Connect with us

ACTUALITATE

Măsuri suplimentare luate de guvern pentru sprijinirea mediului privat

Publicat


Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a prezentat măsurile pe care le va adopta pentru a sprijini mediul economic. Una dintre măsurile importante este că MM-urile pot amâna plata utilităților și a chiriilor dacă obțin de la Ministerul Economiei certificatul de situație de urgență.

Cele mai importante măsuri:

– Guvernul suspendă sau oprește începerea măsurilor de executare silită prin poprire a persoanelor fizice.

– Implementarea unui program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru a diminua subvenționarea dobânzilor prin acordarea unor credite.

– Ministerul Finanțelor garantează acordarea finanțărilor în proporție de 80% pentru IMM și va acorda garanții pentru microîntreprinderi și întreprinderi  mici pentru finanțarea capitalului de lucru în proporție de 90%.

– Prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, pe teren și pe mijloacele de transport.

– Ministerul Finanțelor Publice va acorda un împrumut de 1.15 miliarde de lei companiei UNIFARM S.A. pe o perioadă de 6 luni pentru achiziționa echipamentele sanitare necesare.

Ministerul Finanțelor Publice va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea efectelor rãspândirii virusului COVID-19, prin garantarea unor credite, subvenționarea dobânzilor pentru aceste finanțãri, facilitãți pentru societãțile care întâmpinã dificultãți financiare, prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligațiilor bugetare și a termenelor de platã a impozitelor locale datorate de populație.

Fiscul va suspenda popririle pentru populație, iar IMM-urile care obțin certificat de situație de urgențã vor putea amâna plata utilitãților și a chiriilor.

Potrivit actului normativ aprobat miercuri de Guvern, Ministerul Finanțelor va garanta pânã la 80% din valoarea finanțãrilor acordate IMM.

Valoarea maximã a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depãși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 milioane lei. Pentru creditele de investiții, valoarea maximã a finanțãrii este de 10 milioane de lei. Totodatã, valoarea maximã cumulatã a finanțãrilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilitãți este de 10 milioane lei.

Pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici, statul va acorda garanții pentru credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, exclusive dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90%.
Valoarea maximã a finanțãrilor va fi de 500.000 lei pentru microîntreprinderi și de 1 milion de lei pentru întreprinderile mici.

Valoarea maximã a fiecãrei finanțãri acordate unui beneficiar nu poate depãși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita pragurile prevãzute anterior.
Ministerul Finanțelor Publice va subvenționa 100% din dobânzile pentru creditele ce urmeazã a fi garantate, atât pentru microîntreprinderi, cât și pentru întreprinderi mici și mijlocii.

Dobânda va fi subvenționatã de la momentul acordãrii creditului pânã la data de 31 martie 2021.
Acordarea subvenției de dobândã se menține în anii 2021-2022, începând cu luna aprilie 2021 doar în condițiile în care creșterea economica estimatã de CNSP pentru acești ani se situeazã sub nivelul celei înregistrate în anul 2020 și se stabilește prin Hotãrâre de Guvern.

Obligațiile fiscale restanțe și alte creanțe bugetare se vor achita din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordate în cadrul programului.
Perioada de garantare a creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru va fi de 36 de luni cu posibilitatea prelungirii cu 36 de luni. Pentru creditele de investiții a fost menținutã perioada de 120 de luni. MFP va acoperi de la buget și comisionul de administrare pentru acoperirea costurilor de acordare și monitorizare a garanțiilor acordate de F.N.G.C.I.M.M.

Guvernul a decis sã se suspende sau sã nu înceapã mãsurile de executare silitã prin poprire a persoanelor fizice, cu excepția executãrilor silite care se aplicã pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotãrâri judecãtorești pronunțate în materie penalã.
Mãsurile de suspendare a executãrii silite prin poprire asupra sumelor urmãribile reprezentând venituri și disponibilitãți bãnești se aplicã, prin efectul legii, de cãtre instituțiile de credit sau terții popriți, fãrã alte formalitãți din partea organelor fiscale.

Actul normativ mai prevede cã, pe perioada stãrii de urgențã, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã și neachitate pânã la încetarea mãsurilor prevãzute de starea de urgențã nu se calculeazã și nu se datoreazã dobânzi și penalitãți de întârziere conform Codului de procedurã fiscalã. Aceastã facilitate va fi menținutã pentru încã 30 de zile de la încetarea stãrii de urgențã. În acest fel, contribuabilii sunt eligibili sã participe, de exemplu, la procedurile de achizițiile publice derulate în aceastã perioadã sau sã nu li se anuleze diverse autorizații.

Având în vedere riscul apariției unor dezechilibre financiare la nivelul economiei naționale cu impact asupra contribuabililor, a fost consideratã necesarã prorogarea dispozițiilor referitoare la termenele de depunere a notificãrilor și a cererilor depuse de aceștia pentru a beneficia de mãsurile de restructurare a obligațiilor bugetare.

Astfel, s-a decis prorogarea termenului pentru depunerea intenției de restructurare pânã la data de 31 iulie 2020 și prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare pânã la data de 30 octombrie 2020.

Prin derogare de la prevederile privind Codul Fiscal, contribuabilii care aplicã sistemul de declarare și platã a impozitului pe profit anual, cu plãți anticipate efectuate trimestrial, pot efectua plãțile anticipate trimestriale pentru anul 2020, la nivelul sumei rezultate din calculul impozitului pe profit trimestrial curent. Modul de calcul se pãstreazã pentru toate trimestrele anului fiscal 2020.

De asemenea, pentru cei care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, se aplicã pentru plãțile anticipate datorate pentru trimestrele rãmase din anul modificat care se încheie în anul 2020, precum și pentru calculul celor care sunt aferente trimestrelor din anului fiscal modificat care începe în anul 2020 și sunt cuprinse în anul calendaristic 2020.

De asemenea, pe durata stãrii de urgențã, întreprinderile mici și mijlocii care dețin certificatul de situație de urgențã emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiazã de amânarea la platã pentru serviciile de utilitãți – electricitate, gaze naturale, apã, servicii telefonice si de internet, precum și de amânarea la platã a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.

Prin derogare de la alte dispoziții legale, în contractele în derulare, altele decât cele prevãzute anterior încheiate de întreprinderile mici sau mijlocii, care dețin certificatul de situație de urgențã emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, poate fi invocatã forța majorã împotriva acestora numai dupã încercarea, doveditã cu înscrisuri comunicate între pãrți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de urgențã.

Guvernul a decis și prorogarea termenului de platã pentru impozitul pe clãdiri, impozitul pe teren, respective impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, perioadã în care se vor primi în continuare bonificațiile stabilite de consiliile locale.

În aceste condiții, Guvernul a aprobat ca plata ratelor și dobânzilor aferente împrumuturilor din venituri rezultate din privatizare acordate de Ministerul Finanțelor Publice unitãților administrative-teritoriale sã se poate amâna, la cererea acestora, pe o perioadã de trei luni, de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanțe de urgențã. Pentru aceastã perioadã Ministerul Finanțelor Publice nu calculeazã dobânzi și dobânzi de întârziere. Facilitatea nu este acordatã împrumuturilor care înregistreazã restanțe la platã.

Ținând cont de necesitatea achiziției în continuare a materialelor și echipamentelor sanitare necesare, Ministerul Finanțelor Publice acordã un împrumut din venituri rezultate din privatizare în valoare de 1,15 miliarde lei Companiei Naționale UNIFARM S.A., pe o perioadã de 6 luni.

Începând cu data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã, pe perioada stãrii de urgențã instituite pe teritoriul României, se autorizeazã ordonatorii principali de credite sã efectueze virãri de credite bugetare și credite de angajament neutilizate, dupã caz, astfel încât sã asigure fondurile necesare pentru aplicarea mãsurilor de combatere și prevenire a rãspândirii infectãrii cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Ministerul Finanțelor Publice va aproba repartizarea pe trimestre a virãrilor de credite bugetare și credite de angajament, pe baza comunicãrilor transmise de ordonatorii principali de credite a virãrilor în termen de 5 zile lucrãtoare de la data efectuãrii.

 

Un articol de Ștefan Chețan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Parcare într-o intersecție în cartierul Gheorgheni. Rupe-ți-ai permisu’

Publicat

parcare

O clujeancă a reclamat, joi, parcarea ”minunată” fix intr-o intersecție din cartierul Gheorgheni, zona străzillor Albini – Heltai Gaspar, în apropierea fostei școli generale nr. 22. 

”M-a deranjat că a pus în dificultate o ambulanță ce transporta un pacient la dializă. Am sunat la numărul de pe bord să vină să mute mașina.

Doamna care a venit era foarte indiferentă. Noi toți am deranjat o mașină parcată în intersecție”, a relatat clujeanca.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj

Publicat

paste 3

Carrefour a început o amplă campanie de retragere și rechemare de la consumatori a 12 sortimente de paste alimentare marca Carrefour Classic, fabricate de Ghigi 1870 S.p.A., indiferent de lot sau termen de valabilitate.

Măsura a fost luată după ce s-a constatat că produsele nu aveau menționat pe etichetă posibilul conținut de muștar, un important alergen care poate provoca reacții severe persoanelor sensibile.

Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj

Produsele au fost vândute în principalele orașe din țară, inclusiv București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați, în cele peste 300 de magazine ale rețelei.

Sortimentele retrase includ diverse tipuri de paste, atât obișnuite cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.

Consumatorii care dețin aceste produse sunt sfătuiți să nu le consume, în special persoanele alergice la muștar, și să le returneze în orice magazin Carrefour din rețea. Contravaloarea va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj. Pompierii au îndepărtat table desprinse de pe acoperișuri, dar și copaci

Publicat

De

Vântul produce stricăciuni la Cluj

Vântul deosebit de puternic a produs stricăciuni în Cluj-Napoca, dar și la Turda.

Echipajele de pompieri au intervenit pentru a îndepărta în special elemente de pe acoprișuri, care reprezintă pericol pentru trecători, dar și copaci.

Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj

Mai multe localități din județul Cluj sunt sub avertizare de vânt puternic. Rafale de vânt au afectat în această după-amiază mai multe clădiri, dar și copaci.

Echipajele ISU Cluj au fost solicitate să intervină în mai multe locații pentru îndepărtarea unor elemente de construcție sau arbori care prezentau risc de prăbușire.

Până în acest moment, s-au înregistrat următoarele intervenții:

  • Calea Victoriei, municipiul Turda – degajare elemente de acoperiș (dolii desprinse)
  • Piața Abator, Cluj-Napoca – intervenție pentru tencuială căzută; acțiune desfășurată de Detașamentul 2 Cluj-Napoca și Detașamentul 1 Cluj-Napoca
  • Str. Vasile Lupu 21, Cluj-Napoca – degajare tablă desprinsă de pe acoperiș
  • Str. Burian, municipiul Turda – îndepărtare stâlp de lemn căzut
  • Str. Bună Ziua 35, Cluj-Napoca – intervenție pentru acoperiș din tablă desprins
  • Str. Tăbăcarilor 2, Cluj-Napoca – tablă desprinsă de pe acoperiș; echipajele urmează să intervină
  • Str. Einstein 2, Cluj-Napoca – intervenție pentru degajarea unui element de construcție aflat în pericol de prăbușire

Echipajele ISU Cluj acționează în continuare pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate și monitorizarea acestora prin dispeceratul comun ISU-SAJ, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

O clujeancă, „Raportor” în cadrul conferinței europene care analizează „Clean Industrial Deal” – planul UE de reindustrializare

Publicat

De

Raportor

Clujeanca Dana Novăcescu a fost desemnată „Raportor” în cadrul conferinței europene care analizează „Clean Industrial Deal” – noul plan al UE de reindustrializare.

Aceasta a fost desemnată „Raportor” pentru sesiunea de lucru pe tema Strategiei Bioeconomiei (Bioeconomy Strategy), parte integrantă a „Clean Industrial Deal”, în cadrul Conferinței Anuale a Platformei Europene pentru Economia Circulară (European Circular Economy Stakeholder Platform), care se desfășoară, joi, la Bruxelles.

Conferința intitulată „Circular Economy Stakeholder Dialogue” are ca principal obiectiv să prezinte și să analizeze noul plan european de industrializare – „Clean Industrial Deal” – plan propus de Comisia Europeană, la sfârșitul lunii februarie, pentru revitalizarea industriei europene prin decarbonizare curată și promovarea economiei circulare.

„Clean Industrial Deal” este menit să înlocuiască și să înlăture efectele „Green Deal”, plan ideologizat și înțesat de reglementări și restricții, care a afectat gravindustria, economia și competitivitatea UniuniiEuropene.

Discurs la Bruxelles

Dana Novăcescu a susținut și un discurs în plenul Conferinței, în calitatea ei de reprezentantă de tineret a Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă–  (ESDN Youth Network). Ea este singurul tânăr prezent în panelul dedicate analizării planului UE – „Clean Industrial Deal”.

Clujeanca va susține implicarea și participarea tinerilor în cadrul acestui plan de reindustrializare al Uniunii Europene și va prezenta o propunere concretă prin care Uniunea Europeană să folosească cea mai puternică, curată și inepuizabilă energie pe care o are continentul nostrum și anume energia și creativitatea tinerilor.

Conferința reunește la Bruxelles lideri din industrie, factori de decizie politică, membri ai Comisiei Europene din Direcția Generală Mediu (DG ENVIRONMENT) și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta despre prioritățile cheie ale economiei circulare ale UE pentru mandatul 2024-2029.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate