Connect with us

EVENIMENT

UPDATE. Incendiu izbucnit la un apartament din cartierul Bună Ziua. Au intervenit pompierii

Publicat


Un incendiu a izbucnit, luni după-amiază, la un apartament din carteirul Bună Ziua din Cluj-Napoca. O persoană s-a autoevacuat.

Un incendiu a izbucnit la un apartament de pe strada Zaharia Stancu din cartierul clujean Bună Ziua.

Incendiu izbucnit la un apartament din cartierul Bună Ziua

La fața locului au intervenit pompierii cu o autospecială cu apă și spumă și cu autoscara. Incediul a fost localizat și nu au fost victime. Proprietara apartamentului s-a autoevacuat și nu au fost victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu izbucnit la balconul unui apartament situat pe strada Zaharia Stancu. Incendiul, care a afectat parțial și o cameră, este localizat, fără posibilitate de extindere. De asemenea, până acum nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale. La fața locului au fost trimise o autospecială cu apă și spumă, respectiv autoscara”, a transmis ISU Cluj.

Update

„O femeie de aproximativ 30 de ani, care a suferit un atac de panică, este evaluată de către paramedicii SMURD”, a adăugat ulterior ISU Cluj.

Update 2

„Femeia refuză transportul la spital”, a mai arătat ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Calculul IMPOZITULUI pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei. De la 1 octombrie se aplică noul PRAG de impozitare

Publicat

tezaur

Noul prag de impozitare a pensiilor intră în vigoare la 1 octombrie. Este vorba despre majorarea acestuia de la 2.000 la 3.000 lei, decizie adoptată de Parlament în procedură de urgență.

Impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei. De exemplu, pentru o pensie de 3.800 de lei, suma impozitată este diferența dintre 3800 și 3000 de lei adică 800 de lei. Impozitul pentru această pensie va fi 10% din 800 de lei adică 80 de leim scrie Alba24.ro.

Calculul IMPOZITULUI pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei. De la 1 octombrie se aplică noul PRAG de impozitare

Astfel, cei care au primit sume mai mari la recalculare nu vor pierde nimic prin depășirea pragului anterior.

Ordonanța de urgentă adoptată în 11 septembrie 2024 se va aplica din luna octombrie 2024. Astfel, plafonul lunar până la care pensionarii nu vor plăti impozit pentru veniturile obținute din pensii crește de la 2.000 la 3.000 de lei.

Ce măsură se aplică în cazul pensiilor militare

Tot de la 1 octombrie, măsura se aplică și în cazul pensiilor militare, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern.

Este vorba despre beneficiarii pensiilor reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015.

Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat.

Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Accident grav între două mașini și un TIR, la Dej. Un bărbat a rămas încarcerat

Publicat

Pompierii intervin de urgență luni seară la un accident rutier petrecut pe strada Bistriței din Dej. Un bărbat a rămas încarcerat.

Conform primelor informații, coliziunea a implicat două autoturisme și un TIR. În urma impactului, un bărbat de aproximativ 40 de ani, aflat într-unul dintre autoturisme, a rămas încarcerat.

Un bărbat a rămas încarcerat

Victima este conștientă și cooperantă, iar echipajele de salvatori lucrează pentru extragerea sa în siguranță.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Bistriței din Dej. Din primele date, în accident au fost implicate două autoturisme și un autotren. Într-unul dintre autoturisme se află o victimă încarcerată. Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani, conștient și cooperant. Salvatorii lucrează pentru extragerea acestuia. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

„Astăzi, 30 septembrie, în jurul orei 18.40, a fost raporat un accident rutier pe sectorul de drum DN17 – E58, la ieșire din municipiul Dej, fiind implicate 3 autovehicule, respecitv două autoturisme și un autotren. Vom reveni cu detalii”, a arătat IPJ Cluj.

Update

„Bărbatul a fost extras din autoturism de către pompieri și primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ”, a transmis ISU Cluj.

Update 2

„Traficul se desfășoară alternativ, fiind dirijat de polițiști”, a mai transmis IPJ Cluj.

„Bărbatul a fost transportat la UPU. Forțele revin la bază”, a adăugat și ISU Cluj.

Update 3

„La data de 30 septembrie, în jurul orei 18:40, un accident de circulație a fost înregistrat pe DN17 – E58, pe strada Bistriței din municipiul Dej.

Conform cercetărilor preliminare efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că, un bărbat de 42 de ani, din municipiul Dej, care circula cu autoturismul dinspre o stradă secundară, în momentul pătrunderii pe DN17 – E58, ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism, fiind proiectat pe sensul opus de mers într-un ansamblu de vehicule.

În urma evenimentului, bărbatul de 42 de ani a fost transportat de urgență la spital, neputând fi testat cu aparatul etilotest.

Ceilalți doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Hoț de buzunare și două persoane date dispărute își făceau veacul în zona Gării din Cluj. Au fost depistați în timpul unei razii

Publicat

Polițiștii din Cluj au depistat un bărbat de 64 de ani, căutat pentru comiterea mai multor furturi din buzunare în județul Sibiu, dar și două persoane care figurau ca fiind dispărute, în timpul unei razii desfășurate în zona Gării Cluj-Napoca.

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca au desfășurat o amplă acțiune pentru prevenirea și combaterea infracționalității în stația CFR Cluj-Napoca și în trenurile de călători, vineri, 27 septembrie.

„La data de 27 septembrie, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca au desfășurat o acțiune amplă pentru prevenirea și combaterea infracționalității, precum și pentru sporirea vizibilității Poliției Române în stația CFR Cluj-Napoca și în trenurile de călători.

La activitățile desfășurate au participat polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, însoțiți de două patrule canine, cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate și al jandarmilor clujeni”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județeană Cluj.

Zeci de persoane legitimate și amenzi de 5.500 de lei

În timpul acțiunii, polițiștii au patrulat în 12 garnituri feroviare și au legitimat 54 de persoane. În urma verificărilor, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.500 de lei.

„Scopul acțiunii a fost depistarea persoanelor suspecte de comiterea infracțiunilor, precum și a celor date în urmărire. În acest sens, s-au desfășurat activități de verificare și patrulare în 12 garnituri feroviare, fiind legitimate 54 de persoane.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale încuantum de 5.500 de lei”, se mai arată în comunicatul Poliției.

Hoț de buzunare și persoane dispărute, depistate de polițiști

Printre cei depistați s-a aflat un bărbat de 64 de ani, căutat pentru comiterea mai multor furturi din buzunare în județul Sibiu, care a fost predat autorităților din Sibiu pentru continuarea cercetărilor. De asemenea, au fost identificate două persoane care figurau ca fiind dispărute, plecate voluntar.

„În timpul verificărilor, a fost depistat un bărbat, în vârstă de 64 ani, pe numele căruia exista un mandat de aducere, fiind bănuit de comiterea mai multor furturi din buzunare în județul Sibiu. Acesta a fost predat polițiștilor de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu, pentru continuarea cercetărilor. Totodată, au fost depistate două persoane care figurau ca fiind plecate voluntar”, a mai transmis IPJ Cluj.

Acțiunea a avut ca scop menținerea ordinii publice, prevenirea infracțiunilor și sporirea vizibilității Poliției Române în zonele cu potențial de risc.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Deschiderea anului universitar 2024-2025, la UBB Cluj. Judoka Alex Bologa, mesaj inspirațional pentru studenți

Publicat

Luni, 30 septembrie 2024, a avut loc ceremonia de deschidere a noului an universitar la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Cluj-Napoca. Campionul paralimpic Alex Bologa, absolvent al UBB, a fost invitat special în cadrul ceremoniei.

Ceremonia de deschidere a anului universitar, oficiată de rectorul Daniel David, a avut loc luni, 30 septembrie, la sediul central al Universității Babeș-Bolyai, în Aula Magna. Un moment special a fost discursul campionului paralimpic Alex Bologa, judoka nevăzător care a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, absolvent al UBB.

Peste 55.000 de studenți și profesori la UBB Cluj. 17.000 de „boboci”

În deschiderea evenimentlui, rectorul Daniel David a evidențiat numărul impresionant de studenți și cadre universitare din cadrul UBB în acest an universitar, dar și prezența tot mai numeroasă a studenților internaționali în cadrul universității.

„Anul acesta suntem, împreună, studenți, profesori, colegi pe cercetare, personal administrativ, în jur de 55.000 de oameni. La masterat și la licență, în acest an, le spunem bine ați venit la UBB unui număr de aproximativ 17.000 de studenți și 400 de doctoranzi în anul I, numere mai mari decât anul trecut. De asemenea, avem în jur de 700 de aplicații de la studenți internaționali pentru anul I. În țările lor, locurile sunt puține, costurile sunt foarte mari și atunci năvălesc în număr mare în România, unde pot primi o educație bună la prețuri accesibile. Socotind toți studenții internaționali, cred că am ajuns, anul trecut, la cel mai mare număr de studenți internaționali pe care le-am avut vreodată în această universitate”, a declarat rectorul Daniel David.

Ingineria și biomedicina, domenii întărite în ultimii ani la UBB

Rectorul a subliniat totodată două direcții în care UBB Cluj a avansat semnificativ în ultimii ani, ingineria și biomedicina, domenii de inovare și cercetare tot mai relevante la nivel mondial.

„În ultimul mandat, noi am reușit să adăugăm două componente care ne-au lipsit, și nu ai cum să fii o universitate comprehensivă fără acestea. În primul rând, am reușit să întărim componenta de inginerie, având o facultate de inginerie și o mulțime de programe. Am avut componente de inginerie și înainte,  însă în prezent am reușit să aducem lucrurile la un alt nivel, cu o facultate și cu alte specializări și am dezvoltat, la nivel post-graduate, programul UBB Med, programul de medicină și de cercetare în acest domeniu. Nu ai cum să fii o universitate comprehensivă fără aceste două componente fundamentale în lumea de astăzi: acolo se dau bani, de acolo se așteaptă inovație și o universitate care nu se ancorează în inginerie, tehnologie și biomedical cred că nu înțelege lumea în care trăiește”, a mai subliniat Daniel David.

UBB, cea mai bună universitate din România în ranking-urile internaționale

În prezent, Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai bine cotată din România, ocupând locul 14 în Europa de Est conform clasamentului QS, iar în ranking-ul american US News se situează pe poziția 755 la nivel mondial.

Rectorul Daniel David subliniază însă că, fără un suport financiar adecvat pentru angajarea de cercetători și dezvoltarea domeniilor competitive la nivel mondial, progresul universității ar putea fi încetinit în fața competiției internaționale. În cotextul alegerilor din acest an, el a făcut un apel la guvernanți să susțină din punct de vedere financiar eforturile universității.

„Vă amintiți când am ieșit din ranking-ul Shanghai, a fost un doliu național, dar nimeni nu își amintește cum am intrat acolo, nimeni nu își amintește că an de an am spus în presă că dacă noi nu primim suport financiar, ca UBB să angajeze 200 de cercetători și/ sau să își dezvolte o componentă de biomedical, nu mai rezistăm mult. Noi creștem, dar alții cresc mai mult ca noi”, a arătat rectorul UBB.

Campionul paralimpic Alex Bologa, invitat de onoare

O prezență inspiratoare la ceremonia de astăzi a fost Alex Bologa, campion paralimpic și absolvent al UBB. Bologa, care a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, a împărtășit experiența sa academică și sportivă.

Tânărul a fost primit de public cu îndelungate aplauze, iar rectorul Daniel David i-a înmânat un premiu și o medalie din partea universității.

„Odată cu absolvirea liceului, am urmat cursurile departamentului de Psihopedagogie specială din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. Am ales această disciplină deoarece îmi doream foarte mult să mă autocunosc și să pot, la rândul meu, să ajut persoanele cu dizabilități vizuale când îmi voi încheia cariera sportivă. Acolo am învățat de la profesori foarte bine pregătiți, cum ar fi domnii Adrian Roșean și Marian Pădure că doar prin muncă și perseverență poți să atingi excelența. Aceste valori le-am aplicat atât în viață, în mediul academic, cât și în sport.

Jocurile paralimpice, obiectul oricărui sportiv este să participe la cea mai înaltă competiție a planetei. Să ajungi acolo, să iei o medalie este ceva extraordinar, dar să ieși campion este un vis. Mă bucur că am reușit să obțin această medalie, că am reușit să îmi îndeplinesc visul de când eram copil și mi-am demonstrat că dacă dorești ceva cu adevărat, poți”,  a declarat sportivul.

În încheiere, Bologa a oferit un sfat motivațional noii generații de studenți: „În încheiere, aș dori să transmit studenților ca timpul petrecut în această universitate să fie în scop academic, să muncească, să asculte de cadrele didactice, deoarece ele îi vor ajuta să treacă peste orice barieră și să își îndeplinească visul mult dorit”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax