Connect with us

EVENIMENT

Mari pierderi din sportul românesc în 2023. Sportivi clujeni morţi

Publicat


nunwiller

Campionul olimpic Dimitrie Popescu, vicecampioana olimpică Argentina Menis şi Nicolae Neagoe, care a câştigat singura medalie olimpică a României la Jocurile de iarnă, alături de Ion Panţuru, sunt printre cele mai mari pierderi umane suferite de sportul românesc în 2023, transmite Agerpres.

Fotbalul s-a despărţit şi el de câteva nume importante, dintre care se remarcă foştii dinamovişti Victor Nunweiller, Doru Popescu, Dorel Zamfir.

Un alt nume cunoscut aflat pe lista celor care ne-au părăsit este Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Cele mai importante pierderi umane ale sportului românesc în 2023:

IANUARIE
17 ianuarie: Fostul antrenor Mugur Niculescu, cel care a condus atât prima reprezentativa feminină, cât şi echipa naţională de junioare a României, moare la vârsta de 77 de ani. Cu selecţionata de junioare a cucerit medalia de bronz la Campionatul European din 1988, disputat în Italia.

20 ianuarie: Fostul fotbalist Lucian Todea s-a stins la vârsta de doar 36 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală necruţătoare. Mijlocaşul a îmbrăcat tricoul echipei UTA timp de doua sezoane, între 2006 şi 2008. A mai evoluat în carieră la CSM Râmnicu Vâlcea, Minerul Lupeni, CS Lotus Băile Felix şi CS Oşorhei.

FEBRUARIE

28 februarie: Fotbalistul spaniol Pelayo Novo Garcia, fost jucător al echipei CFR Cluj în 2017, moare la doar 32 de ani, lovit de un tren în oraşul La Corredoria, din regiunea Oviedo. Fostul fotbalist se retrăsese din activitate în 2018 în urma unui alt accident, după ce căzuse de la etajul trei al unui hotel. El a fost legitimat doar câteva luni la CFR, fără a juca vreun meci oficial.

MARTIE

3 martie: Aruncătoarea de disc Argentina Menis, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 1972 şi cu argint la Europenele din 1974, a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani. Ea a cucerit şi două medalii de argint la Universiadele din 1973 (Moscova) şi Roma (1975).

12 martie: Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a încetat din viaţă la vârsta de 57 de ani. Obreja a fost un boxer valoros, cucerind o medalie de argint la categoria semimijlocie la Europenele din 1989 şi una de bronz la Mondialele din acelaşi an. Multiplu campion naţional, Obreja a participat şi la JO de la Los Angeles, din 1984. În 2004, Obreja a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Box, îndeplinind în acelaşi timp diferite funcţii în federaţiile europeană şi internaţională a boxului amator. În 2018 a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită în Gala Bute.

20 martie: Fostul mare baschetbalist Mihai Dimancea s-a stins din viaţă la vârsta de 83 de ani. A cucerit patru titluri naţionale (1963, 1964, 1966 şi 1967) şi o Cupă a României (1966) cu Steaua. La echipa naţională a avut 45 de selecţii şi a evoluat la Universiada de vară din 1965 şi la Campionatul European din 1969. Şi-a încheiat cariera de jucător în 1973 şi a fost managerul echipei care a cucerit ultimul titlu naţional din palmaresul Stelei, în 1991.

22 martie: Fostul portar John Adrian Ene s-a stins din viaţă la vârsta de 52 de ani. John Ene a îmbrăcat tricoul echipei FC Braşov între 1991 şi 1996, ani în care a evoluat în peste 70 de meciuri. El a început fotbalul la Steaua Bucureşti, club care l-a şi format, apoi a jucat pentru Ceahlăul Piatra Neamţ, FC Braşov şi Dunărea Giurgiu. Pentru o scurtă perioadă a jucat şi în Albania.

APRILIE

19 aprilie: Fostul portar Victor Nunweiller a decedat la vârsta de 81 de ani. Născut pe 13 mai 1942, Victor Nunweiller a evoluat pe postul de portar la Dinamo, Victoria, Dinamo Obor şi Universitatea Cluj.

23 aprilie: Radu Cosaşu, decanul presei sportive româneşti, a încetat din viaţă la 92 de ani, la Spitalul „Elias” din Bucureşti. A deţinut rubrici la ziarul Sportul, a fost redactor-şef la Fotbal Plus şi colaborator permanent al Gazetei Sporturilor.

29 aprilie: Moare, la 81 de ani, fostul bober Nicolae Neagoe, care împreună cu pilotul Ion Panţuru a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Grenoble (1968), singura medalie olimpică a României la Jocurile Olimpice de Iarnă. Are şi un titlu de campion european.

IUNIE

29 iunie: Fostul baschetbalist Gabriel Calancea a încetat din viaţă, la doar 56 de ani. Şlefuit de antrenorul Mărţişor Hondrilă, Gabriela Calancea a fost convocat la loturile naţionale de juniori, reprezentând România. În 1985, împreună cu fratele său Daniel, s-a mutat la Braşov, urmând cursurile Facultăţii de Electrotehnică. În oraşul de sub Tâmpa, cei doi au devenit printre cei mai importanţi jucători ai prim-divizionarei CSU, echipa la care au jucat până la finalul carierei.

IULIE

13 iulie: Ion Crăciun, fost portar şi antrenor de valoare în handbalul românesc, se stinge la vârsta de 67 de ani. A obţinut o medalie de bronz cu naţionala feminină de tineret la Campionatul Mondial din 2016. A antrenat, printre altele, echipele CSM Medgidia, HC Minaur Baia Mare, CS Tomis Constanţa, HCM Constanţa, Neptun Constanţa, Corona Braşov.

AUGUST

18 august: Fostul jucător Ştefan Stan s-a stins la vârsta de doar 35 de ani, după ce în 2019 suferise un accident rutier grav. Fost component al loturilor naţionale de juniori U18, U19 şi U20 ale României, Ştefan Stan a început rugby-ul la juniorii clubului RC Griviţa, ca în ultimul an de juniorat să evolueze pentru echipa Liceului ”Aurel Vlaicu”. La începutul senioratului a plecat în Germania, unde a jucat timp de trei ani la Stusta Munchen, după care a revenit în ţară, pentru o scurtă perioadă, la Timişoara. S-a mutat în Spania pentru a evolua la Jaen, ca apoi să se întoarcă la Bucureşti unde a jucat timp de patru sezoane la Olimpia, după care, pentru perioade scurte de timp a jucat la Pantelimon şi Dinamo. Ştefan Stan şi-a încheiat cariera de jucător la Sportul Studenţesc, pentru care a jucat ultimul meci în luna mai 2018, în finala Diviziei A, chiar cu RC Griviţa, echipa clubului care l-a format.

15 septembrie: Fostul atacant dinamovist Doru Popescu s-a stins din viaţă la vârsta de 74 de ani.  Născut pe 29 martie 1949 la Baia de Aramă, în Mehedinţi, Doru Popescu a câştigat la începutul anilor ’70 două titluri de campion cu Dinamo, în 1971 şi 1973.  El a înscris 22 de goluri în 88 de meciuri pentru Dinamo Bucureşti în prima divizie de fotbal a României, între 1969 şi 1973.

26 septembrie: Fostul fotbalist şi antrenor braşovean Adrian Hârlab a decedat la vârsta de 75 de ani. Hârlab a evoluat ca fundaş la Steaua Roşu Braşov, iar ca antrenor a pregătit mai multe echipe din Braşov, printre care FC Braşov, Forex şi Corona. De asemenea, a fost şeful departamentului de scouting la Kids Tâmpa.

OCTOMBRIE

3 octombrie: Fostul luptător şi antrenor Constantin Alexandru a încetat din viaţă la 83 de ani. Multiplu medaliat la juniori şi seniori în anii ’50-’60, Constantin Alexandru a avut o contribuţie importantă, în 1962, la promovarea în Divizia A a echipei de greco-romane a Rapidului. La nivel de juniori a fost unul dintre cei mai buni antrenori din România.

6 octombrie: Dorel Zamfir, fost fotbalist al echipelor FC Argeş, Farul Constanţa, Dinamo şi Steaua, a decedat la vârsta de 62 de ani. După ce a activat la Farul, Dinamo şi Steaua, în 1983 a ajuns la FC Argeş unde a jucat timp de 6 ani, perioadă în care a adunat 196 de meciuri şi 17 goluri în tricoul alb-violet. În perioada în care activa la Dinamo, în 1981, Dorel Zamfir a participat cu naţionala U20 a României la Cupa Mondială Under-20 din Australia, unde „tricolorii” au obţinut medaliile de bronz.

12 octombrie: Fostul baschetbalist şi antrenor Virgiliu Căpuşan a încetat din viaţă la doar 65 de ani, după o lungă suferinţă. Căpuşan a fost component de bază al echipelor naţionale ale României, atât la juniori, cât şi la seniori. El are în palmares 11 titluri de campion naţional la seniori cu Steaua Bucureşti, echipă căreia i-a fost fidel pe durata întregii cariere. Ca antrenor a activat la CS Otopeni, Concordia Chiajna şi, în ultimii ani, la prim-divizionara feminină Agronomia Bucureşti.

17 octombrie: Ferenc Ballo, o figură emblematică a luptelor libere româneşti, a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani. Născut la data de 22 octombrie 1932 în comuna Ciumani (jud. Harghita), Ballo a fost primul sportiv român medaliat la lupte libere la Campionatele Europene şi Mondiale, precum şi un mentor pentru multe generaţii.

NOIEMBRIE

5 noiembrie: Fostul fotbalist Imre Biro moare la vârsta de 65 de ani. Fost jucător la Universitatea Cluj, Biro a avut o selecţie în naţionala României.

11 noiembrie: Fostul campion olimpic Dimitrie Popescu a încetat din viaţă la vârsta de doar 62 de ani. Cel mai valoros trofeu din carieră a fost titlul olimpic cucerit în 1992, la Barcelona, în proba de patru rame cu cârmaci (4+). La aceeaşi ediţie a JO, Popescu a obţinut medalia de bronz în proba de doi rame cu cârmaci (2+). Medalii olimpice de argint a câştigat tot în proba de dublu rame la JO de la Los Angeles din 1984, dar şi în proba de patru rame la JO de la Seul, în 1988. În 1989, a fost campion mondial cu echipajul de patru rame şi a obţinut medaliile de argint la dublu rame la Campionatele Mondiale din 1985 şi din 1996. După retragerea din activitatea competiţională a devenit antrenor la CSA Steaua, iar din 1997 a fost antrenor la lotul olimpic de canotaj al României.

DECEMBRIE

5 decembrie: Fostul fotbalist Adrian Petrache a încetat din viaţă marţi seara, la vârsta de 64 de ani. Adrian Petrache, fosta glorie a fotbalului brăilean, a fost unul dintre cei mai buni executanţi ai loviturilor libere din România între anii 1979-1989.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Medicamente de Dragobete, bune pentru băieţi şi fete

Publicat

De

Din cela mai vechi timpuri, oamenii au fost interesaţi de potenţă, în cazul bărbaţilor, dar şi de fertilitate, în cazul femeilor. Pentru combaterea deficienţelor legate de cele două aspecte, de-a lungul timpului au fost inventate diverse medicamente care să îmbunătăţească funcţiile respective. Unele medicamente ajutau, într-adevăr, altele nu ajutau, deşi se vindeau foarte bine şi cele din urmă.
Muzeograful Ana Maria Gruia de la Muzeul Farmaciei din Cluj descrie, pentru Cluj24, câteva dintre aceste medicamente care cu mai mult su mai puţin succes se foloseau odinioară de către înaintaşii noştri.

vezi şi:

FOTO. Medicamente de altădată: Elixirul dragostei, glande anale de castor şi praful de mumie, echivalent în aur şi bun la orice

Secreţia iepelor în călduri

Hippomanes şi Hippocras. Hippomanes este un termen folosit deseori în tradiţia magico-medicală a antichităţii drept substanţă misterioasă cu spectaculoase puteri afrodiziace.

După cum sugerează şi numele, cei mai mulţi autori îi atribuie o origine cabalină, considerând că este fie secreţia iepelor în călduri, fie o bucată de carne, întunecată la culoare, cu care mânjii se nasc pe frunte. De fapt, este vorba despre o formaţiune vâscoasă, de dimensiuni variabile, care se formează uneori în sacul amniotic al erbivorelor.

Chiar atunci când se credea că este o plantă, hippomanes se presupunea a avea un efect asupra cailor, inducând o stare de excitaţie sexuală şi/sau înnebunindu-i. Indiferent de ingredientul folosit, hippomanes apare menţionat drept ingredient în diverse magii negre şi poţiuni ale dragostei.

Hippocras (vīnum Hippocraticum) – vinul aromatizat era popular în lumea romană şi a continuat să fie extrem de apreciat de-a lungul întregului Ev Mediu european şi chiar mai târziu. Era vorba despre o infuzie pe bază de vin îndulcit cu miere (şi mai apoi cu zahăr), în care diverse condimente erau lăsate la macerat şi apoi strecurate printr-un dispozitiv numit „mâneca lui Hipocrate” (manicum hippocraticum).

Acest din urmă „aparat” poartă numele inventatorului său – celebrul medic grec Hipocrat din Cos – care l-a proiectat în secolul al V-lea î.e.n. pentru a filtra apa. În Evul Mediu Hippocras era preparat adeseori şi în farmacii, fiind utilizat ca digestiv, ca bază în care se amestecau alte substanţe active, sau ca afrodiziac.

Reţeta este foarte asemănătoare celei de secol XVIII pentru Elixirul Dragostei”, explică Ana Maria Gruia.

Reţete medievale

Mai târziu, în Evul Mediu, au apărut multa alte reţete cu produse/medicamente afrodiziace.

„Preparatele menite a stârni pasiunea şi a spori fertilitatea au proliferat şi în perioada medievală şi premodernă.

O carte de bucate arabă din jurul anului 1000 include un capitol despre proprietăţile medicinale ale mâncării, oferind reţete afrodiziace pregătite pentru califi precum Harun al-Rasid din O mie şi una de nopţi. Un astfel de preparat utilizează scorţişoară de Ceylon, nard, cuişoare, ghimbir, piper lung, Saussurea costus, seminţe de năsturel (asturtium officinale), praz persan şi morcov amestecate cu miere.

Se recomanda consumarea a câte unui cocoloş de amestec, de mărimea unei migdale, de două ori pe zi, pe stomacul gol. Bucătarul medieval precizează că reţeta funcţionează „cu voia lui Dumnezeu”.

O reţetă occidentală celebră în secolul al XVII-lea se numea Fortuna Veneris şi consta din furnici lăsate la macerat în vin timp de o lună într-un recipient de sticlă etanş. Produsul se distila şi în el se adăugau noi furnici, procedeul fiind repetat de trei ori. Soluţia finală se separa de uleiul care plutea deasupra şi era apoi un preparat excelent pentru a descătuşa pasiunile animalice. Se considera că este nu doar un puternic afrodiziac, dar şi un remediu excelent împotriva fricii şi se recomanda consumarea lui înainte de bătălii, pentru a spori curajul.

Aqua Magnanimitatis (sau Spiritus Formicarum) se prepara identic, doar că se foloseau furnici, ouă de furnici, porcuşori de pământ şi albine”, mai arată istoricul şi muzeograful clujean.

 

Plante şi condimente exotice

Alte produse sau plante des întrebuinţate astăzi aveau odinioară atribuite şi proprietăţi afodiziace, dar în primul rând pentru că erau exotice, printre aceatea numărându-se cafeau, ceaiul şi tutunul.

„Multe dintre plantele exotice au fost considerate ca având proprietăţi afrodiziace, probabil prin însăşi aura lor de mister şi noutate. Dintre ele, tutunul, cacaua, cafeaua şi ceaiul au trezit un viu interes în epoca premodernă, ca medicamente universale, dar şi datorită presupusului lor efect asupra libidoului. Unele aveau însă proprietăţi contradictorii din punctul de vedere al teoriei umorilor, generând vii dezbateri. Cacaua şi cafeaua în special au fost considerate atât afrodiziace cât şi anti-afrodiziace.

Consumul băuturii din boabe de cacao (măcinată împreună cu ardei iute şi alte condimente) a fost observată prima dată de către conchistadorii spanioli în nou descoperitul continent al Americii. Băutura, numită de către azteci Cacahuatl (de la kakawa şi atl, apă) era administrată ca medicament dar şi ca puternic afrodiziac.

Montezuma însuşi consuma zeci de căni pe zi pentru a obţine putere, curaj, înţelepciune şi potenţă. Boabele de cacao erau atât de preţioase încât se foloseau ca unitate de schimb: 10 boabe echivalau cu un iepure, de exemplu, iar un sclav valora 100 de boabe. Băutura de cacao, tot neîndulcită şi condimentată, a fost mult timp controlată de către spanioli şi preparată în mănăstiri (ca medicament), dar în secolul al XVII-lea s-a răspândit în toată Europa (ca substanţă exotică, scumpă, afrodiziacă).

Cafeaua, introdusă din Orientul Apropiat, era iniţial recomandată drept antidot pentru alcool dar şi băutură care te tine treaz, stimulează intelectul şi reduce libidoul. În secolul al XVII-lea în Anglia femeile protestau împotriva cafelei care îi făcea pe bărbaţi inactivi sexual, deşi poate din cauză că petreceau prea mult timp la cafenele şi nu acasă.

Ceaiul, adus din China, se considera că sporeşte vigilenţa şi pioşenia. În secolul al XVIII-lea i s-au atribuit conotaţii negative, fiind considerat a genera o aură efeminată.

Tutunul a fost considerat şi el afrodiziac, dar se pare că doar datorită aurei de exotism. Oricum, efectele afrodiziace ale tuturor produselor pe bază de plante sunt slabe şi indirecte, prin stimulare circulaţiei sângelui şi prin reducere stresului.

Altele produse exotice, cunoscute în Europa mai demult, dar originare din alte zone, au fost şi ele folosite în prepararea unor parfumuri senzuale sau poţiuni ale dragostei: cardamonul, nucşoara, scorţişoara, cuişoarele, ori au fost considerate anti-afrodiziace, precum camforul”, mai arată muzograful Ana Maria Gruia.

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David: Războiul din Ucraina ne-a polarizat; există şi empatie, şi atitudini negative

Publicat

De

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, prof. dr. Daniel David, a declarat pentru AGERPRES că războiul declanşat de Rusia în Ucraina, în urmă cu doi ani, i-a polarizat pe români.

„Există polarizare, deci şi empatie/compasiune, dar şi atitudini negative. Cam aşa cum este şi profilul nostru psihocultural: iniţial teamă şi revoltă pe scară largă, transpuse într-o atitudine pozitivă mai largă faţă de Ucraina, apoi polarizare, totul într-un cadru de inconsistenţă atitudinală la nivel de populaţie. Oamenii obişnuiţi nu gândesc istoric; poate folosesc istoria, aşa cum o înţeleg ei, pentru a-şi justifica post factum unele decizii cotidiene. Simplu spus, relaţia cu Ucraina este percepută acum polarizat, exagerându-se atât negativul, cât şi pozitivul, iar cu Moldova adesea într-o exagerare a pozitivului, unde mă îngrijorează inconsistenţa noastră şi neatenţia la realism”, a spus Daniel David.

El a adăugat că temerile românilor sunt diverse, dar adesea nerealiste, amplificate de teorii conspiraţioniste.

„Temerile sunt diverse, dar adesea nerealiste, amplificate de teorii conspiraţioniste şi „fake news”. Pot fi combătute accesând pentru informaţii doar surse credibile şi coroborate unele cu altele, iar aici mă refer la media de tip „quality” şi/sau instituţii autorizate”, a opinat rectorul UBB.

Potrivit acestuia, deşi solidaritatea românilor a scăzut, România rămâne mai atractivă pentru ucraineni în unele privinţe, chiar decât unele state occidentale.

„Cultural, probabil că da. Dar ucrainenii preferă speranţa de viitor prin bunăstare economică, aşa că Vestul este mai atractiv. Şi diaspora noastră este de găsit major în Vest, nu în Est!”, a menţionat Daniel David.

Pe de altă parte, rectorul UBB consideră că interesul populaţiei, în general, nu doar al românilor, faţă de războiul din Ucraina s-a diminuat în timp.

„Nu este doar cazul României, este cazul Europei şi al întregii lumi. Iar democraţiile sunt vulnerabile la acest fenomen, deoarece autorităţile sunt atente la cerinţele populaţiei, iar dacă populaţia renunţă, renunţă şi ele. În autocraţii, autorităţile pot trece peste voinţa poporului (cel puţin o vreme şi/sau cu risc asumat)”, a mai spus Daniel David.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu două maşini în Dej. A intervenit ISU Cluj

Publicat

De

Un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, a avut loc, sâmbătă, pe o stradă din Dej.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au asigurat măsuri specifice, ca urmare a unui accident rutier petrecut pe strada 1 Mai din Dej.

În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire au rezultat doar pagube materiale.

La intervenție au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ”, se arată într-o informare a ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR e la 7 puncte de liderul FCSB; U Cluj e la 3 puncte de play off. Clasamentul la zi

Publicat

De

minge fotbal

CFR Cluj a zdrobit acasă pe Dinamo (4-0) şi a ajuns la 7 puncte în spatele liderului Superligii la fotbal, FCSB. U Cluj e acum la 3 puncte de un loc de play off,  pe care, teoretic, poate să şi-l asigure după meciul de duminică din deplasare, cu ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

Rezultate:

Vineri 23 februarie
AFC Hermannstadt – FCU 1948 Craiova 1-0 (0-0), Stadion Municipal – Sibiu
A marcat: Ruben Fonseca (88).
Arbitru: Cătălin Popa (Piteşti); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Andrei Constantinescu (Bucureşti); al patrulea oficial: George Cătălin Roman (Timişoara)
Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad); arbitru asistent video: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare)
Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – CCA, Marian Ivan (Braşov) – LPF

FC CFR 1907 Cluj – Dinamo Bucureşti 4-0 (0-0), Stadion ”Dr. Constantin Rădulescu” – Cluj-Napoca
Au marcat: Daniel Bîrligea (52), Karlo Muhar (68), Philip Otele (79, 82).
Arbitru: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitri asistenţi: Alexandru Vodă (Alba Iulia), Mihăiţă Necula (Bucureşti); al patrulea oficial: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare)
Arbitru video: Sebastian Colţescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Iulian Dima (Bucureşti)
Observatori: Octavian Şovre (Satu Mare) – CCA, Ioan Bogdan (Arad) – LPF

Sâmbătă 24 februarie
AFC UTA Arad – FC Petrolul Ploieşti (Arena ”Francisc Neuman” – Arad, 14:00)
FC Farul Constanţa – SC Oţelul Galaţi (Academia Hagi – Stadion Central – Ovidiu, 17:00)
FC Politehnica Iaşi – FC Rapid Bucureşti (Stadion ”Emil Alexandrescu” – Iaşi, 20:00)
Duminică 25 februarie
ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – FC Universitatea Cluj (Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe, 14:00)
FC FCSB – AFC Botoşani (Arena Naţională – Bucureşti, 20:00)
Luni 26 februarie
Universitatea Craiova – FC Voluntari (Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova, 20:00)

Clasamentul la zi

loc echipa M V E Î GM-GP P
1 FCSB 26 16 7 3 47-21 55
2 CFR Cluj 27 14 6 7 50-26 48
3 Rapid 26 13 9 4 45-27 48
4 Farul Constanţa 26 11 7 8 35-35 40
5 Universitatea Craiova 26 10 9 7 39-33 39
6 FC Hermannstadt 27 8 13 6 32-28 37
7 Petrolul Ploieşti 26 7 14 5 26-25 35
8 Universitatea Cluj 26 8 10 8 33-38 34
9 UTA 26 8 10 8 31-36 34
10 Sepsi OSK 26 9 6 11 35-32 33
11 Oţelul Galaţi 26 6 13 7 26-28 31
12 FC U Craiova 1948 27 9 3 15 39-44 30
13 FC Voluntari 26 6 9 11 29-41 27
14 Politehnica Iaşi 26 6 9 11 28-41 27
16 Dinamo 27 6 4 17 20-41 22
16 FC Botoşani 26 3 11 12 27-46 20

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax