Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU.Medic reîntors la Cluj după 16 ani în spitale din SUA:Partea educațională e stimulantă, aici pot să-mi aduc contribuția

Publicat


Medic Blendea

Prof. dr. Dan Blendea a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în 1991 și, după o perioadă de 10 ani de lucrat ca medic și preparator și asistent universitar, a decis să plece în străinătate. A optat pentru SUA unde a lucrat 16 ani la două spitale de pe coasta de Est.

În anul 2018 s-a întors acasă, la Cluj-Napoca, și de atunci predă la UMF și tratează pacienți la Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu”, fiind profesor universitar la Catedra Cardiologie, Departamentul 5 Medicină Internă, Facultatea de Medicină a UMF și medic primar cardiolog cu integrare clinica în Secția Cardiologie III a Institutului Inimii.

Dr. Blendea vorbește într-un interviu pentru Cluj24 despre experiența americană, motivele întoarcerii acasă și modul în care se implică, din postura de profesor universitar, în pregătirea viitorului pentru generații de studenți și rezidenți ai UMF.

Îmbunătățirea pregătirii medicale

Rep: Ați absolvit UMF la Cluj-Napoca și ați profesat nouă ani ca medic la  Clinica Medicală V și ca preparator și asistent la universitate, înainte de a pleca în străinătate.

D.B: Am terminat facultatea în 1991 și după aceea, după o perioadă de stagiatură la Spitalul Clinic de Adulți, am ocupat locul prin concurs la Catedra Medicală 5,  la Spitalul Clinic de Întreprinderi, acum Spitalul Municipal. Acolo am stat până în 2002, când am plecat în Statele Unite ale Americii.

Rep: Ce v-a determinat să plecați în străinătate? Și de ce ați optat pentru SUA?

D.B: Eu și soția mea aveam cam aceeași poziție în UMF, eram asistenți amândoi, ea, la endocrinologie, eu la medicină internă, la Clujana. Și principalul motiv a fost să ne continuăm pregătirea și să ne îmbunătățim pregătirea medicală. De ce SUA?

Nu știu dacă a fost un motiv foarte bine cristalizat. Poate a contat și faptul că era mai clară modalitatea de a-ți echivala diploma și de a intra pe un făgaș clar și bine definit pentru SUA față de Europa, unde lucrurile nu erau atât de clare.

Deci pentru noi a fost mai simplu, deși a fost mai greu, deoarece trebuia să-mi echivalez toate examenele. În total cred că au fost patru examene de echivalare pentru SUA. Am găsit o zonă pe coasta de Est, în Connecticut, unde spitalele erau bune și pregătirea a fost bună pentru amândoi, deci am fost mulțumiți.

Baza materială nu se poate compara

medic Cluj

În Boston, la Massaschusetts General Hospital, împreună cu (prima imagine, de la stânga la dreapta) Patricia Tentea, Csilla Andrea Eotvos și Iulia Zehan, rezidente de cardiologie de an II de la Cluj

 

Rep: Ați lucrat în SUA, la două spitale – Bridgeport Hospital din Bridgeport și Massachusetts General Hospital din Boston. Cum sunt acestea față de cele din România și cum este sistemul de sănătate american? Ce ați descoperit acolo?

D.B: E foarte diferit, și față de Europa de Vest e diferit. Este, probabil, mult mai multă tehnologie și sunt mult mai mulți bani implicați în sistemul medical american.

Și baza aceasta materială nu se poate compara. Dar, până la urmă medicina tot medicină rămâne și pe noi ce am avut și ce am acumulat aici, în România ne-a ajutat foarte mult să ne adaptăm mai ușor acolo.

Medicina e cam la fel

Rep: Cum v-ați integrat? Ce au zis colegii medici, pacienții? Știau că veniți din România?

D.B: America e foarte pestriță și pacienții sunt de toate felurile, la fel și medicii. Mai erau și medici români, au fost din toată lumea, practic.

Și acesta  este, într-un fel, un lucru stimulant deoarece ai de-a face cu oameni cu origini etnice diferite, cu pregătiri diferite, dar până la urmă trebuie să găsești un numitor comun ca să te poți înțelege și să poți să funcționezi ca o echipă. Și ne-am descurcat, nu a fost greu.

Rep: Școala de medicină clujeană, baza solidă pe care ați primit-o aici, v-a fost de folos?

D.B: A fost foarte utilă, în special la început. Tot ce știam noi din România, ce acumulasem și învățasem aici, s-a dovedit a fi corect și ne-a ajutat, în special partea clinică pe care am acumulat-o, experiența clinică pe care o acumulezi de-a lungul celor aproape 10 ani, ceea ce ne-a ajutat mult.

Medicina e cam la fel și organismul uman e cam la fel peste tot.

Volumul de muncă mult mai mare

Rep: Cum v-a schimbat experiența americană?

D.B: Acolo diferența este că volumul de lucru e mult mai mare. Am acumulat noi experiență aici, în România, dar acolo, totul se petrece într-un ritm mult mai intens și volumul de lucru este mult mai mare.

Mergeai la spital dimineața la ora 6 și plecai seara la 20 sau la 22, în funcție de rotație, dar ajungeai, câteodată, să ai 70 – 80 de ore pe săptămână de lucru. Și câteodată aveai o zi de repaus în weekend, câteodată aveai jumătate. Erau perioade în care era chiar aglomerat.

Pacienți din Japonia

Rep: Ați avut cazuri mai speciale pe care le-ați tratat acolo, niște pacienți cu probleme de sănătate mai deosebite pe care ați reușit să îi repuneți pe linia de plutire? Sunt pacienți americani care vă datorează viața sau îmbunătățirea stării de sănătate?

D.B: Da, sigur că sunt, și asta în special în perioada în care am fost la Boston, unde rolul meu era un pic diferit față de perioada din Connecticut, unde eram mai mult pe post de învățăcel și puterea de decizie era oarecum limitată. La Boston, la ultimul spital unde am fost, am avut ocazia să mă lovesc de tot felul de cazuri mai dificile.

Am lucrat în electrofiziologie, au fost pacienți cu aritmii pe care pe care am reușit să îi tratez și care și acum îmi mai trimit mesaje de mulțumire și cu care mă înțeleg foarte bine.

Am mai avut și pacienți până și din Japonia, o familie din Japonia care era în vizită la Boston, iar atât soția, cât și soțul mi-au devenit pacienți. Soției i-am implantat un pacemaker, iar pe soțul acesteia l-am tratat cu medicamente. Și când au ajuns înapoi în Japonia, la ei acasă, au fost evaluați de doctorii de acolo care au fost foarte mulțumiți de tratamentul primit în America.

Și acum îmi mai trimit scrisori din când în când. Deci ai satisfacții.

Premii importante

Rep: Ați primit și premii importante în SUA. Ce înseamnă acestea pentru cariera dvs?

D.B: Cel mai important a fost un premiu al Societății de Electrofiziologie Americane – Heart Rhythm Society care se numește ”Michel Mirowski”, un premiu care mi-a permis, și care s-a asociat și cu un an de susținere financiară, să fac tranziția de la nivelul de învățăcel, de fellow în  electrofiziologie la medic specialist în America.

Și pe lângă asta, a însemnat o recunoaștere academică a muncii pe care o depusesem până acolo. În perioada din Connecticut au fost mai multe premii legate, în special, de cercetarea științifică.

Nu am vrut neapărat să rămânem în străinătate

Rep: După 16 ani, ați hotărât să vă întoarceți acasă, la Cluj. Ce v-a determinat să luați o astfel de decizie?

D.B: Decizia de a reveni acasă am luat-o împreună cu soția mea, așa cum am luat, împreună, decizia să mergem în America și a fost multifactorială, nu a fost un singur motiv. Au fost mai multe motive care au de-a face și cu familia.

Atunci când am plecat, principalul nostru motiv a fost să ne îmbunătățim pregătirea profesională, ceea ce cred că am reușit. Ne atinsesem scopurile și scopul nu era să rămânem pe viață în străinătate.

Nu am avut niciodată ideea asta că trebuie musai să rămânem. Eu cred că în lumea asta modernă, în care există așa de multă mobilitate, nu trebuie neapărat să te legi de un loc și să rămâi lipit neapărat de el.

Înveți că ai o anumită valoare

Medic Cluj

În Cluj-Napoca, împreună cu studenții și rezidenții la diverse activități clinice, științifice și educaționale

 

Rep: V-ați întors acasă la Cluj-Napoca și tratați pacienți la Institutul Inimii și predați și la UMF. Cu experiența dumneavoastră, ce împărtășiți pacienților de aici și studenților cărora le predați?

D.B: Dacă ar fi să rezum la esență, la ceea ce am învățat acolo, este că  înveți lucruri legate de subspecialitățile pe care am ajuns să le facem acolo în America.

Soția mea a făcut endocrinologie și anumite aspecte ale endocrinologiei, eu am făcut electrofiziologie cardiacă. Eu plecasem de aici cu cardiologia și medicina internă.

Poate cel mai important lucru este că ajungi să înveți că ai o anumită valoare și că reușești să te validezi în orice loc din lumea asta, oricât de bun sau mai puțin bun ar fi, am reușit să ne descurcăm, să ne dea încredere de sine și să înțelegem că întotdeauna avem ceva nou de învățat și că asta îți dă și un grad de modestie.

Cred că acesta este, poate, cel mai important lucru, faptul că ne-am învățat valoarea proprie și am învățat faptul că medicina este ceva infinit, iar drumul pe care îl parcurgi în procesul de învățare este cel care îți dă satisfacțiile cele mai mari.

Ceea ce facem este bine

Dar nu o să ajungi niciodată să știi totul.

După nu știu câte spitale pe unde am umblat noi, avem o privire de ansamblu asupra lucrurilor și ne dă puțină liniște că ceea ce facem este bine.

Toate aceste lucruri am încercat să le împărtășesc cu studenții și cu rezidenții de la UMF, deoarece, până la urmă, motivul principal pentru care am revenit în România și în partea asta academică, este să împărtășim ce am învățat acolo și ce am învățat pe parcursul întregii cariere.

Și pe asta am pus accentul, nu atât neapărat pe partea clinică, cât pe partea asta educațională, cu studenții și cu rezidenții și partea de cercetare.

Sistemul medical românesc a evoluat în bine

Rep: Cum ați redescoperit după 16 ani sistemul de sănătate din Cluj? Institutul Inimii, aparatura medicală, medicii, UMF, câte s-au schimbat în cei 16 ani cât ați fost plecat?

D.B: S-a schimbat foarte mult și a evoluat în bine. Și baza materială s-a îmbunătățit, nu se compară cu ce exista când am plecat eu în 2002. Și mentalitățile au avansat.

Că nu e exact cum am vrea noi să fie, e adevărat, dar diferența e foarte mare. Poate pentru cei care au fost în România în toată perioada asta e mai greu să perceapă evoluția, dar pentru cineva care revine după o perioadă mai mare de absență și compară cum era România și sistemul medical din Cluj la începutul 2000 cu ce e acuma, e o diferență ca de la Cer la Pământ.

Faptul că mai sunt anumite aspecte care pot fi îmbunătățite, îți dau un scop în viață.

În special partea educațională, imi place, este stimulantă pentru mine și pot aici să-mi aduc contribuția cel mai mult.

Importanța educației

Rep: Credeți că puteți schimba ceva în sistemul de sănătate din România, la nivelul predării la UMF?

D.B: Pe partea educațională, cu puterile mele limitate, cred că da, la studenți, dar în special la rezidenți. Educația rezidenților e puțin diferită față de sistemul școlar din liceu sau de la începutul facultății, aici îi iei și lucrezi cu ei, îi modelezi. Este o perioadă de șase ani de zile și practic, aproape zi de zi îi vezi și poți să îi educi.

Medicina e foarte grea și durează foarte mult să se formeze un medic bun, dar satisfacția pe care o ai când îi vezi că încep să dea rezultate e deosebită, în special pentru rezidenți.

Și aici cred că aș avea posibilitatea să mai îmbunătățesc lucrurile. Educația aici, în România, la toate nivelurile, poate fi îmbunătățită începând de la școala primară până la nivel universitar.

Efort pentru ameliorarea educației

Rep: Ies studenții mai buni, cei care sunt în grija dumneavoastră la UMF?

D.B: Eu sunt la catedra de cardiologie, lucrăm cu studenți de anul 5 în special, dar mai sunt și studenți de ani mai mici care vin la lucrări de diplomă, dar în special sunt studenți mai avansați, de anul 5, cu care facem cardiologie și medicină internă și am văzut dintre ei foarte interesați.

Eu cred că viitorul medicinii în România depinde foarte mult de importanța pe care o acordăm educației viitorilor medici și din acest punct de vedere lucrurile s-au îmbunptățit semnificativ în ultimii ani.

Chiar dacă o parte din absolvenții de medicină pleacă în străinatate, o mare parte rămân și pentru cei care rămân eu zic că va fi bine. Și ați văzut că și dintre cei plecați sunt unii care se întorc în țară.

Trebuie înțeles, totuși, că dacă vrem ca perspectivele pentru sistemul medical din România să se îmbunătățească, acest efort depus pentru ameliorarea educației trebuie să fie constant. În acest domeniu munca în asalturi nu-și are locul.

 

Medic Cluj

Împreuna cu rezidenții, cu prezentări atât la congresele Societății Române și Europene de Cardiologie, cât și la American Heart Association în 2022 și 2023

 

Foto 2 – În Cluj-Napoca, împreună cu studenții și rezidenții la diverse activități clinice, științifice și educaționale.

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Soluții propuse de studenți pentru sprijinirea Clujului în atingerea neutralității climatice. Cele mai bune proiecte, premiate

Publicat

De

Studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai au prezentat propunerile lor pentru sprijinirea municipiului Cluj-Napoca în atingerea neutralității climatice. Cele mai bune proiecte au fost premiate.

Evenimentul „Tech for Climate”, organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, a avut loc vineri, 17 ianuarie 2025, în Amfiteatrul „Simone Veil”. Evenimentul a avut ca scop evidențierea și premierea soluțiilor inovative propuse de studenți pentru sprijinirea eforturilor orașului de a deveni neutru din punct de vedere climatic.

Proiecte concepute de studenții din Cluj

În cadrul evenimentului au fost prezentate și premiate soluțiile inovative propuse de echipe interdisciplinare de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai (Facultățile de Matematică-Informatică, Geografie și Știință și Ingineria Mediului), care au colaborat cu studenți ai Universității din Oslo, Facultatea de Arhitectură și Design. Cele opt echipe, formate din 60 de studenți, au identificat soluții creative la cele două provocări principale:

  • AI-Driven Carbon Footprint Tracker in Cluj
  • Walk Safe in Cluj

Aceste soluții au ca scop sprijinirea eforturilor orașului Cluj-Napoca pentru atingerea neutralității climatice.

Aplicație de mers pe jos, de calcul al amprentei de carbon sau de eficiență energetică

În cadrul evenimentului, echipele de studenți au prezentat aplicații menite să contribuie la reducerea poluării. Printre acestea, s-au numărat o aplicație mobilă care optimizează mersul pe jos în oraș, oferind trasee personalizate, dar și o aplicație de calculare a amprentei de carbon pentru gospodărie și o aplicație care oferă informații privind consumul clădirilor publice din oraș.

Cele mai bune dintre acestea au fost premiate, în urma deliberării juriului.

Obiective ambițioase, soluții inovatoare

Printre principalele obiective ale proiectului se numără:

  • Crearea de noi oportunități de învățare despre schimbările climatice;
  • Dezvoltarea unei rețele de tineri promotori ai neutralității climatice;
  • Promovarea cetățeniei active și a artei stradale ca metodă de conștientizare.

În cadrul evenimentului Tech for Climate, au fost prezentate și premiate proiectele inovative ale studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai (Facultățile de Matematică-Informatică, Geografie și Știința Mediului) și de la Universitatea din Oslo, Facultatea de Arhitectură și Design.

Cluj-Napoca, neutru climatic până în 2030

În 2022, municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice.

Proiectul„Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic: Planificare, coordonare, inspirație” a fost depus spre finanțare de către UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării Dezvoltării şi Inovării, împreună cu cele trei municipalități din România selectate în Misiunea Europeana pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030, Cluj- Napoca, Sector 2 – București și Suceava, precum și cu reprezentanți ai ecosistemelor locale din acestea, în parteneriat cu reprezentanți ai municipalităților din Norvegia și Islanda care fac parte din Misiune: Oslo, Trondheim, Stavanger și Reykjavik.

Anul acesta, în luna aprilie, va mai avea loc evenimentul de final de proiect în care vor fi prezentate detaliat rezultatele proiectului, precum și oportunitatea folosirii acestora ca premise pentru dezvoltarea altor proiecte care au scopuri similare.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujul dă tonul. Emil Boc anunță reguli obligatorii pentru livratorii de mâncare: „Dacă nu, începem cu amenzile!”

Publicat

De

Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România care reglementează siguranța livratorilor de mâncare. Autoritățile locale cer firmelor de food delivery să asigure echiparea corespunzătoare a livratorilor pe biciclete sau scutere.

Primarul Emil Boc a anunțat, în ședința Consiliului Local de vineri, 17 ianuarie, că Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Instituția Prefectului Cluj, a constituit un grup de lucru pentru a discuta cu reprezentanții firmelor de food delivery.

Scopul principal al acestei inițiative este de a cere firmelor să echipeze corespunzător vehiculele utilizate de livratori, pentru a preveni producerea de accidente, a explicat Emil Boc.

Firmele au termen până în 15 februarie să se conformeze

Astfel, firmele de food delivery au termen până pe 15 februarie să implementeze măsurile cerute. După această dată, autoritățile vor începe să aplice amenzi celor care nu respectă noile reguli.

Clujul este primul oraș din țară care introduce astfel de măsuri pentru protejarea livratorilor, un segment de lucrători aflat în creștere rapidă, dar adesea expus riscurilor.

Tot mai multe acccidente cu livratori

Emil Boc a subliniat că această inițiativă vine pe fondul numărului tot mai mare de accidente în care sunt implicați livratorii. Cel mai recent incident a avut loc luni, în Florești, când un livrator de 22 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de un șofer.

„Este o problemă pe care nu o mai putem ignora” a adăugat primarul.

Firmele de livrare vor fi obligate să echipeze bicicletele și motocicletele livratorilor cu elemente de siguranță obligatorii, precum lumini, veste reflectorizante și alte dotări conforme normelor de siguranță rutieră. În caz contrar, autoritățile vor aplica amenzi.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, lecție de patriotism pentru consilierii locali AUR Cluj-Napoca. Cer un buget mai mic pentru Mica Unire

Publicat

De

O dezbatere din Consiliul Local Cluj-Napoca pe tema bugetului alocat pentru sărbătorirea Micii Uniri a culminat cu o lecție de patriotism oferită de primarul Emil Boc consilierilor locali AUR, care au solicitat reducerea bugetului alocat evenimentului.

Consilierul local AUR, Aurel Damian, a deschis discuția subliniind că suma alocată – 200.000 de lei – este semnificativă, având în vedere situația economică actuală a României. El a sugerat identificarea unor alternative mai ieftine pentru sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie.

„Ținând cont de situația economico-financiară a țării, nu înțeleg de ce este nevoie de a avea o sumă care nu este mică pentru această sărbătoare. Aș vrea să vă întreb dacă nu am putea găsi altă modalitate de a putea sărbători ziua de 24 Ianuarie”, a declarat Aurel Damian.

Emil Boc: „Istoria trebuie respectată”

Replica primarului Emil Boc a fost fermă și argumentată, insistând asupra importanței cunoașterii istoriei naționale.

„Eu cred că o țară care nu își respectă istoria nu are viitor. 24 Ianuarie este momentul în care primul nucleu al statului unitar român a fost format. Poate, mai mult ca niciodată, avem nevoie de unitate națională, să ne arătăm rădăcinile și de unde venim, pentru a vedea unde mergem”, a arătat edilul.

Boc: „Nu avem 200.000 lei pentru a-i omagia pe înaintași?”

Primarul a făcut referire la dificultățile istorice prin care a trecut România, comparând sacrificiile de atunci cu resursele minime necesare pentru omagierea înaintașilor.

„Cum să spunem noi, în 2025, că nu avem 200.000 de lei pentru a-i omagia pe cei care au făcut posibil acest moment? Tot poporul a făcut unirea. Istoria nu trebuie să ne divizeze, ci să îi dăm importanța meritată”, a mai spus Emil Boc.

Consilierii AUR, sugestii pentru reducerea bugetului

Consilierul local AUR, Călin Cozma, a intervenit cu o sugestie, propunând implicarea artiștilor locali pentru reducerea costurilor.

„Mulțumim pentru lecția de istorie, domnule primar. Am o mică sugestie, pentru că cred că este tardiv să mai modificăm acum acest buget, probabil artiștii sunt pregătiți să vină, dar să nu uităm că avem cel mai bun colegiu național de muzică la Cluj-Napoca, putem să avem soliști de acolo care nu costă așa mult. Să nu uităm că avem și o Școală Populară de Arte, avem o Academie de Muzică și putem, naționaliști, patrioți și clujeni, să ne promovăm tinerii de aici din Cluj, pe bani mai puțini, pe viitor”, a arătat acesta.

Boc: „Patriotismul nu trebuie să fie împotriva cuiva”

Primarul Emil Boc a răspuns propunerii reiterând sprijinul constant acordat artiștilor locali, dar a atras atenția asupra riscurilor unei viziuni naționaliste înguste:

„Vă asigur că artiștii locali sunt susținuți, și nu într-o manieră naționalistă, pentru că eu nu cred că trebuie să promovăm pe cineva împotriva altcuiva. Când ești patriot, nu promovezi pe cineva împotriva altcuiva, ci pui în valoare ceea ce suntem toți și respectându-ne identitatea culturală a fiecăruia dintre noi.

După părerea mea, a fi un bun patriot înseamnă să îți pui în valoare ce ai tu bun, dar nu împotriva celuilalt, pentru că altfel readucem demonii trecutului cu care nu mai vrem să ne întâlnim. A fi patriot și a fi, din acest punct de vedere, naționalist, cred că trebuie să înțelegem că ne promovăm ceea ce avem bun. Nu trebuie făcut împotriva cuiva, ci cu toții să ne bucurăm unii de alții”, a mai subliniat edilul.

Primăria Cluj-Napoca alocă suma de 250.000 de lei din bugetul local pe anul 2025 pentru organizarea evenimentului „24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române”, cu concerte, paradă și artificii de zi.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident în Piața Avram Iancu. O femeie, lovită de o mașină

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc vineri în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, o femeie în vârstă fiind lovită de o mașină. 

Din primele informații, femeia traversa strada ca pieton când a fost suprinsă de un autoturism.

Aceasta a fost transportată la spital de un echipaj de la SMURD, fiind conștientă și cooperantă.

Traficul rutier a fost blocat în zonă mai mult timp.

Polițiștii de la Rutieră încearcă să stabilească exact cauzele accidentului.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate