Connect with us

EDUCATIE

Înscrierea online la facultăți, soluție inovativă ,,descoperită întâmplător”? Studenții de la UBB au păreri diferite

Publicat


Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, înscrierile la facultăți s-au desfășurat în mediul online. Mai mult, admiterile facultăților care s-au desfășurat pe bază de concurs de dosare au fost tot în mediul online. Astfel, anul 2020 a fost primul din istorie când toate demersurile pentru a studia la o facultate au fost făcute online (exceptând cele la care concursul de admitere a fost sub forma unui examen scris). Menționăm aici faptul că unele facultăți foloseau procesul de înscriere online și înainte, dar în altă măsură. 

Pentru a evita deplasările lungi și aglomerația de la centrele unde viitorii studenți trebuiau să se înscrie la facultate, universitățile din România au luat decizia ca aceste procese să se desfășoare exclusiv în mediul online. Astfel, cozile de sute de metri la care studenții urmau să aștepte cu orele nu au mai existat. Toate aceste decizii au fost luate în contextul pandemiei de coronavirus.

Soluție inovativă implementată forțat din cauza unui virus ucigaș

Înscrierea și concursurile de dosare online pot fi o soluție de viitor? Părerile sunt împărțite. Unii studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu care am luat legătura sunt încântați de această soluție, iar alții sunt sceptici.

,,Consider că de acum ar putea să fie și înscriere online o soluție pe lângă cea fizică mai ales pentru studenții străini. Este și o soluție bună pentru a evita statul la coadă în special pentru cei care nu au răbdare”, a spus Alexandra, proaspăt admisă la Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca.

Un alt student este de părere că ar trebui să fie posibilă și o admitere online, dar și una clasică, iar viitorii studenți să aleagă felul în care vor să se înscrie la facultate.

,,Este o soluție pentru cei ce vor să evite cozile, drumul la Cluj și să economisească niște bani. Ar trebui păstrat acest proces, dar nu exclusiv. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie în paralel cu înscrierea fizică”, este de părere Narcisa.

Înscrierea online, un proces cu erori care trebuie corectate

Navigând pe comunități cu viitori studenți, am observat faptul că mulți se plângeau. La unele facultăți, sistemul de înscriere online avea mari probleme. De la taxe de înscriere luate de două ori din contul bancar, până la imposibilitatea de a încărca unele documente. Narcisa Andronic, ,,boboacă” la Facultate de Jurnalism din Cluj-Napoca ne-a vorbit despre problemele pe care unii dintre viitorii studenți le-au întâmpinat în procesul de înscriere online, fiind de părere că această soluție nu este chiar una potrivită sau cel puțin nu până când unele erori se vor repara.

,,Poate sunt tradiționalistă, însă această modalitate nu mi se pare tocmai cea mai potrivită. Poate este considerat că un pas spre viitor, spre a evolua din punct de vedere tehnic și științific, însă în această manieră mereu pot există erori și dificultăți de înțelegere, iar anumiți candidați a fi respinși doar pentru că nu s-au încadrat în timp, în cerințe ori nu au înțeles bine ce le era solicitat”, a spus Narcisa Andronic.

Cât de dificil a fost procesul de înscriere la facultate online?

Curioși de dificultatea procesului de înscreire la facultate, am luat legătura cu mai mulți studenți în cauză. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva păreri în urma procesului de anul acesta.

,,Admiterea de anul acesta mi s-a părut o modalitate mai ușoară și mai sigură atât pentru candidați cât și pentru oamenii care s-au ocupat de acest lucru. Din punctul meu de vedere, a fost cea mai bună decizie de a ne înscrie la facultate chiar dacă la început părea destul de “complicat”. Pentru mine a fost destul de ușor deoarece m-am uitat la tutorialelor făcute de cei de la FSPAC, facultatea pe care am ales-o, și acest lucru m-a ajutat destul de mult. Fiind o persoană destul de organizată, mi-am scanat documentele înainte de ziua înscrierii iar în momentul în care m-am înscris mi-a fost mult mai ușor”, crede Alexandra.

,,Nu a fost nici greu, nici ușor. Unele detalii pot fi mai bine puse la punct, mereu este loc de mai bine. Dar a fost relativ ușor, ne-a ușurat muncă într-o oarecare măsură, deși partea cu scanatul documentelor pus pe mulți în dificultate”, spune Narcisa.

,,Procesul de admitere de anul acesta mi s-a părut puțin dificil, întrucât există mereu îndoiala și întrebarea „Oare am făcut bine? Oare s-a trimis?”, fiind într-o continuă nesiguranță. Pe lângă acestea, a fost complicat când a fost necesară scanarea documentelor, deoarece unele nu mi-au fost acceptate, fiindcă îmi ieșise de pe aplicația pe care le-am încărcat de culoare alb-negru și erau necesare a fi color. Ca să nu mai vorbim despre faptul că nu puteam încarcă pe platforma anumite documente și a fost nevoie să cer ajutorul prietenilor mei”, ne-a spus Narcisa Andronic.

Concluzii

Procesul de înscriere online ar putea fi o soluție de viitor, dar acest lucru ar însemna că este nevoie de o revizuire a procesului și de a corecta toate erorile aferente. În plus, în urma discuțiilor avut cu studenții, se pare că soluția de tip hibrid este la modă și ar fi cea mai bună. În acest fel, viitorii studenți pot alege dacă se înscriu online sau merg pe metoda clasică.

Răzvan DAN

Foto: Unsplash



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Gramul de aur a câștigat 24,4 lei în ultimele 12 luni

Publicat

Gramul de aur

Prețul la gramul de aur a crescut vineri la 318,3617 lei, mai sus cu aproape 18 lei față de începutul anului, în timp ce metalul galben a fluctuat între 2.156 și 2.172 dolari/uncie. Comparativ cu acum un an prețul s-a majorat cu aproape 24,4 lei.

Mulți economiști au atras atenția asupra faptului că stabilitatea leului, principalul instrument folosit de BNR în lupta cu inflația, alături de nivelul dobânzii de referință, nu are în spate fundamente economice consistente, având în vedere uriașele deficite de cont curent şi bugetar.

Titluri de stat

Acest rezultat este pus, în continuare, pe seama banilor trimiși în țară de românii care muncesc în străinătate, dar și apetitul străinilor pentru titlurile de stat locale. Ei le achiziționează atrași de dobânzile ridicate și de siguranța răscumpărării.

La sfârșitul anului trecut, aceștia dețineau peste 26% din totalul portofoliului de datorie publică, față de 19,3% la finalul lui 2022.

Săptămâna trecută, statul s-a împrumutat până în februarie 2038, cea mai îndepărtată scadență practicată de Trezorerie, cu 317 milioane lei la un randament mediu anual de 6,60%.

Au mai fost atrase 800 milioane lei scadente în octombrie 2033, la 6,65%/an, 995 milioane lei cu scadența în ianuarie 2026 la 6,05%/an și încă 968 milioane lei scadente în februarie 2025 la un randament mediu anual de 6,03%.

Cursul euro, fluctuant

Cursul monedei unice a fluctuat între 4,9665 și 4,9712 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9707 lei, față de 4,9746 lei la sfârșitul anului trecut. Tranzacțiile săptămânale s-au realizat într-un culoar cuprins între 4,964 și 4,972 lei.

După aproape o lună, vineri au apărut primele scăderi ale indicilor ROBOR, efect al ușoarei reduceri a inflației din februarie la 7,23%, după vârful de 7,41% din ianuarie.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,08 la 6,07%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,11 la 6,10% iar cel la 12 luni de la 6,12 la 6,11%.

Ședința BNR

Următoarea ședință de politică monetară a BNR se va desfășura în data de 4 aprilie. Analiștii nu anticipează o decizie de reducere a ratei de referință până la jumătatea anului, atâta vreme cât inflația se menține la cote ridicate, influențată de politica fiscală a PSDNL.

Creșterea în februarie a preţurilor de producţie din Statele Unite cu 0,6%, dublu faţă de cât estimau analiştii, a impulsionat moneda americană, după înmulțirea pariurilor pe o amânare din partea Rezervei Federale a unei prime tăieri a ratei de referință.

Euro s-a depreciat vineri la 1,0873 – 1,09 dolari, după creșterea din ziua precedentă la 1,0955 dolari. În piața locală, cursul dolarului a urcat până la 4,5645 lei.

La sfârșitul săptămânii, francul elvețian și lira sterlină au scăzut marginal la 5,1649 lei, respectiv 5,8212 lei.

Investiția în criptomonede

Investițiile în criptomonede rămân unele riscante, așa cum o arată evoluția bitcoin.

După ce a atins luni un vârf de 73.797 dolari, sub impulsul entuziasmului indus de posibilitatea investirii în bitcoin prin intermediul ETF-urilor, care au fost lansate în ianuarie în Statele Unite, ceea ce a ridicat cererea, moneda digitală a alunecat la sfârșitul săptămânii la 64.616 – 66.744 dolari.

Ethereum a urcat până la 4.093 dolari, după care a alunecat până la 3.417 – 3.579 dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Isaura, o fată de 13 ani din Cluj-Napoca, a dispărut de acasă. Dacă o vedeți, sunați la Poliție sau la 112

Publicat

Isaura

Isaura, o fată de 13 ani din Cluj-Napoca a dispărut, sâmbătă, de acasă, și nu a mai revenit, Poliția făcând apel la clujeni să ajute la găsirea ei. 

”La data de 16 martie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul cănumita Isaura Ovidia Panțir, în vârstă de 13 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 16 martie a.c., în jurul orei 12.00, de pe strada Bobâlnei din municipiu, iar până în prezent nu a revenit.

Semnalmente pentru Isaura

Semnalmentele fetei sunt: înălțime aproximativă 1.65 m, greutate aproximativă 50 de kg, păr brunet, ochi căprui.

”La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o rochie de culoare albă, jachetă verde și pantofi sport albi.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Isaura

Citește mai departe

EVENIMENT

Future Economy Summit & Networking la Cluj. Clujenii interesați se mai pot înscrie la eveniment

Publicat

Future Economy Summit

Ritmul și natura schimbărilor economice din era „instantului” pot crea provocări oamenilor de business în trasarea unei viziuni pe termen lung.

Future Economy Summit & Networking, event organizat prin platforma X Party and Networking (XPN) alături de Cluj IT Cluster, reunește în 21 martie la Cluj-Napoca, reprezentanți de top ai sectoarelor de business, academice si de reglementare din sfera tehnologiei și inovației, industriei si energiei pentru discutii tematice si realizarea networkingului.

Future Economy Summit & Networking la Cluj. Clujenii interesați se mai pot înscrie la eveniment

”Baza economiei viitorului sta în sinergia evoluțiilor sectoriale, situație care aduce o varietate de avantaje strategice și noi oportunități de parteneriate în business.

Dezvoltarea fragmentată este integrată într-o structură de business rezilientă, adaptată și foarte agilă prin intermediul discuțiilor tematice nemijlocite, totul într-o ambianță caracteristică evenimentelor de high-end networking”, arată organizatorii.

Invitați de top

La eveniment participă reprezentanți de top ai diverselor sectoare de business, academice si de reglementare din sfera tehnologiei și inovației, industriei si energie.
”Pentru un networking multidisciplinar, vor fi alaturi de noi re­prezen­tanţi ai medi­ului de bu­sin­e­­ss variat (ma­­nageri, an­tr­e­pren­ori ş.­a.), rep­re­zentanti ai admin­ist­­ratiei loca­le, repre­­­­­z­entanti ai med­i­ul­ui juridic (avo­ca­ţi, no­tari,ş.­a), med­ic­i, arhi­te­cti, art­is­ti, reprezentanti ai mediului diplomatic si reprezentanti ai mediului academic din Cluj-­­Napoca, România, dar şi din străină­­tate”, mai precizează organizatorii Future Economy Summit & Networking.

Programul evenimentului de la Restaurantul Chios

Ora 18:00 Primirea pa­­­­­rticipantilor
Ora 18:30 Deschiderea evenimentului si pr­­­­­ezentarea Pa­r­tenerilor si Invitatilor Speciali
Ora 19:00 – 24:00 Sesiunea de Net­­­­­working

Condiții de participare

Dress code obligatoriu Business (obligatoriu: costum sau sacou, camasa, pantofi eleganti, pantaloni costum; interzis: tricou, pantaloni sport sau pantofi sport – „adidasi” si mocasini, pulover).

În cazul nerespectarii codului vestimentar se va restrictiona accesul la eveniment!

Taxa de participare

Taxa Early-Bird ( pana in 29 februarie ) – 130 lei
Taxa Standard ( 1 martie- 17 martie ) – 180 lei
Taxa Last Minute ( 18 martie – 20 martie ) – 230 lei
Taxa in ziua evenimentului ( 21 martie) – 300 lei

La acest eveniment se returneaza valoarea biletelor doar in cazul in care evenimentul se anuleaza.

Pentru a va inscrie in baza de date si a primi notificari in legatura cu editiile viitoare ale evenimentului cei interesați sunt invitati sa completeze formularul din urmatorul link:
https://mailchi.mp/2e7c3469075c/signupxpartynetworking

 

Citește mai departe

CULTURA

FII COOLT. Cu avocatul Mircea Pop despre „Sentimentul straniu al vieţii”, Spinoza şi Matrix

Publicat

De

Unul dintre cei mai cuoscuţi avocaţi clujeni, fost decan al Barolului Cluj, este Mircea Pop, un pasionat al lecturii şi al culturii în general. La el se opreşte de această dată periplul cultural al Cluj24.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Aurel Codoban 

Despre „Sentimentul straniu al vieţii”

 

Cartea care de curând a lăsat cea mai adâncă urmă în sufletul meu este “Sentimentul straniu al vieții”, un eseu  al minunatului profesor care e Aurel Codoban. El construiește ideea  că viața care exista numai aici pe Pământ, este unică absolut în Univers, adică o singularitate.
Mai apoi, ne convinge că înțelegerea aparține exclusiv vieții. Acest eseu l-am devorat ca pe un regal spiritual, iar o încercare de descriere a acestuia de către mine mi s-ar părea o impietate spirituală.

“Problema Spinoza” ne dezvăluie un surprinzător Irvin D. Yalom, care reușește o împletire magnifică între viața lui Spinoza și a unui ofițer nazist, rezultând o poveste remarcabilă, atât prin ideea aleasă, cât mai ales prin modul în care cele două vieți capată sens comun.

Tetralogia Cimitirul Cărților Uitate a lui Carlos Ruiz Zafon, formată din “Umbra vântului”, “Prizonierul cerului”, “Jocul îngerului” și “Labirintul spiritelor”, ne duce în Barcelona unor timpuri de grele trăiri, trecând și prin anii războiului civil, în care viața personajelor curge
și se scurge în legătură cu anumite cărți, care sunt ascunse în acel Cimitir, al Cărților Uitate.

O profundă demonstrație a existenței lui Dumnezeu o putem regăsi în “Etica demonstrată după metoda geometrică” scrisă de impresionantul filosof Baruch Spinoza. Cartea pe care nu am citit-o, sper încă, este “Biblioteca Babel” al lui Jorge Luis Borges, netradusă deocamdată în limba română, în care acesta concepe un univers sub forma unei biblioteci care conține toate cărțile posibile de 410 pagini și de o anumită formă.
Orice carte trebuie să fie citită de cineva, pentru că cel ce a scris-o a făcut-o pentru noi, cei care suntem astfel invitați în intimitatea spirituală a autorului, relevată prin scrisul făcut să circule pe sub ochii tututor!

 

Matrix, Avatar, Queen și Ludwig van Beethoven

Vezi şi:

FII COOLT. Cu Ioan Bolovan despre Blaga, Costa Gavras, Tache, Ianke și Cadîr şi muzică diversă

 

Deși este un gen spiritual minunat, în care actorii trăiesc alături de public poveștile spuse în piesele de teatru, din păcate timpul nu mi-a permis decât foarte rar să particip la astfel de evenimente.

Despre filme

Acestea sunt atât o pasiune, cât și o relaxare pentru mine. Îmi plac acele filme care sunt construite în jurul unei idei care poate rămâne în mintea noastră, cum ar fi serialul Westworld, seria Matrix, Avatar.

Dincolo de ideile pe care unii le-ar putea aprecia ca fiind șocante, reprezintă genul de filme care te iau de pe gândurile pe care te-au pus și îți arată ceea ce nu poate fi spus în viața de după cinematograf.

Despre muzică
Apreciez multe genuri de muzică, pentru simplul fapt că ea te face să vibrezi. Unele dintre ele te pot chiar transpune în astfel de stări interioare care te duc la concluzia: Ce frumoasă este viața!

Dacă ar fi să pot alege doar două nume din galaxia de muzică, acestea ar fi Queen și  Ludwig van Beethoven.

 

CV Mircea Pop

Avocatul Mircea Pop s-a născut la Dej în 15 aprilie 1969. A absolvit cursurile Liceului Andrei Mureşanu – Dej și Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj-Napoca
În 1995 constituie, împreună cu avocatul Mihaly Andor, prima formă asociativă de exercitare a profesiei de avocat din cadrul Baroului Cluj, sub forma cabinetelor grupate.
În anul 2002 este ales de Adunarea Generală a Baroului Cluj ca şi delegat la Congresul Uniunii Avocaţilor din România.

În martie 2014 a fost alesd decan al Baroului Cluj, pentru mandatul 2014 – 2018, iar în 2018 a fost  ales consilier al Baroului Cluj, pentru mandatul 2018 – 2022.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax