ADMINISTRAȚIE
Licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane Cluj, AMÂNATĂ pentru a treia oară. Următoarea dată, 13 noiembrie 2023



Termenul la licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca a fost amânat pentru a treia oară. Depunerea ofertelor a fost prelungită până luni, 13 noiembrie 2023, la solicitarea mai multor participanți.
Inițial a fost 25 septembrie, apoi aceasta s-a amânat pe 31 octombrie, din nou pe 7 noiembrie și acum pe 13 noiembrie.
Licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane Cluj, AMÂNATĂ pentru a treia oară. Următoarea dată, 13 noiembrie 2023
„Licitația figurează în stadiul „suspendată” deoarece a fost trimisa spre validare o erată de prelungire a termenului limita de depunere oferte, pentru data de 13.11.2023, ora 15,00.
Este o acțiune ce trebuie luată din punct de vedere procedural, având în vedere că termenul de depunere oferte era stabilit pentru 07.11.2023, ora 15,00. Precizăm că am luat această decizie la solicitarea transmisă din partea mai multor operatori economici interesați.
Primul tronson, adjudecat în august
În momentul publicării eratei de prelungire, procedura va figura din nou în stadiul „în desfășurare”, a comunicat Primăria Cluj.
Reamintim că pentru primul tronson al centurii, contractul a fost semnat în luna august a acestui an.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): FINALIZAREA Spitalului Regional de Urgență Cluj este în grafic

În luna februarie a acestui an, deputatul PSD Remus Lăpușan a adresat o întrebare deschisă ministrului sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la stadiul actual al lucrărilor pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj și la termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor.
Spitalul Regional de Urgență Cluj este un obiectiv strategic pentru întreaga regiune, care va avea impact asupra sănătății publice la nivel național și chiar internațional. Cu o suprafață desfășurată de peste 170.000 mp, este o investiție de aproximativ 700 milioane de euro, dintre care mai mult de jumătate sunt fonduri europene. Vor fi 850 de paturi, dintre care 100 de terapie intensivă. De asemenea, se va înființa și un centru de pregătire a tinerilor specialiști, în colaborare cu UMF.
Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): FINALIZAREA Spitalului Regional de Urgență Cluj este în grafic
˝După finalizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj, industria medicală va deveni una dintre cele mai importante industrii în județul Cluj, care va avea impact pozitiv asupra mai multor aspecte: se vor dezvolta unitățile de cazare odată cu creșterea turismului medical, va crește calitatea vieții tuturor cetățenilor – inclusiv din punct de vedere al accesibilității serviciilor pentru sănătate, iar Clujul va deveni un hub al excelenței medicale pe plan regional, național și chiar european. De aceea am considerat important să aflăm din surse oficiale care este stadiul construirii acestui obiectiv de investiții˝, a declarat deputatul PSD Remus Lăpușan.
Din răspunsul primit în scris din partea Ministerului Sănătății, reiese că derularea proiectului este în grafic, termenul estimat pentru finalizare fiind a doua jumătate a anului 2028.
Conform informării oficiale, prima etapă a lucrărilor a inclus pregătirea terenului, realizarea excavației generale grosiere, construirea pereților mulați și a zidurilor de sprijin. În prezent, lucrările din această etapă sunt aproape finalizate.
„PSD consideră că sănătatea publică este o prioritate strategică”
Cea de-a doua etapă presupune realizarea lucrărilor de construcție și instalații, alături de achiziția unei părți din echipamentele medicale necesare spitalului, mobilier, sistem IT și echipamente pentru laboratoare. Procedura de achiziție a lucrărilor este în derulare, estimându-se că în luna mai va fi desemnat câștigătorul, dacă nu vor apărea contestații. Celelalte patru achiziții vor fi lansate în paralel cu avansarea lucrărilor de construcție și instalații.
˝Mă bucur că se respectă graficul estimat privind lucrările la Spitalul Regional din Cluj. Sunt asigurate și sursele de finanțare, așa că termenul de finalizare asumat (anul 2028) este unul realist. Eu am susținut dintotdeauna acest proiect și consider că este un exemplu de buna practici în ceea ce privește colaborarea dintre administrația publică locală și cea națională. În paralel cu avansarea lucrărilor de construcție, trebuie să găsim soluții pentru realizarea căilor de acces către locația spitalului, așa că invit la dialog reprezentați ai primăriei Cluj-Napoca, ai Primăriei Florești și ai Consiliului Județean Cluj pentru a identifica împreună cele mai bune variante de infrastructură rutieră, astfel încât accesul pacienților, cadrelor medicale și vizitatorilor la noul Spital Regional de Urgență Cluj să fie rapid, sigur și eficient”, a precizat deputatul PSD Remus Lăpușan.
PSD consideră că sănătatea publică este o prioritate strategică, iar investițiile în spitale moderne, dotate la standarde europene, sunt esențiale pentru creșterea calității vieții cetățenilor. Susținerea sănătății înseamnă susținerea unei Românii puternice și echitabile!
EVENIMENT
Probleme pe un lot din calea ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Sorin Grindeanu: Ar putea să nu se finalizeze la timp

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat, marți, că un lot de pe calea ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, care se află într-un amplu proces de electrificare, este blocat.
Ministrul, care a făcut această declarație într-o conferință de presă, nu a specifcat despre ce lot este vorba.
Probleme pe un lot din calea ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Sorin Grindeanu: Ar putea să nu se finalizeze la timp
Sorin Grindeanu a făcut declarația într-un alt context și anume acela că Ministerul Transporturilor nu se află în situația de a pierde nici ”un euro” din PNRR.
Cu toate acestea, Grindeanu a precizat că pe zona feroviară sunt în lucru 8 loturi de cale ferată, iar unele ar putea să nu fie finalizate până în vara anului viitor, conform contractelor.
„De exemplu, e un lot pe Episcopie – Cluj, care un pic e blocat, fiindcă avem un constructor care ne spune că acolo e o zonă inundabilă. Acum vă dau un exemplu. Cei care au proiectat spun că nu. Avem tot felul de expertize, contra-expertize, deci suntem într-o situație care s-ar putea să ne ducă în acest scenariu, de a nu finaliza până în vara anului viitor”, a declarat Sorin Grindeanu.
Acesta a subliniat, însă, că fondurile necesare finalizării lucrărilor vor fi transferate pe Programul Operațional de Transport.
Proiect de peste 7,66 de miliarde de lei
Electrificarea și modernizarea căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor este cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord Vest. Proiectul ar urma să asigure călătorilor condiții de transport la standarde europene, iar prin descongestionarea traficului feroviar, în special a celui de marfă din zona de frontieră Curtici, se va oferi tuturor operatorilor de transport feroviar cea de a doua poartă feroviară modernă spre și dinspre Vest.
CFR Infrastructură a anunțat că valoarea totală a investiției este de 7,66 miliarde de lei, fără TVA, fiind semnate 4 contracte de lucrări pentru tot atâtea loturi.
Reabilitarea și electrificarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, înclusiv dublarea liniei pe o lungime de cca 14,8 km, este structurată pe următoarele 4 loturi delimitate geografic:
Lotul 1 Cluj-Napoca – Aghireș (30,41 km)
Lotul 2 Aghireș – Poieni (36,53 km)
Lotul 3 Poieni – Aleșd (52,74 km)
Lotul 4 Aleșd – Frontieră Ungaria (46,74 km).

Un incendiu a izbucnit, marți, la un garaj de pe str. Munteniei din Cluj-Napoca. Focul, pornit de la un scurt circuit, s-a extins la o locuință și un foișor. O femeie de 52 de ani a suferit un atac de panică.
„Pompierii clujeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la un garaj pe strada Munteniei. Intervin două echipaje de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca.
FOTO. INCENDIU la un garaj în Cluj-Napoca. O femeie a suferit un atac de PANICĂ
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei defecțiuni electrice apărute într-un foișor și s-a extins cu repeziciune. Astfel, a fost distrus respectivul foișor, pe o suprafață de aproximativ 25 de metri pătrați.
De asemenea, s-au înregistrat pagube la o casă, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, fiind vorba despre acoperiș și fațadă. Au mai fost afectate două anexe învecinate, dintre care una folosită drept garaj. În interior nu s-a aflat însă vreun autoturism.
Pe parcursul intervenției, o femeie de 52 de ani a suferit un atac de panică și a fost evaluată de către echipajul SAJ, refuzând ulterior transportul la spital. La misiune au luat parte trei autospeciale de stingere din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, încadrate de 14 pompieri”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Dotări de aproape un milion de lei pentru reducerea riscului de infecții la Spitalul de Copii din Cluj

Noi dotări la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii au fost achiziționate de Consiliul Județean, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.
Este vorba de trei tipuri de dotări destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.
Dotări de aproape un milion de lei pentru reducerea riscului de infecții la Spitalul de Copii din Cluj
„Sunt echipamente cu o importanță aparte pentru asigurarea unui act medical de înaltă calitate în cadrul Spitalului nostru de Copii. Dotările moderne și tehnologia de ultimă oră au un rol esențial în ceea ce privește furnizarea serviciilor de specialitate la standarde europene, în condiții de maximă siguranță și confort”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Astfel, Spitalul de Copii din Cluj dispune de:
- un sterilizator cu aburi sub presiune pentru sterilizarea instrumentarului și echipamentelor medicale,
- cinci mașini de spălare-dezinfecție pentru biberoane și tetine,
- o mașină de spălat pentru instrumentar chirurgical, dispozitive și echipamente medicale.
Valoarea echipamentelor este de aproape un milion de lei, cu TVA inclus, și au fost achiziționate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, câștigat și implementat de forul administrativ județean.