Connect with us

EVENIMENT

Jucătorul Karlo Muhar a lăsat-o pe CFR Cluj pentru echipa Al-Orobah din Arabia Saudită

Publicat


Muhar

Cluburile CFR 1907 Cluj și Al-Orobah au ajuns la un acord privind transferul definitiv al jucătorului Karlo Muhar la formația din prima ligă a Arabiei Saudite

Potrivit clubului din Gruia, mijlocașul croat a venit în Gruia în vara anului 2022, a bifat 97 de meciuri în tricoul alb-vișiniu, reușind să devină rapid unul dintre jucătorii de bază ai echipei.

”Mai mult, din postura de mijlocaș defensiv, Muhar a reușit să marcheze 18 goluri, zece dintre ele chiar în stagiunea precedentă, fiind inclus de LPF în echipa ideală a sezonului
Îți mulțumim, Karlo, pentru munca depusă la CFR Cluj și îți urăm mult succes la noua ta echipă!”, a transmis CFR Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Tânără BĂTUTĂ și tâlhărită în plină stradă la Cluj-Napoca. Poliția a reținut trei băieți

Publicat

Tânără bătută și tălhărită la Cluj

O tânără a fost agresată la Cluj-Napoca de trei băieți, în plină stradă, în cartierul Gheorgheni.

Aceștia au fost foarte agresivi, au lovit-o, și au reușit să se facă nevăzuți după ce au furat mai multe bunuri de la victimă.

Tânără BĂTUTĂ și tâlhărită în plină stradă la Cluj-Napoca. Poliția a reținut trei băieți

Atacul tâlharilor a avut loc în 10 septembrie, în jurul orei 20:30.

Polițiștii au fost sesizți prin apel la 112 de către o tânără de 20 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce se deplasa pe o stradă din municipiu, trei persoane necunoscute ar fi agresat-o fizic, sustrăgându-i mai multe bunuri.

Tâlharii au fost prinși și reținuți 24 de ore, Au între 15 și 17 ani

În acest caz au fost demarate cercetări sub aspectul infracțiunii de tâlhărie calificată, în vederea identificării persoanelor bănuite și dispunerii măsurilor legale, anunță poliția.

Astfel, în urma investigațiilor derulate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale, au fost depistate persoanele bănuite, respectiv trei tineri cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.

În baza materialului probator administrat, pe numele acestora au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților în vederea dispunerii altor măsuri preventive.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al Serviciului Criminalistic, precum și cu efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Ioan Varga (CFR Cluj) a împrumutat 61,7 de milioane de euro de la un om de afaceri german. Nu a dat niciun cent înapoi

Publicat

Neluțu Varga, patronul clubului de fotbal CFR Cluj

Ioan Varga, autointitulatul finanțator al Clubului de fotbal CFR 1907 Cluj a împrumutat 61,7 de milioane de euro de la omul de afaceri german Abris Lelbach în anul 2015, dar nu a dat niciun cent înapoi.

Două dintre împrumuturi au fost direct din contul neamțului, alte două fiind virate din conturile a două societăți la care Lelbach este acționar.

Ioan Varga de la CFR Cluj a luat împrumut 61,7 de milioane de euro de la omul de afaceri german. Nu a dat niciun cent înapoi

Iată, în continuare, sumele primite de Varga pe persoană fizică:

– 12.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Agathon către Ioan Varga, la data de 04.03.2015, cu termen de restituire la data de 15.12.2018

– 22.220.000 de euro, împrumut de la Abris Lelbach către Ioan Varga, la data de 21.05.2015, cu termen de restituire la data de 31.12.2018

– 7.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Lelbach Holding Austria către Ioan Varga, la data de 07.07.2025, cu termen de restituire la data de 31.12.2018

– 20.500.000 de euro, împrumut din contul Lelbach Holding Germania către Ioan Varga, la data de 11.05.2016, cu termen de restituire la data de 15.12.2018.

Omul de afaceri din Germania a deschis un proces pentru a-l obliga pe Varga să-i returneze măcar suma de 22.220.000 de euro, cauza fiind pe rolul Tribunalului Bistrița- Năsăud.

Citește mai departe

EVENIMENT

Circa 25 de transplanturi hepatice vor putea fi realizate anual la Cluj-Napoca. Dr. Nadim Al Hajjar: „Am intrat în normalitate”

Publicat

De

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) Cluj a realizat cu succes primul transplant hepatic, marcând un moment istoric pentru medicina din Transilvania. Medicii estimează circa 25 de intervenții de acest fel în fiecare an.

Cluj-Napoca devine, prin Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH), al treilea centru de transplant hepatic din România.

„Un pas important pentru Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie”

Echipa medicală a subliniat importanța acestui pas pentru viitorul pacienților care au nevoie de transplanturi în această regiune, în cadrul unei conferințe de presă organizate luni la sediul unității medicale.

Dr. Mihai Mleșnițe, managerul institutului, a afirmat că acest succes este rodul unei pregătiri îndelungate.

„Primul transplant hepatic este un pas important pentru Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie. Ne-am pregătit mult și am reușit să parcurgem toți pașii necesari pentru a face posibil acest transplant datorită întregii echipe. Întreaga echipă a contribuit la dezvoltarea sănătoasă a instituției și vreau să le mulțumesc pentru tot efortul depus”, a arătat dr. Mleșnițe.

Clădirile vechi au îngreunat procesul de acreditare

Procesul de acreditare a fost unul lung și solicitant, implicând numeroase documente și amenajări pentru a aduce clădirea veche a institutului la standarde moderne. Investiția spitalului pentru a face posibil transplantul se ridică la 4 milioane de lei.

„Acreditarea instituției pentru acest tip de intervenție fost un proces de durată: o grămadă de documente trimise, refăcute, retrimise și amenajarea spațiilor conform condițiilor care se impun pentru asemenea intervenții. O problemă de care ne-am lovit frecvent a fost faptul că aceste spații sunt clădiri vechi, greu de adus la standardele prevăzute de legislația actuală. Am trimis colegi să vadă care e situația la alte centre de transplant din țară și am implmentat și la noi ce am văzut în alte părți. Soluția nu este ideală, dar se ridică la standardele cerute de lege. Am investit în spațiu, în echipamentele necesare, am înțeles că medicii nu au dus lipsă de nimic în cadrul intervenției. Investiția totală se ridică la 4 milioane de lei”, a mai arătat managerul institutului.

„De mult am visat la acest moment”

Profesorul Dr. Nadim Al Hajjar, șeful secției de Transplant Hepatic la IRGH și cel care a condus echipa, a vorbit despre munca intensă și sacrificiile personale care au făcut posibilă această reușită.

„De mult am visat la acest moment. Am făcut pasul spre această realizarea primului transplant hepatic în urmă cu patru ani de zile, la finalul pandemiei și am fost determinați să realizăm acest deziderat la Cluj. Am lucrat în echipă, ținând cont totodată de empatia care se cuvine pacienților care au nevoie de ajutor.

Pregătirea noastră și deplasările la alte spitale din țară și din străinătate au fost sponsorizate în limitele legale de spital, dar au presupuș și un efort personal și sacrificii. Întotdeauna la început ai nevoie de sprijinul celor care sunt experți în domeniu. Pentru realizarea acestui prim transplant, avem medici care au stat 48 de ore în spital, procedura a durat mai mult de 8 ore, apoi duminică au urmărit parcursul pacientei. Această muncă nu permite zile libere sau concedii”, a evidențiat dr. Al Hajjar.

Chirurgie hepatică de vârf, la Cluj-Napoca

Dr. Al Hajjar a subliniat că transplantul hepatic este o chirurgie de vârf, iar succesul acestuia depinde nu doar de abilitățile chirurgului, ci și de colaborarea strânsă între toți membrii echipei – de la anesteziști până la hepatologi.

„Din punct de vedere al resursei umane, am obținut certificate în chirurgia transplantului hepatic, ceea ce a presupus o supraspecializare și acum putem specializa la rândul nostru. Eu am fost la stagii de pregătire în Franța și Italia, alți colegi au fost la Barcelona, în Italia, s-au deplasat în mai multe centre dedicate acestui tip de chirurgie.

Am intrat într-o normalitate, un lucru care de mult timp trebuia făcut. Este chirurgie de vârf, nu este mai dificilă decât chirurgia hepatică, însă ești condiționat de timp, trebuie realizată într-un timp record. Aici, experiența își spune cuvântul. Ficatul la un pacient fără boli este greu de operat, intervenția la persoane cu probleme hepatice este mult mai dificilă. E esențială comunicarea între chirurg, anestezist, hepatolog în sala de operație și să ai soluții pentru orice se poate întâmpla”, a mai explicat șeful secției de Transplant Hepatic la IRGH.

Pacienta, în stare stabilă

Starea paciente de 25 de ani se situează în parametri normali, a mai arătat medicul: „Pacienta este în parametri normali. Poți spune că evoluția bolnavului cu transplant hepatic este bună doar când își face bagajul să plece acasă, până atunci pot apărea probleme de multe feluri. Cam în două săptămâni ar trebui să poată fi externată”.

Apel pentru mai multă deschidere privind donarea organelor

Reprezentanții institutului a făcut un apel public pentru donarea de organe, subliniind importanța solidarității în salvarea vieților: „Avem nevoie de donatori. Facem apel la oameni să își dea acordul pentru donare, deoarece aceasta este singura cale prin care putem salva mai multe vieți,” a spus un membru al echipei medicale.

În România, 400 de pacienți așteaptă un transplant hepatic, însă doar 40 de astfel de intervenții au fost realizate anul acesta. Medicii speră și la o schimbare legislativă care să faciliteze procesul de donare, dar până atunci continuă să facă apel la empatia și solidaritatea oamenilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. „O să mă schimb de acum încolo”. Primul transplant hepatic de la Cluj, o poveste de speranță și recunoștință

Publicat

De

Sâmbătă a avut loc primul transplant hepatic de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj, intervenție ce oferă o nouă șansă la viață unei tinere 25 de ani care suferea de ciroză hepatică.

Alexandra Tănase, o tânără de 25 de ani din București cu insuficiență hepatică acută de etiologie autoimună, a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic realizat la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie Cluj. Intervenția a marcat o premieră medicală pentru oraș și pentru regiune, fiind prima de acest fel din istoria unității medicale.

Primele cuvinte după operație: „O să mă schimb”

Mariana Tănase, mama pacientei, a vorbit cu emoție despre această experiență, în cadrul unei conferințe de presă organizată la unitatea medicală.

„În momentul acestea îi este foarte foame și cred că este și puțin obosită după anestezie și totul prin ce a trecut. Dar e o luptătoare și e foarte bine din ceea ce ne-au transmis medicii. Ei sunt optimiști, și noi suntem foarte optimiști. (…)

Primele cuvinte, ieri, când am văzut-o, au fost: «O să mă schimb de acum încolo». Urmat de «Mi-e foame». Are mai multe vise, unul dintre ele, îi place să călătorească și și-ar dori să facă asta. (…) Ea era o tipă închisă în ea, cumva antisocială, probabil și conform vârstei, dar și din cauza bolii. În ultima perioadă simțea că nu mai vrea să facă nimic, că nu mai are pentru ce să lupte. Cu toții am încercat să îi ridicăm moralul și să o facem să treacă mai ușor peste”, a mărturisit mama tinerei.

Boala, descoperită în 2016

Greutățile Alexandrei au început în 2016, când tânăra a descoperit întâmplător că suferă de o boală hepatică gravă, în urma unor analize de rutină. După luni de căutări și tratamente ineficiente, starea ei s-a deteriorat.

„În 2016 am depistat întâmplător, în urma unor analize de rutină, faptul că transaminazele au fost foarte crescute. Din păcate am găsit cu greu un diagnostic, după câteva luni. Ulterior, am primit un tratament care s-a dovedit a fi incorect. De aceea, am ajuns la Cluj în această situație. Nu se aștepta nimeni să se degradeze atât de repede într-un timp atât de scurt”, a mai arătat mama pacientei.

Transplantul salvator a apărut „nesperat” de repede

Transplantul a venit însă rapid: Alexandra a petrecut doar câteva luni pe lista de așteptare până când medicii au găsit un organ compatibil.

„După transplant am așteptat nesperat de puțin, doar cinci luni, cred că Dumnezeu așa a vrut. E un lucru care nu poate decât să ne bucure. Știam că aici vom ajunge la un moment dat, toată lumea ne spunea că aici vom ajunge. Suntem încrezători și ea are o șansă la viață”, a mai arătat Mariana Tănase.

Prelevarea a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență București în dimineața aceleiași zile, donator fiind un bărbat de 40 de ani aflat în moarte cerebrală. Familia îndurerată și-a dat acordul pentru donarea organelor și țesuturilor, salvând încă trei vieți, pe lângă cea a Alexandrei.

Mesaj de mulțumire pentru familia donatorului

Cuvintele de mulțumire ale mamei sunt îndreptate atât către echipa medicală, cât și către familia donatorului, care a luat decizia salvatoare de a oferi o nouă viață.

„Nu am cuvinte despre echipa medicală de aici, am avut parte de oameni, în primul rând. Nu am cuvinte. Îi mulțumim din suflet familiei care a fost de acord cu donarea organului și le transmit condoleanțe. Nu îmi găsesc cuvintele. Fără acea persoană, copilul meu nu ar fi avut această șansă la viață. Îmi pare foarte rău pentru pierderea suferită de familie dar ne bucurăm că a luat această decizie”, a mai spus femeia.

Emoțiile sunt puternice, iar mama descrie perioada post-transplant ca un adevărat carusel: „E un întreg carusel de bucurie și de emoție, e o perioadă critică, mai e un hop de trecut. Încerc să îmi fac curaj că o să fie bine”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax