Connect with us

EVENIMENT

Incidența cazurilor de COVID-19 a scăzut la 7,07 în municipiul Cluj-Napoca. Probleme la Dej, Bonțida și Poieni

Publicat


Incidența cazurilor de COVID-19 din ultimele 14 zile a scăzut la 7,07 în municipiul Cluj-Napoca. Probleme sunt în acest moment la Bonțida, Dej și Poieni unde rata de infectare/1000 locuitori a ajuns la 10,14, 8,18, respectiv 8,15.

În municipiul Dej s-a ajuns la o incidență de 7,41, în timp ce la Turda situația se prezintă mai bine cu o rată de infectare de 5,60.

Situația pentru fiecare UAT din județul Cluj


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

E OFICIAL! Ne putem testa GRATUIT de coronavirus în FARMACII

Publicat

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat astăzi, 10 mai a.c., ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătății, și care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.

Testele vor fi gratuite

Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.

Farmaciile trebuie să îndeplinească anumite condiții

În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.
Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje și/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei.

De asemenea, farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior și cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.

„Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dioszegi i-a „copt-o” CFR-ului! Clujenii pierd după un meci în care au jucat mai prost decât prevede legea

Publicat

CFR Cluj a întâlnit pe teren propriu, luni seara, pe Sepsi OSK Sf. Gheorghe într-un meci contând pentru etapa a 7-a din play-off-ul Ligii 1. Echipa din Covasna învinge cu 1-0, asigurând premisele schimbării liderului

Ambele echipe veneau după victorii, CFR în fața Clinceniului și Sepsi în fața Craiovei. Ambele aveau nevoie de cele 3 puncte, CFR pentru a se menține în fruntea clasamentului iar Sepsi pentru a spera la locul 3.

CFR a început meciul pe poziții defensive, mulțumindu-se să contraatace. Sepsi a atacat în valuri, s-a apărat foarte sus și a blocat toate încercările clujenilor de a se apropia de poarta lui Niczuly. Joc încrâncenat, lipsit de ocazii și de o parte și de cealaltă.

Meritat, Sepsi deschide scorul în min.41 prin Safranko, care înscrie printr-o lovitură de cap după o centrare de pe partea dreaptă. Vina îi aparține și lui Vinicius care l-a scăpat din marcaj.

În repriza a doua, CFR iese mai decisă de la cabine, crește presiunea la poarta covăsnenilor, însă cei care au ocaziile mai mari sunt tot cei de la Sepsi. Același Safranko era să înscrie, de această dată cu „bijuteriile”, la o degajare greșită a lui Sandomierski, apoi Dumiter are două ocazii mari, la una dintre ele mingea lovind bara.

Una peste alta, Sepsi obține, în sfârșit, prima victorie în fața CFR-ului, într-un meci în care clujenii au fost dominați la toate capitolele. Trompeta meciului, de departe Omrani, care a ratat din toate pozițiile.

Echipele de start:

CFR CLUJ (4-3-3): Sandomierski – Cr. Manea, Vinicius, Burcă, Camora – Itu, O. Hoban, Sigurjonsson – C. Deac, Debeljuh, Gîdea
REZERVE: Bălgrădean, Susic, Ben Youssef, Chipciu, Păun, V. Costache, B. Omrani, Rondon, Soares
ANTRENOR: Edward Iordănescu

SEPSI (4-2-3-1): Niczuly – Aganovic, Ninaj, Mitrea, Ștefănescu – Fofana, Vașvari – Dumiter, Tortella, Păun – Safranko
REZERVE: Csiszer, Achahbar, Tincu, Purece, Tamas, L. Kovacs, L. Fulop, A. Dumitrescu, Collado
ANTRENOR: Leo Grozavu

Stadion: CFR Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca)
A: Chivulete Andrei Florin (Bucureşti) / A1: Constantinescu Andrei (Bucureşti), A2: Marica Mihai Marius (Bistriţa)

Citește mai departe

EVENIMENT

Primul meci cu spectatori ar putea fi finala Cupei României

Publicat

Vicepremierul Dan Barna a anunțat luni seara că primul eveniment-pilot din sport la care se va permite, în anumite condiții, accesul spectatorilor ar putea fi finala Cupei României, din 22 mai.

Vicepremierul Dan Barna a amintit că Guvernul a aprobat luni prelungirea stării de alertă, precum și o serie de măsuri de reducere a unor restricții, cu respectarea măsurilor de siguranță.

Conform acestuia, Hotărârea de Guvern cuprinde și o veste bună pentru iubitorii sportului.

„Deși regula rămâne aceea că toate competițiile sportive se vor desfășura fără spectatori, am agreat astăzi posibilitatea organizării unor evenimente sportive pilot la care pot participa persoanele vaccinate, care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test negativ certificat”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Conform acestuia, condițiile exacte vor fi stabilite prin ordin comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății.

El spune că primul meci care s-ar putea disputa în aceste condiții ar putea fi finala Cupei României.

„Lucrăm în continuare în echipă pentru ca primul astfel de meci să poată fi finala Cupei României care va avea loc pe 22 mai, sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor de siguranță la accesul pe stadion”, a mai scris Barna pe rețeaua de socializare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

AMINTIRI ÎN UNIFORMĂ ALBASTRĂ/ Sectoristul și misterul încuietorii de la beci

Publicat

De

Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, s-a pensionat anul trecut, dar a rămas aproape de presă. Prin intermediul Cluj24, acesta rememorează fapte și întâmplări din timpul celor peste 30 de ani de activitate în cadrul rubricii ”Amintiri în uniformă albastră”.  

Știți deja că sectoriștii și polițiștii de proximitate trebuiau să gestioneze stările conflictuale. Dacă nu știați, acum știți că doar ce v-am informat. În Gruia avem o astfel de stare conflictuală. Era o stare conflictuală între doi părinți, octogenari și familia fiicei lor, familie formată de fiica, soțul acesteia și doi copii. Cei vizați în petițiile părinților erau fiica și ginerele.

Cei doi erau reclamați nu doar la poliție ci și la alte autorități. Pentru cineva care citea aceste petiții, povestea era revoltătoare, te făcea să spui că astfel de oameni trebuie pedepsiți exemplar. Dar …

În ziua respectivă, reclamația era despre încuietoarea ușii de acces în beci, părinții reclamau că încuietoarea ar fi fost stricată cu intenție, evident de către ginere, așa ca șicanare.

Șicanarea ginerelui

I-am trimis pe cei doi acasă și urma să mergem la fața locului să investigăm. Am plecat după ei cam la o oră și jumătate. De la sediul secției până la locuința celor doi erau cam 200 de metri. Ei i-au făcut distanța în acest timp, fără exagerare.

Am plecat după o oră și jumătate spre locuința lor și i-am ajuns la poartă. Domnul îmi arată ușa, încuietoarea, una veche, din fier forjat, o „lucrătură” deosebită, așa ceva nu se mai fabrică. Eram cam „turat” pe cei doi părinți dar m-am abținut să o arăt.

Bătrânul coboară cele 4, 5 trepte și îmi arată ușa și „broasca”, încuietoarea adică. Veche dar fără urme de deteriorare. Colegul meu, Nicu Jișa, un polițist exemplar, calm, inteligent și hâtru deopotrivă, rămâne pe prima treaptă cu doamna și privea. Privea cum eu închid și deschid „boasca” de câteva ori, cam de 5, 6 ori și iritat îi zic domnului: „Funcționează, ce v-a stricat ginerele, funcționează perfect”. Domnul zice, timid, : „Când o închizi cu ușa închisă, nu așa”.

Ușa a rămas închisă

Locul nu permitea să închid ușa cu noi doi în afară și în consecință îl invit să intre în beci, închid ușa, închid cu cheia și când vreau să deschid … pauză. Nimic, încerc din nou, și … nimic …, din nou …

Oameni buni, am început să înghit în sec, încerc din nou, NIMIC. Arunc o privire pe scară, Nicu mă privea cu maxim interes, zâmbetul il puteam ghici pe sub mustață, și cu o candoare în glas îmi zice: „S-a blocat”. Îmi venea să strig la el: „Da? Nici nu mi-am dat seama, bine că mi-ai spus tu”.

Nu știu cât am încercat să deblocăm încuietoarea dar a durat ceva. NU, nu am reușit și ca să îl scoatem pe omul nostru din propria pivniță, … am rupt „broasca”.

Deci el reclamase că i-a stricat-o ginerele dar în realitate, i-am rupt-o eu. Ginerele a trebuit să o repare. La rugămintea mea, bineînțeles. Să închizi în propriul beci un om de peste 80 de ani care abia se mișcă și face 200 de metri în o oră și jumătate nu poate avea darul de a te face să te simți prea confortabil.

Pe bune. Încercați să vă imaginați scena. Teribilă, mon cher …

Viața bate filmul

Starea asta conflictuală nu era una obișnuită, banală. Nu, nu, nici vorbă, era o stare conflictuală de tipul „Viața bate filmul”. Doi părinți, la o vârstă înaintată, peste 80 de ani vin să reclame amenințări și rele tratamente aplicate de către fiica lor și ginere.

Revoltător și îți vine să dai cu cei doi de pământ, cum dom’ne, stau în casa părinților și atâta lipsă de respect.

Doar că noi, ăștia chemați să „apărăm cetatea” nu ne lăsăm impresionați așa, cu una cu două, că de, meseria dracului asta de polițist, te face să nu ai prea ușor încredere în ce spun cei care vin să reclame una alta …

Aici ceva nu se lega, petițiile, repetate erau redactate de o mână de femeie dar semnate de soț, care soț, bătrân și bolnav, NU apuca să zică o vorbă sau să răspundă la întrebări pentru că, … răspundea doamna, iar el era clar, doar o unealtă în mâna ei.

De la ce a pornit conflictul

Au mai fost și alte semne de întrebare cu privire la situația respectivă dar nu le mai descriu aici. Toate astea m-au făcut să intru la bănuieli că ceva nu se leagă. În consecință am început să pun întrebări pe la vecini, bine nu așa ca Bulă, ci discret, la o cafea, la o poveste și ce am aflat nu a fost deloc plăcut.

Familia, cei doi bătrâni, au avut trei copii, doi băieți și fata. Băieții nu mai trăiau, pieriseră în împrejurări tulburătoare și tragice cam la un an unul de altul.

Singurul sprijin la bătrânețe le-a rămas fiica. Teoretic. După ce fata s-a căsătorit a fost chemată să se mute în casă cu părinții, că sunt singuri și au nevoie de ajutor. Toate bune, fiica își convinge soțul, vând apartamentul și se mută cu părinții. Ceea ce trebuia să fie normalitate, „o ia la vale”, apar discuții, reproșuri, acuzații … plângeri la poliție.

Povestea stării conflictuale s-a terminat trist, fiica, ginerele și nepoții, doi nepoți, au fost evacuați din locuință în urma unei decizii date de justiția civilă. Ce reclamau părinții NU a fost confirmat niciodată, dar instanța civilă judecă după Codul Civil iar tinerii au ajuns să fie evacuați.

Trist, dar „Viața bate filmul”, nu?

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate