EDUCATIE
Înscrierea online la facultăți, soluție inovativă ,,descoperită întâmplător”? Studenții de la UBB au păreri diferite

Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, înscrierile la facultăți s-au desfășurat în mediul online. Mai mult, admiterile facultăților care s-au desfășurat pe bază de concurs de dosare au fost tot în mediul online. Astfel, anul 2020 a fost primul din istorie când toate demersurile pentru a studia la o facultate au fost făcute online (exceptând cele la care concursul de admitere a fost sub forma unui examen scris). Menționăm aici faptul că unele facultăți foloseau procesul de înscriere online și înainte, dar în altă măsură.
Pentru a evita deplasările lungi și aglomerația de la centrele unde viitorii studenți trebuiau să se înscrie la facultate, universitățile din România au luat decizia ca aceste procese să se desfășoare exclusiv în mediul online. Astfel, cozile de sute de metri la care studenții urmau să aștepte cu orele nu au mai existat. Toate aceste decizii au fost luate în contextul pandemiei de coronavirus.
Soluție inovativă implementată forțat din cauza unui virus ucigaș
Înscrierea și concursurile de dosare online pot fi o soluție de viitor? Părerile sunt împărțite. Unii studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu care am luat legătura sunt încântați de această soluție, iar alții sunt sceptici.
,,Consider că de acum ar putea să fie și înscriere online o soluție pe lângă cea fizică mai ales pentru studenții străini. Este și o soluție bună pentru a evita statul la coadă în special pentru cei care nu au răbdare”, a spus Alexandra, proaspăt admisă la Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca.
Un alt student este de părere că ar trebui să fie posibilă și o admitere online, dar și una clasică, iar viitorii studenți să aleagă felul în care vor să se înscrie la facultate.
,,Este o soluție pentru cei ce vor să evite cozile, drumul la Cluj și să economisească niște bani. Ar trebui păstrat acest proces, dar nu exclusiv. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie în paralel cu înscrierea fizică”, este de părere Narcisa.
Înscrierea online, un proces cu erori care trebuie corectate
Navigând pe comunități cu viitori studenți, am observat faptul că mulți se plângeau. La unele facultăți, sistemul de înscriere online avea mari probleme. De la taxe de înscriere luate de două ori din contul bancar, până la imposibilitatea de a încărca unele documente. Narcisa Andronic, ,,boboacă” la Facultate de Jurnalism din Cluj-Napoca ne-a vorbit despre problemele pe care unii dintre viitorii studenți le-au întâmpinat în procesul de înscriere online, fiind de părere că această soluție nu este chiar una potrivită sau cel puțin nu până când unele erori se vor repara.
,,Poate sunt tradiționalistă, însă această modalitate nu mi se pare tocmai cea mai potrivită. Poate este considerat că un pas spre viitor, spre a evolua din punct de vedere tehnic și științific, însă în această manieră mereu pot există erori și dificultăți de înțelegere, iar anumiți candidați a fi respinși doar pentru că nu s-au încadrat în timp, în cerințe ori nu au înțeles bine ce le era solicitat”, a spus Narcisa Andronic.
Cât de dificil a fost procesul de înscriere la facultate online?
Curioși de dificultatea procesului de înscreire la facultate, am luat legătura cu mai mulți studenți în cauză. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva păreri în urma procesului de anul acesta.
,,Admiterea de anul acesta mi s-a părut o modalitate mai ușoară și mai sigură atât pentru candidați cât și pentru oamenii care s-au ocupat de acest lucru. Din punctul meu de vedere, a fost cea mai bună decizie de a ne înscrie la facultate chiar dacă la început părea destul de “complicat”. Pentru mine a fost destul de ușor deoarece m-am uitat la tutorialelor făcute de cei de la FSPAC, facultatea pe care am ales-o, și acest lucru m-a ajutat destul de mult. Fiind o persoană destul de organizată, mi-am scanat documentele înainte de ziua înscrierii iar în momentul în care m-am înscris mi-a fost mult mai ușor”, crede Alexandra.
,,Nu a fost nici greu, nici ușor. Unele detalii pot fi mai bine puse la punct, mereu este loc de mai bine. Dar a fost relativ ușor, ne-a ușurat muncă într-o oarecare măsură, deși partea cu scanatul documentelor pus pe mulți în dificultate”, spune Narcisa.
,,Procesul de admitere de anul acesta mi s-a părut puțin dificil, întrucât există mereu îndoiala și întrebarea „Oare am făcut bine? Oare s-a trimis?”, fiind într-o continuă nesiguranță. Pe lângă acestea, a fost complicat când a fost necesară scanarea documentelor, deoarece unele nu mi-au fost acceptate, fiindcă îmi ieșise de pe aplicația pe care le-am încărcat de culoare alb-negru și erau necesare a fi color. Ca să nu mai vorbim despre faptul că nu puteam încarcă pe platforma anumite documente și a fost nevoie să cer ajutorul prietenilor mei”, ne-a spus Narcisa Andronic.
Concluzii
Procesul de înscriere online ar putea fi o soluție de viitor, dar acest lucru ar însemna că este nevoie de o revizuire a procesului și de a corecta toate erorile aferente. În plus, în urma discuțiilor avut cu studenții, se pare că soluția de tip hibrid este la modă și ar fi cea mai bună. În acest fel, viitorii studenți pot alege dacă se înscriu online sau merg pe metoda clasică.
Răzvan DAN
Foto: Unsplash
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Culiță Sterp, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare după ce a făcut un accident cu mașina la Cluj fiind beat și drogat

Manelistul Culiță Sterp, pe numele său Nicolae Sterp, a fost condamnat definitiv la 2,6 ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, după ce în noiembrie 2022 a intrat pe culoarea roșie a semaforului și a produs un accident în centrul municipiului Cluj-Napoca.
Instanța a respins ca nefondat apelul lui Sterp la sentința Judecătoriei Cluj-Napoca din august 2024.
Atunci, magistrații l-au condamnat la o pedeapsă de 2,6 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani, perioadă în care i se interzice să conducă autovehicule.
De asemenea, pe durata termenului de supraveghere, Culiță Sterp este obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Hunedoara, la datele fixate de acesta, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Hunedoara sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 70 de zile, la una dintre următoarele instituții: Primăria Municipiului Hațeg sau Primăria Comunei General Berthelot.
CULTURA
Lansare de carte la Cluj: ”Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală” a istoricului Mircea Gheorghe Abrudan

Istoricul clujean Mircea Gheorghe Abrudan, de la Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj, lansează marți, 18 martie, de la ora 18, volumul ”Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”.
Evenimentul are loc în cadrul Conferinței Andrei Șaguna și ASTRA la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
Vor prezenta Marius Bojiță, Ion Cârja, Vasile G. Dâncu, moderator fiind Ioan Chirilă iar amfitrion directorul BCU, Valentin Orga.
Organizatori sunt Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Despărțământul ASTRA Cluj, Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană.
Șaguna: Omul cel învățat pe drept se poate asemăna cu soarele de vară
Andrei Șaguna: „Una dintre multele împrejurări care ne povățuiesc către cunoașterea folosului celui mare ce urmează din creșterea cea bună și din luminarea tineretului nostru este, într-adevăr, asemănarea omului celui învățat și celui neînvățat cu soarele de vară și cu cel de iarnă.
Omul cel învățat pe drept se poate asemăna cu soarele de vară, căci precum acesta reînvie cu căldura sa toate plantele și toți pomii și-i face ca să rodească și să dea hrană la tot felul de viețuitoare, așa și omul învățat nu știe a se ocârmui bine numai pe sine și a săvârși bine lucrurile sale, precum și a trage cel mai mare folos din sudoarea ostenelilor sale, ci încă ajută și pe alții cu sfatul său și cu purtarea sa cea înțeleaptă și bine socotită.”
Un secol și jumătate de la trecerea în eternitate
Mircea Gheorghe Abrudan; „În asfințitul unei zile de vară, la 28 iunie 1873, adormea în Domnul, în reședința sa din Sibiu, Andrei Baron de Șaguna, faimosul arhiepiscop și mitropolit al românilor ortodocși din Transilvania și Ungaria, deopotrivă cap al Bisericii și lider recunoscut al națiunii române vreme de două decenii (1848-1868).
Aidoma Catedralei mitropolitane înălțate între zidurile Sibiului la începutul secolului XX, Andrei Șaguna a fost și rămâne un simbol al demnității ortodoxe românești în Transilvania.
La împlinirea unui secol și jumătate de la trecerea sa în eternitate, am considerat că este oportun să-l readuc în atenția cititorilor români contemporani, ilustrându-i personalitatea prin accentuarea dimensiunii culturale și intelectuale a biografiei sale.”
Pagini valoroase
Ioan Bolovan: „Autorul intitulează acest volum «O biografie culturală» fiindcă a dorit să ilustreze profilul intelectual și orizontul cultural larg al marelui ierarh.
Pornind de la această intenționalitate asumată și recunoscută încă în debutul volumului, materialele incluse ni-l relevă pe Andrei Șaguna drept un ctitor de instituții culturale care au asigurat românilor din Transilvania nu doar supraviețuirea identitară, ci și progresul cultural și chiar material al națiunii.
Cartea acoperă o paletă mult mai largă de aspecte care învederează relațiile personale ale lui Andrei Șaguna cu împăratul Franz Joseph, cu alți politicieni de prim rang de la Viena, legături care i-au și asigurat ierarhului sibian succesul în inițiativele culturale, ecleziastice și politico-naționale vizând propășirea poporului român.
Toate studiile evidențiază o documentare solidă care include surse inedite, dar și edite, precum şi o bibliografie națională și internațională adusă la zi.
Remarcăm talentul narativ al autorului, care trădează un spirit elevat, un intelectual cu reale aptitudini literare, atent la tot ce îl înconjură și-i marchează existența cotidiană, dar și preocupat să îmbrace realitatea istorică într-o formă atractivă și captivantă deopotrivă pentru istorici și publicul larg. Îi asigur pe toți că vor găsi suficiente pagini valoroase care să le completeze informațiile despre o epocă și o personalitate cu totul aparte în istoria secolului al XIX-lea.”
Cartea e disponibilă pentru comenzi în format tipărit: https://s9.ro/2ahh și în ediție digitală: https://s9.ro/232q.

Familia CFR Cluj a pierdut astăzi un membru important, a anunțat conducerea clubului din Gruia.
”Un membru care nu a încetat niciodată să ne fie alături, chiar și de la distanță, iubind din suflet culorile alb și vișiniu. Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente, către antrenorul nostru, Dan Petrescu, care trece prin clipe grele după pierderea mamei sale.
Întreaga noastră familie îi este alături și îi dorește multă putere! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să o odihnească în pace”, se arată într-un comunicat.
EVENIMENT
VIDEO LIVE. „Ediția de seară” pe Clujlive TV. Analiză politică despre decizia CCR și declarațiile lui Ioan Rus de pe Cluj24

O analiză politică după decizia CCR de repingere a candidaturii lui Călin Georgescu a avut loc pe Clujlive TV, în cadrul noului parteneriat media cu Cluj24. În cadrul emisiunii ”Ediția de seară” au fost comentate și declarațiile fostului ministru Ioan Rus făcute în podcastul Contraste de pe Cluj24.
În emisiune au fost prezenții jurnaliștii Florin Danciu și Vasile Măgrădean de la Cluj24, Silviu Sergiu de la Independent News, moderator fiind Mircea Sime.