Connect with us

EDUCATIE

INEDIT. O asociație din Turda încearcă să-i aducă pe tineri acasă după facultate. Ce proiecte derulează

Publicat


leo amos

Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică (AMoS ED) Turda, formată în mare parte din elevi de liceu, și-a propus să-i convingă pe tineri din oraș să se întoarcă după facultate, acasă.

Astfel, dezvoltă tot felul de proiecte despre sănătatea mentală, știință, management și le dă o voce tinerilor, ajutându-i să-și implementeze propriile politici în școală și în comunitate. Leonard Mărnicean, președintele asociației, a povestit pentru Școala9 despre proiectele lor.

Povestea lor a început în 2014, când Leonard împreună cu alți elevi și-au dorit să aibă parte de alte oportunități care să-i dezvolte. „Toți cei care ne-am implicat la momentul respectiv eram elevi și ne doream să avem parte de oportunități de a ne dezvolta competențele și de a le exersa așa cum nu le găseam neapărat în mediul școlar.”

După aproape zece ani, acum psiholog, Leonard nu numai că a decis să rămână în Turda după terminarea studiilor, dar a și rămas președintele asociației. „Mie momentan îmi place să am parte de lucrurile bune, de liniștea și de echilibrul care există într-o comunitate mică. Eu sunt împăcat cu ideea că atunci când am anumite nevoi pot să plec foarte ușor în Cluj, să mă bucur de ele”, spune el.

Își dorește să facă o schimbare, una de care el nu a avut parte când era adolescent. Să stai în banca ta și să asculți era ceea ce li se inducea când era elev. Tocmai mentalitățile astea l-au determinat să rămână, să implementeze inițiative noi și să dea startul unei schimbări.

„Scopul tău ca adolescent de atunci, în ochii celorlalți, era să stai în bancă și să iei note mari. Nu conta atât de mult decizia noastră, trebuia să facem ce ni se dictează. Termenul ăsta de bullying nici măcar nu pătrunsese în conștientul colectiv și mulți luau actele severe de violență din școală doar ca pe o simplă ceartă între elevi”, își amintește președintele.

Acum, problema bullying-ului este tratată așa cum ar trebui, ca una serioasă pentru care se iau măsuri. Atunci, nu era altceva decât „un ritual de trecere”.

„Și simplul fapt că au parte de un KFC poate să fie mult pentru decizia pe care o iau”

Turda a devenit în ultimii ani o destinație pentru turiști în drumul lor spre salina care apare tot mai des în pozele străinilor. Mai fac un popas la muzeul Fabrica de știință și pe la casa memorială Ion Rațiu.

Adolescenții care au crescut acolo au o altă viziune despre orașul lor, preferând să meargă în Cluj pentru a-și ocupa timpul liber. „Cinema nu avem. Piese de teatru încă se fac, se mai fac uneori și diverse mici concerte sau acțiuni publice, dar în multe situații tinerii noștri sunt obligați să meargă mai departe în Cluj să exploreze oportunitățile de divertisment de acolo”, spune cu regret Leonard.

Din păcate, drumul până în Cluj este costisitor pentru un copil de clasa a noua „un elev, ca să poată să meargă să aibă parte de o experiență de divertisment în Cluj-Napoca, are nevoie de cam 100 de lei. 32 de lei transport, 20 de lei un bilet la film, ceva de mâncare, o apă și deja ajungi cam pe-acolo cu suma respectivă”, calculează el.

Tinerii au nevoie, pur și simplu, de o „evadare” din rutină, au nevoie să descopere ceva nou. „Și simplul fapt că au parte de un KFC poate să însemne mult în decizia pe care o iau ei”, spune președintele.

Turda nu are decât niște fast food-uri locale, care nu îi încântă însă pe adolescenți. De aceea, Leonard crede că cel mai important ajutor pe care îl pot oferi oamenii din comunitate tinerilor, este sprijinul pentru inițiativele noi. Tocmai această lipsă de sprijin este principalul factor pentru care mulți aleg să se mute.

”Tinerii nu primesc suficient sprijin astfel încât să-și găsească o direcție în viață”

„Cred că e foarte important să reușească să lucreze împreună, în special cu agenții comerciali, ca să le creeze oportunități. Soluția trebuie să vină în colaborare și cu mediul privat. Dacă ar vedea că au în oraș niște aspecte care le cresc calitatea vieții, cred că unii ar reconsidera”, afirmă Leonard.

Unul dintre proiectele de suflet ale lui Leonard se numește „Ziua Științei”. „În cadrul lui, grupe de elevi și studenți au mers la o mie de elevi din mediul rural, să facă mici experimente cu ei, să le crească gradul de implicare la școală, în materie de fizică, biologie, chimie”, explică el.

Din postura de psiholog, Leonard a reușit să observe multe stări în comportamentul unui copil care trebuie să-și aleagă facultatea, cum ar fi: confuzie, nesiguranță și neajutorare. Tocmai de-asta, în viitor, împreună cu echipa lui, ar vrea să dezvolte proiect și diferite acțiuni care urmăresc această problemă.

„Mie mi se pare că tinerii nu primesc suficient sprijin astfel încât să-și găsească o direcție în viață. Se aruncă dintr-odată în cârcă ideea de «dezvoltă-ți singur pasiunea» și sunt foarte puține oportunități pentru ei în care să-și dea seama dacă direcția lor într-adevăr le va fi utilă și plăcută”, spune el.

Sursa: Școala9Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

Publicat

BEC a dat dreptate AUR

Nicolae Ciucă a încălcat legea! Biroul Electoral Central din Municipiul Timișoara a admis plângerea formulată de AUR în care am sesizat faptul că Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară în care își face reclamă.

Cu scopul fals de a-și promova cartea pe care nici măcar nu a scris-o el, așa cum a recunoscut public, Nicolae Ciucă a împânzit țara de panouri uriașe cu fața lui, pe un fundal negru, alături de sloganul „Un ostaș în fruntea țării” și linkul către site-ul personal.

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

În fapt, BEC admite că amplasarea acestor panouri încalcă absolut toate dispozițiile legale ce reglementează desfășurarea campaniei electorale.

Potrivit BEC, afișele cu Nicolae Ciucă „influențează în mod inechitabil procesul de generare a capitalului electoral, chiar dacă nu sunt legate direct de un candidat, un partid sau de un proces electoral specific, iar utilizarea acestui afiș contribuie clar la creșterea notorietății și a capitalului electoral al Particului Național Liberal, unicul beneficiar al amplasării afișului în cauză”.

În concluzie, Nicolae Ciucă este președintele PNL, persoană publică asociată cu acest partid care participă la alegerile din 9 iunie, fapt care influențează campania electorală.

BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL

AUR a semnalat încălcarea libertății alegătorilor de a-și forma o opinie în contextul alegerilor din 9 iunie, principiu prevăzut inclusiv în Codul Bunelor Practici al Comisiei de la Veneția.

Nicolae Ciucă încalcă astfel prevederile potrivit cărora afișarea mijloacelor de propagandă electorală nu se pot amplasa decât în locuri special amenajate.

Astfel, BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL și sesizarea Inspectoratului Județean Timiș. De asemenea, BEC a sesizat și Autoritatea Electorală Permanentă în vederea aplicării sancțiunilor prevăzute de lege pentru săvârșirea contravenției.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

CMF: 41240016

Citește mai departe

EVENIMENT

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Publicat

De

Căderi de pietre pe Valea Chintăului

Căderi de pietre au avut loc pe un șantier de pe strada Nicolae Moldoveanu din Valea Chintăului.

Potrivit ISU Cluj, în urma unor lucrări, este posibilă o alunecare de teren.

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca se află în zona respectivă.

Nu sunt înregistrate pagube și nu există momentan posibilitatea ca locuințele să fie afectate.

La fața locului se află și reprezentanții companiei care efectuează lucrările, dar și polițiști locali.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

Publicat

salarii bani lei teancuri

De la 1 iulie, salariul minim brut din România se va majora de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună. Guvernul a finalizat discuțiile pe acest subiect cu sindicatele și patronatele.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, mai ia în calcul o măsură suplimentară și anume creșterea deductibilității de la 200 la 300 de lei, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

„HOTĂRÂRE pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”.

Noua formulă de calcul

Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, acesta va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Economedia a publicat formula pentru calcului salariului minim brut:

salar minim

În același timp, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, ministrul Finanțelor spune că în urma discuțiilor cu antreprenorii, Guvernul ia în calcul încă o măsură.

„Au propus să crească deductibilitatea de la 200 la 300 lei pentru a fi mai ușor suportată creșterea. Impactul bugetar cumulat este de 300 milioane lei. Discutăm de acest impact bugetar, de bani care nu mai sunt încasați” a spus Boloș.

Citește mai departe

EVENIMENT

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

Publicat

De

Accident mortal la Sânnicoară

Un bărbat rănit în accidentul care a avut loc marți în localitatea Sânicoară a murit la spital.

Potrivit IPJ Cluj, bărbatul avea 47 de ani.

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

În teribilul accident de circulație au fost implicate o autoutilitară și două autoturisme.

Doi bărbați au rămas încarcerați în mașină și au fost descarcerați de echipajele ISU Cluj.

Unul dintre ei a fost resuscitat minute în șir de medici la locul accidentului, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

În total trei persoane au fost rănite și au fost duse ala spital.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax