Connect with us

EVENIMENT

Marcel Ciolacu, candidat PSD la Președinție,susține revitalizarea muzeelor și redefinirea bibliotecilor ca hub-uri digitale (PE)

Publicat


Marcel Ciolacu

Candidatul PSD la Președinția României, Marcel Ciolacu, se declară un susținător al domeniului culturii, astfel că acest domeniu beneficiază de măsuri importante în proiectul său de țară.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, bibliotecile trebuie redefinite ca hub-uri digitale urmând să devină centre moderne de educație digitală, adaptate nevoilor actuale, contribuind la formarea competențelor digitale ale tinerilor și adulților.

”Prin programele de educație și formare digitală oferite în biblioteci, mii de cetățeni, în special din mediul rural și din grupuri vulnerabile, vor avea șansa să dobândească competențe esențiale pentru integrarea în piața muncii”, arată Marcel Ciolacu.

Muzee digitale

Un set de măsuri propus de candidatul social-democrat vizează revitalizarea muzeelor ca patrimoniu activ, conectat cu publicul contemporan.

”Susțin modernizarea și digitalizarea muzeelor, precum și implementarea unor soluții moderne pentru a transforma muzeele în spații atractive și interactive, inclusiv utilizarea noilor tehnologii, precum realitate augmentată și digitalizarea colecțiilor, pentru a atrage un public diversificat.

De asemenea, sprijin recunoașterea muncii de cercetare muzeală prin stabilirea unor criterii unice de evaluare pentru specialiștii muzeelor, muzeografi, restauratori, conservatori, cercetători, care să reflecte specificitatea activității în acest domeniu”, a precizat Marcel Ciolacu.

Centre specializate

Candidatul PSD la Președinție propune regândirea spațiilor de depozitare și transformarea depozitelor necorespunzătoare în spații expoziționale sau laboratoare de restaurare modernizate, dar și crearea unor centre regionale de conservare și restaurare.

”În proiectul de țară urmărim și dezvoltarea unor centre specializate pentru conservarea, depozitarea și restaurarea patrimoniului arheologic, deservind mai multe muzee regionale, dar și instruirea personalului muzeal, prin organizarea de programe de formare continuă pentru personalul de specialitate, adaptate cerințelor actuale și viitoare din domeniul muzeologiei”, a explicat Marcel Ciolacu.

De măsurile propuse de Marcel Ciolacu și echipa PSD vor beneficia și marile muzee din Cluj, cum sunt Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Artă sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

CMF 31240010

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Start înscrieri E.ON Energy Challenge, ediția 2025. Competiția se adresează studenților și masteranzilor din România

Publicat

eon

Am dat startul pentru E.ON Energy Challenge, competiție dedicată studenților, ediția 2025. Sunt invitați să se înscrie în concurs studenții la nivel licență sau masterat care urmează cursurile la zi ale uneia dintre universitățile din România și care au preocupări, proiecte și idei inovative care vizează lumea energiei.

A XI-a ediția aduce și o premieră: echipele care se înscriu în concurs pot coopta, ca mentor, un profesor, la alegerea lor, astfel încât să beneficieze din plin pe parcursul competiției de experiența academică și profesională a acestuia.

Înscrierile se fac până în data de 23 decembrie a.c., pe site-ul dedicat https://energychallenge.eon-romania.ro/, secțiunile principale din acest an fiind Eficiența Energetică și Digitalizare, Optimizarea Consumului de Energie și Soluții pentru Sustenabilitate și Mobilitate.

Finala, la Târgu Mureș

În perioada 13 – 28 ianuarie 2025 fiecare echipă înscrisă va participa la un interviu, acesta fiind esențial în promovarea în etapa următoare a concursului care îi va duce pe câștigători în finala de la Târgu Mureș, din 13 martie 2025.

Și în acest an premiile depășesc 6.600 de euro: locul I – 3.000 euro/echipă; locul II – experiențe în valoare de 600 euro/membru echipă; locul III – experiențe în valoare de 300 euro/membru echipă.

De la debutul concursului, din 2015 și până în prezent, peste 450 de tineri din diferite centre universitare din țară și-au prezentat proiectele despre energie și eficiență energetică, iar unele dintre ideile dezvoltate au fost implementate în cadrul companiilor operaționale din Grupul E.ON din România.

Câștigătorii din acest an

Câștigătoarea ediției 2024 și a marelui premiu în valoare de 3.000 de euro a fost desemnată echipa DBS Energy Solutions a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava care a propus soluții inedite pentru protecția panourilor fotovoltaice.

Pe locul al doilea s-a clasat echipa Grid Guardians a Universității „Transilvania” din Brașov care a convins juriul cu o aplicație software pentru reducerea consumului de energie, iar cel de-al treilea loc a fost ocupat de echipa Hydro Vault de la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București care a prezentat o strategie inovativă pentru cuplarea și optimizarea sectoarelor industriilor petroliere prin utilizarea hidrogenului ca element de legătură.

Pentru mai multe informații vă invităm să accesați pagina de Facebook a concursului: https://www.facebook.com/studentenergychallenge sau site-ul dedicat Home | Energy Challenge | E.ON Romania (eon-romania.ro).

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,5 milioane de clienți.

De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Cluj, pe șantierul Drumului Expres de la A3

Publicat

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, este prezent, miercuri pe șantierul de la nodul Tureni al drumului expres DN1 – A3 din județul Cluj, unde susține declarații de presă.

Principalele declarații:

  • Despre drumul expres de la Tureni: Avem un constructor român care face trabă foarte bună. Sunt undeva la 73-74% progres. Asta înseamnă că pe la sfârșit de mai se poate să fie terminată lucrarea, maxim început de iunie. Depinde cât de mult durează această perioadă de iarnă. (…) Noi am plătit, de la minister, toate facturile sunt la zi.
  • Despre electrificarea căii ferate Cluj-Oradea: Am văzut loturile CFR venind dinspre Oradea, cele patru loturi, m-am oprit la Poieni. Sunt mulțumit de loturile 1 și 2, care pleacă dinspre Cluj, și mai puțin mulțumit de loturile 3 și 4, dinspre Oradea, sper să recupereze. Loturile care pleacă dinspre Cluj au ajuns la 20% progres, se lucrează în forță.
  • Sunt investiții care vor ajuta Cluj-Napoca și întreg județul și regiunea, asta pot să spun din propria experiență pe care o am dintr-un județ asemănător, din Timiș. Sper ca lucrările să continue în același ritm, constructorul să își facă treaba, astfel încât termenele pe care le-am indicat să poată fi respectate.
  • Legat de întârzierile la drumul expres DN1-A3: Sunt lucrări care au ținut de utilități, de relocări, care nu țin de constructor, sunt companiile de distribuție și stai după ei. Nu e nimic special, se întamplă lucrurile acestea cam peste tot. Lucrurile acestea consumă timp, din păcate, și duc la întârzieri. Vor fi recuperate.
  • Legat de drumul expres Dej-Bistrița: Acesta este un drum de care mă întreabă și vecinii de judet, din câte mi-au spus colegii de la CNAIR, se apropie de finalizare studiul de fezabilitate și va fi scos la licitație, proiectarea și execuția, la finalul acestui an.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, vizită pe șantierul căii ferate Cluj-Oradea (PE)

Publicat

Astăzi, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost într-o vizită de lucru în județul Cluj, pentru a verifica stadiul de execuție a lucrărilor de modernizare a liniei de cale ferată Cluj-Oradea.

Pe teritoriul județului Cluj, se află integral lotul 1 al acestui proiect, care cuprinde electrificarea și modernizarea liniilor de cale ferată existente pe tronsonul Cluj-Napoca – Aghireș, cu o valoare a lucrărilor de 1.611,5 milioane de lei plus TVA, bani alocați din PNRR.

Grindeanu: „Avem disponibilă finanțarea necesară finalizării acestui proiect”

Întâlnirea cu executantul contractului a avut loc în comuna Poieni, unde, alături de domnul Ministru Sorin Grideanu, au participat și lideri locali ai PSD Cluj: Alexandru Cordoș (candidat pentru Senat), Remus Lăpușan și Ioan Oleleu, candidați pentru Camera Deputaților.

„Mă bucur să aflu că lucrările se derulează conform planului, că nu sunt întârzieri, și vă asigur că avem disponibilă finanțarea necesară finalizării acestui proiect”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Un proiect de importanță strategică

Linia de cale ferată din această zonă este de importanță strategică pentru întreg județul Cluj: pe de-o parte facilitează legătura locuitorilor din zona de munte a județului cu Cluj-Napoca și cu restul țării, iar pe de altă parte reprezintă poarta către Europa de Vest pentru întreaga regiune, întrucât modernizarea liniei de cale ferată se continuă până la frontiera cu Ungaria.

Avem în sfârșit investiții majore în zona Huedin. A fost nevoie de un ministru PSD ca să se întâmple acest lucru, și îi mulțumesc d-lui Sorin Grindeanu pentru toată susținerea! Mai mult, vedem cum planul lui Marcel Ciolacu de reindustrializare a României va avea impact semnificativ și pentru comunitățile din jur”, a declarat dl. Alexandru Cordoș.

„Ceea ce promitem, facem!”

„Alături de domnul ministru Grindeanu, vom urmări îndeaproape implementarea acestui proiect de importanță strategică pentru Cluj și vom continua să susținem investițiile în infrastructură care contribuie la bunăstarea clujenilor. Prin acest proiect, securizăm transportul feroviar al cetățenilor și al mărfurilor și deschidem noi perspective pentru dezvoltarea afacerilor locale.  În 2026, vom circula cu trenul pe această rută cu peste 120 km/oră. Ceea ce promitem, facem! Pentru că PSD este calea sigură pentru Cluj, calea sigură pentru România!”, a declarat dl. Remus Lăpușan.

„Zona Huedinului are nevoie de susținere pentru dezvoltare durabilă. De asemenea, avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii: vom investi în construirea centurii ocolitoare a Huedinului. Mulțumim domnului ministru Sorin Grindeanu pentru interesul acordat acestei zone. Împreună, suntem pe calea sigură pentru România!”, a declarat dl. Ioan Oleleu.

CMF 11240017

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujul, capitala cybersecurity în România. Boc: Suntem doar la câteva click-uri distanță de un dezastru cibernetic

Publicat

De

Cluj-Napoca găzduiește, miercuri și joi, cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, un eveniment care reunește experți, oficiali și lideri din sectorul energetic și cel al securității cibernetice.

Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, ajuns anul acesta la a doua ediție, aduce în prim-plan importanța securității cibernetice în contextul digitalizării și tranziției verzi în domeniul energiei.

Astfel, timp de două zile, experți din domeniul energiei și securității energetice, reprezenanți ai autorităților locale și naționale, reuniți la Cluj-Napoca, își propun să identifice vulnerabilitățile din sectorul energetic și să ofere soluții pentru prevenirea riscurilor la care acesta este expus.

Cybersecurity-ul, o prioritate în sectorul energetic

Mihaela Rodica Suciu, directorul general al Distribuție Energie Electrică România (DEER) a deschis evenimentul în calitate de gazdă și organizator, arătând necesitatea abordării securității cibernetice în sectorul energetic.

„Trăim într-o societate în continua schimbare, cu toții ne dorim tranziția la energie verde, însă aceasta nu se poate realiza fără digitalizare. Ca să fac o comparație cu acum 9, 10 ani când vorbeam de energie fără digitalizare, în mod normal, acum nu mai putem vorbi nici de energie fără digitalizare, nici de energie fără digitalizare, nici de digitalizare fără energie, pentru că nu își are obiectul. Sunt convinsă că cei prezenți aici sunt foarte interesați în a identifica soluții. În aceste două zile, Cluj-Napoca va fi capitala cybersecurity în România. Sunteți cei mai importanți vectori din această piață, sunteți atât cei care căutați soluții în domeniul distribuției, furnizării, transportului, cât și cei care sunteți cei mai în măsură să ne oferiți soluții, și pentru asta vă mulțumesc că sunteți aici”, a declarat Mihaela Suciu.

Cu o creștere semnificativă a numărului de participanți față de anul precedent, directorul general DEER și-a exprimat încrederea că Forumul va continua să atragă interes și în viitor și a anunțat că ediția a treia va avea loc tot la Cluj.

Boc: „Securitatea cibernetică este deja o necesitate”

Primarul Emil Boc a evidențiat importanța securității cibernetice, mai ales în sectorul energetic, și a subliniat provocările și riscurile care însoțesc beneficiile tehnologice.

„Securitatea cibernetică nu mai este o chestiune opțională, este deja o necesitate, cu atât mai mult în domeniul energetic. Trăim vremuri frumoase, în care tehnologia ne aduce cele mai mari avantaje din istoria omenirii. Pe de altă parte, ceea ce tehnologia ne oferă, avantajele fabuloase și unice, acestea nu vin doar cu lucruri bune, ci și cu pericole, în special legate de securitatea cibernetică.

Fiecare dintre noi cred că ne-am confruntat la un moment dat cu un virus pe calculator sau pe telefon, dacă ridicăm această problemă la scară globală, să ne imaginăm că un hacker intervine în rețeaua de distribuție energetică și este paralizată distribuția de energie electrică cu sute de mii de cetățeni care sunt puși în dificultate în a mai putea utiliza energia. Dacă nu mai ai energie, practic ești privat de foarte multe lucruri care țin de calitatea vieții și a serviciilor pentru populație”, a arătat edilul, în deschiderea evenimentului.

„Securitatea cibernetică nu mai ține doar de IT-iști”

Boc a explicat că riscurile cibernetice nu mai sunt doar o problemă tehnică, ci și una de politică publică. În contextul digitalizării accelerate, securitatea cibernetică ar trebui integrată în toate infrastructurile publice încă din faza de concepție, prevenind astfel vulnerabilitățile majore.

„Pe bună dreptate, cineva avertiza că, din nefericire, suntem doar la câteva click-uri distanță de un dezastru cibernetic. Dacă nu suntem proactivi, dezastrul ne paște, și atunci consecințele sunt dramatice. Salut această inițiativă menită să adune idei, să ofere soluții și în același timp să ne facă o foaie de parcurs în legătură cu ceea ce avem de făcut fiecare, de la nivel local, regional, național, autorități publice și private.

Ceea ce am putut constata eu din experiența națională, dar și din administrația publică locală este că această chestiune a securității cibernetice nu mai este doar o competență a IT-iștilor. Securitatea cibernetică trebuie să devină o componentă de politică publică, coerentă și concretă, inclusiv din faza de concepere a infrastructurilor pe care le creăm”, a mai spus Emil Boc.

Încheind într-o notă pozitivă, primarul a arătat că Uniunea Europeană face progrese semnificative în tranziția către energie regenerabilă, în 2023 producând pentru prima dată mai multă energie din surse regenerabile decât din surse tradiționale. Pentru a reduce decalajele față de China și Statele Unite, UE va avea nevoie de investiții anuale de cel puțin 800 de miliarde de euro în următorii cinci ani, potrivit unui raport al fostului premier italian Mario Draghi.

România înființează primul centru sectorial de răspuns la incidente de securitate cibernetică

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis un mesaj video participanților, în care a vorbit despre inițiativele ministerului în domeniul securității cibernetice. Cel mai notabil proiect este înființarea primului centru sectorial de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CSRISC), menit să protejeze infrastructura energetică a țării.

„De anul trecut, noi nu am stat degeaba, ci am avansat pe mai multe subiecte conexe, cel mai important dintre ele fiind asumarea primului centru sectorial de răspuns la incidente de securitate cibernetică. Aceste CSRISC, cum se va numi, va lua naștere în cadrul Ministerului Energiei, va include specialiști care vor lucra în ture și care vor avea drept misiune să apere întreg sectorul energetic românesc de atacurile cibernetice. În perioada imediat următoare vom adopta ordonanța și vom fi exemplu și pentru celelalte ministere și sectoare. Nu trebuie să facem decât ceea ce este deja prevăzut în legislația pe securitate cibernetică pe care am reușit să o inițiem, o legislație modernă, este printre cele mai bune din Uniunea Europeană pe siguranța sistemului energetic central”, a arătat ministrul Energiei.

„Securitatea cibernetică în energetie necesită investiții în resursa umană”

Gabriel Dinu, director adjunct al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a vorbit despre amenințările actuale cu care se confruntă sectorul energetic. El a subliniat că măsurile preventive și investiția în personalul calificat reprezintă cheia pentru a face față provocărilor viitoare din domeniul securității cibernetice.

„În ceea ce privește amenințările, cele mai mari riscuri în momentul de față sunt generate de atacurile ransomware și de potențiale atacuri distructive, având în vedere și contextul geopolitic în care ne aflăm. Probabil că sunteți la curent cu atacuri precum BlackEnergy, cel care a vizat cu mai mulți ani în urmă sistemul energetic din Ucraina, sau alte situații similare. În momentul de față, criminalitatea cibernetică și faptul că există o piață de cyber-crime, există o diversificare semnificativă a instrumentelor și o democratizare, să spunem, a accesului la aceste instrumente avansate de securitate cibernetică, constituie una dintre cele mai mari amenințări pe care trebuie să le luăm în calcul.

Când vorbim de securitate cibernetică, vorbim în primul rând de resursa umană, este foarte important să investim în resursa umană, să dezvoltăm oameni competenți și capabili. Avem nevoie, de asemenea, de un set de măsuri minime care trebuie să fie implementate de către orice infrastructură, orice organizație pentru a-și crește reziliența, pentru a-și securiza lanțul de aprovizionare, pentru a avea capacitatea de a răspunde corespunzător la incidentele de securitate cibernetică. Este un set de măsuri combinate de prevenție, inclusiv în ce privește investiția în instrumente tehnice, dar în special în educație și de dezvoltare a resursei umane și în măsuri procedurale care trebuie implementate în cadrul organizației”, a declarat Gabriel Dinu.

Mașina solară a UTCN, expusă în cadrul evenimentului

Mașina solară cu trei roți, construită de echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), a fost prezentată la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie. Acest vehicul inovator a atras atenția participanților prin tehnologia avansată de propulsie electrică alimentată de panouri fotovoltaice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax