CULTURA
FOTO. Maratonul Bach, concert de 10 ore în Biserica Luterană din Cluj-Napoca. Intrarea, liberă

Entuziasmați de succesul primelor două ediții, organizatorii Maratonului Bach au dorit să ofere melomanilor clujeni un dar al continuității. Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia ediție a evenimentului Maratonul Bach. Mulțumită finanțatorilor, intrarea la maratonul de concerte va fi gratuită.
Eveniment cultural muzical de înaltă ținută artistică, având un caracter interconfesional și interetnic, Maratonul Bach va debuta la ora 10:00 cu un concert de orgă susținut de Ferencz-Zorgel Szilvia. Timp de mai bine de 10 ore, seria de concerte va aduce în fața publicului un repertoriu larg și divers din creația compozitorului, în interpretarea a peste 35 de artiști din țarăși străinătate.
Maratonul Bach, concert de 10 ore în Biserica Luterană din Cluj-Napoca. Intrarea, liberă
Publicul se va putea bucura astfel de măestria unor artiști precum: Arno Kerkhof (orgă), Maria Petrescu (oboi), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Duffner Melinda (mezzosoprană), György Róbert Vilmos (bas), Filip Ignác (flauto traverso), Strings IN connectiON – Cătălin Crețu (multimedia) șiCsendes László (vioară), Kostyák Előd(violoncel), Oláh Mátyás (violoncel), Réman Zoltán (saxofon), Réman Gergely Bálint (țambal), Luca Pulbere (pian), Oláh Boglárka Eszter (pian), Amalia Erdős (clavecin) și Erich Türk (orgă / clavecin).
„În acest an, programul de piese instrumentale și de muzică de cameră este gândit astfel încât să includăși câteva surprize. Mai exact, variațiunile Goldberg, scrise inițial pentru clavecin, vor fi auzite într-o transcripție neobișnuită pentru saxofon, țambal și violoncel.
Apoi, pentru prima dată într-un context audiovizual contemporan, ansamblul Strings IN connectiON va interpreta o versiune multimedia a Sonatei nr. 3 pentru vioară solo și a melodiei coralei Komm Heiliger Geist, Herre Gott”, a explicat Horváth Zoltán, organizatorul evenimentului.
Parteneriate educative
Concertul de închidere al Maratonului va începe la ora 19:00 și va fi unul vocal-simfonic alcătuit din cantatele maestrului baroc, și un concert pentru oboi și orchestră.
Scopul prioritar al evenimentului este de a prezenta moștenirea muzicală și spirituală a marelui maestru baroc de religie luteranăși, în același timp, de a implica tânăra generație în actul artistic.
În vederea atingerii acestui scop au fost stabilite parteneriate cu cele mai importante instituții de învățământ muzical din oraș: Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj.
Unicitatea Maratonului Bach este dată și de faptul că în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca vor fi prezente toate cele trei instrumente muzicale cu claviatură adecvate interpretării muzicii lui Bach: orga, pianul și clavecinul.
Despre Biserica Luterană
Construirea acestui monument istoric, care combină elemente în stil baroc târziu și neoclasic, a fost finalizată în 1826. Orga sa cu trei manuale a fost construită de firma Walcker din Ludwigsburg și a fost sfințită în 1913.
În timpul restaurării complete a bisericii, în perioada 2018–2021, orga a fost renovatăintegral, fiind construit și cel de-al treilea manual.
Orga pneumatică restaurată a devenit astfel cea mai remarcabilă orgă de concert din Cluj. Mai mult de atât, datorită acusticii sale, Biserica Pietati este un spațiu adecvat și muzicii de cameră.
Donații pentru orga din Chirpăr
Intrarea la concerte este gratuită pe tot parcursul zilei, însă organizatorii primesc donații pentru salvarea și restaurarea orgii baroce din Chirpăr (județul Sibiu).
Această orgă cu un manual și 10 registre este unul dintre ultimele instrumente existente construite de maestrul constructor de orgi Johannes Hahn (1712–1783).Acest lucru justifică salvarea ei atât din motive de conservare a patrimoniului, cât și din motive profesionale ale construcției de orgi.
