Connect with us

EVENIMENT

Locuri mai puține cunoscute în oraș: Grădina Agro-Botanică din campusul USAMV Cluj-Napoca

Publicat


Situată pe teritoriul campusului USAMV Cluj-Napoca, Grădina Agro-Botanică se întinde pe circa trei hectare și deţine peste 2.000 de specii vegetale, care pot fi admirate gratuit și de vizitatori din afara universității. Această grădină botanică a fost înfiinţată în 1903, în imediata vecinătate a ruinelor unei mănăstiri din secolul al XI-lea.

Grădina Agro-Botanică a USAMV Cluj-Napoca a rămas în permanență în aceeași locație, fiind astfel cea mai veche grădină botanică de acest fel din România. În primele decenii de la înfiinţare a fost populată mai ales cu specii şi soiuri de importanţă agricolă sau medicinală. Ulterior, colecţiile de plante au fost completate cu specii spontane din flora României şi din flora altor regiuni temperate ale globului.

„Grădina a fost radical reabilitată şi reorganizată, începând cu anul 1998”

Este un loc destinat studiului botanicii și conservării biodiversității planetei noastre. Cuprinde patru sectoare tematice mari: sectorul clasificării sistematice, sectorul ecologiei plantelor, sectorul speciilor ornamentale și sectorul biodiversităţii. Aceste sectoare tematice au fost organizate în această formă începând cu anul 2009. Fiecare dintre cele patru sectoare tematice cuprinde mai multe subsectoare tematice menite să ilustreze o anumită arie tematică din știința botanicii.

Trecând printr-o perioadă dificilă după schimbările politice din 1989, grădina a fost radical reabilitată şi reorganizată, începând cu anul 1998. Colecţiile speciale ale Grădinii Agro-Botanice sunt răspândite în diferite sectoare și se referă la plante din niște tipuri biologice mai deosebite.

„Colecția de plante suculente (…) cuprinde circa 400 de specii”

Colecția de plante de stâncărie (înființată în 1999) cuprinde o suprafaţă destul de mare pentru acest tip de amenajare, atât în sectorul ecologiei plantelor, cât şi în cel al plantelor ornamentale. Panta abruptă a terenului este amenajată cu roci de diferite tipuri și sunt plantate specii scunde din stâncării naturale, din zonele de munte, arctice, secetoase etc.

Colecția de plante suculente este a doua înființată în grădină (2000) şi cuprinde circa 400 de specii care înmagazinează apa, în special din familia Cactaceae şi Crassulaceae. Aceste specii se află situate în special în sectorul ecologiei plantelor, precum și în sectorul speciilor ornamentale și în sectorul clasificării sistematice. O parte foarte importantă din această colecție a plantelor suculente se află cantonată în sera automatizată de pe Calea Floreşti. Aici se pot vedea un număr mare de specii de plante suculente, în special din familia Cactaceae care, provenind din zone tropicale, nu rezistă la îngheț.

Colecția de plante acvatice și palustre este cea mai nou înființată colecție specială din Grădina Agro-Botanică, în 2010, fiind inițiată după etanșeizarea succesivă a lacurilor de pe cuprinsul grădinii. Cuprinde o serie de specii adaptate la mediul acvatic, acestea fiind total sau parțial scufundate în apă. Vedetele acestei colecții sunt nuferii (Nymphaea), care înfloresc neîntrerupt până toamna târziu. În completarea florilor de nufăr, înotul carașilor colorați fac din lacurile grădinii botanice una dintre principalele atracții pentru vizitatori.

Colecția de arbori și arbuști, cu cele peste 150 de specii, poate fi considerată și ea specială. Există încă de la înființarea grădinii, iar unele exemplare au în prezent un aspect impozant, având peste 100 de ani. Speciile colecției de arbori și arbuști sunt răspândite în toate sectoarele grădinii.

„O istorie grandioasă care a durat sute de milioane de ani, poate fi urmărită pe viu”

Studenții, în special prin orele de practică în grădină, au posibilitatea să observe pe viu și să deslușească cele mai diverse aspecte din colosala diversitate și complexitate a lumii vegetale. Spre exemplu, pot admira plante de litoral maritim aduse și aclimatizate direct de pe plajele de la Eforie-Sud, specii de stâncă aduse de pe Vârful Ceahlău sau specii acvatice aduse din Delta Dunării. Alte specii demne de admirat provin din locuri îndepărtate, cum ar fi deșerturile Americii sau Africii de Sud.

De asemenea, studenții pot observa și lucruri mai simple, cum este diferența între cele două mari grupe de plante cu flori, dicotile și monocotile, și să le numere elementele florale, de obicei în multiplu de cinci sau patru la primele și, respectiv, multiplu de trei la cele din urmă. Dar pot dezbate, cu organismele vii în fața lor, și lucruri complexe, cum ar fi modificările parcurse de vietățile pământului, pornind de la simplele bacterii capabile deja de fotosinteză, continuând cu algele, ciupercile și principalele grupe de plante: mușchii, ferigile, coniferele și plantele cu flori și fructe. O istorie grandioasă care a durat sute de milioane de ani, poate fi urmărită pe viu în sectorul clasificării sistematice.

Se mai poate discuta despre probleme mult dezbătute în forurile actuale ale științei botanicii, cum ar fi originea monocotilelor în dicotile, observând pe viu asemănările dicotilelor bazale cu monocotilele, de exemplu analizând magnoliile sau arborele de lalele (Liriodendron).

„O infinitate de fațete ale lumii vegetale organizate cu rigurozitatea științei ca într-un atlas de botanică”

Sigur că se poate vorbi și de lucruri mai pragmatice: învățarea practică despre creșterea plantelor din semințe, îngrijirea lor până la înflorire și producerea de noi semințe (exemplu arborele de sequoia). La Specializarea Biologie, fiecare student primește în observație specială câte un mic subsector din grădină pentru a se putea concentra asupra unui număr mai mic de specii.

În concluzie, Grădina Agro-Botanică a universității este locul în care studenții pot vedea, pe viu, la îndemână pe tot parcursul anului, o infinitate de fațete ale lumii vegetale organizate cu rigurozitatea științei ca într-un atlas de botanică.

Pe plan internațional, Grădina Agro-Botanică a USAMV Cluj-Napoca este membră în Organizația Internațională a Grădinilor botanice (BGCI – Botanic Gardens Conservation International), face anual schimburi de material biologic cu câteva sute de grădini botanice din toată lumea, fiind membră în comunitatea IPEN –The International Plant Exchange Network, și editează anual publicația Index Seminum.

Toate speciile de plante din Grădina Agro-Botanică sunt cuprinse în baza de date internațională Plant Searcha Botanic Gardens Conservation International.

Grădina Agro-Botanică este deschisă publicului spre vizitare gratuită, de luni și până vineri, însă în prezent este suspendată din cauza reglementările naționale împotriva pandemiei.

Material prezentat de Șef lucr. Dr. Andrei Stoie (Facultatea de Agricultură – USAMV Cluj-Napoca). Detalii despre admiterea la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Foto: USAMV Cluj-NapocaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se fură ca-n codru. Amenzi de 30.000 de lei date de poliţiştii clujeni pentru furt de lemne

Publicat

De

În perioada 20 – 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, în colaborare cu specialiștii Gărzii Forestiere Cluj au desfășurat acțiuni la nivelul județului pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale în domeniul silvic.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate și aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, în valoare totală de 30.000 de lei.

Totodată, a fost confiscată cantitatea de 73,45 m3 de material lemnos, în valoare de peste 22.000 de lei”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oficial McDonald’s: Restaurantul de la Minerva se modernizează. Va avea un design modern și inovații tehnologice

Publicat

McDonald’s în România a venit cu precizări în legătură cu restaurantul de la Minerva, din cartierul clujean Mănăștur, după ce mai mulți locuitori s-au întrebat dacă acesta se demolează sau se modernizează.

”Ca parte a strategiei de îmbunătățire constantă a experienței clienților în restaurantele McDonald’s, am început modernizarea și digitalizarea restaurantului Mănăștur DT. Acesta va avea un design modern, dotat cu inovații tehnologice de ultimă generație pentru pregătirea și servirea produselor și va continua să asigure clienților o experiență cât mai plăcută.

Până la redeschiderea restaurantului McDonald’s Mănăștur DT, clienții sunt așteptați în celelalte trei restaurante McDonald’s din Cluj-Napoca”, au precizat reprezentanții companiei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un singur clujean în lotul de 32 de jucători pentru semifinala cu Georgia din Rugby Europe Championship 2024

Publicat

De

Stafful tehnic al naţionalei României a anunţat un lot de 32 de jucători pentru meciul cu Georgia, din semifinalele Rugby Europe Championship 2024, potrivit site-ului Federaţiei Române de Rugby, lot în care se regăseşte un singur clujean.

”Stejarii”, 17 înaintaşi şi 15 jucători de treisferturi, se vor reuni pentru acest meci duminică, urmând să intre într-un stagiu de pregătire la Izvorani. Plecarea spre Tbilisi este programată pe data de 28 februarie. Pentru această partidă, echipa l-a pierdut pe căpitanul Ovidiu Cojocaru, accidentat la umăr în meciul cu Portugalia.

„Este greu în acest moment să vorbim de echipă, de selecţie, sunt mulţi accidentaţi, jucători care nu pot fi prezenţi, dar băieţii care s-au pregătit până acum au în continuare motivaţia necesară pentru a începe o nouă săptămână de pregătire înainte de plecarea în Georgia.

Construcţia unei echipe necesită timp trebuie să acceptăm că uneori dăm şi greş, dar întotdeauna trebuie să reacţionăm. Este ceea ce aştept şi eu. Jucători tineri, cu experienţă sau nou-convocaţi formează această echipă şi trebuie să găsim echilibrul perfect pentru restul competiţiei”, a declarat antrenorul echipei României, David Gerard.

Meciul Georgia – România va avea loc sâmbătă 2 martie, în semifinalele Campionatului European, la Tbilisi, pe Stadionul ”Miheil Meshi”, de la ora 14:00 (ora României).

Lotul României pentru meciul cu Georgia:

Pilieri: Alexandru Savin (CS Rapid), Ciprian Chiriac (SCM USV Timişoara), Iulian Hartig (Bassin d’Arcachon), Vasile Bălan (CSA Steaua), Alexandru Gordaş (CS Dinamo), George Ilincuţă (CSA Steaua);

Taloneri: Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Florin Bărdaşu (CS Rapid);

Linia a doua: Marcel Rusu (CS Dinamo), Ionuţ Lucian Mureşan (SCM USV Timişoara), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Andrei Mahu (Massy);

Linia a treia: Dragoş Ser (SCM USV Timişoara), Damian Strătilă (CSA Steaua), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Andrei Mitu (Pau);

Mijlocaşi la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Florin Surugiu (CS Rapid);

Mijlocaşi la deschidere: Hinckley Vaovasa (CS Dinamo), Alin Conache (CSA Steaua), Daniel Plai (SCM USV Timişoara);

Aripi: Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), Teodor Ursu (CSU ELBI Cluj), Romeo – Corrado Şteţco (SCM USV Timişoara);

Centri: Tangimana Fonovai (CS Rapid), Manumua Tevita (SCM USV Timişoara), Gabriel Pop (GDS Cascais), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Alexandru Prescură (CS Rapid);

Fundaşi: Ovidiu Neagu (CS Dinamo), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara).

Staff: David Gerard – antrenor principal, Jonathan Edward Brooks Callard – antrenor cu treisferturile şi atac, Simon Maisuradze – antrenor înaintare, Raphael Francois Saint-Andre – antrenor asistent cu treisferturile şi îndemânare (skills), Michael Dallery – antrenor principal cu pregătirea fizică, Paul Cere-Labourdette – antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS, Daniel Carpo – antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS, Daniel Răzvan Wanya Crîngu – medic, Marius Lică Todosi – kinetoterapeut, David Popa – analist video.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr fără permis la volan, dar cu droguri în maşină. A fost reţinut de poliţiştii clujeni

Publicat

De

Un bărbat de 30 de ani a fost prins de poliţiştii clujeni în timp ce conducea o maşină, deşi nu avea permis. În schimb, poliţiştii au găsit în maşina cestuia pliculeţe cu droguri.

„La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 00.45, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic pentru verificări, pe DJ 161, în afara localității Luna de Jos, un autoturism condus de un bărbat, de 30 de ani, din comuna Jucu.

În acest context, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul Drugtest au reieșit indicii cu privire la prezența acestora.

Menționăm că aceasta nu reprezintă proba în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală pentru a-i fi recoltate probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe psihoactive.

De altfel, în cadrul verificărilor efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat mai multe plicuri cu substanță cristalină de culoare albă, susceptibilă de a produce efecte psihoactive.

Bunurile descoperite au fost ridicate, ambalate și sigilate, urmând a fi înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj.

În baza celor constatate și a materialului probator administrat în cauză, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, informează IPJCluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax