Connect with us

ACTUALITATE

Liberi spre Vama Veche din 15 iunie! Anunțul făcut de Ministrul Sănătății

Publicat


Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, este de părere că terasele vor putea fi deschise din 1 iunie, iar plajele de pe 15 iunie. Există o singură condiție: pandemia de coronavirus să se mențină sau să fie în scădere. Dacă totul merge conform planului, tinerii se pot întoarce peste câteva zile la marea lor iubire, Vama Veche.

,,Ne putem gândi la vacanţă, dar noi trebuie să relaxăm etapizat. Dacă ne gândim, în condiţiile în care această etapă va merge bine, să deschidem terasele de la 1 iunie şi să deschidem plajele de la 15 iunie, când normal atunci începe şi sezonul estival, spunem că am trecut cu bine de acest lucru şi ne putem gândi şi la o vacanţă. Restul, tot ce înseamnă vacanţe exterioare, ne gândim doar în contextul în care fiecare din ţările partenere sau din Uniunea Europeană îşi vor deschide în consonanţă cu noi, dar şi cu evoluţia din fiecare ţară în parte a pandemiei”, a declarat Nelu Tătaru vineri, în timpul unei vizite la Iași.

Acest plan este unul credibil date fiind ultimele rapoarte zilnice în legătură cu noile cazuri de îmbolnăvire. De câteva zile, în România, numărul de persoane care se infectează cu COVID-19 este în scădere. De exemplu, astăzi s-au înregistrat 127 de cazuri noi.

Răzvan DANDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sabin Sărmaș a cheltuit peste 25.000 de euro pe reclame electorale pe Facebook pentru alegerile locale din 9 iunie

Publicat

De

sabin sărmaș

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a cheltuit peste 25.000 de euro pe reclamă electorală pe rețeaua socială Facebook în perioada martie – iunie 2024. O parte din bani i-au fost împrumutați de către tatăl său.

Prezent la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de jurnalistul Florin Danciu, Sărmaș a făcut precizări referitoare la studiul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, din care reieșea că a avut 447 de reclame electorale plătite pentru alegerile locale.

Potrivit unei interogări a platformei Meta, care deține rețeaua Facebook, Sărmaș a cheltuit din 15 aprilie 2019 până în 9 iunie 2024 pe sponsorizări și reclame electorale, peste 220.000 de lei (aproximativ 45.000 de euro), din care peste jumătate, 125.300 de lei (peste 25.000 de euro) în perioada martie – iunie 2024, în precampanie și în campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie.

Bani din economii și din împrumut

”În campania electorală, cei 33.000 de euro pe care a trebuit să îi folosesc, atât poate un independent, am fost foarte riguroși, 125.000 de lei, cred. Asta-i campania cu pre-campania.

În campanie știu că am cheltuit pe Facebook vreo 8.000 de euro, deci asta înseamnă vreo 40.000 de lei. Am mai cheltuit înainte vreo 60.000. Cu tot online-ul, cu ce am mai avut, încă vreo 30.000 înainte.

Ăștia din campanie, banii i-am împrumutat de la tata, mi-a dat împrumut. Înainte de campanie, am economii și am primit sprijin de ici – colo, dar după cum vedeți, sumele sunt derizorii.

TikTok e gratis

Eu când aud poveștile astea cu finanțări, sunt oameni care bat câmpii, cum n-am pomenit în viața mea.

Pentru că ei sunt captivi unor sisteme în care toarnă bani cu găleata, ăsta-i adevărul, în mod ineficient.

TikTok-ul e gratis. E super gratis.

Producția, trebuie să recunosc aici, la producție, echipa cu care am lucrat, a făcut muncă și aproape benevol.

E o prietenie acolo între noi, e o relație de prietenie, au fost primii care au crezut în proiectul meu”, a explicat Sărmaș.

Ca și candidat independent, acesta a avut dreptul, potrivit legii, să cheltuie 165.000 de lei (33.000 de euro), bani pe care îi va recupera după decontarea la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Prietenii din echipă

Din echipa sa de campanie au făcut parte, printre alții, Vlad Mercori și Raluca Feher.

Vlad Mercori este specialist în internet marketing, CEO StakeBorg și unul dintre principalii promotori ai tehnologiei blockchain în România.

Raluca Feher este mintea creativă din spatele unor campanii de publicitate  precum „Zânul” Băncii Transilvania, „Fainoșagul” pateului Ardealul, Fulga – „Ce vacă sunt”, dar și a unor reclame virale pentru ING Bank sau Zaraza.

Cu o experiență de peste 20 de ani în media și publicitate, Raluca a debutat în presă la Brașov și a lucrat, printre altele, la ProTV, la ziarul Curentul și revista Capital, după care a intrat în industria publicității.

Urmăriți joi dimineață la ora 8,30 podcastul Contraste de pe Cluj24 cu Sabin Sărmaș unde puteți afla alte detalii despre alegerile locale în care acesta s-a clasat pe locul 2 după Emil Boc în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca, obținând 37.017 voturi (29,41%)

Citește mai departe

EVENIMENT

75 de lectori de renume din țară și străinătate prezintă la Cluj cele mai avansate tratamente în chirurgia oro-maxilo-facială

Publicat

De

Congresul Societății Române de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială la Cluj

Cluj-Napoca va găzduiește, în perioada 12-15 iunie, al 11-lea Congres al Societății Române de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială și primul Congres al Societății Transilvane de Chirurgie Ortognatică.

Acest dublu eveniment aduce împreună 75 de lectori de renume din țară și din străinătate, anunță Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.

75 de lectori de renume din țară și străinătate prezintă la Cluj cele mai avansate tratamente în chirurgia oro-maxilo-facială

Lectorii vor prezenta cele mai avansate metode de tratament și cercetare în diverse domenii ale chirurgiei oro-maxilo-faciale.

Temele abordate în cadrul congresului includ traumatologia avansată, chirurgia oncologică oro-maxilo-facială, chirurgia ortognatică, tratamentul despicăturilor labio-maxilo-palatine și al anomaliilor dento-maxilo-faciale.

O altă temă abordată va fi și cea a tehnicilor moderne de reconstrucție maxilo-facială bazate pe implante customizate, așa numitele patient-specific implants.

Participanții vor avea oportunitatea de a asista la prezentarea unor cercetări și cazuri originale, contribuind astfel la dezvoltarea cunoștințelor și practicilor din acest domeniu medical.

Peste 300 de participanți

Congresul va oferi un program științific complex, care va include conferințe, dezbateri, prezentări orale și ateliere de lucru.

Peste 300 de participanți și-au confirmat deja prezența la acest eveniment, ceea ce subliniază interesul și importanța acestei reuniuni pentru comunitatea medicală.

„Conferințele vor reuni specialiști și tineri colegi, încurajând participarea activă și entuziastă. Împărtășind cunoștințe valoroase, ne propunem să sprijinim dezvoltarea reciprocă și colaborarea în acest domeniu.

Avem încredere că toți participanții se vor bucura de spiritul vibrant al capitalei Transilvaniei, Cluj-Napoca, oraș renumit pentru ospitalitatea tradițională și vibrația modernă pe care le transmite”, au declarat organizatorii.

Detalii despre congres

Deschiderea Congresului va avea loc joi, 13 iunie 2024, la ora 08:30, la Elitis Events Center.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, vizitați site-ul oficial: și pagina de Facebook a evenimentului.

Co-Președinți ai Congresului:

• Prof. dr. dr. Simion Bran
• Prof. dr. dr. Mihaela Băciuț
• Prof. dr. dr. Cristian Dinu

Președinți de Onoare:
• Prof. dr. dr. Grigore Băciuț
• Prof. dr. dr. Alexandru Bucur
• Prof. dr. dr. dr. h.c. Konrad Wangerin

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. INTERVENȚIE a poliției la un hotel din Cluj. Cauza, o geantă SUSPECTĂ

Publicat

politia

Polițiștii au intervenit, miercuri după masă, la Hotelul Hampton by Hilton din Cluj-Napoca, în urma unei solicitări venită din partea personalului.

Aceștia au semnalat o geantă suspectă abandonată în holul hotelului. În urma verificărilor, s-a dovedit că aceasta nu prezenta niciun pericol, fiind, cel mai probabil, uitată acolo de vreun client.

politia

FOTO. INTERVENȚIE a poliției la un hotel din Cluj. Cauza, o geantă SUSPECTĂ

„La data de 12 iunie a.c., în jurul orei 16.50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, au fost sesizați cu privire la faptul că pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 s-ar afla un bagaj de călătorie abandonat.

La fața locului a fost dirijat un echipaj din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale – Compartimentului Pirotehnic, care au procedat la verificarea bagajului respectiv, constatând că nu prezintă niciun pericol”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ÎMPRUMUTURI pe axa Mititelu-Varga. Doi jucători „vânați” și de Becali ajung la CFR Cluj

Publicat

CFR Cluj, meci cu Parod București

Împrumuturi pe axa Mititelu-Varga. Juan Bauza (28 de ani, mijlocaș ofensiv) și William Baeten (27 de ani, mijlocaș central/dreapta) vor ajunge la CFR Cluj pentru sezonul viitor. Mititelu scapă de salarii de 34.000 de euro lunar și le prelungește celor doi acordurile scadente vara viitoare, în timp ce Varga primește gratis vedetele oltenilor, fără sumă de transfer, pentru un sezon.

Adrian Mititelu, finanțatorul echipei oltene, a dezvăluit că ambii merg la CFR Cluj. Bauza și Baeten mai au un an de contract cu FCU Craiova.

ÎMPRUMUTURI pe axa Mititelu-Varga. Doi jucători „vânați” și de Becali ajung la CFR Cluj

GSP.ro a aflat că Mititelu a convenit cu jucătorii ca în schimbul împrumutului la o echipă din Superliga aceștia să semneze prelungirea cu FCU Craiova, pentru a nu-i pierde gratis vara viitoare.

În vara lui 2025, în cazul în care oltenii vor reuși promovarea în Superliga, Baeten și Bauza ar trebui să revină la FCU. Dacă alb-albaștrii nu-și îndeplinesc obiectivul, atunci CFR Cluj își va activa opțiunea de cumpărare.

„Mi-am dat acordul pentru ca Bauza şi Baeten să meargă la CFR Cluj. Vor fi împrumutați pentru un an. M-am înțeles cu Nelu Varga şi cu Dan Petrescu.

Există şi alte clauze în contract, şi de transfer definitiv, dar e prematur să vorbim. Fotbaliştii trebuie să se înțeleagă cu CFR Cluj şi totul se va semna”, a declarat Adrian Mititelu.

Patronul lui CFR Cluj, Neluțu Varga, a confirmat și el, pentru GSP.ro: „Suntem în discuțiile finale, cu FCU Craiova ne-am înțeles”.

„Mititelu a vrut să scape de salariile lor în anul în care echipa va juca în Liga 2”

Din informațiile GSP, Adrian Mititelu a încercat inițial să-i dea pe Bauza și Baeten împrumut la FCSB, dar nu s-a înțeles cu Gigi Becali. Patronul roș-albaștrilor voia o anumită clauză de transfer definitiv, plus că l-ar fi dorit cu adevărat doar pe belgian, nu și pe argentinian. Finanțatorul oltenilor a refuzat.

Apoi, Mititelu i-a propus aceeași afacere și lui Dan Șucu. Doar că acționarul Rapidului nu a vrut să audă, nefiind interesat de jucători.

Principalul motiv pentru care Mititelu a încercat să scape de cei doi îl reprezintă criza de lichidități în care se află finanțatorul FCU Craiova.

Mititelu a vrut să scape de salariile lor în anul în care echipa va juca în Liga 2. Bauza primește 18.000 de euro lunar la clubul alb-albastru, Baeten, 16.000.

CFR Cluj se transformă radical în această vară. Dan Petrescu nu avea în lot niciun fotbalist de tipologia lui Juan Bauza. Singurul care se apropia era Omar El Kaddouri, pus pe liber recent.

Yassine Bahassa s-a consacrat în postul de extremă stânga. „Feroviarii” îl au acolo pe Philip Otele, unul dintre golgheterii ediției trecute de Superliga. Pe numele nigerianului au venit mai multe oferte. Poate fi un semn că Ioan Varga este dispus să îl cedeze.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax