţi ale rezistenţei anticomuniste din România, dar și refuzul Romfilatelia de a emite un timbru omagial în memoria mamei sale.

”Spre surprinderea noastră, alături de Elisabeta Rizea şi Radu Filipescu şi alte câteva personalităţi marcante ale luptei împotriva comunismului nu şi-au găsit loc fraţii noştri muncitorii care s-au revoltat în 15 noiembrie 1987 la Braşov, muncitorii care au protestat în 1977 în Valea Jiului.

Fiul Doinei Cornea, acuze la adresa Romfilatelia. Refuză emiterea unui timbru omagial în memoria fostei disidentă

Nici vorbă de Doina Cornea, Corneliu Coposu, Vasile Paraschiv, grupul Şuşman şi alte grupuri importante de partizani, Iulius Filip şi mulţi, mulţi alţii.
Neincluzându-i nici in categoria eroi cunoscuţi, dar nici în categoria eroi necunoscuţi, pentru instituţiile statului român ei se regăsesc în categoria eroi inexistenţi”, a spus Iuhas.

Autoritățile statului refuză legăturile cu eroii anticomuniști

Acesta susține că instituţii ale statului român, aflate în subordonarea Parlamentului sau a Guvernului României, s-au ferit întotdeauna de orice legătură cu memoria eroilor neamului morţi în închisorile şi lagărele de exterminare comuniste sau care au fost închişi sau persecutaţi în mod abuziv.

”Au trecut 34 de ani de când putea să o facă, au trecut câţiva ani de când i s-a cerut de câteva fundaţii să o facă, dar Romfilatelia refuză cu obstinaţie să emită un timbru omagial „Doina Cornea”!

La fel cum nu i s-a părut important să emită, atunci când i s-a solicitat acest lucru, un timbru omagial „Memorialul Sighet”.

Cinci ani de la moartea Doinei Cornea

Anul acesta s-au împlinit cinci ani de la plecarea dintre noi a doamnei Doina Cornea.

Dacă Romfilatelia nu a găsit de cuviinţă să strecoare un timbru „Doina Cornea” printre „Ziua paşaportului românesc”, „Păsări de curte” sau „Râşniţe” putea să o facă Guvernul României, acesta având anual la dispoziţie iniţierea emiterii unui număr de serii filatelice”, a mai spus Leontin Iuhas, care conduce și președintele Fundaţiei ”Doina Cornea”.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-UTA, 0-0. Clujenii au uitat să mai câștige

Publicat

CFR Cluj a întâlnit pe UTA, sâmbătă seara, în Gruia, într-un meci din etapa a doua a returului Superligii la fotbal. Clujenii erau pe locul doi înaintea acestei etape, cu 31p. în timp ce UTA ocupa locul 13 cu 18p. Partida s-a terminat cu un scor alb, 0-0, după un joc în care clujenii au avut posesie, cornere și… cam atât, iar UTA a știut să se apere.

Echipe de start:

CFR Cluj: R. Sava – Mogoș, M. Ilie, Kresic, Morgan – Muhar, Tachtsidis, Cvek – Otele, Juricic, Avounou
Rezerve: Hindrich – Camora, Boben, R. Filip, Lucaci, L. Mihai, C. Deac, Bîrligea
Antrenor: Andrea Mandorlini

CFR Cluj-UTA, 0-0. Clujenii au uitat să mai câștige

UTA: Fl. Iacob – Stolnik, I. Conte, Benga, Căpușă – M. Freitas, Cr. Mihai – R. Pop, Cooper, Micovschi – Luckassen
Rezerve: Kucher – Abeid, Carp, D. Rodrigues, Fabry, Omondi, Stahl, Iurasciuc, Marku
Antrenor: Mircea Rednic

Stadion: Dr. Constantin Rădulescu, Cluj-Napoca
Arbitru: Ionuț Coza / Asistenți: Marius Badea și Ionel Dumitru
Arbitru VAR: Szabolcs Kovacs / Arbitru AVAR: Andrei Moroiță

CFR începe meciul sus, făcând un presing ucigător. Arădenii nu s-au prea apropiat de poarta lui Sava. Prima ocazie vine, însă, abia în min.14, când Avounou ratează incredibil de la 11-12m, șutând pe lângă poartă. Urmează o serie de ratări, în min.15 prin Juricic, apoi în min.19 prin Muhar.

Avantajul că nu joacă Ajeti e că nu-l mai confundă comentatorii pe Juricic cu el. Altfel, croatul e mai lent decât prevede legea și sare mingea din el ca din colțul mesei.

CFR domină însă joacă mai mult de-a latul terenului. Dă senzația că ar conduce cu cel puțin 3-0 și trag de timp. Elocventă deplasarea de un minut a lui Tachtsidis spre colțul terenului ca să execute un corner.

Repriza a doua s-a desfășurat în aceeași notă, cu o posesie zdrobitoare pentru clujeni și cu o apărare ermetică a arădenilor.

Prima mare ocazie a celor de la UTA vine în min.61, când Căpușă trimite în bară. Tot în bară șutează și Tachtsidis în min.73.

Spre final de meci, CFR se precipită și mai ratează câteva ocazii din care de obicei nu rata. Concluzia acestui meci e că ceva e putred în Danemarca. Jocul încântător al clujenilor din primele etape s-a transformat într-un joc chinuit, cu o posesie sterilă și fără acele penetrări în viteză spre poarta adversă. Când joci lent și mai mult de-a latul, nu poți emite pretenții.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax