Connect with us

ACTUALITATE

Jill Biden, întâlnire cu mamele și profesoarele refugiate din Ucraina: „Cred că voi sunteți cele uimitoare!”

Publicat


robert linder m7tacsva2pa unsplash

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, şi soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis, au discutat sâmbătă, la Şcoala Gimnazială „Uruguay” din Sectorul 1 al Capitalei, cu mame şi profesoare refugiate din Ucraina.

În cadrul întâlnirii, Jill Biden le-a spus mamelor din Ucraina că sunt uimitoare, având şi cuvinte de laudă la adresa poporului român: „Voi sunteţi eroi!”.

La rândul ei, Carmen Iohannis a transmis poporului ucrainean că se poate baza pe ajutorul României: „Vă iubim, sunteţi prietenii noştri. Suntem aici să vă alinăm durerea şi vrem cu adevărat să facem tot ce putem pentru a vă ţine în siguranţă”.

Mamele din Ucraina le-au explicat celor două doamne greutăţile prin care au trecut de la începutul războiului până la venirea lor în România, dar şi despre ajutorul primit din partea poporului român.

Discuţiile s-au axat în principal pe nevoia copiilor din ţara vecină României de a învăţa în limba ucraineană.

Una dintre profesoare a explicat că la Şcoala Gimnazială „Uruguay” a fost amenajat un spaţiu educaţional pentru copii ucraineni, în cadrul unui proiect mai amplu, destinat să ofere şi sprijin financiar, cazare şi îngrijiri medicale mamelor.

„Proiectul meu a venit din cauza fricii. Mă gândeam doar cum să îmi salvez copilul. Mulţumim poporului român pentru că a fost alături de noi, ne-au ajutat atât de mult. Au făcut atât de mult voluntariat, că nici România nu se aştepta că pot fi atât de primitori. Am văzut aceşti copii care sunt într-un spaţiu sigur. Am venit aici pe 1 martie şi nimeni nu auzise de acest proiect educaţional. Oamenii aveau alte griji. M-am dus la Ambasada Ucrainei şi nu au avut timp pentru mine. M-am dus la Gara de Nord şi am început să strig: ‘Eu sunt o profesoară şi pot să mă ocup de educaţia copiilor’. Era o maşină care aştepta un tren şi lumea mi-a spus: ‘Nu mai speriaţi oamenii!’. Cineva mi-a spus că primarul organizează un spaţiu pentru copii, dotat cu ce trebuie. Voluntarii mi-au dat numărul ministrului Educaţiei şi l-am sunat: ‘Ne puteţi ajuta cu nişte clase pentru copii?’. Apoi ni s-a spus că ne pot da nişte clase pentru copii. Vreau să mulţumesc poporului român pentru ce a făcut pentru noi”, a povestit o altă profesoară ucraineană.

O altă femeie din Ucraina a declarat că a fost şocată în mod pozitiv de comportamentul şi primirea de care ea şi copiii săi au avut parte în România.

„Cred că voi sunteţi cele uimitoare. Nu-i aşa? V-am spus acest lucru la prânz, cât de uimitoare sunteţi! (…) Este uimitor cum aţi venit cu ideea acestei şcoli, structurată special pentru copiii ucraineni. Avem aceste mame incredibile aici, aşa că vă mulţumesc foarte mult. Vreau să-i mulţumesc Primei Doamne a României pentru că a primit toţi aceşti oameni. Oamenii dumneavoastră sunt atât de minunaţi. Nu ştiu dacă vreţi să spuneţi câteva cuvinte despre poporul dumneavoastră, pentru că voi sunteţi eroi. Vă mulţumesc foarte mult”, li s-a adresat Jill Biden mamelor din Ucraina, după care a rugat-o pe Carmen Iohannis să spună câteva cuvinte.

„Doctor Biden, suntem foarte recunoscători că aţi iniţiat această activitate, acest eveniment de astăzi. Sunt foarte recunoscătoare că v-aţi făcut timp şi aţi făcut efortul să ne vizitaţi. Noi i-am iubit întotdeauna pe americani şi suntem bucuroşi că ne asiguraţi securitatea. Trăim în momente şi într-o situaţie foarte tensionată, de aceea este foarte important să fim uniţi. Vă mulţumesc foarte mult pentru această oportunitate, pentru că aţi venit alături de noi, ne-aţi adus speranţă şi avem sentimentul că ne putem baza pe dumneavoastră. Este foarte important pentru noi toţi, atât pentru prietenii ucraineni, cât şi pentru noi”, a declarat Carmen Iohannis.

„Există speranţă. Este tot ce avem nevoie”, a completat-o Jill Biden.

„Vreau să mulţumesc poporului meu, românilor, sunt foarte mândră să spun că am ştiut dintotdeauna că românii sunt ospitalieri, dar acum au arătat o primire atât de bună pentru aceşti oameni. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat: ONG-uri, voluntari, organizaţii şi trebuie să recunosc că şi autorităţile au făcut o treabă foarte bună. Într-o perioadă atât de scurtă au reuşit să facă ceva pentru copii, să-i implice în activităţi, să-i facă să uite de problemele şi durerile lor. Transmitem poporului ucrainean că se poate baza pe noi. Vă iubim, sunteţi prietenii noştri. Suntem aici să vă alinăm durerea şi vrem cu adevărat să facem tot ce putem pentru a vă ţine în siguranţă”, a mai spus Carmen Iohannis.

Jill Biden şi Carmen Iohannis au vizitat anterior două săli de clasă. În prima, preşcolari şi elevi de clase primare au decupat mânuţe din hârtie sau un ‘copac al prieteniei’ în culorile steagului ucrainean.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: unsplash

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro ar putea CREȘTE peste un an la 5,10 lei

Publicat

Cursul euro, ținut pe loc de BNR

Începutul acestei săptămâni a fost de bun augur pentru moneda națională, care a scăzut marți la 4,9754 lei, minim al ultimelor două luni, pe fondul majorării ofertei comerciale.

La jumătatea acestei săptămâni, leul a revenit pe scădere. Atrage atenția volatilitatea cotațiilor, care au atins pentru scurt timp un vârf de 4,9805 lei, care a fost contrabalansat de o scădere rapidă până la 4,975 lei. Aceasta a făcut ca media să urce la 4,9761 lei, față de 4,9769 lei, miercurea trecută.

ANALIZĂ. Euro ar putea CREȘTE peste un an la 5,10 lei

Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. În cazul orizontului de șase luni valoarea medie a anticipaţiilor a fost de 5,0306 lei/euro, iar a celui de 12 luni cursul mediu anticipat a fost de 5,1015 lei/euro.

Aceste valori anticipate sunt cu circa 5 bani mai mici decât cele de la sondajul realizat în ianuarie, un semn pozitiv pentru perspectivele cursului euro/leu. Reamintim că bugetul de stat a fost calculat pe baza medii anuale de 5,01 lei/euro, așa cum a fost anticipat de Comisia de Prognoză în proiecția sa din decembrie 2024.

Dobânzile interbancare au de la începutul lui martie o evoluție deosebit de stabilă, după ce piața s-a obișnuit cu nivelul mai scăzut al lichidității, care a adus creșteri în primele două luni ale anului.

„În urmă cu o săptămână euro a atins un vârf de 1,0955 dolari”

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,91%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la la 5,98%, iar cel la 12 luni a coborât de la 6,07 la 6,06%.

În urmă cu o săptămână euro a atins un vârf de 1,0955 dolari, maximul ultimelor patru luni, după care a intrat pe o pantă descendentă la care au contribuit, în principal, marcările de profit. Miercurea aceasta, euro fluctua între 1,0778 și 1,0803 dolari, iar media monedei americane a urcat la 4,6113 lei, față de 4,5865 lei, în ședința de luni.

Politicile trumpiste de majorare a taxelor vamale la importuri au început să erodeze rolul major al dolarului în fluxul valutar mondial și de principală monedă de rezervă pentru băncile centrale. Iar acest proces se va amplifica în perioada următoare, odată cu decizia multor investitori de a ieși din piața americană și „exportarea” capitalurilor în zona euro, dar și în China. În prezent, euro reprezintă circa un sfert din rezervele valutare globale, iar aceasta s-a văzut și în aprecierea rapidă a monedei unice, care a recuperat pierderile suferite după victo­ria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

„Prețul gramului de aur a urcat de la 446,9489 lei la 448,2116 lei”

Nivelul mai ridicat al aversiunii față de risc a majorat plasamentele în moneda elvețiană care s-a apropiat de pragul de 0,95 franci/euro, astfel că media ei a crescut miercurea aceasta la 5,2163 lei. Lira sterlină a avut, la rândul ei, o evoluție apreciativă consecință a menținerii de către Banca Angliei a ratei de referință la 4,5% iar cursul de la jumătatea acestei săptămâni a fost stabilit la 5,9508 lei.

Prețul gramului de aur a urcat de la 446,9489 lei la 448,2116 lei, evoluție datorată aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.013,40 și 3.032,40 dolari/uncie.

Bitcoin își consolida câștigurile și urca la 87.083 88.925 dolari iar ethereum la 2.044 – 2.078 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Asfalt, trotuare și iluminat public modern pe o stradă pietruită din Cluj-Napoca. Investiție de 8,6 milioane de lei

Publicat

Strada Hameiului din carteirul Mănăștur va fi modernizată printr-o investiție a administrației locale de 8,6 milioane de lei. Proiectul de hotărâre ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de joi, 27 martie.

Strada Hameiului din cartierul Mănăștur urmează să fie modernizată complet. Proiectul, în valoare de 8,6 milioane de lei (inclusiv TVA), prevede asfaltarea carosabilului, construirea de trotuare, amenajarea de spații verzi și instalarea unui sistem modern de iluminat public cu LED. Finanțarea va fi asigurată din bugetul local.

Ce presupune proiectul?

Lucrările de modernizare vor transforma strada neasfaltată într-o arteră modernă, facilitând fluidizarea traficului și sporind siguranța pietonilor. Intervențiile vizează:

  • Asfaltarea unei suprafețe de 2.370 mp de carosabil
  • Construirea a 862 mp de trotuare
  • Amenajarea a 511 mp de spații verzi
  • Lucrări de consolidare pe o distanță de 160 de metri

Modernizarea va dura 8 luni, dintre care 4 luni pentru proiectare și 4 luni pentru execuție.

Locuitorii străzii Hameiului au reclamat în repetate rânduri starea precară a străzii, inclusiv lipsa asfaltului și a iluminatului public. Aceștia au făcut sesizări pe platforma MyCluj și au solicitat intervenția autorităților prin interpelări în ședințele Consiliului Local Cluj-Napoca.

23 străzi vor fi modernizate în 2025

Aceasta este una dintre cele 23 de străzi incluse în planul de modernizare al municipiului Cluj-Napoca pentru 2025, finanțat cu 20 de milioane de euro.

Pe lista străzilor care vor intra în reabilitare se numără:

  • Strada Rubinului
  • Strada Piezișă
  • Strada Liviu Munteanu
  • Viile Dâmbul Rotund
  • Strada Haller Károly
  • Strada Arțarului
  • Strada Hameiului
  • Strada Alexandru Davila
  • Strada Alexandru Donici
  • Strada Septimiu Severus
  • Strada Ciucea
  • Strada Lipova
  • Strada Silvaniei
  • Strada Radu Tudoran
  • Strada G. V. Bibescu
  • Strada Pomet
  • Strada Bărc I
  • Zona Piața 14 Iulie, cu străzile Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, George Enescu
  • Strada Uliului și strada Vânătorului – cu consolidări

Prin aceste investiții, administrația locală își propune să îmbunătățească infrastructura orașului, oferind condiții mai bune pentru locuitorii din cartiere.

Citește mai departe

EVENIMENT

CNAIR: Rețeaua intră, joi, în MENTENANȚĂ. Emiterea ROVINIETELOR, îngreunată

Publicat

control rovinieta

CNAIR informează utilizatorii rețelei rutiere din administrare că joi, 27.03.2025, în intervalul orar 00:00 – 04:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR. 

Din acest motiv, au precizat reprezentanții instituției, emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată/întreruptă pentru perioade scurte de timp.

CNAIR: Rețeaua intră, joi, în MENTENANȚĂ. Emiterea ROVINIETELOR, îngreunată

”Reamintim utilizatorilor rețelei rutiere din administrare faptul că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea” a precizat CNAIR.

Citește mai departe

EDUCATIE

BAC-ul olimpicilor. Ministerul Educației a publicat calendarul sesiunii speciale a examenului

Publicat

De

BAC-ul olimpicilor

Calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaurea a fost publicat în monitorul Oficial.

Începând din acest an este prevăzută și o nouă etapă, respectiv cea de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise.

BAC-ul olimpicilor. Cine participă la sesiunea specială

La sesiunea specială a examenului național de bacalaureat 2025 se pot înscrie absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de bacalaureat – 2025, sesiunea iunie.

De asemenea, la această sesiune se pot înscrie și absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii.

Noutatea anului 2025

Începănd din acest an, atât la examenul național de bacalaureat, aici fiind inclusă și sesiunea specială, cât și la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a este prevăzută etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise. Contestațiile se pot depune după vizualizarea lucrărilor, însă nu sunt condiționate de această etapă.

În aceeași măsură, anunță Ministerul Educației, vizualizarea lucrării nu implică obligativitatea de a depune contestație.

BAC-ul olimpicilor. Calendarul sesiunii speciale

Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face între 19 și 21 mai 2025.

Calendarul, așa cum a fost publicat în Monitorul Oficial:

  • 22 mai 2025 Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
  • 23 mai 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
  • 26 mai 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
  • 27 mai 2025 Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
  • 30 mai 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 2 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 3 iunie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 4 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 30 mai 2025 Afișarea rezultatelor până la ora 12:00, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14:00-18:00)
  • 31 mai 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (până la ora 12:00)
  • 2-4 iunie 2025 Soluționarea contestațiilor
  • 6 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate