Connect with us

ACTUALITATE

Marșul bicicliștilor prin centrul Clujului. Critici privind pistele de biciclete din oraș

Publicat


mars bici

O nouă ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni, dedicată special Săptămânii Europene a Mobilității (SEM) și Zilei Europene Fără Mașini (ZEFM) va avea loc joi, 22 septembrie, la Cluj-Napoca. Este 150-a editie din seria lunara inceputa in septembrie 2007 (intrerupta in perioada pandemiei si reluata acum) care este in continuarea seriei anuale incepute de Clubul de Cicloturism Napoca în 1998.

Sunt bineveniti orice locuitori ai zonei metropolitane clujene care au bicicleta. Intalnirea participantilor va fi in Piața Unirii, incepand cu ora 17:45. Startul efectiv al marsului va fi la ora 18:00, urmand sa dureze circa o ora.

Traseul marșului

Traseul vizeaza de aceasta data zona centrala si pericentrala, cu plecare si final in p-ta Unirii. Concret, traseul este: Piata Unirii – Bd.Eroilor – p-ta A.Iancu – Cl.Dorobantilor – str. Petofi Sandor – B-dul21  Decembrie 1989 – p-ta Unirii – str. R.Ferdinand – str.G.Baritiu – Parcul Central S. Barnutiu – str. G.Cosbuc – str. Cardinal Iuliu Hossu – str.E.Isac – str.Memorandumului – p-ta Unirii.

”Este o noua ocazie de intalnire, cunoastere si pedalare in comun a biciclistilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autoritatilor locale, publicului si presei de nevoia promovarii utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport in oras, componenta esentiala a mobilitatii urbane durabile si alternativa viabila la transportul automobilistic, alaturi de transportul in comun si deplasarea pietonala.

Este o ocazie mai speciala pentru ca aceasta editie a marsului este dedicata Saptamanii Europene a Mobilitatii 2022, care se desfasoara in 16-22 septembrie, culminand in 22 septembrie cu Ziua Europeana Fara Masini, si este si aniversarea a 15 ani de marsuri lunare ale biciclistilor clujeni, o aniversare trista, pentru ca era de dorit sa nu mai fie nevoie de ele, sa o fi luat deja autoritatile locale in directia buna si publicul sa nu mai simta nevoia de proteste”, au anunțat organizatorii.

Critici la adresa pistelor de biciclete din oraș

Participantii isi exprima din nou ingrijorarea fata de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete si fata de calitatea redusa a majoritatii pistelor de biciclete mai vechi si mai noi, existand uneori deficiente calitative grave la noile piste si mentinandu-se nerezolvate probleme la pistele vechi, de la latimea insuficenta la lipsa de continuitate, de la marcaje si indicatoare rutiere lipsa, la cele neclare sau gresit amplasate, ce pun in pericol biciclistii si alti participanti la traficul rutier.

Un exemplu recent este refacerea mai vechilor piste de biciclete de pe bd.Eroilor si de pe malul drept al Somesului in zona Parcului Sportiv Iuliu Hatieganu, unde autoritatile se rezuma la a innoi suprafata de rulaj, pastrand aceeasi latime insuficienta care a fost realizata initial cu multi ani in urma, si ratand astfel o buna ocazie de a corecta erorile trecutului, desi in aceste doua cazuri exista spatiu suficient pentru latirea acelor piste si nu se puteu prevala de pretextul ca nu vor sa deranjeze autoturismele sau alte categorii de participanti la trafic.

Mai mult rău

Actuala latime redusa a pistei de pe Bd.Eroilor nu a permis niciodata circulatia in siguranta a biciclistilro si trotinetistilor electrici in dublu sens, dar autoritatile din 2006 si pana recent au tolerat circulatia in dublu sens pentru ca nu au vrut sa ofere o alternative rezonabila, fiind pe carosabil sens unic pe aceasta artera.

Dupa 15 ani au transformat raul facut in unul si mai mare. Astfel, in loc sa semnalizeze pista ca avand sens unic dinspre P-ta A.Iancu spre p-ta Unirii, ca biciclistii si utilizatorii de trotinete electrice sa poata sa se deplaseze in acest sens pe Bd. Eroilor pe pista, si pentru sensul opus sa circule pe carosabil, ca orice alt vehicul, in lipsa de infrastructura dedicata, au marcat in mod aberant pista in acelasi sens ca si carosabilul, ca sens unic dinspre P-ta Unirii spre P-ta Avram Iancu, astfel ca un biciclist care are de rezolvat ceva in zona de mijloc a Bd. Eroilor, nu e mai poate intoarce spre p-ta Unirii decat ca pieton, pe langa bicicleta, sau trebuie sa faca un mare ocol via p-ta A. Iancu (prin fata Regionalei CFR si apoi a Prefecturii) si apoi pe Bd.21 Decembrie 1989, sau via str. I.C.Bratianu si str. Universitatii, ambele fiind artere aglomerate si cu numeroase semafoare. O aberatie similara au facut si pe Calea Dorobantilor si pe alte strazi.

Nu s-a corectat problema

Insa, lucrarile din ultimele saptamani erau o ocazie de a corecta problema macar pe bd. Eroilor, daca tot se refacea pista, pentru ca era spatiu suficient si tehnic era usor sa fie latita macar putin, nici macar nu ar fi fost obiectiv necesar sa se faca modificari si la mobilierul urban sau locurile de parcare, incat sa fie suficient de lata pentru circulatia in dublu sens, chiar daca sub latimea care ar fi fireasca ( in lipsa unui normativ de profil, pe care Ministerul Dezvoltarii amana de ani de zile sa il aprobe, permitand astfel implicit autoritatilor locale sa realizeze pretinse infrastructuri velo in bataie de joc fata de utilizatori ).

Autoritatile insa au mentinut latimea insuficienta facuta acum 15 ani, inlocuind doar cu un strat nou asfaltul de pe pista, care nici macar nu era foarte degradat fata de situatia altor piste din oras.

La fel se rateaza ocazia de a lati pista de biciclete de pe malul drept al Somesului, de la Parcul Rozelor la Sala Sporturilor, unde dupa ce a fost complet spart si evacuat betonul grosier care forma fosta pista, se toarna unul nou, dar la aceeasi latime, mult prea redusa pentru a avea o pista in dublu sens adecvata pentru utilizarea deja masiva si in scopuri multiple a acelei piste – atat biciclisti si trotinetisti in transit grabit pentru a ajunge la serviciu sau la unitatea de invatamant etc. cat si persoane pedaland lent in scop de promenada / recreere, personae care invata sa circule pe bicicleta, varstnici, copii etc.

Pistă prea îngustă

Deja de multi ani e in anumite intervale orare o mare aglomeratie pe acea pista, mult prea ingusta pentru circulatia in dublu sens, si in urmatorii ani numarul de utilizatori este evident ca va creste puternic, iar spatiu exista arhisuficient pentu latirea la cel putin 4 sau 4,5 metri cat ar fi buna practica la nivel international pentru o pista de biciclete principala, cu dublu sens, sau chiar mai mult avand in vedere si functia recreativa si de promenada si numarul tot mai mare de utilizatori. Insa autoritatile mentin actuala latime insuficienta…

Nemultumirea biciclistilor se mentine desigur si referitor la latimea insuficienta si absenta spatiilor laterale adecvate de siguranta pentru cvasitotalitatea pistelor de biciclete existente in Cluj-Napoca, precum si a majoritatii benzilor comune pentru biciclete si transportul public in comun ( care rareori au latimea minima de 4,5 metri necesara in aceste cazuri de compromis, care oricium nu pot fi o solutie pentru conexiunile principale cum este axa est-vest) dar si la amanarea la nesfarsit a interconectarii pistelor de biciclete existente, in mod efectiv, nu doar la nivel de promisiuni.

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Proiectul CEDICROM 2, la final: 7000 de TESTĂRI și 1200 de VACCINĂRI împotriva HPV

Publicat

conferinta

Peste 7.000 de femei au fost testate și 1.200 vaccinate împotriva cancerului de col uterin prin intermediul proiectului CEDICROM 2, pe care Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) din Cluj-Napoca l-a desfășurat în comunități sărace sau izolate din șapte județe ale țării.

· Anual, în România, peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin, din care peste 1.700 de femei pierd lupta cu această boală.

· Prin proiectul CEDICROM 2, 7041 de femei au fost testate și 1245 vaccinate gratuit împotriva HPV.

Proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente” – CEDICROM 2, finanțat prin fonduri norvegiene, s-a derulat în Arad, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Timiș și Tulcea, sub forma unei asistențe medicale primare comunitare integrate și printr-o campanie de informare „din ușă-în-ușă”, folosind 20 de experți comunitari locali (mediatori și asistente).

Împreună cu echipa mobilă IOCN s-au împărțit materiale informative și au facilitat recoltarea probelor pentru testare. Au fost vizate femeile din grupa de vârstă de risc, de 25-64 de ani din comunități izolate, fie că vorbim de o izolare socială (zone sărace), o izolare etnică (grupuri etnice, de exemplu romi), ori o izolare geografică (în munți, la frontieră ori în Delta Dunării). Așa cum campania de informare a proiectului CEDICROM 1 a evidențiat intensitatea programului de screening în ceea ce privește acoperirea și îmbunătățirea accesului la testele de screening, la fel și proiectul CEDICROM 2 a urmărit să furnizeze noi dovezi privind creșterea intensității screening-ului.

„În România, în fiecare an, peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin”

„Proiectul a fost gândit pentru femei care au mai greu sau nu au deloc acces la servicii medicale – de cele mai multe ori, respectiv persoane care nu sunt în sistemul asigurărilor de sănătate. Am avut o componentă de testare, cu posibilitatea urmăririi ulterioare: 7.000 de teste, aplicate atât prin intermediul cabinetelor medicale din zonă, cât și prin auto-prelevare, cu instructajul aferent. Am acordat o atenție sporită procedurilor de siguranță, pentru ca persoanele din grupul-țintă să beneficieze de cele mai bune condiții”, declară Dr. Florian Alexandru Nicula, directorul de proiect.

dr florian nicula 3

Dr. Florian Nicula

În urma miilor de teste efectuate, persoanele ale căror teste au ieșit pozitive au fost luate în evidență și, de la caz la caz, au necesitat proceduri suplimentare, de la confirmarea diagnosticului până la tratament, prin sistemul see and treat.

În România, în fiecare an, peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin, din care peste 1.700 de femei pierd lupta cu această boală. Prin proiectul CEDICROM 2, 7041 de femei au fost testate și 1245 vaccinate gratuit împotriva HPV, iar 1546 de femei au beneficiat de follow-up. Vaccinul oferit de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, se numește Gardasil 9 și este singurul vaccin de pe piață care protejează împotriva a 9 tulpini HPV cu risc înalt cancerigen. Oferă, astfel, cea mai completă protecție antivirală.

De ce este important să te testezi și vaccinezi împotriva HPV?

Deoarece cancerul de col uterin poate fi prevenit. HPV este un virus extrem de contagios care se întâlnește într-o proporție foarte mare la persoanele active sexual. Chiar dacă doar femeile pot dezvolta cancer de col uterin, virusul afectează și bărbații. În plus, aceștia pot fi purtători de HPV asimptomatici și-l pot transmite mai departe. Human Papilloma Virus – HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini – specialiștii au descoperit până acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare.

Cea mai importantă metodă de prevenire și protejare împotriva infecției cu HPV o reprezintă vaccinarea împotriva HPV. Vaccinul este administrat în braț și sunt necesare 2 doze pentru o protecție completă. Vaccinurile vor preveni până la 90% din cazurile de cancer de col uterin, dar femeile trebuie să participe în continuare la programele de testare atunci când sunt invitate să facă acest lucru. Vaccinul HPV nu protejează împotriva altor infecții cu transmitere sexuală.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervixul). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin, iar dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente” – CEDICROM 2 beneficiază de finanțare prin fonduri norvegiene în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 și cofinanțat de Ministerul Sănătății.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Acțiune „Blitz” a polițiștilor în Dej. Amenzi de 24.000 de lei, șoferi sancționați și un cal dus la un adăpost de animale

Publicat

De

foto 4 dej

Razie cu efecte mărite a polițiștilor la Dej și în comunele arondate. Polițiștii clujeni au căutat prsoane urmărite penal, dar au fost cu ochii și pe șoferi. Acțiunea „Blitz” a poliției vine și după ce un om al legii a fost agresat de un bărbat la Cămărașu.

Potrivit Poliției Cluj, acțiune a avut loc în baza planului de măsuri destinat creșterii nivelului autorității și prevenirii ultrajelor asupra polițiștilor.

Citește și: Focuri de ARMĂ trase la Cămărașu. Polițist clujean LOVIT cu pumnul în față de un tânăr. Acesta a fost prins și băgat după GRATII

În weekend, un polițist a fost lovit cu pumnul în față de un tânăr, în urma unui scandal care a avut loc în comuna Cămărașu. Polițiștii au tras focuri de avertisment și a fost nevoie de intervenția trupelor speciale și a jandarmilor.

Acțiune „Blitz” la Dej

Polițiștii au căutat persoane urmărite, date în consemn, ori care se sustrag cercetărilor și au verificat persoane depistate ca locuind fără forme legale sau cu acte de identitate expirate.

foto 3 dej

Pe linie rutieră s-a acționat cu prioritate în zonele cu risc ridicat de accidente, fiind efectuate verificări și controale în trafic pentru depistarea conducătorilor care se abat de la normele rutiere.

Totodată, au fost efectuate verificări în vederea combaterii faptelor antisociale.

Amenzi și șoferi sancționați și lăsați fără permis

Polițiștii au legitimat 197 de persoane, au verificat 144 de autovehicule, și au aplicat un număr de 124 de sancțiuni contravenționale, dintre care 104 la regimul rutier. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 24.000 de lei.

32 de șoferi au fost sancționați contravențional pentru nefolosirea centurii de siguranță, 25 pentru depășirea regimului legal de viteză, fiind reținute și 2 permise de conducere.

În cazul a 10 conducători auto, pe lângă sancțiunea principală, polițiștii au dispus ca măsură tehnico-administrativă, reținerea certificatului de înmatriculare, 5 pentru lipsa inspecției tehnice periodice și 5 pentru alte defecțiuni tehnice.

Proprietari de animale amendați. Un cal a fost dus la un adăpost de animale

În timpul razieri, în Dej au fost găsiți 11 lăsați în libertate fără supraveghere, dintre care 3 se aflau în zona unui drum public. Cei doi proprietari ai cailor au fost identificați și amendați.

De asemenea, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis un ordin de plasare în adăpost pentru o cabalină, aceasta fiind transportată în comuna Jucu, proprietarul având dreptul de a revendica animalul după achitarea contravalorii serviciilor de întreținere.

La aceste activități au participat polițiști din cadrul Poliției municipiului Dej și Secția 5 Poliție Rurală Dej împreună cu cei din cadrul Biroul pentru Protecția Animalelor, Serviciului de Ordine Publică, cu sprijinul jandarmilor Detașamentului Dej-Gherla.

Citește mai departe

EVENIMENT

Apelul ministrului Rafila: „Context complicat în Ucraina. Cetăţenii să aibă iodul la domiciliu”. Putin ameninţă cu arme nucleare

Publicat

De

rafila anca buzoianu dafin muresanu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru rafila, a lansat, vineri, la Bistriţa, un apel către populaţie de a-şi procura pastila de iod şi de a o avea la domiciliu, mai ales „în contextul complicat al conflictului din Ucraina”.

Context complicat în Ucraina. Cetăţenii să aibă iodul la domiciliu

„Pentru luna august, interesul pentru această substanţă -care este extrem de simplu de procurat, este gratuită, este pusă la dispoziţia populaţiei- este ceva mai mare.

Mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obişnuit dar, sigur, într-o situaţie de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuţiei, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, a spus Alexandru Rafila.

Putin ameninţă cu arme nucleare

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat de curând prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă parţială. Totodată, el a avertizat Occidentul că „nu blufează” când spune că este pregătit să utilizeze arma nucleară pentru a apăra Rusia.

El a ameninţat de mai multe ori că va folosi armele nucleare, iar SUA şi NATO spun că iau în serios ameninţările lui Vladimir Putin.

De unde se poate lua iodura de potasiu şi de către cine

Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar în cazul unui incident nuclear, nu trebuie administrate înainte.

„Pentru copiii peste 12 ani și adulții până în 40 de ani se vor lua 2 tablete în doză unică, în primele șase ore de când se anunță norul radioactiv. Copiii de la zero la o lună iau un sfert de tabletă, cei între o lună și trei ani primesc o jumătate de tabletă, iar cei între 3 și 12 ani o tabletă”, spune președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug.

Aceasta a explicat că persoanele peste 40 de ani au patologie tiroidiană, iar în cazul acestora apar mai multe reacții adverse. În plus, organismele acestora nu consumă atâta iod, având un alt metabolism tiroidian.

„Organismele în dezvoltare, în creștere, au nevoie de mai multă protecție și de aceea acestea au nevoie mai mare iod”, a mai spus Emiliana Costiug.

Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii din România, lista farmaciilor din județul Cluj fiind găsită AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Glumele inadecvate sau GESTURILE indecente, INTERZISE pentru preoți la SPOVEDANIE. Decizii ale Sfântului Sinod al BOR

Publicat

De

preot biserica pixabay.com

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunt în ședință de lucru după ce un nou scandal sexual a apărut în spațiul public. Astfel, au fost aprobate mai multe recomanndări de care preoții vor trebui să țină seama la spovedanie.

Comisia pastorală, monahală şi socială privind Spovedania şi duhovnicia a aprobat mai multe propuneri de care preoții Bisericii Ortodoxe vor trebui să ia act, printre care evitarea gesturilor sau cuvântelor interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu persoana care se spovedește.

Recomandările Sfântului Sinod al BOR

Propunerile făcute în comisie și aprobate privesc, în special, Sfânta Spovedanie. Acestea sunt:

  • Sfânta Spovedanie se săvârşeşte în biserică, în faţa unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de ea şi de duhovnic în timpul mărturisirii;
  • Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte şi apoi să întrebe cu delicateţe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
  • Taina Spovedaniei nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură;
  • Orice duhovnic trebuie să aibă şi el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
  • Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;
  • Respectarea cu stricteţe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârşirea ei în lăcaşul de cult sau, în mod excepţional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii;
  • Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

„Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a Sfintelor Taine, precum şi cateheze cu credincioşii, privind rânduiala şi semnificaţia duhovnicească a acestora”, se arată într-un comunicat de presă al BOR.

Preot acuzat de agresiune sexuală, pus sub control judiciar

În urmă cu o săptămână, preotul Visarion Alexa a fost reţinut de poliţişti sub acuzația de agresiune sexuală.

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, cererea procurorilor de arestare preventivă a preotului care a fost acuzat că a agresat sexual o femeie, acesta urmând să stea sub control judiciar pentru 60 de zile, cu mai multe interdicţii.

În vârstă de 46 de ani, Visarion Alexa a fost suspendat de la slujire și retras din funcția de paroh al Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din București. Și alte femei l-au ascuzat de agresiune sexuală.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax