Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Ligamentoplastia, operația prin care cariera unei tinere de 16 ani, practicantă de taekwondo, a fost salvată de dr. Daniel Albu

Publicat


dr banciu si dr. albu caz sportiva operata

Claudia Domocos are 17 ani și de fel e din Baia Mare. Practică taekwondo de la trei ani, iar o accidentare nefericită, produsă la joacă, în timpul unei aniversări, i-a produs o ruptură de ligament încrucișat care era cât pe ce să-i încheie cariera.

După un an în care părinții Claudiei au căutat chirurgi care să îi opereze fiica, tatăl ei a ajuns la Spitalul Regina Maria Cluj-Napoca, unde o echipă multidisciplinară formată din dr. Daniel Albu, medic primar în ortopedie și traumatologie, și dr. Stelian Banciu, medic primar în ortopedie și traumatologie pediatrică, i-a făcut ligamentoplastie și a ajutat-o să-și reia activitatea ca sportivă de performanță.

După accidentare, Claudiei i s-a inflamat puternic genunchiul și a avut dureri, iar în urma unui RMN realizat la Baia Mare s-a descoperit că are ruptură de ligament încrucișat. Dintr-o dată, tânăra s-a văzut nevoită să renunțe la sport și la cariera sportivă.

„În momentul în care am aflat că are ligamentul rupt, plus meniscul fisurat, medicul care a văzut-o atunci în Baia Mare ne-a recomandat să nu mai facă sport. Așa că a încetat antrenamentele de orice fel. De mers putea să meargă, dar sport nu mai putea să facă”, spune Robert Domocos, tatăl Claudiei.

Același medic le-a recomandat operația de ligamentoplastie, doar că acest tip de intervenție chirugicală nu se face deloc în Baia Mare. Mai mult, este un tip de intervenție chirurgicală care nu se face atât de ușor la copii. Un an de zile a durat până au reușit să găsească un medic care să efectueze operația.

În acel an, Claudia nu a mai practicat deloc taekwondo. Pentru un sportiv de performanță, o pauză atât de lungă e un lucru tragic. Într-un an, poți să pierzi tot ce-ai construit în anii de muncă, de efort, de sacrificiu și de plăcere de dinainte.

La recomandarea unei cunoștințe, au ajuns la dr. Daniel Albu (foto), medic primar în ortopedie și traumatologie cu competențe în traumatologia sportivă și care oferea consultații la Tg. Mureș.

daniel albu

Intervenție chirugicală complexă

Ligamentoplastia este o intervenție chirurgicală complexă, dar, atunci când ea este făcută unor pacienți minori, care au o configurație diferită a sistemului osteoarticular decât a adulților, e cu atât mai delicată, lucru confirmat și de dr. Albu: „Claudia avea instabilitate, senzația că-i fuge genunchiul.

Am analizat beneficiile și riscurile operației, precum și modificările legate de calitatea vieții care ar fi putut să apară în cazul în care nu ar fi optat pentru tratamentul chirurgical – și anume faptul că, având un genunchi instabil, probabilitatea să nu poată continua activitățile sportive la nivel de performanță era foarte mare. Am decis că cea mai bună variant ar fi intervenția chirurgicală”. Practic, ligamentoplastia este o operație de reconstrucție a ligamentului rupt.

Se recoltează, din tendoanele pacientului, o grefă tendinoasă și se formează un nou ligament, prin diferite tehnici. Această grefă se poziționează minim invaziv, artroscopic, cu ajutorul anumitor intraturi, în poziția vechiului ligament, cel rupt.

Muncă în echipă

În cazul Claudiei s-a ales o abordare multidisciplinară. A fost nevoie de munca în echipă a unui chirurg de adulți și a unui chirurg pediatru, iar cel care a stat alături de dr. Daniel Albu pe toată durata intervenției a fost dr. Stelian Banciu, medic primar în ortopedie și traumatologie pediatrică.

„Ligamentoplastiaeste o intervenție chirurgicală complex și în rândul pacienților adulți. Acum, pacientul fiind minor, având în continuare cartilaj de creștere prezent, tehnica este mai dificilă decât cea standard, dar poate fi adaptată. În momentul în care se face operația de ligamentoplastie, există riscul ca daunele făcute cartilajului de creștere, prin poziționarea tunelurilor, să ducă la deficit în formarea osoasă ulterioară.

Din această cauză operația este mai dificilă și e nevoie de o atenție mult mai mare decât în rândul pacienților maturi din punct de vedere al dezvoltării scheletale”, completează dr. Albu.

Ligamentoplastia e, într-adevăr, o intervenție rară la copii, dar care în ultima vreme se face din ce în ce mai des, spune și dr. Stelian Banciu. „Metodele de intervenție chirurgicală, care sunt artroscopice, fac ca, încet-încet, ligamentoplastia să devină o intervenție obișnuită, de rutină, și la copii, și să nu mai fie una de excepție”, spune medicul ortoped pediatru.

În general, dacă un minor suferă o ruptură de ligament, medicii ortopezi recomandă un tratament conservator, care înseamnă kinetoterapie, fizioterapie și reducerea mișcărilor de forță înaltă. Aceste proceduri sunt recomandate până la împlinirea vârstei de 18 ani, pentru că, până atunci, ligamentoplastia prezintă unele riscuri.

Operația la copii

„Copilul, în perioada de creștere, parcurge niște etape de dezvoltare la nivelul oaselor. La extremitățile oaselor sunt cartilajele de creștere, care realizează creșterea în lungime și dezvoltarea oaselor. Aceste cartilaje de creștere la nivelul genunchiului sunt foarte aproape de articulație, cam la un centimetru, și-atunci tehnicile chirurgicale care încearcă să reconstituie cât mai anatomic ligamentul încrucișat sunt foarte aproape de ligamentul de creștere.

Practic, la adolescentul de peste 16-17 ani sau la adult, traiectul tunelelor prin care se trece grefa tendinoasă traversează zona cartilajului de creștere”, detaliază dr. Stelian Banciu.

Tipul de activitate sportivă practicată de pacientul minor este printre principalele criterii, alături de vârstă și gravitatea leziunii, care duce la decizia de operație.

„Una dintre indicațiile pentru intervenție chirurgicală de ligamentoplastie la pacienții minori este aceasta, că este sportiv de performanță, cu atât mai mult cu e vorba despre un copil care are potențial să devină foarte bun la sportul pe care îl practică. În cazul Claudiei, accidentarea ar fi dat-o mult înapoi”, spune dr. Daniel Albu.

Claudia a intrat în operație sub anestezie generală. Post operator, Claudia nu a avut dureri, cu atât mai mult cu cât, la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca, pacienții care fac ligamentoplastie trec printr-o procedură specială, numită bloc de ram ecoghidat.

„E o procedură pe care o face medicul anestezist post-operator și prin care se infiltrează, ecoghidat, în jurul nervului femural, un anestezic. Deci, din punct de vedere senzitiv, nu simte deloc durere post-operator, ceea ce ajută foarte mult la confortul pacientului și la capacitatea de mobilizare încă din ziua operației”, spune dr. Albu. A doua zi după operație, pacienta a fost externată și a plecat acasă.

Ruptura de ligament încrucișat e o accidentare serioasă, care necesită un plan terapeutic complex, atât chirurgical, cât și post-operator – o recuperare îndelungată și strictă, în etape.

Perioadă de recuperare

În primele două săptămâni de la operație, e contraindicat pacientului să pășească cu sprijin pe membrul operat, iar flexia genunchiului este limitată, dar poate face acasă exerciții simple de izometrie. În a doua etapă, după ce a fost la un prim control post-operator și i s-au scos firele, a reluat mersul cu sprijin total pe picior, precum și flexia până spre 90 de grade.

După acest pas, pentru fiecare pacient urmează aproximativ trei luni în care trece prin diferite etape de recuperare în centre specializate de kinetoterapie, unde se lucrează în funcție de evoluția fiecăruia.

Claudia a început recuperarea prin kinetoterapie și fizioterapie după primele două săptămâni. Un al lucru extrem de important în procesul de vindecare al Claudiei, a constat în felul în care s-a desfășurat comunicarea dintre medic și pacient. A fost un factor determinant pentru succesul operației, care în cazul Claudiei nu a depins numai de intervenție în sine, ci și de recuperarea post-operatorie și de indicațiile și suportul echipei medicale. Contează foarte mult ca pacientul să respecte întocmai indicațiile medicului și să îl țină la curent cu schimbările prin care trece.

Chiar dacă părintele e cel care ia decizii pentru copilul minor, tânăra a fost de față la toate discuțiile din cabinet, iar medicul a încurajat-o din prima clipă.

„Dr. Albu a fost foarte deschis, ne-a explicat din prima desprece e vorba, ce ar trebui făcut, ce trebuie să facem după operație. Din prima a avut o legătură bună cu Claudia, a încurajat-o și i-a spus că nu vor fi probleme, că o să fie totul bine, că o să poată să continue cu sportul”, adaugă Robert Domocos, tatăl Claudiei.

Impactul pozitiv pe care dr. Albu l-a avut în continuarea carierei sportive a fost determinant pentru Claudia. La începutul anului2023, sportive a reînceput antrenamentele de taekwondo, gradual, iar în primul weekend din luna martie a susținut examenul pentru grad, care i-a permis să facă trecerea de la centurile colorate la centura neagră.

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mesajul mitropolitului Clujului pentru Florin Piersic: Să-i dea Dumnezeu sănătate, să se facă bine

Publicat

De

mitropolit Andrei

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis, sâmbătă, un mesaj pentru actorul Florin Piersic, care este internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

”Să-i dea Dumnezeu sănătate să se facă bine, să mai poată merge la Ierusalim”, a spus mitropolitul Clujului.

Florin Piersic își va petrece Paștile în Institutul Inimii.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Dinamo București scoate un egal pe Cluj Arena în fața lui ”U” Cluj, scor 3-3

Publicat

U dinamo

Dinamo București smulge, sâmbătă seara, un egal pe Cluj Arena în fața ”U” Cluj, scor 3-3, după un meci plin de răsturnări de situație din play-out-ul Superligii de fotbal.

Clujenii au deschis scorul în prima repriză prin Popa în minutul 6, Dinamo a egalat prin Bani în minutul 37, după care a preluat avantajul în repriza a doua, când Milanov a marcat în minutul 48.

”Șepcile roșii” au egalat prin Oancea în minutul 61, după care dinamoviștii au înscris prin Pavicic în minutul 87, iar clujenii au egalat prin Bic în minutul 90+1.

Meciul a avut 8 minute de prelungiri dictate de arbitrul de centru, Szabolcs Kovacs.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. E împărțită la biserci pentru Înviere

Publicat

De

Ierusalim

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, sâmbătă seara, pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, avionul cu care a fost adusă fiind întâmpinat pe pistă de mitropolitul Clujului, IPS Andrei, și mai mulți preoți. Lumina este distribuită la bisericile din județul Cluj pentru slujba de Înviere.

Mitropolitul Andrei a spus că Sfânta Lumină este un dar care îi mângâie sufletește pe creștinii ortodocși.

”S-a coborât azi la Ierusalim și a ajuns și la noi. Mulțumim celor ce au adus-o. Dacă este să dăm o definiție scurtă luminii acesteia, ne vom inspira din Evanghelia după Ioan unde Mântuitorul ne spune <<Eu sunt lumina lumii. Ce-l ce-mi urmează Mie nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieții>>.

Paști cu bucurie

Așa că le dorim tituror credincioșilor noștri Paști cu bucurie, cu binecuvântare, la toate mesele inimi vesele, iar lumina sfântă adusă de la Ierusalim și împărțită prin toate bisericile să le lumineze calea”, a spus IPS Andrei.

Înaltul ierarh ortodox va oficia la miezul nopții slujba de Înviere la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca unde sunt așteptați mii de credincioși să ia lunină.

ierusalim

Citește mai departe

EVENIMENT

Probleme cu alimentarea cu apă înaintea zilei de Paști în mai multe localități din Cluj. Sistemul e suprasolicitat

Publicat

alimentare apă

Compania de Apă Someș anunță, sâmbătă seara, că din cauza suprasolicitarii sistemului de alimentare cu apă, furnizarea apei potabile se realizeaza cu dificultate mai multe localități din mediul rural din județul Cluj.

Astfel, sunt afectate Iclod – zona superioară, Dezmir – zona panoramic, Pata, Boju, Iacobeni, Ceanu Mare, Valea Largă și, parțial, Chinteni.

Scuze de la companie

”Compania de Apa Somes S.A. face eforturi pentru restabilirea situatiei in cel mai scurt timp.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, situatia fiind independenta de vointa Companiei de Apa Somes S.A. Multumim pentru intelegere”, a transmis compania.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax