EVENIMENT
Judecătorul clujean Cristi Danileț: „Am câștigat procesul cu Consiliul Superior al Magistraturii”

Judecătorul Cristi Danileţ a avut luni o primă reacţie după ce Instanţa supremă a anulat decizia CSM din decembrie 2021 prin care a fost exclus din magistratură, susţinând că a fost suspendat degeaba din funcţie, dar că nu se poate întoarce încă la locul de muncă.
Pe 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.
Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată. Într-o postare pe Facebook, Danileţ spune că timp de un an a fost lăsat fără serviciu şi fără o sursă de venit, reuşind să se descurce cu banii strânşi de colegii lui judecători.
„Pe data de 13 decembrie 2021 eram sancţionat de CSM la modul cel mai drastic: pentru două filmuleţe ce ţin de viaţă privată postate pe TikTok am fost sancţionat cu excluderea. Din cele 6 sancţiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră. Deşi soluţia nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcţie: adică mi s-au luat dosarele penale (astfel că judecata a fost reluată de la zero de alţi judecători), am fost oprit să mai merg la serviciu şi am fost lăsat fără niciun fel de venituri (deşi am o mamă şi o fiică în întreţinere). Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca”, explică Danileţ.
El reclamă faptul că a fost nevoit să aştepte 6 luni motivarea de la CSM pentru a putea deschide o acţiune în justiţie şi atrage atenţia că peste câteva zile intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraţilor, iar fapte de genul celei imputate lui nu mai reprezintă abatere.
„Legea spune că CSM trebuie să motiveze soluţia în mod obligatoriu în 20 de zile. Am primit motivarea după…6 luni. Am declarat recurs, a venit vacanţa de vară, apoi în toamnă a fost primul termen de judecată, când mi-am angajat avocat, pe doamna Nicoleta Popescu, iar azi, 12 decembrie 2022, s-a judecat definitiv recursul. Completul de 5 judecători al ÎCCJ a decis că sancţiunea dată de CSM este greşită şi a schimbat-o în avertisment, adică cea mai puţin severă din cele şase sancţiuni posibile. Interesant, pe 16 decembrie 2022 intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraţilor: fapte de genul celei comise de mine şi pentru care am fost sancţionat, totuşi, nu vor mai fi abateri”, subliniază Danileţ.
Deşi a obţinut anularea excluderii, Danileţ spune că, deocamdată, nu se poate întoarce în magistratură, deoarece mai are două procese asemănătoare pe rolul instanţelor.
„Aşadar, am fost suspendat degeaba. Şi, totuşi, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancţiuni împotriva mea, tot cu excludere şi tot cu suspendare pe parcursul soluţionării recursului. Urmează recursurile şi acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluţiilor”, încheie Danileţ.
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat luni decizia CSM din decembrie 2021 prin care judecătorul Cristi Danileţ a fost exclus din magistratură pentru două postări pe TikTok.
Instanţa supremă a decis ca Danileţ să fie sancţionat doar cu „avertisment”.
„Admite recursul declarat de domnul judecător Dănileţ Vasilică-Cristi împotriva Hotărârii nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM în dosarul nr. 25/J/2021. Casează în parte Hotărârea nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM în dosarul nr. 25/J/2021. În baza art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător la Tribunalul Cluj sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din aceeaşi lege. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.
De menţionat că Danileţ mai are o decizie de excludere din magistratură din partea CSM, pronunţată în mai 2022, sub acuzaţia că face parte din două ONG-uri care au criticat partidele de la guvernare.
Pe 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.
Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.
„Azi, s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmuleţe publicate anul trecut pe Tik Tok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăţ o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmaţie în legătură cu Justiţia şi imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viaţa mea privată, pentru care nu înţeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reţinută este ‘conduită prin care se aduce atingere imaginii Justiţiei’. Soluţia s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecţia Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ şi sunt sigur că se va remedia această soluţie”, spunea Danileţ, în decembrie 2021.
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Două mașini s-au ciocnit lângă Câmpenești. Trei persoane, între care un copil, consultate de medici

Un accident de circulație în care au fost implicate două mașini a avut loc sâmbătă lângă Câmpenești, în județul Cluj.
La fața locului s-au deplasat două autospeciale cu modul de descarcerare, două ambulanțe SMURD și una SAJ.
Două mașini s-au ciocnit lângă Câmpenești. Trei persoane, între care un copil, consultate de medici
Potrivit ISU Cluj, echipajele operative au găsit două autoturisme avariate, iar ocupanții ieșiți din acestea.
Au fost consultate de către echipajele SMURD și SAJ trei persoane, dintre care un copil de aproximativ 4 ani. Acestea au refuzat transportul la spital.
Pompierii au mai asigurat măsuri de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor bateriei și privind siguranța persoanelor implicate în accident.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
ACCIDENT pe DN1, între Florești și Gilău. Implicate, un autocar și o mașină. Un bărbat a fost transportat la spital

Un accident de circulația a avut loc sâmbătă între localitățile Florești și Gilău. O persoană a fost rănită și dusă la spital.
Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești și Garda Gilău sunt cei care au intervenit la accidentul rutier petrecut pe DN1 E60.
Accident pe DN1, între Florești și Gilău. Implicate, un autocar și o mașină. Un bărbat a fost transportat la spital
La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, ale căror echipaje au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile și un autocar avariat.
Un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost consultat de către echipajul SMURD și a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri medicale. La prima evaluare acesta prezenta afecțiuni ușoare.
Nu au fost alte persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.
Pompierii au mai asigurat măsuri de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor bateriei și privind siguranța persoanelor implicate în accident.
Foto: ISU Cluj

Bunavestire sau Blagoveștenia, așa cum i se spune popular acestei sărbători, este celebrată astăzi. În tradițiile populare românești era considerată aproape la fel de importantă ca Nașterea Domnului.
Bunavestire era denumită și „Ziua dezlegării primăverii”, deoarece de acum înmuguresc pomii, încolțește iarba, se întorc rândunelele, iar cucul începe să cânte, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Blagoveștenia sau Ziua Cucului. Tradiții din Transilvania în ziua „dezlegării primăverii”
În toate satele din Transilvania era îndătinat ca în zorii zilei să se afume „cu pozdării” de cânepă și cu tămâie toată gospodăria, dar și livezile, pentru a fi alungate toate bolile și toate relele.
De asemenea, arată specialiștii clujeni, la vederea primelor rândunele, fetele își spălau obrazul cu „apă de omăt” sau cu lapte, pentru a fi frumoase „la trup și la cuget”.
La purificarea cu apă și foc se adăuga și zgomotul ce era produs de scuturarea tălăngilor și a lanțurilor, imitând tunetul și alungând tot ce era rău. O relatare despre un astfel de obicei se păstrează în Arhiva Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, spune Maria Bocșe, în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
„Pe Valea Arieșului, la Bunavestire, băiatul ori junele ia lanțul de la car, îl trage după el și astfel înconjoară casa de trei ori, spunând: «Fugiți șerpi, fugiți broaște, că vă ajung blagodatele și vă rupe spatele»”(informație transmisă în anul 1927 de preotul Grigoriu Crăciunaș din satul Buru, jud. Cluj).
Această zi mai era numită și „Ziua Cucului”. Cei care-l auzeau cântând pentru prima dată, se bucurau ca de o „bunăvestire” a norocului, a prosperității și a sănătății, pentru tot anul.
Foto: Bunavestire – icoană pe sticlă, realizată în atelierele Mănăstirii clujene „Acoperământul Maicii Domnului” Florești – CJCPCT Cluj

Se întâmplă în Clujul de 5 stele. Lângă bariera de la parcarea magazinului Kaufland din Mănăștur, e plin de tichete aruncate pe jos.
„Fenomenul” a fost semnalat de un cititor Cluj24.ro, care a trimis și fotografii.
„Civilizație” à la Cluj. „Ninge” cu tichete de parcare la un magazin din Mănăștur
„Și-au făcut parcare cu tichete la Kaufland în Mănăștur și a început să <<<ningă>> cu tichete aruncate din mașini la ieșire. Dacă nu sau gândit și la un coș de gunoi…”, a spus cititorul Cluj24.ro.
Astfel, în loc să le țină în mașină și să le arunce în altă parte, unii șoferi preferă să le lase la „locul faptei”.