Connect with us

EVENIMENT

Mari pierderi din sportul românesc în 2023. Sportivi clujeni morţi

Publicat


nunwiller

Campionul olimpic Dimitrie Popescu, vicecampioana olimpică Argentina Menis şi Nicolae Neagoe, care a câştigat singura medalie olimpică a României la Jocurile de iarnă, alături de Ion Panţuru, sunt printre cele mai mari pierderi umane suferite de sportul românesc în 2023, transmite Agerpres.

Fotbalul s-a despărţit şi el de câteva nume importante, dintre care se remarcă foştii dinamovişti Victor Nunweiller, Doru Popescu, Dorel Zamfir.

Un alt nume cunoscut aflat pe lista celor care ne-au părăsit este Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Cele mai importante pierderi umane ale sportului românesc în 2023:

IANUARIE
17 ianuarie: Fostul antrenor Mugur Niculescu, cel care a condus atât prima reprezentativa feminină, cât şi echipa naţională de junioare a României, moare la vârsta de 77 de ani. Cu selecţionata de junioare a cucerit medalia de bronz la Campionatul European din 1988, disputat în Italia.

20 ianuarie: Fostul fotbalist Lucian Todea s-a stins la vârsta de doar 36 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală necruţătoare. Mijlocaşul a îmbrăcat tricoul echipei UTA timp de doua sezoane, între 2006 şi 2008. A mai evoluat în carieră la CSM Râmnicu Vâlcea, Minerul Lupeni, CS Lotus Băile Felix şi CS Oşorhei.

FEBRUARIE

28 februarie: Fotbalistul spaniol Pelayo Novo Garcia, fost jucător al echipei CFR Cluj în 2017, moare la doar 32 de ani, lovit de un tren în oraşul La Corredoria, din regiunea Oviedo. Fostul fotbalist se retrăsese din activitate în 2018 în urma unui alt accident, după ce căzuse de la etajul trei al unui hotel. El a fost legitimat doar câteva luni la CFR, fără a juca vreun meci oficial.

MARTIE

3 martie: Aruncătoarea de disc Argentina Menis, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 1972 şi cu argint la Europenele din 1974, a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani. Ea a cucerit şi două medalii de argint la Universiadele din 1973 (Moscova) şi Roma (1975).

12 martie: Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a încetat din viaţă la vârsta de 57 de ani. Obreja a fost un boxer valoros, cucerind o medalie de argint la categoria semimijlocie la Europenele din 1989 şi una de bronz la Mondialele din acelaşi an. Multiplu campion naţional, Obreja a participat şi la JO de la Los Angeles, din 1984. În 2004, Obreja a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Box, îndeplinind în acelaşi timp diferite funcţii în federaţiile europeană şi internaţională a boxului amator. În 2018 a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită în Gala Bute.

20 martie: Fostul mare baschetbalist Mihai Dimancea s-a stins din viaţă la vârsta de 83 de ani. A cucerit patru titluri naţionale (1963, 1964, 1966 şi 1967) şi o Cupă a României (1966) cu Steaua. La echipa naţională a avut 45 de selecţii şi a evoluat la Universiada de vară din 1965 şi la Campionatul European din 1969. Şi-a încheiat cariera de jucător în 1973 şi a fost managerul echipei care a cucerit ultimul titlu naţional din palmaresul Stelei, în 1991.

22 martie: Fostul portar John Adrian Ene s-a stins din viaţă la vârsta de 52 de ani. John Ene a îmbrăcat tricoul echipei FC Braşov între 1991 şi 1996, ani în care a evoluat în peste 70 de meciuri. El a început fotbalul la Steaua Bucureşti, club care l-a şi format, apoi a jucat pentru Ceahlăul Piatra Neamţ, FC Braşov şi Dunărea Giurgiu. Pentru o scurtă perioadă a jucat şi în Albania.

APRILIE

19 aprilie: Fostul portar Victor Nunweiller a decedat la vârsta de 81 de ani. Născut pe 13 mai 1942, Victor Nunweiller a evoluat pe postul de portar la Dinamo, Victoria, Dinamo Obor şi Universitatea Cluj.

23 aprilie: Radu Cosaşu, decanul presei sportive româneşti, a încetat din viaţă la 92 de ani, la Spitalul „Elias” din Bucureşti. A deţinut rubrici la ziarul Sportul, a fost redactor-şef la Fotbal Plus şi colaborator permanent al Gazetei Sporturilor.

29 aprilie: Moare, la 81 de ani, fostul bober Nicolae Neagoe, care împreună cu pilotul Ion Panţuru a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Grenoble (1968), singura medalie olimpică a României la Jocurile Olimpice de Iarnă. Are şi un titlu de campion european.

IUNIE

29 iunie: Fostul baschetbalist Gabriel Calancea a încetat din viaţă, la doar 56 de ani. Şlefuit de antrenorul Mărţişor Hondrilă, Gabriela Calancea a fost convocat la loturile naţionale de juniori, reprezentând România. În 1985, împreună cu fratele său Daniel, s-a mutat la Braşov, urmând cursurile Facultăţii de Electrotehnică. În oraşul de sub Tâmpa, cei doi au devenit printre cei mai importanţi jucători ai prim-divizionarei CSU, echipa la care au jucat până la finalul carierei.

IULIE

13 iulie: Ion Crăciun, fost portar şi antrenor de valoare în handbalul românesc, se stinge la vârsta de 67 de ani. A obţinut o medalie de bronz cu naţionala feminină de tineret la Campionatul Mondial din 2016. A antrenat, printre altele, echipele CSM Medgidia, HC Minaur Baia Mare, CS Tomis Constanţa, HCM Constanţa, Neptun Constanţa, Corona Braşov.

AUGUST

18 august: Fostul jucător Ştefan Stan s-a stins la vârsta de doar 35 de ani, după ce în 2019 suferise un accident rutier grav. Fost component al loturilor naţionale de juniori U18, U19 şi U20 ale României, Ştefan Stan a început rugby-ul la juniorii clubului RC Griviţa, ca în ultimul an de juniorat să evolueze pentru echipa Liceului ”Aurel Vlaicu”. La începutul senioratului a plecat în Germania, unde a jucat timp de trei ani la Stusta Munchen, după care a revenit în ţară, pentru o scurtă perioadă, la Timişoara. S-a mutat în Spania pentru a evolua la Jaen, ca apoi să se întoarcă la Bucureşti unde a jucat timp de patru sezoane la Olimpia, după care, pentru perioade scurte de timp a jucat la Pantelimon şi Dinamo. Ştefan Stan şi-a încheiat cariera de jucător la Sportul Studenţesc, pentru care a jucat ultimul meci în luna mai 2018, în finala Diviziei A, chiar cu RC Griviţa, echipa clubului care l-a format.

15 septembrie: Fostul atacant dinamovist Doru Popescu s-a stins din viaţă la vârsta de 74 de ani.  Născut pe 29 martie 1949 la Baia de Aramă, în Mehedinţi, Doru Popescu a câştigat la începutul anilor ’70 două titluri de campion cu Dinamo, în 1971 şi 1973.  El a înscris 22 de goluri în 88 de meciuri pentru Dinamo Bucureşti în prima divizie de fotbal a României, între 1969 şi 1973.

26 septembrie: Fostul fotbalist şi antrenor braşovean Adrian Hârlab a decedat la vârsta de 75 de ani. Hârlab a evoluat ca fundaş la Steaua Roşu Braşov, iar ca antrenor a pregătit mai multe echipe din Braşov, printre care FC Braşov, Forex şi Corona. De asemenea, a fost şeful departamentului de scouting la Kids Tâmpa.

OCTOMBRIE

3 octombrie: Fostul luptător şi antrenor Constantin Alexandru a încetat din viaţă la 83 de ani. Multiplu medaliat la juniori şi seniori în anii ’50-’60, Constantin Alexandru a avut o contribuţie importantă, în 1962, la promovarea în Divizia A a echipei de greco-romane a Rapidului. La nivel de juniori a fost unul dintre cei mai buni antrenori din România.

6 octombrie: Dorel Zamfir, fost fotbalist al echipelor FC Argeş, Farul Constanţa, Dinamo şi Steaua, a decedat la vârsta de 62 de ani. După ce a activat la Farul, Dinamo şi Steaua, în 1983 a ajuns la FC Argeş unde a jucat timp de 6 ani, perioadă în care a adunat 196 de meciuri şi 17 goluri în tricoul alb-violet. În perioada în care activa la Dinamo, în 1981, Dorel Zamfir a participat cu naţionala U20 a României la Cupa Mondială Under-20 din Australia, unde „tricolorii” au obţinut medaliile de bronz.

12 octombrie: Fostul baschetbalist şi antrenor Virgiliu Căpuşan a încetat din viaţă la doar 65 de ani, după o lungă suferinţă. Căpuşan a fost component de bază al echipelor naţionale ale României, atât la juniori, cât şi la seniori. El are în palmares 11 titluri de campion naţional la seniori cu Steaua Bucureşti, echipă căreia i-a fost fidel pe durata întregii cariere. Ca antrenor a activat la CS Otopeni, Concordia Chiajna şi, în ultimii ani, la prim-divizionara feminină Agronomia Bucureşti.

17 octombrie: Ferenc Ballo, o figură emblematică a luptelor libere româneşti, a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani. Născut la data de 22 octombrie 1932 în comuna Ciumani (jud. Harghita), Ballo a fost primul sportiv român medaliat la lupte libere la Campionatele Europene şi Mondiale, precum şi un mentor pentru multe generaţii.

NOIEMBRIE

5 noiembrie: Fostul fotbalist Imre Biro moare la vârsta de 65 de ani. Fost jucător la Universitatea Cluj, Biro a avut o selecţie în naţionala României.

11 noiembrie: Fostul campion olimpic Dimitrie Popescu a încetat din viaţă la vârsta de doar 62 de ani. Cel mai valoros trofeu din carieră a fost titlul olimpic cucerit în 1992, la Barcelona, în proba de patru rame cu cârmaci (4+). La aceeaşi ediţie a JO, Popescu a obţinut medalia de bronz în proba de doi rame cu cârmaci (2+). Medalii olimpice de argint a câştigat tot în proba de dublu rame la JO de la Los Angeles din 1984, dar şi în proba de patru rame la JO de la Seul, în 1988. În 1989, a fost campion mondial cu echipajul de patru rame şi a obţinut medaliile de argint la dublu rame la Campionatele Mondiale din 1985 şi din 1996. După retragerea din activitatea competiţională a devenit antrenor la CSA Steaua, iar din 1997 a fost antrenor la lotul olimpic de canotaj al României.

DECEMBRIE

5 decembrie: Fostul fotbalist Adrian Petrache a încetat din viaţă marţi seara, la vârsta de 64 de ani. Adrian Petrache, fosta glorie a fotbalului brăilean, a fost unul dintre cei mai buni executanţi ai loviturilor libere din România între anii 1979-1989.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fotolii de masaj pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Licitație pentru închirierea spațiilor

Publicat

fotoliu masaj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj organizează la jumătatea lunii mai o licitație publică pentru închirierea de spații comerciale destinate amplasării unor fotolii pentru masaj.

Reprezentanții aeroportului au arătat că, în total, este nevoie de 5 astfel de fotolii de masaj pentru relaxarea pasagerilor.

Două fotolii ar trebui amplasate în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, parter, zona restricționată, salon VIP , spațiul având o suprafață de 2 mp, unul în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale Schengen parter, zona restricționată, al patrulea în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Schengen etaj, zona restricționată, lângă Business Lounge, iar ultimul tot în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Non-Schnegen etaj, zona restricționată, lângă camera tehnică.

Deschiderea ofertelor la licitație va avea loc în 15 mai la ora 9, la sediul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj,

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujul „în verde”. Noile spații pietonale și parcuri, magnet pentru clujeni

Publicat

De

Weekendul și vremea frumoasă i-au scos din casă pe clujeni, care s-au îndreptat spre noile parcuri și pietonale amenajate de Primărie.

Clujenii se bucură de vremea caldă în aer liber, iar principalele atracții sunt zonele recent reamenajate. Fie că vorbim de malurile Someșului, de spațiile pietonale din centru sau de Parcul Feroviarilor, noile spații verzi sunt „magnet” pentru localnici.

Clujul, îmbrăcat în „verde”

Cu ocazia sărbătorii de Florii, primarul Emil Boc s-a adresat clujenilor, cărora le-a transmis urări de sănătate, pace și bucurie. În postarea pe rețelele de socializare, edilul a publicat și o serie de fotografii care surprind frumusețea orașului, „îmbrăcat” în verde crud.

„Cu ocazia Sărbătorii Floriilor, vă transmit urări de sănătate, pace și bucurie! Această zi specială, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, să vă aducă speranță și reînnoire.

Să petreceți aceste momente alături de cei dragi, să vă bucurați de renașterea naturii și să primiți cu inimile deschise binecuvântările acestei primăveri La mulți ani și o primăvară plină de flori și lumină!”, a transmis primarul Emil Boc.

Redăm mai jos câteva dintre fotografii:

Noi spații pietonale pe străzile Universității și M. Kogălniceanu

Parcul Feroviarilor

Malurile Someșului, în cartierul Grigorescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Prefectura Cluj: Stare de alertă pe str. Uliului. Pot fi afectate rețele de utilități. Ce măsuri se iau

Publicat

De

Alunecările de teren de pe strada Uliului nu pun în pericol construcțiile din zonă „până la acest moment”, a arătat Prefectura Cluj, însă există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate. S-a decis declararea stării de alertă în zonă. 

Instituția Prefectului Județul Cluj a informat duminică, referitor la alunecarea de teren de vineri noapte, că locuințele de pe strada Uliului nu sunt puse în pericol în acest moment, însă rețelele edilitare au fost afectate parțial sau total.

„Conform Notei Tehnice de Constatare nr. 290 / 27.04.2024 privind rezistența mecanică și de stabilitate, s-a constatat că alunecările de teren de tip retrogresiv, rapid nu pun în pericol, până la acest moment, construcțiile din aval de drum, dar există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate”, transmite Instituția Prefectului Cluj.

A fost declarată stare de urgență în zona afectată

Ținând cont de nota de constatare a expertizei geotehnice realizate de Geodesign SRL, prefectul Clujului, Irina Munteanu, a declarat stare de alertă în zona afectată, se mai arată în comunicat.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca a emis Hotărârea nr. 8 din 27.04.2024, care prevede următoarele:

  • Declararea stării de alerta pe strada Uliului în zona afectată de alunecări de teren;
  • Închiderea circulației auto pe str. Uliului pe tronsonul afectat de alunecarea de teren;
  • Semnalizarea corespunzătoare a zonei afectate de alunecarea de teren;
  • Asigurarea permanenței cu echipaje ale poliției locale;
  • Identificarea unor rute alternative de acces. În situația în care soluția identificată presupune  realizarea unor lucrări de amenajare, se mandatează RADP să intervină în regim de urgență pentru amenajarea acesteia pe raza municipiului, cu asigurarea de resurse financiare în vederea implementării acestor lucrări;
  • În situația în care ruta alternativă identificată depășește raza administrativ-teritorială a municipiului Cluj-Napoca, va fi sesizat în regim de urgență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Rețelele edilitare, afectate parțial sau total

Astăzi, comisia de specialitate a desfășurat verificări, constatând următoarele:

  • pe o lungime de cca. 20-30 metri se constată alunecarea taluzului care a produs cedarea carosabilului și dislocarea fundației drumului (fiind afectată banda stângă în totalitate și o mare parte din banda dreaptă a străzii pe sensul de urcare);
  • se constată afectarea parțială sau totală a rețelelor edilitare (apă, canal, gaz);
  • se constată blocarea căilor de acces pe ambele sensuri (de la nr. 90).

Măsuri pentru refacerea drumului

Tot astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, reunit online în ședință extraordinară, a emis Hotărârea nr. 3 pentru stabilirea următoarelor măsuri pentru remedierea situației din teren:

„Art. 1 Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca va dispune în regim de urgență, potrivit procedurilor legale în vigoare, măsurile și acțiunile necesare pentru înlăturarea efectelor produse de alunecarea de teren de pe strada Uliului nr. 90, pentru refacerea obiectivelor de infrastructură și eliminarea unor potențiale pericole pentru populație și bunurile acesteia.

Art. 2

(1) Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul nemijlocit al autorităților publice locale din comuna Florești, va stabili varianta ocolitoare de acces auto, necesară pentru riverani și pentru asigurarea serviciilor medicale de urgență și pompieri, eliminând astfel izolarea zonei afectate de alunecarea de teren;

(2) Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj va identifica în regim de urgență, posibilii proprietari/administratori de teren de pe traseul rutei ocolitoare stabilite;

(3) Comitetului Local pentru Situații de Urgență  al municipiului Cluj-Napoca va dispune măsurile și acțiunile necesare pentru delimitarea, semnalizarea și securizarea perimetrului afectat.

Furnizorii de utilități vor monitoriza perimetrul

Art. 3 Furnizorii de utilități respectiv societatea DELGAZ Grid S.A., Sucursala Cluj-Napoca – Distribuție Energie Electrică România și Compania de Apă Someș S.A., vor asigura monitorizarea permanentă a perimetrului afectat pentru preîntâmpinarea oricărui incident care ar putea pune în pericol viața și sănătatea populației și a bunurilor acesteia, măsura urmând a fi ridicată odată cu revenirea la normalitate a situației din teren.

Art. 4 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj va sprijini, ori de câte ori este necesar, autoritățile administrației publice locale din municipiul Cluj-Napoca, iar Instituția Prefectului Județul Cluj va iniția, dacă va fi nevoie, demersurile legale corespunzătoare către structurile centrale de decizie pentru rezolvarea problemei apărute.

Art. 5 Cu comunicarea dispozițiilor prezentei hotărâri celor interesați se încredințează Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj”, se mai arată în comunicat.

Citește mai departe

CULTURA

Ce entități primesc finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj? Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, merge la Culte

Publicat

Finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj pentru sute de entități

Sute de asociații primesc și anul acesta finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean Cluj. Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, este alocată parohiilor din județ.

Consiliul Județean Cluj sprijină activitatea a sute de ONG-uri, asociații și parohii din județ, prin finanțări nerambursabile în valoare de aproape 6 milioane de lei. Cea mai mare parte din sumă merge spre Culte (3 milioane de lei), Sport (un milion de lei) și de Cultură și Tineret (câte 900.000 de lei fiecare).

Listele urmează să fie aprobate în ședința Consiliului Județean de luni, 29 aprilie.

Peste 3 milioane de lei pentru Culte

Potrivit documentelor publicate pe site-ul forului județean, suma de 3.050.000 lei alocată pentru Culte se împarte astfel:

  • Ortodox – 2.210.000 lei;
  • Reformat – 375.150 lei;
  • Romano-Catolic – 151.935 lei;
  • Greco-Catolic – 129.600 lei;
  • Penticostal – 87.000 lei;
  • Baptist și Adventist – 60.235 lei;
  • Unitarian – 35.380 lei.

Peste un milion de lei pentru cluburile de fotbal din județ

Suma de 1.050.000 lei este alocată anul acesta de Consiliul Județean sectorului Sport. Cele mai mari sume merg spre Clubul Sportiv Universitatea Cluj și Asociația Club Sportiv U-BT Cluj – câte 100.000 lei. Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj primește 80.000 lei.

Sume considerabile mai primesc și Academia de fotbal Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei), Clubul Sportiv Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei) și Asociația Club Sportiv „Academia de Fotbal Viitorul Cluj” (35.000 lei).

Cinematica TIFF, Festivalul Dumitru Fărcaș și Jazz in the Park, în topul alocărilor pentru Cultură

Consiliul Județean Cluj alocă 900.000 de lei pentru evenimente din sectorul cultural. Cele mai mari sume merg spre Cinemateca TIFF – 25.000 lei, Festivalul Dumitru Farcaș – 25.000 lei, Jazz in the Park, editia a XII-a – 20.000 lei și Zilele Culturale Maghiare din Cluj – Ediția a XV-a – 20.000 lei.

Printre evenimentele cu cele mai mari alocări se mai numără Festivalul Național de teatru pentru elevi „Cezara”  Ediția I (16.500 lei), Lecții din trecut pentru prezent și viitor Colegiul Național Emil Racoviță (15.000 lei) și Zilele Maghiare din țara Călatei (15.000 lei).

Aceeași sumă – 900.000 de lei – este alocată și pentru domeniul Tineret. Cele mai mari finanțări merg spre Olimpiada satelor din România (16.500 lei), FC Unirea Dej – Juniorii de azi, Campionii de mâine (20.000 lei) și Concursul Interjudețean de matematică „Marian Țarină” Colegiul Național „Emil Racoviță” (13.000 lei).

Consiliul Județean Cluj a înregistrat până în 15 martie cererile pe proiectele finanțate din fonduri nerambursabile, fiind înregistrat un adevărat record.

Astfel, au fost înregistrate aproximativ 970 de cereri pentru toate cele patru domenii de interes, respectiv culte, cultură, tineret și sport, sumele solicitate fiind de aproape 75 de milioane de lei față de un fond total alocat de doar 6 milioane de lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax