ACTUALITATE
INTERVIU/ Povestea unui designer vestimentar din România. Despre pasiuni, materiale, creații regale și ce purtăm în acest an

Rebeca Cotrău este designer român, absolventă a Facultății de Textile și Pielărie. A încercat mereu să promoveze ținutele simple, clasice și portul tradițional. Ea ne vorbește despre moda acestui an, accesorii și ce materiale este indicat să purtăm.
Reporter: Rebeca, cum ți-ai descoperit această pasiune?
R.C: Mi-a fost dat darul pentru frumos, pentru crearea frumosului. De mică eram încântată de lucrurile croșetate și dantelele pe care le făcea bunica mea. Am cusut și am descusut, am tăiat și am adunat, până când, de sub mâinile mele a apărut stilul care ma definește: linii simple, dantela croșetată manual și pasiunea în toate cele create.
„O fiică a neamului românesc”
R: Cum ai ajuns să ai creații tradiționale?
R.C: Sunt o fiică a neamului meu românesc, imi iubesc țara și am încercat și încerc mereu să promovez portul tradițional, inclusiv prin creațiile mele. Visele se împlinesc când crezi în ele, când lupți pentru ele și speranța în Dumnezeu te poartă prin toate.
R: În afară de aceste ținute cu tentă tradițională, ce am mai putea purta în acest an?
R.C: Anul 2021 ne oferă o reîntoarcere către anii 70-80-90, iar fiind un an diversificat din punct de vedere al stilurilor și culorilor, orice constituție își poate găsi în cel mai fericit mod stilul.
În mare trend sunt ținutele oversized, pantalonii largi cu talie înaltă, blazer supradimensionat, specific anilor 80, trench-ul , treningul, mânecile bufante, imprimeurile, rochiile florale și transparente.

Ținută din colecția toamna-iarnă 2020-2021
Sfatul Rebecăi este să purtăm haine care ne oferă comoditatea necesară și care îmbracă frumos constituția unei persoane. Urmând liniile generale, „putem crea un stil personal care să ne definească”, după cum spune designerul.
Tot ea povestește că „trebuie să purtăm ce ne vine bine. Simplu și pe înțeles. Femeia este definită de eleganță, și ce altă piesă scoate mai bine acest lucru în evidență, decât o rochie plină de feminitate?! Vă recomand să purtați rochii sau fuste cu un tricou sau o cămașă, care vor aduce un plus de încredere femeii”.
Accesoriile din perle, un aer regal oferit ținutei
R: Cum ne accesorizăm ținutele și ce fel de pietre putem adauga?
R.C: Accesoriile le folosim în funcție de ținute si evenimente. În acest an, accesoriile în vogă sunt eșarfele purtate pe cap sau legate la geantă. Pălăriile, borsetele, măștile, colierele tip choker, cerceii sub formă de cerc, bentițe sau celebra bască franțuzească, sunt un must have.
Și pentru că am început să iubesc și mai mult perlele odată cu nașterea proiectului ,,Regina Maria” și mai apoi a colecției ,,Timpuri Regale „, vă sugerez să purtați accesorii din perle, atât la ținute elegante, cât și la cele casual. Perlele sunt un izvor de eleganță și feminitate.
R: Ai putea să ne spui câteva cuvinte despre aceste proiecte?
R.C: La final de an 2018, „Rochia Centenar”, se năștea din dorința de a cinsti Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, rochie pe care am donat-o mai apoi Muzeului Aurel Lazăr.
În primăvara anului 2019, mai precis pe 23 mai, povestea continua cu „Rochia unei Regine”, o piesă unică, creată în memoria Reginei Maria, moment care a culminat si cu celebrarea celor 100 de ani de la vizita Reginei Maria, alături de Regele Ferdinand, în Oradea.

„Rochia unei Regine”
Întâlnirea cu Familia Regală, un moment unic
A urmat colecția dedicată rochiilor de mireasă, colecție inspirată din stilul inconfundabil al Reginei Maria. Lansarea colecției a avut loc la Kasta Morrely Fashion Week Iași, iar după prezentare, am avut onoarea să particip cu colecția ,,Timpuri Regale”, pe data de 30 noiembrie, la Iași , în cadrul unei festivități de înmânare a titlului de Cetățean de Onoare al Iașului , Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române și Alteței Sale Regale, Principele Radu.

Familia Regală
Rebeca Cotrău ne spune că întâlnirea cu Familia Regală a fost, de departe, cea mai frumoasă experiență prilejuită de munca ei.
R: Care sunt culorile anului și ce combinații ne sugerezi să purtăm?
Cele două culori ale anului
R.C: În anul acesta, din curcubeul colorat, se evidențiază două culori, fapt înfluențat oarecum și de timpurile dificile pe care le trăim în aceste zile: neutrul ultimate gray și illuminating, o nuanță vibrantă de galben.
Cele două culori reprezintă optimismul , speranța si vindecarea, de care avem cu toții nevoie în noul an.
Pe lângă cele două culori încoronate, își mai găsesc locul și raspberry sorbet, green ash, french blue, marigold, burnt coral, mint, amethyst orchid, cerulean, rust, pirouette, bunting indigo, lava falls,tidewater green, combinate cu cele clasice, de bază: inkwell, buttercream, dessert mist și willow.
Anii 50-70, din nou în vogă
R: Ce materiale se poartă in acest an în funcție de sezon? Care este recomandarea ta?
R.C: La capitolul materiale primavară-vară, v-aș recomanda să le folosiți pe cele din fibră naturală: bumbac sau mătase, materiale răcoroase și comode.
Pentru toamnă-iarnă, sunt de preferat cele din fibră naturală: mătase, lână sau cașmir, ba chiar putem să purtăm și materiale subțiri, chiar dacă ele sunt specifice verii.
Ideal ar fi să purtăm doar ținute din fibre naturale, însă vremurile ne pun la grea încercare…

Rochia Centenar
Rebeca declară că în acest an, colecția toamnă-iarnă 2020-2021 poartă amprenta anilor 50-70.
„Carourile și imprimeurile au fost un must al acestui sezon. Materiale de acest gen s-au regăsit în ținutele compuse din două piese: sacouri scurte cu fuste drepte, tăieturi și fuste ample cu croială deosebită, rochii boeme cu motive florale, rochii uni cu manșete croșetate, accesorizate cu eșarfe tip fundă”, a mai spus artista.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
AUR: Vizita lui Nicușor Dan în Republica Moldova și Ucraina, o deplasare fără respect față de românii de peste hotare

Românii de peste hotare sunt ignorați de Nicușor Dan. Vizita acestuia în Ucraina și în Republica Moldova a fost complet lipsită de substanță și fără nicio inițiativă concretă în favoarea românilor care trăiesc în afara granițelor.
Nicușor Dan ar fi trebuit să discute problema cultelor religioase pentru comunitatea de români din Ucraina, în contextul în care oficialii de la Kiev refuză înființarea unei asociații venite în sprijinul românilor.
„În acest moment e o comisie în Ucraina în care se discută statutul bisericii ortodoxe ucrainene, biserică sub oblăduirea Patriarhiei de la Moscova. Nu s-a tras concluzia, dar aceasta va fi clară. Este clar că acea biserică cel mai probabil va fi scoasă în afara legii. Această biserică funcționează în Ucraina alături de proaspăt înființata, în 2019, a bisericii ortodoxe ucrainene autocefală. Sunt două biserici ucrainene acolo. Una autocefală, alta sub egida Rusiei. Ce fac românii din Ucraina? Cele 130 de lăcașuri de cult se află sub egida bisericii ucrainene care ține de Moscova. Ce faci cu acești români? Soluția pe care legislația Ucrainei ne oferă este înființarea unei asociații intitulate „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, care să adune românii si bisericile românești de acolo, sub egida acestei asociații, care să funcționeze sub Patriarhia Române și în câmpul legal al Ucrainei. O situație conform legală. Această asociație s-a constituit, hârtiile au fost depuse în mai 2024, dar oficialii de la Kiev nu au dat un răspuns. Dosarul a fost acceptat, dar una dintre obiecțiile părții ucrainene transmisă asociației sună așa: „s-a amânat înregistrarea, unul dintre motive fiind subiectul în cazul cuprins de probleme ale relației interstatale române-ucrainene si ucraineane-române”. Pe această chestiune interstatală trebuia să fie planificată și discutată vizita. Ar fi fost un bun prilej ca aceste lucruri să fie abordate, pentru ca asociația să intre în capul constituțional juridic al Ucrainei. Mai există o posibilitate pe care au încercat-o recent trei biserici din trei sate românești, adică subordonarea canonică directe la o biserica din afara Ucrainei. S-a încercat asta recent dar din păcate căutați de către autorități, de către primari, si li s-au spus că dacă nu își retrag solicitarea vor avea probleme, s-ar putea să existe presiuni ca tinerii din acele trei sate să fie trimiși pe front. Formularea a fost dură, precisă, iar preoții și-au retras solicitarea”, a declarat Dan Dungaciu, profesor universitar și consultant AUR pe politică externă.
Comunitatea românească din Ucraina, teren fertil pentru manipulare
Acesta avertizează că ignorarea comunității românești din Ucraina de ambele state, român și ucrainean, creează un teren fertil pentru manipularea acesteia de către Federația Rusă.
„Scopul nostru este ca această comunitate să fie adusă într-un spațiu in care Ucraina vrea să se ducă – in spațiul european, euroatlantic, care biserica ortodoxă este parte a acestui spațiu. Lumea românească nu este lumea rusească. Lumea românească se opune lumii ruse, este apropiata de lumea ucraineană, pentru că sprijină Ucraina, ca această comunitate să nu devină ținta unei manipulări a Federației Ruse. Dacă ai o minoritate de sute de mii de oameni care este supărată, iritată, si in raport cu statul român si in raport cu statul ucrainean ea devine ținta principală a dezinformării si manipulării Federației Ruse. Lucrul acesta nu trebuie să se întâmple. Nu vrea nici Ucraina, nu vrem nici noi. Deci din această perspectivă efortul statului român si statului ucrainean ar trebui să fie consolante”, a adăugat Dungaciu.
Hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei după război
Profesorul universitar susține că România ar trebui să înființeze cât mai repede un hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei după război, prin aducerea companiilor străine care produc pentru Ucraina pe teritoriul țării noastre.
„Avem o centură de orașe, de la Oradea până la Bacău. Imaginați-vă o inițiativa în care Consiliile Județene și Locale să ofere teren pentru aceste investiții, prețurile la utilități să fie negociate si tot ce produci pentru Ucraina să produci în România. Ucraina nu va fi bancabilă ani de zile. România e un stat sigur. Toată producția să fie transferată în Ucraina, pentru că va fi nevoie de reforme de reconstrucție majore. Ce face România prin acest lucru ajută Ucraina, pentru că reticenta unor companii de a investi în Ucraina e firească. Ucraina nu va fi o bună bucată de timp stabilă, din nefericire. România se poate face utilă, dar e un efort care trebuie început de azi. Pentru că atunci când războiul se încheie să nu începi să construiești acel hub pe care îl ai în minte, ci să îl ai făcut, iar companiile să vină să producă. Ar ajuta si România și Ucraina”, a adăugat Dungaciu.
„Ne exprimăm preocuparea pentru păstrarea identității românilor din Ucraina”
AUR s-a născut ca un partid al românilor de pretutindeni, dedicat apărării identității românești și a drepturilor românilor din comunitățile istorice, în special din Ucraina și Republica Moldova. Cu atât mai gravă este pasivitatea domnului Nicușor Dan, care în vizitele sale externe nu a adus în discuție nici situația minorității române din Ucraina, nici perspectiva sprijinului pentru românii din Moldova.
„Atragem Atenția Guvernului și președintelui că existența războiului ca urmare a agresiunii Rusiei, precum și sprijinul acordat de România Ucrainei pentru a rezista în fața agresiunii NU sunt motive pentru ca Guvernul să abdice de la obligațiile sale constituționale și legale privind protecția minorității române din Ucraina. Ne exprimăm preocuparea pentru păstrarea identității românilor din Ucraina și pentru respectarea drepturilor persoanelor aparținând comunităților românești din Ucraina. Ucraina a recunoscut dreptul persoanelor aparținând minorității române de a avea propria organizare bisericească. Ca stat invitat să adere la UE, Ucraina trebuie să respecte criteriile de aderare și să respecte și să protejeze minoritățile pentru a putea să continue parcursul european. Considerăm că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi un pretext pentru punerea în paranteză a drepturilor minorității române”, a declarat senatorul AUR Petrișor Peiu.
EVENIMENT
FOTO. Sports Festival 2025 a început în forță! Parada sportivilor, concert Irina Rimes și conferințe, vineri

Cea de-a șasea ediție a Sports Festival a debutat oficial joi, 12 iunie, la Cluj-Napoca, cu mii de participanți prezenți la activități sportive, sesiuni inspiraționale și momente speciale de spectacol la scena de festival.
Cel mai important highlight al zilei a fost lansarea în premieră a Barometrului Sportului în România, un studiu de referință realizat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), care aduce pentru prima dată o imagine completă asupra modului în care românii se raportează la sport și activitate fizică.
Lansarea Barometrului – un moment de referință
Prezentat în cadrul deschiderii oficiale a sesiunilor Sports Talks 2025, studiul arată că 32% dintre români nu fac deloc sport, în timp ce 28% practică activități fizice de cel puțin cinci ori pe săptămână. Pe măsură ce înaintează în vârstă, motivația pentru sport scade semnificativ, iar categoria de vârstă 36–50 de ani este una dintre cele mai inactive. Motivul principal invocat pentru lipsa de activitate este lipsa timpului, iar percepțiile sociale – rușinea, teama de a fi judecați în spații publice – sunt, de asemenea, obstacole importante.
Datele au fost prezentate într-un panel moderat de Mihnea Măruță, cu participarea sociologului Bianca Dobre (IRES) și a Mirel Alexa (director executiv Sports Festival).
Inițiatorii își propun ca Barometrul să devină un proiect anual, oferind o bază solidă pentru politici publice și campanii eficiente de promovare a sportului.
Gasca Zurli – bucurie în familie
După-masa a adus zâmbete și energie pe platoul Cluj Arena, la scena Sports Festival, unde Gașca Zurli a oferit un spectacol plin de culoare și emoție. Mii de copii și părinți s-au bucurat împreună de ritmurile copilăriei și au dansat în aer liber, în cel mai vesel start de festival.
Ce poți face vineri la Sports Festival
Evenimentul emblematic al Sports Festival va aduce vineri, 13 iunie, în Parcul Central din Cluj-Napoca, peste 3.500 de sportivi din toate disciplinele, într-o paradă spectaculoasă, care celebrează pasiunea pentru mișcare. Parada va avea loc începând cu ora 19:00. Participanții vor defila din Parcul Central până pe platoul Cluj Arena, unde se vor opri în fața scenei de festival.
Pe lângă momentele spectaculoase dedicate sportului Sports Festival 2025 aduce și energie prin muzică. Pe scenă vineri va urca, de la ora 19:45, Irina Rimes. După concertul celebrei artiste, va urma la scena party cu CD-J & Matei SAX.
Peste 25 de sporturi pot fi testate gratuit în zonele special amenajate din Aleea Stadionului, Parcul Central și platoul Cluj Arena, sub îndrumarea antrenorilor și sportivilor din cluburi locale. Viner programul este 10:00-18:00. Sporturile disponibile anul acesta sunt: atletism, baschet, badminton, handbal, volei, fotbal, judo, karate, kempo, taekwondo, scrimă, tir cu arcul, ciclism, tenis, gimnastică, dans sportiv, baseball, oină, escaladă, box, sambo, aikido, polo, radioamatorism, parkour și rugby tag.
Conferințele Sports Talks continuă
Conferințele Sports Talks continuă în cea de-a doua zi de festival cu discuții legate de tema acestei ediții de festival: ”Sportul și răbdarea cu care se construiește performanța”:
- 11:00–11:30: Dani Oțil – prezentator TV, sportiv amator și ambasador Sports Festival:
- 11:45–12:15: Sacha Dragic – antreprenor, filantrop;
- 16:00–16:30: Călin Hințea – profesor universitar doctor, Decan FSPAC, UBB
- 16:45–17:15: Torsten Smolcic – fondator & CEO Moveon Management, agentul jucătorilor străini prezenți la SF2025;
- 17:30–18:00: Mircea Miclea – profesor universitar doctor, psiholog, autor, fost ministru al educației.
Moderatori: Cristian Mîndru și Mihnea Măruță.
Accesul la toate activitățile de bază, zonele de inițiere, concerte și Sports Talks este gratuit.
Cea de-a șasea ediție SPORTS FESTIVAL, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, are loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată în 2024, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.

Vineri, 13 iunie, începe cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13–22 iunie 2025), cel mai important eveniment cinematografic din România.
Este startul unui maraton de 10 zile cu 200 de filme în program (172 de lungmetraje și 28 de scurtmetraje) din 53 de țări, selectate dintr-un total de peste 1.000 de titluri vizionate de echipa curatorială condusă de directorul artistic Mihai Chirilov.
Proiecții în locații inedite, la TIFF.24
Proiecțiile vor avea loc în 12 spații, atât în cinematografele din centrul orașului – Cinema Victoria, Cinema Florin Piersic și Cinema Arta, dar și în Parc Poligon Florești, Iulius Parc Open Air din Gheorgheni, la Cinema Mărăști sau Cinema Dacia Mănăștur.
Printre invitații primului weekend de TIFF se numără Danis Tanović, distins cu Oscar și Globul de Aur, care va fi prezent la proiecția în aer liber din Piața Unirii a celui mai recent film al său, Vara mea târzie (My Late Summer), Uberto Pasolini, regizor și producător renumit, un obișnuit al festivalului, care își va prezenta cel mai nou film, Întoarcerea (The Return), cu Ralph Fiennes și Juliette Binoche în rolurile principale, dar și o parte din echipa filmului Marco, adevărul inventat (Marco): regizorii Aitor Arregi și Jon Garaño, alături de actorul Eduard Fernández, premiat cu Goya pentru acest rol.
Concerte și expoziții de fotografie
Sâmbătă debutează seria de concerte de la Muzeul de Artă, cu un show live susținut de trupa Eyedrops, și tot aici vor putea fi vizitate 3 expoziții de fotografie, dintre care două semnate Cosmin Bumbuț și Hajdu Tamás.
În prima zi a weekendului de la Castelul Bánffy se vede filmul cult Rocky Horror Picture Show și va avea loc un concert al duo-ului britanic de post-punk The KVB. Duminică are loc o proiecție de neratat: Lupta invizibilă (The Invisible Fight, r. Rainer Sarnet), o combinație inedită și captivantă de death metal și arte marțiale, iar concertul serii e asigurat de legendara trupă de rock psihedelic și punk din Europa Centrală, VHK.
Este doar startul a 10 zile pline, programul complet este disponibil pe tiff.ro
EVENIMENT
Restricții de circulație la Cluj, pentru desfășurarea Sports Festival, TIFF și a Marșului Pride. Piața volantă, relocată temporar

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță relocarea temporară a pieței volante și restricții de circulație pe mai multe străzi din centrul orașului, pe perioada evenimentelor Sports Festival, TIFF.24 și Cluj Pride 2025.
Piața volantă de lângă Cluj Arena se va muta sâmbătă, 14 iunie, pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian, pe durata desfășurării Sports Festival. Programul rămâne neschimbat: între orele 7.00-16.00.
Pentru buna desfășurare a evenimentelor Sports Festival, TIFF.24 și Cluj Pride 2025 se impun următoarele restricții de circulație:
Până în data de 16 iunie, ora 5.00 – închiderea traficului rutier pe Aleea Stadion
Din 12 iunie, ora 16.00 până în data de 15 iunie 2025, ora 23.00:
- închiderea traficului rutier pe str. George Coşbuc de la intersecția cu str. Cardinal Iuliu Hossu până la intersecția cu Splaiul Independenței (când situația o impune, cu excepția CTP)
- închiderea traficului rutier (cu excepția CTP) pe str. Splaiul Independenței de la intersecția cu Pod Garibaldi până la intersecția cu str. George Coșbuc pe sensul de mers dinspre Pod Garibaldi spre Pod Napoca din data de 12 iunie 2025, ora 16.00 până în data de 15 iunie 2025, ora 23.00 (când situația o impune).
În 13 iunie, în intervalul orar 19.00 – 19.30:
- închiderea traficului rutier pe str. George Coșbuc de la intersecția cu str. Cardinal Iuliu Hossu până la intersecția cu Splaiul Independenței (când situația o impune, cu excepția CTP)
- str. Splaiul Independenței de la intersecția cu Pod Garibaldi până la intersecția cu str. George Coșbuc pe sensul de mers dinspre Pod Garibaldi spre Pod Napoca (când situația o impune, cu excepția CTP)
În 13 iunie – închiderea circulaţiei rutiere, în intervalul orar 20.30 – 23.45 (când situaţia o impune), pe str. Napoca, Piaţa Unirii (latura de Sud şi latura de Est), Bulevardul Eroilor
În 14 iunie – restricţionarea parţială şi secvenţială a circulaţiei rutiere în intervalul orar 15.15 – 16.15, pe următorul traseu: latura de Est a Pieței Unirii (pe o bandă de circulație rutieră) – str. Regele Ferdinand (pe o bandă de circulație și pe trotuar) – str. George Barițiu (pe trotuar și pe o bandă de circulație rutieră în sensul de mers înspre strada Splaiul Independenței) – str. Emil Isac – Calea Moților – str. Petru Maior (pe o bandă de circulație rutieră și pe trotuar) – Piața Lucian Blaga (pe o bandă de circulație rutieră și pe trotuar) – str. Napoca – sosire Piața Unirii (latura de Sud)
În perioada 14 – 22 iunie – închiderea circulaţiei rutiere, în intervalul orar 21.30 – 23.30 (când situaţia o impune), pe str. Napoca, Piaţa Unirii (latura de Sud şi latura de Est) și Bulevardul Eroilor
În 15 iunie – închiderea traficului rutier în intervalul orar 8.00 – 11.00, pe următorul traseu: Cluj Arena – Splaiul Independenţei – Str. George Coșbuc – Parcul Central „Simion Bărnuțiu” – Pod Napoca – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – str. Sigismund Toduță – str. Gavril Muzicescu – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Pod Napoca – str. Splaiul Independenței – Cluj Arena
Până în 25 iunie – restricționarea circulației rutiere pe banda trei de pe latura de est a Pieței Unirii, când situația o impune.