ACTUALITATE
La Cluj, apartamentele sunt mai SCUMPE acum cu peste 30% decât în urmă cu doi ani
În cel de-al doilea trimestru al anului în curs, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu 4,6% față de cele trei luni anterioare, ajungând la un ritm de creștere anual de 14.3%. La Cluj, apartamentele sunt mai scumpe acum cu peste 30% decât în urmă cu doi ani.
„România urmează tendința de creștere care se poate observa și la nivelul Uniunii Europene. Per ansamblu, din 2015, de când piața rezidențială se înscrie pe un trend predominant ascendent al prețurilor, locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu aproximativ 83%, după o scădere consinderabilă de la valoarea maximă istorică înregistrată în martie 2008 de 2.058 de euro/mp până la valoarea minima de 891 euro/mp atinsă la începutul lui 2015.
Totuși, la nivel național, cu o valoare medie de 1745 euro/mp, apartamentele nu au atins încă nivelul de preț solicitat în 2008. Ne aflăm în fața unei noi perioade de incertitudine, pe de-o parte inflația și creșterea costului de finanțare afectează direct cererea, pe de altă parte creșterea costului de construcție pune presiune pe prețuri, iar nu în ultimul rând blocajele administrative din București și lipsa stocurilor pe nou – cu anumite excepții pe litoral și pe segmentul mass market – crește presiunea pe ofertă.
„Variațiile de preț au fost semnificativ mai mari decât în anii precedenți”
Cu siguranță vor fi corecții pe anumite segmente supraîncălzite, în vreme ce proiectele premium cu un concept bine gândit și amplasament atractiv își vor consolida poziția. Piața va avea nevoie de o perioadă de 6 până la 12 luni pentru a accepta noile condiții, perioadă în care vom asista și la o stratificare ceva mai clară între segmentele mass-market, medium market și premium, după care, cel mai probabil își va continua dezvoltarea. Nevoia de locuințe în orașele mari din România rămâne ridicată, iar pe termen mediu și lung prețul locuințelor va crește”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
În al doilea trimestru din 2022, prețurile apartamentelor s-au majorat în toate orașele monitorizate constant de Imobiliare.ro. În consonanță cu tendința consemnată la nivel național, variațiile de preț au fost, însă, semnificativ mai mari decât în anii precedenți.
În Cluj-Napoca, orașul care se află, de ani buni, înaintea Capitalei în clasamentul prețurilor medii solicitate pe segmentul apartamentelor, așteptările vânzătorilor s-au majorat cu 7,2% în ultimele trei luni, până la o valoare de 2.400 de euro pe metru pătrat util (față de 2.240 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior).
„Apartamentele din Capitală sunt cu 8,8% mai scumpe”
În contextul accelerării ritmului scumpirilor de pe piața apartamentelor, diferența de preț la 12 luni se situează acum la 27% (comparativ cu aproximativ 21% în trimestrul anterior). Cluj-Napoca este, în continuare, singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum cu peste 30% decât în urmă cu doi ani.
În cel de-al doilea trimestru al anului (spre deosebire de primul trimestru), așteptările proprietarilor din București s-au majorat cu 4%, până la 1.720 de euro pe metru pătrat util (de la 1.660 de euro pe metru pătrat util). Comparativ cu perioada similară din 2021, apartamentele din Capitală sunt cu 8,8% mai scumpe; față de T2 2008, însă, acest gen de proprietăți sunt cu 19,59% mai ieftine – Capitala având, dintre marile centre regionale analizate, cel mai mult de „recuperat” din declinul provocat de perioada de recesiune.
Ca și în primul trimestru al anului curent, în cel de-al doilea Brașovul s-a situat în topul clasamentului scumpirilor înregistrate în marile orașe ale țării. Aici, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente s-a majorat cu 3,6% în decursul a trei luni, ajungând la o valoare de 1.550 de euro pe metru pătrat util (de la 1.500 de euro pe metru pătrat util).
Diferența de preț la 12 luni se situează acum la 17,7% (comparativ cu aproximativ 18,9% în trimestrul anterior). Evoluția prețurilor la apartamentele din Brașov din ultimii doi ani este oarecum similară cu cea din Cluj-Napoca, înregistrându-se o creștere de 29,5%, comparativ cu al doilea trimestru din 2020.
La nivel trimestrial, din perspectiva creșterilor prețurilor apartamentelor au mai fost înregistrate următoarele evoluții: Iași (+5,6%), Craiova (+4,9%), Oradea (+4,1%), Brăila (+3,1%), Timișoara (+2,4%), Galați (+2,1%), Ploiești (+1,8%), Constanța (+1,7%).
„Cea mai mare scădere a cererilor (-32,6%) a avut loc în Cluj-Napoca”
Comparativ cu un an în urmă, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) se situa, în trimestrul 2 din 2022, la un nivel cu 29% mai mic în marile centre regionale ale țării. Cu toate acestea, comparativ cu cele trei luni anterioare, interesul pentru proprietățile rezidențiale disponibile spre vânzare în cele mai mari șase orașe ale țării a scăzut într-o proporție mai mică și anume, cu -22,7%.
Astfel, după un recul de -6% în T1 2022, în T2 2022 cererea a scăzut într-un ritm mai dinamic. Tendința descendentă la nivel trimestrial este valabilă pentru toate piețele analizate, cea mai mare scădere (-32,6%) având loc în Cluj-Napoca, iar cea mai mică (-18%) în Constanța.
În cel de-al doilea trimestru din 2022 aproximativ 107.700 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuințe în cele șase mari centre regionale ale țării, față de 140.500 în trimestrul anterior.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, interesul pentru achiziția de locuințe a fost, în al doilea trimestru din 2022, mult mai mic la nivelul celor șase centre regionale supuse analizei. Din acest punct de vedere, toate orașele au consemnat scăderi, respectiv Cluj-Napoca (-41%), București (-31%), Brașov (-28%), Constanța (-28%), Timișoara (-21%) și Iași (-14%).
Oferta totală de apartamente și case construite înainte de anul 2000 scoase la vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, trimestrul trecut, mai scăzută decât cea consemnată în perioada similară a anului anterior. Poate fi observată, astfel, o diferență anuală de -29,4% la nivelul orașelor analizate.
Pe parcursul ultimelor 12 luni, cea mai mare scădere al acestui indicator, în cuantum de -41,3%, a avut loc în Iași, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 830 proprietăți rezidențiale; o scădere de 16,5% a fost resimțită, pe de altă parte, în Constanța, unde în aprilie-iunie s-a ajuns la un total de 970 de anunțuri. Un procent al deprecierii apropiat de această valoare, anume -21,8%, poate fi observată în Brașov, unde trimestrul trecut au fost scoase la vânzare 860 de proprietăți.
„În perioada aprilie-iunie, aproximativ 68.400 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat”
În Cluj-Napoca a fost consemnată o scădere de -39% a ofertei totale (până la 1.430 de anunțuri în T2 2022), iar în Timișoara a avut loc un recul de -33,3% (până la 1.810 de proprietăți), în timp ce în București a fost înregistrată o scădere de -26,4% (până la 6.670 de proprietăți).
Cu toate că lucrul de la distanță se menține pe piața muncii, cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel mult mai ridicat comparativ cu anul anterior la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate. Astfel, în perioada aprilie-iunie, aproximativ 68.400 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe portal, în creștere cu 11% față de intervalul similar din 2021.
De remarcat este că toate cele șase mari orașe analizate au consemnat un avans la acest capitol. Majorări ale interesului pe acest segment de piață au fost observate, astfel, în Iași (+37%), Timișoara (+21%), Brașov (+19%), Constanța (+18%), Cluj-Napoca (+13%) și respectiv, București (+4%).
Datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și centralizate de Imobiliare.ro relevă o creștere a tendinței de tranzacționare de pe piața imobiliară autohtonă în luna mai 2022. Cu toate acestea, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare s-a cifrat, în iunie 2022, la un total de 52.946 la nivel național; această cifră reprezintă o scădere ușoară, în cuantum de 3,35%, față de perioada similară a anului anterior (când aveau loc 54.781 de achiziții).
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
La data de 10 octombrie 2024, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre la faptul că COCOI DARIA ALEXANDRA, în vârstă de 13 ani și AJTAI ALEXANDRU HOREA RAFAEL, în vârstă de 13 ani, din municipiul Cluj-Napoca au plecat voluntar în cursul zilei, în jurul orei 14.30, în timp ce se aflau în zona Piața 14 iulie din Cluj-Napoca.
SEMNALMENTE: Cocoi Daria Alexandra – înălțime aproximativă – 1,65m, brunetă.
La momentul plecării aceasta purta o bluză neagră, pantalon scurt culoare roz, adidași albi.
I-ați VĂZUT? Doi minori din Cluj-Napoca, DISPĂRUȚI de acasă. Sunați la 112
SEMNALMENTE: Ajtai Alexandru Horea Rafael – înălțime aproximativă – 1,65 m, păr castaniu.
La momentul plecării acesta era îmbrăcat cu îmbrăcat cu pantaloni negri, maieu alb.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceștia sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!
EVENIMENT
U-BT Cluj – Valencia Basket, 96-105. Clujenii pierd al treilea meci din Eurocup după ce au condus și cu 17 puncte
U-BT Cluj-Napoca a jucat, miercuri seara la BTarena cu Valencia Basket, un duel din runda 3 din BKT Eurocup. Valencia ocupă locul 3 după 2 victorii din 2 meciuri, în timp ce U-BT Cluj-Napoca este pe locul 8, cu 2 înfrângeri. După un meci în care au condus și cu 17 puncte, clujenii pierd și cel de-al treilea joc cu 96-105 (24-19, 28-25, 23-26, 21-35).
Formațiile de start:
U-BT Cluj-Napoca: Zavier Simpson, Sasu Salin, DJ Seeley, Mareks Mejeris, Zach Hankins
Valencia Basket: Brancou Badio, Nate Reuvers, Jaime Pradilla, Xabi Lopez-Arostegui, Stefan Jovic
Elevii lui Silvășan au început bine partida, conducând la un moment dat și cu 15 puncte. În al patrulea sfert, spaniolii au reușit să se distanțeze pe tabelă, datorită procentajului de reușite la aruncările de 3 puncte.
U-BT Cluj – Valencia Basket, 96-105. Clujenii pierd al treilea meci din Eurocup după ce au condus și cu 17 puncte
Liderii clujenilor au fost Deshawn Stephens (17 puncte), DJ Seeley (15 puncte) și Adam Mokoka (15 puncte). De partea cealaltă, s-au remarcat Xabi Lopez-Arostegui (22 de puncte) și Semi Ojeleye (22 de puncte).
U-BT Cluj-Napoca vs Valencia Basket
ADMINISTRAȚIE
Clujul, „capitala” concursurilor de soluții din România: a organizat o treime din concursurile din țară, în ultimul deceniu
Cluj-Napoca este un „deschizător de drumuri” când vine vorba de concursuri de arhitectură organizate pentru găsirea celor mai bune soluții de amenajare și modernizare ale spațiului urban, cu un portofoliu impresionant de 15 proiecte în ultimii 10 ani.
Cluj-Napoca a devenit, în ultimul deceniu, un centru de referință pentru concursurile de arhitectură și urbanism din România, datorită eforturilor depuse de Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România (OART), în parteneriat cu Primăria, Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj.
Evenimente care celebrează concursurile de soluții de la Cluj
Performanța deosebită a administrației locale și județene este marcată la Cluj printr-o serie de evenimente care aduc în prim-plan proiectele premiate din cadrul competițiilor organizate între 2016 și 2023.
Cu această ocazie, clujenii pot vizita, pe strada Mihail Kogălniceanu, o expoziție reprezentând patru concursuri de soluții implementate și duse la bun sfârșit în municipiu. Este vorba despre amenajarea malurilor Someșului, a Turnului Pompierilor, a Parcului Feroviarilor și, nu în ultimul rând, a străzii care găzduiește expoziția, Mihail Kogălniceanu.
Clujul a finalizat 15 concursuri internaționale de soluții din 2016 până acum, reprezentând mai mult de o treime din toate concursurile internaționale de arhitectură organizate la nivel național.
Concursurile de arhitectură: o moștenire și un viitor pentru Cluj
Președintele OAR Transilvania, Daniela Maier, a subliniat importanța acestor concursuri, atât pentru dezvoltarea orașului, cât și pentru practica arhitecturală locală.
„Sunt bucuroasă că sunt, în calitate de gazdă, la o discuție despre concursurile de arhitectură implementate, finalizate în Cluj-Napoca. Este un punct în spatele căruia se ascund ani de muncă diplomatică a colegilor noștri care au început implementarea concursurilor, continuând de fapt un exercițiu de achiziție publică, care a existat în Cluj-Napoca încă de la începutul secolului trecut.
Au urmat apoi ani de găsit soluții din partea administrației, de găsire a formei celei mai bune de a implementa acest mod de achiziție publică într-un context legislativ nepregătit pentru toate modalitățile în care se poate face o contractare pentru proiecte de calitate. A urmat apoi munca colegilor noștri care au fost implicați în elaborarea de teme, în organizarea de concursuri la nivel național sau local în implementarea acestui mod de achiziție.
Este important că s-a întâmplat în parteneriat cu administrația locală și județeană la Cluj-Napoca pentru un număr atât de mare de concursuri. Apoi a urmat munca colegilor noștri care au fost în jurii și a celor care au participat la concursuri, care și-au asumat luni de zile de muncă, împreună cu echipe, care au riscat să investească atât de mult timp pentru a expune proiecte de calitate la o jurizare internațională pentru toate concursurile. Le mulțumesc tuturor!”, a declarat Daniela Maier, în cadrul unei conferințe de presă cu câştigătorii concursurilor de soluţii enumerate anterior.
Calitatea proiectelor și impactul concursurilor de soluții
Arhitectul Ștefan Bâlici, președintele OAR, a punctat importanța concursurilor de soluții în asigurarea calității investițiilor publice. El a arătat că la Cluj-Napoca au fost organizate o treime din concursurile de arhitectură de la nivel național, în ultimul deceniu.
„Activitatea Ordinului Arhitecților a fost foarte mult axată în ultimii 20 de ani pe tema aceasta a calității investițiilor publice, asigurată prin concursurile de soluții, concursuri internaționale de cele mai multe ori, în funcție de anvergura proiectelor. Din păcate, în România, foarte puţine dintre investiţiile publice sunt realizate printr-o procedură de concurs de soluţii. Ne interesează calitatea intervenţiilor, să fie cea mai bună posibilă.
Dacă ne comparăm cu alte state europene, avem foarte mult de recuperat. Ne interezează concursurile şi pentru dezvoltarea capacităţii de proiectare în ţară. Concursul nu e doar o formă de selecţie, e o formă de pregătire a echipelor de proiectare. Ne dorim să avem cât mai multe concursuri în ţară. Datorită celor care au câştigat concursurile de soluţii, la Cluj avem lucrări şi investiţii de calitate. Acest lucru s-a văzut în ultima perioadă şi prin receptarea pe care au avut-o din partea publicului”, a afirmat Ștefan Bâlici.
„Aceste proiecte influenţează istoria oraşului în bine”
Ovidiu Cîmpean, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat impactul pe care concursurile internaționale de soluții îl au asupra dezvoltării urbane la Cluj-Napoca, oferind o perspectivă de ansamblu asupra proiectelor majore care schimbă fața orașului.
„La Cluj am demarat şi am finalizat 15 concursuri internaţionale de soluţii din 2016 până în prezent. Această practică a început să fie preluată de către alte oraşe, după modelul Clujului. În 2016, când aveam primele concursuri la malurile Someşului sau la Turnul Pompierilor, erau oameni care spuneau că nu vor fi implementate niciodată. Este o abordare strategică pe care un oraş o are în momentul în care alege calitatea de proiectare. Cred că aceste proiecte influenţează istoria oraşului în bine. Sunt proiecte care propun soluţii noi. La Cluj avem o societate civilă activă care dezbate fiecare detaliu din proiecte”, a declarat secretarul de stat, fost director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca.
Amenajarea malurilor Someşului, un exemplu de bune practici
Ovidiu Cîmpean a vorbit și despre platforma națională M100, prin care România își propune să finanțeze tranziția verde și neutralitatea climatică.
„Am iniţiat la nivel naţional platforma M100 prin care încercăm să finanţăm tranziţia verde şi neutralitatea climatică în oraşele din România. Dorim să finanţăm cu 1 miliard de euro proiecte. Introducem şi acolo concursuri internaţionale de soluţii. Am prezentat proiectele şi la nivel european, am stat la masă cu cele mai importante oraşe de la nivel european, Barcelona, Copenhaga, Paris, Gent. Cluj-Napoca a prezentat Someşul pentru bune practici. Proiectul a fost extrem de apreciat la nivel european. România a ajuns la un nivel de dezvoltare în care îşi permite să gândească proiecte strategice pe termen lung”, a mai declarat Cîmpean.
Patru concursuri de soluții implementate și finalizate
Cele patru mari proiecte de reamenajare realizate prin concurs de arhitectură de municipiul Cluj-Napoca, prezentate în expoziție pe strada Mihail Kogălniceanu, sunt:
- Amenajarea malurilor Someșului: proiectul internațional „Rethinking Someș”, realizat de Jaime Daroca, José Mayoral și José Ramon Sierra (PRÁCTICA), a revitalizat cursul râului Someș, transformându-l într-o zonă de recreere integrată în viața orașului. Lucrările au fost finalizate în noiembrie 2023.
- Turnul Pompierilor: proiectul a fost câștigat de arhitectul Vlad Sebastian Rusu prin concursul de soluții pentru restaurarea monumentului istoric, fiind inaugurat în 2023, după mai multe obstacole, inclusiv rezilierea contractului cu primul executant al proiectului.
- Strada Mihail Kogălniceanu – Proiectul realizat de Mossfern Arhitectură a inclus reamenajarea străzilor din zona istorică a Clujului, printre care Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, lucrările fiind finalizate în 2024.
- Parcul Feroviarilor – Un alt proiect important, câștigat de ASIZA Birou de Arhitectură, a vizat revitalizarea parcului de 5,3 hectare, prin implementarea unor soluții inovatoare, bazate pe un cadru natural divers.
Printre concursurile de arhitectură realizate de administrația locală se mai numără amenajarea Parcului Est, a Parcului Bună Ziua sau a Cetățuii, Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant, masterplanul Sopor sau extinderea Liceului Lucian Blaga.
EDUCATIE
FOTO. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj, decorată de Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei cu Ordinul „Sfântul Apostol Pavel”
Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj, a fost decorată, miercuri, de Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei din Grecia cu Ordinul „Sfântul Apostol Pavel”.
„Astăzi, 9 octombrie, am fost deosebit de onorată să primesc Ordinul „Sfântul Apostol Pavel” pentru mireni, cu medalie de aur, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei din Grecia.
FOTO. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj, decorată de Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei cu Ordinul „Sfântul Apostol Pavel”
Cu ocazia prăznuirii hramului Bisericii „Sfântul Apostol Toma” din cartierul Mărăști, ÎPS Pantelimon a adus la Cluj-Napoca fragmente din moaștele Sfântului Apostol Toma și ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, spre bucuria și binecuvântarea credincioșilor clujeni.
Localitatea Veria, de unde provine Înaltpreasfințitul, este menționată în Noul Testament ca locul unde Sfântul Apostol Pavel a predicat Evanghelia, consolidând astfel legătura spirituală dintre tradiția creștină a orașului și distincția oferită astăzi pentru contribuția adusă de UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca în viața comunității.
Această recunoaștere deosebită onorează atât comunitatea academică, cât și pe cea creștină din Cluj-Napoca”, a scris Anca Buzoianu pe Facebook.