ACTUALITATE
INTERVIU/ Eleva de 10 la Bacalaureat care a refuzat banii de la Guvern: „Educația poate fi reclădită doar prin moralitate, fără combinații, fără cumetrii. Nu fiți servili în fața nimănui!”

Antonia Pup este fost președinte al Consiliului Național al Elevilor din România și actuală absolventă de liceu, fiind una dintre cei care au obținut media 10 la Bacalaureat.
Cunoscută pentru faptul că din poziția sa din cadrul Consiliului Național al Elevilor a militat pentru o reformă fermă a sistemului de învățământ românesc, susținând aspecte precum remedierea situației învățământului din mediul rural, desființarea meditațiilor, ori implementarea transportului gratuit pentru elevi, Antonia a mai atras atenția în spațiul public, după ce a declarat săptămâna aceasta că va refuza cei 3.000 de lei din partea Guvernului, bani oferiți elevilor care au obținut media 10 la examenul de Bacalureat de anul acesta.
Refuzul Antoniei a stârnit un val de laude, dar și critici la adresa sa
Fosta elevă a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, atrăgând atenția că prin refuzul ei de a accepta premiul venit din partea autorităților, dorește să lanseze un mesaj către Guvern. Ea acuză autoritățile că nu au reușit să implementeze niște măsuri eficiente de când cursurile au fost suspendate pe fondul pandemiei de Coronavirus, declarându-se profund dezamăgită de modul în care guvernanții au gestionat situația. Din punctul ei de vedere, banii oferiți absolvenților cu nota 10 la BAC este doar o metodă de a atrage voturi, gestul fiind unul menit să sprijine campania electorală.
După mesajul postat, Antonia a primit atât laude din partea oamenilor, cât și diferite acuze, ori critici, însă a rămas fermă în decizia sa, declarând că nu dorește să se lase „cumpărată” de Guvern.
Cluj24 a realizat ÎN EXCLUSIVITATE un interviu cu Antonia Pup, aceasta dezvăluind care a fost experiența sa ca elevă în școlile românești și care sunt din perspectiva ei cele mai mari probleme ale sistemului de învățământ din țara noastră.
Cum s-au simțit pentru tine cei 12 ani de școală din postura de elev?
O provocare necesară, o experiență de învățare, o oportunitate de a vedea cu ochii mei de ce este important să ne implicăm, încă de pe băncile școlii, în viața comunității și împotriva corupției. Am luptat împotriva fondului școlii, împotriva deciziilor abuzive ale directorilor, am luptat pentru transport gratuit pentru elevii din România, pentru susținerea examenului de Bacalaureat și am învățat că principiile nu pot și nu trebuie să fie tranzacționate.
„Dacă învățăm doar pentru bani, dacă învățăm doar ca să mergem la Untold pe gratis, aceste motive sunt false motive”
Ai luat decizia de a nu accepta banii oferiți de Guvern imediat după ce ai aflat de inițiativă, sau a fost o reacție declanșată ulterior?
Încă de când am aflat nota obținută la examenul de Bacalaureat mi-am spus că este oportunitatea perfectă pentru a da un mesaj tuturor celor care mă urmăresc: examenul de Bacalaureat nu este un concurs cu premii. Dacă învățăm doar pentru bani, dacă învățăm doar ca să mergem la Untold pe gratis, aceste motive sunt false motive și nu pot reprezenta motive organice pentru stimularea participării elevilor la viața școlară.
Am mai spus-o și mă repet: dacă guvernanții își doresc performanță, hai să facem performanță. Centre de excelență în mediul rural, profesori care să intre la fix la oră, profesori care să nu mai organizeze cursuri private – tradiționalele meditații, ci să participe la cursuri de formare continuă, să facă orice le stă în putință pentru a crește calitatea din mediul lor educațional.
Apreciez că toate aceste beneficii minuscule conectate fals cu învățarea ne distorsionează realitatea, învățarea nu e ceva ce poate fi bifat pe o to-do-list, este un proces amplu și complex care ne modelează întreaga existență.
„Un ministru al Educației care să nu fie văzut drept carne de tun pentru Guvern, ci care să fie capabil să susțină o poziție fermă”
Dintre toate lucrurile expuse de tine ca și greșeli ale autorităților privind școala din pandemie, care este cel pe care îl condamni cel mai mult și cum crezi că ar fi putut fi evitat?
Lipsa de asumare a unor decizii ferme și populismul. Pot înțelege orice, dar asta nu pot înțelege, pentru că este imoral. Pot înțelege lipsa banilor, deși nu este un aspect care ar trebui trecut cu vederea de către elevi, părinți și profesori. Elevii au fost mințiți, li s-a promis acces la educație garantat, li s-a promis accesul la o școală sigură.
Acum, la peste cinci luni de la momentul suspendării cursurilor, care sunt măsurile concrete pe care Guvernul României le-a întreprins pentru elevii acestei țări? Eu nu pot numi nici măcar una în afară de banala Teleșcoală, care nu poate înlocui sub nicio formă învățarea centrată pe elev.
Cum arată sistemul de învățământ românesc ideal în viziunea ta?
Un sistem educațional centrat pe nevoile elevilor, în care profesorii intră la fix la oră și nu dau meditații, ci își folosesc energia, timpul și resursele ca să se perfecționeze. Directori care să fie adevărați lideri în microsistemele lor educaționale, să atragă finanțări pentru a dezvolta școlile. Un ministru al Educației care să nu fie văzut drept carne de tun pentru Guvern, ci care să fie capabil să susțină o poziție fermă, o decizie asumată. Un sistem de învățământ ideal este un sistem în care fiecare copil merge la școală și nu resimte școala ca pe o povară, în care diferențele pe criterii socio-economice nu afectează parcursul educațional al elevilor, un sistem calitativ, participativ.
„Guvernul tratează problema începerii noului an școlar cu superficialitate”
Dacă ar fi să dobândești puterea de a reforma mâine sistemul de învățământ, cum ai proceda și care ar fi primul lucru pe care l-ai face?
Primul lucru pe care l-aș face ar fi să anunț o poziție fermă anti plagiat, anti corupție școlară și academică, anti meditații. Degeaba încercăm să implementăm măsuri bune pentru educație, dacă fundația este una de nisip. Educația poate fi reclădită doar prin moralitate la toate nivelurile, fără combinații, fără cumetrii, fără închis de ochi.
Ce părere ai despre cei care comentează negativ decizia ta de a refuza banii de la Guvern?
Este dreptul lor să comenteze, pe mine nu m-au făcut să mă îndoiesc de decizia pe care am luat-o. Am renunțat la ceva material pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problemele existente din sistemul educațional. Guvernul tratează problema începerii noului an școlar cu superficialitate, elevii nu au primit nici acum dispozitivele electronice în vederea accesării resurselor educaționale din mediul digital, măsurile sunt comunicate evaziv.
Într-un plan extins, am dorit să atragă atenția asupra falselor motive pentru care învățăm și tindem spre performanță: învățăm exclusiv pentru bani, nu pentru un deziderat propriu sau universal, învățăm doar cu speranța că ne vom bucura de niște plăceri efemere.
„Nu exclud o carieră în politică”
Ce planuri de viitor ai din punct de vedere profesional?
Vreau să continui să mă implic în viața cetății, să îmi exprim opinia chiar dacă îi supără pe unii, să livrez soluții la actualele probleme din sistemul educațional, dar mai ales să învăț și să devin o persoană mai bună, să citesc cât mai mult, din toate domeniile: economie, filosofie, științe politice. Nu pot să spun că mă văd având o meserie anume, ținând cont de dinamica de pe piața muncii. Nu exclud o carieră în politică, însă nu îmi voi asocia numele și imaginea cu vreun partid politic prea curând.
Te-ai gândit vreodată să pleci din țară? Dacă da, care este principalul motiv?
M-am gândit să plec din țară pentru un program de studiu de master, pentru a studia relațiile internaționale și geopolitica, dar doresc să continui să activez pe plan național și la mine în comunitate. Principalul motiv este reprezentat de faptul că resimt apartenența la această cultură, la această țară și cred că dacă noi, tinerii, vom refuza să facem ceva concret pentru comunitatea noastră, nimeni nu o va face în locul nostru.
„Învățăm ca să nu rămânem corigenți”
Ce părere ai despre Bacalaureat, ca metodă de examinare? Crezi în utilitatea/eficiența lui?
Cred că în momentul de față testările standardizate (fie că sunt cele tradiționale sau cele de tip PISA) sunt singurele care ne pot da acea palmă de care avem nevoie pentru a ne reașeza realitățile la locul lor. În școlile românești, la majoritatea disciplinelor de studiu notele se dau din burtă. În alte cazuri, aceste note se obțin pentru că elevii copiază, de frică să nu rămână corigenți.
Nu vreau să fac o generalizare pripită, spun doar că avem false motive pentru care învățăm. Învățăm ca să nu rămânem corigenți. Avem nevoie de astfel de testări care să ne certifice competențele, să ni le evalueze moral, corect.
Acum că urmează să fii studentă, ce părere ai de învățământul universitar? Crezi că el diferă de cel preuniversitar? Ce așteptări ai?
La fel ca sistemul de învățământ preuniversitar, sistemul de învățământ superior are nevoie de o reformă reală care să pornească de la o fundație solidă de principii și valori, dintre care pot enumera echitatea și politica anti-plagiat. Studenții au un rol important în construcția acestor comunități academice în care studentul să fie așezat în centrul procesului de învățare.
Eu pot doar să admir și să vă invit să îl urmăriți pe Andrei Nicolae Popa, student la Facultatea de Drept din București. Dacă nu era Andrei, politrucii din UB probabil continuau să valideze condițiile mizere din spațiile universității drept conforme. Andrei a chemat Universitatea din București în judecată și am convingerea că acest proces va reprezenta un semnal de alarmă pentru întreaga comunitate academică din România. Atunci când elevii și studenții își cunosc drepturile, nimic și nimeni nu îi va putea opri să le câștige. Luptați pe toate căile și nu fiți servili în fața nimănui!
Urmările refuzului de a accepta banii de la Guvern
În urma refuzului Antoniei de a încasa premiul oferit de Guvern, aceasta a anunțat printr-o altă postare pe pagina sa, faptul că părinții săi, angajați fiind la stat, ar fi primit diferite amenințări care ar avea legătură cu cele declarate de fosta elevă în urmă cu câteva zile.
În cadrul aceleiași postări, Antonia a transmis un mesaj tuturor părinților din România: „Nu plecați capul, aveți încredere în copiii voștri, vorbiți-le despre principii și valori, lăsați-i să-și ducă lupta lor, așa cum ai mei părinți m-au lăsat să îmi duc lupta mea”.
Narcisa Corina Bud
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Poliția Cluj: Patru pacienți de la Psihiatrie, internați la Spitalul Județean după incendiu. Au primit îngrijiri medicale

Poliția municipiului Cluj-Napoca anunță că a fost sesizată, sâmbătă, cu privire la degajări de fum observate în zona unui pavilion al Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență de pe strada Victor Babeș din municipiul Cluj-Napoca, iar din primele verificări, s-a stabilit că incidentul ar fi fost provocat de un pacient internat.
”În timpul intervenției pentru evacuare și stingerea focului, pacientul ar fi profitat de contextul creat și ar fi părăsit incinta spitalului, ulterior fiind depistat în municipiul Cluj-Napoca.
În urma evenimentului, 4 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 38 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la spitalul clinic județean de urgență, nefiind înregistrate alte pagube materiale”, au spus polițiștii.
În cauză, verificările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii incidentului și dispunerea măsurilor legale corespunzătoare.
ISU Cluj: Pacienți intoxicați cu fum
UPDATE. ”Trei dintre pacienți au venit la ambulanța SMURD care ofereau consultul medical unei asistente și au cerut să fie transportați la unitatea de primiri urgențe susținând că au fost intoxicați cu fum.
Medicul SMURD, în colaborare cu personalul medical din secția de psihiatrie, a hotărât să-i transporte la unitatea de primiri urgențe, având în vedere că toți pacienții secției au fost relocați”, a transmis ISU.
EVENIMENT
Servicii de recuperare neuropsihomotorie pentru copii, la Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca. Anunțul ministrului Boloș

Zece spitale de recuperare din țară, printre care și cel din Cluj-Napoca, vor beneficia de investiții de peste 740 de milioane de lei, a anunțat sâmbătă Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat de Mediafax.
Marcel Boloș a anunțat că în această săptămână au fost încheiate 15 contracte în valoare de 742 de milioane de lei pentru spitalele de recuperare din toate regiunile țării.
„Infrastructura de recuperare medicală va primi în sfârșit ce merită. Vorbim de cea mai mare investiție din ultimii ani în acest segment esențial al sănătății – adesea ignorat, deși exact aici, în centrele de recuperare, începe drumul real spre viața de după boală”, a scris pe Facebook ministrul.
Conform acestuia, investițiile vizează spitale din Cluj, Bihor, Constanța, București, Harghita, Prahova, Argeș, Galați, Botoșani și Arad, care vor putea primi peste 260.000 pacienți anual.
Servicii pentru copii
Investițiile vor asigura dotarea acestor unități cu echipamente medicale de ultimă generație și implementarea standardelor de eficiență energetică nZEB. Proiectele includ dezvoltarea serviciilor de recuperare neuropsihomotorie pentru copii, modernizarea centrelor de balneologie și recuperare medicală, precum și extinderea și reabilitarea infrastructurii existente.
„Este o investiție în capacitatea României de a oferi tratamente de calitate după ce viața a fost deja dată peste cap fie de un accident, o boală gravă sau o intervenție chirurgicală majoră”, adaugă Boloș.
EVENIMENT
Un paznic de la Primărie a bătut un supraveghetor la un examen la UBB. A fost prins că a copiat. Are dosar penal

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, vineri seara, cu privire la producerea unui incident în cadrul unui examen susținut la UBB, iar din primele verificări a rezultat că în jurul orei 12.30, în timpul desfășurării unei evaluări scrise, o persoană aflată în exercitarea atribuțiilor de supraveghere a examenului ar fi fost agresată fizic, după ce a semnalat o posibilă tentativă de fraudare.
”Supraveghetorul a observat un candidat care ar fi utilizat un dispozitiv de tip smartwatch și i-ar fi solicitat acestuia predarea obiectului până la finalizarea testului. În acel moment, candidatul ar fi devenit agresiv, manifestând un comportament violent, agresându-l.
Totodată, persoana bănuită de comiterea agresiunii ar fi purtat în momentul incidentului o uniformă specifică Poliției Locale.
În cauză, polițiștii desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe”, arată IPJ Cluj.
Din informațiile Cluj24, bărbatul, care se numește Adrian Rusu nu este polițist local, ci este încadrat ca paznic la serviciul de pază al Primăriei Cluj-Napoca.
UBB condamnă violența
UBB a reacționat la acest incident.
”UBB condamnă violența de orice fel ar fi ea și încearcă să ia toate măsurile pentru a evita asemenea incidente.
Avem regulamente care spun clar care e conduita în spațiul academic și prevăd și măsurile ce se pot lua. Incidentul va fi analizat în Comisia de etică, iar aceasta va decide”, a trasmis universitatea.
EVENIMENT
Incendiul de la Psihiatrie, provocat de un pacient care a fugit. A fost prins de polițiștii clujeni

Incendiul de sâmbătă de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost provocat intenționat de un pacient care a dat foc unor saltele din salonul în care era internat.
Din primele informații, bărbatul a fugit apoi, dar a fost identificat de polițiști care urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat și dacă poate răspunde pentru fapta sa.
Vom reveni cu detalii.