Din cauza depopulării congregației luterane săsești din Chirpăr și a stării periculoase în care se află biserica de acolo, Parohia Evanghelică-Luterană din Cluj și-a asumat preluarea și conservarea instrumentului.
Orga a fost demontată și depozitată în siguranță, în anul 2022, sub îndrumarea restauratorului și maestrului constructor de orgi Magyar Árpád, instrumentul a fost transportat la atelierul de construcție de orgi din Hărman.
Orga, adusă la Cluj
După restaurare, parohia din Cluj dorește să mute instrumentul în Biserica Pietati, urmând să fie sfințit anul viitor, în cadrul Maratonului Bach.
Costul total al lucrărilor de salvare și restaurare este de 65.000 de euro (325.000 de lei), din care lipsește suma de 50.000 de euro (250.000 de lei). Donațiile se pot face pe toată durata Maratonului Bachprin achiziționarea unor așa-numite „bilete de cărămidă”.
Cont de donații
Donațiile oferite pot fi virate și în următorul cont bancar:
BISERICA EVANGHELICĂ-LUTERANĂ DIN ROMANIA – PAROHIA CLUJ
RO30OTPV200001551130RO01
OTP Bank Sucursala CLUJ
Concertele vor putea fi urmărite în direct pe pagina de Facebook a Maratonului Bach, transmisiunea fiind asigurată de studenții Institutului Maghiar de Film și Media din cadrul UBB.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.
Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.
”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.
În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.
Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.
Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.
Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.
Pod care a rezistat la 123,9 kg
Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.
”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.
EVENIMENT
Studiu: Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare. Cât e recomandat să bem

Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, realizată de Behavioural Insights Team, la solicitarea organizației caritabile Alcohol Change UK, a analizat obiceiurile de consum ale peste 4.000 de adulți din Marea Britanie, arată Mediafax.
În urma studiului, s-a constatat că persoanele care consumă alcool în conformitate cu recomandările Serviciului Național de Sănătate (NHS) au o stare de sănătate mai proastă decât persoanele care nu consumă deloc alcool.
Comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată alcool, ratele bolilor cardiovasculare au crescut de la 1 % la 5 %, iar pentru cancer, acestea au crescut de la 1 % la 4 %.
Studiul a constatat, de asemenea, că băutorii „cu risc scăzut” au înregistrat o calitate redusă a somnului, o funcționalitate zilnică mai proastă și o sănătate dentară mai precară, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată alcool.
Cât e recomandat să bem
Richard Piper, director executiv al Alcohol Change UK, a declarat: „Timp de decenii, am căzut pradă unei idei binare, dar false, conform căreia problemele legate de băutură afectează doar o minoritate de persoane cu dependență de alcool. Dar, după cum arată clar acest studiu, alcoolul are un impact asupra sănătății și bunăstării noastre de-a lungul întregului spectru al consumului de alcool, chiar și la niveluri cu risc scăzut”.
NHS recomandă ca oamenii să nu consume mai mult de șase halbe de bere sau 10 pahare mici de vin pe săptămână, însă oamenii de știință avertizează că modul în care unii oameni consumă aceste volume de alcool poate fi problematic pentru sănătatea lor.

Înrăutățirea situației economice a României, în condițiile în care economia a încetinit în primul trimestru al acestui an iar deficitul comercial a crescut în primele două luni cu 35% faţă de perioada similară din 2024, poate provoca o scădere a ratingului de țară, care va fi însoțită de scumpirea împrumuturilor guvernamentale, deprecierea leului și o eventuală intrare în recesiune, arată analistul economic clujean Radu Georgescu.
În opinia analiștilor CFA România, în 2025 există un risc de uşoară recesiune, cu o scădere a PIB de 1 – 1,5%, atât pe fondul noilor tarife vamale, a războiului de la graniţă cât şi a situaţiei politice din România, înainte de a afla cine este viitorul președinte.
Cotația euro urcă spre 4,9780 lei
Lunea aceasta, cursul euro a urcat de la 4,9774 la 4,9775 lei, maximul primelor patru luni, în condițiile în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,9774 – 4,9780 lei, arată Radu Georgescu.
BNR a semnalizat la începutul săptămânii, când a decis să mențină dobânda de referință la 6,50%, nivel stabilit în august trecut, că inflația se va menține în jurul pragului de 5% până la jumătatea anului. Conform INS, inflația din martie a fost de 4,86%, după o creștere de 5,02% în februarie.
În aceste condiții, indicii ROBOR au cunoscut o creștere marginală. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.
E „foame” de lei la Finanțe
Dealerii bancari și clienții lor nu puteau să rămână indiferenți la perspectivele negative cu care se confruntă România dar și de „foamea” de lei cu care se confruntă Finanţele. Motiv pentru ca să solicite o dobândă mai ridicată la licitațiile de titluri de stat, arată Radu Georgescu.
Lunea aceasta, Trezoreria s-a împrumutat cu 440,2 milioane de lei, printr-o emisiune cu scadența în iulie 2033, pentru care a acceptat un randament mediu anual de 7,48%.
„Conflict” între moneda americană și celelalte valute majore
Analistul economic arată, de asemenea, că războiul tarifelor vamale declanșat de administrația de la Casa Albă se prelungește treptat într-un conflict între moneda americană și celelalte valute majore, în condițiile în care faptul că dolarul este cel mai utilizat în comerțul mondial și este cel mai utilizat drept cea mai importantă monedă de rezervă internațională, este considerat sursa problemelor economice ale SUA.
Pe de altă parte, după anunțarea noilor tarife de import american, un important oficial al conducerii BCE a declarat „Mulțumesc lui Dumnezeu, Europa a creat moneda euro în urmă cu 25 de ani”. Iar investitorii din Uniunea Europeană au răspuns prin vânzarea de active americane, acțiuni sau obligațiuni, și repatrierea sumelor obținute, ceea ce a majorat cererea de monedă unică, spune Radu Georgescu.
Marcarea profiturilor a coborât euro de la un vârf de 1,1475 dolari, maxim a mai mult de trei ani, atins vineri, la 1,1318 – 1,1429 dolari. În piața locală cursul monedei americane a crescut de la 4,3617 la 4,3683 lei.
Media francului elvețian a scăzut la începutul acestei săptămâni la 5,3438 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la un minim al ultimelor 17 luni de 5,7330 lei la 5,7573 lei.
Prețul gramului de aur a crescut marginal
Prețul gramului de aur a crescut marginal de la 452,6023 la 452,6946 lei, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a fost atins maximul istoric de 3.246,80 dolari/uncie, și fluctua luni în culoarul 3.205 – 3.245 dolari/uncie.
Metalul galben este, alături de francul elvețian sau yenul japonez, unul dintre „refugiile” la care apelează investitorii în perioadele tulburi, căutat atât de băncile centrale sau populație, pentru a se proteja în faţa impredictibilităţii şi şocurilor geopolitice generate de războiul tarifelor vamale și cel al valutelor, arată Radu Georgescu.
Analiștii Goldman Sachs prognozează atingerea pragului de 3.700 dolari/uncie până la sfârșitul acestui an, pentru ca la jumătatea celui viitor să urce la 4.000 dolari/uncie,

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice, dar și în ceea ce privește precipitațiile până la data de 27 aprilie.
Chiar dacă această lună a fost cu adevărat capricioasă, de Paști temperaturile vor fi ridicate, conform meteorologilor.
Cum va fi vremea de Paști la Cluj
În următoarele două spătămâni, regimul termic va fi apropiat de valorile climatologice specifice perioadei, cu maxime în jurul a 17 grade, potrivit ANM.
În intervalul 16–17 aprilie este prognozată o creștere a temperaturilor diurne, acestea urmând să urce spre 23-24 de grade. După acest episod mai cald, între 18 și 20 aprilie, maximele termice vor mai scădea ușor și se vor înregistra, în general, 19-21 de grade. Ulterior, arată meteorologii, se conturează o nouă tendință de încălzire, cu maxime de până la 22-23 de grade.
Anunțul meteorologilor despre ploi
Temperaturile minime vor avea variații ușoare, menținându-se, în general, între 6 și 8 grade pe tot parcursul perioadei.
Conform meteorologilor, vor fi posibile precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu o probabilitate mai ridicată între 19 și 20 aprilie și din nou din 24 aprilie, până aproape de finalul lunii aprilie.
Foto: Primăria Cluj-Napoca