CULTURA
Lansări de album, ateliere pentru copii și adulți și evenimente în spiritul sărbătorilor, la Cluj. Ce să faci în acest weekend

Deși mai e puțin până la Crăciun și toți se pregătesc de zor, la Cluj distracția continuă. În acest sfârșit de săptămână, printre evenimentele în spiritul sărbătorilor se strecoară concerte, 2 lansări de albume, piese de teatru, ateliere pentru copii și nu numai. Ți-am pregătit o listă, unde primele 2 evenimente se desfășoară pe parcursul întregului weekend, urmând ca pentru sâmbătă și duminică să găsești programul separat, mai jos.
2 zile de distracție
Descoperă lumea lui Moș Crăciun, VIVO!, 11:00 – 19:00
Pe 17 și 18 decembrie, în intervalul orar 11:00 – 19:00, VIVO! invită toții piticii să descopere lumea lui Moș Crăciun. Spiridușii veseli îi așteaptă cu jocuri distractive și ateliere creative, ca la Școala Elfilor, lângă food court.
Moș Crăciun va ajunge personal să salute toți copiii, sâmbătă, 17 decembrie, în intervalul orar 13:00 – 19:00. Accesul este gratuit și distracția este garantată.
Green Cats la Târgul de Iarnă, Piața Avram Iancu, 9:30 – 20:00
Plini de surprize și zâmbete calde, asociația pentru animale Green Cats îi așteaptă pe clujeni sâmbătă și duminică de la ora 10 dimineața până la ora 20, în piața Avram Iancu, la Târgul de Iarnă, ediția a II-a.
„Voluntarii noștri au pregătit cu multă iscusință decorațiuni de iarnă care să vă bucure sărbătorile. Avem pentru voi de la coronițe, la globulețe pictate manual, felicitări pentru cei dragi și semne de carte pentru studioși, dar și mici surprize pe care abia așteptăm să le vedeți.
Astfel, sperăm să ne vedem în număr cât mai mare. Desigur, toți banii strânși vor ajunge la noi, iar pisicuțele Green Cats speră că vor primi ceva gustos de ei”, anunță Green Cats.
Sâmbătă, 17 decembrie
Dacă nu ai aflat până acum, la prima ediție a Iulius Christmas Park, clujenii se pot bucura cu familia de cel mai cochet târg de Crăciun din oraș.
„Concertele de colinde, spectacolele și activitățile pentru cei mici, dar și pentru cei mari, vinul fiert, turta dulce, fotocorner-urile tematice, tradiționalul carusel, trenulețul lui Moș Crăciun și decorațiunile de Crăciun vor fi la ele acasă, la Iulius Christmas Park”, se arată în descrierea evenimentului.
Concert umanitar, Cercul Militar, 18:00
Clujenii sunt invitați la concertul de colinde „Speranță la iesle”, organizat de Liceul Teologic Adventist „Maranatha”, Asociația AMiCUS Cluj-Napoca și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea „Speranța”, Cluj-Napoca, cu scopul strângerii de fonduri pentru Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Cluj-Napoca.
Vor concerta:
- Corul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea „Speranța”
- Corul Liceului Teologic Adventist „Maranatha”
- Grupul de copii „Echo”
- Formația Dynamic Instrumental
„Sala deține un număr limitat de locuri, de aceea accesul la eveniment se face pe bază de invitație. Cei doritori să participe, îi rugăm să ne contacteze în privat, pentru a intra în posesia unei invitații, în măsura disponibilității locurilor”, spun organizatorii.
Aceștia pot fi contactați cu un click aici sau aici.
Petrecere de Crăciun în Sânnicoara, 16:00 – 19:00
Dacă nu ai planuri sâmbăta aceasta și vrei să te distrezi, Kids’ House organizează o petrecere la Sânnicoara, unde copiii vor avea parte de cadouri, distracție și voie bună.
Moș Crăciun va fi și el prezent.
Locurile sunt limitate, rezervările se fac la numărul de telefon 0751 013 021.
Concert Wild Angels cu ocazia lansării unui nou album, Hardward Pub, 19:00
Wild Angels lansează al doilea material discografic, „Rebel Rock”, după EP-ul „Ride On” din 2019.
„Albumul conține piese noi, proaspete, de-abia scoase din studio, care îndeamnă la aceeași călătorie muzicală, și drum, alături de drink-uri asezonate cu povești memorabile.
Împreuna cu piesele noi veți regăsi și piese mai vechi ale trupei, dar în interpretări noi. Albumul conține 11 piese și doi invitați speciali, cărora nu le divulgăm numele de pe acum. O să fie surpriză”, notează Hardward Pub în descrierea evenimentului.
Concertul va fi deschis de Monday Shadows, care vor încălzi atmosfera cu niște bere rece și vor da startul unei nopți albe. Biletul costă 40 de lei.
Cenușăreasa, Cinema Mărăști, 11:00 – 11:45
Urcă-ți copilul în caleașca fermecată să o întâlnească pe Cenușăreasa, într-un spectacol de teatru de păpuși, sâmbăta aceasta, la Cinema Mărăști. Celebrul basm popular cules de frații Grimm este o poveste despre speranță, vise și iubire adevărată, adaptată de Dana Bonțidean.
Biletele se achiziționează la fața locului cu cash sau BT Pay. Rezervarea se face prin apel sau SMS la 0758 750 281 și 0751 032 302.
Pentru copii, biletul e 20 de lei, iar pentru adulți, 30.
Duminică, 18 decembrie
Ceremonie de cacao și sesiune de pictură cu Raluca Pelin
IKWE yoga studio organizează un eveniment duminica aceasta menit să deschidă inimile participanților spre iubire, compasiune, iertare și empatie printr-o ceremonie de cacao și o sesiune de pictat și desen intuitiv.
„Ne va activa emisfera dreaptă, casa creativității noastre, ajutând astfel la realizarea a ceea ce poartă numele de brain heart coherence (armonie între creier și inimă).
Seara va începe cu cercul de deschidere, urmat de ceremonia de cacao prin care ne vom conecta cu spiritul plantei de cacao, acesta asistându-ne pe toata durata procesului.
Vom începe apoi sesiunea de creație în tăcere – pictură sau desen la alegere – prin care singura formă de comunicare va fi pe hârtie. Acest proces o sa fie unul introspectiv, ghidat astfel încât să faciliteze prezența, eliberarea și vindecarea emoțiilor blocate.
Vom disipa ceața mentală oferind claritate. Îți garantez că vei pleca de la această întâlnire cu o stare profundă de prezență, claritate în multe dintre aspectele vieții, relaxare, un boost de creativitate și cu o reducere substanțială a stresului”, spune facilitatoarea.
Aceasta e shaman, reiki healer de 2 ani, practicant de NLP și îi place să își pună energia și arta în slujba oamenilor de 1 an.
Vei găsi puse la dispoziție: acuarele, creioane și pixuri colorate, linere, carioci și pasteluri. Locurile sunt limitate, fiind necesară înscrierea printr-un click aici.
Atelier de creație pentru copii cu premii, Atelier Dulce Amărui (Calea Moților 127), 16:00 – 19:00
Alături de o persoană specializată, copiii se vor bucura duminică de un program deosebit cu tematică de Crăciun, într-o atmosferă de poveste. Aceștia vor picta globuri cu nuanțe specifice sezonului, globurile sunt din ipsos, materiale din care nu se pot răni. În timp ce globurile se află la uscat, copilașii se vor bucura de jocuri și activități specifice acestei sărbători: pictură pe față, colinde, baloane modelabile.
„O data ce globurile sunt gata, micuții vor împodobii cu toții bradul din locația noastră, brad dedicat special pentru activitatea lor și minunatele lor creații. Activitatea se va încheia cu o tombolă ce constă în vouchere pentru cumpărături de jucării pe site-ul Briele”, spun gazdele.
Premiile se acordă astfel:
- Locul I: 400 lei
- Locul II: 250 lei
- Locul III: 150 lei
Restul participanților se vor bucura de un cod de reducere pentru jucăriile preferate, urmând ca la final să primească fiecare câte o punguță surpriză cu bunătăți din partea organizatorilor. Părinții se vor relaxa savurând o cafea sau un ceai oferite de aceștia.
Intrarea este 130 de lei de copil, iar locurile se rezervă la numărul de telefon 0753 034 747.
Concert ALTAR cu ocazia lansării unui nou album, Hardward Pub, 19:00 – 22:45
ALTAR te așteaptă duminică la concertul de lansare a noului album, „Rapsodia Românească”. Accesul se face începând cu ora 19, urmând ca de la 20:30 cei de la Monday Shadows să deschidă seara, iar de la 21:30 să vină pe scenă veteranii rock-ului românesc.
Înfiinţată în 1991 la Cluj-Napoca, formaţia ALTAR s-a impus încă de la primele apariţii live ca fiind una dintre cele mai prestigioase trupe rock din țară. Pe parcursul a peste 31 de ani de existență, a fost o promotoare a muzicii de atitudine, iar activitatea formației constituie una dintre cele mai importante pagini din istoria scenei rock-metal autohtone.
Totodată, a fost nominalizată şi desemnată în repetate rânduri de către public şi presa de specialitate drept cea mai bună trupă rock românească.
Minorii au acces la eveniment doar însoțiți de cel puțin un părinte.
În ziua concertului, la intrare, prețul unui bilet este de 80 de lei. Dar acestea se pot achiziționa online, cu un click aici, la 60 de lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:
Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Cernauti; Aleea Galbiori;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00
Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde
Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: BOLDUT, STRUCUT, IURIU DE CAMPIE
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00
Data efectuarii lucrarii: 25 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Lombului – tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Sion si Avicola Popesti; Avicola Lomb – fermele 19 – 23;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Ploaia torențială căzută miercuri după masă în anumite localități din jud. Cluj a făcut ravagii.
Codul portocaliu de vreme rea transmis prin RO-Alert de ISU Cluj s-a materializat în ploi abundente care au dus la scurgeri masive de ape care au inundat terenurile, curțile și drumurile. Comuna Ceanu Mare a fost una dintre localități care a primit în plin potopul.
VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii
Sursa: Facebook Stely Stelian

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca organizează concurs pentru ocuparea pe 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮̆ 𝗻𝗲𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁𝗮̆ a următoarelor posturi de 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹, 𝗮𝘂𝘅𝗶𝗹𝗶𝗮𝗿, 𝗧𝗘𝗦𝗔 𝘀̦𝗶 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶:
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 – 𝟮𝟵 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰 𝗹𝗮 𝗟𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗼𝗸𝗶𝗻𝗲𝘁𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate, fără condiţii de vechime, constituie avantaj experiență în unitate sanitară cu paturi
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE
– 𝗶𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿 – 𝟭𝟰 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗶̂𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗲𝗿 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗣𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul instalații pentru construcții, fără condiție de vechime
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, fără condiție de vechime
– 𝘀̦𝗲𝗳 𝗱𝗲𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 3 ani vechime în activitate, constituie avantaj 6 luni vechime în specialitatea postului
– 𝗺𝗮𝗴𝗮𝘇𝗶𝗻𝗲𝗿 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în activitate
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗳𝗼𝗰𝗵𝗶𝘀𝘁 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, autorizație ISCIR, clasa A sau C, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗱𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare (sanitar-termic), fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 (𝗰𝗼𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰𝗲) – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗰𝗮̆𝘁𝗮𝗿 – 𝟯 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
– 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗯𝘂𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗻𝗲𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗔𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝘀𝗽𝗮̆𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗲𝗮𝘀𝗮̆ – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina spitalului, anunțurile cu nr. 99 și 100.
CULTURA
Sângeorzul în lumea satului clujean: între purificare și regenerare. Se aprindea focul viu și se semăna „floarea lui Dumnezeu”

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care are loc la 23 aprilie, cunoscută în calendarul popular drept Sângeorzul, marca în lumea satului clujean din vechime un prag simbolic și ritualic, însoțit de numeroase practici menite să asigure protecția gospodăriei, a oamenilor și a animalelor, dar și belșugul holdelor.
Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Sângeorzul în lumea satului clujean
Tot de Sângeorz se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.
În unele zone ale Clujului se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” – ramuri verzi, pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi, arată specialiștii clujeni.
Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi – de care să se teamă „străjile luătoare de mană laptelui”.
Purificarea prin rouă de Sângeorz
Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă. Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul. Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, arată speciliștii de la CJCJCPT Cluj.
”Tot așa, exista un obicei intitula <<împroratul>> sau udatul fetelor de Sângeorz. Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare. Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună.
Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas <<neîmprorată>>”, se arată etnologul Maria Bocșe, în volumul ”Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT.
În dimineața zilei de Sângeorz se semăna ”floarea lui Dumnezeu”
Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz, arată cei de la CJCPCT. Acestea semănau busuioc, „pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc”, numită și „floarea lui Dumnezeu”.
FOTO: Pictură murală, realizată în 1808 în biserica de lemn din Năsal, jud. Cluj/CJCPCT Cluj