Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU VIDEO/ Vasile Dîncu (PSD): Sper ca în 2024 PSD să arate ca un partid occidental. Oamenii vor vedea un nou PSD după alegerile acestea (PE)

Publicat


Președintele Consiliului Național al PSD, clujeanul Vasile Dîncu, ocupă primul loc pe lista PSD Cluj pentru Senat. Acesta își propune transformarea partidului într-unul occidental, iar ca viitor senator vrea să depună un proiect de lege pentru

Vasile Dîncu a acordat un interviu pentru Cluj24.ro.

PSD a devenit un partid frecventabil în ultima vreme

Rep: Dle Dîncu, ați fost ministru în Guvernul Năstase, vicepremier în Guvernul Cioloș, acum candidați la Parlament. Ce v-a determinat să vă orientați spre Legislativ, să treceţi cumva de cealaltă parte a baricadei?

V.D: În primul rând nevoia de a schimba ceva în PSD care a pierdut jumătate din electorat în trei ani. Am avut două tipuri de cereri, una externă, organizațiile din Transilvania dar și din Sud au început un proces de convingere a mea încă de anul trecut de a reveni în politică, și asta a fost un argument important.

Avem nevoie de intelectuali, de oameni din Transilvania pentru că Transilvania a pierdut foarte mult în ultima vreme și, în al doilea rând, a fost și un proces intern destul de complicat de convingere a mea, pe mine însumi, de a intra înapoi în politică în condițiile în care cred că politica este necesară, mai ales într-o perioadă în care lucrurile s-au mutat online.

Nu există o solidaritate între politicieni

În momentul în care, într-o criză importantă se vede că nu există o minimă solidaritate între politicieni pentru a reuși să faci un program pentru țară, un proiect de țară care este diferit de ceea ce ne gândeam înainte, unul așezat, ci este nevoie de unul de urgență pentru România.

Experiența mea, cred, și modul în care mă proiectez eu în viața politică, mai consensual decât alții, cu un anumit tip ce cunoaștere și expertiză pe care am dobândit-o în ultimii ani, m-a convins și pe mine să reîncep un proiect politic.

Rep: Ați reușit să atrageți intelectualii de care vorbeați? Mai este PSD un partid atractiv și de ce?

V.D: A devenit un partid frecventabil în ultima vreme. Am reușit în prima fază, de urgență, după luna august, după ce Congresul ne-a pus în conducerea partidului, am adus intelectuali din zona medicală, mulți din zona universitară.

Acest proces va continua, pentru noi alegerile acestea au venit foarte repede, cu o conducere nouă, colegială, a partidului cum nu a fost niciodată.

Mergem spre viitor și în patru ani sper să aduce intelectualitate din zona tehnică, care este foarte importantă, să aducem intelectuali din zona universitară, umanistă, și acest lucru funcționează.

Medicii au venit din disperare la PSD

Nu am racolat acum medici pentru imagine ci, pur și simplu, oameni importanți din zona medicală au văzut că nu se face ceea ce trebuie în spațiul guvernamental, al bătăliei cu pandemia, și din disperare au venit la PSD să schimbe ceva, pentru că trebuie schimbat ceva în zona legislativă, de strategie privind politicile publice în domeniul sănătății.

Nu este numai un act individual, Guvernul poate sau nu poate, este vorba despre a schimba logica politică. Și de aceea am reușit să aducem oameni importanți care vor să facă politică în viitor, deși nu au vrut niciodată să facă politică până la coronavirus.

Guvernul Orban a acționat pompieristic

Rep: Vorbiți de Patriciu Achimaș-Cadariu, Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel, medici care se regăsesc pe listele PSD…

V.D: Avem medici și în alte locuri. Cel mai important medic din Zalău este pe listele noastre de Parlament, rectorul UMF Târgu Mureș, Azamfirei, este de asemenea, pe listele noastre, un medic important de la Sibiu care este pe lista noastră și în multe alte locuri avem medici pe liste.

Rep: Cum apreciați gestionarea pandemiei de către Guvernul Orban? Ce s-ar fi putut face mai bine? Daca PSD era la guvernare, ce ați fi făcut?

V.D: Guvernul Orban s-a chinuit să lucreze în stilul guvernelor României dintotdeauna, pompieristic, să rezolve problema pe moment fără să gândească strategic. S-a făcut la început o listă de partid cu o listă de oameni care să intre în Guvern, nu una de specialiști și atunci au putut să facă doar lucruri care țin de moment. Și lipsa asta de strategie este principala problemă a Guvernului.

”Mergeam în China după un milion de tablete”

Ce aș fi făcut eu dacă eram? În primul rând făceam un proiect strategic pentru ce înseamnă cea mai mare circulație, adică școală și economie. Ne gândeam de când a început criza, din februarie – martie, așa cum au făcut toate țările.

Pentru școală, trebuia văzut de ce dotare aveam nevoie. Aveam nevoie de un milion de tablete. Chiar premierul recunoștea că s-a primit o cerere din partea inspectoratelor școlare de 250.000 de tablete, dar inspectoratele nu sunt pregătite pentru asta.

Pentru un milion de tablete, e greu să cumperi prin licitație, m-aș fi dus până în China și aș fi vorbit cu premierul chinez pentru că există relații foarte bune cu România.

Nu aș fi întrebat pe nimeni dacă să merg în China sau dacă sunt bune tabletele, pentru că sunt bune deoarece toți le fac acolo, și aș fi adus tabletele.

În al doilea rând aș fi făcut o testare națională, în primul rând medicii din spitale, profesorii, elevii, părinții care lucrează cu copiii și aveam deja în septembrie rezolvată problema școlii.

Nu aș fi oprit școala

Adaptam curricula la școala hibrid. Nu aș fi oprit școala, cum nu au oprit școlile europene care au un grad de pozitivare mai mare decât noi, cum sunt Franța, Spania sau Belgia. Zonele verzi puteau să facă școală.

Nu aplicam măsuri dure nediferențiate. E simplu, închizi școala, oprim serviciul, oprim economia și apoi plătim compensații. Ne-am împrumutat foarte mult în această perioadă, plătim salarii nemuncite, 75% din salarii, oamenii își pierd locurile de muncă pentru că foarte multe firme fără clienți falimentează. Nu am avut o strategie gândită în niciun domeniu, se putea face foarte simplu.

Klaus Iohannis, un propagandist

Rep: Și totuși, în opinia președintelui Klaus Iohannis, PSD este vinovat și de actuala situație…

V.D: M-a surprins. În primul mandat, președintele Iohannis a fost un președinte constituțional, rezonabil. În al doilea mandat este un propagandist care lucrează în afara Constituției, vorbește despre politică la fiecare ieșire, iese în fiecare zi să ne spună să votăm PNL. Este șocant. Nici măcar marele președinte jucător Traian Băsescu n-a făcut acest lucru.

Sper ca după 6 decembrie să redevină un președinte constituțional pentru că nu poți să dai vina tot timpul pe cei care au fost înainte la guvernare. Mai ales că în ultimii 30 de ani în domeniul Sănătății au fost 17 miniștri de dreapta și 15 de stânga, deci s-au împărțit perioadele de guvernare. Insuccesele sunt ale tuturor.

Dacă ne uităm la creșterea economică, creștere economică a fost numai când a guvernat PSD, dar poate este o întâmplare asta și nu aș vrea să fiu malițios să spun că dreapta nu a reușit niciodată să dezvolte România. În schimb, politizarea asta nu ajută la nimic pentru că în perioada aceasta avem nevoie de solidaritate.

Cred că președintele ar fi trebuit să fie un operator, cum spunem în sociologie, de solidaritate, de coeziune, să sprijine credibilitatea instituțiilor de stat, pentru că dacă oamenii nu vor să se vaccineze, dacă sunt împotriva unor măsuri ale statului în acest moment este pentru că și-au pierdut încrederea în stat. PSD are în momentul de față o treime din România, din electorat, nu poți să excluzi o treime din electorat, să spui că vrei să îi scoți din viața politică.

Este ceva fără precedent în România și cred că președintele, un profesor de liceu, nu își dă seama de asta.

Politizarea, doar a anumitor funcții și în anumite condiții

Rep: Apropo de politizare, ați urmărit reportajul Recorder cu ceea ce s-a întâmplat la Apele din Mureș. Cum va proceda PSD pentru a nu mai politiza instituțiile publice?

V.D: Politizarea s-a făcut întotdeauna și ce s-a făcut acum în Mureș este numai un aspect foarte bine surprins jurnalistic. Așa s-au schimbat în 19 județe șefii de la Ape. Probabil că și PSD a făcut asta în anumite perioade.

În mod normal, am lăsat în 2016-2017 o strategie pentru reforma administrației publice, inclusiv Codul Administrativ care a fost mutilat puțin în Parlament de către diverse forțe politice care s-au înțeles pentru ca să schimbe mai multe lucruri. Eu nu sunt împotriva politizării, trebuie să politizăm în stat, așa cum se întâmplă în multe democrații, doar anumite funcții și cu anumite condiții.

Una dintre condiții este cei care intră, propuși de partide, pentru funcții, să fie pregătiți. În primul rând să aibă un curs serios de 2-3 ani de administrație la INA și, în al doilea rând, să fie calificați în profesie. Și partidele să își pregătească din timp oameni care să fie vizibili pe fiecare domeniu trei – patru oameni. Iar când vine un premier primește trei propuneri și își alege una din trei propuneri, asta conform legii. În anumite țări nordice, în anumite landuri din Germania se întâmplă asta.

Decorarea consilierei ministrului de Interne, penibilă

Rep: Și să coboare până la nivel de servicii deconcentrate?

V.D: Da. Pentru că, într-adevăr, Guvernul, și aici președintele ar putea avea dreptate, în ideea în care <<trebuie să îmi fac politica mea>>.

Bun, trebuie să îmi fac politica liberală, trebuie să aibă în structura statului o parte din administrație, din coloana vertebrală, să fie cea care se schimbă odată cu venirea noii puteri. Dar să fie și o parte care rămâne. Nu schimbi secretarul general al Prefecturii, care este o funcție de administrare publică, și alte funcții.

Este o schemă pe care am făcut-o, am aprobat-o în Guvern, dar strategia de reformă a administrației publice este făcută, cu studii ale Băncii Mondiale. Este un proiect foarte bine structurat, trebuie doar voință politică.

Dacă vrei să îți pui coafezele, șefii de la Morgă sau să decorezi acum așa cum a decorat președintele României consiliera ministrului de Interne într-un gest absolut penibil, și mai vorbești de meritocrație, atunci vom rămâne la acest nivel.

Am convins PSD că acest lucru nu se va mai întâmpla, avem rezoluții ale Consiliului Național, ca și cu penali. Am eliminat de pe liste tot ceea ce era cu probleme de justiție, fără să facem mare strategie, fără mari discuții cu Fără penali în funcții publice. Trebuie doar voință să aplici asta.

Ce spun cei care nu au votat PSD

Rep: Dar cum veți reuși să schimbați percepția legată de PSD – baroni locali, partid anti-justiție, Ordonanța 13?

V.D: E nevoie de timp și de a arăta altceva în schimb, a pune o altă realitate în schimbul celei de dinainte. Nu se va întâmpla peste noapte. Toți cei care au militat pentru Ordonanța nr. 13 în principiu nu se mai află pe nicio listă la noi.

Sigur că mai există unele sinecuri care rezistă de demult dar eu mi-am luat ca termen pentru strategia mea patru ani. Sper ca în 2024 PSD să arate ca un partid occidental și cred că va arăta, pentru că oamenii se prind foarte repede. Foarte mulți cred că oamenii nu sunt informați, că pot fi păcăliți. Nu e adevărat, încep să înțeleagă în momentul în care ești sincer.

Le-am spus colegilor mei și s-au uitat sceptici la mine după care au văzut că funcționează. Vrem schimbare la partid, hai să îi întrebăm pe cei care nu ne votează.

Am făcut o grămadă de studii toată vara pe non votanții PSD, să ne spună de ce nu ne votează și am înțeles foarte bine. Oamenii vor vedea un nou PSD după alegerile acestea, indiferent dacă vom fi la putere sau în opoziție.

PSD va obține un scor bun la alegeri

Rep: Aveți doua strategii pregătite? Una pentru câștigarea alegerilor și una pentru pierderea lor.

V.D: Sigur, oamenii nu vor să facă asta dar suntem obligați. Orice lider serios la un partid, înainte de alegeri are un plic alb și unul negru, cu un discurs de câștig și unul de pierdere.

Noi vom fi câștigători oricum, și dacă luăm primul loc în alegeri și dacă nu luăm pentru că vom avea un scor bun, asta știm sigur, pentru că am reușit să ieșim din groapa istorică în care ne-a lăsat fosta conducere a PSD și că vom avea șanse în viitor.

Acum președintele se încăpățânează să ne spună cine va guverna, înainte de alegeri, ca să influențeze electoratul, că PNL va face Guvernul chiar dacă nu câștigă primul loc. Aceasta cred că este o strategie păguboasă. Noi suntem pregătiți și de opoziție și de putere.

Programul nostru guvernamental, pentru campanie, are două dimensiuni, una pe termen scurt – ce vom face dacă vom lua Guvernul de la 1 ianuarie sau din 21 decembrie, și unul pe termen lung, ce facem cu România, un proiect de dezvoltare a României care nu a mai fost, și în care vom chema toate partidele să facă parte.

Strategie pe termen lung

Dacă ajungem la putere le aplicăm pe amândouă, pentru că va trebui să facem una pe termen scurt – ieșirea din pandemie, testare, redeschiderea școlilor, măsuri economice,  care sunt urgente, și vom încerca în același timp cu acel proiect mai mare de dezvoltare a României pentru următorii 10-15 ani.

Dacă rămânem în opoziție, ne putem concentra pe cel pe termen lung iar pe programul de guvernare vom monitoriza puterea într-un mod foarte precis.

Consiliul Național va lucra cu un fel de guvern din umbră, dar care nu va avea personaje din umbră care să-i concureze pe miniștri, ci va avea echipe.

Pentru fiecare minister vom avea o echipă de minimum 20 de oameni care vor monitoriza continuu și vor propune soluții. Și îi vom sprijini pe cei de la Guvern, pentru că îi vom critica în fiecare zi pentru ceea ce nu fac bine.

Marii contribuabili, readuși acolo unde produc

Rep: Ca viitor senator de Cluj, aveți pregătite niște proiecte legislative pe care să le promovați? Care ar fi primul pe care îl veți depune?

V.D: Primul pe care l-am gândit, deși probabil nu este cel mai important, dar este primul la care m-am gândit de mult este readucerea marilor contribuabili acolo unde produc. În 2005, Guvernul Tăriceanu ne-a luat atunci în jur de 46-50 de mari investitori din România și i-a mutat la Circa Financiară numărul 1 din București.

A rămas de atunci, s-au făcut direcții pentru mari contribuabili, tot felul de șmecherii. Ce se întâmplă cu acești mari contribuabili? Aceștia nu contribuie la bugetele unde oamenii produc banii, ci contribuie la București.

Apoi, gestionați global, acești mari investitori produc în România doar 43% din PIB. În alte țări marii contribuabili produc 75%. Acest lucru înseamnă că ei nu sunt angrenați în ideea de a plăti, de a sprijini comunitatea din care fac parte, pentru că e o comunitate din București.

Dacă ar fi la Cluj eu sunt sigur că oamenii aceștia ar contribui mult mai mult, pentru că marii investitori, vedem au oameni în comunitate, au nevoie de o imagine bună în comunitate, poți să îi prinzi la marile proiecte, vedem la Cluj, participă la proiecte importante de responsabilitate socială. La București nu au ce să facă și pierdem foarte mulți bani din bugetul României prin asta.

Proiecte legate de reforma administrației

Acesta ar fi primul și sigur că am foarte multe proiecte legate de reforma administrației, descentralizare. O grămadă de proiecte care au rămas în 2016 după care s-au oprit brusc.

Legat de amenajarea teritoriului avem o strategie care a rămas intactă după 2016, am aprobat-o, am trecut-o prin Guvern și este o strategie care sprijină posibilitatea de a-și planifica fiecare primar într-o comună, de exemplu are un  instrument, observatorul regional, în care își poate proiecta el dezvoltarea comunității.

Are acolo: ce se întâmplă în demografie, câți copii va avea peste 10 ani. Trebuie introduse doar datele de infrastructură.

Știe câți kilometri de canalizare are. Tot ceea ce trebuie își poate proiecta singur să își facă un plan de urbanism tot singur fără să plătească foarte mulți bani și se poate orienta tot timpul. Publicul poate vedea ce s-a făcut în guvernare

A fost suspendat încă de pe vremea unui guvern PSD și vreau să revin la câteva din proiectele importante. De asemenea, am început un Cod al urbanismului, am făcut în acea perioadă, luptându-mă cu toată lumea, Ordonanța 100 care sprijinea o dezvoltare urbană corectă și fără șmecheriile urbaniștilor de la primărie sau județ

O strategie pentru înlocuire. De asemenea, vreau să facem pentru România o legislație absolut europeană, modernă, legată de locuire și dreptul de locuire a oamenilor și foarte multe alte proiecte pe care le-am gândit de-a lungul timpului și sunt pregătite.

Priceput la fotbal și la politică

Rep: O vorbă din popor spune că tot românul se pricepe la fotbal și la politică. Dvs nu faceți excepție, vă pricepeți la politică dar și la fotbal. Sunteți un apropiat al președintelui FRF Răzvan Burleanu iar gurile rele vă dau drept patronul din umbră al echipei CFR Cluj. Spuneți-ne cât de greu s-a negociat cu antrenorul Edy Iordănescu?

V.D: Nu am nicio legătură cu fotbalul, iar faptul că sunt un susținător al echipei României, al echipelor din Cluj, U, CFR am o egală distanță față de ele. În ultima vreme am sprijinit emoțional și strategic CFR-ul care făcea performanță și ducea Clujul peste tot în Europa și în lume.

Am constatat, umblând prin Europa, că despre România foarte mulți oameni spun CFR Cluj. Când te duci în Germania sau în alte țări, ei nu știu foarte multe despre România și m-am bucurat. Nu am nicio legătură nici cu deciziile strategice ale CFR-ului, nici cele a Federației Române de Fotbal, doar că sunt un pasionat. Pe Răzvan Burleanu l-am cunoscut în condiția de doctorand și mai apoi de doctor în științe politice.

Cred că era consilier la Cotroceni și l-am cunoscut ca un băiat foarte deștept, un tip care studia management sportiv. Nu l-am ajutat eu cu nimic și nici nu am făcut afaceri cu el.

Burleanu, membru în comitetul FIFA

Ei sunt o echipă care vor să pună mâna pe Federație și pe banii din fotbal, dar nu au nicio șansă, probabil. Răzvan Burleanu va fi confirmat peste câteva zile ca membru în comitetul FIFA. Este pentru prima dată când România și Europa de Est are un membru în comitetul FIFA mondial.

Deci a avut succes și eu mă bucur pentru succesele lui, pentru faptul că echipa noastră de U21 după un proiect pe care și eu i-am încurajat să îl facă, obligativitatea echipelor de Liga 1 să țină în teren 2 jucători U21.

La început toată lumea s-a opus, acum toți recunosc că echipele au în U21 jucători foarte buni, iar echipa noastră de U21 vedem că s-a calificat la competiții mondiale și europene și asta este o dovadă că funcționează.

Sigur că nomenclatura din fotbal, baronii fotbalului nu sunt foarte încântați, dar după cum vedem, cam intră în pușcărie majoritatea și nu din cauza lui Răzvan și nici din cauza mea.

”I-aș încuraja pe oameni să voteze oameni, nu partide”

Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor din județul Cluj?

V.D: Eu cred că am făcut foarte multe sondaje în ultima perioadă și am adunat proiectele a peste 50.000 de oameni care ne-au răspuns din județul Cluj și încă lucrăm cu privire la proiectele lor legate de comunitate, de Transilvania și legate de România.

O să mă țin de proiectele respective, o să le public, voi face și un document barosan legat de asta și o să îl prezint și președintelui Consiliului Județean și primarului Emil Boc, pentru a vedea o imagine de ansamblu. Nu s-a făcut niciodată un astfel de sondaj, imens. Am întrebat până acum peste 400.000 de oameni.

Nu toți au avut păreri, dar sunt vreo 50.000 care au avut despre ce trebuie să facem. Chiar și pe mine m-au surprins unele dintre ele, pentru că oamenii sunt în general mulțumiți de ce se întâmplă în județul Cluj, în orașul Cluj-Napoca, dar când te uiți mai atent îți dai seama că fiecare are nemulțumiri care sunt unele fundamentale.

I-aș încuraja pe oameni să voteze oameni, nu partide. Există o ușoară atitudine anti-PSD în Cluj, eu m-am înhămat la o chestiune riscantă, dar este importantă diferența. Bun, am votat Funar tot timpul, acuma votăm PD, PNL. Trebuie să votăm oameni.

”Avem toate atuurile să fim votați”

Un sondaj făcut în România, în Transilvania mai ales, pe 5.000 de oameni, spunea că important este omul, nu programul și nici partidul.

Eu le ofer posibilitatea ca pe lista PSD să avem intelectuali, să avem un medic de la Institutul Oncologie, cel mai important din Europa Centrală și de Est. Le ofer tineri pe lista noastră, îi lăsăm să aleagă.

Dacă vor alege PSD cred că vom începe să lucrăm împreună cu administrația locală la un proiect mult mai interesant decât proiectul care există acum.

Pentru că dacă i-am întrebat pe oameni „Cine sunt cei care îi reprezintă la București în Camera Deputaților și în Senat?”, doar 5% au știut să spună numele unui deputat din județ.

Astfel, eu cred că avem toate atuurile să fim votați de o parte importantă din electoratul clujean.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

Publicat

De

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luarte de mită în formă continuată. Suma cerută pe când era manager al Spitalului de Urgență din Baia Mare se ridică la 130.000 de euro.

Sentința a fost dată vineri de magistrații de la Tribunalul Cluj. Sorina Pintea nu a recunoscut faptele.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

„Inculpata P.S., este condamnată la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată – 2 acte materiale”, se arată în soluția instanței.

De asemenea, prin această sentință i interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public.

Din pedeapsa va fi desusă măsura reţinerii şi cea a arestării preventive de la data de 29 februarie 2020 la data de 6 matrie 2020.

Magistrații au menţinut și sechestrul asiguratoriu asupra a două terenuri care aparțin inculpatei.

Mită de 130.000 de euro

Sorina Pintea a fost trimisă în judecată în anul 2020, fiind acuzată de corupție.

Când a comis infracțiunea de luate de mită, fostul ministru al Sănătății era manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

„În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit”, au arătat atunci părocutorii DNA.

Suma, au arătat procurorii anticorupție, reprezenta un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică care avea ca obiect <<proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare>>, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Pintea a luat mita în spital

„Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, potrivit referatului procurorilor.

Foto: Facebook/Sorina Pintea

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO.Cum se pictează ouă de ciocolată de Paște. Atelier pentru copii și adulți organizat de o ciocolaterie din Cluj-Napoca

Publicat

ouă ciocolata

O ciocolaterie din Cluj-Napoca a organizat un atelier de pictat ouă de ciocolată, ajutând mai mulți copii și adulți să intre în atmosfera sărbătorilor de Paște prin intermediul unei activități creative. Participanții au avut de pictat matrițe cu ouă de diferite dimensiuni care au fost transformate, apoi, în adevărate decorațiuni.

Realizarea ouălor de ciocolată

„Noi folosim acest meșteșug numit ciocolată artizanală prin pictarea matrițelor cu unt de cacao pe care-l colorăm cu diferiți coloranți.

Untul de cacao este 100% unt de cacao și atunci folosim imaginația și creativitatea pentru a picta.

După pictat, matrițele trebuie să stea puțin la frigider (maxim 18 °C-20 °C) pentru ca untul de cacao colorat să se cristalizeze.

Colorant și unt de cacao

ouă ciocolată

Pe urmă, se va da cu un strat de unt de cacao cu colorant alb pentru ca să iasă mai bine în evidență toate decorațiunile. Se lasă din nou la frigider 5 minute și pe urmă o să turnăm ciocolată.

După turnăm ciocolată albă belgiană cu cacao 100% pentru că e mai dulce.

Va sta din nou la frigider până se cristalizează untul de cacao din ciocolată, iar apoi el se desprinde și vor fi două jumătăți de ouă pe care le vom lipi între ele”, explică rețeta Lucia Pantea, organizatoarea atelierului.

Mulți dintre participanți au pictat matrițele cu gândul la persoanele dragi. Printre aceștia se regăsește și Iulia, care a avut gândul atât la familie, cât și la prieteni în tot timpul decorării ouălor.

„Vreau să duc oul mare și cele mici familiei și prietenilor. Am făcut pentru fiecare în parte ceva special, nu mi-a ieșit în totalitate pentru că e mai greu decât pare să pictezi pe matrițele acelea de plastic, dar intenția contează pentru că sunt făcute cu drag și pentru ei”, a spus Iulia.

Afacere de familie

„Maximilian Chocolat a fost înființată în anul 2019 la final, a fost o dorință personală de-a mea de a crea ceva autentic și în care să mă pot exprima, fiind chiar o afacere de familie.

Încă de la început de când am pornit ciocolateria ceea ce ne doream era să oferim experiențe autentice cu ciocolată.

De la început am vrut să facem degustări și workshop-uri, astfel încât să putem explica oamenilor cât mai mult despre modul de producție, importanța ingredientelor și să aibă contact cu acest ingredient fantastic”, a afirmat Laura Huși, reprezentanta ciocolateriei.

Ateliere creative pentru copii

Totodată, aici se organizează și ateliere creative pentru copii în care aceștia își pot da frâu liber imaginației.

„Organizăm workshop-uri atât pentru adulți cât și pentru copii. Ideea lor este de a ne deschide, de a ne exprima creativitatea și de a avea un produs care e atât foarte gustos cât și afectuos la final.

Partea de de adulți este mai interesantă, mai complexă, iar pentru copii alegem niște activități pe care le pot desfășura independent”, mai declară Laura Huși.

Produse artizanale

În cadrul ciocolateriei din Cluj-Napoca, se găsesc diverse produse artizanale create din ciocolată belgiană 100%, cum ar fi: praline pictate manual, trufe artizanale, tablete, ciocolată caldă, produse fără zahăr și pachete cadou care include cărți, ceaiuri, vin, cafea, cutii, mesaje personalizate.

Andreea-Francesca Nagy

Andreea Ungur

ouă ciocolată

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur. Emil Boc: Zona a fost transformată în spațiu pentru relaxare și mișcare

Publicat

Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur

Un parc a luat locul unei centrale termice în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Zona este acum un loc unde mănășturenii, mici și mari, se bucură de relaxare și mișcare.

Proiectul realizat în cartierul Mănăștur de Primăria Cluj-Napoca a inclus demolarea centralei termice, care se afla între blocuri.

Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur. Emil Boc: Zona a fost transformată în spațiu pentru relaxare și mișcare

„Clujul cartierelor: zona unei foste centrale termice de cartier din Mănăștur, transformată în spațiu verde, pentru relaxare și mișcare”, a transmis primarul Emil Boc pe pagina de Facebook, unde a postat și un clip video.

Pentru a realiza spațiul verde, Primăria Cluj-Napoca a demolat centrala termică, care se afla între blocuri, în zona strada Primăverii nr.4 – strada G. Alexandrescu nr. 2.

Parc de aproape 1.000 de metri pătrați

Pe lângă aparate de joacă pentru copii, aparate de fitness și alte dotări, au fost plantați acolo și 25 de noi arbori cu balot și a fost instalat un sistem de irigație.

Emil Boc a precizat că a fost instaalat covor cauciucat, astfel încât spațiul de 950 de metri pătrați să fie cât mai bine utilizat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal

Publicat

De

2.500 de transplanturi renale realizate la ICUTR Cluj

Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca marchează o bornă extraordinară și, în același timp, foarte importantă. 2.500 de transplanturi renale au fost realizate cu succes de medicii clujeni.

Asta înseamnă tot atâtea vieți salvate de echipele ICUTR în 30 de ani, de când se fac operații de transplant de rinichi la Cluj-Napoca.

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal

E o zi de sărbătoare, cu multă bucurie, dar și emoție la ICUTR Cluj. Vineri, echipa institutului marchează un moment deosebit și anume realizarea cu succes a 2.500 de transplanturi renale.

„Este o bornă extraordinară ce marchează peste 30 de ani de devotament, inovație și îngrijire profundă.

În aceste decenii de activitate, Institutul nostru a devenit un etalon al excelenței medicale și umane. Fiecare dintre cele 2.500 de intervenții reprezintă o poveste de luptă, de curaj și de speranță.

Fiecare transplant înseamnă o nouă șansă la viață, o șansă pe care noi, ca echipă, ne-am asumat-o cu responsabilitate și dăruire”, a declarat conf. dr. Florin Elec, coordonatorul echipei de transplant ICUTR.

2.500 de vieți salvate

Acesta și-a exprimat și profunda recunoștință pentru familiile donatorilor care au făcut acest lucru posibil și a mulțumit și pacienților pentru că au avut încredere în echipa medicală de la Cluj.

O echipă care a reușit să finalizeze cu succes aceste transplanturi renale.

„2.500 de vieți salvate sunt rezultatul muncii noastre comune și al colaborării strânse dintre toți cei implicați”, a spus conf. dr. Florin Elec, care a mulțumit și echipei medicale.

Coordonatorul echipei de transplant a ICUTR spune că există și promisiunea unui viitor mai bun, făcând referire la construirea unui nou centru de transplant, multiorgan, la Cluj-Napoca.

„Astăzi sărbătorim nu doar realizările noastre, ci și speranța și promisiunea unui viitor în care fiecare persoană care are nevoie de un transplant renal să primească îngrijirea de cea mai înaltă calitate, să primească o șansă la o viață mai bună”, a mai spus conf. dr. Florin Elec.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax