Connect with us

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. Activiștii așteaptă decizia privind arborii de pe str. Universității

Publicat


Consiliul Local Cluj-Napoca se întrunește, miercuri, de la ora 14, în ședință ordinară în Sala de sticlă a Primăriei, aleșii având de dezbătut peste 50 de proiecte pe ordinea de zi.

La ședință și-au anunțat participarea și activiștii care se opun relocării a 11 arbori de pe strada Universității, fiind așteptat și un punct de vedere al primarului Emil Boc în urma dezbaterii maraton de luni pe această temă.

Primarul Emil Boc a spus că are patru vești bune: semnarea contractului pentru park & ride-ul de la Aeroport, realizarea căminului de bătrâni din Calea Baciului, câștigarea licitației pentru primul tronson al centurii metropolitane și desemnarea câștigătorului la drumul care leagă Clujul de Autostrada Transilvania, pe la Tureni.

”Din 30 iunie avem transport de noapte la Cluj-Napoca. Am terminat și Podul Răsăritului, 100 de ani va fi fără probleme”, a spus Boc.

Acesta a precizat că pentru toamnă sunt 3 școli care vor deveni funcționale – Școala ”Nicolae Iorga”, cu cea mai mare sală de sport, Seminarul Ortodox și școala ”Iuliu Hațieganu”.

De asemenea, Parcul Armătura va fi deschis luni, 17 iulie, iar platoul Sălii Sporturilor este în proces de recepție, urmând să deschis în weekend, cu un eveniment sportiv intitulat ”Hai la joacă”, unde clujenii pot practica gratis diverse sporturi.

În ceea ce privește copacii de pe strada Universității, Boc a spus că vor mai avea loc două dezbateri tehnice, iar la final se va lua cea mai bună decizie care să fie cea mai bună pentru oraș, care să nu dăuneze orașului.

”Calea este, întotdeauna, dialogul”, a precizat primarul Clujului.

Proiectul ordinii de zi

Proiect de hotărâre privind conferirea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca domnului Marcel Mureșeanu – scriitor și personalitate de referință a vieții culturale. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului general al municipiului Cluj-Napoca la data de 30.06.2023. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului general rectificat al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2023. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 60.000 de lei (sumă netă) de la bugetul local pe anul 2023, cu titlul de grant acordat unităților de învățământ preuniversitar, în scopul premierii elevilor care au obținut media 10 la examenul de evaluare națională, sesiunea iunie 2023 și a profesorilor care s-au ocupat de pregătirea acestora. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind unele măsuri referitoare la organizarea și funcționarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind darea în administrare, în favoarea Creșei pentru Educație Timpurie, a imobilului cu destinația de creșă și spații administrative, situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Meziad nr. 4 și încetarea parțială a Hotărârii nr. 292/2007 (transmiterea dreptului de administrare asupra unor imobile cu destinația de creșe aflate în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, de la Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, la Centrul Bugetar de Administrare Creșe). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înscrierea imobilului strada Iazului (tronson 1 și 2), din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, zona str. Louis Pasteur-str. Castanilor-str. Tatra. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, zona str. Mestecenilor-str. Viilor-str. Louis Pasteur. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea privată și trecerea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca a imobilelor-terenuri, identificate cu nr. cad. 350718, înscris în C.F. nr. 350718 Cluj-Napoca și nr. cad. 350802, înscris în C.F. nr. 350802 Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Bulgarilor nr. 26, parter, ap. 1, în favoarea doamnei Filip Eva. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Dimitrie Comșa nr. 39, parter, ap. 1, în favoarea domnului Jonas Iosif. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Mărășești nr. 17, parter, ap. 3, în favoarea domnului Foitos Augustin. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Mehedinți nr. 9, ap. 50, în favoarea domnului Vlas Valentin-Alin. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind dezmembrarea, concesionarea prin încredințare directă și însușirea Documentației cadastrale pentru concesionare, a terenului siuat în municipiul Cluj-Napoca, str. Aiudului nr. 46, în suprafață de 49 mp., în vederea extinderii locuinței. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru dezlipirea imobilului cu nr. cad. 338021 și a Documentației tehnice pentru alipirea imobilelor cu nr. cad. 266899, nr. cad. 347149 și nr. cad. 352620, situate în municipiul Cluj-Napoca, zona str. George Barițiu. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea privată și trecerea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca a imobilului-teren, identificat cu nr. cad. 340041, înscris în C.F. nr. 340041 Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind darea în administrare, în favoarea Grădiniței cu Program Prelungit „Căsuța Poveștilor”, a imobilelor situate în municipiul Cluj-Napoca, str. Parcul Feroviarilor nr. 1A și str. Rovine nr. 3. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 268/2020 (închirierea prin licitație publică a terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentație publică, situate în municipiul Cluj-Napoca, pe zona pietonală Piața Unirii, latura vest). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 269/2020 (închirierea prin licitație publică a chioșcurilor multifuncționale C1 și C2, amplasate în municipiul Cluj-Napoca, pe zona pietonală din Piața Unirii, latura vest). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 270/2020 (închirierea prin licitație publică a chioșcurilor multifuncționale [C1-C6], amplasate în municipiul Cluj-Napoca, zona pietonală B-dul Eroilor). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 271/2020 (închirierea prin licitație publică a terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentație publică, situate în municipiul Cluj-Napoca, zona pietonală Bulevardul Eroilor). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 151/2021 (închirierea prin licitație publică a terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentație publică, situate în municipiul Cluj-Napoca, pe str. Émile Zola și str. Sextil Pușcariu). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 182/2021 (închirierea prin licitație publică a modulelor din cadrul chioșcurilor de comercializare flori, amplasate în municipiul Cluj-Napoca, Piața Lucian Blaga nr. 1-3). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea nr. 103/2023 (închirierea, prin licitație publică, a terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentație publică, situate în municipiul Cluj-Napoca, Piața Lucian Blaga, latura nordică și pe str. Emil Isac, latura sudică). Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil cu funcțiuni mixte P+2E+Er, str. Tribunul Vlăduțiu nr. 15; beneficiari: Vlădău Alexe Dan, Vlădău Zorița Sorina, Achim Cornel Cosmin, Vass Csilla. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință semicolectivă, cu două unități locative P+E, str. Orzului nr. 5D provizoriu; beneficiari: Chindriș Vasile și Chindriș Angela Mirela. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială, S+P+M și amenajări exterioare, str. Vișinilor nr. 13; beneficiar: Alb Andronic-Constantin. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială, D+P+R, str. Ion Budai Deleanu nr. 73; beneficiari: Roșca Petru și Roșca Georgeta Eugenia. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Extindere, etajare, modernizare și recompartimentări interioare locuință unifamilială, P+E+M – str. Take Ionescu nr. 22; beneficiară: Pop Ioana. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil mixt, S+P+3E+Er – str. Paris nr. 22; beneficiară: S.C. B&B Imobil Trade S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Modificare și mansardare locuință unifamilială, D+P+M, str. Doinei nr. 41; beneficiară: Grebenișan Elvira. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil mixt, (1-2)S+P+4E+2R – str. Progresului nr. 32-34; beneficiari: Pop Liviu și Pop Maria. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – Parcelare și construire locuințe cu regim redus de înălțime, str. Câmpului; beneficiară: S.C. M&O GENERAL CONSTRUCT S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – de urbanizare, Colonia Sopor – nord; beneficiari: Micle Valer Ioan, Micle Andreea-Bianca, Simon Daniel, Simon-Bodea Mariana-Corina, Turcu Andreea-Nicoleta, Costea Adriana-Maria, Pavel Ioan, Grecu Adrian Ioan, Grecu Cristina Oana, Constantinescu Cezar-Bogdan și Constantinescu Ana-Maria. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – Construire locuințe cu regim redus de înălțime, str. Voroneț nr. 9-11; beneficiari: Brisc Gavril, Brisc Viorica, Pîrvu Radu-Corneliu, Pîrvu Florentina-Claudia, Pîrvu Cornel, Pîrvu Maria, Grogorovici Rareș-Alexandru și Gregorovici Corina-Delia. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind prelungirea valabilității P.U.Z. – dezvoltare ansamblu rezidențial cu dotări – str. Plaiuri, aprobat prin Hotărârea nr. 652/2018. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind atribuirea denumirii „str. Prieteniei” străzii înscrise în C.F. nr. 352943, nr. cad. 352943 din municipiul Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind îndreptarea erorii materiale din cuprinsul Hotărârii nr. 484/2014 privind aprobarea P.U.Z. str. Câmpului Est, zona Fânațe la Stâni (prelungire str. Nectarului) pentru parcelare, construire și reglementare circulații. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri de funcționare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Asociația Metropolitană de Transport Public Cluj”, pentru anul 2023. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind încheierea actului adițional la contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători, între Asociația Metropolitană de Transport Public Cluj și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A., având ca obiect înființarea a două linii de transport și stabilirea de tarife pentru aceste linii. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea disponibilității imobilelor situate în municipiul Cluj-Napoca, identificate prin număr cadastral 352071, înscris în Cartea Funciară nr. 352071 și număr cadastral 331172, înscris în Cartea Funciară nr. 331172, în vederea depunerii proiectului „Modernizare, extindere și construire unitate de învățământ în municipiul Cluj-Napoca”, aferent Componentei C15: Educație, din Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.), Reforma 6 – Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar, Investiția 10: Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind cofinanțarea de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2023 a proiectului „Eficientizarea energetică a Grădiniței Steluța, din municipiul Ungheni, Republica Moldova”. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fundamentare a deciziei de concesionare a serviciilor de organizare a evenimentului „Târgul de Crăciun”, desfășurat în Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca, prin licitație publică, în vederea încheierii contractului de concesiune de servicii. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de atribuire a contractului de concesiune de servicii pentru organizarea evenimentului „Târgul de Crăciun”, desfășurat în Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fundamentare a deciziei de concesionare a serviciilor de organizare a evenimentului „Târgul de Iarnă”, desfășurat pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, din municipiul Cluj-Napoca, prin licitație publică, în vederea încheierii contractului de concesiune de servicii. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de atribuire a contractului de concesiune de servicii pentru organizarea evenimentului „Târgul de Iarnă” desfășurat pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, din municipiul Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

 

Proiect de hotărâre privind acordarea mandatului special reprezentantului în A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj pentru a vota adoptarea proiectului hotărârii A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj „privind aprobarea modificării tarifelor pentru serviciile prestate de Supercom S.A. în baza Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor în Județul Cluj (lotul 1) nr. 1111/24.08.2022, precum și a modificării tarifelor distincte pentru gestionarea deşeurilor pentru lotul 1, așa cum au fost aprobate prin Hotărârea A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj nr. 5/29.06.2023”. Proiect din inițiativa primarului.

 

Informare privind Plângerea prealabilă formulată de Groza Ionuț, Marcu Florina Ionela și Marcu Mihai înregistrată sub nr. 3552834 din 24.05.2023.

 

Informare privind Plângerea prealabilă formulată de RML Group S.R.L. (fostă Raal Mall Logistic S.R.L.) înregistrată sub nr. 525797 din 10.05.2023.

 

Diverse.

 

Ordinea de zi suplimentară propusă pentru ședința ordinară

 

51 a – Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 4000 lei (sumă netă) de la bugetul local pe anul 2023, cu titlul de grant, acordat unității de învățământ preuniversitar, în scopul premierii elevului care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, precum și a profesorilor care s-au ocupat de pregătirea acestuia. Proiect din inițiativa primarului.

 

51 b – Proiect de hotărâre privind declararea ca bunuri de uz public local și darea în administrare, în favoarea Serviciului Public de interes local pentru administrarea parcărilor, a unor stații de încărcare autovehicule electrice și a unor locuri de parcare, situate în municipiul Cluj-Napoca, str. Splaiul Independenței f.n., realizate în cadrul Proiectului de investiție „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului: zona 3 – Platoul Sălii Sporturilor”. Proiect din inițiativa primarului.

 

51 c – Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în Municipiul Cluj-Napoca” aprobați prin Hotărârea nr. 653/2019 astfel cum au fost actualizați prin Hotărârea nr. 691/2021. Proiect din inițiativa primarului.

 

51 d – Proiect de hotărâre privind modificarea Anexei la Hotărârea nr. 612/2022 (privind aprobarea asigurării finanțării de la bugetul local a cheltuielilor care nu se finanțează prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru obiectivul de investiții „Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în Municipiul Cluj-Napoca”). Proiect din inițiativa primarului.

 

51 e – Proiect de hotărâre privind modificarea Anexelor la Hotărârea nr. 692/2021 (privind aprobarea cererii de finanțare și a devizului general actualizat pentru obiectivul de investiții „Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în Municipiul Cluj-Napoca”) astfel cum au fost modificate și completate prin Hotărârea nr. 611/2022. Proiect din inițiativa primarului.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24. Alexandru Cordoș (PSD): Electoratul de stânga vrea o schimbare. Vor fi schimbări în județul Cluj

Publicat

cordos

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a fost desemnat candidat al social-democraților la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Fost consilier local la Cluj-Napoca, fost senator două legislaturi, în prezent consilier județean, acesta explică în podcastul ”Test de sinceritate”, realizat de Vasile Măgrădean, la Cluj24 de ce a decis să treacă la nivelul următor și să vizeze câștigarea funcției de președinte al CJ Cluj.

Alexandru Cordoș spune că PSD este în opoziție la nivelul județului Cluj și că electoratul de stânga vrea o schimbare.

”Cred că o să vedeți lucruri interesante, o să vedeți multe schimbări în județul Cluj, în comunitățile în care Partidul Social Democrat are șanse foarte mari de a câștiga alegerile și eu cred că o să vadă o schimbare foarte bună și la nivelul județului Cluj”, a spus Cordoș.

Proiectele lui Cordoș

Candidatul PSD a prezentat și o serie de proiecte pe care dorește să le implementeze dacă va fi ales, printre care înființarea unei companii de transport public de călători în județul Cluj, în partneriat public-privat, dar și a unui parc industrial pentru produse fructe de pădure și produse montane în zona Huedinului.

De asemenea, Alexandru Cordoș propune și înființarea unei reprezentanțe a județelor din Transilvania la Bruxelles.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

Publicat

tachtsidis

La finalul meciului CSU Craiova – CFR Cluj 0-1, mijlocașul grec al clujenilor, Panagiotis Tachtsidis, a avut un discurs dur la adresa lui Adrian Mutu, fostul lui antrenor.

Tachtsidis nu crede că va mai continua la formația din Gruia din sezonul viitor și a avut un discurs dur la adresa fostului antrenor, Adrian Mutu. Tehnicianul îl criticase după ce a luat roșu în 0-4 cu Corvinul, în Cupa României, declarând: „Cu Tachsitidis nu m-am mai întâlnit și nu mai vreau să mă întâlnesc niciodată”, scrie GSP.

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

„Văd că se vorbește mult despre mine. Nu ştiu cine spune lucruri urâte despre mine și nu-mi pasă, deoarece ştiu cum este în fotbal. S-a văzut calitatea mea în teren, ştiu ca sunt unul dintre cei mai buni jucători din campionat. Nu dau explicaţii celor care m-au criticat după acel cartonaş roşu. Știu că am făcut o greşeală mare.

Nu ştiu ce a spus acest tip (n.r – Adrian Mutu) despre mine. Nici măcar nu-mi pasă, pentru că ne-a lăsat într-un moment foarte dificil pentru noi, după acel 0-4. A lăsat echipa şi a plecat. Pentru mine nu are caracter! A vrut să se salveze.

Când echipa este într-un moment greu trebuie să stai să lupţi alături de echipă. Nu să pleci”, a spus Tachtsidis, potrivit OrangeSport.

Apoi a dezvăluit că are șanse mici să mai joace și din sezonul viitor în Gruia: „ Nu cred că voi rămâne la acest club deoarece nu cred că cei din club mă doresc. Mai am câteva jocuri la acest club și voi da 100% în teren. După aceea vedem ce se întâmplă.

Toţi au spus că sunt terminat și că nu mai joc nimic, dar le-am arătat tuturor că am dat totul în fiecare meci. Le-am demonstrat că sunt un jucător de mare calitate”, spune Tachtsidis.

Citește mai departe

EVENIMENT

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Publicat

flaviu udrea

Flaviu Udrea, consilier local la Florești, și-a depus candidatura din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI pentru funcția de primar al celei mai mari comune din România.

„Floreștiul nu mai poate irosi încă patru ani. Alianța Uniți pentru Florești USR+ARI este alternativa la actuala administrație locală, care în ultimii ani și-a văzut doar interesele proprii și mai puțin pe cele ale cetățenilor. Pe 9 iunie trebuie să facem o schimbare dacă vrem să scăpăm de haosul din trafic și de cel imobiliar, dacă vrem ca și copii noștri să învețe la școli aproape de casă și dacă ne dorim un aer mai respirabil și mai puțin poluat în Florești“, a declarat Flaviu Udrea.

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Acesta se angajeză să facă o prioritate din dialogul cu locuitorii Floreștiului și își dorește ca aceștia să fie implicați în contrucția viitorului comunei.  ,,Nu promit că voi face minuni sau că lucrurile se vor schimba peste noapte. Dar mă voi pune în slujba floreștenilor și voi face tot ce îmi stă în puțință pentru a face din Florești un loc mai bun de locuit pentru noi și copiii noștri. Doar lucrând împreună cu locuitorii Floreștiului putem face din cea mai mare comună din România, și cea mai modernă localitate din țară.”

Flaviu Udrea a subliniat că la fel de importantă este componența Consiliului Local: „Doar având o majoritate în Consiliu Local putem schimba ceva în comuna noastră. Alianța Uniți pentru Florești înseamnă nu doar Flaviu Udrea. Înseamnă și Daniel Meze, care va fi viceprimarul Floreștiului, înseamnă și Lucian Contraș, Daniel Bitică, Mihai Vădan, Darius Blaj, actuali consilieri locali care cunosc foarte bine problemele comunei noastre, dar și alți colegi care sunt gata să se pună în slujba floreștenilor. Pe 9 iunie există o singură opțiune pentru Florești: Alege oameni buni!”

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Mircea Miclea: Cultura pupatului inelului, a supunerii, nu va produce un viitor mai bun pentru universitățile tehnice

Publicat

De

Mircea Miclea

O conferință despre viitorul universităților tehnice, organizată de fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a avut loc, vineri, la Cluj-Napoca,  la eveniment fiind prezenți doi profesori, unul de la UTCN – Dan Micu și unul de la Universitatea Politehnica Timișoara – Attila Simó.

Miclea a vorbit despre cum vede el viitorul acestor instituții de învățământ superior, dar s-a referit și la presiunile făcute ca un profesor de la București să nu participe la conferință.

Acesta a arătat că viitorul este o construcție și depinde de oameni cum va arăta.

Trebuie schimbări

”Viitorul universităților tehnice poate fi mai bun prin ideile pe care noi le avem. (…) Sunt multe lucruri care trebuie schimbate în cultura universităților tehnice, prima fiind trecerea de la indiferentism academic la o cultură a asumării responsabilității, a implicării.

Acest indiferentism înseamnă retragerea în nișa propriei discipline, astfel încât devenim indiferenți față de ceea ce întâmplă în alte discipline, cu calitatea și procesele din altă parte.

Efectul este că excelența, în loc să fie un mecanism care să scaleze excelența, aceasta rămâne doar rezultatul unor întreprinderi individuale.

Dacă nu am fi indiferenți, am crea la nivel de instituție un mecanism care să replice excelența”, a spus Miclea.

Nevoia de colaborare

Potrivit acestuia, un astfel de mecanism nu există, iar o schimbare la nivel universitar ar trebui să vizeze și acest aspect.

De asemenea, ar trebui să se facă trecerea la o cultură a colaborării în loc de o tribalizare universitară, dar și la colaborarea cu mediul economic, care este extrem de redusă.

Cultura pupatului inelului

La eveniment a mai fost invitat prof. Radu Porumb, de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București, care, însă, nu a mai ajuns la Cluj, se pare că din cauza unor presiuni făcute de actuala conducere a UTCN.

Referindu-se la aceste presiuni asupra profesorului din București să nu participe la eveniment, Mircea Miclea a spus că ar trebui ca în universități să se treacă de la cultura supunerii, la una a curajului.

”Din păcate, competența profesională nu corelează cu verticalitatea etică. Sunt multe situații în care oameni competenți, inteligenți din punct de vedere etic sunt lamentabili.

Cultura curajului

Le e teamă, se supun la tot felul de indicații, oportunisme. Știu și ce s-a întâmplat în legătură cu acest eveniment, apropo de presiunile făcute. Aceasta este o cultură a complianței? De unde această complianță în mediul academic, a supunerii? (…)

Această cultură a pupatului inelului, a supunerii, a oportunismului nu va produce un viitor mai bun pentru universitățile tehnice, dimpotrivă.

Trebuie să trecem la cultura curajului, în care un grup își asumă responsabilitatea de a spune ce e de spus și de a lua deciziile care trebuie luate și care vor produce schimbarea.

(…) Trebuie să apară un grup care să înțeleagă că va fi purtătorul de schimbare și va face schimbarea”, a conchis Mircea Miclea.

Dimensiunea internațională a universității

Mircea Miclea

Prof. dr. ing. Dan Micu de la UTCN, cu o carieră didactică și de cercetare de 25 de ani și care a predat la universități din Europa, SUA și China, a declarat la rândul său că a realizat un document de zeci de pagini despre cum vede el viitorul universităților tehnice.

Acesta a vorbit despre calitatea educației și cercetării, dar și despre diversificarea ofertei educaționale și globalizare, precizând că universitățile nu mai pot rămâne la dimensiunea locală sau regională, ci să treacă la cea internațională.

”Să ne axăm pe calitate nu pe cantitate, pe esență.

Curricula trebuie actualizată și să o facem flexibilă și accesibilă, să existe centrarea pe student, iar mediul economic să fie cu noi, să existe atractivitate”, a spus Micu.

Schimbarea stilului de predare

Acesta a susținut și necesitatea schimbării stilului de predare a profesorilor către studenți, ținând cont de auditoriu și de generația actuală.

”Într-un singur an am predat un semestru în SUA, o jumătate de semestru în China și am venit în România.

Mi-am schimbat cursul de 3 ori pentru că nu era același auditoriu, deși predam aceeași materie”, a precizat Dan Micu.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax