Connect with us

EVENIMENT

Mari pierderi din sportul românesc în 2023. Sportivi clujeni morţi

Publicat


nunwiller

Campionul olimpic Dimitrie Popescu, vicecampioana olimpică Argentina Menis şi Nicolae Neagoe, care a câştigat singura medalie olimpică a României la Jocurile de iarnă, alături de Ion Panţuru, sunt printre cele mai mari pierderi umane suferite de sportul românesc în 2023, transmite Agerpres.

Fotbalul s-a despărţit şi el de câteva nume importante, dintre care se remarcă foştii dinamovişti Victor Nunweiller, Doru Popescu, Dorel Zamfir.

Un alt nume cunoscut aflat pe lista celor care ne-au părăsit este Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Cele mai importante pierderi umane ale sportului românesc în 2023:

IANUARIE
17 ianuarie: Fostul antrenor Mugur Niculescu, cel care a condus atât prima reprezentativa feminină, cât şi echipa naţională de junioare a României, moare la vârsta de 77 de ani. Cu selecţionata de junioare a cucerit medalia de bronz la Campionatul European din 1988, disputat în Italia.

20 ianuarie: Fostul fotbalist Lucian Todea s-a stins la vârsta de doar 36 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală necruţătoare. Mijlocaşul a îmbrăcat tricoul echipei UTA timp de doua sezoane, între 2006 şi 2008. A mai evoluat în carieră la CSM Râmnicu Vâlcea, Minerul Lupeni, CS Lotus Băile Felix şi CS Oşorhei.

FEBRUARIE

28 februarie: Fotbalistul spaniol Pelayo Novo Garcia, fost jucător al echipei CFR Cluj în 2017, moare la doar 32 de ani, lovit de un tren în oraşul La Corredoria, din regiunea Oviedo. Fostul fotbalist se retrăsese din activitate în 2018 în urma unui alt accident, după ce căzuse de la etajul trei al unui hotel. El a fost legitimat doar câteva luni la CFR, fără a juca vreun meci oficial.

MARTIE

3 martie: Aruncătoarea de disc Argentina Menis, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 1972 şi cu argint la Europenele din 1974, a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani. Ea a cucerit şi două medalii de argint la Universiadele din 1973 (Moscova) şi Roma (1975).

12 martie: Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a încetat din viaţă la vârsta de 57 de ani. Obreja a fost un boxer valoros, cucerind o medalie de argint la categoria semimijlocie la Europenele din 1989 şi una de bronz la Mondialele din acelaşi an. Multiplu campion naţional, Obreja a participat şi la JO de la Los Angeles, din 1984. În 2004, Obreja a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Box, îndeplinind în acelaşi timp diferite funcţii în federaţiile europeană şi internaţională a boxului amator. În 2018 a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită în Gala Bute.

20 martie: Fostul mare baschetbalist Mihai Dimancea s-a stins din viaţă la vârsta de 83 de ani. A cucerit patru titluri naţionale (1963, 1964, 1966 şi 1967) şi o Cupă a României (1966) cu Steaua. La echipa naţională a avut 45 de selecţii şi a evoluat la Universiada de vară din 1965 şi la Campionatul European din 1969. Şi-a încheiat cariera de jucător în 1973 şi a fost managerul echipei care a cucerit ultimul titlu naţional din palmaresul Stelei, în 1991.

22 martie: Fostul portar John Adrian Ene s-a stins din viaţă la vârsta de 52 de ani. John Ene a îmbrăcat tricoul echipei FC Braşov între 1991 şi 1996, ani în care a evoluat în peste 70 de meciuri. El a început fotbalul la Steaua Bucureşti, club care l-a şi format, apoi a jucat pentru Ceahlăul Piatra Neamţ, FC Braşov şi Dunărea Giurgiu. Pentru o scurtă perioadă a jucat şi în Albania.

APRILIE

19 aprilie: Fostul portar Victor Nunweiller a decedat la vârsta de 81 de ani. Născut pe 13 mai 1942, Victor Nunweiller a evoluat pe postul de portar la Dinamo, Victoria, Dinamo Obor şi Universitatea Cluj.

23 aprilie: Radu Cosaşu, decanul presei sportive româneşti, a încetat din viaţă la 92 de ani, la Spitalul „Elias” din Bucureşti. A deţinut rubrici la ziarul Sportul, a fost redactor-şef la Fotbal Plus şi colaborator permanent al Gazetei Sporturilor.

29 aprilie: Moare, la 81 de ani, fostul bober Nicolae Neagoe, care împreună cu pilotul Ion Panţuru a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Grenoble (1968), singura medalie olimpică a României la Jocurile Olimpice de Iarnă. Are şi un titlu de campion european.

IUNIE

29 iunie: Fostul baschetbalist Gabriel Calancea a încetat din viaţă, la doar 56 de ani. Şlefuit de antrenorul Mărţişor Hondrilă, Gabriela Calancea a fost convocat la loturile naţionale de juniori, reprezentând România. În 1985, împreună cu fratele său Daniel, s-a mutat la Braşov, urmând cursurile Facultăţii de Electrotehnică. În oraşul de sub Tâmpa, cei doi au devenit printre cei mai importanţi jucători ai prim-divizionarei CSU, echipa la care au jucat până la finalul carierei.

IULIE

13 iulie: Ion Crăciun, fost portar şi antrenor de valoare în handbalul românesc, se stinge la vârsta de 67 de ani. A obţinut o medalie de bronz cu naţionala feminină de tineret la Campionatul Mondial din 2016. A antrenat, printre altele, echipele CSM Medgidia, HC Minaur Baia Mare, CS Tomis Constanţa, HCM Constanţa, Neptun Constanţa, Corona Braşov.

AUGUST

18 august: Fostul jucător Ştefan Stan s-a stins la vârsta de doar 35 de ani, după ce în 2019 suferise un accident rutier grav. Fost component al loturilor naţionale de juniori U18, U19 şi U20 ale României, Ştefan Stan a început rugby-ul la juniorii clubului RC Griviţa, ca în ultimul an de juniorat să evolueze pentru echipa Liceului ”Aurel Vlaicu”. La începutul senioratului a plecat în Germania, unde a jucat timp de trei ani la Stusta Munchen, după care a revenit în ţară, pentru o scurtă perioadă, la Timişoara. S-a mutat în Spania pentru a evolua la Jaen, ca apoi să se întoarcă la Bucureşti unde a jucat timp de patru sezoane la Olimpia, după care, pentru perioade scurte de timp a jucat la Pantelimon şi Dinamo. Ştefan Stan şi-a încheiat cariera de jucător la Sportul Studenţesc, pentru care a jucat ultimul meci în luna mai 2018, în finala Diviziei A, chiar cu RC Griviţa, echipa clubului care l-a format.

15 septembrie: Fostul atacant dinamovist Doru Popescu s-a stins din viaţă la vârsta de 74 de ani.  Născut pe 29 martie 1949 la Baia de Aramă, în Mehedinţi, Doru Popescu a câştigat la începutul anilor ’70 două titluri de campion cu Dinamo, în 1971 şi 1973.  El a înscris 22 de goluri în 88 de meciuri pentru Dinamo Bucureşti în prima divizie de fotbal a României, între 1969 şi 1973.

26 septembrie: Fostul fotbalist şi antrenor braşovean Adrian Hârlab a decedat la vârsta de 75 de ani. Hârlab a evoluat ca fundaş la Steaua Roşu Braşov, iar ca antrenor a pregătit mai multe echipe din Braşov, printre care FC Braşov, Forex şi Corona. De asemenea, a fost şeful departamentului de scouting la Kids Tâmpa.

OCTOMBRIE

3 octombrie: Fostul luptător şi antrenor Constantin Alexandru a încetat din viaţă la 83 de ani. Multiplu medaliat la juniori şi seniori în anii ’50-’60, Constantin Alexandru a avut o contribuţie importantă, în 1962, la promovarea în Divizia A a echipei de greco-romane a Rapidului. La nivel de juniori a fost unul dintre cei mai buni antrenori din România.

6 octombrie: Dorel Zamfir, fost fotbalist al echipelor FC Argeş, Farul Constanţa, Dinamo şi Steaua, a decedat la vârsta de 62 de ani. După ce a activat la Farul, Dinamo şi Steaua, în 1983 a ajuns la FC Argeş unde a jucat timp de 6 ani, perioadă în care a adunat 196 de meciuri şi 17 goluri în tricoul alb-violet. În perioada în care activa la Dinamo, în 1981, Dorel Zamfir a participat cu naţionala U20 a României la Cupa Mondială Under-20 din Australia, unde „tricolorii” au obţinut medaliile de bronz.

12 octombrie: Fostul baschetbalist şi antrenor Virgiliu Căpuşan a încetat din viaţă la doar 65 de ani, după o lungă suferinţă. Căpuşan a fost component de bază al echipelor naţionale ale României, atât la juniori, cât şi la seniori. El are în palmares 11 titluri de campion naţional la seniori cu Steaua Bucureşti, echipă căreia i-a fost fidel pe durata întregii cariere. Ca antrenor a activat la CS Otopeni, Concordia Chiajna şi, în ultimii ani, la prim-divizionara feminină Agronomia Bucureşti.

17 octombrie: Ferenc Ballo, o figură emblematică a luptelor libere româneşti, a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani. Născut la data de 22 octombrie 1932 în comuna Ciumani (jud. Harghita), Ballo a fost primul sportiv român medaliat la lupte libere la Campionatele Europene şi Mondiale, precum şi un mentor pentru multe generaţii.

NOIEMBRIE

5 noiembrie: Fostul fotbalist Imre Biro moare la vârsta de 65 de ani. Fost jucător la Universitatea Cluj, Biro a avut o selecţie în naţionala României.

11 noiembrie: Fostul campion olimpic Dimitrie Popescu a încetat din viaţă la vârsta de doar 62 de ani. Cel mai valoros trofeu din carieră a fost titlul olimpic cucerit în 1992, la Barcelona, în proba de patru rame cu cârmaci (4+). La aceeaşi ediţie a JO, Popescu a obţinut medalia de bronz în proba de doi rame cu cârmaci (2+). Medalii olimpice de argint a câştigat tot în proba de dublu rame la JO de la Los Angeles din 1984, dar şi în proba de patru rame la JO de la Seul, în 1988. În 1989, a fost campion mondial cu echipajul de patru rame şi a obţinut medaliile de argint la dublu rame la Campionatele Mondiale din 1985 şi din 1996. După retragerea din activitatea competiţională a devenit antrenor la CSA Steaua, iar din 1997 a fost antrenor la lotul olimpic de canotaj al României.

DECEMBRIE

5 decembrie: Fostul fotbalist Adrian Petrache a încetat din viaţă marţi seara, la vârsta de 64 de ani. Adrian Petrache, fosta glorie a fotbalului brăilean, a fost unul dintre cei mai buni executanţi ai loviturilor libere din România între anii 1979-1989.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri

Publicat

craciun

„Colinde, colinde, este vremea colindelor”, iar în Iulius Mall Cluj atmosfera sărbătorilor se resimte din plin, fie că ești doar în trecere sau în căutarea darurilor perfecte pentru cei dragi. Parada lui Moș Crăciun continuă să îi întâmpine pe vizitatori în această perioadă, iar Târgul de Crăciun are o varietate de idei de cadouri speciale. În continuare, în Iulius Mall Cluj primești daruri, dacă ești unul dintre elfii harnici ai Moșului, în cadrul campaniei „No more bad gifts”.

Lasă-te purtat de colinde și magia sărbătorilor în Iulius Mall Cluj! Moș Crăciun va fi prezent alături de elfii săi în zilele de 14, 15, 21 și 22 decembrie 2024, începând cu ora 18.00 și va aduce câte un zâmbet celor care îl vor întâlni. Parada Moșului va colinda prin întreg centrul comercial, așadar, ai toate șansele să te întâlnești cu cel mai simpatic bătrânel în Iulius Mall.

craciun

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri

Nu uita că în Iulius Mall, cele mai harnice ajutoare ale Moșului sunt premiate. Dacă vii cu cel mult două bonuri (din aceeași zi), de la două magazine diferite, a căror sumă cumulată este de cel puțin 600 de lei, primești pe loc un dar din partea Iulius Mall. Dacă ai un bon de la hipermarketul Auchan, trebuie să știi că este necesar să ai și un alt bon de minimum 200 de lei de la alt magazin din Iulius Mall Cluj. Regulamentul campaniei este disponibil pe site-ul Iulius Mall. Campania „No more bad gifts” are loc până pe 23 decembrie 2024. Poți afla mai multe pe site-ul Iulius Mall Cluj.

craciun

Târgul de Crăciun, aflat la parter, în zona H&M, propune produse handmade, ce pot fi cadoul unic pentru cei dragi. Dacă ești în căutarea unor ornamente speciale de sărbători, cu siguranță le vei găsi în cadrul Târgului de Crăciun din Iulius Mall.

Atmosfera de sărbătoare este completată și de spectacolele de dans, care vor avea loc la parterul Iulius Mall sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10.00 – 14.00.

Citește mai departe

ECONOMIE

CREȘTE acciza la carburanți de la 1 ianuarie 2025

Publicat

benzina motorina carburant pompa statie

Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2025, va crește acciza la carburanți. Acest lucru va genera o majorare a prețului benzinei cu 17 bani și al motorinei cu 16 bani pe litru.

Concret, la un plin de 50 de litri, un șofer va plăti mai mult cu 8,5 lei, scrie Alba24.

Pentru a atenua impactul asupra transportatorilor, proiectul prevede prelungirea ajutorului de stat de 20 de bani pe litru pentru motorina achiziționată, până la 30 iulie 2025.

CREȘTE acciza la carburanți de la 1 ianuarie 2025

În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Finanțelor explică faptul că măsura este necesară pentru a evita creșterea prețurilor la transportul de mărfuri și persoane și, implicit, a altor produse și servicii.

Totodată, se urmărește menținerea competitivității transportatorilor români și prevenirea alimentării cu carburant în alte state.

În acest an, acciza s-a majorat în două etape: 1 ianuarie și 1 iulie. Cumulat, acciza a crescut cu 72 bani la benzină și 65 bani la motorină.

Ce este acciza la carburanți

Acciza la carburanți în România reprezintă un impozit indirect aplicat asupra combustibililor (benzină, motorină, LPG, etc.), care este inclusă în prețul de vânzare al acestora.

Acest impozit este reglementat de legislația europeană și națională și are scopul de a contribui la veniturile bugetului de stat, dar și de a încuraja utilizarea mai eficientă a energiei și de a reduce emisiile de carbon.

În România, acciza la carburanți este reglementată de Codul Fiscal și este calculată pe litru de combustibil.

Sumele percepute variază în funcție de tipul de carburant. În general, accizele sunt ajustate periodic, fie pentru a ține cont de inflație, fie pentru a se conforma reglementărilor europene.

Care este valoarea accizei în România (2024):

Benzina fără plumb: aproximativ 2,6 lei pe litru.
Motorina: aproximativ 2,4 lei pe litru.
GPL: aproximativ 1,2 lei pe litru.

Pe lângă acciză, la prețul final al carburanților se adaugă și TVA-ul (19%), care se aplică la suma totală, inclusiv acciza.

Astfel, prețul final al carburantului pentru consumatorii finali este influențat de acciză și TVA, dar și de alți factori de piață (precum prețul internațional al petrolului și costurile de distribuție).

Acciza este percepută de autoritățile fiscale și este inclusă în prețul carburanților vânduți de stațiile de alimentare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la un depozit cu fân din Cătina. Pompierii, ajutați de localnici, au reușit să reducă dezastrul

Publicat

De

Incendiu depozit fân Cătina

50 de baloți de fân au ars într-un incendiu care a cuprins un depozit din localitatea clujeană Cătina.

Din fericire nu au fost victime.

Incendiu la un depozit cu fân din Cătina. Pompierii, ajutați de localnici, au reușit să reducă dezastrul

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit pentru a stinge un incendiu care a cuprins un depozit cu fân situat în localitatea Cătina.

Flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, iar prima intervenție a fost asigurată de către echipajul de la Punctul de Lucru Mociu.

În sprijin au fost trimise două autospeciale de la Dej, respectiv Punctul de Lucru Gherla. Nu au sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Pompierii au reușit să localizeze incendiul

Intervenția este încă în desfășurare și a început ân urmă cu aproape 3 ore. Potrivit ISU Cluj, flăcările au cuprins aproximativ 50 de baloți de fân, dar incendiul a fost localizat.

 

De asemenea, pompierii, ajutați de către persoanele aflate la fața locului, au reușit să evite propagarea focului la alți 100 de baloți de fân.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei scântei produse de către o drujbă, în timpul utilizării, au transmis pompierii clujeni.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

România intră deplin în Schengen când tot mai multe state au impus CONTROALE la granițe. Care sunt acestea

Publicat

De

Schengen

La 1 ianuarie 2025, România, alături de Bulgaria, va fi parte a spațiului Schengen și cu frontierele terestre.

Timp de 6 luni de la data intrării oficiale în spațiul Schengen, autovehiculele românești vor mai putea fi controlate aleatoriu la granițe, dar altfel, românii ar trebui să poată să circule “ca prin brânză” cu mașina prin Europa. Ar trebui, pentru că, în ultimul timp, tot mai multe state au reintrodus controale la granițe.

România intră deplin în Schengen când tot mai multe state au impus CONTROALE la granițe. Care sunt acestea

Spațiul Schengen este unul “fără frontiere” între statele membre, însă multe dintre acestea au decis, pe parcursul anului 2024, să impună controale la granițe pentru a combate migrația ilegală, dar și contrabanda, care a cunoscut o creștere pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, dar și a situației din Orientul Mijlociu.

Printre aceste state sunt Germania, Austria, Italia sau Franța, care au impus controale la granițe, valabile cel puțin până la jumătatea anului 2025.

“Codul Schengen” permite statelor membre să reintroducă, tempor, controale la toate frontierele, inclusiv terestre, în cazul în care consideră că le este amenințată securitatea internă.

Care sunt statele care au impus controale la frontieră

În următoarele state vor fi în vogoare controale la granițele interne la 1 inauarie 2025, potrivit Comisiei Europene:

  • Germania – va impune controale între 16.12.2024 – 15.03.2025 la granița cu Polonia, Elveția și Cehia. Este ultima cerere făcută din cauza unor „amenințări serioase la adresa securității și ordinii publice, reprezentate de nivelurile ridicate continue de migrație neregulată și de contrabandă de migranți, precum și de presiunea asupra sistemului de primire a azilului. De asemenea, este indicat și impactul situației globale de securitate (inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu) asupra securității și migrației”.
    Tot până la acea dată, 15.03.2025, și tot pe aceleași considerente, sunt impuse deja controale la granițele Germaniei cu Austria, dar și cu Franța, Belgia, Țările de Jos, Luxemburg și Danemarca.
  • Slovenia – din 22.12.2024 până în 21.06.2025 – impune controale la granițele cu Croația și Ungaria. Este o prelungire a unei decizii luate deja în acest an, care expiră la 21.12.2024.
  • Italia – din 19.12.2024 până la 18.06.2025 va impune controale la granița cu Slovenia. Aceasta este o prelungire a unei decizii luate deja în acest an, care expiră la 18.12.2024.
  • Austria – 12.11.2024 –11.05.2025 – controale la granițele cu Ungaria și Slovenia. Din 16.10.2024 și până în 15.04.2025 Austria are impuse controale la frontierele terestre și maritime cu Slovacia și la toate granițele interne cu Cehia.
  • Țările de Jos – 09.12.2024 – 08.06.2025. Controale la granițele cu Belgia și Germania.
  • Norvegia (stat Schengen, dar non-EU) – 12.11.2024 – 11.05.2025 – “Din cauza unei amenințări generale care vizează sectorul energetic, amenințările de sabotaj reprezentate de serviciul rus de informații, precum și creșterea protecției infrastructurii”, a impus controale la porturi cu legături cu feribotul către spațiul Schengen și toate frontierele interne (terestre, aeriene și maritime).
  • Danemarca – 12.11. 2024 – 11.05. 2025 –a impus controale la toate frontierele interne (terestre, aeriene și maritime) și granițele terestre și maritime cu Germania.
  • Franța – 1.11.2024 – 30.04.2025 – controale la granițele cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania – terestre, aeriene și maritime.
  • Suedia – 12.11.2024 – 11.05.2025 – din cauza unor „amenințări grave la adresa politicii publice și a securității interne, reprezentate de evenimente recente legate de terorism și de infracțiuni grave asociate cu un conflict armat în desfășurare în mediul criminalității organizate și legate de bande”, a impus controale la toate frontierele interne (terestre, aeriene și maritime).

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax