EDUCATIE
Inventatorul aparatului folosit de IȘJ Cluj pentru a determina aptitudinile elevilor, PREOT și fost viceprimar

Aparatul folosit de IȘJ Cluj pentru a determina aptitudinile elevilor prin scanarea palmelor este o invenție românească și îi aparține lui Dumitru Grigore, preot misionar la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și fost viceprimar în Năvodari.
Dumitru Grigore este consilier pentru tehnologii avansate al societății pe acțiuni Tracia Unita, care promovează ”Școala Zalmoxiană”.
Inventatorul aparatului folosit de IȘJ Cluj pentru a determina aptitudinile elevilor, PREOT și fost viceprimar
„Tracia Unita SA este o societate pe acțiuni înființată în 1998 din nevoia stringentă de implicare în implementarea celor mai inovatoare tehnologii, soluții si proiecte pentru companiile de stat si private atât din țară cât și din străinătate”, scrie pe site-ul societății.
Proiectul pilot a fost anunțat marți, 23 ianuarie și urma să înceapă în luna februarie, prin testarea a peste 100 de elevi.
„Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public faptul că această inițiativă nu va fi promovată la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, până la momentul clarificării tuturor aspectelor care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate.
Asigurăm părinții și opinia publică asupra faptului că școala clujeană rămâne un spațiu protejat, care valorifică metode și instrumente a căror eficacitate și utilitate nu periclitează sănătatea fizică și mintală a elevilor”, a anunțat joi IȘJ Cluj.
CV-ul lui Dumitru Grigore
Educație și formare:
• Diplomă de doctor inginer la Academia Tehnică Militară (Mecatronică și Sisteme Integrate);
• Licență în Psihologie, Universitatea „Titu Maiorescu”, București, Facultatea de Psihologie;
• Licență în Teologie, Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie „Sf. Muceniță Filofteia” – hirotonit preot în Eparhia Argeșului și Muscelului;
• Inginer Fizician, Universitatea din București, Facultatea de Fizică – Fizică Tehnologică.
Experiență profesională și competențe:
• CEO la Manager System Operation SRL, București;
• Chief Research Officer la Psychometric Systems SA, Cluj-Napoca;
• Project Manager la Manager System Operation SRL, București;
• General Manager la Geoseismo SRL;
• Inginer de sistem, Petromidia SA, Platforma Petrochimică Midia–Năvodari;
• Viceprimar, orașul Năvodari, jud. Constanța;
• Inginer stagiar, Combinatul Petrochimic Midia, Platforma Petrochimică Midia–Năvodari;
• Autor a 5 cărți de specialitate, 2 volume de eseuri, un volum de versuri; autor unic sau coautor la 25 articole publicate în reviste de specialitate cu circulaţie internaţională și în baze de date indexate;
• Brevete de invenție: „Echipament electronic și metodă pentru evaluarea psihologică rapidă”, OSIM; „Online-accessed Psychometric System”, EPO;
• Membru al Comisiei de Cibernetică a Academiei Române;
• Cercetător asociat la ”Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Cunoasterii Umane”
• Cercetător asociat la Institutul de Studii, Cercetare, Dezvoltare și Inovare, Universitatea „Titu Maiorescu” București;
• Preot misionar la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului;
• Premii și distincții: Marele Premiu Patriot Fest – Ediția 2017, Medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții, Geneva, 2019.
Sursa CV: Tracia Unita
Foto: educatieprivata.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Electric Castle plantează 10.000 de puieți la Bonțida. Împădurire cu ajutorul fanilor festivalului

Electric Castle împreună cu Banca Transilvania organizează pe 12 aprilie o acțiune de plantare de puieți. Ținta pe care și-au propus-o organizatorii este de 10.000 de copaci, până acum fiind sădiți 6.000 la Bonțida.
„Am plantat deja 6.000 de puieți și urmează încă o acțiune de împădurire, alături de prietenii de la Banca Transilvania, pentru a fi și mai aproape de țelul nostru de 10.000 de copaci plantați în EC Village.
Pe 12 aprilie ÎMPĂDURIM EC Village – Electric Castle și-a propus să planteze, cu ajutorul fanilor, 10.000 de puieți
Vrei să dai o mână de ajutor? Hai să punem împreună rădăcinile unui camping mai verde”, anunță organizatorii.
EVENIMENT
Primăvară capricioasă la Cluj. Temperaturi oscilante și ploi în următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru intervalul 31 martie – 13 aprilie 2025.
La Cluj temperaturile vor avea variații semnificative, urmând ca acestea să scadă chair la – 2 grade Celsius în timpul nopții.
Primăvară capricioasă la Cluj
Potrivit meteorologilor, valorile termice se vor situa peste ceea ce ar fi caracteristic acestei perioade, până în data de 4 aprilie, cu medii ale maximelor de 14 -16 grade și ale minimelor de 2 – 4 grade. După acest interval, temperaturile vor scădea semnificativ, la 8 grade în timpul zilei și -2 grade în timpul nopții.
Aprilie vine tot cu ploi
Conform ANM, în a doua sâptămână de prognoză vremea se va ameliora sub aspect termic, astfel că maximele vor ajunge la din nou la 16 grade, iar minimele la 2 grade, valori estimate prin mediere regională. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în aproape toate zilele, iar local și temporar vor fi și cantități de apă mai însemnate

Dacă stai la bloc și vrei să-ți deschizi o afacere, trebuie să ții cont de anumite reguli, dar mai ales de vecini, atunci când spune legea.
Pentru a putea transforma un apartament în spațiu comercial, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Înainte de a începe o afacere, propietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social, scrie Fanatik.
Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI usturătoare
Mai mult decât atât, este necesar acordul scris al vecinilor direct afectați, atât în plan orizontal, cât și vertical, pentru a schimba destinația unui apartament, potrivit Legii nr. 196/2018, care reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari.
Articolul 40, alineatul (1) din această lege arată că „schimbarea destinației locuințelor se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați”.
Totuși, potrivit noilor prevederi, dacă la sediul social nu se desfășoară activități comerciale, avizul vecinilor nu mai este necesar. Râmâne doar ca administratorul firmei să completeze o declarație pe propria răspundere în acest sens.
Amenzi, dacă vecinii sunt deranjați
Gălăgia de la blocuri reprezintă, adesea, o problemă pentru locatari. În multe cazuri, oamenii se plâng de zgomot, iar amenzile nu sunt tocmai mici. Polițiștii intervin în cazul în care sunt chemați.
Legea 61/1991 prevede sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice. Teoretic, orele de liniște sunt 22.00-8.00 și 13.00-14.00.
În cazul în care nu se respectă această regulă, iar oamenii legii sunt sesizați, sancțiunea constă într-o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Totuși, există o amendă și în cazul în care vecinii sunt deranjați și în afara acestor ore de liniște.
Este considerată tot contravenție, iar în acest caz, sancțiunea este ceva mai blândă. Amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Așadar, românii care locuiesc la bloc trebuie să țină cont în permanență de anumite reguli.
EVENIMENT
ETA. Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE. Cât costă

Românii care călătoresc în UK, ca de altfel toți cetățenii Uniunii Europene, vor fi obligați, începând de miercuri, 2 aprilie 2025, să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA).
Această autorizație, fără de care românii nu mai pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), se eliberează online contra-cost.
Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE
ETA este necesară pentru călătoriile în UK anunță Ministerul de Externe român care, au arătat că deja au fost semnalate cazuri în care autoritățile din Insula Tortola, care face parte din Insulele Virgine Britanice au refuzat recent intrarea turiștilor români, asta deși aceștia întruneau condițiile de intrare în calitate de turist, iar ETA este necesară doar din data de 2 aprilie.
De aceea este necesar ca românii să dețină Autorizația Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA), care poate fi achiziținată deja.
ETA reprezintă o autorizație prealabilă de călătorie în UK, pentru anumite categorii de persoane care nu sunt supuse obligativității deținerii vizei. Atenție! Deținerea ETA nu garantează intrarea în UK, posesorul ETA trebuind să obțină din partea autorităților britanice, la frontieră, permisiunea de intrarea în UK.
Exepții de la obligativitatea obținerii ETA
Cu anumite excepții, toți cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români care urmează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), începând cu data de 2 aprilie 2025, trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA), arată reprezentanții MAE.
Cetățenii români care se înscriu într-una dintre categoriile de mai jos NU au nevoie de ETA pentru a intra în UK:
- pe lângă cetățenia română, dețin și cetățenia britanică sau irlandeză și călătoresc în baza pașapoartelor emise de aceste state.
- au statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme; ATENȚIE – Este foarte important, dacă v-ați schimbat recent pașaportul, să vă actualizați documentul asociat statutului de rezident în UK. Pentru a fi exceptat de la obținerea ETA trebuie să călătoriți cu pașaportul care este înregistrat în EU Settlement Scheme/contul UKVI. În caz contrar, chiar dacă aveți statut de rezident în UK, veți avea nevoie de ETA.
- dețin o viză pentru UK (de studii, de muncă etc.); ATENȚIE –Transportatorii români care operează pe cale rutieră în UK trebuie să se asigure că șoferii autovehiculelor (care nu au statut de rezident sau viză de muncă) dețin ETA înainte de a intra în UK.
- Cetățenii români care au viză de student, viză de muncă în UK sau alt tip de viză NU au nevoie de ETA.
- diplomații acreditați în UK (posesori de vinietă în pașaport).
Informații furnizate de autoritățile britanice cu privire la ETA, inclusiv link-uri pentru descărcarea aplicației menționate anterior sunt disponibile AICI.
Cum se poate obține ETA?
Cea mai rapidă modalitate de obținere a ETA este prin utilizarea unei aplicații online, care poate fi descărcată din App Store (pentru aparate IPhone) sau Google Play (pentru telefoane care utilizează sistemul Android). Autoritățile române îi sfătuiesc pe cei care călătoresc în UK să folosească aplicația oficială – la secțiunea ”Apply for an ETA”pentru că alte aplicații pot solicita taxe mult mai mari.
Atenție! Aplicați cu cel puțin 3 zile înainte de călătorie
La completarea cererii se introduc informațiile personale, detaliile/copia pașaportului și o fotografie a persoanei care călătoreste. La finalul cererii trebuie plătită taxa aferentă. Odată transmisă, aceasta nu mai poate fi retrasă sau modificată. Confirmarea obținerii ETA se trimite prin e-mail. Procesul poate fi realizat de pe dispozitive cu acces la internet, anunță MAE român.
Solicitanții vor primi o confirmare de primire automată atunci când utilizează aplicația UK ETA, însă pentru primirea autorizației propriu-zise, autoritățile britanice sfătuiesc pasagerii să aplice cu aproximativ 3 zile lucrătoare anterior datei călătoriei, ținând cont că pot exista și cazuri complexe, care necesită o examinare mai detaliată.
ETA. Cât costă și cât timp este valabilă
ETA costă 10 lire pentru toate categoriile de vârstă, deci și pentru minori, iar din data de 9 aprilie 2025, taxa va fi mărită la 16 lire. Aceasta se va achita la momentul aplicării și nu se va restitui în caz de refuz.
Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă, dacă titularul călătorește cu documentul de călătorie în baza căruia a făcut aplicația. În eventualitatea expirării acestuia în intervalul de 2 ani, solicitarea de obținere a ETA va trebui refăcută, în baza noului pașaport eliberat.
ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK
Deținerea ETA se va verifica pentru fiecare persoană în parte de către companiile aeriene care operează zboruri spre destinații din UK. ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK. În funcție de activitatea pe care intenționați să o desfășurați în Regatul Unit, este posibil să aveti nevoie de un tip de viză. Puteți să verificați acest aspect AICI.
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii statelor membre UE, respectiv cetățenii români, trebuie să solicite viză de muncă pentru a putea lucra în UK. Cererile de viză se depun online. Informații detaliate privind regimul de vize, inclusiv cerințele pentru lucrători, AICI.
De la aceeași dată, intrarea/tranzitul cetățenilor români, nerezidenți în UK, este posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar) valabil pe toata perioada șederii pe teritoriul acestui stat. Cu titlu de excepție, până la data de 31 decembrie 2025, pot călători în baza cărții naționale de identitate (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UKVI) persoanele care dețin un drept de ședere în Regat (presettled sau settled), un permis de ședere pentru membri de familie sau un permis pentru lucrătorii frontalier. În cazul în care doriți să studiați în UK, este necesar să obțineți în prealabil o viză de studiu.
Călătoriile în alte teritorii britanice
Nu este necesară viza de intrare în scop turistic pentru cetățenii români care călătoresc în teritoriile britanice de peste mări, cum ar fi Anguilla, Cayman, Insulele Virgine Britanice Faukland Islands, Montserrat, Turks and Caicos, Pitcairn Islands sau Gibraltar. Perioadele de ședere fără viză de turist pot varia. Conform informațiilor disponibile pe pagina web a autorităților Poliției de Frontieră din Gibraltar, intrarea cetățenilor români în Gibraltar este permisă atât în baza pașaportului, cât și în baza cărții de identitate românești, aflate în termen de valabilitate.
Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Insulele Virgine Britanice, însă, recent, au fost semnalate cazuri în care autoritățile locale au refuzat intrarea turiștilor români în Insula Tortola, deși aceștia întruneau condițiile de intrare în calitate de turist. Până la remedierea situației, se recomandă turiștilor români să aibă în vedere acest risc în cazul deciziei de a se deplasa în Insula Tortola/Insulele Virgine Britanice.
Începând cu 1 ianuarie 2025, toate persoanele care doresc să călătorească în Insulele Virgine Britanice vor trebui să completeze online un formular de îmbarcare (Embarkation/Disembarkation ED card). Aplicațiile pot fi făcute cu până la 72 de ore înainte de sosire. Aplicația poate fi realizată AICI, iar mai multe informații se regăsesc AICI .
Foto: pixabay.com