Connect with us

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. Activiștii așteaptă decizia privind arborii de pe str. Universității

Publicat


Consiliul Local Cluj-Napoca se întrunește, miercuri, de la ora 14, în ședință ordinară în Sala de sticlă a Primăriei, aleșii având de dezbătut peste 50 de proiecte pe ordinea de zi.

La ședință și-au anunțat participarea și activiștii care se opun relocării a 11 arbori de pe strada Universității, fiind așteptat și un punct de vedere al primarului Emil Boc în urma dezbaterii maraton de luni pe această temă.

Primarul Emil Boc a spus că are patru vești bune: semnarea contractului pentru park & ride-ul de la Aeroport, realizarea căminului de bătrâni din Calea Baciului, câștigarea licitației pentru primul tronson al centurii metropolitane și desemnarea câștigătorului la drumul care leagă Clujul de Autostrada Transilvania, pe la Tureni.

”Din 30 iunie avem transport de noapte la Cluj-Napoca. Am terminat și Podul Răsăritului, 100 de ani va fi fără probleme”, a spus Boc.

Acesta a precizat că pentru toamnă sunt 3 școli care vor deveni funcționale – Școala ”Nicolae Iorga”, cu cea mai mare sală de sport, Seminarul Ortodox și școala ”Iuliu Hațieganu”.

De asemenea, Parcul Armătura va fi deschis luni, 17 iulie, iar platoul Sălii Sporturilor este în proces de recepție, urmând să deschis în weekend, cu un eveniment sportiv intitulat ”Hai la joacă”, unde clujenii pot practica gratis diverse sporturi.

În ceea ce privește copacii de pe strada Universității, Boc a spus că vor mai avea loc două dezbateri tehnice, iar la final se va lua cea mai bună decizie care să fie cea mai bună pentru oraș, care să nu dăuneze orașului.

”Calea este, întotdeauna, dialogul”, a precizat primarul Clujului.

Proiectul ordinii de zi

Proiect de hotărâre privind conferirea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca domnului Marcel Mureșeanu – scriitor și personalitate de referință a vieții culturale. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului general al municipiului Cluj-Napoca la data de 30.06.2023. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului general rectificat al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2023. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 60.000 de lei (sumă netă) de la bugetul local pe anul 2023, cu titlul de grant acordat unităților de învățământ preuniversitar, în scopul premierii elevilor care au obținut media 10 la examenul de evaluare națională, sesiunea iunie 2023 și a profesorilor care s-au ocupat de pregătirea acestora. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind unele măsuri referitoare la organizarea și funcționarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind darea în administrare, în favoarea Creșei pentru Educație Timpurie, a imobilului cu destinația de creșă și spații administrative, situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Meziad nr. 4 și încetarea parțială a Hotărârii nr. 292/2007 (transmiterea dreptului de administrare asupra unor imobile cu destinația de creșe aflate în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, de la Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, la Centrul Bugetar de Administrare Creșe). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înscrierea imobilului strada Iazului (tronson 1 și 2), din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, zona str. Louis Pasteur-str. Castanilor-str. Tatra. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, zona str. Mestecenilor-str. Viilor-str. Louis Pasteur. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea privată și trecerea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca a imobilelor-terenuri, identificate cu nr. cad. 350718, înscris în C.F. nr. 350718 Cluj-Napoca și nr. cad. 350802, înscris în C.F. nr. 350802 Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Bulgarilor nr. 26, parter, ap. 1, în favoarea doamnei Filip Eva. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Dimitrie Comșa nr. 39, parter, ap. 1, în favoarea domnului Jonas Iosif. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Mărășești nr. 17, parter, ap. 3, în favoarea domnului Foitos Augustin. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Mehedinți nr. 9, ap. 50, în favoarea domnului Vlas Valentin-Alin. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind dezmembrarea, concesionarea prin încredințare directă și însușirea Documentației cadastrale pentru concesionare, a terenului siuat în municipiul Cluj-Napoca, str. Aiudului nr. 46, în suprafață de 49 mp., în vederea extinderii locuinței. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru dezlipirea imobilului cu nr. cad. 338021 și a Documentației tehnice pentru alipirea imobilelor cu nr. cad. 266899, nr. cad. 347149 și nr. cad. 352620, situate în municipiul Cluj-Napoca, zona str. George Barițiu. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea privată și trecerea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca a imobilului-teren, identificat cu nr. cad. 340041, înscris în C.F. nr. 340041 Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind darea în administrare, în favoarea Grădiniței cu Program Prelungit „Căsuța Poveștilor”, a imobilelor situate în municipiul Cluj-Napoca, str. Parcul Feroviarilor nr. 1A și str. Rovine nr. 3. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 268/2020 (închirierea prin licitație publică a terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentație publică, situate în municipiul Cluj-Napoca, pe zona pietonală Piața Unirii, latura vest). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 269/2020 (închirierea prin licitație publică a chioșcurilor multifuncționale C1 și C2, amplasate în municipiul Cluj-Napoca, pe zona pietonală din Piața Unirii, latura vest). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 270/2020 (închirierea prin licitație publică a chioșcurilor multifuncționale [C1-C6], amplasate în municipiul Cluj-Napoca, zona pietonală B-dul Eroilor). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 271/2020 (închirierea prin licitație publică a terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentație publică, situate în municipiul Cluj-Napoca, zona pietonală Bulevardul Eroilor). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 151/2021 (închirierea prin licitație publică a terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentație publică, situate în municipiul Cluj-Napoca, pe str. Émile Zola și str. Sextil Pușcariu). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 182/2021 (închirierea prin licitație publică a modulelor din cadrul chioșcurilor de comercializare flori, amplasate în municipiul Cluj-Napoca, Piața Lucian Blaga nr. 1-3). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 103/2023 (închirierea, prin licitație publică, a terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentație publică, situate în municipiul Cluj-Napoca, Piața Lucian Blaga, latura nordică și pe str. Emil Isac, latura sudică). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil cu funcțiuni mixte P+2E+Er, str. Tribunul Vlăduțiu nr. 15; beneficiari: Vlădău Alexe Dan, Vlădău Zorița Sorina, Achim Cornel Cosmin, Vass Csilla. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință semicolectivă, cu două unități locative P+E, str. Orzului nr. 5D provizoriu; beneficiari: Chindriș Vasile și Chindriș Angela Mirela. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială, S+P+M și amenajări exterioare, str. Vișinilor nr. 13; beneficiar: Alb Andronic-Constantin. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială, D+P+R, str. Ion Budai Deleanu nr. 73; beneficiari: Roșca Petru și Roșca Georgeta Eugenia. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Extindere, etajare, modernizare și recompartimentări interioare locuință unifamilială, P+E+M – str. Take Ionescu nr. 22; beneficiară: Pop Ioana. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil mixt, S+P+3E+Er – str. Paris nr. 22; beneficiară: S.C. B&B Imobil Trade S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Modificare și mansardare locuință unifamilială, D+P+M, str. Doinei nr. 41; beneficiară: Grebenișan Elvira. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil mixt, (1-2)S+P+4E+2R – str. Progresului nr. 32-34; beneficiari: Pop Liviu și Pop Maria. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – Parcelare și construire locuințe cu regim redus de înălțime, str. Câmpului; beneficiară: S.C. M&O GENERAL CONSTRUCT S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – de urbanizare, Colonia Sopor – nord; beneficiari: Micle Valer Ioan, Micle Andreea-Bianca, Simon Daniel, Simon-Bodea Mariana-Corina, Turcu Andreea-Nicoleta, Costea Adriana-Maria, Pavel Ioan, Grecu Adrian Ioan, Grecu Cristina Oana, Constantinescu Cezar-Bogdan și Constantinescu Ana-Maria. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – Construire locuințe cu regim redus de înălțime, str. Voroneț nr. 9-11; beneficiari: Brisc Gavril, Brisc Viorica, Pîrvu Radu-Corneliu, Pîrvu Florentina-Claudia, Pîrvu Cornel, Pîrvu Maria, Grogorovici Rareș-Alexandru și Gregorovici Corina-Delia. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind prelungirea valabilității P.U.Z. – dezvoltare ansamblu rezidențial cu dotări – str. Plaiuri, aprobat prin Hotărârea nr. 652/2018. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind atribuirea denumirii „str. Prieteniei” străzii înscrise în C.F. nr. 352943, nr. cad. 352943 din municipiul Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind îndreptarea erorii materiale din cuprinsul Hotărârii nr. 484/2014 privind aprobarea P.U.Z. str. Câmpului Est, zona Fânațe la Stâni (prelungire str. Nectarului) pentru parcelare, construire și reglementare circulații. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri de funcționare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Asociația Metropolitană de Transport Public Cluj”, pentru anul 2023. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind încheierea actului adițional la contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători, între Asociația Metropolitană de Transport Public Cluj și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A., având ca obiect înființarea a două linii de transport și stabilirea de tarife pentru aceste linii. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea disponibilității imobilelor situate în municipiul Cluj-Napoca, identificate prin număr cadastral 352071, înscris în Cartea Funciară nr. 352071 și număr cadastral 331172, înscris în Cartea Funciară nr. 331172, în vederea depunerii proiectului „Modernizare, extindere și construire unitate de învățământ în municipiul Cluj-Napoca”, aferent Componentei C15: Educație, din Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.), Reforma 6 – Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar, Investiția 10: Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind cofinanțarea de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2023 a proiectului „Eficientizarea energetică a Grădiniței Steluța, din municipiul Ungheni, Republica Moldova”. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fundamentare a deciziei de concesionare a serviciilor de organizare a evenimentului „Târgul de Crăciun”, desfășurat în Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca, prin licitație publică, în vederea încheierii contractului de concesiune de servicii. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de atribuire a contractului de concesiune de servicii pentru organizarea evenimentului „Târgul de Crăciun”, desfășurat în Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fundamentare a deciziei de concesionare a serviciilor de organizare a evenimentului „Târgul de Iarnă”, desfășurat pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, din municipiul Cluj-Napoca, prin licitație publică, în vederea încheierii contractului de concesiune de servicii. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de atribuire a contractului de concesiune de servicii pentru organizarea evenimentului „Târgul de Iarnă” desfășurat pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, din municipiul Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind acordarea mandatului special reprezentantului în A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj pentru a vota adoptarea proiectului hotărârii A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj „privind aprobarea modificării tarifelor pentru serviciile prestate de Supercom S.A. în baza Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor în Județul Cluj (lotul 1) nr. 1111/24.08.2022, precum și a modificării tarifelor distincte pentru gestionarea deşeurilor pentru lotul 1, așa cum au fost aprobate prin Hotărârea A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj nr. 5/29.06.2023”. Proiect din inițiativa primarului.

 

Informare privind Plângerea prealabilă formulată de Groza Ionuț, Marcu Florina Ionela și Marcu Mihai înregistrată sub nr. 3552834 din 24.05.2023.

 

Informare privind Plângerea prealabilă formulată de RML Group S.R.L. (fostă Raal Mall Logistic S.R.L.) înregistrată sub nr. 525797 din 10.05.2023.

 

Diverse.

 

Ordinea de zi suplimentară propusă pentru ședința ordinară

 

51 a – Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 4000 lei (sumă netă) de la bugetul local pe anul 2023, cu titlul de grant, acordat unității de învățământ preuniversitar, în scopul premierii elevului care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, precum și a profesorilor care s-au ocupat de pregătirea acestuia. Proiect din inițiativa primarului.

 

51 b – Proiect de hotărâre privind declararea ca bunuri de uz public local și darea în administrare, în favoarea Serviciului Public de interes local pentru administrarea parcărilor, a unor stații de încărcare autovehicule electrice și a unor locuri de parcare, situate în municipiul Cluj-Napoca, str. Splaiul Independenței f.n., realizate în cadrul Proiectului de investiție „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului: zona 3 – Platoul Sălii Sporturilor”. Proiect din inițiativa primarului.

 

51 c – Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în Municipiul Cluj-Napoca” aprobați prin Hotărârea nr. 653/2019 astfel cum au fost actualizați prin Hotărârea nr. 691/2021. Proiect din inițiativa primarului.

 

51 d – Proiect de hotărâre privind modificarea Anexei la Hotărârea nr. 612/2022 (privind aprobarea asigurării finanțării de la bugetul local a cheltuielilor care nu se finanțează prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru obiectivul de investiții „Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în Municipiul Cluj-Napoca”). Proiect din inițiativa primarului.

 

51 e – Proiect de hotărâre privind modificarea Anexelor la Hotărârea nr. 692/2021 (privind aprobarea cererii de finanțare și a devizului general actualizat pentru obiectivul de investiții „Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în Municipiul Cluj-Napoca”) astfel cum au fost modificate și completate prin Hotărârea nr. 611/2022. Proiect din inițiativa primarului.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Dan Petrescu, după înfrângerea cu FCSB: Totul a fost împotriva noastră. Nu aruncăm prosopul, dar va fi foarte greu

Publicat

De

CFR Cluj a pierdut derby-ul cu FCSB, scor 2-3, în ziua de Paști, pe Arena Națională. La final, antrenorul Dan Petrescu s-a arătat extrem de dezamăgit de rezultat, dar spune că nu renunță la lupta pentru titlu, deși admite că misiunea devine tot mai dificilă.

La finalul unui derby spectaculos, încheiat cu înfrângerea CFR-ului pe terenul rivalei FCSB, Dan Petrescu nu și-a ascuns dezamăgirea. Tehnicianul clujenilor a declarat că echipa sa a controlat prima parte a jocului, dar a fost pedepsită de adversari la prima ocazie.

„Suntem foarte supărați, eu mai ales sunt foarte dezamăgit. În primele 40 de minute, practic, a fost doar o echipă pe teren, care a încercat să joace și să dea gol, am avut ceva ocazii. Prima oară când adversarul a ajuns, pe lângă careu, nu prin careu, am primit gol, nici eu nu am înțeles cum am primit golul ăla, trebuie să îl revăd de mai multe ori, a fost, parcă, prea ușor și de nicăieri, pentru că numai noi am jucat”, a declarat Petrescu.

„Experiența și-a spus cuvântul”

Antrenorul a vorbit și despre greșelile individuale care au adus al doilea și al treilea gol încasat de echipa sa.

„Repriza a doua am început-o cu un corner, am dat pe lângă și am primit un gol incredibil. E greu să ai pretenții la 2-0, și apoi să mai dai și al treilea gol cadou, pasă la adversar. Experiența și-a spus cuvântul, jucătorii lui FCSB au o experiență mai mare. Sunt și unii jucători ai noștri, dar nu mai sunt așa mulți, care au jucat la nivel și cred că am avut greșeli prea mari pentru un meci în play-off, dacă vrei să te bați la titlu”, a mai arătat tehnicianul clujenilor.

„Reacția a fost pozitivă, dar a fost cam târziu pentru noi”

Chiar dacă a lăudat reacția echipei după ce scorul devenise 0-3, Petrescu a recunoscut că revenirea a venit prea târziu.

„După aceea am încercat, reacția a fost pozitivă, nu pot să spui, dar din păcate a fost cam târziu pentru noi. De la început până la final, parcă totul a fost împotrivă, nici eu de dimineață nu am putut să fac antrenament, nu m-am simțit deloc bine, nici acum nu sunt foarte bine. A fost un meci în care nu a vrut să iasă nimic și e posibil acum să avem șanse mai mici la titlu”, a mai spus antrenorul CFR Cluj.

Deși CFR Cluj are unul dintre cele mai bune atacuri din play-off, acest lucru nu îl mulțumește pe antrenor: „Rămânem cu golurile marcate, sigur vom fi echipa cu cele mai multe goluri marcate la finalul sezonului, dar pe mine mă interesează trofeul, nu să avem goluri marcate și e păcat”.

CFR Cluj o întâlnește joi pe Farul Constanța

Petrescu a tras un semnal de alarmă în privința programului încărcat. Săptămâna aceasta, CFR Cluj o va întâlni pe Farul Constanța acasă, joi seară, în semifinalele Cupei României.

„Avem un meci de cupă foarte important, avem un drum până la Cluj, cei de la Farul au o zi în plus. E o semifinală de Cupă foarte importantă pentru noi și sper să reușim la moral să lucrăm și să îi și refacem pe foarte mulți jucători. Suntem pe final de sezon, sunt mulți jucători care au jucat multe meciuri, dar va fi un meci foarte important pentru noi”, a mai spus Dan Petrescu.

Tehnicianul a subliniat că nu va da vina pe un singur jucător pentru eșec: „Când pierdem, pierde toată lumea, toți au greșit, nu numai un jucător. La primul gol a fost un lanț de greșeli, dar nu am luat niciodată decizii împotriva jucătorilor, nu fac așa ceva”.

„Nu aruncăm prosopul, dar va fi foarte greu”

În final, Dan Petrescu a transmis că nu renunță la lupta pentru titlu, deși admite că misiunea devine tot mai dificilă.

„Trebuie să sperăm în continuare la titlu, matematic se mai poate, de ce nu, etapa următoare e foarte importantă, dar noi, până la etapa următoare, avem Cupa, care iar ne va lua foarte multă energie. Nu aruncăm prosopul, asta-i sigur, 100% nu aruncăm, dar va fi foarte greu”, a concluzionat acesta.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj pierde derby-ul cu FCSB pe Arena Națională, scor 3-2. Dubla lui Munteanu, insuficientă pentru ardeleni

Publicat

CFR Cluj a cedat în derby-ul etapei a 5-a din play-off, chiar în ziua de Paști, într-un meci spectaculos disputat pe Arena Națională. FCSB s-a impus cu 3-2 în fața ardelenilor, după o partidă plină de tensiune și răsturnări de situație.

Primul gol al meciului a fost marcat de Juri Cisotti pentru FCSB, în minutul 41, după o pasă foarte bună de la Șut.

În minutul 56, FCSB a reușit al doilea gol al partidei. Vlad Chiricheș a înscris după o fază fixă executată perfect de echipa roș-albastră, mărind avantajul campioanei.

În minutul 63, FCSB a marcat din nou, ducând scorul la 3-0. Juri Cisotti a reușit dubla, profitând de o greșeală gravă a lui Abeid, care a pasat direct la adversar în propriul careu.

Louis Munteanu, două goluri pentru CFR Cluj

În minutul 66, CFR Cluj a marcat primul său gol. Louis Munteanu a ratat inițial un penalty, însă a reluat în plasă din acțiune, după ce mingea a fost respinsă de Târnovanu, scorul devenind 3-1 pentru FCSB.

În minutul 65, FCSB rămâne în zece oameni. Mihai Popescu joacă mingea cu mâna în careu, iar arbitrul dictează penalty pentru CFR Cluj. Deși fundașul protestează, decizia rămâne neschimbată, iar Popescu este eliminat.

Louis Munteanu a marcat și cel de-al doilea gol pentru CFR Cluj în ultimele secunde ale confruntării, însă golul său din minutul 97 nu mai schimbă soarta meciului.

În urma meciului, FCSB a făcut un pas important spre titlu, rămânând pe prima poziție în clasament, cu 39 de puncte. CFR Cluj se clasează pe locul al doilea, cu 34 de puncte.

FCSB – CFR Cluj, echipele de start

FCSB: Târnovanu – Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Șut, Chiricheș – Miculescu, Fl. Tănase, Cisotti – Gheorghiță

Rezerve: Zima, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Lixandru, Edjouma, Toma, Băluță, Pantea, Musi, Gele, Alhassan

Absenți: Dawa, Pantea, Olaru (accidentați), Bîrligea (fără drept de joc)

Antrenor: Elias Charalambous

CFR Cluj: Hindrich – Simao, Bolgado, M. Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara

Rezerve: Popa, Gal, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Emerllahu, Tachtsidis. A. Păun, Gligor, Deac, Postolachi, Juric

Absenți: –

Antrenor: Dan Petrescu

Stadion: Arena Națională

Arbitru: Isvan Kovacs // Asistenți: Ferencz Tunyogi, Alexandru Corb

Arbitru VAR: Andrei Chivulete // Asistent VAR: – Viorel Flueran

Citește mai departe

CULTURA

„Brișcălitul feciorilor” în ziua de Paști, în satul clujean Bobâlna

Publicat

În satul Bobâlna din județul Cluj, ziua de Paști nu însemna doar sărbătoare religioasă și mese îmbelșugate, ci și obiceiuri străbune. Un astfel de obicei, astăzi aproape uitat, este „Brișcălitul feciorilor”, păstrat până nu demult.

După-amiaza din prima zi de Paști aduna sătenii în curtea bisericii, unde atmosfera festivă era completată de o „judecată a tinerilor”. Un localnic ales special pentru acest rol pregătea un „mai” de lemn, unealtă folosită în mod obișnuit de femei pentru spălatul rufelor la râu.

În satele din județul Cluj, ziua de Paști era marcată și de momente comunitare pline de umor și coeziune socială. Un asemenea obicei, astăzi aproape uitat, este cel numit „brișcălitul feciorilor”, păstrat până nu demult în satul Bobâlna.

„După-amiaza zilei de Paști aducea localnicii în curtea bisericii, unde atmosfera se transforma într-una de judecată simbolică și veselie colectivă. Un sătean ales dinainte pregătea un „mai” de lemn – unealtă folosită de obicei de femei pentru spălatul rufelor la râu. Alți trei sau patru bărbați prindeau feciorul „vinovat” – adesea un tânăr care greșise în timpul postului sau făcuse vreo poznă cunoscută de comunitate”, arată Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Tin erii găsiți „vinovați”, mustrați de comunitate

Cel cu „maiul” îl lovea ușor la tălpi, acompaniind gestul cu versuri satirice rostite în graiul local:

„Tânărul era ridicat pe orizontală, iar cel cu maiul îl lovea ușor la tălpi, însoțind gestul de versuri comice și mustrătoare, rostite în graiul local:

«Una mie, una ție,

Una șî lu’ Vasalie,

C-o-nburdat caru’ cu fân

Cu tătu’ că nu-i bătrân,

Uitându-să, cu ochii cât cepele,

După tăte fetele».”

Sărbătoarea se continua în curtea bisericii

Fiecare „brișcălire” era adaptată situației, iar comunitatea râdea, comentând, dar mai ales înțelegând mesajul: o formă de corecție ludică și socială, prin care valorile morale și normele satului erau întărite cu blândețe și umor.

„Important este că nimeni nu se supăra. Dimpotrivă, întreaga comunitate privea aceste gesturi drept formă de corecție ludică, de reamintire a normelor prin râs și bunăvoință.

În jurul bisericii, femeile așezau ouă roșii, prăjituri, vin și alte bunătăți, contribuind la atmosfera de sărbătoare. „Toatoă lumea aștepta cu nerăbdare brișcălitul”, povestește Felicia Maria Coroi din Bobâlna, mărturie consemnată în volumul Monografia etnografică a județului Cluj I – Zona Dealurile Gilăului, Clujului și Dejului, semnat de Zamfir Dejeu.

Citește mai departe

ECONOMIE

OPINIE. Dragoș Damian: În următoarele două săptămâni, de sărbători și vacanțe, cumpărați ceva fabricat în România

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

În cei 15 ani de când am lansat campania „Cumpără Fabricat în România”, pe cont propriu, pe banii mei, pe riscurile mele, fără nici un fel de ajutor de la autorități, s-a pornit o furtună de observații, critici și înjurături.   

La început, cel mai dureros de altfel, predominau observațiile, criticile și înjurăturile că ceea ce se fabrică în România este de slabă calitate.

15 ani de „Cumpără Fabricat în România”

Apoi, după ce am inervat pe cineva, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile că fabricile, uzinele și combinatele din România trebuiau oricum închise pentru că nu erau competitive. Fabricile, uzinele și combinatele din Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia nu au fost închise, deși erau contemporane cu ale noastre.

Apoi, între timp, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile care, nu contest, sunt într-o măsură adevărate, anume că nu se mai fabrică mai nimic în România. Internaționalizarea a făcut ca fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată să se mute în Asia iar lanțurile de aprovizionare cu materii prime și materiale pentru fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată rămase pe bătrânul continent să devină lungi, costisitoare și primejdioase.

Deși s-a amplificat naționalismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România

Și, în cele din urmă, în ultimii 5 ani cu pandemie, inflație, război și, mai nou, tarife vamale, chiar că observațiile, criticile și înjurăturile că nu se mai fabrică nimic în România sunt adevărate. Și, paradoxal, deși în aceștia ultimi 5 ani s-au amplificat suveranismul, naționalismul și patriotismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România.

O țară industrializată este o țară puternică și respectată.

O țară nu poate fi puternică și respectată dacă a rămas fără fabrici, uzine și combinate, oricâte IMM-uri și MÎ ar avea.

O țară nu poate fi puternică și respectată dacă ea creste din inflație și consum de importuri, imobiliare și divertisment.

O țară nu poate fi puternică și respectată atunci când se afla în top 10 țări cu cel mai mare deficit de balanță comercială.

O țară nu poate fi puternică și respectată dacă nu investește în educație, în cercetare, în inovație, în tehnologie, în resursă umana calificată și specializată.

Să cumpăram ceva fabricat în România

Noua ordine mondială economică care a început în aprilie 2025 va arăta dacă merita sau nu să fi o țară industrializată, cu fabrici, uzine și combinate.

Până una-alta, până ce mai-marii planetei se hotărăsc ce vor să facă, românii intră în două săptămâni de sărbători și vacanțe. Și, dacă avem încredere în România, s-o demonstram. În cele două săptămâni care vor urma, de sărbători și vacanțe, să cumpăram ceva fabricat în România.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate