Connect with us

ACTUALITATE

Judokanul clujean Adrian Sulcă: „În timpul liber mă gândeam numai la sport”

Publicat


Campionul olimpic de tineret legitimat în cadrul clubului de judo „U” CSM Cluj-Napoca, Adrian Sulcă a dezvăluit cum a făcut față izolării cauzate de pandemia de coronavirus într-un interviu acordat site-ului Comitetului Olimpic Sportiv Român. 

În vârstă de 19 ani, tânărul a prins lotul olimpic al României pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021. Cel mai important rezultat al carierei l-a obținut la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, unde a participat în cadrul categoriei 81 kg, când a câștigat medalia de aur.

Ce a declarat sportivul după ieșirea din izolare conform site-ului COSR

„A fost benefică (perioada asta) pentru învățat deoarece anul ăsta am bacul și am avut destul de mult timp să învăț. Pe de altă parte, a fost o perioadă stresantă pentru sport deoarece în timpul liber al învățătului mă gândeam numai la sport și eu încercam să mă antrenez fizic, dar pe partea de judo nu prea mi-a ieșit ce mi-am propus.”

„Când am luat kimono-ul pe mine (după izolare) m-am simțit ca și când nu aș mai fi făcut judo de foarte mulți ani. L-am simțit așa greu pe mine. Ca un începător mă simțeam, dar după o săptămână am început să-mi intru în formă, să simt din nou judo-ul și e din ce în ce mai bine”

YouTube video

Sursa video: Olympic Romania

Palmaresul lui Adrian Sulcă

  • medalia de argint la Campionatele Nationale U 18 de la Muresag, în limitele categoriei 66 kg, în 2016
  •  aur în cadrul aceeași categorii- 2017  și aur la categoria 73 kg în 2018
  • cea dintâi performanță notabilă la seniori, în limitele categoriei 73 kg – medalia de bronz, la CN de la Cluj Napoca.

Medaliile obținute în cadrul Cupelor Europene destinate cadeților:

  • două medalii de aur- în 2017, la 66 kg, si în 2018, la 73 kg, în etapele care au avut loc la Zagreb;
  • patru medalii de argint – în 2017 la Ploiesti, la 66 kg, si în 2018, la Follonica (Italia), Cluj Napoca, Bielsko Biala (Plonia), la 73 kg;
  • trei medalii de bronz – în 2017 la Teplice (Cehia), la 66 kg si în 2018, la 73 kg, la Gyor (Ungaria) și Berlin (Germania)

Foto: Facebook – Comitetul Olimpic și Sportiv Român



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânără de 20 de ani, ELECTROCUTATĂ după ce s-a urcat pe un tren aflat aproape de Gara Cluj-Napoca

Publicat

tren gara bun 1

Un echipaj SMURD și o autospecială cu modul de descarcerare, din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, au fost solicitate, sâmbătă dimineață, pentru a acorda primul ajutor calificat unei tinere, în vârstă de aproximativ 20 de ani, care s-a electrocutat pe o garnitură de tren garată în apropiere de Gara Cluj-Napoca.

Tânără de 20 de ani, ELECTROCUTATĂ după ce s-a urcat pe un tren aflat aproape de Gara Cluj-Napoca

Potrivit ISU Cluj, echipajele operative s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au găsit tânăra căzută pe peron, în stare de semiconstiență și cu o mare parte din corp afectată de arsuri.
”Aceasta a primit asistență medicală de la echipajul SMURD, după care a fost transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate”, arată ISU.

Din primele informații, tânăra s-ar fi urcat singură pe un vagon de tren, urmând să se stabilească acum motivele care au determinat-o să facă acest gest.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum să-ți PREGĂTEȘTI mașina pentru primăvară. SFATURILE profesioniștilor

Publicat

Ca să-ți pregătești vehiculul de drum în momentul în care vine primăvara, este important să verifici dacă este încă în stare bună după ce a trecut prin câteva luni de vreme grea. Pentru a-ți ușura această sarcină, experții auto de la carVertical au pus cap la cap câteva sfaturi utile.

Curăță temeinic interiorul mașinii

Sarea presărată iarna pe drum, murdăria și praful pot provoca coroziune care va afecta plăcuțele de frână, suspensia, roțile, sistemul de evacuare și alte piese ale vehiculelor.

Deși este recomandat să-ți speli mașina în mod regulat, mulți șoferi n-o fac deloc pe toată durata iernii, ceea ce creează condițiile ideale pentru apariția coroziunii.

Cum să-ți PREGĂTEȘTI mașina pentru primăvară. SFATURILE profesioniștilor

Pentru a-ți face vehiculul să strălucească din nou, curăță-l într-o spălătorie auto fără atingere sau folosește un burete din microfibră ca să îndepărtezi praful și murdăria. Curățarea șasiului este esențială deoarece, în cazul său, coroziunea produce daune invizibile.

Este dificil să cureți singur șasiul, așa că poate fi necesar să cauți o spălătorie auto specializată în acest fel de servicii sau să ridici mașina pe capre de suport.

Luptă împotriva ruginii

Dacă mașina ta a ruginit pe alocuri, ar trebui să abordezi această problemă imediat pentru că rugina tinde să se răspândească și poate produce pagube din ce în ce mi mari dacă nu este înlăturată.

Prin urmare, cel mai bine este să lași mașina pe mâinile unui profesionist, specializat în repararea caroseriei.

Poți repara și singur daunele provocate de coroziune, dar este un proces de durată care necesită instrumente specifice și precizia unui profesionist experimentat. În primul rând, vopseaua care a fost afectată este dezlipită și înlăturată. Pe urmă, suprafața este curățată cu solvent mineral și se aplică un convertor de rugină.

Odată făcut acest lucru, se chituiește și se aplică ulterior grundul. Când se usucă, zona este șlefuită cu șmirghel umed, suprafața este curățată, iar părțile care au fost deteriorate sunt revopsite.

Ca să scazi șansele de apariție a ruginii este indicat să-ți speli mașina cel puțin o dată la două săptămâni și s-o ții într-un garaj încălzit. În plus, poți aplica un substrat care formează o barieră protectoare, rezistentă împotriva coroziunii.

Curăță interiorul mașinii

Pentru că iarna intri în mașină cu haina udă și cizmele pline pe talpă de zăpadă, treptat se acumulează umezeală în interiorul vehiculului tău. Cu timpul, acest lucru va duce la apariția mucegaiului și a igrasiei.

Scaunele de mașină pot fi și ele afectate deoarece țesătura lor va începe să se deterioreze. Ca să nu mai vorbim de mirosurile neplăcute din interiorul mașinii de care scapi foarte greu dacă nu le elimini imediat.

Aspiră interiorul mașinii pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Ai grijă deosebită de scaune și de bancheta din spate și nu uita să aspiri spațiile dintre șezutul scaunului și spătar. Panourile, volanul și tabloul de bord pot fi curățate utilizând un detergent special pentru interiorul mașinii.

Folosește o perie mică pentru a îndepărta praful de pe butoane și din deschizături. Dacă mașina ta are scaune din piele, poți folosi și un balsam care ajută pielea să nu se crape.

Schimbă lamele ștergătoarelor

Deși este normal ca lamele ștergătoarelor să se uzeze în timp, temperaturile extreme accelerează acest proces. Lamele de cauciuc pot începe să crape și să se desprindă, provocând dungi pe parbriz și vizibilitate redusă.

Experții recomandă înlocuirea lamelor ștergătoarelor la fiecare 6-12 luni. Majoritatea mașinilor nu necesită instrumente speciale pentru a schimba lamele. Tot procesul nu va dura mai mult de câteva minute.

Inspectează-ți cauciucurile

Fie că folosești anvelope pentru toate anotimpurile sau ai seturi diferite pentru iarnă și vară, este important să evaluezi starea anvelopelor mașinii tale. Verifică benzile de rulare și pereții laterali și caută orice urmă de deteriorare sau uzură.

Conform statisticilor, anvelopele ar trebui schimbate la fiecare 3-5 ani. Totuși acest termen depinde mult și de condițiile drumului, de stilul tău de condus și de cât de bine îți întreții mașina.

Mai mult, anvelopele îmbătrânesc, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să folosești anvelope mai vechi de 10 ani, chiar dacă încă mai au suficient de multă bandă de rulare.

Sursa/ Foto: carVertical

Citește mai departe

EDUCATIE

CJ Cluj vrea să cumpere 25 de autobuze școlare electrice. Costă 25 de milioane de lei. Proiectul, depus la Ministerul Mediului

Publicat

De

Autobuze școlare electrice

Consiliul Județean Cluj vrea să cumpere 25 de autobuze școlare elecreice pentru elevii din județ prin intermediul Programului Administrației Fondului pentru Mediu.

În cazul în care proiectul va fi declarat câștigător, finanțarea nerambursabilă asigurată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin AFM, va fi în procent de 100%.

CJ Cluj vrea să cumpere 25 de autobuze școlare electrice. Costă 25 de milioane de lei. Proiectul, depus la Ministerul Mediului

Valoarea totală a proiectului inițiat de Consiliul Județean Cluj este de 25 de milioane de lei. Cu această sumă se vor putea achizițion 25 de microbuze electrice cu o capacitate de 16+1 locuri.

Principalele beneficii ale inițiativei, arată reprezentanții CJ Cluj, constau în asigurarea egalității de șanse pentru elevii din întreg județul și facilitarea pentru aceștia a accesului la o educație de calitate, inclusiv reducerea absenteismului și a abandonului școlar.

De asemenea mijloacele de transport școlar sunt nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic.

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidații PNL Cluj la alegerile locale, validați. Emil Boc la Cluj-Napoca

Publicat

De

emil boc

Comitetul Director Județean (CDJ) al PNL Cluj a validat, vineri seară, majoritatea candidaților de primari la alegerile locale din 9 iunie, de la municipii și comune, cu mici excepții. 

Astfel, au fost validați mai mulți dintre actualii primari în funcție, printre care Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca, Cristian Matei la Turda, Dorin Lojigan la Câmpia Turzii, Costan Morar la Dej, Ovidiu Drăgan la Gherla, Dorin Gelu Topan la Gilău, Bogdan Pivariu la Florești, Cristinel Popa la Ciurila, Gabriel Costea la Feleacu, Ioan Huldușan la Pălatca, Cornel Chifor din Cornești și alții.

Huedinul mai așteaptă

O necunoscută a rămas, deocamdată, candidatul pentru Primăria orașului Huedin, unde actualul edil nu mai dorește să candideze la alegerile locale în condițiile în care, în luna octombrie, împlinește vârsta de pensionare. De asemenea, mai trebuie confirmați candidații din câteva comune.

În cadrul ședinței a fost validată și candidatura lui Alin Tișe la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Liderul PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a declarat pentru Cluj24 că  filiala județeană își propune să facă ”performanță” la alegerile locale și să câștige un număr cât mai mare de primari și consilieri locali.

Alegerile locale vor avea loc în 9 iunie împreună cu cele europarlamentare.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax