Connect with us

EVENIMENT

MIGRAȚIA spre zonele mai calde din sudul Europei modifică piața REZIDENȚIALĂ

Publicat


Preţul mediu de ofertă pentru locuinţe în Spania a urcat la 2.011 euro pe metrul pătrat în septembrie, cel mai ridicat nivel din mai 2012. Preţu­rile au urcat cu 6.3% comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, cea mai mare creştere anuală din aprilie 2019, potrivit Bloomberg.

În Portugalia, preţurile locuinţe­lor au consemnat cea mai mare creş­tere anuală din mai mult de trei dece­nii, sfidând aşteptările că scumpirea creditului va eroda cererea de pro­prietăţi din ţara sud-europeană. Preţurile locuinţelor au avansat cu 18,7% faţă de anul anterior.

Presiunile sunt acum în creştere pentru reducerea stimulentelor pen­tru cumpărătorii străini de locuinţe, în condiţiile în care ţara se confruntă cu preţuri în creştere şi o penurie de locuinţe accesibile.

Străinii au luat cu asalt Portuga­lia în ultimii ani în căutarea unui cli­mat mai cald şi a unor costuri de trai mai scăzute. Aceşti cumpărători sunt dispuşi să plătească mai mult de dublu pentru o locuinţă în Lisabona comparativ cu localnicii.

În Italia, valorile proprietăţilor sunt aşteptate să crească în general în 2023, situaţia variind de la oraş la oraş, notează The Local. Şi proprie­tă­ţile din Grecia stâr­nesc interesul cum­părătorilor străini. Germanii, ame­ri­­ca­nii, britanicii şi israe­lienii sunt cei mai interesaţi, potrivit Kathimerini.

Cetăţenii din Germania, SUA şi Marea Britanie constituie cele mai dinamice trei grupuri de cumpărători de locuinţe de pe piaţa grecească.

„În Ungaria, singura direcţie a pre­ţurilor de pe piaţa imobiliară a fost în sus”

Piaţa rezidenţială a Greciei a su­pravieţuit după două crahuri ale pre­ţu­rilor din 2008. În ultimii cinci ani, pre­ţurile locuinţelor au crescut puter­nic dato­ri­tă creşterii economice solide şi do­bân­zilor scăzute. Cele mai recen­te da­te indică o creştere de 11,2% a pre­­ţu­rilor în trimestrul trei al anului trecut.

Pe de altă parte, alte pieţe rezi­den­ţiale din Europa, ca cea a Unga­riei şi a Suediei, suferă din ce în ce mai mult de pe urma scumpirii cre­ditului şi scăderii încrederii con­sumatorilor.

În Ungaria, singura direcţie a pre­ţurilor de pe piaţa imobiliară a fost în sus, însă acum direcţia pare că ia sfârşit, ba chiar se inversează. Mulţi proprietari aşteaptă în loc să achiziţioneze proprietăţi rapid. Însă unii au fost obligaţi să-şi reducă pre­ţurile, ceea ce nu s-a mai întâmplat de ani întregi.

Numărul locuinţelor tranzacţio­na­te pe plan local a atins 5.853 în ianuarie, în scădere cu 46% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, relatează Budapest Business Journal.

Vânzările au scăzut cu 10% faţă de decembrie. Brokerul imobiliar Duna House estimează că gospodăriile maghiare au luat credite ipotecare de 37 miliarde de forinţi în ianuarie, în scădere cu 66% faţă de aceeaşi lună din 2022 şi cu 10% faţă de decembrie.

În Suedia, numărul falimentelor a atins cel mai ridicat nivel din cel puţin un deceniu în ianuarie, companiile de construcţii intrând sub presiune din cauza turbulenţelor de pe piaţa rezidenţială.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 15 ore de la București la Cluj, cu trenul! Zeci de minute de întârziere, din cauza restricțiilor de caniculă

Publicat

De

tren gara bun 2

Pasagerii trenului IR 1835 care a plecat din Gara de Nord din București duminică la ora 15.27 vor ajunge la Cluj-Napoca după aproape 16 ore. Călătoria durează în mod normal 14 ore, însă din cauza restricțiilor de viteză pe timp de caniculă, trenul înregistrează peste 100 de minute de întârziere.

Timpii de parcurgere a distanței feroviare dintre Capitală și Cluj a ajuns la valori fabuloase, în contextul în care CFR a redus viteza din cauza caniculei.

Cea mai mare întârziere o înregistrează la această oră trenul IR 1835 București Nord-Cluj-Napoca. Plecat din Capitală duminică la ora 15.27, trenul a acumulat, până în prezent, peste 100 de minute de întârziere.

Întârzieri mari s-au înregistrat pe tot parcursul zilei. Trenul IR 1836 care a plecat din Cluj-Napoca duminică la 9.10 a avut întârziere de 65 de minute până la desinația finală – Gara de Nord.

De exemplu, trenul IR 1734 care a părăsit Gara Cluj-Napoca duminică la ora 10.15 a avut întârziere de aproape o oră la sosirea în Capitală.

CFR a redus viteza din cauza caniculei

Zeci de trenuri au avut întârzieri de zeci de minute în toată țara, duminică, din cauza temperaturilor extreme.

CFR Călători a anunțat că trenurile circulă cu o viteză redusă cu 30 – 50 km/h pe anumite intervale de cale ferată de pe raza Regionalelor CF Bucureşti, Craiova, Timişoara, Iaşi, Galaţi şi Braşov, ca urmare a temperaturilor extreme de 39 – 42 de grade Celsius de duminică.

Întârzieri de zeci de minute au înregistrat mai multe trenuri care trebuiau să ajungă în Gara de Nord. Cea mai mare întârziere a avut-o trenul internațional care vine de la Viena: 100 de minute.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat a murit lovit de tren, în Apahida, în duminica Rusaliilor

Publicat

De

accident tren

Un bărbat de 60 de ani a fost lovit de tren în ziua de Rusalii, pe strada Tudor Vladimirescu din Apahida.

Accident feroviar pe strada Tudor Vladimirescu din Apahida, duminică seară. Un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost lovit mortal de tren.

Bărbatul a murit pe loc

Pompierii clujeni au intervenit cu o autostpecială și două ambulanțe SMURD. Din păcate însă, medicii nu l-au mai putut salva pe bărbat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente în apropierea străzii Tudor Vladimirescu din comuna Apahida, unde o persoană a fost lovită de tren.

Ajunse la fața locului, echipajele noastre au găsit victima care prezenta leziuni incompatibile cu viața. Din primele date, este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Alunecare de teren la baza sportivă „La Terenuri” din Mănăștur

Publicat

O alunecare de teren a avut loc în baza sportivă „La Terenuri” din cartierul Mănăștur.

O porțiune dintr-un versant din baza sportivă „La Terenuri” a luat-o la vale. Alunecarea de teren s-a petrecut pe aleea pietonală de lângă râu, a semnalat un cititor Cluj24.

Tot mai multe alunecări de teren la Cluj-Napoca

Amintim că, recent, mai multe alunecări de teren au avut loc la Cluj-Napoca. Printre ele se numără alunecarea unei porțiuni din strada Uliului de la finalul lunii aprilie, unde lucrările de consolidare au început recent.

Ulterior, o surpătură a avut loc pe strada Nicolae Modoveanu din Valea Chintăului, din cauza lucrărior la un șantier. O altă alunecare s-a petrecut recent, în urma unei ploi torențiale, pe strada Govora din Mănăștur.


 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Mii de credincioși, la tradiționala Procesiune de Rusalii din centrul Clujului

Publicat

Procesiunea de Rusalii s-a desfăşurat pe străzile din centrul municipiului Cluj-Napoca, duminică, 23 iunie. Peste 100 de preoți și mii de credincioși au participat la ceremonia religioasă.

Duminică, în centrul municipiului Cluj-Napoca a avut loc la tradiţionala Procesiune de Rusalii. Mii de credințioși și peste 100 de preoți au luat parte la manifestarea religioasă.

Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Sluba Vecerniei plecării genunchilor

De la ora 17, credincioșii, alături de toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la parohiile din municipiu, dar şi din parohiile învecinate Clujului, au participat pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca la slujba Vecerniei plecării genunchilor, săvârșită de Părintele Mitropolit Andrei.

Procesiune în centrul Clujului

În jurul orei 18.30 a început procesiunea propriu-zisă, din faţa Catedralei, credincioșii deplasându-se pe traseul: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin spatele Bisericii Sfântul Mihail) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu.

Procesiunea a avut în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, vor urma diaconii şi soborul preoţilor slujitori, în frunte cu IPS Andrei Andreicuț – mitropolitul Clujului, și PS  Benedict Bistrițeanul – episcop vicar, dar și elevi, studenţi şi credincioşi.

De-a lungul traseului, alaiul a avut trei opriri şi s-au rostit ectenii speciale. Credincioșii care au participat la procesiunea de Rusalii au primit spice de grâu.

Rugăciune pentru natură

După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane au fost rostite rugăciuni pentru natură, iar la final Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură.

Evenimentul i-a adus împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși clujeni, la marele praznic al Cincizecimii, care reactualizează evenimentul pogorârii Duhului Sfânt, actul mântuitor prin care ia ființă Biserica în chip văzut, ca realitate istorică concretă, ca anticipare a Împărăției viitoare a lui Dumnezeu.

Pentru buna desfăşurare a procesiunii, Primăria şi Poliţia au lua măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi au asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax