ACTUALITATE
Legea Pensiilor, votată în Camera Deputaților. De când și cu cât se majorează pensiile. USR critică legea
Camer Deputaţilor a adoptat, luni, ca for decizional, proiectul legii pensiilor, elaborat de Guvern, fiind înregistrate 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” şi 17 abţineri, arată Agerpres.
Legea Pensiilor, votată în Camera Deputaților. De când și cu cât se majorează pensiile
Proiectul vizează întărirea principiului contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat. De asemenea, proiectul urmăreşte asigurarea unor pensii adecvate şi echitabile pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii, precum şi introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii şi anume principiul stabilităţii asigurării la sistemul public de pensii.
Pensii mai mari
Conform proiectului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).
Vârsta de pensionare
Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se arată în proiect.
Deputaţii din Comisia de muncă au introdus un amendament potrivit căruia beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiţii speciale şi activităţile din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
Pensii pentru românii din diaspora
Proiectul mai precizează că pensionarii români din diaspora au obligaţia de a semna un certificat de viaţă.
„Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt”, se arată în iniţiativa legislativă.
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat săptămâna trecută şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Ce spune ministrul Muncii
Noua Lege a pensiilor a fost adoptată, iar în 2024 pensiile românilor vor creşte, a anunţat luni seara ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
„Noua Lege a pensiilor a fost adoptată! Este o formă de respect pentru cei care au muncit şi muncesc în România. Legea corectează inechităţile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, dintre bărbaţi şi femei, între cei care încasează indemnizaţia minimă socială”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.
Reforma, sustenabilă
Potrivit acesteia, adoptarea legii în calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheţa pensiile românilor până în 2070.
„Dincolo de tot ce se spune, adevărul este unul singur: în 2024, pensiile românilor vor creşte.
Reforma este sustenabilă şi va aduce stabilitate sistemului de pensii din România.
Reforma este la fel de importantă şi pentru salariaţi: răsplăteşte munca şi contributivitatea, încurajează natalitatea şi stimulează continuarea studiilor”, a mai spus aceasta.
USR critică legea
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că pensiile trebuie să aibă un „nivel decent”, iar pentru acest lucru sunt necesare, în primul rând, reducerea „jafului de la stat”, a cheltuielilor „inutile” şi a pensiilor speciale.
Totodată, USR transmite că nu a girat prin vot „minciuna pe care PSD şi PNL o aruncă în prag electoral” pensionarilor din România şi susţine creşterea pensiilor printr-un sistem echitabil.
Parlamentarii USR nu au votat o „minciună, în urma căreia România va fi aruncată într-un haos bugetar” şi toţi cetăţenii o vor duce „mai rău”, arată USR.
Minciună cap-coadă
„Legea votată astăzi este o minciună cap-coadă, pentru că asta s-au obişnuit să facă: să-i mintă pe pensionari şi să-i folosească în scop electoral ca o masă de manevră.
De 30 de ani tratează pensionarii cu lipsă de respect. Bineînţeles, pensiile trebuie să fie la un nivel decent, dar pentru asta, în primul rând, trebuie o reducere a jafului de la stat, a cheltuielilor inutile, o reducere a pensiilor speciale.
Mai trebuie ceva, fără de care niciun stat din lumea asta nu poate să crească veniturile cetăţenilor: creştere economică”, a afirmat Drulă.
Conform USR, noua lege a pensiilor trebuia, potrivit jaloanelor din PNRR, să intre în vigoare la 31 martie, dar PSD şi PNL au amânat acest termen din cauză că „au făcut praf” bugetul ţării, iar acum „îi mint pe pensionari că au bani” pentru a le acorda majorările promise.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
FOTO. Harpă unicat în România, de 320.000 de lei, și un pian de 750.000 de lei la Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca
Reprezentanții Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca au prezentat noile instrumente muzicale profesionale achiziționate, în valoare de peste trei milioane de lei, finanțarea venind din partea Consiliului Județean Cluj.
Un moment istoric pentru Filarmonica de Stat „Transilvania”
„Filarmonica de Stat „Transilvania”„ este una dintre cele mai importante instituții de spectacol din țară și artiștii filarmonicii merită să concerteze pe instrumente profesionale.
Suma considerabilă pe care am primit-o pentru investiții din partea Consiliului Județean Cluj ne permite să ne ducem activitatea la cel mai înalt nivel.
E vorba nu doar de reînnoirea unor instrumente preexistente, cu termen de garanție de 15 ani, care aveau deja 65 de ani de folosință continuă în orchestră, dar și instrumente de care am avut foarte tare nevoie, care sunt o adiție necesară setului pe care le aveam”, menționează Silvia Sbârciu, managerul Filarmonicii, care a precizat că este vorba de suma de 3.208,600 de lei, folosită integral pentru investiții.
De când au început solicitările din partea Filarmonicii pentru achiziție?
„Anul acesta am primit 20 de milioane, ajutor din partea statului. Eu am negociat pentru cultură că e mai ușor să negociezi pentru ce îți place. De altfel, solicitările sunt de mai demult, dar noi abia acum am reușit să susținem din bugetul propriu.Noi nu prea reușim des să facem astfel de investiții, dar pentru profesioniștii filarmonicii care ne duc faima peste hotare- trebuie!”, afirmă Vákár István-Valentin, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.
Întrebat despre sediul promis cândva Filarmonicii, acesta a menționat că instituția merită să aibă un sediu.
”Deocamdată e Primăria cea care și-a asumat că va găsi acest loc. E și faptul că noi, în comparație cu municipalitatea, suntem un frățior mai mic la capitolul finanțe. Vom vedea dacă reușesc, dar până atunci noi plătim în continuare toate chiriile, toate cheltuielile”, a explicat acesta.
Noile ”bijuterii” ale orchestrei- cifre concrete
Conform spuselor directorului adjunct al Filarmonicii, Erna Weghofer Vad, una dintre ”bijuteriile” pe care le-a achiziționat de curând instituția este harpa Horngacher, model Phoenix. Piesă unicat în România, aceasta a costat 320.000 de lei (64.000 de euro). A fost achiziționat și un contrafagot în valoare de 220.000 de lei. O altă achiziție importantă e cea a pianului Bösendorfer Viena Concert, în valoare de 750.000 de lei (150.000 de euro).
„Un instrument capăt de linie pentru piane! Noi avem și foarte mulți artiști Bösendorfer care performează la Cluj și de aceea era foarte important să avem și acest brand în inventarul filarmonicii”, subliniază managerul instituției.
Au mai fost achiziționate instrumente de percuție: timpane, xilofoane, tobă mare, marimbafon, set de clopote, vibrafom, toate în valoare de 180.000 de lei.
„La instrumentele de percuție aveam un foarte mare deficit și eram nevoiți să le închiriem de la Academia Națională de Muzică”, mărturisește Sbârciu. Din acești bani a fost cumpărat și un sistem de sonorizare profesională la 320.000 de lei, la fel și mașini de întreținere a instrumentelor de suflat, tocuri pentru instrumentele cu corzi, în valoare de 310.000 de lei.
Unele instrumente au fost achiziționate de la meșteri străini, în principal de la Viena sau de la producători autohtoni, ca de exemplu contrabasul de cinci corzi de la maistrul lutier Ioan Bucur
Cea mai bună harpă din țară se va auzi de acum la Cluj
„Prin acest demers al Filarmonicii am primit un adevărat cadou. O bucurie absolut de nedescris!”- așa descrie nouă achiziție a harpei Horngacher Kinga Szabo, singura membră a orchestrei filarmonicii care cântă la acest instrument. Vorbim de o harpă de o categorie foarte înaltă care va ridica prestațiile orchestrei la alte standarde.
În ultimii 20 de ani artista a concertat pe o harpă americană Lyon &Healy. Filarmonica mai dispunea de una rusească care practic a cedat și i s-a rupt gâtul din cauza lemnului îmbătrânit din care era făcută. Aceasta din urmă nici măcar nu era o harpă de concert, fiind prea mică și cu un sunet prea restrâns.
„Sunt extrem de bucuroasă pentru că îmi va ușura extrem de mult munca în orchestră.Mai ales că harpele sunt folosite intens, pentru că avem programe săptămânale cu două sau chiar trei”, a recunoscut Kinga Szabo pentru Cluj24.
Când putem auzi noile instrumente?
„Contrafagotul l-am auzit deja de două ori. Restul instrumentelor au sosit sau vor sosi, deci le auzim în concertele următoare.”, afirmă Silvia Sbârciu, managerul Filarmonicii. Pianul va fi ales luna viitoare, dintre zece exemplare expuse la Viena. Reprezentanții Filarmonicii își doresc să organizeze în viitor concerte speciale de inaugurare atât pentru pian, cât și pentru harpă.
Paula Mariuța
EVENIMENT
Marcel Ciolacu lansează Strategia Națională de Digitalizare în Sănătate: ”O Românie sănătoasă înseamnă o Românie puternică” (PE)
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României, anunță priorități clare pentru politicile de sănătate.
”O Românie sănătoasă înseamnă o Românie puternică”, spune Marcel Ciolacu, care susține accesul sigur la toate tipurile de servicii medicale și medicamente de bună calitate, pentru fiecare cetățean, inclusive în situații de criză.
”Calea sigură pentru o Românie puternică înseamnă o Românie sănătoasă. Egalitatea de șanse la sănătate pentru toți românii se poate realiza prin servicii medicale cât mai aproape de oameni.
Am stopat criza din sănătate, am redat demnitatea medicilor. Vreau tineri sănătoși care să se bucure de viață, nu de dependența de droguri”, spune candidatul social-democrat la funcția supremă în stat.
Astfel, Marcel Ciolacu are în plan elaborarea și implementarea Strategiei Naționale de Digitalizare și e-Sănătate.
Acest lucru presupune aprobarea Strategiei Naționale de Digitalizare în Sănătate (SNDS), dar și a planurilor de acțiune regionale și desemnarea instituției responsabile.
De asemenea, ca parte a acestei strategii, Marcel Ciolacu susține și realizarea unei noi Platforme Unice a Asigurărilor de Sănătate pentru facilitarea accesului pacienților la servicii medicale, debirocratizare și eliminarea fraudelor.
Candidatul PSD la prezidențiale își dorește și dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin care se vor putea cofinanța servicii medicale. Iar acest lucru se va face prin crearea cadrului legislativ pentru încurajarea și creșterea deductibilității fiscale pentru acest tip de asigurări.
De asemenea, Marcel Ciolacu consideră că statul trebuie să își mențină rolul de reglementator, finanțator și ofertant de servicii de asigurare prin CNAS și casele județene de asigurări de sănătate.
Marcel Ciolacu: E nevoie de dezvoltarea asistenței medicale comunitare
”Asigurarea accesului permanent și rapid al tuturor cetățenilor la asistență medical primară reprezintă cheia reconstrucției întregului sistem medical”, arată Marcel Ciolacu, care susține și crearea unei rețele naționale de centre medicale comunitare în orașele mici și în mediul rural.
Pe lângă accesul la moașe, asistenți comunitari și sociali, aceste centre medicale vor oferi și servicii de telemedicină, de stomatologie și de farmacie comunitară.
CMF 31240010
Marți, pe Autostrada A3, vor fi restricții între Turda și Târgu Mureș, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.
Între orele 8.00 – 12.00, traficul va fi restricționat pe a doua bandă pe Autostrada A3 pe sensul Turda – Târgu Mureș, la kilometrii 36+800 metri – 35+800 metri.
Se ÎNCHID benzi de circulație pe A3, marți, între Turda și Târgu Mureș
Între orele 12.00 – 17.00, pe același sens, vor fi închise prima bandă și cea de urgență, pe același tronson kilometric, pentru reparații la rosturile de dilatare ale viaductului.
Polițiștii le recomandă șoferilor să fie foarte atenți în această zonă, să reducă viteza de deplasare, să semnalizeze din timp când schimbă banda și să se asigure foarte bine înainte de a trece pe o altă bandă.
Președintele Forța Dreptei Cluj, Adrian Oros, afirmă că cei care au lucrat îndeaproape cu Ludovic Orban, printre care se numără și el, știu că înainte de a fi un adevărat om politic, este un om foarte bun, un om de mare caracter.
Din păcate nu toți românii pot să îl cunoască așa cum îl cunoaștem noi, cei mai apropiați.
Prin retragerea sa în favoarea Elenei Lasconi, am asistat la un alt moment de altruism politic din cariera lui Ludovic Orban, care a fost marcată constant de astfel de momente. Fac doar o scurtă retrospectivă a celor mai cunoscute:
•În 2009, PNL era condus de Tăriceanu. Ludovic Orban și Crin Antonescu și-au anunțat candidatura la șefia PNL. Ca să îl poată învinge pe Tăriceanu și să dea un restart partidului, Ludovic Orban renunță la candidatura sa în favorea lui Antonescu.
Antonescu câștigă alegerile și după 6 luni convoacă Congres extraordinar ca să elimine funcția de prim-vicepreședinte ocupată de Ludovic Orban. Toți oamenii care au rămas alături de Orban au fost schimbați din toate funcțiile și multora le-au fost încheiate definitiv carierele politice.
Duce PNL la victorie
•În 2016, în timp ce era candidat pentru Primăria Capitalei, lui Ludovic Orban i se fabrică un dosar penal. Din prima zi în care a fost chemat la DNA a anunțat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei și și-a dat demisia din toate funcțiile politice deținute, așteptând ca justiția să îi facă dreptate. A solicitat să fie judecat cu celeritate și nu a tras de timp ca cei care vânează prescripții.
A obținut prima decizie de achitare abia pe 31 ianuarie 2017. La alegerile parlamentare din decembrie 2016 a refuzat să candideze pentru că încă nu i se făcuse dreptate. Acesta este Ludovic Orban.
În februarie 2020, același Ludovic Orban renunță la candidatul propriu pentru Primăria Capitalei și își anunță susținerea pentru independentul Nicușor Dan. Cu acel anunț forțează mâna USR care se vede nevoit să facă la fel și PSD este învins în alegeri și scos din Primăria Capitalei.
După ce duce PNL la victorie în alegerile prezidențiale și bate PSD pentru prima dată în alegerile europarlamentare și locale, în momentul când pierde alegerile parlamentare din 2020, își dă demisia din funcția de prim-ministru ca să înceapă negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, așa cum a promis în campania electorală.
În timpul negocierilor, Ludovic Orban face concesii importante USR-ului și este atacat puternic în interiorul PNL. Reușește să ajungă la o formulă de guvern, însă USR se opune desemnării sale ca premier în acel nou guvern și îl preferă pe Florin Cîțu (O MARE GREȘEALĂ).
Demisie din PNL
După preluarea ostilă a conducerii PNL de către “ băieți “ , în octombrie 2021 Florin Cîțu începe negocierile cu PSD pentru formarea unui guvern comun. Pe 23 noiembrie Biroul Politic Național al PNL votează readucerea PSD, din opoziție, la guvernare și Ludovic Orban își dă demisia din PNL în aceeași zi.
După 30 de ani a plecat din singurul partid în care a activat pentru că nu a dorit să își încalce cuvântul dat oamenilor care au avut încredere în el atunci când le-a promis că dacă vor vota PNL vor scăpa de PSD și vor avea un guvern de centru-dreapta.
Pe toată durata acestei veri a încercat o unire a forțelor de centru-dreapta și susținerea unui singur candidat pentru a putea bate binomul PSD-AUR.
Nicolae Ciucă a mimat interesul pentru o unire a forțelor de dreapta, în vreme ce Elena Lasconi și-a dorit, dar multi lideri din conducerea USR s-au opus.
Altruism politic
Gestul din seara aceasta reprezintă o nouă dovadă de realism și altruism politic, deoarece, pentru Ludovic Orban, binele comun a fost întotdeauna mai important decât obiectivul politic personal.
Retragerea lui și sprijinirea lui Elena Lasconi, îi oferă șanse reale acesteia, să intre în turul 2 și să câștige alegerile.
Am acceptat cu inima strânsă această decizie, dar știu ca Ludovic Orban este omul proiectelor mari și a deciziilor înțelepte.
Pe 24 noiembrie votăm Elena Lasconi!
Pe 1 decembrie votăm Forța Dreptei!
Pe 8 decembrie votăm Elena Lasconi!”, a transmis Oros.
CMF 11240022