Connect with us

EVENIMENT

INCENDIU în Borzești. Un bărbat a MURIT

Publicat


incendiu

Un incendiu a avut loc, vineri, în localitatea Borzești, comuna Iara. Din păcate, acesta s-a soldat cu un mort.

„Două autospeciale și un echipaj SMURD au fost dislocate pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o bucătărie de vară din localitatea Borzești, comuna Iara. Pompierii au fost alertați în jurul orei 9.00, iar în momentul sosirii la fața locului au găsit structura distrusă de flăcări și o parte din acoperiș prăbușit. Pe timpul stingerii focarelor, pompierii au găsit corpul unui bărbat cu traumatisme incompatibile cu viața.
Din cercetările preliminare s-a stabilit că incendiul a pornit de la focul din sobă lăsat să ardă nesupravegheat.”

Sursa: ISU Cluj

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PROPUNERE. Defibrilatoare în autobuzele din Cluj-Napoca. Ajută la salvarea de VIEȚI  

Publicat

De

richard bell grbsxwjucrm unsplash (1)

Un clujean propune amplasarea de defibrilatoare în autobuzele din Cluj-Napoca și susține că orașul este, de departe, cel mai cosmopolit din România și unul în care digitalizarea dorește să fie la cel mai înalt nivel.

”În fiecare am zeci de evenimente sportive si muzica face ca acest oras sa fie unul foarte activ.

La Untold persoane din peste 100 de tari au vizitat orasul in lung si in larg timp de 5 zile , deasemenea si la Electric Castle.

Dar oare in cazul unei urgente, stop cardio-respirator, cetatenii stiu cum sa acorde primul ajutor?

Stiu unde sa gasesca un defibrilator pentru a reporni inima unui strain?”, a spus Alexandru Luchiian.

Oraș smart

Acesta consideră ca o harta/platforma unde sa fie afisate locatia defibrilatoarelor cat si instalarea in cateva autobuze pe cateva linii, ar putea sa puna Cluj-Napoca pe harta lumii ca un oras smart.

”Doresc implementarea si digitalizarea segmentului cu defibrilatoare si cer ajutorul autorităților competente pentru ajutor!”, a precizat Luchiian.

 Platforma Bunul Samaritean

Acesta a lansat proiectul Bunul Samaritean sau www.bunulsamaritean.ro, o platformă care strange si coordoneaza in timp real informatiile despre amplasarea si statusul defibriltoarelor din toata Romania.

Cum functioneaza?

Un dispozitiv electronic se instaleaza in interiorul cutiilor unde sunt depozitate defibrilatoarele in spatiul public sau privat. Fiecare locatie va fi amplasata pe harta aferenta orasului si va continue informatii de interes (accesul catre defibrilator, model, ultima revizie).

Accesul la defibrilator este monitorizat in 2 pasi:

Pas 1 -> Deschiderea cutiei va trimite catre platforma online un semnal de alerta, pentru a sesiza organele de paza sau politia pentru a preintampina vandalizarea.

Pas 2 -> Preluarea defibrilatorului de pe pozitie va trimite catre platforma online un semnal de alarma, pentru a anunta direct centrele de interventie 112, politia, salvarea, smurdul sau pompierii despre o  actiune iminenta de acordare prim-ajutor .

Toate aceste informatii vor fi vizibile pe o pagina de Alarmare si Avertizare dedicata echipelor de interventie cu scopul de a grabi interventie in caz de urgenta.

Centrele de interventie vor vedea in cateva secunde ce locatie a fost accesata si ora la care s-a accesat defibrilatorul. Astfel, un echipaj aflat in zona poate interveni pentru orice eventualitate .

Pagina de alarmare va monitoriza din secunda in secunda, starea si statusul defibrilatoarele dintr-o zona sau dintr-un oras.

În spații publice

Impreuna cu autoritatile locale, acest proiect poate fi implementat atât in spatiile publice aglomerate precum stadioane, teatre, aeroporturi, gari sau parcuri dar si in mijloacele de transport publice.

Proiectul poate arata in timp real locatia GPS a “Defibrilatorului Mobil” amplasat pe diferite linii de interes din marile orase.

Prin colaborarea cu sistemul de management al traficului si al autobuzelor, se poate implementa un asa numit “Culoar Verde” prin care echipajele aflate in misiune de interventie sa aiba culoar de trecere (fie prin ajustarea timpilor de la semafoare sau redirijarea traficului, fie prin oprirea temporara a autobuzelor in alveole pana la trecerea echipajului aflat in misiune).

Drone cu defibrilator

Acolo unde nu sunt prevazute defibrilatoare, platforma va putea gestiona 2 drone echipate cu defibrilator, astfel incat interventia in caz urgenta sa se realizeze in timp cat mai scurt (drona poate zbura sub 200 m , fara sa afecteze traficul aerian, direct in linie dreapta = cel mai scurt drum).

Scopul proiectului este de a scurta timpii de interventie a echipajelor (de cand se anunta urgenta si pana ajunge echipajul trec intre 8 si 10 minute) dar si pentru a creste sansa supravietuirii in cazul unui stop-cardio respirator.

Educarea populatiei pentru a  acorda primul ajutor si pentru a utiliza defibrilatoarele este primul din proiectul Bunul Samaritean.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. La Cluj, ca la Rio. Steagul Braziliei, asortat cu tanga, la Untold

Publicat

De

untold steag brazilia tanga prima

Un cititor al Cluj24 ne-a trimis imagini din ultima zi a festivalului Untold, în care se pot regăsi asemănări între festivalul clujean şi celebrul carnaval de la Rio, Brazilia.

untold steag brazilia

Noi am descoperit că tanga şi steagul din imagine se asortează. Dar, poate că mai sunt şi alte asemănări…

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Concert festiv cu ocazia binecuvântării Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, după RESTAURARE

Publicat

De

szent mihaly templom felujitas utan 20220526 1354 vlb8112 low light

Majoritatea locuitorilor Clujului urmăresc de câteva luni finalizarea lucrărilor de restaurare a Bisericii Romano-Catolice ”Sfântul Mihail” din Piața Unirii.

”După 2 ani de proiectare și 4 ani de lucrări de ample, după folosirea a aproximativ 33.000 de metri pătrați de schele și 14.000 de metri pătrați lucrări de zidărie și fortificație, s-a ajuns în acel moment când toate aceste lucrări se vor termina oficial.

Cu prilejul inaugurării și binecuvântării bisericii Sfântul Mihail: vineri, 12 august, de la ora 19, va avea loc concertul festiv susținut de Corul și Orchestra Sfânta Cecilia, ansamblu care numără mai bine de 100 de muzicieni dăruiți muzicii religioase.

Acest moment solemn este totodată mulțumire adusă bunului Dumnezeu și tuturor, care au contribuit la realizarea acestui proiect, drept care se va cânta Te Deum (opera compozitorului János Vajda)”, anunță organizatorii.

szmt 05

Primă audiție în concert

Ca fapt inedit acest, în acest concert va fi primă audiție absolută a misei ”Kolozsvári/Clujene”, care a fost compus de Horváth Márton Levente pentru această sărbătoare istorică, iar solistă va fi renumita soprană Erika Miklósa.

Realizarea concertului a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Fundația Bethlen Gábor și Fundația Communitas.

Intrarea este liberă.

szent mihaly templom felujitas utan 20220526 1204 vlb7996 low light

szent mihaly templom felujitas utan 20220526 1240 vlb0744 low light

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Impact între o motocicletă şi o maşină. Şofer băut. Accident petrecut în Jucu, Cluj. Imagini cu IMPACT emoţional

Publicat

De

accident motociclist jucu

Un moticiclist de 41 de ani, din Gherla, a fost lovit, luni, de o maşină condusă de un şofer băut. Motociclistul a fost rănit. Imaginile sunt cu puternic impact emoţional!

AMĂNUNTE despre accident aici:

FOTO. Motociclist lovit de o mașină la Jucu. Șoferul vinovat de producerea accidentului era băut

Video: Info trafic 24

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate