EVENIMENT
FOTO. Mașină RĂSTURNATĂ în Poieni. Un bărbat, transportat la spital de SMURD

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit, sâmbătă, la un accident rutier petrecut pe raza localității Poieni.
În accident a fost implicat un singur autoturism, care era răsturnat atunci când au ajuns echipajele operative la fața locului. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar doi bărbați au primit îngrijiri medicale.
”În cele din urmă, unul dintre aceștia, în vârstă de aproximativ 60 de ani, a fost transportat la spital. La misiune au luat parte, din partea ISU Cluj, o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, au transmis pompierii.
Șoferul, testat pentru alcool
UPDATE. Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, de 53 de ani, din județul Sibiu, care circula cu autoturismul înspre Cluj-Napoca, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, acroșând parapetul din sensul opus, ulterior răsturnându-se în fața unui imobil, unde a accidentat un bărbat de 62 de ani.
În urma impactului, bărbatul de 62 de ani a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportat la spital
Testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ.
Polițiștii efectuează în continuare cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor și în vederea luării măsurilor legale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
VIDEO. FOTO. AtruX, soluția ingenioasă a șase elevi clujeni pentru companiile de transport marfă. Identifică hoții și dă alarma

AtruX este o echipă de elevi clujeni fromată la Academia „Descopetă-ți pasiunea în IT”. Elevi în clasele a X-a, a XI-a și a XII-a, tinerii au gândit un produs esențial destinat firmelor de transport mărfuri, care conectează comunicarea internă și securitatea.

Ioana Gavrilă, Leonardo Moșuțan, Alexandru Mureșan, Darius Nicoară, Sebastian Park şi Diana Perșa, sunt membrii echipei AtruX. Elevi la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” și Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, aceștia au fost premiați pentru soluția lor, care vine să ajute firmele de transport marfă care se confruntă cu probleme, furtul din TIR-uri fiind un fenomen.
AtruX, soluția ingenioasă a șase elevi clujeni pentru companiile de transport marfă. Identifică hoții și dă alarma
Tinerii au dezvoltat un produs care, pe lângă faptul că este util, poate fi și un adevărat business.
„Am vorbit cu familia, cu preieni, cu conștințe. Un coleg a aflat de la o cunoștință, care a lucrat în transport, cu șoferi de TIR, că sunt multe probleme legate de securitate. Apoi am început să citim articole, să ne documentăm”, povestește pentru Cluj24.ro Ioana Gavrilă despre cum s-a născut ideea AtruX.
Citește și: VIDEO. FOTO. reciPET, proiectul inovator al unor elevi clujeni. Cum poți transforma un PET în filament pentru imprimanta 3D
Iar aceasta oferă un avantaj competitiv unic. Este vorba de un algoritm de detectare a persoanelor în timp real integrat într-o aplicație și sistemul de securitate, prevenind incidente prin identificarea imediată a persoanelor de lângă vehiculele de mare tonaj sau chiar din interiorul acestora, care sunt potențiali hoți.
„AtruX este format dintr-o aplicație și o parte de hardware, care poate fi aplasată pe un camion. Aceasta detectează mișcarea, detectează o persoană și trimite o alertă, la fel ca în cazul Ro Alert”, eplică Ioana Gavrilă, care a mai precizat că prin ideea lor au tinerii au „împușcat doi iepuri deodată” pentru că prin intermediul aplicației mobile este facilitată și interacțiunea dintre dispeceri și șoferi și este optimizată astfel și getionarea operațiunilor interne.
Tinerii au nevoie de finanțare
Echipa AtruX, care a fost mentorată de Marius Cristian Cristescu de la Fortech, a primit premiul III, în valoare de 2.900 de lei, la Gala „Descopetă-ți pasiunea în IT”, care a avut loc recent la Cluj. Și-ar dori să dezvolte produsul. Deocamdată, însă, spune Ioana, membrii echipei sunt puțin indeciși.
Trei dintre sunt în clasa a XII-a și trebuie să se concentreze pe examenele care urmează, dar după ce această etapă se va sfârși ei își doresc să se concentreze pe produs și să îl pună pe piață.
Citește și: VIDEO. FOTO. Palmsy, aplicația dezvoltată de șase elevi clujeni, oferă mai multă autonomie nevăzătorilor. Cum funcționează
„Nu este ușor din punct de vedere tehnic. Am reușit să trecem de provocări, dar avem nevoie de capital ca să pornim un business pentru că partea de hardware are nevoie de componente scumpe”, a mai spus Ioana Gavrilă.
Când timpul le va permite elevii vor participa și la alte competiții cu ideea lor și vor încerca să găsească finanțare.
Pe tinerii clujeni care au dezvoltat AtruX îi găsiți și pe paginile de Facebook și Instagram.
ADMINISTRAȚIE
Aproape 24.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor acţiona, zilnic, în perioada minivacanţei


Un accident rutier a avut loc, vineri, pe raza localității Topa Mică. A fost implicată o singură mașină. O femeie a fost dusă la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Topa Mică. La fața locului s-a deplasat echipajul de la Garda de Intervenție Aghireșu, iar în accident a fost implicat un singur autoturism. Din fericire, nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT la Topa Mică, în Cluj. O femeie dusă la SPITAL
O femeie a primit îngrijiri medicale și a fost transportată la spital cu o ambulanță SAJ, fiind conștientă și cooperantă”, a transmis ISU Cluj.

Cluj24 a lansat podcast-ul ”Contraste”, primul din proiectul Cluj24tv, care lărgește oferta pentru cititorii noștri și le oferă dialoguri incitante cu invitați diverși.
„M-am prins ce face Ovidiu Pecican în ultimii ani. Se refugiază în Cantemir, în documente de acum 500 de ani”. Așa începe podcastul de astăzi. Veți avea ocazia să cunoașteți detalii importante din viața lui Ovidiu Pecican.
VIDEO. Podcast Cluj24: Contraste. Ovidiu Pecican, un om cu minte
Ovidiu Pecican e scriitor, istoric și publicist. Este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1985). Doctorat în istorie (1998). În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Este unul dintre membrii grupului Provincia, care îi include pe intelectualii ardeleni români și maghiari care militează pentru regionalizarea României.