Connect with us

ACTUALITATE

Merele românești s-au copt prea repede în acest an. Mâncăm la iarnă mere din import, din Italia, Polonia, Grecia

Publicat


merele

Merele s-au copt prea repede, în august în loc de octombrie, iar multe din ele vor merge la procesare în fabrici de sucuri sau gemuri. La raft, vom avea în sezonul rece mere din Italia, Polonia şi Grecia, arată Mediafax.

Căldura excesivă, cu maxime de peste 40°C, a copt merele mai devreme. Anumite soiuri care în anii anteriori ajungeau la maturitate în luna octombrie acum au ajuns în luna august, spun pomicultorii care s-au apucat să culeagă fructele de toamnă din timpul verii.

Recolta este una medie din punct de vedere cantitativ, dar inferioară din punct de vedere calitativ şi vor merge cantităţi mai mari spre procesare, în timp ce Italia, Polonia, Spania, Franţa şi Grecia, principalii producători de fructe din UE, ne vor acoperi consumul de fructe proaspete din retail.

Merii, afectați de secetă

„Anul 2024 a început ca un an foarte bun şi a continuat ca un an capricios din perspectiva secetei şi temperaturilor excesive, iar acum vedem cum se termină recoltarea. În primăvară au rămas cele mai multe flori în meri din ultimii peste zece ani. Din fericire, în zona Dâmboviţa, cel puţin pe partea unde să află livezile noastre, nu au fost afectaţi nici de îngheţ, nici de grindină.

Dar, în vară, ceea ce preconiza un an extrem de bun, pentru că merii arătau foarte bine, odată cu instalarea secetei lucrurile s-au schimbat în rău.

Nu doar că merele au rămas foarte micuţe, ci au început să pice foarte multe, pentru că soiurile de mere care ajungeau la maturi­tate în octombrie au ajuns la maturitate la finalul lunii august, din cauza căldurii excesive“, a spus Corina Oprea, cofonda­toare a Crăiţei Merelor, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. Ea are o livadă cu o istorie de peste 60 de ani la Voineşti, judeţul Dâmboviţa.

Producție medie

Lucian Florea, preşe­dintele Asociaţiei Fruleg, care pune pe piaţă mere de Iţeşti din judeţul Bacău, spune că 2024 a fost un an extrem de dificil din punctul de vedere al climei.

El afirmă că şi în cazul soiurilor de mere timpurii, care se coceau la jumătatea lunii august sau la final de lună, acum au avut un avans de două-trei săptămâni. Anul acesta producţia Fruleg a fost de 60 t/ha faţă de 80 t/ha anul trecut.

„Am reuşit să ajungem în august cu o producţie bunişoară, dar numai în condiţiile în care am avut irigare şi fertilizare. Am luat legătura cu ceilalţi pomicultori, cei care n-au avut irigare şi fertilizare, şi au suferit foarte mult din punctul de vedere al climei şi al cantităţii de precipitaţii.

În anumite zone din România au avut precipitaţii, în anumite zone nu au avut precipitaţiile care le trebuiau. Producţia din România este medie ca şi cantitate, dar medie spre inferioară din punctul de vedere al calităţii“, a explicat Lucian Florea.

Locul 5 în UE

România produce anual circa 500.000 de tone de mere şi ocupă locul 5 în UE, conform Eurostat, dar în acest an temperaturile ridicate au „mâncat“ bună parte din producţie. Consumul total de mere se ridică însă la 650.000 de tone, iar pentru a-l acoperi aducem marfă din Polonia şi Ungaria.

„Polonia şi Ungaria, concurenţii noştri în mod direct, stau mult mai prost decât noi la producţii, pentru că au avut îngheţurile din primăvară şi pomii au fost prinşi în perioada de înflorit, ceea ce le-a diminuate foarte mult producţiile“, a subliniat Lucian Florea.

Astfel, importurile de mere vor creşte în sezonul rece faţă de anul trecut, iar iarna aceasta o să plătim mai mult pentru mere, spun producătorii.

Importurile de fructe s-au apropiat în 2023 de 1 miliard de euro şi îi generează României al doilea cel mai mare deficit comercial pe balanţa cu alimente, conform datelor INS.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. A început Cluj Pride 2025. Peste 3.000 de oameni au ieșit în stradă pentru drepturi egale pentru comunitatea LGBTQ+

Publicat

Mii de persoane s-au strâns sâmbătă în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a opt-a ediții Cluj Pride.

Cluj Pride, punctul culminant al unei săptămâni întregi de evenimente culturale și sociale dedicate comunității LGBTQ+, a început în Piața Unirii și va continua cu un marș pe traseul Ferdinand – Barițiu – Petru Maior, cu revenire în centrul orașului. Organizatorii estimează că la ediția din acest an vor participa în jur de 4.000 de persoane.

„Drepturile noastre nu mai pot fi amânate”

„Cluj Pride a ajuns anul acesta la cea de-a opta ediție și ca în fiecare an, suntem aici, pe străzile Clujului, pentru a cere drepturi egale pentru comunitatea LGBT din România, care în continuare este invizibilă din punct de vedere legal, în ceea ce privește relațiile pe care le avem și discriminarea cu care ne întâlnim în fiecare zi”, a declarat Sonia Manases, președinta Asociației Pride.

Clujul, un spațiu sigur pentru comunitatea LGBTQ+

Pentru mulți tineri, Clujul rămâne un loc de refugiu și auto-descoperire.

„Ne cunoaștem de aproape doi ani și jumătate, suntem împreună de atunci, stăm împreună. Trăim aici în Cluj, care e unul dintre cele mai sigure locuri în care să trăiești ca persoană queer, ceea ce nu se poate spune și despre locurile de unde am venit noi, ca studente. Eu vin dintr-un oraș mic din Bistrița-Năsăud, unde e multă stigmă și frică. Eu când eram acolo la liceu, mă gândeam numai la faptul că o să vin la facultate într-un oraș mare, în care o să pot să mă descopăr și să găsesc oameni ca mine”, mărturisesc Ana și Carmen, două participante la marș.

Alegerile, moment tensionat pentru comunitatea LGBTQ+

Totuși, nu lipsesc episoadele de tensiune.

„Mai ales în ultima perioadă, cu alegerile, a fost un fiasco, un haos total. Se simțea tensiunea pe stradă, ca persoană din comunitate, trebuia să fii mult mai vigilent, simțeai mult mai multe priviri urâte decât de obicei. Am avut și interacțiuni mai neplăcute, dar nu fizice. Am auzit și de niște băieți care au participat la un marș și care au fost hărțuiți în centrul Clujului. Tensiunea din pragul alegerilor se simțea peste tot”, spun cele două.

Cluj Pride 2025 continuă până pe 15 iunie, cu proiecții de filme, expoziții, dezbateri și petreceri tematice dedicate celebrării diversității și solidarității.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Ronaldinho: „Mă simt ca acasă la Cluj, sunt încântat. E o plăcere enormă să fiu aici, am fost primit cu brațele deschise”

Publicat

De

Mare jucător brazilian Ronaldinho, care va juca sâmbătă în BT Arena împreună cu mai mulți fotbaliști străini împotriva unei echipe compuse din jucători români, este fericit că a venit la Cluj-Napoca, unde a fost primit cu brațele deschise.

„Sunt fericit că am venit la Cluj și încântat. E o plăcere enormă, am fost primit cu brațele deschise. Fotbalul continuă magic, sunt jucători care îl fac magic și care vor duce mai departe magia acestui sport. Sunt fericit că sunt atâția copii care nu m-au văzut jucând și care se bucură. Mă simt recunoscător că am fost admirat de atâta lume, nu mă gândeam că voi ajunge aici, atât de departe de casă”, a spus Ronaldinho.

Cosmin Contra, Adi Mutu, Ronaldinho

Întrebat care a fost cel mai mare jucător de fotbal, Pele sau Maradona, acesta a răspuns că amândoi sunt mari idoli, fiind inegalabili, iar fiecare a avut magia lui.

Despre Sports Festival, Ronaldinho a spus că este un festival minunat, cu mulți copii care l-au primit cu multă căldură.

„Sunt încântat de ce am găsit aici, mă simt ca acasă, încă nu am plecat și doresc să mă întorc”, a conchis Ronaldinho.

Co-fondatorul Sports Festival, Patrick Ciorcilă, a declarat: „Mă bucur că am reușit să îl aducem pe Ronaldinho la Cluj și că au venit mulți jucători mari la meciul demonstrativ”.

Ronaldinho va participa la meciul dintre All Star Team și Team Romania

În echipa internațională vor juca mai juca: Adriano, Marco Materazzi, Wesley Sneijder, Júlio César, Ricardinho, Kevin Kurányi și Cristian Zaccardo. Aceștia vor evolua alături de Ronaldinho, în cel mai așteptat meci demonstrativ al verii, sâmbătă seară, pe BTarena. Antrenorul echipei internaționale este Felix Luz, fotbalist german, fost atacant.

Din Team Romania fac parte: Adrian Mutu, Bogdan Lobonț, Răzvan Raț, Cosmin Contra, Adrian Ilie, Alexandru Chipciu și Florin Cernat. Stafful tehnic va fi completat de Ioan Ovidiu Sabău, în calitate de antrenor al formației românești.

Citește mai departe

EVENIMENT

Campionii U-BT Cluj-Napoca, sărbătoriți azi la Sports Festival! Întâlnire cu fanii, de la ora 15

Publicat

Clujenii sunt așteptați azi, de la ora 15, la o întâlnire cu echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca, pe scena principală a Sports Festival, pentru a sărbători împreună al cincilea titlu consecutiv de campioană națională.

După o finală tensionată, decisă în meciul 5 pe terenul rivalilor de la CSM Oradea, baschetbaliștii antrenați de Mihai Silvășan au reușit o victorie dramatică, scor 68-67, aducând din nou trofeul la Cluj. Scorul general al finalei: 3-2 pentru U-BT.

Sosirea acasă a campionilor, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost marcată de momente emoționante. Autocarul echipei a fost întâmpinat pe malul Someșului de sute de suporteri, cu torțe, cântece și o atmosferă electrizantă. Tradiția băii în Someș a fost respectată.

Evenimentul de la Sports Festival le va oferi fanilor ocazia de a-i aplauda pe campioni, de a face fotografii, de a primi autografe și de a trăi din plin bucuria unei noi performanțe istorice pentru Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EDUCATIE

Proiectul iRIDE, dezvoltat de doi liceeni din Cluj, a obținut o Mențiune Onorabilă la Olimpiada Genius din SUA

Publicat

România a fost reprezentată cu succes la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de știință pentru tineri, la prestigioasa Olimpiadă Genius, găzduită de Rochester Institute of Technology din New York.

Proiectul iRIDE, realizat de Mara Cristiana Cioban de la Transylvania College și Gombos Domokos de la Colegiul Unitarian „János Zsigmond” Cluj-Napoca, a obținut o Mențiune Onorabilă la categoria Știință, fiind selectat dintre cele mai bune 200 de proiecte din lume, dintr-un total de peste 27.600 de înscrieri.

O soluție revoluționară pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Proiectul iRIDE propune un vehicul electric autonom, inteligent, destinat persoanelor nevăzătoare, pentru a le oferi mobilitate independentă în spațiile complexe ale aeroporturilor. Dotat cu senzori, inteligență artificială, comandă vocală și tastatură Braille, iRIDE este capabil să detecteze obstacolele în timp real, să urmeze rute personalizate și să ofere o experiență sigură și confortabilă utilizatorilor.

Mai multe detalii despre proiect, aici: EXCLUSIV. Proiect inovator a doi liceeni clujeni, prezentat în SUA. Ajută nevăzătorii să se descurce singuri în aeroporturi

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate