Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU VIDEO/ Vasile Dîncu (PSD): Sper ca în 2024 PSD să arate ca un partid occidental. Oamenii vor vedea un nou PSD după alegerile acestea (PE)

Publicat


Președintele Consiliului Național al PSD, clujeanul Vasile Dîncu, ocupă primul loc pe lista PSD Cluj pentru Senat. Acesta își propune transformarea partidului într-unul occidental, iar ca viitor senator vrea să depună un proiect de lege pentru

Vasile Dîncu a acordat un interviu pentru Cluj24.ro.

PSD a devenit un partid frecventabil în ultima vreme

Rep: Dle Dîncu, ați fost ministru în Guvernul Năstase, vicepremier în Guvernul Cioloș, acum candidați la Parlament. Ce v-a determinat să vă orientați spre Legislativ, să treceţi cumva de cealaltă parte a baricadei?

V.D: În primul rând nevoia de a schimba ceva în PSD care a pierdut jumătate din electorat în trei ani. Am avut două tipuri de cereri, una externă, organizațiile din Transilvania dar și din Sud au început un proces de convingere a mea încă de anul trecut de a reveni în politică, și asta a fost un argument important.

Avem nevoie de intelectuali, de oameni din Transilvania pentru că Transilvania a pierdut foarte mult în ultima vreme și, în al doilea rând, a fost și un proces intern destul de complicat de convingere a mea, pe mine însumi, de a intra înapoi în politică în condițiile în care cred că politica este necesară, mai ales într-o perioadă în care lucrurile s-au mutat online.

Nu există o solidaritate între politicieni

În momentul în care, într-o criză importantă se vede că nu există o minimă solidaritate între politicieni pentru a reuși să faci un program pentru țară, un proiect de țară care este diferit de ceea ce ne gândeam înainte, unul așezat, ci este nevoie de unul de urgență pentru România.

Experiența mea, cred, și modul în care mă proiectez eu în viața politică, mai consensual decât alții, cu un anumit tip ce cunoaștere și expertiză pe care am dobândit-o în ultimii ani, m-a convins și pe mine să reîncep un proiect politic.

Rep: Ați reușit să atrageți intelectualii de care vorbeați? Mai este PSD un partid atractiv și de ce?

V.D: A devenit un partid frecventabil în ultima vreme. Am reușit în prima fază, de urgență, după luna august, după ce Congresul ne-a pus în conducerea partidului, am adus intelectuali din zona medicală, mulți din zona universitară.

Acest proces va continua, pentru noi alegerile acestea au venit foarte repede, cu o conducere nouă, colegială, a partidului cum nu a fost niciodată.

Mergem spre viitor și în patru ani sper să aduce intelectualitate din zona tehnică, care este foarte importantă, să aducem intelectuali din zona universitară, umanistă, și acest lucru funcționează.

Medicii au venit din disperare la PSD

Nu am racolat acum medici pentru imagine ci, pur și simplu, oameni importanți din zona medicală au văzut că nu se face ceea ce trebuie în spațiul guvernamental, al bătăliei cu pandemia, și din disperare au venit la PSD să schimbe ceva, pentru că trebuie schimbat ceva în zona legislativă, de strategie privind politicile publice în domeniul sănătății.

Nu este numai un act individual, Guvernul poate sau nu poate, este vorba despre a schimba logica politică. Și de aceea am reușit să aducem oameni importanți care vor să facă politică în viitor, deși nu au vrut niciodată să facă politică până la coronavirus.

Guvernul Orban a acționat pompieristic

Rep: Vorbiți de Patriciu Achimaș-Cadariu, Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel, medici care se regăsesc pe listele PSD…

V.D: Avem medici și în alte locuri. Cel mai important medic din Zalău este pe listele noastre de Parlament, rectorul UMF Târgu Mureș, Azamfirei, este de asemenea, pe listele noastre, un medic important de la Sibiu care este pe lista noastră și în multe alte locuri avem medici pe liste.

Rep: Cum apreciați gestionarea pandemiei de către Guvernul Orban? Ce s-ar fi putut face mai bine? Daca PSD era la guvernare, ce ați fi făcut?

V.D: Guvernul Orban s-a chinuit să lucreze în stilul guvernelor României dintotdeauna, pompieristic, să rezolve problema pe moment fără să gândească strategic. S-a făcut la început o listă de partid cu o listă de oameni care să intre în Guvern, nu una de specialiști și atunci au putut să facă doar lucruri care țin de moment. Și lipsa asta de strategie este principala problemă a Guvernului.

”Mergeam în China după un milion de tablete”

Ce aș fi făcut eu dacă eram? În primul rând făceam un proiect strategic pentru ce înseamnă cea mai mare circulație, adică școală și economie. Ne gândeam de când a început criza, din februarie – martie, așa cum au făcut toate țările.

Pentru școală, trebuia văzut de ce dotare aveam nevoie. Aveam nevoie de un milion de tablete. Chiar premierul recunoștea că s-a primit o cerere din partea inspectoratelor școlare de 250.000 de tablete, dar inspectoratele nu sunt pregătite pentru asta.

Pentru un milion de tablete, e greu să cumperi prin licitație, m-aș fi dus până în China și aș fi vorbit cu premierul chinez pentru că există relații foarte bune cu România.

Nu aș fi întrebat pe nimeni dacă să merg în China sau dacă sunt bune tabletele, pentru că sunt bune deoarece toți le fac acolo, și aș fi adus tabletele.

În al doilea rând aș fi făcut o testare națională, în primul rând medicii din spitale, profesorii, elevii, părinții care lucrează cu copiii și aveam deja în septembrie rezolvată problema școlii.

Nu aș fi oprit școala

Adaptam curricula la școala hibrid. Nu aș fi oprit școala, cum nu au oprit școlile europene care au un grad de pozitivare mai mare decât noi, cum sunt Franța, Spania sau Belgia. Zonele verzi puteau să facă școală.

Nu aplicam măsuri dure nediferențiate. E simplu, închizi școala, oprim serviciul, oprim economia și apoi plătim compensații. Ne-am împrumutat foarte mult în această perioadă, plătim salarii nemuncite, 75% din salarii, oamenii își pierd locurile de muncă pentru că foarte multe firme fără clienți falimentează. Nu am avut o strategie gândită în niciun domeniu, se putea face foarte simplu.

Klaus Iohannis, un propagandist

Rep: Și totuși, în opinia președintelui Klaus Iohannis, PSD este vinovat și de actuala situație…

V.D: M-a surprins. În primul mandat, președintele Iohannis a fost un președinte constituțional, rezonabil. În al doilea mandat este un propagandist care lucrează în afara Constituției, vorbește despre politică la fiecare ieșire, iese în fiecare zi să ne spună să votăm PNL. Este șocant. Nici măcar marele președinte jucător Traian Băsescu n-a făcut acest lucru.

Sper ca după 6 decembrie să redevină un președinte constituțional pentru că nu poți să dai vina tot timpul pe cei care au fost înainte la guvernare. Mai ales că în ultimii 30 de ani în domeniul Sănătății au fost 17 miniștri de dreapta și 15 de stânga, deci s-au împărțit perioadele de guvernare. Insuccesele sunt ale tuturor.

Dacă ne uităm la creșterea economică, creștere economică a fost numai când a guvernat PSD, dar poate este o întâmplare asta și nu aș vrea să fiu malițios să spun că dreapta nu a reușit niciodată să dezvolte România. În schimb, politizarea asta nu ajută la nimic pentru că în perioada aceasta avem nevoie de solidaritate.

Cred că președintele ar fi trebuit să fie un operator, cum spunem în sociologie, de solidaritate, de coeziune, să sprijine credibilitatea instituțiilor de stat, pentru că dacă oamenii nu vor să se vaccineze, dacă sunt împotriva unor măsuri ale statului în acest moment este pentru că și-au pierdut încrederea în stat. PSD are în momentul de față o treime din România, din electorat, nu poți să excluzi o treime din electorat, să spui că vrei să îi scoți din viața politică.

Este ceva fără precedent în România și cred că președintele, un profesor de liceu, nu își dă seama de asta.

Politizarea, doar a anumitor funcții și în anumite condiții

Rep: Apropo de politizare, ați urmărit reportajul Recorder cu ceea ce s-a întâmplat la Apele din Mureș. Cum va proceda PSD pentru a nu mai politiza instituțiile publice?

V.D: Politizarea s-a făcut întotdeauna și ce s-a făcut acum în Mureș este numai un aspect foarte bine surprins jurnalistic. Așa s-au schimbat în 19 județe șefii de la Ape. Probabil că și PSD a făcut asta în anumite perioade.

În mod normal, am lăsat în 2016-2017 o strategie pentru reforma administrației publice, inclusiv Codul Administrativ care a fost mutilat puțin în Parlament de către diverse forțe politice care s-au înțeles pentru ca să schimbe mai multe lucruri. Eu nu sunt împotriva politizării, trebuie să politizăm în stat, așa cum se întâmplă în multe democrații, doar anumite funcții și cu anumite condiții.

Una dintre condiții este cei care intră, propuși de partide, pentru funcții, să fie pregătiți. În primul rând să aibă un curs serios de 2-3 ani de administrație la INA și, în al doilea rând, să fie calificați în profesie. Și partidele să își pregătească din timp oameni care să fie vizibili pe fiecare domeniu trei – patru oameni. Iar când vine un premier primește trei propuneri și își alege una din trei propuneri, asta conform legii. În anumite țări nordice, în anumite landuri din Germania se întâmplă asta.

Decorarea consilierei ministrului de Interne, penibilă

Rep: Și să coboare până la nivel de servicii deconcentrate?

V.D: Da. Pentru că, într-adevăr, Guvernul, și aici președintele ar putea avea dreptate, în ideea în care <<trebuie să îmi fac politica mea>>.

Bun, trebuie să îmi fac politica liberală, trebuie să aibă în structura statului o parte din administrație, din coloana vertebrală, să fie cea care se schimbă odată cu venirea noii puteri. Dar să fie și o parte care rămâne. Nu schimbi secretarul general al Prefecturii, care este o funcție de administrare publică, și alte funcții.

Este o schemă pe care am făcut-o, am aprobat-o în Guvern, dar strategia de reformă a administrației publice este făcută, cu studii ale Băncii Mondiale. Este un proiect foarte bine structurat, trebuie doar voință politică.

Dacă vrei să îți pui coafezele, șefii de la Morgă sau să decorezi acum așa cum a decorat președintele României consiliera ministrului de Interne într-un gest absolut penibil, și mai vorbești de meritocrație, atunci vom rămâne la acest nivel.

Am convins PSD că acest lucru nu se va mai întâmpla, avem rezoluții ale Consiliului Național, ca și cu penali. Am eliminat de pe liste tot ceea ce era cu probleme de justiție, fără să facem mare strategie, fără mari discuții cu Fără penali în funcții publice. Trebuie doar voință să aplici asta.

Ce spun cei care nu au votat PSD

Rep: Dar cum veți reuși să schimbați percepția legată de PSD – baroni locali, partid anti-justiție, Ordonanța 13?

V.D: E nevoie de timp și de a arăta altceva în schimb, a pune o altă realitate în schimbul celei de dinainte. Nu se va întâmpla peste noapte. Toți cei care au militat pentru Ordonanța nr. 13 în principiu nu se mai află pe nicio listă la noi.

Sigur că mai există unele sinecuri care rezistă de demult dar eu mi-am luat ca termen pentru strategia mea patru ani. Sper ca în 2024 PSD să arate ca un partid occidental și cred că va arăta, pentru că oamenii se prind foarte repede. Foarte mulți cred că oamenii nu sunt informați, că pot fi păcăliți. Nu e adevărat, încep să înțeleagă în momentul în care ești sincer.

Le-am spus colegilor mei și s-au uitat sceptici la mine după care au văzut că funcționează. Vrem schimbare la partid, hai să îi întrebăm pe cei care nu ne votează.

Am făcut o grămadă de studii toată vara pe non votanții PSD, să ne spună de ce nu ne votează și am înțeles foarte bine. Oamenii vor vedea un nou PSD după alegerile acestea, indiferent dacă vom fi la putere sau în opoziție.

PSD va obține un scor bun la alegeri

Rep: Aveți doua strategii pregătite? Una pentru câștigarea alegerilor și una pentru pierderea lor.

V.D: Sigur, oamenii nu vor să facă asta dar suntem obligați. Orice lider serios la un partid, înainte de alegeri are un plic alb și unul negru, cu un discurs de câștig și unul de pierdere.

Noi vom fi câștigători oricum, și dacă luăm primul loc în alegeri și dacă nu luăm pentru că vom avea un scor bun, asta știm sigur, pentru că am reușit să ieșim din groapa istorică în care ne-a lăsat fosta conducere a PSD și că vom avea șanse în viitor.

Acum președintele se încăpățânează să ne spună cine va guverna, înainte de alegeri, ca să influențeze electoratul, că PNL va face Guvernul chiar dacă nu câștigă primul loc. Aceasta cred că este o strategie păguboasă. Noi suntem pregătiți și de opoziție și de putere.

Programul nostru guvernamental, pentru campanie, are două dimensiuni, una pe termen scurt – ce vom face dacă vom lua Guvernul de la 1 ianuarie sau din 21 decembrie, și unul pe termen lung, ce facem cu România, un proiect de dezvoltare a României care nu a mai fost, și în care vom chema toate partidele să facă parte.

Strategie pe termen lung

Dacă ajungem la putere le aplicăm pe amândouă, pentru că va trebui să facem una pe termen scurt – ieșirea din pandemie, testare, redeschiderea școlilor, măsuri economice,  care sunt urgente, și vom încerca în același timp cu acel proiect mai mare de dezvoltare a României pentru următorii 10-15 ani.

Dacă rămânem în opoziție, ne putem concentra pe cel pe termen lung iar pe programul de guvernare vom monitoriza puterea într-un mod foarte precis.

Consiliul Național va lucra cu un fel de guvern din umbră, dar care nu va avea personaje din umbră care să-i concureze pe miniștri, ci va avea echipe.

Pentru fiecare minister vom avea o echipă de minimum 20 de oameni care vor monitoriza continuu și vor propune soluții. Și îi vom sprijini pe cei de la Guvern, pentru că îi vom critica în fiecare zi pentru ceea ce nu fac bine.

Marii contribuabili, readuși acolo unde produc

Rep: Ca viitor senator de Cluj, aveți pregătite niște proiecte legislative pe care să le promovați? Care ar fi primul pe care îl veți depune?

V.D: Primul pe care l-am gândit, deși probabil nu este cel mai important, dar este primul la care m-am gândit de mult este readucerea marilor contribuabili acolo unde produc. În 2005, Guvernul Tăriceanu ne-a luat atunci în jur de 46-50 de mari investitori din România și i-a mutat la Circa Financiară numărul 1 din București.

A rămas de atunci, s-au făcut direcții pentru mari contribuabili, tot felul de șmecherii. Ce se întâmplă cu acești mari contribuabili? Aceștia nu contribuie la bugetele unde oamenii produc banii, ci contribuie la București.

Apoi, gestionați global, acești mari investitori produc în România doar 43% din PIB. În alte țări marii contribuabili produc 75%. Acest lucru înseamnă că ei nu sunt angrenați în ideea de a plăti, de a sprijini comunitatea din care fac parte, pentru că e o comunitate din București.

Dacă ar fi la Cluj eu sunt sigur că oamenii aceștia ar contribui mult mai mult, pentru că marii investitori, vedem au oameni în comunitate, au nevoie de o imagine bună în comunitate, poți să îi prinzi la marile proiecte, vedem la Cluj, participă la proiecte importante de responsabilitate socială. La București nu au ce să facă și pierdem foarte mulți bani din bugetul României prin asta.

Proiecte legate de reforma administrației

Acesta ar fi primul și sigur că am foarte multe proiecte legate de reforma administrației, descentralizare. O grămadă de proiecte care au rămas în 2016 după care s-au oprit brusc.

Legat de amenajarea teritoriului avem o strategie care a rămas intactă după 2016, am aprobat-o, am trecut-o prin Guvern și este o strategie care sprijină posibilitatea de a-și planifica fiecare primar într-o comună, de exemplu are un  instrument, observatorul regional, în care își poate proiecta el dezvoltarea comunității.

Are acolo: ce se întâmplă în demografie, câți copii va avea peste 10 ani. Trebuie introduse doar datele de infrastructură.

Știe câți kilometri de canalizare are. Tot ceea ce trebuie își poate proiecta singur să își facă un plan de urbanism tot singur fără să plătească foarte mulți bani și se poate orienta tot timpul. Publicul poate vedea ce s-a făcut în guvernare

A fost suspendat încă de pe vremea unui guvern PSD și vreau să revin la câteva din proiectele importante. De asemenea, am început un Cod al urbanismului, am făcut în acea perioadă, luptându-mă cu toată lumea, Ordonanța 100 care sprijinea o dezvoltare urbană corectă și fără șmecheriile urbaniștilor de la primărie sau județ

O strategie pentru înlocuire. De asemenea, vreau să facem pentru România o legislație absolut europeană, modernă, legată de locuire și dreptul de locuire a oamenilor și foarte multe alte proiecte pe care le-am gândit de-a lungul timpului și sunt pregătite.

Priceput la fotbal și la politică

Rep: O vorbă din popor spune că tot românul se pricepe la fotbal și la politică. Dvs nu faceți excepție, vă pricepeți la politică dar și la fotbal. Sunteți un apropiat al președintelui FRF Răzvan Burleanu iar gurile rele vă dau drept patronul din umbră al echipei CFR Cluj. Spuneți-ne cât de greu s-a negociat cu antrenorul Edy Iordănescu?

V.D: Nu am nicio legătură cu fotbalul, iar faptul că sunt un susținător al echipei României, al echipelor din Cluj, U, CFR am o egală distanță față de ele. În ultima vreme am sprijinit emoțional și strategic CFR-ul care făcea performanță și ducea Clujul peste tot în Europa și în lume.

Am constatat, umblând prin Europa, că despre România foarte mulți oameni spun CFR Cluj. Când te duci în Germania sau în alte țări, ei nu știu foarte multe despre România și m-am bucurat. Nu am nicio legătură nici cu deciziile strategice ale CFR-ului, nici cele a Federației Române de Fotbal, doar că sunt un pasionat. Pe Răzvan Burleanu l-am cunoscut în condiția de doctorand și mai apoi de doctor în științe politice.

Cred că era consilier la Cotroceni și l-am cunoscut ca un băiat foarte deștept, un tip care studia management sportiv. Nu l-am ajutat eu cu nimic și nici nu am făcut afaceri cu el.

Burleanu, membru în comitetul FIFA

Ei sunt o echipă care vor să pună mâna pe Federație și pe banii din fotbal, dar nu au nicio șansă, probabil. Răzvan Burleanu va fi confirmat peste câteva zile ca membru în comitetul FIFA. Este pentru prima dată când România și Europa de Est are un membru în comitetul FIFA mondial.

Deci a avut succes și eu mă bucur pentru succesele lui, pentru faptul că echipa noastră de U21 după un proiect pe care și eu i-am încurajat să îl facă, obligativitatea echipelor de Liga 1 să țină în teren 2 jucători U21.

La început toată lumea s-a opus, acum toți recunosc că echipele au în U21 jucători foarte buni, iar echipa noastră de U21 vedem că s-a calificat la competiții mondiale și europene și asta este o dovadă că funcționează.

Sigur că nomenclatura din fotbal, baronii fotbalului nu sunt foarte încântați, dar după cum vedem, cam intră în pușcărie majoritatea și nu din cauza lui Răzvan și nici din cauza mea.

”I-aș încuraja pe oameni să voteze oameni, nu partide”

Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor din județul Cluj?

V.D: Eu cred că am făcut foarte multe sondaje în ultima perioadă și am adunat proiectele a peste 50.000 de oameni care ne-au răspuns din județul Cluj și încă lucrăm cu privire la proiectele lor legate de comunitate, de Transilvania și legate de România.

O să mă țin de proiectele respective, o să le public, voi face și un document barosan legat de asta și o să îl prezint și președintelui Consiliului Județean și primarului Emil Boc, pentru a vedea o imagine de ansamblu. Nu s-a făcut niciodată un astfel de sondaj, imens. Am întrebat până acum peste 400.000 de oameni.

Nu toți au avut păreri, dar sunt vreo 50.000 care au avut despre ce trebuie să facem. Chiar și pe mine m-au surprins unele dintre ele, pentru că oamenii sunt în general mulțumiți de ce se întâmplă în județul Cluj, în orașul Cluj-Napoca, dar când te uiți mai atent îți dai seama că fiecare are nemulțumiri care sunt unele fundamentale.

I-aș încuraja pe oameni să voteze oameni, nu partide. Există o ușoară atitudine anti-PSD în Cluj, eu m-am înhămat la o chestiune riscantă, dar este importantă diferența. Bun, am votat Funar tot timpul, acuma votăm PD, PNL. Trebuie să votăm oameni.

”Avem toate atuurile să fim votați”

Un sondaj făcut în România, în Transilvania mai ales, pe 5.000 de oameni, spunea că important este omul, nu programul și nici partidul.

Eu le ofer posibilitatea ca pe lista PSD să avem intelectuali, să avem un medic de la Institutul Oncologie, cel mai important din Europa Centrală și de Est. Le ofer tineri pe lista noastră, îi lăsăm să aleagă.

Dacă vor alege PSD cred că vom începe să lucrăm împreună cu administrația locală la un proiect mult mai interesant decât proiectul care există acum.

Pentru că dacă i-am întrebat pe oameni „Cine sunt cei care îi reprezintă la București în Camera Deputaților și în Senat?”, doar 5% au știut să spună numele unui deputat din județ.

Astfel, eu cred că avem toate atuurile să fim votați de o parte importantă din electoratul clujean.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Jandarm condamnat de Tribunalul Militar Cluj la muncă în folosul comunității, după ce a bătut cu pumnii și bastonul un bărbat

Publicat

De

Jandarm condamnat la muncă în folosul comunității

Un jandarm a fost condamnat de magistrații de la Tribunalul Militar Cluj să presteze muncă în folosul comunității pentru 60 de zile, după ce a bătut un bărbat.

Jandarmul, care este plutonier adjunct într-un Pluton Antitero și Acțiuni Speciale, și-a recunoscut vinovăția, iar pedeapsa de 2 ani de închisoare a fost amânată.

Jandarm condamnat la muncă în folosul comunității, după ce a bătut un bărbat

Potrivit rechizitoriului, jandarmul, care se afla în timpul serviciului, a fost acuzat de purtare abuzivă. Astfel, în data de 24 septembrie 2023, în jurul orei 22.30, în timp ce se afla în desfășurarea atribuțiilor de serviciu pe strada Pădurii din localitatea Zizin, județul Brașov, jandarmul a agresat fizic un bărbat, cunoscut sub numele Pir, aplicându-i lovituri cu pumnul și tonfa (bastonul) prin care i-a cauzat victimei vătămări corporale care au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale. Potrivit procurorilor, trei persoane au fost atunci agresate fizic, fiind lovite cu pumnii, picioarele și tonfele de mai mulți jandarmi.

Jandarmul care l-a bătut pe așa numitul Pir a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, la data de 20 decembrie 2024, cu Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj și a fost cercetat în stare de libertate. Mai mult, partea vătămată și-a retras plângerea.

Pedeapsa de 2 ani de închisoare transformată în perioada de supraveghere

Astfel, Tribunalul Militar Cluj a decis în cazul jandarmului o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru infracţiunea de purtare abuzivă, dar a hotărât să amâne aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere tot de de 2 ani.

De asemenea, instanța a mai dispus, printre altele ca, pe perioada termenului de supraveghere, jandarmul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile, dar și să frecventeze un program de reintegrare socială.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. “Siesta” după bere în centrul Clujului. Poliția a trecut nepăsătoare pe lângă un bărbat care dormea pe bancă lângă Sora

Publicat

Somn pe o bancă la Cluj-Napoca

Clujenii se bucură de soare și de temperaturi ridicate, dar, pentru unii, căldura pare să fie un motiv bun de odihnă în aer liber.

Vineri în față la Sora, un bărbat a fost surprins dormind liniștit pe o bancă, având alături o sticlă de bere.

“Siesta” după bere în centrul Clujului

Imaginea nu este una rară odată cu venirea sezonului cald, când băncile din oraș devin loc de relaxare nu doar pentru trecători, ci și pentru „oameni… obosiți”.
Surprinzător, însă, două echipaje de poliție au trecut prin zonă, dar fără să intervină, a transmis un cititor Cluj24.ro.

O fi și ăsta un semn că autoritățile sunt deja obișnuite cu astfel de imagini în Cluj-Napoca, orașul de „5 stele”.

Rămâne de văzut dacă administrația locală va lua măsuri pentru a preveni astfel de situații sau dacă acestea vor continua să facă parte din peisajul urban de vară.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Sticlă inteligentă care îți amintește să bei apă, dezvoltată de trei studenți UTCN. Ideea, premiată cu 5.000 de euro

Publicat

De

Trei studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au impresionat juriul competiției concurs „Internet of Things Student Challenge 2025” cu un proiect revoluționar: DrinkUp, o sticlă de apă inteligentă care monitorizează consumul zilnic de lichide. Echipa HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro.

DrinkUp transformă o sticlă obișnuită într-un dispozitiv care înregistrează în timp real fiecare înghițitură de apă. Datele sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă, creată de studenți, care permite utilizatorului să urmărească hidratarea zilnică prin grafice intuitive și să primească notificări regulate pentru a nu uita să bea apă.

Cum funcționează termosul inteligent?

„Noi suntem echipa HydroMinds și proiectul nostrum se numește DrinkUp, care este o sticlă de apă inteligentă, care ne permite să monitorizăm, pe parcursul zilei, câtă apă bem. La un sondaj realizat în 2022, s-a observat faptul că un om consumă, în medie, undeva la 1,4 litri de apă într-o zi, pe când, știm prea bine, minimul recomandat de către medici este de 2 litri. Pentru asta, ne-am propus să facem această sticlă inteligentă, care ne permite să monitorizăm câtă apă avem în recipient, inclusiv printr-o aplicație mobile care poate fi instalată pe telefonul mobil. La finalul zilei sau la începutul zilei următoare ne va arăta câtă apă am băut”, a explicat pentru Cluj24 Ștefan Popa.

La baza sistemului se află o placă NodeMCU ESP8266, care colectează date de la un senzor de debit YF-S201 montat în capac. Acest senzor detectează în timp real fiecare consum de apă, calculând volumul total consumat. Informațiile sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă creată în Blynk.

Pe viitor, echipa HydroMinds dorește să integreze un detector de pH, care să analizeze calitatea apei, și să stabilească parteneriate cu aplicații de sănătate, pentru a optimiza experiența utilizatorilor.

„Avem în plan să introducem inclusiv un detector al nivelului de pH al băuturii, respective să avem, pe viitor, parteneriate cu diferite aplicații de health, care să ne aducă constant aminte să ne hidratăm”, a mai explicat acesta.

Ideea studenților, răsplătită cu premiul cel mare

De asemenea, studenții lucrează la noi funcționalități pentru aplicație, precum setarea de obiective personalizate și un sistem de notificări automate la fiecare trei ore.

„Aplicația de bază am creat-o noi. Deocamdată în aplicație avem doar niște funcții foarte simple de reset, respectiv de on-off. Vrem să implementăm de asemenea setarea de obiective pe care să și le seteze utilizatorii, care ar face mai distractivă experiența lor. De asemenea, vor fi trimise notificări odată la trei ore, pe parcursul zilei”, a completat Andrei Copos.

Prin combinarea unor componente electronice de bază cu o interfață mobilă prietenoasă, DrinkUp oferă o soluție modernă pentru o nevoie esențială: consumul regulat de apă. Proiectul a fost premiat cu marele premiu în valoare de 5.000 de euro.

Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca 

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital cu multiple traumatisme

Publicat

De

Accident pe șantier în Cluj-Napoca

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a asista un bărbat căzut de la înălțime.

Incidentul a avut loc în interiorul unui șantier din zona Pieței 1 Mai din Cluj-Napoca.

Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca

Echipajele îi acordă îngrijiri medicale de urgență bărbatului de aproximativ 55 de ani, Acesta este conștient și cooperant.

La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

UPDATE

Intervenția a avut loc în incinta unui șantier situat zona Pieței 1 Mai și nu pe bulevardul Muncii, cum a fost transmis inițial.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, bărbatul prezenta multiple traumatisme, dar a fost în permanență conștient și cooperant. Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă l-a transportat la spital.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate