ACTUALITATE
Jurnalul lui Tavi (3)/ Gândesc scriind. Raluca Turcan cum o gândi, oare?
„Numiti-ma Ishmael”, – asa incepe minunatul roman Moby Dick, al lui Melville. Sunt oare cele mai frumoase cuvinte de inceput din literatura universala, cum spun unii, ori nu mai putin celebrele „Intr o dimineata Joseph K. se trezi transformat intr o ganganie inspaimantatoare…”, a lui Franz Kafka? Se vor mai scrie multe pe tema asta.
Plutesc, parca in lumina cenusie si apasatoare de afara; intredeschiderea ochilor e obosita si inundata de gri si „The night they draw all dixie down”. Un amestec de viata si moarte. Retragerea trupei „The band”, concertul memorabil, „The last Waltz”, toti acei muzicieni fantastici, care nu mai sunt printre noi… Nu-i vad pe nici unul aparand la tv si sfatuind natiunea sa stea in casa. Asta se potriveste sarmanelor femeiusti cantatoare, trecute si botoxate de la noi. Sunt totusi simpatice, cum se filmeaza ele in bucatarie sau facand sport printre mobile. Imi plac oamenii acestia frumosi, ai marilor orase, care din prea mult talent simt nevoia acuta de a opinia public. Fara aceste valori tara asta n-ar exista in competitia mondiala, sunt sigur. Simt, deci nevoia (acum ascult Dry your eyes, cu Neil Diamond) sa aduc un omagiu acestori artisti: bloggerilor, creatorilor de continut (sic!), influencerilor, youtuber-ilor. Dar si celor care duc artele plastice inainte: artistii care isi filmeaza jetul propriei urine pe gard, inchipuind un desen, mai ceva ca un Picasso. Arta ar fi mai saraca fara filmarile lor. Precum si sufletele noastre…
Vorbeam despre Melville. Le-a adaugat acelor trei cuvinte de inceput inca vreo cateva alte sute de mii, si toate astea la un loc aveau sa dea una din cele mai minunate carti ale Lumii. Melville era sarac, desi facea parte dintr-o familie distinsa. Astfel ca a plecat pe mare, a trait printre canibali, in insulele Marchize, a calatorit in Tahiti, participand la toate peripetiile prin care trece un marinar. Acest fel de viata i-a dat posibilitatea ca mai tarziu sa poata trai, cu o sotie si patru surori, doar din scris.
Nu dezvolt, – tocmai ascult „Helpless” a lui Neil Young -, ci doar gandesc scriind. Poate de aceea nu m-am simtit niciodata jurnalist, ci un simplu om, obisnuit, care gandeste scriind. Si atunci gandesc si scriu asa: nu reusesc sa ma dumiresc de ce niste oameni ca mine, perfect comuni, perfect banali vor sa faca politica. Ar fi putut, unii din ei, sa fie oameni de treaba, intre vecini, castigandu-si cu demnitate si cinstit painea. Ar fi avut familii frumoase, ar fi trecut prin micile sau marile drame ale propriei vieti, fara ca noi sa stim ca exista. Si ce imens bine si ar fi facut. Iar noua, nu mai putin. E drept, calitatea politicienilor in Lume a scazut; dar la noi, vizibil de pe Luna, nivelul uman si intelectual al politicii este de neimaginat. Toate partidele sunt la acelasi zero absolut, presarat cu cateva exceptii, atat cat sa sa confirme regula.
Iar cea mai mare teama a actualilor conducatori de partide este aparitia figurilor noi, care nu seamana deloc cu ei. Asa se intampla cu doctorul Murad – ca tot vorbeam in episodul trecut despre el. Ar castiga detasat primaria Constantei, oras pe care „il ingrijeste” de multa vreme: atat prin lectia de turism pe care a dat o intregului Litoral, cat si prin caracterul lui de om milos si sensibil. Romanii iubesc asemenea calitati, cu atat mai mult cu cat politica actuala nu are asa ceva. La Constanta ar avea ca adversari un demn urmas al lui Mazare, membru al unui PSD fugind de reformare, iar de la liberali pe „amiralul armatei moarte”, care a adus prima samanta de Covid in Parlament si in guvern. Astfel, doctorul Murad ar castiga detasat. Dar… As putea paria ca Mohamed nu „va fi lasat” sa candideze… Intelegeti din asta ce doriti si puteti! Dupa modelul fricii de Rares Bogdan, si de posibilitatea ca acesta sa castige primaria capitalei. Ma si vad pe frumoasa terasa „vox Maris” a prietenului meu Nicusor Nastase, langa piscina unde innota de obicei Octavian Paler, amuzandu-ne de eforturile bine mascate de a-l „linisti” pe celebrul doctor, in efortul lui de a matura sfertodoctia frumosului oras de la malul marii…
——————————————
Lunga discutie cu George Banu. M-a sunat, cand tocmai voiam sa-l sun eu… Si de aici, o intreaga discutie pe tema existentei unui anume mod de comunicare, intre prieteni. Ma bucur ca e tonic, voios, schimbam fotografii pe whazup cu interioarele caselor noastre, unde suntem prizonieri… In final, o idee geniala, a propos de statul in casa. I-am spus ca, de fapt, mie imi place in casa, iar el raspunde in stilul lui :” …sa stii ca m-am gandit ca in momentul cand vom fi lasati sa iesim din case, s-ar putea sa nu mai vreau eu sa ies…”
Oare cum vom arata dupa catastrofa asta? Ce va ramane din noi? Vorbesc si cu Nicusor Nastase, care si-a sarbatorit ieri ziua de nastere. Si el tonic, vesel, asa cum l-am stiut dintotdeauna. Ma bucur de fiecare om minunat pe care mi i-a trimis Dumnezeu in viata. Fiecare mi-a oferit mult din calitatea lor umana. Asa am devenit mai bogat. Chiar dupa o simpla discutie la telefon cu unul din acesti oameni minunati, ma simt si eu mai puternic si mai bun. „Ce putin ii trebuie unui om sa fie fericit – imi spune -, si ne amintim cum beam cafea si stateam la soare pe terasa de la Vox… As vrea sa mai facem asta. Unora din noi nu ne trebuiesc multi bani sau averi. Prezenta pretioasa a catorva prieteni, discutii aparent banale, o cafea, un pahar de ceva: o liniste si o siguranta ca viata ta pe lumea asta are un sens si in prietenie… Imi povesteste de fericirea simpla fara margini cand bunica lui îl trimitea sa ia ouale din cuibare, si gasea mai multe decat s-ar fi asteptat… Poate ca in toata aceasta drama se gaseste ascunsa aceasta nestemata: redescoperirea sensului profund al prieteniei si reintoarcerea la bucuriilor simple ale vietii…
———–
Din ce in ce mai multa lume ingrijorata de ce anume va fi „dupa”… O tara care si-a praduit activele economice ani de-a randul, sub atacurile „poterei”- cum inspirat o numeste Cozmin Gusa. „Potera pe care o asmuteau la comanda pe oricine le deranja actiunile de preluare sau administrare. (…) potera , formata conform intereselor de anihilare ale imperialistilor, analistii interesati din tarile postcomuniste au localizat un majoritar in zona celebrelor ONG-uri, finantate direct de catre corporatii, fie de catre specia Soros. (…) potera s a extins mult din zona ONG in zona mass-media, in interiorul parchetelor si, atentie, cu influente mari in interiorul serviciilor secrete influente, agregate exact in perioada Statului paralel, pazitorul acestei strategii a ‘neoimperialistilor’ de a silui, practic, Romania.”
Dar, ma intreb, si il intreb si pe Cozmin, in timp ce alearga prin Cornu, ce fac acum, luate pe nepregatite, aceste cohorte ale vanzatorilor de tara?
Nu-i urasc, nu-i iubesc; sunt prea batran ca sa ma apuc acum sa invat sa urasc. Ba mai mult, ii deplang. Prinsi cu una, alta, au fost santajati si pusi sa manance rahat. Si mananca. Pe unii ii vad zilnic, pe la televiziuni. Pe ONG-istii politici, din fericire nu. Au disparut subit: nu mai e rost de iesit in strada si de provocari. Sau poate ca s-au organizat si duc mancare celor batrani, sau aflati in izolare. Glumeam! Intrebare: ce planuri nutresc rezervistii si stapanii lor pentru acesti nefericiti? Ce simplu ar fi fost sa intre in vigoare Legea transparentei finantarii catre ONG-uri… Inteleg de ce s-au opus cu atata indarjire sa vada tot romanul de unde sunt finantati si pentru care anume „proiecte”. Asa cum se intampla la”partenerul strategic”, bunaoara…
—————–
Sunt la al unsprezecelea espresso si in camera mea de la etajul doi miroase a cigar, ca pe holurile hotelului National de Cuba. O fi bine? Specialistii spun ca noi, fumatorii vom muri primii. De am muri, o data, sa nu-i mai deranjam pe toti care se uita urat la noi. Ne-ar omori ei, cu mana lor, parca, daca simt, chiar si pe strada, fumul tigarilor noastre. E un moment bun sa scape de noi si sa fie ei fericiti, pana se vor plictisi sa traiasca pe acest pamant, pe care noi nu mai avem loc…
—————-
Carantina in unele sate din Bucovina. Sarmanele sate… Am avut o data tarani. Cata vreme au existat acesti oameni in sate, chiar daca unii spun ca era o taranime saraca si retrograda, „traiam in vesnicia unei asigurate regenerari organice: nu pieream, ci renasteam. Ca padurea, ca si campul. Intrand in urbe si industrie am pasit in imperiul fara intoarcere al ENTROPIEI. Ce pierdem nu se mai recupereaza, ce se raceste piere… Suntem contemporanii mortii – sau ai sinuciderii – satului romanesc. Balada Miorita nu e legenda mortii unui cioban prea bland si pasiv, ea e simbolica liturghie a profetizarii apropiatei morti a satului, a turmei, a unei lumi intregi.” – spune, inca din 1983!
Daca era muribund, acum, cu intoarcerea „fiilor risipitori” din elogiata diaspora satul romanesc isi va da obstescul sfarsit. Si daca acesta va fi ucis, unde se va mai putea naste vesnicia? „Pentru cultura poporului nostru, pieirea satului este cel mai important eveniment al acestui mileniu atat de crud si de bogat in imaginatie si crime.”
Mi-a fost data, ca un dar de la Dumnezeu, putinta de a arunca o ultima privire catre satul romanesc inainte de aceasta nenorocita catastrofa. Ceausescu a inceput distrugerea, dar n-a reusit in totalitate. Satenii au fost injunghiati pe la spate dupa 1989, cand oamenii acestia frumosi au fost momiti cu un stil de viata care nu era in firea lor. Au fost momiti sa schimbe plugul si grebla cu calculatorul, si-au uratit casele dupa modelul occidental, si-au schimbat obiceiurile. Ceea ce am vazut noi, minunata echipe de la Realitatea, in caravana „Romania 2019”, pe parcursul unui an, nu a fost decat un sat muribund, care isi mai administra existenta multumita unor oameni care s-au incapatanat sa tina vii traditiile si sufletul acestui popor. Nu stiu de unde apareau copiii purtand cu mandrie straiul popular, care stiau perfect miscarile atator dansuri, incat te uimeau cu vitalitatea si dragostea lor de folclorul autentic. N-a fost comunitate unde traditia satului romanesc sa nu fi fost pusa la loc de cinste… Un stat incapabil a gonit o buna parte a acestor tineri care nu si-au mai gasit rostul in propriul spatiu si in propria viata. Asa au luat calea strainatatii, asa se intorc acum in singurul loc care le inspira incredere: acolo unde sunt radacinile si sufletul. Cum va arata satul dupa catastrofa? Poate ne raspunde dna Raluca Turcan…
————————
Nu stiu de ce se mira oamenii ca unor medici le e frica si „dezerteaza”… Pai n-am trait zeci de ani sub imperiul fricii? In timpul lui Ceausescu am avut securitatea, iar cei mai multi turnatori faceau asta sub santaj, deci, de frica. Apoi, nu ne-a fost frica de „statul paralel”? Cati denuntatori au fost santajati sa faca cele mai false si abominabile denunturi, stiind ca niste oameni, familii intregi vor fi distruse? Nu noi am tacut cu totii de frica? Si acum, le reprosam unor medici lasitatea in fata careia un intreg popor a tacut ani buni? Maretia spetei umane o face exact putinta de a lupta cu un destin pe care il socotim nedrept. Cei mai multi dintre noi au trait sub imperiul fricii. De ce sa vorbesc eu? De ce sa fac eu ceva? Am tacut cu totii in fata oricarei mizerii care a cazut peste multi din semenii nostri. Si acum acuzam medicii care nu pot sa-si invinga frica? Nu mai suntem in stare de exercitii de luciditate. Disperarea si revolta au ramas undeva in launtrul nostru. Nu le-am exprimat fiindca am ales „sa ne fie noua bine”. N-am facut nimic ca sa ne pastram integritatea constiintei. Sa fiu bine inteles: nu acuz pe nimeni. Impotriva fricilor, de tot felul reactia fiecaruia e unica. Nu e de judecat. Dar cu totii, noi, nouasprezece milioane de indivizi, cu trairile si actiunile fiecaruia, suntem un popor. Sau o populatie? La asta raspunde fiecare in singuratatea lui, de preferat in fata oglinzii…
Octavian Hoandră
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Biletele de TRATAMENT pentru pensionari nu se vor mai ridica de la casele de pensii, ci de la primării
Un proiect de lege elimină deplasarea pensionarilor până la casele de pensii județene pentru a-și ridica biletele de tratament. Acestea vor putea fi luate de la primăriile unde au domiciliul.
O lege inițiată de PSD care aduce schimbări importante pentru pensionarii din România a fost aprobată de Senat. Aceasta le va permite primăriilor să devină intermediari între casele teritoriale de pensii și pensionari, facilitând astfel gestionarea cererilor și distribuția biletelor de tratament sau odihnă, scrie Alba24.ro.
Practic, în loc ca pensionarii să fie nevoiți să se deplaseze până la casele de pensii pentru biletele de tratament, aceștia vor putea ridica biletele direct de la primărie.
Pensionarii vor putea depune cererile și ridica biletele de tratament de la autoritățile locale
Proiectul de lege, propus de doi parlamentari PSD, vizează completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Scopul principal este de a simplifica procesul prin care pensionarii pot accesa bilete de tratament balnear și recuperare, prin intermediul unei convenții între primării și casele teritoriale de pensii.
Astfel, pensionarii vor putea depune cererile și ridica biletele de la autoritățile locale, fără a mai fi necesară deplasarea la sediile caselor de pensii teritoriale.
„În curând, pensionarii din toată țara vor putea să depună cererile și să ridice biletele de tratament sau odihnă direct de la primăria din localitatea de domiciliu”, a declarat unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
Acesta a mai adăugat că proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților în săptămâna următoare, și își exprimă încrederea că până la sfârșitul anului legea va intra în vigoare.
Legea reduce birocrația și să ușureze accesul pensionarilor la drepturile lor
Această modificare legislativă aduce beneficii clare pensionarilor, reducând timpul și efortul necesar pentru depunerea cererilor și ridicarea biletelor de tratament balnear și recuperare.
În același timp, legea va îmbunătăți coordonarea între primării și casele de pensii, eliminând o parte din birocrația existentă și oferind acces mai facil la drepturile pensionarilor. PSD consideră că această inițiativă este un pas concret în sprijinul vârstnicilor și o soluție practică la problemele cu care aceștia se confruntă.
Platformă electronică pentru pensionari. La ce servicii vor avea acces
Pe de altă parte pensionarii vor avea acces și la o platformă online ce va fi dezvoltată pentru Casa Națională de Pensii Publice, prin care vor putea accesa mai multe servicii ale CNPP.
Proiectul presupune realizarea unui nou sistem informatic integrat și a infrastructurii hardware necesare în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice.
Portalul va funcționa ca o componentă de comunicare cu persoanele interesate, cu rol de a furniza setul actual de servicii electronice, precum și un nou set de funcționalități.
Servicii electronice pentru pensionari:
– servicii electronice în domeniul pensiilor și al altor drepturi de asigurări sociale
– serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament, precum și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor
– servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale
– aplicația „e-Talon” care va genera automat cuponul lunar de pensie, în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată
Platformă electronică pentru pensionari. Cum va funcționa sistemul
Platforma informatică pentru digitalizarea relației cu cetățenii va conține următoarele elemente (o parte vor face obiectul unor alte proiecte ale instituției):
– sistem pentru digitalizarea și automatizarea proceselor interne; platformele software care vor sta la baza acestor funcțiuni sunt:
– registre publice
– sistem pentru relația cu cetățenii
– sistemul va fi unul de tip portal cu identificarea fiecărui utilizator
– va exista un sistem de management al identităților pentru toți utilizatorii și va putea fi folosită semnătura digitală
– fiecare cetățean înregistrat în portal va avea un spațiu privat unde vor fi disponibile toate datele acestuia și prin intermediul căruia vor fi transmise toate comunicările electronice
– în spațiul privat vor fi disponibile datele cetățeanului care sunt gestionate de CNPP, indiferent de sursa de date
cetățenii vor avea posibilitatea și să-și completeze documentele
– prin intermediul portalului vor putea fi făcute și consultări/ simulări ale datelor personale privitoare la pensie
– platformele software care vor sta la baza acestor funcțiuni
– sisteme analiză și predicții
EVENIMENT
FOTO. ACCIDENT pe Corneliu Coposu, în Cluj-Napoca. Trei autoturisme și un autotren implicate. Trei persoane RĂNITE
Un accident rutier a avut loc, marți dimineața, pe str. Corneliu Coposu din Cluj-Napoca. Din primele date, a fost vorba despre o tamponare între 3 autoturisme și un autotren. Trei persoane necesită îngrijiri medicale.
„Trei persoane primesc îngrijiri medicale, fiind vorba despre două femei și un bărbat. Dintre aceștia, una dintre femei și bărbatul nu au putut ieși singuri din autoturisme, astfel că pompierii i-au extras în siguranță folosind echipamentele din dotare, pentru a nu agrava posibilele leziuni.
FOTO. ACCIDENT pe Corneliu Coposu, în Cluj-Napoca. Trei autoturisme și un autotren implicate. Trei persoane RĂNITE
Toate victimele sunt conștiente, cooperante, dar prezintă multiple traumatisme”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Au primit îngrijiri medicale la fața locului 5 persoane, însă numai 3 dintre acestea au fost transportate la spital. Mai exact, a fost vorba despre o femeie de aproximativ 35 de ani și doi bărbați în vârstă de 23, respectiv 41 de ani. La intervenție au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o autospecială cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă. De asemenea, au intervenit și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
CULTURA
Acoperământul Maicii Domnului. Semnificații și tradiții. Ce nu ar trebui să faci în această zi
În 1 octombrie, Biserica ortodoxă sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, un moment în care se zice că rugăciunile către Maica Domnului fac minuni.
Pe 1 octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători de cruce roșie ale lunii, scrie Alba24.
1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului
Această sărbătoare amintește de o minune petrecută în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911). Maica Domnului i s-a arătat Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.
În lumea aceasta suntem puşi ca un semn în faţa arcului şi zboară spre noi săgeţile din toate părţile: „unele din arcul vrăjmaşilor celor văzuţi, care îşi încordează arcul asupra noastră şi se laudă întru mândria lor, iar altele din arcul vrăjmaşilor nevăzuţi, încât noi ne jelim aşa: ‘Nu putem să suferim săgetăturile diavoleşti’. Altele vin de la firea cea care se luptă asupra duhului, iar altele de la arcul mâniei şi îngrozirii celei drepte a lui Dumnezeu” („Vieţile Sfinţilor”).
Cu toate aceste săgeţi, Acoperământul Preacuratei şi Prea-binecuvântatei Fecioare, ca o pavăză, ne fereşte să nu fim răniţi de moarte.
Tradiții și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului
Sărbătoarea Acoperământului este cunoscută popular și sub denumirea de Pocroave. În această zi, fetele se roagă pentru un păr frumos și des, iar pregătirile pentru sezonul rece, inclusiv pentru acoperirea pământului cu brumă, sunt în toi.
Printre tradițiile asociate cu această zi se numără:
- fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă; fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procroavă să le acopere capul cu păr;
- nu se tunde părul: se spune că, dacă este tăiat în această zi, părul rămâne în legătură cu corpul; din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece;
- de Procroave credincioșii țin post, fiindcă astfel sunt feriți de boli, de înec sau de supărări; cel puțin până la prânz, se ține post;
- se spune că dacă fetele și femeile se gătesc ca de nuntă pe data de 1 octombrie, atunci căsnicia le va fi lungă și fericită, având parte de liniște, înțelegere și multă iubire;
- gospodinele își servesc rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci;
- sunt pomeniți cei trecuți la odihna veșnică.
Acoperământul Maicii Domnului – rugăciune
În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii rostesc următoarea rugăciune:
„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre.
Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi.
Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.
Această sărbătoare este dedicată rugăciunii și odihnei, fiind o ocazie importantă pentru creștini de a merge la biserică și de a cere protecția Maicii Domnului.
Studenții din România beneficiază de reduceri de 90% la transportul feroviar intern, iar cei cu situații speciale pot călători gratuit, în contextul începerii anului universitar 2024-2025.
În anul universitar 2024-2025, CFR Călători anunță că va continua acordarea reducerilor de transport pentru studenții de la instituțiile de învățământ superior acreditate din România.
CFR Călători anunță REDUCERILE pentru studenți în anul universitar 2024-2025
Studenții cu vârste de până la 30 de ani primesc de bilete de călătorie și abonamente lunare cu o reducere de 90%, valabile pe toată durata anului. Aceștia pot călători nelimitat pe distanțe de până la 300 km, după cum urmează:
– bilete de călătorie cu reducere 90%;
– abonamente lunare cu reducere 90% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.
Studenții cu unul sau ambii părinţi decedaţi, dar şi cei proveniţi din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal beneficiază de:
– bilete de călătorie cu reducere 100%
– abonamente lunare cu reducere 100% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.
„Studenții din anul I pot beneficia de reducerile aferente numai în baza adeverinței, în original”
„În cazul călătoriei la clasa 1 sau la vagon de dormit-cuşetă, studenții vor achita integral diferențele tarifare. Excepție fac studenții din anii terminali pentru care instituţia de învăţământ a scris «an terminal» în dreptul anului universitar 2023-2024, aceștia nu mai beneficiază de facilitățile aferente începând de marți. În ceea ce-i privește pe studenții din anul I, până la primirea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport, pot beneficia de reducerile aferente numai în baza adeverinței, în original, pentru anul universitar 2024-2025 de unitatea de învățământ, până la data de 30 noiembrie 2024”, anunță de asemenea, CFR Călători.
De la data de 01 decembrie 2024, reducerile date studenților (inclusiv și celor din anul I) la călătoria cu trenul (bilete/abonamente lunare) se vor da numai în baza legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2024-2025.
Aplicația de cumpărare a bilete va include, începând de marți, opțiunea achiziționării biletelor/abonamentelor online aferente studenților beneficiari de gratuitate.
Aceștia trebuie să își creeze un cont personal de utilizator, iar după autentificarea pe cont este necesară înregistrarea ca student prin completarea datelor specifice (facultate, serie legitimație, etc.), urmând ca în final (după ce datele sunt confirmate de către facultate) să primească pe e-mail ID-ul de student cu care va putea ulterior să își ia biletele online.
În baza ID-ului obținut prin crearea profilului de utilizator direct pe site-ul CFR Călători sau de la casele de bilete, toți studenții – atât cei ce au gratuitate, cât și cei care beneficiază de reducere 90%, pot obține legitimații de călătorie prin canalele de vânzare, astfel:
Bilete de călătorie gratuite /cu reducere 90%:
– de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu;
– în tren, de la personalul de tren, numai bilete de călătorie valabile la trenul curent și eventual la următorul tren de legătură, în următoarele situații: stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare cu personal propriu CFR Călători; îmbarcarea se face în afara orelor de program de la casa de bilete a stației;
– de la automatele de bilete ale CFR Călători;
– online direct de pe site sau prin aplicația descărcabilă pe telefon ca document pdf. electronic sau tipărit pe hârtie cu cod QR.
Abonamente de călătorie lunare gratuite / cu reducere 90%, cu număr nelimitat de călătorii:
– de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu; de la automatele de bilete ale CFR Călători;
– prin aplicația descărcabilă pe telefon, sub formă de cod QR cu elemente dinamice.
CFR Călători avertizează că pentru studenții beneficiari de gratuitate, pe verso legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport trebuie să existe înscrierea ”Gratuitate”, semnătura, respectiv ștampila instituției de învățământ superior într-o căsuță separată față de viza de valabilitate.
La verificarea călătoriei în tren, în cazul în care studenții nu prezintă documentele necesare (legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport, în original, vizate sau adeverința care atestă calitatea de student în anul I, în original, plus un act de identitate), vor fi consideraţi ca fiind fără bilet/abonament şi vor fi trataţi conform legislaţiei în vigoare.