ACTUALITATE
Insolvența Elmafarm. Sabin Funar, fiul lui Gheorghe Funar, și-a dat salariu de peste 460.000 lei/lună deși firma era pe ducă

Tribunalul Comercial Cluj a admis la începutul anului 2021 deschiderea procedurii insolvenței pe numele renumitului lanț farmaceutic Elmafarm, cu sediul în Florești. Firma Elmafarm Trading este controlată de Elmafarm SRL (90%), Sabin Funar (5%), respectiv Elena Drăghicescu – fosta soție a lui Sabin Funar (5%). De la profituri anuale de peste 1 milion de lei și vânzări de aproape 40 milioane de lei în 2019, Elmafarm Trading a ajuns în 2020 la un rezultat net al exercițiului negativ, în sumă de -1.429.258 lei.
Administratorul judiciar provizoriu al Elmafarm, Solvendi, a făcut o analiză asupra situației financiare și a descoperit multe lucruri nelalocul lor.
Datoriile către furnizori, respectiv datoriile către asociați, constituiau cele mai mari datorii ale companiei. La data de 31.07.2020, datoriile către furnizori însumau 2.810.975 lei, iar datoriile către asociați 2.770.015 lei, dintre care 2.745.110 lei către Elmafarm SRL și 24.900 lei față de Sabin Funar.
Potrivit administratorului judiciar, neachitarea datoriilor, ca urmare a dificultăților de ordin financiar a condus la înregistrarea unui grad de îndatorare din ce în ce mai mare, urmat de creșterea dependenței financiare față de terți, agravând astfel situația financiară a societății.
Deși se afla într-o situație dificilă, Elmafarm opera contracte de cesiune de creanță cu firme reprezentate de aceeași persoană care a reprezentat și debitorul și au ca și asociat unic sau majoritar (99%) tot pe Sabin Funar.
Concluzia administratorului judiciar: apreciem că cesiunile de creanțe prezentate la literele b-e de mai sus, respectiv cele încheiate cu societățile Traust Construcții și Instalații SRL, respectiv Total Invest SRL intră sub incidența prevederilor art. 117 alin. 2 lit. c din Legea nr. 85/2014 (acte încheiate cu intenția tuturor părților implicate în acestea de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori sau de a le leza în orice fel drepturile).
La acestea se adaugă și un contract încheiat în anul 2020 între Elmafarm, în calitate de Beneficiar și Sabin Funar, în calitate de Manager, un contract de management având ca obiect încredințarea către manager a organizării, conducerii și gestionării întregii activități a beneficiarului, până la valorificarea integrală a stocului de marfă.
Se menționează că acest contract se încheie în considerarea trendului constant crescător al activității economice a beneficiarului, a experienței managerului și a iminenței sistării activității societății.
Prețul contractului este de 25.000 lei/lună – sumă netă, la care se adaugă contribuții și impozite fiscale aferente acestei sume. Achitarea retribuției urma a se realiza într-o singură tranșă, după valorificarea stocului de marfă existent la data încheierii prezentului contract.
Raportat la mențiunile din contract rezultă că managerul a preluat în fapt calitatea de administrator al debitorului, calitate care era deținută tot de Sabin Funar. Or, delegarea atribuțiilor de administrator, inclusiv cu componența privind remunerația stabilită, nu putea fi făcută decât în baza unei hotărâri AGA.
Concluzia administratorului judiciar: ”Apreciem că prin încheierea celor două contracte menționate mai sus, având același obiect al valorificării de stoc, administratorul statuar a folosit creditele societății în folosul propriu, sau în folosul unei alte persoane (în speță Total Invest). Administratorul statutar a beneficiat, astfel, de două ori, odată direct (prin
contractul de management), a doua oară indirect (prin Total Invest, societate în care deține calitatea de asociat în cotă de 99.9%) de sume de bani pentru întreprinderea unor activități care erau oricum în sarcina sa și care, apreciem noi, ar fi putut fi îndeplinite de angajații societății, având în vedere că în perioada respectivă numărul lor a fost unul suficient
pentru a putea duce la îndeplinire astfel de operațiuni”.
Salariul încasat în temeiul unor acte adiționale de către Sabin Funar, care deținea funcția de director comercial s-a majorat, de la suma de 6.837 lei, la suma de 51.281 lei pentru o normă de 1 oră/zi, iar ulterior, prin Actul adițional nr. 4/26.07.2019 a avut loc o nouă majorare până la suma de 58.120 lei, fiind menținută norma de muncă.
”Cu luarea în considerare a acestui cuantum, rezultă că pentru o normă întreagă de 8 ore/zi, cuantumul salariului ar fi de 464.960 lei/lună. Este lipsit de dubiu că un astfel de salariu este mult pentru nivelul salariilor de pe piață pentru un astfel de post. Așadar, apreciem că prin fapta de a modifica contractul de muncă, cu consecința încasării, în nume propriu, a unui salariu de 51.281 lei, respectiv 58.120 lei pentru o normă de 1 oră/zi, administratorul statutar a folosit creditele societății în nume propriu în perioada iunie 2019 – decembrie 2019”, mai apreciază administratorul judiciar.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Pieton mort la Turda, după ce a fost lovit de o mașină pe zebră. Ce au constatat polițiștii

Polițiștii au fost sesizați, luni dimineață, despre un accident rutier produs pe strada Clujului, din municipiul Turda în urma căruia un pieton a murit.
Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 50 de ani, din municipiul Turda, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni.
”Pietonul a fost identificat ca fiind un bărbat de 68 de ani, din același municipiu.
Echipajul medical prezent la fața locului a acordat măsurile de prim ajutor, însă, din nefericire, bărbatul a decedat.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, au spus polițiștii
EVENIMENT
FOTO. La 17 ani, pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică cu un Aston Martin

Clujeanul Luca Savu, multiplu campion naṭional atât la karting, cât şi la automobilism va concura în Supercars Iberian Championship și Campionatul Portughez de Viteză, cu un Aston Martin Vantage AMR GT4.
Luca Savu va concura alături de Henrique Ventura Oliveia în divizia GT4 Pro pentru RACAR Motorsport – AMR Partner Team.
Pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică
Echipa din Odivelas, Lisabona, a prezentat deja duo-ul pentru prima sa mașină, respectiv Mathieu Martins și Roberto Faria, cu care intenționează să lupte pentru victorii în toate cursele, după care a convocat, pentru al doilea său Aston Martin, un duo care îi oferă garanții de viitor, fiind vorba de Luca Savu și Henrique Ventura Oliveira.
La 17 ani, Luca Savu este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari talente ale României. Este multiplu campion naṭional, atât la karting cât şi la automobilism și a participat în anul 2023 în cadrul Campionatului Francez de F4, unde și-a arătat potențialul cu câteva rezultate bune într-un domeniu competitiv, printre cele mai importante locuri fiind cinci și nouă, din douăzeci și șase de piloți, obținute în etapa de la Nogaro.
”Luca ne-a impresionat din primul moment”
În 2024, Luca a participat la 2 etape ale Campionatului FIA Central European Zone F4, cel mai bun loc obṭinut fiind locul 2 la clasa Rookie la etapa de la Red Bull Ring.
”Luca ne-a impresionat din primul moment de când a ajuns la volanul Aston Martin-ului nostru. Condițiile atmosferice au fost foarte dure, cu ploaie şi vânt, pe un circuit pe care nu îl cunoștea și cu o mașină foarte diferită de cele cu care era el obișnuit (Formula 4). Cu toate acestea, a scăzut timpii de la un tur la altul, astfel încât, la sfârșitul sesiunii de antrenamente, a ajuns să facă timpi similari cu piloții experimentați autohtoni. De asemenea, feedback-ul său tehnic este foarte valoros.
Am semnat cu el fără să stăm pe gânduri pentru Iberian Supercars, unul dintre cele mai competitive campionate de GT4 din Europa, pentru că noi credem că, atunci când se va simți confortabil cu noua mașină, cu competiṭia și circuitele, va fi capabil să lupte pentru podiumuri. Va avea posibilitatea de a lucra cu ingineri de la Aston Martin Racing și suntem convinși că îi va impresiona și pe aceștia, la fel cum ne-a impresionat și pe noi”, a declarat Gonçalo Antunes, RACAR Motorsport CEO.
Luca: Trebuie să mă adaptez rapid la Aston Martin
Luca Savu, care este susṭinutîn această nouă aventură motorizată și de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, are obiective ambițioase.
”Totul este nou pentru mine, tipul de mașină, echipa, campionatul, circuitele, așa că trebuie să mă adaptez rapid. Cu toate acestea, echipa RACAR Motorsport – AMR Partner m-a făcut să mă simt parte din familia lor și mă adaptez din ce în ce mai mult la Aston Martin, care este foarte diferit de tot ceea ce am condus până acum. Aceasta este o mare oportunitate pentru cariera mea și sunt hotărât să lupt pentru podiumuri și victorii”, a spus Luca.
După o scurtă carieră în karting, portughezul Henrique Ventura Oliveia, care are 16 ani, și-a făcut debutul în motorsport anul trecut, concurând în Campionatul Brazilian de Viteză și în Iberian Supercars ca parte a FPAK Junior Team. La sfârșitul anului, a avut două triumfuri în TC în palmares, ceea ce i-a adus locul al doilea în divizia iberică a competiției și al treilea în portugheză.
Foto: Gonçalo Vilardebó
EDUCATIE
UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri. Pot înlocui probele de admitere la facultate sau crește nota

Liceenii care vor să studieze la UBB Cluj pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit dacă participă la concursurile pe care universitatea le organizează special cu acest scop.
Astfel, facultățile UBB organizează nu mai puțin de 23 de concursuri care pot crește nota la examenul de admitere sau pot chiar înlocui probele de examen, astfel încât candidații au șansa de a-și asigura, încă din timpul liceului, un avantaj pentru admiterea la facultate.
UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri în vederea admiterii
Concursurile sunt destinate în principal elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și au devenit deja o tradiție, arată reprezentanii Universității Babeș-Bolyai.
„UBB este una dintre cele mai căutate universități de către liceeni, indiferent de domeniu sau specializare/program de studii. De aceea, pe de o parte dorim să menținem standarde de calitate cât mai ridicate, dar, pe de altă parte, ȋncercăm să ne apropiem liceenii performanți care ar putea fi tentați altfel să plece în străinătate, la facultăți care organizează examene de admitere mai devreme și care îi declară admiși încă din timpul liceului. Prin aceste concursuri nu doar că le oferim elevilor foarte buni un avantaj competitiv, dar pe unii îi chiar ajutăm să decidă să rămână în țară pentru a-și continua studiile”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.
Informații despre toate cele 23 de concursuri găsiți AICI.
EDUCATIE
FOTO. Echipa de studenți a UTCN intră în luptă în concursul de simulare a cutremurelor din SUA. Macheta prezentată, una specială

Echipa de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) intră, luni, în competiția Seismic Design Competition 2025, una dintre cele mai prestigioase competiții de inginerie seismică din lume, găzduită în acest an de Universitatea Berkeley din California (SUA).
”Anul acesta, provocarea este proiectarea unei clădiri rezistente la cutremure pentru un sit din Kobe, Japonia, o zonă cu risc seismic ridicat. Integrarea unui gol central în structură a adus un plus de complexitate și le-a testat creativitatea la maximum.
Macheta este pregătită, echipa este motivată, iar spiritul de competiție e la cote maxime! Suntem aici să demonstrăm că munca, dedicarea și inovația noastră pot face față oricărei provocări”, au transmis reprezentanții echipei clujene.
Reprezentare ”excelentă” a României
Aceștia au mulțumit UTCN pentru sprijinul constant și pentru că le oferă cadrul ideal pentru a se dezvolta profesional și a reprezenta cu mândrie instituția la competiții de prestigiu.
”Suntem recunoscători profesorilor noștri, advisorilor și sponsorilor care au fost alături de noi în această aventură și care ne-au susținut în fiecare etapă a pregătirii. Fără voi, acest drum nu ar fi fost posibil!
Și nu în ultimul rând, mulțumim familiilor noastre pentru sprijinul necondiționat, înțelegerea și răbdarea lor. Fără încurajările lor, nu am fi ajuns până aici”, au mai spus studenții UTCN.
Prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei UTCN, a declarat că are încredere că studenții clujeni ”vor reprezenta excelent România la Berkeley”.
Echipa UTCN 2025
Studenți:
Cosmin Chiforescu – Team Captain
Horațiu Arion
Ștefan Barabulă
Diana Derșidan
Petra Marcu
Miruna Maxim
Stefania Oltianu
Eduard Pînzaru
Shamaiel Shamal
Andreea Șoplea
Ioana Trisciuc
Maria Trușcă
Adviseri:
Andrei Mureșan
Bianca Bologa
Paula Bosi
Robert Teodorescu
Victor Mitea
Profesori coordonatori:
Ovidiu Prodan
Paul Moldovan
La competiție participă 53 de universități din SUA, Europa sau Asia.