Connect with us

ACTUALITATE

Insolvența Elmafarm. Sabin Funar, fiul lui Gheorghe Funar, și-a dat salariu de peste 460.000 lei/lună deși firma era pe ducă

Publicat


Tribunalul Comercial Cluj a admis la începutul anului 2021 deschiderea procedurii insolvenței pe numele renumitului lanț farmaceutic Elmafarm, cu sediul în Florești. Firma Elmafarm Trading este controlată de Elmafarm SRL (90%), Sabin Funar (5%), respectiv Elena Drăghicescu – fosta soție a lui Sabin Funar (5%). De la profituri anuale de peste 1 milion de lei și vânzări de aproape 40 milioane de lei în 2019, Elmafarm Trading a ajuns în 2020 la un rezultat net al exercițiului negativ, în sumă de -1.429.258 lei.

Administratorul judiciar provizoriu al Elmafarm, Solvendi, a făcut o analiză asupra situației financiare și a descoperit multe lucruri nelalocul lor.

Datoriile către furnizori, respectiv datoriile către asociați, constituiau cele mai mari datorii ale companiei. La data de 31.07.2020, datoriile către furnizori însumau 2.810.975 lei, iar datoriile către asociați 2.770.015 lei, dintre care 2.745.110 lei către Elmafarm SRL și 24.900 lei față de Sabin Funar.

Potrivit administratorului judiciar, neachitarea datoriilor, ca urmare a dificultăților de ordin financiar a condus la înregistrarea unui grad de îndatorare din ce în ce mai mare, urmat de creșterea dependenței financiare față de terți, agravând astfel situația financiară a societății.

Deși se afla într-o situație dificilă, Elmafarm opera contracte de cesiune de creanță cu firme reprezentate de aceeași persoană care a reprezentat și debitorul și au ca și asociat unic sau majoritar (99%) tot pe Sabin Funar.

Concluzia administratorului judiciar: apreciem că cesiunile de creanțe prezentate la literele b-e de mai sus, respectiv cele încheiate cu societățile Traust Construcții și Instalații SRL, respectiv Total Invest SRL intră sub incidența prevederilor art. 117 alin. 2 lit. c din Legea nr. 85/2014 (acte încheiate cu intenția tuturor părților implicate în acestea de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori sau de a le leza în orice fel drepturile).

La acestea se adaugă și un contract încheiat în anul 2020 între Elmafarm, în calitate de Beneficiar și Sabin Funar, în calitate de Manager, un contract de management având ca obiect încredințarea către manager a organizării, conducerii și gestionării întregii activități a beneficiarului, până la valorificarea integrală a stocului de marfă.

Se menționează că acest contract se încheie în considerarea trendului constant crescător al activității economice a beneficiarului, a experienței managerului și a iminenței sistării activității societății.

Prețul contractului este de 25.000 lei/lună – sumă netă, la care se adaugă contribuții și impozite fiscale aferente acestei sume. Achitarea retribuției urma a se realiza într-o singură tranșă, după valorificarea stocului de marfă existent la data încheierii prezentului contract.

Raportat la mențiunile din contract rezultă că managerul a preluat în fapt calitatea de administrator al debitorului, calitate care era deținută tot de Sabin Funar. Or, delegarea atribuțiilor de administrator, inclusiv cu componența privind remunerația stabilită, nu putea fi făcută decât în baza unei hotărâri AGA.

Concluzia administratorului judiciar: ”Apreciem că prin încheierea celor două contracte menționate mai sus, având același obiect al valorificării de stoc, administratorul statuar a folosit creditele societății în folosul propriu, sau în folosul unei alte persoane (în speță Total Invest). Administratorul statutar a beneficiat, astfel, de două ori, odată direct (prin
contractul de management), a doua oară indirect (prin Total Invest, societate în care deține calitatea de asociat în cotă de 99.9%) de sume de bani pentru întreprinderea unor activități care erau oricum în sarcina sa și care, apreciem noi, ar fi putut fi îndeplinite de angajații societății, având în vedere că în perioada respectivă numărul lor a fost unul suficient
pentru a putea duce la îndeplinire astfel de operațiuni”.

Salariul încasat în temeiul unor acte adiționale de către Sabin Funar, care deținea funcția de director comercial s-a majorat, de la suma de 6.837 lei, la suma de 51.281 lei pentru o normă de 1 oră/zi, iar ulterior, prin Actul adițional nr. 4/26.07.2019 a avut loc o nouă majorare până la suma de 58.120 lei, fiind menținută norma de muncă.

”Cu luarea în considerare a acestui cuantum, rezultă că pentru o normă întreagă de 8 ore/zi, cuantumul salariului ar fi de 464.960 lei/lună. Este lipsit de dubiu că un astfel de salariu este mult pentru nivelul salariilor de pe piață pentru un astfel de post. Așadar, apreciem că prin fapta de a modifica contractul de muncă, cu consecința încasării, în nume propriu, a unui salariu de 51.281 lei, respectiv 58.120 lei pentru o normă de 1 oră/zi, administratorul statutar a folosit creditele societății în nume propriu în perioada iunie 2019 – decembrie 2019”, mai apreciază administratorul judiciar.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

O a doua barză a ajuns în cuibul de la Vlaha, din județul Cluj. Cele două păsări s-au împerecheat

Publicat

De

O a doua barză a venit în cuibul din satul clunjean Vlaha, celebru deja pentru că este filmat în timp real.

Prima barză a ajuns de o săptămână, dar acum i-a venit și perechea, arată cei de la Păsările Clujului.

O a doua barză a venit în cuibul de la Vlahaf

Locuitorii cuibului de berze de la Vlaha au format un cuplu.  Conform monitorizării, berzele s-au împrecheat deja de mai multe ori în aceste zile. Deocamdată, „filmările au oferit o bună ocazie de a vedea care dintre cei doi este masculul. Vom mai aștepta câteva zile cu identificarea lor, deoarece vremea ploioasă și înnorată nu ne-a permis să realizăm fotografii adecvate pentru aceasta”, arată cei care conduc proiectul de la Vlaha, care vor să afle daca vreuna dintre păsări este Leske sau  Miska, un cuplul care vine de câțiva ani din Africa.

Cuibul de barză albă, care se află pe o stradă lăturalnică a satului Vlaha este dotat cu cameră web. Amplasat pe un stâlp electric, cuibul este înălțat pe un suport pentru a împiedica coliziunea puilor cu sârmele aflate sub tensiune.

În localitate au mai fost cuiburi de berze și în trecut. În locul acesta, primul cuib a fost construit în anul 1998. Camera transmite în direct începând din 23 martie 2017. În partea laterală a cuibului își fac cuib și vrăbii de casă, respectiv grauri, arată cei de la Păsările Clujului.

 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Lucrările de extindere a rețelelor de apă în trei sate din județul Cluj au fost finalizate. Investiție de 2 milioane de lei

Publicat

De

Rețea de apă potabilă extinsă la Borșa

Comuna Borșa din județul Cluj beneficiază acum de o rețea extinsă de alimentare cu apă, datorită lucrărilor finalizate recent. Investiția a fost realizată cu fonduri provenite de la Consiliul Județean Cluj, prin intermediul Companiei de Apă Someș.

Lucrările au vizat extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Borșa, Borșa Cătun și Giula, acestea având o lungime totală de 6,233 de kilometri.

Lucrările de extindere a rețelelor de apă în trei sate din județul Cluj au fost finalizate

Pe lângă extinderea rețelei au fost amenajate și 44 de cămine de vane, respectiv doi hidranți supraterani, care vor asigura alimentarea cisternelor de pompieri în caz de incendiu.

„Vorbim despre o nouă extindere a rețelei publice de apă a județului Cluj în urma căreia sute de clujeni vor beneficia de apă potabilă de calitate, furnizată în sistem continuu, 24h/7”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ultilizatorii se pot branșa la rețea

Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproximativ 2 milioane de lei și a fost finanțată din fondul „Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare-I.I.D.” al Consiliului Județean Cluj, care a fost constituit din redevența și impozitul pe profit virate forului administrativ județean și returnate acestuia pentru investiții.

După finalizarea procedurii de recepție, utilizatorii care doresc să se branșeze la sistemul de apă trebuie să urmeze procedurile necesare pentru obținerea avizelor și încheierea contractelor. Toate informațiile referitoare la acest proces pot fi accesate pe site-ul oficial al Companiei de Apă Someș: www.casomes.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare meteo COD GALBEN de ploaie, în județul Cluj, până sâmbătă

Publicat

Cod galben de ploi

Adminsitrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă în intervalul 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12.

În intervalul menționat, în sudul Banatului și al Olteniei, vestul și nordul Munteniei, sud-vestul Moldovei și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și local în sudul Carpaților Orientali, vor fi ploi cu caracter de aversă, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

Vreme rea în toată țara

Amintim că ANM a transmis miercuri o avertizare meteorologică, valabilă până sâmbătă, 29 martie, ora 18.00, pentru cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.

Vor fi intervale în care va ploua în toate regiunile. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp, iar cu precădere în sud-vestul țării și în Carpații Meridionali, de peste 50…70 l/mp.

Începând din după-amiaza zilei de joi (27 martie) vântul va avea intensificări în jumătatea de sud a țării, cu viteze în general de 40…60 km/h, iar pe crestele montane, rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. Ana Blandiana a primit la Cluj Premiul revistei „Caiete Silvane”: Eu chiar cred că poezia poate să ne salveze

Publicat

Ana Blandiana

Ana Blandiana a primit, joi, la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane pentru întreaga activitate literară și civică.

Premiul i-a fost decernat la filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.

Ana Blandiana a primit la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane”

Sediul filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor s-a tranformat, joi, într-un adevărat cenaclu literar, cu ocazia celei de-a XVII-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Unul din momentele centrale ale acestor zile a fost decernarea anuală a premiului revistei, care i-a fost acordat marei poete Anei Blandiana.

Publicația „Caiete Silvane” sărbătorește anul acesta 20 de ani de apariție neîntreruptă. Daniel Săuca, redactorul-șef al revistei este cel care a anunțat că premiul oferit în acest an Anei Blandiana, vine “în semn de prețuire pentru întreaga sa operă literară și civică”, menționează redactorul-șef.

Fenomenul Ana Blandiana

„E extrem de ușor să justifici de ce să acorzi un premiu al unei reviste de cultură Anei Blandiana, dar în același timp și dificil pentru că în câteva cuvinte nu se pot coagula 60 de ani de activitate… Prin urmare, unul din motivele pentru care primește astăzi premiul este și această aniversare… Îmi place să vorbesc despre fenomenul Ana Blandiana, un geniu care a contribuit la dezvoltarea literaturii. Contribuția sa la ceea ce înseamnă memorie istorică s-a materializat într-un veritabil proiect educativ – Memorialul durerii – care are premiere mondiale. Acesta este un memorial al victimelor și rezistenței comuniste de la Sighet.

Celebrăm astăzi un om al contrastelor providențiale, o persoană serafică, un pilon al rezistenței. Cuvântul ei este un artizan care descrie confruntarea omului cu istoria, mai ales cu istoriile personale”, a spus Carmen Ardelean, redactor al revistei „Caiete Silvane”.

Ana Blandiana: Când vin la Cluj înot printre amintiri

Evenimentul a culminat cu discursul Ana Blandiana, care nu s-a sfiit să depene amintiri.

„În clădirea asta am debutat. În ultimul an de liceu publicasem prima poezie, aici, la revista Tribuna – secția de poezie, unde șef era Ion Rahoveanu. De atunci s-a scurs timpul. Mi-e greu să asist la rezumatul vieții mele, la numărul anilor petrecuți scriind.

Vreau să mai spun că mă simt foarte bine în filiala din Cluj, fiindcă la București nu se strâng scriitorii. Acuma chiar mă înrudiți, rămânem legați!.. Eu scriu în valuri, continui să scriu pentru că, noi, poeții, avem mai mult ca alții speranța că moartea se poate transforma în posteritate”, a mărturisit Ana Blandiana.

Ana Blandiana: Nu vă pierdeți speranța în forța conductoare a poeziei

Ana Blandiana a transmis un mesaj pentru tinerii care vor să scrie, chiar și poezie, si i-a îi îndeamnat să nu-și piardă speranța în forța conductoare a poeziei.

„Le zic să spere că pământul nu va dispărea până când își vor scoate ei cărțile și că nu va dispărea nici nevoia oamenilor de a se salva prin poezie. Eu, personal, chiar cred că poezia poate să ne salveze, pentru simplul motiv că suntem tot mai pierduți în această lume schimbătoare, iar ea e acel fir prezent de la Facerea lumii”, a declarat Ana Blandiana pentru Cluj24.

Zilele “Caiete Sivlane”, un eveniment plin de tradiție

Daniel Săuca a declarat că a considerat un gest firesc să sărbătorească 20 de ani de la apariția revistei la Uniunea Scriitorilor Cluj. „Ne bucurăm că atât instituțiile administrative, cât și cele culturale, sprijină apariția revistei noastră. După cum cred că știți, revista noastră apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România și am considerat un gest firesc să sărbătorim acești 20 de ani la filiala Cluj. În acest timp nu doar am editat și tipărit revista, dar am construit și o editură ‘Caiete Silvane’. Astfel, de câțiva ani am hotărât, împreună cu colegii de redacție, să oferim un premiu anual în cadrul zilelor revistei”, a spus redactorul șef al revistei.

Timp de două decenii, zilele revistei „Caiete Silvane” au fost organizate cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj și Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, afirmă organizatorii.

Paula Mariuța

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate