Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Locuri mai puține cunoscute în oraș: Grădina Agro-Botanică din campusul USAMV Cluj-Napoca

Publicat


Situată pe teritoriul campusului USAMV Cluj-Napoca, Grădina Agro-Botanică se întinde pe circa trei hectare și deţine peste 2.000 de specii vegetale, care pot fi admirate gratuit și de vizitatori din afara universității. Această grădină botanică a fost înfiinţată în 1903, în imediata vecinătate a ruinelor unei mănăstiri din secolul al XI-lea.

Grădina Agro-Botanică a USAMV Cluj-Napoca a rămas în permanență în aceeași locație, fiind astfel cea mai veche grădină botanică de acest fel din România. În primele decenii de la înfiinţare a fost populată mai ales cu specii şi soiuri de importanţă agricolă sau medicinală. Ulterior, colecţiile de plante au fost completate cu specii spontane din flora României şi din flora altor regiuni temperate ale globului.

„Grădina a fost radical reabilitată şi reorganizată, începând cu anul 1998”

Este un loc destinat studiului botanicii și conservării biodiversității planetei noastre. Cuprinde patru sectoare tematice mari: sectorul clasificării sistematice, sectorul ecologiei plantelor, sectorul speciilor ornamentale și sectorul biodiversităţii. Aceste sectoare tematice au fost organizate în această formă începând cu anul 2009. Fiecare dintre cele patru sectoare tematice cuprinde mai multe subsectoare tematice menite să ilustreze o anumită arie tematică din știința botanicii.

Trecând printr-o perioadă dificilă după schimbările politice din 1989, grădina a fost radical reabilitată şi reorganizată, începând cu anul 1998. Colecţiile speciale ale Grădinii Agro-Botanice sunt răspândite în diferite sectoare și se referă la plante din niște tipuri biologice mai deosebite.

„Colecția de plante suculente (…) cuprinde circa 400 de specii”

Colecția de plante de stâncărie (înființată în 1999) cuprinde o suprafaţă destul de mare pentru acest tip de amenajare, atât în sectorul ecologiei plantelor, cât şi în cel al plantelor ornamentale. Panta abruptă a terenului este amenajată cu roci de diferite tipuri și sunt plantate specii scunde din stâncării naturale, din zonele de munte, arctice, secetoase etc.

Colecția de plante suculente este a doua înființată în grădină (2000) şi cuprinde circa 400 de specii care înmagazinează apa, în special din familia Cactaceae şi Crassulaceae. Aceste specii se află situate în special în sectorul ecologiei plantelor, precum și în sectorul speciilor ornamentale și în sectorul clasificării sistematice. O parte foarte importantă din această colecție a plantelor suculente se află cantonată în sera automatizată de pe Calea Floreşti. Aici se pot vedea un număr mare de specii de plante suculente, în special din familia Cactaceae care, provenind din zone tropicale, nu rezistă la îngheț.

Colecția de plante acvatice și palustre este cea mai nou înființată colecție specială din Grădina Agro-Botanică, în 2010, fiind inițiată după etanșeizarea succesivă a lacurilor de pe cuprinsul grădinii. Cuprinde o serie de specii adaptate la mediul acvatic, acestea fiind total sau parțial scufundate în apă. Vedetele acestei colecții sunt nuferii (Nymphaea), care înfloresc neîntrerupt până toamna târziu. În completarea florilor de nufăr, înotul carașilor colorați fac din lacurile grădinii botanice una dintre principalele atracții pentru vizitatori.

Colecția de arbori și arbuști, cu cele peste 150 de specii, poate fi considerată și ea specială. Există încă de la înființarea grădinii, iar unele exemplare au în prezent un aspect impozant, având peste 100 de ani. Speciile colecției de arbori și arbuști sunt răspândite în toate sectoarele grădinii.

„O istorie grandioasă care a durat sute de milioane de ani, poate fi urmărită pe viu”

Studenții, în special prin orele de practică în grădină, au posibilitatea să observe pe viu și să deslușească cele mai diverse aspecte din colosala diversitate și complexitate a lumii vegetale. Spre exemplu, pot admira plante de litoral maritim aduse și aclimatizate direct de pe plajele de la Eforie-Sud, specii de stâncă aduse de pe Vârful Ceahlău sau specii acvatice aduse din Delta Dunării. Alte specii demne de admirat provin din locuri îndepărtate, cum ar fi deșerturile Americii sau Africii de Sud.

De asemenea, studenții pot observa și lucruri mai simple, cum este diferența între cele două mari grupe de plante cu flori, dicotile și monocotile, și să le numere elementele florale, de obicei în multiplu de cinci sau patru la primele și, respectiv, multiplu de trei la cele din urmă. Dar pot dezbate, cu organismele vii în fața lor, și lucruri complexe, cum ar fi modificările parcurse de vietățile pământului, pornind de la simplele bacterii capabile deja de fotosinteză, continuând cu algele, ciupercile și principalele grupe de plante: mușchii, ferigile, coniferele și plantele cu flori și fructe. O istorie grandioasă care a durat sute de milioane de ani, poate fi urmărită pe viu în sectorul clasificării sistematice.

Se mai poate discuta despre probleme mult dezbătute în forurile actuale ale științei botanicii, cum ar fi originea monocotilelor în dicotile, observând pe viu asemănările dicotilelor bazale cu monocotilele, de exemplu analizând magnoliile sau arborele de lalele (Liriodendron).

„O infinitate de fațete ale lumii vegetale organizate cu rigurozitatea științei ca într-un atlas de botanică”

Sigur că se poate vorbi și de lucruri mai pragmatice: învățarea practică despre creșterea plantelor din semințe, îngrijirea lor până la înflorire și producerea de noi semințe (exemplu arborele de sequoia). La Specializarea Biologie, fiecare student primește în observație specială câte un mic subsector din grădină pentru a se putea concentra asupra unui număr mai mic de specii.

În concluzie, Grădina Agro-Botanică a universității este locul în care studenții pot vedea, pe viu, la îndemână pe tot parcursul anului, o infinitate de fațete ale lumii vegetale organizate cu rigurozitatea științei ca într-un atlas de botanică.

Pe plan internațional, Grădina Agro-Botanică a USAMV Cluj-Napoca este membră în Organizația Internațională a Grădinilor botanice (BGCI – Botanic Gardens Conservation International), face anual schimburi de material biologic cu câteva sute de grădini botanice din toată lumea, fiind membră în comunitatea IPEN –The International Plant Exchange Network, și editează anual publicația Index Seminum.

Toate speciile de plante din Grădina Agro-Botanică sunt cuprinse în baza de date internațională Plant Searcha Botanic Gardens Conservation International.

Grădina Agro-Botanică este deschisă publicului spre vizitare gratuită, de luni și până vineri, însă în prezent este suspendată din cauza reglementările naționale împotriva pandemiei.

Material prezentat de Șef lucr. Dr. Andrei Stoie (Facultatea de Agricultură – USAMV Cluj-Napoca). Detalii despre admiterea la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Foto: USAMV Cluj-NapocaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Documentarul clujeanului Robert Kocsis, „Rutina unui actor”, MENȚIUNE de onoare la festivalul Student World Impact Film Festival

Publicat

robert kocsis

Documentarul „Rutina unui actor”, film regizat de către Robert Kocsis, regizorul clujean nominalizat la premiile Gopo anul acesta cu filmul „Morning Routine”, și realizat pe partea de DOP de către artistul digital Iustin Filip, a primit mențiunea de onoare la Student World Impact Film Festival, unde va avea și premiera pe data de 18 iunie, și a fost selecționat la Tokyo Lift-Off Film Festival.

afis film

Documentarul se concentrează pe viața de zi cu zi a unui actorului român, Dan Boldea, pe rutina sa zilnică și pe obiectivele sale personale și profesionale. În acest documentar de 61 de minute, se poate observa ce pași face acesta pentru a ajunge să dețină propria casă și eforturile acestuia pentru a ajunge la cariera pe care și-o dorește.

Documentarul a fost filmat în totalitate în Cluj-Napoca, anul trecut, în contextul zilei naționale a României. Printre temele abordate se numără inflația, piața artistica din țara sau familia.

„Acest documentar îmi este foarte drag, practic este un documentar despre o mică parte din viața mea. Vorbesc despre cariera mea, despre ce înseamnă familia pentru mine, și mai ales, despre cât de greu îi este unui tânăr în aceste timpuri pentru a-și găsi un sens în societatea actuală”, a declarat actorul Dan Boldea.

Documentarul este al doilea din seria de documentare pe tema rutinei regizate de către Robert Kocsis. Primul sau film din acestă serie, „Morning Routine” (Rutina de dimineața), a fost nominalizat la premiile Gopo din acest an și a fost și acesta selecționat în diverse festivaluri internaționale de film, precum cel de la Cannes.

Citește mai departe

EVENIMENT

INS: Primele REZULTATE definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021. Clujul are 679.141 persoane

Publicat

recensamant principala

Institutul Naţional de Statistică a publicat primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021. Acest prim set de date cuprinde informaţii referitoare la caracteristicile demografice ale populaţiei României, cu un grad de dezagregare la nivel de municipii, oraşe, comune şi, acolo unde datele sunt fiabile, până la nivel de sat.

„Conform calendarului de diseminare RPL2021, primele date definitive cuprind informaţii referitoare la populaţia rezidentă a României pe sexe, grupe de vârstă, după domiciliu, locul naşterii, stare civilă, cetăţenie, vârstă medie, cetăţeni străini veniţi în România pentru cel puţin 12 luni etc. Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, datele sunt publicate în format editabil (.xls) AICI şi AICI.

Următorul set de rezultate definitve ale RPL runda 2021 va fi publicat la finalul lunii iunie 2023 şi va cuprinde
informaţii despre caracteristicile etno-culturale și educaționale ale populaţiei rezidente. Până la sfârşitul
acestui an, INS va publica toate rezultatele definitive ale RPL runda 2021, după un calendar care poate fi
consultat AICI.

***
Populaţia rezidentă a județului Cluj, conform rezultatelor definitive ale RPL2021, este de 679.141 persoane, în
scădere cu 11.965 locuitori față de recensământul din octombrie 2011. Persoanele de sex feminin reprezintă
51,8% din populaţia rezidentă, iar 60,4% din populaţia rezidentă trăieşte în mediul urban.

Datele definitive ale RPL2021 indică faptul că fenomenul de îmbătrânire a populaţiei rezidente a județului
Cluj s-a adâncit în ultimii zece ani, vârsta medie crescând la 41,7 ani (față de 40,7 ani la RPL2011). Vârsta
medie este mai mare la femei, 43,2 ani (față de 40,1 ani la bărbaţi). Vârsta mediană a populaţiei județului Cluj
este de 40,3 ani.

Indicele de îmbătrânire demografică este de 125,5 persoane vârstnice (de 65 ani şi peste) la 100 de persoane
tinere (sub 15 ani), iar raportul de dependență demografică este de 53,3 persoane de vârstă “dependentă”
(sub 15 ani şi de 65 ani și peste) la 100 persoane în vârstă de muncă (15-64 ani).

RPL2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital.
Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a
informațiilor culese şi prelucrate”, a comunicat INS.

Citește mai departe

EVENIMENT

A început târgul de la Negreni. Fechetăul din 1815

Publicat

De

targ negreni (2)

Celebrul târg de la Negreni şi-a „deschis porţile” cu o nouă ediţie de primăvară-vară, în perioada 08 – 11 Iunie 2023, dar vânzătorii şi cumpărătorii şi-au sunt prezenţi încă de luni.

Târgul de la Negreni, cunoscut sub numele Târgul de la Fechetău (din maghiară) datează de prin 1815, unde ciobanii din Munții Apuseni mergeau pentru a se aproviziona.

Târgul este vizitat anual de zeci de mii de persoane din ţară, dar şi din străinătate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Maşină răsturnată în Vâlcele. Trei persoane îngrijite deSMURD Cluj

Publicat

De

masina rasturnata

Un accident rurier a avut loc, mieecuri, în Vâlcele, cu o maşină răsturnată şi trei persoane care necesită îngrijiri medicale.

„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în localitatea Vâlcele. Din primele informații, un autoturism este răsturnat. În interiorul autoturismului se află o persoană (neîncarcerată) care primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD.

Alte două persoane necesită îngrijiri medicale. La fața locului acționează până două autospeciale și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, informează ISU Cluj.

Victima din autoturism a fost extrasă în siguranță de către pompieri. Este vorba despre o femeie de aproximativ 60 de ani. La o primă evaluare, aceasta are o fractură de membru inferior și va fi transportată la spital, a transmis ulterior ISU Cluj

*imagine de arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax