Connect with us

EVENIMENT

INCENDIU la o casă din Surduc, județul Cluj. Pompierii au intervenit cu o autospecială

Publicat


Casă în flăcări la Turda

Un incendiu a izbucnit, luni la prânz, la o casă din Surduc, jud. Cluj. Cauza ar fi fost un coș izolat necorespunzător. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit pentru a stinge un incendiu care a afectat o casă din localitatea Surduc, comuna Iara. Apelul de urgență a venit în jurul orei 11:45, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj de la Garda de Intervenție Băișoara. Incendiul s-a manifestat la tavan, pe o suprafață de aproximativ 10 mp, precum și la un perete interior.

Din fericire, intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să nu se extindă și la restul imobilului. Nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Cel mai probabil, incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materialele combustibile. La misiune a luat parte o autospecială, care a revenit în urmă cu puține momente la bază”, a transmis ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. ZBOR și-a deschis aripile în centrul Clujului pentru tineri. Cursuri de educație financiară, antreprenorială și digitală

Publicat

zbor

Banca Comercială Română (BCR) și Federația Tinerilor din Cluj au inaugurat, luni, hub-ul ZBOR, în inima Clujului, un spațiu creativ pentru dezvoltare personală, profesională și socială.

Ce este ZBOR?

ZBOR este locul unde tinerii pot explora și valorifica potențialul lor, prin intermediul activităților de educație informală, mentorat și coaching și reprezintă o  importantă oportunitate pentru tinerii din comunitate. Aceștia pot  lua parte la diverse cursuri de educație financiară, antreprenorială și digitală, precum și la activități care promovează gândirea critică.

Tinerii pot, astfel,  să-și exprime creativitatea, dar și să colaboreze într-un mediu, unde feedback-ul lor este esențial pentru conturarea viitoarelor activități.

Deși suntem o țară cu mulți tineri, pasionați de diferite domenii, majoritatea aleg să plece în străinătate, pentru a-și putea îndeplini visurile, pentru un trai mai bun. Astfel, ZBOR vine în ajutorul lor cu un loc unde își pot pune ideile în practică, își pot găsi un rost, dar își pot face și vocea auzită.

Investiție pentru tineri

„România este țara cu cei mai mulți tineri din Europa Centrală și de Est. Și fiecare regiune are oportunități multe și diferite pentru ei.

De exemplu, Clujul s-a transformat într-un oraș de business, lider pe zona de IT&C, iar tinerii de aici pot fi inițiatorii unor clustere de R&D pe tehnologie medicală, de la chirurgie robotică la secvențiere genetică, pe industrii creative, tehnologii curate sau turism, în care vor putea nu doar să pregătească forță de muncă pentru diferitele domenii, ci să regândească în totalitate viitorul orașului și al economiei locale”, a declarat Nicoleta Deliu-Pașol, director de Comunicare & CSR al BCR.

Pentru toate acestea, tinerii au nevoie de un loc care le ofere inspirația, contextul și informația care să le pună în valoare ideile și energia, acesta fiind rolul hub-ului ZBOR.

Spațiu pentru idei

Președintele Federației Tinerilor din Cluj, Marc Paul, a declarat la rândul său că ZBOR este mai mult decât un simplu hub.

”Este un spațiu unde ideile circulă liber, fără bariere sau temeri. În cadrul ZBOR, accentul este pus pe dezvoltarea abilităților de comunicare, colaborare și implicare în comunitate, oferind totodată acces la resurse și mentori care să-i susțină pe parcursul lor de învățare și creștere”, a declarat acesta.

ZBOR – proiect la nivel național

Pe lângă hub-ul deschis în Cluj pe strada Episcop Ioan Bob nr. 12, al treilea din țară, la nivel național vor mai funcționa șase astfel de locuri unde tinerii își pot face vocea auzită: Constanța, Iași, Ploiești, Târgu Jiu, Baia Mare și Brașov.

Pe lângă acestea, inițiatorii plănuiesc ca anul viitor să deschidă alte șapte locații în întreaga țară, pentru a fi la îndemâna tinerilor din mediul urban, dar și din mediul rural.

Cum se fac înscrierile

În cadrul hub-ului clujean se regăsește și o sală unde vor urma să fie filmate podcast-uri, un loc unde pot fi ”cu capul în nori”, pentru alte idei, dar și o sală unde studenții de la arte își vor putea expune lucrările.

Pentru înscrieri, momentan, doritorii îi pot contacta pe cei de la ZBOR, online, pe rețelele de socializare locale, Instagram și Tik-Tok, iar începând cu luna noiembrie urmează să se lanseze o platformă care cuprinde toate activitățile care se desfășoară în spațiile active.

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine sunt viitorii consilieri locali și județeni ai Clujului? Calendarul constituirii noilor consilii

Publicat

De

consiliu

Alegerile din 9 iunie 2024 au adus schimbări importante pe scena politică locală, care se vor concretiza începând cu luna octombrie. Atât Consiliului Județean Cluj, cât și Consiliului Local Cluj-Napoca vor avea o nouă componență.

Alegerile locale din 9 iunie 2024 aduc modificări semnificative în structura politică locală. Deși PNL păstrează conducerea Consiliului Județean Cluj, dar și Primăria Cluj-Napoca, partidul a pierdut câteva mandate față de scrutinul anterior. PSD câștigă teren atât la nivel local, cât și județean, iar partide noi precum AUR și REPER își fac debutul în consilii.

Cluj24 vă prezintă o analiză a acestor schimbări, cine sunt noii consilieri, care partide au câștigat teren, dar și etapele de constituire a noilor consilii.

PNL păstrează șefia Consiliului Județean Cluj

Partidul Național Liberal pierde mai multe mandate în viitorul consiliu județean, cu 13 consilieri în loc de 19 consilieri, câți au fost aleși în exercițiul anterior (plus două transferuri, unul de la USR și unul de la PMP). PNL păstrează însă șefia Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe câștigând în 9 iunie al patrulea său mandat.

Consilierii liberali care au câștigat un nou mandat sunt Cristian Ciuta, Maria Forna, Marinela Marc, Bashar Molhem, Iuliu Sămărtean și Georgiana Sima. Acestora li se adaugă câteva nume noi, și anume: Cristian Haiduc, Florin Stamatian, Radu Rațiu, Ovidiu Stănilă, Ignat Morar și Paul Țiriac.

Numele lui Radu Rațiu, fost consilier județean și director al Cluj Arena, este vehiculat ca potențial succesor al lui Marius Mînzat în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.

PSD, mai multe mandate în viitorul consiliu județean

PSD a câștigat cu două mandate mai mult decât în ultimele alegeri. Astfel, trei consilieri județeni în funcție își păstrează pozițiile: Alexandru Cordoș, Laura-Elena Chiorean și Valentin Cuibus. Acestora li se alătură alți patru consilieri: Remus Lăpușan, Ioan Oleleu, Andrei Bradea și Luana-Beatrice Șerban.

USR, prezent în alegerile din 9 iunie alături de PMP și Forța Dreptei în Alianța Dreapta Unită (ADU), își păstrează doi dintre actualii consilieri județeni, respectiv pe Mihai Iepure și Ionuț Florea. Alți patru consilieri se alătură grupului: Dorel Secară, Adrian Nicolae Pitu, Marius Sironka și Ionela Timiș.

Și UDMR a obținut un mandat în plus în alegerile locale din vară. Astfel, pe lângă actualii consilieri județeni Vákár István-Valentin (vicepreședinte al CJ Cluj), Antal Géza, Balla Francisc, Lőrinczi Zoltán-László și Reş Eva, în viitorul consiliu județean se va regăsi și Szabo-Csorba Zsuzsanna.

AUR, prezență în premieră în componența CJ Cluj

La nivelul consiliul județean, o noutate este prezența în premieră a partidului AUR în componența forului județean. Cei care vor reprezenta clujenii din partea acestui partid sunt Șipoș Eugen, Curea Alexandru, Irimie Mircea și Petaca Alexandru Dan.

Componența viitorului consiliu local al municipiului Cluj-Napoca

La nivelul administrației locale, PNL va avea 10 reprezentanți, din care 9 fac parte și din actuala componență a consiliului local. Este vorba despre Dan-Ștefan Tarcea (viceprimar), Florin-Valentin Gliga, Ovidiu Florian, Loredana Pop, Ionuț-Daniel Moldovan, Flavia-Mihaela Petruș, Ovidiu-Vasile Vișan, Radu Constantea și Beniamin Chira. Pentru prima dată în consiliul local va ajunge dr. Cristian Ursu, șeful SMURD Cluj-Napoca.

Totodată, primarul Emil Boc își va începe cel de-al șaselea mandat de primar al Clujului luna aceasta.

Noi consilieri din partea USR, UDMR și PSD

USR își păstrează doi dintre actualii consilieri locali, pe Adriana Cristian și Alexandra Oană. Alți trei consilieri locali au fost aleși pe listele ADU în scrutinul din 9 iunie: George Trif, Ciprian Rus și Paul Helmer.

De la UDMR, au câștigat un nou mandat viceprimarul Olah Emese și Andacs Zsolt-Levente. Uniunea va avea doi noi reprezentanți în viitorul consiliu local: pe Azzola Katalin și pe Bodizs Gyorgy-Istvan.

Consilierul PSD Vladimir Mătușan a obținut de asemenea un nou mandat în consiliul local al municipiului Cluj-Napoca. Lui i se vor alătura și Aurelia Cristea, candidatul PSD la funcția de primarul al Clujului la alegerile din 9 iunie, dar și Ovidiu Săcară.

Oameni noi, dar și partide noi, în viitorul consiliu local

Două partide vor avea în premieră reprezentanți în consiliul local Cluj-Napoca: AUR și REPER.

AUR îi va trimite în consiliul local pe Călin Cosma – candidat pentru funcția de primar al Clujului și pe Aurel Damian. Totodată, consilierul local Anca Ciubăncan, aleasă în mandatul precedent pe listele PSD, a câștigat un nou mandat, de această dată alături de AUR.

REPER le va avea pe Ramona Strugariu și pe Iulia Costache în componența viitorului consiliul local.

Calendarul de constituire a noilor consilii locale

Calendarul de constituire a consiliilor locale ca urmare a alegerilor locale din 9 iunie este următorul:

  • 29 septembrie 2024: Confirmarea calităţii de membru a consilierilor declaraţi aleşi şi a supleanţilor;
  • 6 octombrie 2024: Renunţarea la mandat;
  • 11 octombrie 2024: Transmiterea documentelor doveditoare pentru îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 114, al. 2, lit. a)- e) din O.U.G.  nr. 57/2019;
  • 13 octombrie 2024: Transmiterea către judecătoria la care este arondată UAT a documentelor doveditoare pentru îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 114, al. 2, lit. a)- e) din O.U.G.  nr. 57/2019
  • 13.10.2024: Transmiterea către judecătoria la care este arondată UAT şi către prefect a declaraţiilor semnate de către consilierii locali declaraţi aleşi care au renunțat la mandat;
  • 21.10.2024: Validarea mandatelor consilierilor locali declaraţi aleşi;
  • De îndată după împlinirea termenului prevăzut la punctul anterior: Comunicarea încheierii de validare/invalidare a mandatelor consilierilor locali declaraţi aleşi;
  • În prima zi lucrătoare ulterioară comunicării încheierii de validare: Informarea consilierilor locali declaraţi aleşi cu privire la validarea mandatelor lor, a supleanţilor acestora cu privire la invalidarea mandatelor consilierilor locali declaraţi aleşi, precum şi a partidelor politice;
  • În termen de 3 zile de la comunicarea încheierii de validare/invalidare: Formularea apelului împotriva încheierii de validare/invalidare a mandatului;
  • În termen de cel mult 5 zile de la comunicarea încheierii judecătoriei ori a comunicării hotărârii tribunalului, în situaţia în care numărul mandatelor de consilieri locali validate este mai mare decât numărul natural strict mai mare decât jumătate din numărul consilierilor locali stabilit potrivit art. 112 din O.U.G.  nr. 57/2019: Convocarea consilierilor locali pentru şedinţa privind ceremonia de constituire a consiliului local;
  • De îndată,  după  primirea  ordinului  de convocare emis de prefect: Comunicarea consilierilor locali/județeni ale căror mandate au fost validate a datei şi orei şedinţei privind ceremonia de constituire, convocată de prefect;
  • 25.11.2024: Constituirea consiliilor locale;
  • În termen de 20 de zile de la data desfășurării primei ședințe (50 de zile de la data desfășurării alegerilor): Convocarea consilierilor locali/judeţeni declaraţi aleşi, pentru cea de-a doua ședință de constituire.

Când își preiau primarii noile mandate?

În ceea ce privește intrarea în exercițiu al mandatului de primar, calendarul este următorul:

  • De îndată, după validare: Comunicarea încheierii privind validarea/invalidarea alegerii primarului;
  • În cel mult 24 de ore de la comunicare: Aducerea la cunoștință publică a încheierii judecătoriei;
  • Prima ședință privind ceremonia de constituire (Cel mai târziu 25.11.2024): Depunerea jurământului şi intrarea în exerciţiul de drept al mandatului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină lovită de tren la Mintiu Gherlii. Au intervenit pompierii ISU Cluj

Publicat

tren

Pompierii de la Punctul de Lucru Gherla au fost solicitați, luni, să intervină în apropiere de localitatea Mintiu Gherlii, unde un autoturism a fost lovit de tren.

”Din fericire, în urma acestui eveniment au rezultat numai pagube materiale”, au spus pompierii.

Două persoane au fost evaluate medical, dar au refuzat transportul la spital.

Traficul feroviar, afectat 40 de minute

Polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au constatat că un bărbat, de 41 de ani, din comuna Cuzdrioara, care circula cu autoturismul înspre localitatea Mintiu Gherlii, a fost accidentat de un tren care circula pe relația Cluj-Napoca – Baia Mare. În urma impactului au rezultat doar pagube materiale.

Atât conducătorul auto, cât și mecanicul de locomotivă, au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Traficul feroviar a fost afectat pentru aproximativ 40 de minute.

Șoferul mașinii a fost amendat cu 1485 de lei pentru că nu a oprit la trecerea la nivel cu calea ferată.

tren

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cine va deszăpezi drumurile județene din Cluj, la iarnă? Consiliul Județean Cluj a aprobat Planul de intervenție

Publicat

deszapezire

Consiliul Județean Cluj a aprobat Planul operativ de acțiune în timpul iernii pe drumurile județene, valabil începând din data de 15 octombrie și până în data de 30 aprilie 2025.

Peste 1.200 de kilometri de drumuri județene

Forul administrativ județean a analizat și a clasificat întreaga rețea de drumuri județene, în lungime de 1.228,314 de km, pe niveluri de viabilitate, stabilind procedurile standard de intervenție pe durata sezonului rece.

„În ceea ce ne privește, am luat măsurile necesare astfel încât sezonul rece și ninsorile să ne găsească pregătiți. Totodată, vom urmări situația îndeaproape pentru ca societățile responsabile cu deszăpezirea să intervină prompt iar pe drumurile județene să se poată circula în bune condiții”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Trei firme se vor ocupa de deszăpezirea drumurilor județene

Prestatorii de servicii de deszăpezire a drumurilor județene sunt Maxi Prest RCE SRL pentru Lotul 1 – zona Huedin, Lotul 2 – zona Gilău și Lotul 3 – zona Turda, respectiv Opentrans SRL pentru Lotul 4 – zona Gherla și SC Diferit AG SRL pentru Lotul 5 – zona Dej.

Raportat la importanța și nivelul de trafic înregistrat pe fiecare sector în parte, numărul şi mărimea localităţilor pe care le leagă, precum şi la alte criterii obiective, drumurile au fost clasificate pe patru niveluri în funcție de care se vor stabili ordinea şi timpul în care se intervine, operațiunile care se execută, tipurile și cantitățile de materiale utilizate, etc.

Totodată, planul stabilește modul de conducere și coordonare a acțiunilor, sistemul de informare a factorilor implicați, numărul bazelor de deszăpezire ce vor trebui să funcționeze pe fiecare lot de drumuri, astfel încât să se asigure un timp optim de intervenție, utilajele și mijloacele de transport ce vor fi folosite, cantitățile și tipurile de materiale, carburanți și lubrifianți, etc.

Drumurile județene, împărțite pe patru niveluri de viabilitate

În ceea ce privește împărțirea pe niveluri de intervenție, la nivelul I de viabilitate, în cazul căruia se intervine în cel mai scurt timp, au fost încadrate 26 de drumuri sau sectoare de drumuri județene, în lungime totală de 469,532 km.

La nivelul II au fost înscrise 38 de drumuri judeţene, care asigură legătura cu centrele de comună, în lungime totală de 364,417 km.

În același timp, la nivelul III de viabilitate au fost încadrate 40 de drumuri județene în lungime de 284,998 km.

Nivelul IV, în lungime de 109,367 km, este format din 16 sectoare de drumuri judeţene cu trafic extrem de redus de vehicule.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax