Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Liviu Neag (CTP Cluj): Dacă nu se PLAFONEAZĂ preţul energiei pentru operatorii de transport, pot să apară BLOCAJE financiare

Publicat


Liviu Neag, director general al CTP Cluj și preşedintele Uniunii Române de Transport Public (URTP), a declarat, vineri, că dacă nu se plafonează preţul energiei pentru operatorii de transport, în câteva luni pot să apară blocaje financiare.

liviu neag

La Târgu Mureş a avut loc, vineri, şedinţa lunară a comitetului director al Federaţiei Transportatorilor Urbani şi Suburbani şi Metropolitani de Călători.

„Întâlnirea de astăzi a avut un scop foarte important o discuţie cu factorii responsabili în ce priveşte plafonarea preţului energiei. În situaţia dată, la ora actuală, operatorii de transport, dacă nu se va găsi soluţia de plafonare a preţului energiei, vor ajunge probabil în câteva luni să apară acele blocaje financiare, acele blocaje din care nu vor avea posibilitatea plăţii contravalorii energiei electrice. Şi atunci discuţia de astăzi, credem noi, a fost utilă. Să sperăm că acest material, această lege care a trecut de Senat, va trece şi de Camera Deputaţilor. În concluzie, speranţa moare ultima”, a declarat presei Liviu Neag.

În calitatea sa de director general al Companiei de Transport Public (CTP) din Cluj-Napoca, Liviu Neag a precizat şi că acest operator pe moment nu are o problemă cu facturile la energie, deşi peste 50% din flota sa de vehicule este alimentată cu electricitate, însă o mare problemă va fi după expirarea actualelor contracte de furnizare.

„La Cluj-Napoca sistemul de transport electric a fost implementat în urmă cu 5 ani”

„Pe moment putem spune că nu este o problemă. Problema este ce se întâmplă în lunile acestea, în octombrie-noiembrie-decembrie expiră contractele de furnizare energie ale operatorilor de transport. Se pune problema ce se întâmplă în această perioadă până la venirea acestei legi privind plafonarea energiei (…) Poziţia vicepreşedintelui ANRE a fost că se vor găsi soluţii încât să nu depăşească 2-3 lei kilowatt-ul în ce priveşte transportul, dar acum rămâne de văzut”, a arătat Neag.

El a precizat că la Cluj-Napoca sistemul de transport electric a fost implementat în urmă cu 5 ani, timp în care şi-a dovedit eficienţa.

„De aproape de 5 ani am implementat acest sistem de transport electric şi a dat un randament foarte bun. Dacă la început preţul pe kilometru/călătorie era de 5 lei, încet, încet, ca urmare a creşterii preţului la energie, costul a ajuns pe la aproape 7 lei. Şi dacă creşterea preţului la energie electrică nu se va opri, ne găsim în situaţia că nu mai este cel mai econom şi cel mai bun preţ în ce priveşte transportul electric şi nepoluant. Este o tendinţă a Europei, este o tendinţă şi la noi.

„Au fost mari întârzieri în ce priveşte racordarea acestor platforme de încărcare la energia electrică”

La Cluj şi în toată ţara au început administraţiile publice să achiziţioneze autobuze electrice. Foarte multe au pornit, un pic nu cum trebuie. Adică trebuia prima dată să pornească de la a vedea unde sunt platformele de parcare, ce posibilităţi sunt pentru furnizorul de energie să poată oferi energia electrică necesară acestor staţii de încărcare şi apoi să demareze achiziţia autobuzelor electrice.

Ori s-a întâmplat că au făcut contracte pentru achiziţie staţii, achiziţia autobuze electrice şi s-au trezit în situaţia, o parte, în care n-au putut să pună la timp această investiţie în funcţiune, în sensul că au fost mari întârzieri în ce priveşte racordarea acestor platforme de încărcare la energia electrică”, a evidenţiat Liviu Neag.

Compania de transport din Cluj-Napoca deţine 41 de autobuze electrice, 98 de troleibuze şi 29 de tramvaie.

„Aş putea să vă spun că, la ora actuală, în Cluj, peste 50% din flotă la orele de vârf este electrică, adică nepoluată. Tendinţa este să continuăm. Suntem, de exemplu, la ora actuală, într-o procedură de achiziţie a 40 de autobuze electrice articulate, ceea ce va duce la o scoatere, mai ales din zonele foarte circulate şi poluate, aglomerate, a mijloacelor de transport pe combustibil şi să venim cu aceste autobuze electrice”, a mai menţionat directorul general al CTP Cluj-Napoca.

Sursa: Agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cluj-Napoca, în finala competiției pentru destinații turistice din România 2025. Puteți vota până în 25 martie

Publicat

De

Cluj-Napoca

Municipiul Cluj-Napoca a ajuns în finala competiției pentru destinații turistice din România, Destinația Anului 2025, la categoria ”Orașe care inspiră”.

Reprezentanții platformei Destinația Anului au precizat că această competiție se bazează exclusiv pe obiectivitate, nefiind suficient să se plătească o taxă de înscriere pentru a câștiga un premiu.

”Câștigătorii sunt desemnați de voturile unui Juriu de experți (peste 100), Vot Public (sute de mii de voturi) și Cercetare Sociologică reprezentativă național (mii de respondenți)”, arată organizatorii.

Potrivit calendarului, în perioada 12 noiembrie – 5 decembrie 2024 au fost acceptate nominalizări și înscrieri în Competiția Destinația Anului, iar în perioada 1-25 martie 2025 publicul se poate implica în competiție, votând destinația preferată din fiecare categorie.

În același timp, destinațiile primesc puncte pe baza votului juriului de specialiști și pe baza rezultatelor cercetării Destinația Anului.

Unde se poate vota

Câștigătorii celei de-a cincea ediții a competiției vor fi anunțați în cadrul Galei Destinația Anului 2025, care va avea loc în data de 8 aprilie 2025 în Sibiu.

Alături de Cluj-Napoca în finala categoriei ”Orașe care ispiră” au mai fost nominalizate orașele București, Brașov, Constanța, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Târgu Neamț, Timișoara și Chișinău (R. Moldova).

Pentru a vota Cluj-Napoca intrați AICI.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Continuă desființarea garajelor de tablă din Cluj-Napoca. Au fost trimise somații pentru demolarea a 220 de construcții

Publicat

Primăria Cluj-Napoca continuă campania de desființare a garajelor vechi, anunțând că în prima jumătate a anului vor fi demolate 220 de astfel de construcții.

Viceprimarul Dan Tarcea a transmis că somațiile au fost deja emise pentru mai multe zone din oraș.

„Sunt pe strada Anghel Saligny, unde în urmă cu câteva zile am trimis somațiile pentru desființarea acestor garaje. De asemenea, am trimis somații și celor care dețin garaje pe strada Bucegi, pe strada 21 Decembrie, pe strada Progresului, în total 220 de somații au fost trimise, implicit 220 de garaje vor fi desființate în prima jumătate a anului. Vom continua cu desființarea garajelor până la ultimul garaj”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Peste 6.000 de garaje, desființate deja

Până în prezent, municipalitatea clujeană a demolat peste 6.000 de garaje din oraș, conform viceprimarului Dan Tarcea. Procesul va continua până la ultimul garaj de pe spațiul public.

Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu prin care administrația locală își propune să modernizeze zonele ocupate în prezent de garaje vechi, înlocuindu-le cu locuri de parcare și spații verzi.

Citește mai departe

EVENIMENT

Centre pentru transplant, boli rare, recuperare și psihologie, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca

Publicat

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca trece la un alt nivel. Se înființează Centrul de prelevare de organe și țesuturi, Centrul de expertiză pentru boli rare, Unitatea de recuperare neuropsihomotorie și un Compartiment de Psihologie.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează aprobarea structurii organizatorice, a organigramei, a statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Noi centre înființate în cardul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii

Una dintre modificările propuse se referă la înființarea unor noi structuri în cadrul unității sanitare aflate în subordinea forului administrativ județean, respectiv:

  • Unitate de recuperare neuropsihomotorie
  • Centru de prelevare de organe și țesuturi
  • Centru de expertiză pentru boli rare în domeniul bolilor hepatice pediatrice rare
  • Compartiment de Psihologie

Sănătatea rămâne o prioritate a forului administrativ județean

„Clujul și clujenii merită tot ce e mai bun în materie de sănătate. Deciziile luate au scopul de a asigura o cât mai bună organizare și funcționare a activității la nivelul instituției spitalicești, precum și de a facilita accesul micilor pacienți la serviciile medicale de care au nevoie, cât mai aproape de casă, în condiții de maximă siguranță și confort. Sănătatea rămâne o prioritate a forului administrativ județean!”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Necesitatea înființării Centrului de expertiză pentru boli rare în domeniul bolilor hepatice pediatrice rare este justificată de o serie de argumente de ordin medical, printre care:

  • numărul subestimat al pacienților cu aceste boli
  • lipsa raportării cazurilor
  • absența unor Registre naționale pentru bolile rare și a unei rețele eficiente de centre medicale specializate în diagnostic, tratament și urmărire a acestor pacienți
  • problemele legate de accesul la tratamente.

Unitate de recuperare neuropsihomotorie

În ceea ce privește Unitatea de recuperare neuropsihomotorie, aceasta va funcționa în cadrul Ambulatoriului Clinicii de Psihiatrie Pediatrică, situat pe Calea Mănăștur nr. 54 C, având ca obiect principal de activitate asigurarea asistenței medicale pentru îngrijirea pacienților cu deficiențe neuro-psiho-motorii.

Centrul de prelevare de organe și țesuturi este înființat în baza normativelor în vigoare, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca fiind acreditat în domeniul transplantului, iar Compartimentul de Psihologie are ca scop centralizarea activității psihologilor de la nivelul unității sanitare.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Diana Șoșoacă: Călin Georgescu a fost sprijinit cu trolii și boții și ingineria socială a domnului general Rog de la SRI

Publicat

Șoșoacă

Președintele SOS România, Diana Șoșoacă, s-a aflat la Cluj-Napoca la o conferință regională a partidului, ocazie cu care a participita și la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu. Mai jos aveți câteva din declarațiile Dianei Șoșoacă.

Miron Manega, zice ”Noi ar trebui să stăm în aceeași celulă, dar ce facem că tu ești femeie și eu bărbat?” Păi zic că acum pe baza unei cereri te declar bărbat și vin și eu la tine să stăm în celulă.

România nu mai există. O dată cu 5 octombrie 2024 statul român s-a desființat. Credeți-mă ce vă spun: din punct de vedere juridic noi nu mai avem țară, iar de luni încolo voi face cele mai multe demersuri și proceduri pentru că alegerile din România să nu fie recunoscute la nivel international.

Ordin de la Bruxelles

Tot ceea ce se întâmplă în România este cu ordin de la Bruxelles, de la Ursula von der Leyen. Ea îmi sapă groapa mea, eu îi sap groapa ei. Adevărul e că dacă să ne uităm la fizic, s-ar putea să îi sap groapa mai repede, ca am mai multă forță.

Călin Georgescu a fost sprijinit cu trolii și boții și ingineria socială a domnului general Rog de la SRI.

Uniunea Europeană este condusă de niște incompetenți, inculți, într-un cuvânt, proști. Credeți-mă că sunt mai proști decât proștii noștri de la guvernare și de la prezidenție. Nu mi-am închipui că există politicieni mai proști ca ei noștri.

Despre Zelensky și Rusia

În Ucraina e totul finalizat de mult. Zelenski a pierdut războiul. Hai să fim serioși, nici Bonaparte n-a reușit să învingă Rusia.

Uitați-vă la Rusia, le-am spus tuturor, băi, dacă nu știți politică, măcar deschideți o hartă, că sunteți pe internet. Uitați-vă la harta lumii. Și uitați-vă cât e Rusia și cât e Europa, despre ce vorbim.

Asta este doctrina de epicentru, dar care vine și sparge tipare, da? Și de fapt se bazează foarte mult pe doctrina politică eminesciană. Eminescu a fost un eminent om politic și un eminent gânditor de politică.

Noi tot ceea ce trebuie să facem este să privim cu pozitiv viitorul nostru. Chiar dacă acum tot ceea ce înseamnă rating-ul de țară este la pământ, într-un fel este foarte bine. Să știți că nu se poate schimba un sistem. Ne dăm înapoi să ne luăm avânt, nu? Corect. Deci, trebuie resetat totul.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate